[ sascha87 @ 03.06.2010. 18:04 ] @
Kako u fedori u terminalu liveuser@localhost da zamjenim za root treba mi root da dodam novog usera. |
[ sascha87 @ 03.06.2010. 18:04 ] @
[ fade @ 03.06.2010. 20:49 ] @
Deluje mi kao da dizes sistem sa live cd-a, ne vidim svrhu dodavanja korisnika kada se sve gubi cim restartujes.
Da bi se prebacio u root nalog, kucaj sudo su -, pritisni enter kada te pita za password i mozda i upali, ne verujem da u live modu imaju sifru postavljenu za # korisnika. Da bi video koji si korisnilk trenutno, kucas whoami u konzoli [ Srđan Pavlović @ 03.06.2010. 21:05 ] @
Jel ti zelis da dodas novog usera samo u toj Live sesiji, ili na nekom sistemu instaliranom na racunaru?
Ako je za live sesiju, pokusaj sudo -s pa ako dobijes root, onda: useradd perica Samo meni nikad nije palo na pamet da probam da dodajem user-a u live modu, ne znam da li ce to da radi :) Ako je u pitanju druga varijanta, da hoces da dodas user-a na neki instalirani sistem, a dizes sistem sa live diska, onda mislim da ces morati da se chroot-ujes pa onda dodajes user-a. @fade - Ubuntu nema sifru kad se podigne live, dobijas root odmah sa "sudo -s", za Fedoru ne znam... [ sascha87 @ 03.06.2010. 22:23 ] @
Koristim Fedoru 11 na virtualnoj mašini da pređem u root ne može ni sudo su - ni sudo -s možda vi imate neki jednostavniji način ali meni je bitan ovaj zbog nekog zadatka čisto da dodam novog usera a da li će on poslije ostati to mi nije važno.
[ Suns @ 03.06.2010. 23:48 ] @
Koliko ja poznajem rad na linuxu (možda se i varam) ali ne treba ti sudo su-, već kucaj samo:
Code: su - ...i onda lozinku za root pa dalje već sam znaš. [ Srđan Pavlović @ 03.06.2010. 23:56 ] @
srki@Desktop:~$ sudo -s
[sudo] password for srki: root@Desktop:~# Ovde me pita pass naravno, a na Live disku odma dobijas root. Probaj i ovo na toj Fedori 11: su --login [ sascha87 @ 04.06.2010. 01:09 ] @
su - to je to hvala svima ako šta zapne znam kome se mogu obratiti :)
Hvala svima još jednom Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|