Interesuje me da li je neko imao iskustva sa Sinometer osciloskopom ST16B? U pitanju je jednokanalni osciloskop 10Mhz sa cenom od 120-150evra. U principu meni je potreban za testiranje audio predpojacala, pojacala i ostalih stvari. Isplati li se kupovati ga? Ili mozda da predlozite neki drugi osciloskop ali da ne bude skup...
Ja mislim da za trecinu/cetvrtinu tih para mozes da nadjes polovan dvokanalni osciloskop tih performansi, a za tu cijenu koju si spreman platiti i znatno bolji polovni nego sto je taj novi.
Mada, ako je u pitanju samo primjena u audio-signalima, performanse ti onda i ne znace mnogo, ali dva kanala spram jednog bi svakako pravila veliku razliku u svakodnevnom radu.
[ viktor1986 @ 07.06.2010. 08:02 ] @
Nisam bas siguran da se za trecinu tih para moze naci dobar polovan osciloskop...U svakom slucaju razmislicu i o toj varijanti ako nadjem nesto polovno a dobro.
[ Marko Enter @ 07.06.2010. 09:55 ] @
Sada postoje osciloskopi koji se prikace na PC racunar i na monitoru racunara se posmatra i upravlja , mislim da je to bolje resenje i jeftiniji su
ja sam kupio: 2203 i PREZADOVOLJAN SAM kako sljaka (200E, 2kanala, 40Ms/s)
tebi bi mozda vise radio posao 2104 ili 2105 (150E ili 230E, 50Ms/s ili 100Ms/s) posebno sto ti za njih ne treba jos i sonda (svaka sonda dodje po bar 50E da ne spominjem one "bolje" od 3-4 cifre) a tebi za audio to radi posao 1/1
EDIT: vezano za te polovne - ja sam trazio te polovne 6 meseci i nisam uspeo da nadjem NIJEDAN!!! ... ima super osciloskopa na e-bay za male pare ali dok ti ga posalju za jugu, dok te oderu carinici i postari .. i na kraju opet imas rizik posto je to polovna stvar ..
Ja kupio jedan na aukciji za 250 EUR i zadovoljan sam (OK, nije 100% bez bagova, no FW je open source i sourceforge ima dobar FW update sa dosta unapredjenja).
3 godine garamcija, 2 x 100 Mhz / 1GSa za 250 EUR... Fer kupovina.
ja sam kupio: 2203 i PREZADOVOLJAN SAM kako sljaka (200E, 2kanala, 40Ms/s)
tebi bi mozda vise radio posao 2104 ili 2105 (150E ili 230E, 50Ms/s ili 100Ms/s) posebno sto ti za njih ne treba jos i sonda (svaka sonda dodje po bar 50E da ne spominjem one "bolje" od 3-4 cifre) a tebi za audio to radi posao 1/1
EDIT: vezano za te polovne - ja sam trazio te polovne 6 meseci i nisam uspeo da nadjem NIJEDAN!!! ... ima super osciloskopa na e-bay za male pare ali dok ti ga posalju za jugu, dok te oderu carinici i postari .. i na kraju opet imas rizik posto je to polovna stvar ..
Sve je to lepo ali jel se to moze kupiti u Bg-u? Ne razmisljam o tome da ga kupim preko ebay-a i ostalih slicnih stranih sajtova zato sto znam da ce me carinici odrati posle.
Ja kupio jedan na aukciji za 250 EUR i zadovoljan sam (OK, nije 100% bez bagova, no FW je open source i sourceforge ima dobar FW update sa dosta unapredjenja).
3 godine garamcija, 2 x 100 Mhz / 1GSa za 250 EUR... Fer kupovina.
Pozdrav,
LalaNM
Necu ni da gledam to sa ebay-a, izaci ce me mnnnoooggoo skupo. Dakle, jedino ono sto ima u Srbiji a trebalo bi i da se to malo pogleda...
[ Odin D. @ 07.06.2010. 15:13 ] @
To je prilicno bagoviti osciloskop i nepouzdan u skoro svakom aspektu rada.
Cini se da nijednu operaciju koju moze da obavlja ne obavlja bez neke greske.
Ima odredjenu gresku i sum i svakom rezimu (min 3-5%), te nikad ne mozes biti siguran sta si izmjerio, sto ga za mjerenje audio signala i ocjenjivanje kvaliteta audio opreme cini poptuno neuoptrebljivim.
Memorija od 16K, za koju korisnici istog kazu da u realnosti u vecini modova znaci 4K, je takodje suvise mala da bi bila od ikakve prakticne vrednosti.
Nazalost, kvalitetan osciloskop takvih "deklarisanih" performansi se ne moze naci bez 2.5-3X vece cijene od toga.
Najblize sto sam ja nasao, i sto cu vjerovatno pazariti u skorije vreme je RIGOL DS1052E. 50MHz, 1GS/s, 1MB memorije. Caka kod ovoga osciloskopa je da je hardverski (i softverski) identican kao i njegov brat od 100MHz (proizvodjacu bilo jeftinije da pravi jedan model pa ga prodaje kao dva razlicita nego da pravi dva razlicita), pa je neko to provalio te se jednostavnim softverskim hack-om (mijenja se samo neka oznaka firmware-a) isti pretvara u 100MHz.
Elem, ovaj osciloskop moze u Evropi da se nadje za nekih 480E alles inclusive. Medjutim, ja sam nasao na ebay-u nekog Amerikanca kineskog porijekla koji ih u Americi prodaje za 339€ (bez poreza) i salje dzaba za Evropu. Medjutim, u prepisci sa njim on mi je rekao da moze da mi stavi pro-forme cijenu od 80$, sto bi onda stamburalo porez na nekih 16$, te bi ukupna cijena sa sve isporukom bila 355€.
Ja nisam dosad pazario neke skuplje artikle sa ebay-a, tako da se nisam mnogo upustao u pouzdanost tog vida trgovine, pa cekam tamo (u temi na madzone) da me neko uputi koliko se moze vjerovati onim "ocjenama" koje prodavac dobija od musterija, pa ako je to ok vjerovatno bih pazario ovu spravicu.
Ako neko ovdje takodje zna nesto o pouzdanosti na tom ebay, molio bih da se malo raspise :)
Pozdrav!
[ LalaNM @ 07.06.2010. 16:05 ] @
Pozdrav,
"To je prilicno bagoviti osciloskop i nepouzdan u skoro svakom aspektu rada.
Cini se da nijednu operaciju koju moze da obavlja ne obavlja bez neke greske.
Ima odredjenu gresku i sum i svakom rezimu (min 3-5%), te nikad ne mozes biti siguran sta si izmjerio, sto ga za mjerenje audio signala i ocjenjivanje kvaliteta audio opreme cini poptuno neuoptrebljivim."
Paaa... I ja sam citao to po forumima ali ipak sam ga kupio pa sada imam i prakticna iskustva... I jeste, nije to profi osciloskop ali je veoma upotrebljiv, narocito u kucnim uslovima. Sad, mozemo i da diskutujemo o tome sta kome treba i sta ko smatra za neupotrebljivo ali ovaj osciloskop je upotrebljiv, cak (posle update-a FW-a i ubacivanja lima preko AD konvertora) veoma... A znam o cemu govorim - profesionalno se bavim razvojem Baseband HW-a, doduse u oblasti mobilnih komunikacija vec duze od (hmm, sramota me da pomenem...) 18 godina ali LeCroy osciloskopi (koristimo iskljucivo njih zbog.. ma nema veze...) nisu uopste u opsegu cena ove teme...
No, izvinjavam se "vlasniku" teme za skretanje sa teme - nisam shvatio da se interesujes samo za stvari dobavljive u Srbiji - izvini.
Pozdrav,
LalaNM
[ Marko Enter @ 07.06.2010. 16:11 ] @
Imas Voltcraft kod nas , a ima i picoscope , voltcraft USB osciloscope 20Mhz ima za 100 i neki eur
pozdrav
[ makkki79 @ 07.06.2010. 16:18 ] @
Marko Enter,
gde ima tacno kod nas taj Voltcraft USB za 100 i neki eur, daj neki link, adresu?
[ bogdan.kecman @ 07.06.2010. 17:46 ] @
i ja cuh da picoscope ima kod nas (ali nemam pojma gde, bilo bi lepo da neko tu informaciju podeli sa svima) ... od njih je lako naruciti .. posaljes im pare (kreditna, wire transfer, paypal - sve moze) oni ti posalju spravu, carinici te malo oderu i to je to ... iscimas ih samo da ti ne salju kuririma (dhl, upc, interparcel i ostala gamad) nego da ti posalju obicnom postom - tada ti umesto 50000-9000din koje otimaju ovi lopovi "usluge i takse" budu u rangu 300-1000din a carinu i pdv platis po racunu ... cak moze, u 90% slucajeva, da ti se desi da uopste ne platis carinu kada ti to stigne obicnom postom.
u mikroprincu imas OWON ... cuh od ljudi koji ih koriste da su zadovoljni a opet cuh od drugih ljudi da ih je elektor testirao i gadno napljuvao (nisam citao taj elektor tako da ..) ... sve u svemu prilicno su jeftini a ne zahtevaju komp.
[ viktor1986 @ 07.06.2010. 19:17 ] @
Citat:
Marko Enter: Imas Voltcraft kod nas , a ima i picoscope , voltcraft USB osciloscope 20Mhz ima za 100 i neki eur
pozdrav
Gde ima u Srbiji Volcraft a i picoscope??? Jos u jednoj temi te je to neko pitao ali nisi odgovorio...Trazio sam na googlu neka predstavnistva ali nisam nasao, pa bih bio vrlo zahvalan ako bi podelio sa mnom a i sa ostalima gde ima da se to kupi u srbiji.
[ Odin D. @ 08.06.2010. 02:19 ] @
Ljudi! - PicoScope je igracka u poredjenju sa polovnim ili novim osciloskopom iz tog cjenovnog ranga.
Uopste nisu jeftini gledano spram performansi i upotrebljivosti tih polu-igrackica.
Kad gledate propusni opseg nemojte gledati ono sto pise u MHz nego gledajte koliko ima MS/s (miliona semplova po sekundi) pa to podijelite sa 10 i to je neki maksimum maksimuma u kom moze da radi, posto je za minimum (ne?)pristojno pracenje signala potrebno bar 10 samplova po periodi.
Za onaj od 200MS/s (935€) pise da je 200MHz!? WTF - jedan odbirak po peridi na 200MHz! How yes no! Covjek moze biti srecan ako mu uspije naci ikakvu upotrebu za bilo sta iznad 10 MHz....
Najnizi u tom rangu 50MHz, 50MS/s kosta 467€. Ovih 50MS/s govori da je s ljutom mukom upotrebljiv do 5MHz, a na tom opsegu i brzini semplovanja od 50MS/s buffer je dovoljan za 5.1 ms snimanja signala.
Najjeftiniji, 186€, 5MHz, 40MS/s ima buffer u koga stane 0,2ms snimljenog signala!
Ovo su super igracke - za vjezbe iz tehnickog u srednjoj skoli.
Moguce da nekom i vrsi posao za nesto - ALI ZA TE PARE! ne moze se porediti sa onim osciloskopom koga sam naveo u prethodnoj poruci, a koji je iz istog cjenovnog ranga.
U svakom slucaju, ko misli nesto od toga da pazari, savjetujem mu da prvo procita i nauci neke osnovne stvari o osciloskopima i njihovoj upotrebi da bi mogao da procjeni sta mu treba i koliko to moze da kosta.
[ viktor1986 @ 08.06.2010. 09:37 ] @
Marko Enter
Jos jednom ponavljam da bi bilo lepo kada bi nas obavestio gde se mogu kupiti Voltcraft osciloskopi a i onaj picoscope. Ako si vec napisao da toga ima u srbiji, napisi gde se moze nabaviti jer sam zaista zainteresovan za to.
[ Odin D. @ 08.06.2010. 10:02 ] @
Kad si bas navalio, imas na PicoScope sajtu listu distributera, najbliza dva u Hrvatskoj i Makedoniji. Zovi pa se dogovori za isporuku.
Voltcraft se prodaje u Conrad-u, a PicoScope u Farnell-u i vecina domacih prodavaca elektronike vrsi dobavku i iz tih prodavnica. Nazovi bilo koju i raspitaj se za uslove dobavke iz tih prodavnica.
Nemojte ocekivati da usetate u prodavnicu i tamo u izlogu vidite to sto vam treba. Uglavnom se sve narucuje. Kad se kaze da "ima u Srbiji" time se misli da ima neko kome platis, a on ti dobavi ako tebe mrzi da se gonis sa paypalom i sl., a ne da neko to drzi na lageru u svakom trenutku.
[ Marko Enter @ 08.06.2010. 10:30 ] @
Kao sto kaze odin.D retko ko ima na lageru moras naruciti , idi u neku prodavnicu gde predstavljaju voltcraft i naruci
pogledaj ovaj Voltcraft DSO-2090 on je 40 MHz i ima 2 kanala i kosta skoro 200 eura a treba da ima i neki od 20 MHz
Odin D.: Kad si bas navalio, imas na PicoScope sajtu listu distributera, najbliza dva u Hrvatskoj i Makedoniji. Zovi pa se dogovori za isporuku.
Voltcraft se prodaje u Conrad-u, a PicoScope u Farnell-u i vecina domacih prodavaca elektronike vrsi dobavku i iz tih prodavnica. Nazovi bilo koju i raspitaj se za uslove dobavke iz tih prodavnica.
Nemojte ocekivati da usetate u prodavnicu i tamo u izlogu vidite to sto vam treba. Uglavnom se sve narucuje. Kad se kaze da "ima u Srbiji" time se misli da ima neko kome platis, a on ti dobavi ako tebe mrzi da se gonis sa paypalom i sl., a ne da neko to drzi na lageru u svakom trenutku.
Dzabe ako ima u Hrvatskoj ili Makedoniji jer ne znam koliko ce kostati carina i ostalo a i ne mogu videti kako to izgleda na ekranu kompjutera.
Video sam da ga ima u conrad-u ali conrad nije srbija, ne bih bas da narucujem na slepo...mada... A i pitanje je sta se desava sa garancijom. Iskreno receno nikada nisam video kako izgleda signal na ekranu monitora sa tim usb pc osciloskopom.
Dakle da sumirano, Voltcraft-a nema u Srbiji ali se moze preko nekih domacih firmi(tagor, mikroprinc...) poruciti i da to stigne u srbiju i naravno na tu katalosku cenu dodati jos novca za njihove troskove i zaradu pod uslovom naravno ako hoce da poruce osciloskop jer ovaj klasicni nije bas lagan
(preko 3kg).
[ guja011 @ 08.06.2010. 11:40 ] @
pitaj Tesica, ima tezgu na OTC i diluje iz konrada stvari
[ bogdan.kecman @ 08.06.2010. 11:51 ] @
izgleda na pc ekranu SUPER... ako hoces mogu da ti napravim neki snapshot ..
ono sto je jako bitno je koliko "samples per second" sto je odin spomenuo, ako pogledas moj post ja sam bas pisao za svaki koliko ima Ms/s a ne koliko MHz posto ti MHz ne znace nista .. za repetitivne signale software moze da odradi par zgodnih analiza, da poveca (softwerski) rezoluciju etc, ali generalno, ono sto gledas je Ms/s. Racunaj da ti za iole vidljiv signal treba 10 tacaka za periodu, a ako samo hoces da vidis frekvenciju onda ti je dovoljno i 5 tacaka. Dakle sa 100Ms/s mozes da izmeris frekvenciju periode do 50ns (20MHz) ali ne mozes da je vidis (ceo sinus vidis kao 5 tacaka dakle ne vidis izgled signala, ne vidis cak ni kolika je amplituda, samo mozes da izmeris frekvenciju) dok vec signal duzine 100ns (10MHz) mozes skoro pa da lepo vidis i kako izgleda (10 tacaka za periodu).
obrati paznju da "maximum sampling rate" od 1+Gs/s je SOFTWERSKI ... dakle on radi interpolaciju na osnovu vise semplova kada je repetitivni signal u pitanju, to je prilicno beskorisna informacija (mislim na max sampling rate, ne na izlaz koji sw pravi pri citanju repetitivnog signala - ali svi oni imaju prilicno dobar software)
sto se tice velicine bafera kod usb scope-ova, ne bih se slozio sa odinom, posto je tu bafer od 0.5-1ms dovoljan da premosti burst usb-a tako da je onda da brzine pc-a i do software-a da pokupi podatke i sacuva ih tako da na primer koristeci api koji dolazi uz picoscope mozes da snimas tih 40Ms/s (moj na zalost ima samo toliko) koliko imas mesta na disku :) (ok to sad zahteva znanje programiranja .. etc .. ali ..)
[ viktor1986 @ 08.06.2010. 12:19 ] @
Citat:
guja011: pitaj Tesica, ima tezgu na OTC i diluje iz konrada stvari
OTC? Gde je to?
[ viktor1986 @ 08.06.2010. 12:23 ] @
Citat:
bogdan.kecman: izgleda na pc ekranu SUPER... ako hoces mogu da ti napravim neki snapshot ..
ono sto je jako bitno je koliko "samples per second" sto je odin spomenuo, ako pogledas moj post ja sam bas pisao za svaki koliko ima Ms/s a ne koliko MHz posto ti MHz ne znace nista .. za repetitivne signale software moze da odradi par zgodnih analiza, da poveca (softwerski) rezoluciju etc, ali generalno, ono sto gledas je Ms/s. Racunaj da ti za iole vidljiv signal treba 10 tacaka za periodu, a ako samo hoces da vidis frekvenciju onda ti je dovoljno i 5 tacaka. Dakle sa 100Ms/s mozes da izmeris frekvenciju periode do 50ns (20MHz) ali ne mozes da je vidis (ceo sinus vidis kao 5 tacaka dakle ne vidis izgled signala, ne vidis cak ni kolika je amplituda, samo mozes da izmeris frekvenciju) dok vec signal duzine 100ns (10MHz) mozes skoro pa da lepo vidis i kako izgleda (10 tacaka za periodu).
obrati paznju da "maximum sampling rate" od 1+Gs/s je SOFTWERSKI ... dakle on radi interpolaciju na osnovu vise semplova kada je repetitivni signal u pitanju, to je prilicno beskorisna informacija (mislim na max sampling rate, ne na izlaz koji sw pravi pri citanju repetitivnog signala - ali svi oni imaju prilicno dobar software)
sto se tice velicine bafera kod usb scope-ova, ne bih se slozio sa odinom, posto je tu bafer od 0.5-1ms dovoljan da premosti burst usb-a tako da je onda da brzine pc-a i do software-a da pokupi podatke i sacuva ih tako da na primer koristeci api koji dolazi uz picoscope mozes da snimas tih 40Ms/s (moj na zalost ima samo toliko) koliko imas mesta na disku :) (ok to sad zahteva znanje programiranja .. etc .. ali ..)
Bio bih ti veoma zahvalan kada bi postavio par screenshoot-ova da vidim kako to izgleda na ekranu monitora.
Hvala za informacije. Jel ovaj usb scope moze da meri THD i S/N vrednosti?
[ bogdan.kecman @ 08.06.2010. 12:43 ] @
thd i s/n bi trebalo da su software stvar .. picoscope je zgodan sto ima api pa mozes da pises sam sw za sta oces, generalno osnovni sw je dobar ali nije najbolji (na primer bitscope ima malo bolji software ali je mnooogo skuplji alat) .. ja sam pravio neke programe moje za citanje date sa picoscope-a (za linux) ali to bas i nije za deljenje ..
sto se screen shotova tice .. evo .. digitaliju ti nisam snimao posto kapiram da te ne zanima .. analogija, na zalost imam neki pateticni signal generator (nisam hteo da kacim na picoscope-ov signal generator) pa sam ti uvatio odatle kako izgleda 100khz trougao i kako izgleda sinus, takodje sam ti pustio 30khz trouga (kako on izgleda "savrseno" nisam teo dalje da se zezam sa njim, vec 50khz izgleda odlicno - ja sam uzeo ovaj osciloskop da debagiram neke duhove koji su mi se javljali u nekom range finderu koji sam pravio koji radi tako sto salje 40khz signal i scope mi je savrseno odradio posao ...) - preko 100khz nemam nikakav generator mada generalno sinus sa 10mhz kristala izgleda kao sinus .. ne znam dal se vide sve smetnje (posto nemam drugi scope da uporedim)
elem .. "normal" - je standardan izlaz
"interpolacija" - je kada ja software namestim da radi adc 12bitno umesto 8bitno - to generalno svaki signal "usinusoidi" .. odlicno ako imas sinus kome oces da tacno izmeris frekvenciju, beskorisno za sve drugo
"ETS" - to ti pokazuje promene u signalu zadnjih X prolaza
ovi audio fajlovi su rammstein pusten sa youtube na izlaz za slusalice na ovoj integrusi tako da .. izlaz nije nesto al vidis kako to izgleda na scope-u ...
imas kako izgleda spectrum analyzer i imas XY graph (sa kanalom A kao X i sa kanalom B kao X, A je levi a B desni izlaz na slusalicama)
nadam se da ti koliko toliko prikazuje kako to radi ..
[Ovu poruku je menjao bogdan.kecman dana 08.06.2010. u 13:55 GMT+1]
[ bogdan.kecman @ 08.06.2010. 12:47 ] @
ostalo jos..
btw, program ne mora da radi u full screen-u, moze i u prozoru nego ja volem da ga teram full screen... inace radi cak i unutar virtual box-a (usb prolazi kroz virtual box na virtualnu masinu) .. i sve sljaka ..
drajveri za njega nisu open source ali postoje za linux kao binary
dakle XY graf sa A kanalom kao X i sa B kanalom kao X - istovremeno na ekranu
50khz spectrum (sinus), kao sto vidis lepo se vide na 100khz, 150khz, 200khz.. harmonici
persistance mode ... ovo je mod gde od kad ga pustis pa dok ne prekines on iscrtava signal na ekranu ali menja boju kako se negde signal duze zadrzava ... (pece) tako da sto je toplija boja tu je vise bilo signala, sto je hladnija to je signal tu bio "retko" .. primer sa rammstainom i sa sinusom (100khz ako se dobro secam)
[Ovu poruku je menjao bogdan.kecman dana 08.06.2010. u 14:14 GMT+1]
[ bogdan.kecman @ 08.06.2010. 13:16 ] @
otc== otvoreni trzni centar == buvljak na nbgd-u koji je prestao da bude buvljak (ostao je buvljak ispred) a postao otvoreni trzni centar
[ Odin D. @ 08.06.2010. 14:22 ] @
Citat:
bogdan.kecman: sto se tice velicine bafera kod usb scope-ova, ne bih se slozio sa odinom, posto je tu bafer od 0.5-1ms dovoljan da premosti burst usb-a tako da je onda da brzine pc-a i do software-a da pokupi podatke i sacuva ih
Oni primjerci koje sam ja komentarisao imaju navodno 200MS/s.
USB ima teorijski maksimum od 480Mbit/s, a efektivno je sigurno manje, a ne znam da li u tih 480Mbit/s ulazi i protocol overhead ili ne, ako ne ulazi protokol onda je jos manje.
Ako semplovi imaju 8 bitova (min), onda je 200MS/s = 1600Mbit/s sto USB ne moze nikako premostiti.
Zatim tu je i pitanje da li je taj bafer dvo-pristupni, tj. da li moze istovremeno da se i cita i pise i pri kojim brzinama. Jer, kad bi usb to mogao da premosti, onda bafer ne bi, jel'te, ni bio potreban, bilo bi svejedno da li je u pitanju 1K ili 1M. A nije svejedno :), bar sto se cijene tice.
Dalje, sto se tice audio primjene, tacnost PicoScope-a je +-3%, tako da postavljac teme treba sam da ocjeni da li mu je to dovoljno da time mjeri THD i SNR, posto se pomenute velicine obicno krecu znatno ispod granica ove tolerancije.
[Ovu poruku je menjao Odin D. dana 08.06.2010. u 16:09 GMT+1]
[ bogdan.kecman @ 08.06.2010. 15:24 ] @
ako thd pretstavlja distorziju na harmonicima a snr signal to noise ... zavisi kako se to u audio industriji meri ... (da napomenem ja != iskusan sa analogijom) .. ako pusti na ulaz cetvrtku i sinus i meri na izlazu distorziju, mislim da mu pico odradjuje posao bolje nego neki veliki kockasti device sa ekranom :) posto moze da napise sw da pokupi signal u matlab ili neki svoj app i obradi ga kako on hoce... stvarna greska je mnooooooogo manja od tih 3% o kojim pricaju u specifikaciji :) (bar na ovom mom primerku) ... "gledanje" tih signala na ekranu je mnoooogo losiji nacin za merenje istih IMHO.
200MS/s - da .. to ce tesko da prodje kroz usb ... ali - sta ce njemu za audio 200MS/s ??! da gleda 50MHz signal??? covek ne cuje preko 22KHz .. neka ima 20 tacaka po periodi pa to je 0.4MS/s .. sa 20MS/s za prag slusnosti ima skoro hiljadu tacaka po periodi ?!?!?
[ Odin D. @ 08.06.2010. 16:24 ] @
Slazem se sa nacinom mjerenja, nece vjerovatno odokativno gledanjem u sinousoidu da uocava neidealnosti :) medjutim ako izmjeris i harmonike sa +-3% greskom, isto ti se vata u finalnom (ob)racunu. Za tacno odredjivanje tih karakteristika moras biti u mogucnosti da tacno mjeris, pa sta god da mjeris.
Citat:
bogdan.kecman:200MS/s - da .. to ce tesko da prodje kroz usb ... ali - sta ce njemu za audio 200MS/s ??! da gleda 50MHz signal??? covek ne cuje preko 22KHz .. neka ima 20 tacaka po periodi pa to je 0.4MS/s .. sa 20MS/s za prag slusnosti ima skoro hiljadu tacaka po periodi ?!?!?
Ma ne sporim ja da uredjaj radi to sto pise da radi, nego mislim da je odnos cijena/performance totalno neatraktivan u odnosu na pojedine osciloskope iz tog ranga.
Taj picoscop kosta bezmalo 500€, a za te pare moze da se nabavi osciloskop koji ima 20 puta bolje performanse (1GS/s, 1MS buffer) i koji takodje moze poslati podatke na PC pa se mozes igrati sa njima do mile volje u matlabu, ako ti vec ugradjene Math funkcije u osciloskopu nisu dovoljno atraktivne i plus sto ga mozes koristiti za milion drugih stvari kod kojih picoscope nema sta da trazi.
Ne komentarisem uopste te spravice same za sebe, nego u poredjenju sa ostalim alternativama.
Cak mislim i da je dobar polovni analogni osciloskop za tu sumu daleko bolji za audio tehniku nego te spravice.
[ bogdan.kecman @ 08.06.2010. 17:27 ] @
kapiram ... samo pazi .. te varijante da "moze da se nadje dobar polovan za male pare" vaze ako imas nekoga da ti donese .. cak i u nemackoj ih nisam nesto nalazio, samo u usa .. tamo stvarno moze da se nadje za smesne pare super scope, problem je samo - shipment ce da kosta 200-400E + porez + carina, ne isplati se .. da ne spominjem sto ameri nesto nisu sretni da salju za .yu
ovaj picoscope je mene izasao u bgd-u otprilike nesto tipa 250E (200E kosta tamo, 50E me kostalo "ostalo" tako sto sam ih zamolio da mi posalju fals racun na 20E i oni su ladno pristali). Na to sam platio bubreg i levo plucno radio klubu za sonde ..
nasao sam preko 10 puta bolji scope na ebay za iste pare al .. do soluna .. pritom, imam buraza u chicagu, al ne vredi, ne mogu njemu da kazem "vidi aj uz dete, zenu i tih 500kg stvari koje nosis, spakuj mi jedan osciloskop, nije to, samo 10kg .. ma ne, nije lomljiv mozes u kofer da ga stavis" ... znaci jedino ja kad idem, a to je varijanta, kupim, stigne kod buraza, ja onda odem u grad XYZ, buraz posalje meni over night u hotel ... i onda ja molim boga da stigne na vreme i da me ovde carinici ne smaraju posto "kako nesto sa ekranom i toliko dugmica moze da kosta samo 100E"
inace, za digitaliju mnoooogo hvale bitscope posto ima logic analyzer + osciloskop ... ali meni je bio preskup .. sada je u elektoru bilo super poredjenje usb osciloskopa (+ jedan koji je stand alone ali bez ekrana, pa u njega zabodes bilo koji pc ekran) ali ne mogu da skeniram, elektor mi je u drugom stanu a tamo poplava tako da .. negde je u nekoj kutiji ..
[ Odin D. @ 08.06.2010. 20:56 ] @
Citat:
bogdan.kecman: (+ jedan koji je stand alone ali bez ekrana, pa u njega zabodes bilo koji pc ekran) ali ne mogu da skeniram, elektor mi je u drugom stanu a tamo poplava tako da .. negde je u nekoj kutiji ..
No, karakteristike kazu 240MS/s, a cijena od 415$+, sto je u rangu onog osciloskopa od 1GS/s.
I ja sam se jednom bio nameracio da pazarim jedan od tih usb-ovaca, ali sam bio zatecen njihovom cijenom. Ocekivao sam neku srazmjeru o odnosu na mogucnosti slicno kao kod osciloskopa. Onda sam par dana malo guglao, reko' pa mora biti negdje neki razuman proizvodjac i prodavac, ne znam u cemu je kvaka sa tom cijenom - kucite: cetvrtast komadic lima ili plastike, nema zasebno napajanje, nema ekran, nema dugmica i ostale elektromehanicke bratije da podize cijenu komponenti, stampe, montaze, gabarita, tj. nema nista sto bi dalo povod tolikoj cijeni.... i nakon par dana ne nadjoh nikakvih pametnih objasnjenja tog fenomena i odustadoh.
Elem, ovi osciloskopi imaju svega 2-3kg i nisu dublji od 10-tak cm, tako da ako podmitis nekog od necaka da ga krisom ugura u kofer tvog burazera, vjerovanto on to ne bi ni primjetio :)
[ bogdan.kecman @ 08.06.2010. 21:33 ] @
da da taj ... nisam nalazio jeftine "tanane" na ebay-u, samo standardne crt-ove ... mada, od kada sam uzeo ovaj picoscope nisam iskreno ni trazio - za ono sto ja radim savrsen je :)
[ Marko Enter @ 08.06.2010. 22:37 ] @
Ja da sam na tvom mestu pazario bih ovo za 200 eura , evo slike kako izgleda na monitoru
[ Horvat @ 08.06.2010. 23:07 ] @
off:@bogdan,zasto ti trouglasti signal na 100khz tezi sinusoidi (pogotovo na interp.)?
[ bogdan.kecman @ 08.06.2010. 23:10 ] @
po specifikaciji deluje kao odlicna sprava, vidim da dolazi sa VB/VC++/LabView podrskom tako da ovaj njegov software moze lako da se dopravi da radi sta god je potrebno, jel ovo ima kod nas na buvljaku? za koje pare?
[ bogdan.kecman @ 08.06.2010. 23:17 ] @
Citat:
Horvat: off:@bogdan,zasto ti trouglasti signal na 100khz tezi sinusoidi (pogotovo na interp.)?
sto se tice interpolacije:
bas zato sam i stavio to :) ... da pokazem sta im znaci ta "poboljsana rezolucija" :D ...
ima cim da se poveca ADC rezolucija sa 8bita na 12 bita (step po 1 bit) ali se time nista ne dobija po meni posto ti potpuno izoblici signal (kao sto vidis, trougao izgleda kao sinus) - imas ovde opis: http://www.picotech.com/educat...es/resolution-enhancement.html
Citat:
Resolution enhancement is a technique for increasing the effective vertical resolution of the scope at the expense of high-frequency detail. The vertical resolution is often called the Effective Number of Bits (ENOB). Selecting resolution enhancement does not change the scope’s sampling rate or the amount of data available.
For this technique to work, the signal must contain a very small amount of Gaussian noise, but for many practical applications this is generally taken care of by the scope itself and the noise inherent in normal signals.
The resolution enhancement feature is a flat moving-average filter. This acts as a low-pass filter with good step response characteristics and a very slow roll-off from the pass-band to the stop-band.
ja iskreno nisam nasao primenu za ovu opciju ali sam je svejedno sliko da vidite kako izgleda - posto gomila njih ima tu opciju i pricaju kako imaju 12bitno semplovanje sto je realno - cista laz.
sto se tice bez interpolacije:
to je neki prastari signal generator koji sam ja pravio pre nekih ~25 godina .. tako da - pitanje kako taj trougao na 100K zapravo izgleda na nekom drugom osciloskopu :D (nemam drugi da probam) a i obecao sam drugaru da cu ovaj signal generator da mu poklonim (posto smo ga zajedno pravili pre ~25 godina a on se sad bavi "ozbiljno" elektronikom - ono, za pare i to, zivi u kenjadi i dolazi ovije dana), zato sam ga i izvadio iz prasine da ga probam :D
No, u svakom slucaju daleko bolje karakteristike za te pare od onog sto nudi "uobicajena" konkurencije na tom polju.
[ Sepa011 @ 09.06.2010. 08:23 ] @
Voltcraft je Conrad-ov brend. Pod tim brendom ces naci svasta, npr. Metex DVM, slicke u prilogu.
Nazalost, ovaj je posle 20 godina konacno ispustio dusu
[ Odin D. @ 09.06.2010. 12:10 ] @
^Aha, jasno.
Cini mi se da sam jednom davno to negdje procitao, ali sam izgleda u medjuvremenu zaboravio.
Hvala za info.
Poz.
[ SaleB81 @ 11.06.2010. 06:58 ] @
Ja sam se vec dugo interesovao za osciloskop, ali se nisam odlucio za uzimanje nekog primerka, jer za pocetak ne znam sta mi treba.
Ukljucio sam se u temu da bih dopunio odgovore na neka postavljna pitanja, a po mogucstvu postavio i neka druga pitanja na koja ce neko mozda znati da odgovori.
Prvo, Conrad tj Voltcraft DSO je u Kini tj na eBay poznat kao Hantek, ali koliko samprimetio cena za 2150 je slicna onoj koja se pominje na forumu. Najniza cena koju sam ja uspeo na brzinu malopre da nadjem je oko 190usd, jeste besplatno slanje, ali kad se doda na to carina i pdv izaci ce preko onih 200e koji se ovde pominju kao cena.
Drugo, Pico sam ja nalazio u Tagorovom cenovniku pre nesto manje od godinu dana, tada sam stekao utisak da su direktni uvoznici a ne preko Farnell-a ili nekog drugog. Mada, iako se ne secam tacnih cena znam da je nesto neisplativo visoko bilo u odnosu na cene na Pico sajtu i koje gde po svetu.
Sto se mojih pitanja tice, zeleo bih ako nije previse off da neko ko se malo vise u osciloskope razume, prokomentarise nekoliko proizvoda:
Zadnjih dana sam bacio oko na ovaj uredjaj, btw ponajvise zbog cene i njegove izvedbe. Trebao bi da moze kod nas da stigne za oko 160e. Po meni je najveca mana jedan kanal, ali sigurno da ima neki detalj objasnjava cenu, a je ga nisam primetio.
ali nazalos cena mu je duplirana sa nekih 220, na 400, pa sam tu ideju batalio.
Za sta mi uredjaj treba: auto elektronika za koju bi nekoliko mhz trebalo da bude sasvim dovoljno i neke sitne samogradnje radi boljeg razumevanja principa rada; mogao bih reci za edukativne svrhe na prvom mestu, pa verujem da ce mi kasnije kad budem znao sta mi treba i imao iskustvo u radu sa osciloskopom biti lakse da odaberem neki uredjaj koji ce biti bolji, kvaltetniji, skuplji i zadovoljiti moje potrebe. Tada bih se odlucio za nesto polovno na ebayu za kucnu upotrebu. Primeri:
Znam da nisam precizno definisao pitanja i da je na njih tesko odgovoriti, ali svaki komentar cu rado procitati i iz njega nesto nauciti.
Pozdrav,
SaleB
[Ovu poruku je menjao SaleB81 dana 11.06.2010. u 08:55 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao SaleB81 dana 11.06.2010. u 08:56 GMT+1]
[ viktor1986 @ 11.06.2010. 09:55 ] @
@ Marko Enter
Mozes li postaviti jos koju sliku sa ekrana tog usb voltcraft osiloskopa? Zanima me kako izgleda sinusoida i cetvrtka...
Jos nesto, koliko vidim na ulazu u osciloskop se ne movesti napon veci od 35V! Kako da izmerim onda neke vece napone, jel sonda ima na sebi neki prekidac sa slabljenje signala?
[ Marko Enter @ 11.06.2010. 10:39 ] @
Evo jedne slike od kolege kako izgleda cetvrta na laptopu
pozdrav
[ netomc @ 30.06.2010. 18:48 ] @
Da je neko probao Voltcraft odn. Hantek 2090 da koristi za analizu rada mikrokontrolera (kao sto je PIC 16F84A ili PIC 2550) ili starijih mikroprocesora kao sto su Z80, 6502 ili Motorola 68000, starih dinamickih memorija kao sto su 4116, 4164, itd.?
Pozdrav
[ SaleB81 @ 29.11.2010. 07:51 ] @
I ja imam jedno pitanje vezano za nabavku osciloskopa. Prvo mi je paznju privukao Uni-Tech UT81B zbog njegove cene, ali mi je nedostajao drugi kanal, cena oko 200e sa carinom i porezom. Juce sam primetio uredjaj Hantek DSO8060 koji ima da kanala i generator funkcija za nesto visu cenu, cena oko 550e sa carinom i porezom. Osim njih sam video i jednu igrackicu sa oznakom DSO201 o kojoj jos uvek ne znam sta da mislim, cena oko 90e sa carinom i porezom.
Zanimaju me vasa misljenja o tim uredjajima.
Moram takodje da napomenem da su mi potrebni pretezno za autoelektroniku, gde je najbrzi signal reda velicine ms, pa mi velika brzina ne znaci mnogo, ali mi znaci prenosivost uredjaja i znace mi dva kanala koje DSO8060 ima. Tako da me ponavise zanimaju komentari o njemu. Deklarisan je na 60MHz i 150Msample, pa se nadam da ce do nekih 15MHz moze sasvim lepo da radi, a meni svakako vise i ne treba. Zapadne alternative su preko 1000e, a za te pare je vec pametnije razmisljati o nek dedicated automotive osciloskopu.
Hello Mr. Putin, spasiva maj tovaris mi ne znajemo po Ukranski+Ruski, Srpski pisi da te ceo svet razume, A?
[ bogdan.kecman @ 10.04.2011. 11:12 ] @
bice da je nekome na sbb linku izbusena masina pa botovi lude ... ovome je svih 6 poruka spam .. mogao bi neki mod da intervenise
[ Slobodan čovek @ 14.05.2011. 11:08 ] @
Interesuje me gde se tačno nalazi ta Tešićeva tezga na buvljaku (mislim u kom redu) , što je neko spomenuo.
[ Slobodan čovek @ 18.05.2011. 14:00 ] @
Ne drži više tezgu?
[ radarac66 @ 18.05.2011. 14:45 ] @
3. ili 4. red strana prema savi(pri kraju), mislim da mu je vecina artikala iz Conrad-a
[ bogdan.kecman @ 18.05.2011. 14:57 ] @
overi ebay.de ima interesantne analogije za smesne pare (tipa 2x25MHz ili 2x50MHz tektronix sa sondama za cca 100E) .. ima ljudi u beogradu koji "donose stvari sa nemackog ebay-a" - ako se dobro secam uzimaju 20% + 10E i dobijes na ruke (oni odradjuju bidovanje, placanje etc... ti kazes sta oces i koliko max oces da platis, oni odrade ostalo i donesu ti na gajbu) ...
Rigol DS1052E za 299 EUR + besplatna dostava u EU...
Ma znam sve, pratim EEVblog. Ali nemam ja te pare, mogu da uzmem samo neki poluispravan polovan krš za nekoliko hiljada dinara.
[ Nemanja_po @ 16.06.2011. 11:25 ] @
Ovako,ja posedujem jedan ruski oscilograf i zeleo bih da ga prodam.. Da li neko moze da mi kaze kolika je njegova vrednost? pozz
[ Odin D. @ 16.06.2011. 13:40 ] @
412 rubalja i 80 kopejki.
pozz
[ bogdan.kecman @ 16.06.2011. 18:54 ] @
pokazes sliku, kazes model ... generalno stari ruski ako su 100% ispravni idu na ebay-u za 10-50$ ... sto znaci da mozes da ga prodas ovde za 1000-5000din zavisno od toga koliko je ispravan, koji je model etc
[ Slobodan čovek @ 27.07.2011. 11:28 ] @
Gde u Srbiji ima da se kupi digitalni osciloskop opsega bar 50MHz, da košta nekih 40-50-60.000 dinara, a da, što bi rekli, valja?
[Ovu poruku je menjao Slobodan čovek dana 27.07.2011. u 12:56 GMT+1]
[ d.vader @ 27.07.2011. 11:54 ] @
Za te pare jedino da kupiš hardverski dodatak za kompjuter i da ti komp bude osciloskop. ja sam to uradio sa starim lap topom i super je.
To je bilo u ponudi kod: http://www.micom-tm.com/
a da li ga još ima, ne znam!
[ Slobodan čovek @ 27.07.2011. 11:56 ] @
Jedino što sam našao da valja je INSTEK INSGDS1062A u Tagoru za 70.000. Takođe isti u Interhit-u za 54.000 dinara ali ga nemaju na lageru i ne znam da li je to sa PDV-om.
Imaju sve ali...cifra...
Pre par meseci sam za 300 eura prodao moj FLUKE 95 (2X50MHz). Jest da je bio punoletan ali je radio kao zmaj. Čak sam ga kalibrisao pre 5-6 godina u Singapuru.
[ Slobodan čovek @ 27.07.2011. 12:15 ] @
Znam za tu firmu. Kupio sam unimer EXTECH EX330 od njih. Ali osciloskopi su im mnogo skupi.
[ d.vader @ 27.07.2011. 12:22 ] @
FLUKE je uvek bio skup ali i vredi svaku paru. Kada sam kupovao FLUKE 95 platio sam ga nepunih 5000 maraka! Za te pare se tada mogao kupiti više nego dobar automobil.
Taj isti osciloskop mi je kasnije "kupio" stan.
Danas, kinezi sve devalvirali....
[ Slobodan čovek @ 27.07.2011. 12:26 ] @
Evo sad sam video u Interhitu je ta cena sa PDV-om. Ali ipak nije isti osciloskop u pitanju. Ovaj u Tagoru je INSGDS1062A a u Interhitu INSGDS1062. A razlika je velika:
INSGDS1062A - 1GS/s i 2Mpoints memorije
INSGDS1062 - 250MS/s i 4Kpoints memorije
Oba su 60MHz.
Da li se isplati uzeti ovaj slabiji opsega 25/40/60 MHz (250MS/s i 4Kpoints)? Ja mislim da NE.
[Ovu poruku je menjao Slobodan čovek dana 27.07.2011. u 13:39 GMT+1]
[ Slobodan čovek @ 27.07.2011. 18:51 ] @
GW Instek INSGDS1102A
Valja li ovaj osciloskop? Mislim, karakteristike su dobre, ali da li je kvalitetan? To je Kineska (Tajvanska) marka.
Valja li ovaj osciloskop? Mislim, karakteristike su dobre, ali da li je kvalitetan? To je Kineska (Tajvanska) marka.
Čime se baviš, odnosno, za koju vrstu posla ti je potreban?
[ Slobodan čovek @ 27.07.2011. 19:53 ] @
Ja sam samo student elektronike. Hteo bih da mi ovaj osciloskop koristi i ubuduće. Dakle 10-15-20 godina.
[ robert63 @ 27.07.2011. 19:54 ] @
Hello,
U Osciloskop treba znati gledati:
-Treba ga znati koristiti,
-Treba ga znati priključiti,
-Treba znati vrednosti očitati,
-Treba te očitane vrednosti znati upotrebiti i vrednovati,
-Treba ga ponekad "Galvanski Odvojiti",
To nije " Uklopni Sat",
-navijem ga i ne mislim,
I tako u budučih 10-15-20 Godina,
[ d.vader @ 27.07.2011. 19:59 ] @
Kao student elektronike treba da znaš da u elektronici taj period gubi smisao.
Za početak ti je najbolje da uzmeš to što sam ti predložio, jeftino je a završava posao, (Po.Scope).
Da radiš, odnosno, da ti donosi prihod ima smisla kupovati.
Za vežbanje i uopšte, za upotrebu, navedeni model ti može sve završiti a za male pare. www.poscope.com
[ Slobodan čovek @ 27.07.2011. 20:01 ] @
@robert63 Hteo sam da kažem, ne želi da mi rikne posle nekoliko godina (ne mislim ukoliko ja sam nešto za.ebem). Samo me interesuje da li je dobar ovaj proizvođač. Ako neko može da koristi isti multimetar 20 godina, zašto ne bih ni ja mogao osciloskop...
[Ovu poruku je menjao Slobodan čovek dana 27.07.2011. u 21:30 GMT+1]
[ Slobodan čovek @ 27.07.2011. 20:07 ] @
Citat:
d.vader: Kao student elektronike treba da znaš da u elektronici taj period gubi smisao.
Za početak ti je najbolje da uzmeš to što sam ti predložio, jeftino je a završava posao, (Po.Scope).
Da radiš, odnosno, da ti donosi prihod ima smisla kupovati.
Za vežbanje i uopšte, za upotrebu, navedeni model ti može sve završiti a za male pare. www.poscope.com
Hvala, ali to su ipak igračke u odnosu na ovo. Ne kupujem ga za "edukativne svrhe", koristiću ga za "ozbiljinje" stvari u budućnosti (za projektovanje raznih elektronskih uređaja).
Gledao sam nešto na internetu kakavi su Instekovi osciloskopi i, jeste da nisu kao Agilent, Tektroniks, Hameg, LeCroy ali i izgleda da nisu loši.
Poenta je - znam šta hoću samo ne znam koliko je to kvalitetno.
[ d.vader @ 27.07.2011. 20:25 ] @
Očigledno da niko nema iskustva sa navedenim modelom, bar od učesnika na forumu.
Lično, neverujem kineskoj robi.
Evo ti prikaza PoScope-a na win7 x64
[ Slobodan čovek @ 27.07.2011. 20:28 ] @
Saznao sam šta me interesuje. Neki članovi stranog EEVblog foruma imaju te osciloskope i dobri su (ekvivalent onom popularnom Rigolu, a takav sam osciloskop i tražio) Inače dosta su skuplji kod nas nego u inostranstvu. I nije 1GS/s već 500MS/s po kanalu, ali dobro.
[ Odin D. @ 27.07.2011. 21:55 ] @
Citat:
d.vader: Očigledno da niko nema iskustva sa navedenim modelom, bar od učesnika na forumu.
Ta igrackica nema nikakve veze sa osciloskopom.
Vec je bilo diskusija na tu temu.
Korisniji bi mu bio neki ruski analogni osciloskop star 40 godina nego to sokocalo.
@Slobodan covek
U poslednje vreme ima citava poplava osciloskopa u rangu tog Rigola, raznoraznih proizvodjaca, a i kvalitet im je tu negdje.
Evo skoro naletih na neki Owon 60MHz sa memorijom od 10M, ca. ~400$...
A da ce ti nesto sigurno raditi 5-10-15 godina ne moze ti niko garantovati sve i da kupis osciloskop sa cijenom od par desetina iljada evra.
Danas dosta ljudi putuje na relaciji Srbija<->EU, ako su ti osciloskopi skupi u Srbiji dogovori se da ti neko dobavi neki iz EU, sada su prilicno mali i lagani tako da ne bi trebalo da je problem da se prenesu preko granice bez carine...
[ Slobodan čovek @ 27.07.2011. 22:02 ] @
Hvala na informaciji.
[ vos @ 25.08.2011. 20:18 ] @
Pisem ovde da ne bih otvarao novu temu. Planiram da kupim PC osciloskop zajedno sa logic analyzerom u jednom. Inace da li vidite neku manu tog pristupa u odnosu na kupovinu dva odvojena uredjaja?
Sta inace mislite o tom osciloskopu? Same karakteristike se mogu naci ovde (http://www.poscope.com/product.php?pid=18) i to je jasno ali mene zanima da li neko zna kako stvarno ovaj osciloskop radi u realnosti i kakva su iskustva (npr. kakav je softver koji ide uz njega)? Deluje prilicno povoljno. Ovaj osciloskop/logic analyzer sam naveo kao primer jer se moze nabaviti kod nas ali imam priliku (zivim na relaciji Srbija - Holandija) da nabavim/narucim i nesto drugo iz EU.
Bogdan je u jednom od postova pomenuo Bitscope osciloskope (npr. http://www.bitscope.com/product/BS325/) ali to bi me izaslo nekih 500-700 EUR sto u ovom trenutku nisam bas spreman da izdvojim ali mi deluje bas ekstra. Inace sam nabasao i na ovaj: http://www.saleae.com/logic/ ali nema osciloskop nego samo logic analyzer.
U sustini mi treba pomoc da odlucim sta da kupim, da bude dovoljno za moje potrebe a da nije preskupo (do par stotina EUR). Sto se tice mojih potreba, u pitanju je cist hobi vezan za mikrokontrolere i digitalnu elektroniku gde se signali menjaju brzinom do par desetina KHz (UART, I2C i td...) ali bi bilo dobro da radi i sa stotinama KHz. Prvenstveno mi treba logic analyzer ali posto sam video nekoliko uredjaja sa osciloskopom ucinilo mi se da bih mogao oboje nabaviti jednom jedinom kupovinom. Interesuju vasa iskustva i preporuke i oprostite na dugom i mozda konfuznom postu ;)
[ bogdan.kecman @ 26.08.2011. 03:06 ] @
poscope vredi jos manje nego sto kosta :(
sample rate najjaceg modela je ispod 1MS/s (ima 1MS/s na "repeatable" signalu - iliti interplolira na toliko)
od usb osciloskopa imas samo dve firme da valjaju:
Obe prave extra sprave ali te sprave uopste nisu jeftine. Bitscope pravi odlicne scope+logicanalyzer kombo-e, opet, ne jeftino..
Svi ostali usb osciloskopi su igracke za decu i ne mogu da se koriste ni za gledanje audio signala a kamoli za nesto preko toga.
Bolji ti je dso quad ( http://garden.seeedstudio.com/index.php?title=DSO_Quad ) koje je open source projekat, ima 2 analogna i 2 digitalna kanala, 72MS/s ... firmware je open source i razvija se ... unutra imas 32bitni arm u kombinaciji sa FPGA (silicon blue)... radi extra za sitne potrebe a staje u saku :D .. za 200$ extra sprava (mozes je naruciti odavde: http://www.seeedstudio.com/dep...illoscope-p-736.html?cPath=174 - stize za 2-4 nedelje, ja sam do sada narucio nekoliko komada i nijednom nisam platio carinu ni postarinu na njih!!) .. obrati paznju da je ovo DALEKO od profi resenja (to je za par klasa bolje od poscope-a ali ne moze da se uporedi sa picotech ili bitscope kao ni sa bilo kojim instech, rigol i ostalim desktop osciloskopima)
ako ti nije neophodno da vezujes scope sa la mnogo ti je iskusnije (jeftinije) da uzmes dva odvojena uredjaja.
Obrati paznju da mozes da uzmes JEFTINIJE normalan osciloskop nego da kupujes usb varijante
Dodatno obrati paznju na polovnjake - veruj, lakse ti je da radis na 20MHz ili 50MHz techtronix-u koga mozes da uzmes polovnog za 100-200eur u jugi nego sa 50MS/s DSO-om, em ima bolju sliku, em bolje renda signal!! em npr 50MHz techtronix mozes bez blama da poredis sa 150MS/s rigolom. Ovaj 50MHz techtronix preko 50MHz nema bas skroz linearni signal ali je i dalje kvalitetniji od rigola :D... ako radis sa naponima preko 12V - obavezno nabavi neki analogni polovnjak. Ja imam par DSO-ova ali kada moram da nesto drndam sa HV koristim iskljucivo analogni techtronix..
Elem, kazes da si na relaciji rs-eu .. EBAY.DE .. imas za 100EUR da uzmes polovnog HAMEGA da se use*es .. ili TECHTRONIXA ili PHILLIPS sa dva topa .. to su masine koje su u rangu 2000-5000EUR DSO .. to uzmes i resio si problem za hobi do kraja zivota sto se tice osciloskopa - a ako bude trebalo za posao vec ces znati sta da kupis i gde :)
[ bogdan.kecman @ 26.08.2011. 03:20 ] @
btw spominjes mikrokontrolere - tu ti osciloskop treba ko piletu sise .. 99.9% problema za koje ti treba osciloskop resavas sa malo iskustva i kvalitetnim multimerom :) .. ali ti treba dobar logic analyzer.... imas http://dangerousprototypes.com/docs/Open_Bench_Logic_Sniffer
dzabe sprava a mnooooooooooooooooooooooogo dobra .. svaka preporuka, za smesne pare dobijes besan LA (16 baferovanih + 16 nebaferovanih kanala, 200MHz sampling, RLE kompresija ... ludilo ... naravno open source .. jedino - dobijes samo PCB :D nista kutija, display ovo ono ... zabodes na usb i koristis extra klijent koji ti radi dekodiranje uart/spi/i2c ... i jos svakakvih protokola .. radi beesno ..
[ milanmeh @ 26.08.2011. 07:50 ] @
Spravica deluje stvarno odlicno, no nagradno pitanje je kako dobaviti ovo cudo u Srbiju?
[ vos @ 26.08.2011. 08:10 ] @
Hvala Bogdane na lepom pregledu. Za sada cu onda odustati od osciloskopa jer me u ovom trenutku zanima iskljucivo USB osciloskop a za iole kvalitetan (npr. bitscope) nemam dovoljan budzet.
Znaci ti preporucujes http://dangerousprototypes.com/docs/Open_Bench_Logic_Sniffer. Da li je osnovni razlog za preporuku to sto nudi u odnosu na cenu ili je dobar apsolutno gledano? Najvise me brine kakav je taj software koji koristi. Mogao bih da izdvojim i vise novca (npr 200 eur) za kvalitetan logic analyzer (ne samo kvalitetan u hardverskom pogledu nego i softverskom) tako da mi niska cena nije presudni faktor.
[ bogdan.kecman @ 26.08.2011. 18:07 ] @
Citat:
milanmeh: Spravica deluje stvarno odlicno, no nagradno pitanje je kako dobaviti ovo cudo u Srbiju?
sa tog linka, kliknes naruci, odaberes placanje vizom, iskoristis bilo koju itnernet vizu (intesa, reifeisen i ostale vize elektron, internet vize ili kako ih ko zove rade)
sacekas 3-4 nedelje i donese ti postar ?!
Citat:
vos: Hvala Bogdane na lepom pregledu. Za sada cu onda odustati od osciloskopa jer me u ovom trenutku zanima iskljucivo USB osciloskop a za iole kvalitetan (npr. bitscope) nemam dovoljan budzet.
ako smem da pitam - koji je razlog za usb scope? kao sto rekoh mnoooogo su skuplji od stand alone scopova istih performansi? Imas potrebu da ih secas sa sobom .rs .nl pa hoces da budu mali i stanu u torbu od lapa ili ?
Citat:
vos:
Znaci ti preporucujes http://dangerousprototypes.com/docs/Open_Bench_Logic_Sniffer. Da li je osnovni razlog za preporuku to sto nudi u odnosu na cenu ili je dobar apsolutno gledano? Najvise me brine kakav je taj software koji koristi. Mogao bih da izdvojim i vise novca (npr 200 eur) za kvalitetan logic analyzer (ne samo kvalitetan u hardverskom pogledu nego i softverskom) tako da mi niska cena nije presudni faktor.
kvalitet vs cena je zasto ga preporucujem. Sprava je mnogo dobra i software je super.
Elem ima naravno bolje :D http://www.saleae.com/logic16/
to je sprava sa malo manje kanala (no vise ti po meni ni ne treba, 16 je vise nego dovoljno) i je*ackim software-om (na zalost windows only) u super kucistu od brusenog aluminijuma .. ono bas bas bas extra sprava jedino sto nije jeftina ali se uklapa u 200eur.
ja od LA imam LogicShrimp (20MHz 4 kanala 256k semplova po kanalu, nema RLE i nema fancy triggering - koristi isti SW kao OBLS) i njega najvise koristim
imam OBLS koji je jeli sprava koju sam preporucio koji koristim kada mi treba vise kanala ili brzi sempling ili fancy triggering
imao sam (prodao) saleae 8, software je super a sprava je prosecna... generalno kada sam uzeo OBLS i LogicShrimp saleae mi vise nije radio posao
Imao sam na probu saleae 16, uzeo na metar dana od drugara da probam da vidim dal da kupim ili ne .... jeste extra sprava ali nisam hteo da dam 200$ za nju (kad vec imam sve ovo ostalo, da nemam nista od ostalih stvar - verovatno bi ga kupio)
E sada imas one LA u "biznis" klasi koji su vec druga prica, ali tu ti 200E budget ne radi posao.
za scope, za rad sa mikrokontrolerima, ako bas oces usb, za 150EUR imas "olovku" http://www.picotech.com/handheld-scope.html tj 50MS/s je 150eur a 100MS/s je 240eur. Nije nesto extra analogni deo (10 odnosno 25MHz) ali radi super, probao sam ih... za da imas osciloskop pri ruci - radi boli glava... naravno to nije za gledanje nekih signala velikih brzina ali svejedno sa 50MS/s ne mozes da ocekujes signal velike brzine :) (software je btw windoze only za picoscope, ima drajver za linux ali nema nikakav sw)
[ vos @ 26.08.2011. 20:10 ] @
Citat:
bogdan.kecman: ako smem da pitam - koji je razlog za usb scope? kao sto rekoh mnoooogo su skuplji od stand alone scopova istih performansi? Imas potrebu da ih secas sa sobom .rs .nl pa hoces da budu mali i stanu u torbu od lapa ili ?
Naravno da smes :). Razlog je sto su standalone osciloskopi suvise veliki a ja nemam radionicu tako da ne mogu osciloskop da drzim u sred dnevne sobe, pogotovo zato sto mi u ovom trenutku i nije potreban. Da mi je bas potreban, nesto bih vec smislio ali ovako ne vredi.
Hvala na preporuci za http://www.saleae.com/logic16/. I meni je on jos od ranije zapao za oko (kao sto sam napisao u jednom o prethodnih postova) ali verzija sa 8 kanala (http://www.saleae.com/logic/). Ja inace smatram da mi je 8 kanala sasvim dovoljno (cak mislim da bi meni licno i 4 bilo sasvim dovoljno). Zato ukoliko izuzmemo broj kanala, da li smatras da ima smisla da logic16 kosta skoro duplo vise od obicnog logic (umesto 24MHz dobije se 100MHz i dobije se "Enhanced hardware-side buffer")? Logic kosta 129 EUR a Logic16 229EUR.
[ bogdan.kecman @ 26.08.2011. 23:13 ] @
sto se logic8 tice, bolje ti je da uzmes OBLS ako mene pitas. jeste seleae software malo lepsi od ovoga sto jawi pravi za OBLS ali osmica kosta 130EUR a OBLS kosta 40$ a veruj mi obls je bolja sprava od logic8.
Fora je sto je logic8 bukvalno cy mikrokontroler sa usb stekerom, nistra drugo, saleae program mu spuca firmware koji opet nista ne radi nego na odredjenoj frekvenciji sempluje ulazne pinove i to salje na usb. Nema ram, nema buffer, nista ... ako na ulazu imas pik - spalis ga na dobar dan .. ako usb stucne - imas gresku u podacima, ako ti komp stucne - greska u podacima .. prilicno nezgodno ... ono sto je dobro je sto na tim nizim brzinama mozes "beskonacno dugo" da semplujes posto jeli ide direkt sa porta na pc. na obls-u i na logic shrimp-u si limitiran velicinom internog ram-a posto oni sempluju u ram i onda kada zavrse semplovanje preko seriske veze (preko usb-a) posalju te podatke na pc. 24MHz o kojima prica logic8 mozes da zaboravis .. malo duzi sempl na 20MHz uvek ima gresku/propustene semplove (malo duze = 500ms) na skoro svakom kompu.. posebno na windozi .. realno / korisno logic8 radi sa nekih 7-8MHz .. sto i nije tako lose ali ako uzmes u obzir da OBLS ima RLE i ozbiljan triggering sistem, mnogo je bolje (i tacnije) resenje od logic8 (koji jeste mnogo lepsi :D).
Dakle za LA, ako ces "jeftino a dobro" uzmi OBLS, ako ces "odlicno a ne preterano skupi" uzmi logic16. Sve ostale varijante spominjane ovde (LogicShrimp, Logic8) su ok kad vec imas jedan od ova dva :)
E sad, ja sam cuo lepe reci o: http://www.usbee.com/ ali nisam nikad nista njihovo drzao u ruci/probao tako da ne mogu da ti kazem iz prve ruke nista ... isto su proizvodi prihvatljive cene hobistima a navodno dobrog kvaliteta, no, kao sto rekoh, nisam drzao u ruci pa ...
za ASIX SIGMA, Zeroplus Logic Cube, ChronoVu, Ikalogic SCANALOGIC-2 i gomilu drugih sam cuo da "nisu bas nesto" ...
inace sto se software-a za OBLS tice (za saleae si sigurno video vec brdo slika) evo kako izgleda:
inace postoji i python verzija mada je ja nesto ne mirisem + jos nekoliko klijenata koji umeju da rade sa njim ..
[ vos @ 26.08.2011. 23:58 ] @
Bogdane, hvala puno na iscrpnom objasnjenju. Bez tebe bih se zeznuo i kupio ovaj obican Logic sa 8 kanala. Odlucujem se na kraju za Logic16 pa cemo videti kako radi i u praksi za par nedelja :)
[ bogdan.kecman @ 27.08.2011. 01:17 ] @
i ja sam ga za malo kupio, ali sam imao srece pa sam navatao drugara koji ima da mi uzajmi da probam ... prilicno sam se razoracarao .. daleko od toga da je sprava losa, samo u poredjenju sa ovim ostalim nije najbolje resenje .. logic16 je odlican izbor
Da li neko moze da mi kaze nesto o osciloskopu starije generacije, rec je o japanskom modelu:
"Kew-3"
a proizvodjac je "Kyoritsu".
Interesuje me uopsteno, koliko to sada vredi, za sta bih mogao da posluzi i njegove karakteristike?
Nesto ne uspevam na netu da pronadjem to sto me interesuje, a posto vidim da ovde ima dosta strucnih i iskusnih majstora nadam se da ce neko moci da mi pomogne!
[ mikikg @ 15.04.2012. 16:52 ] @
@nebojsa.ns Jel si uspeo da iskopas bilo sta o tom osciloskopu, sliku ili tehnicke karakteristike?
Kod nas na ovim prostorima su se uglavnom koristili osciloskopi iz USA i Evrope a u poslednjih nekoliko godina i iz Azije (Kinezi). Japanske osciloskope ja nikad nisam video kod nas sem nekih primeraka kada je Tektronix radio u kooperaciji sa Sony tamo davnih 70-ih godina.
[ nebojsa.ns @ 15.04.2012. 17:33 ] @
Nisam uspeo!
Izbacuje mi tog proizvodjaca ali su uredjaji novije generacije!
Postavio sam sliku na prethodnom post-u.
Mene bas i zanimaju njegove tehnicke karakteristike, ali ja to izgleda ne znam da pronadjem!
[ mikikg @ 15.04.2012. 18:10 ] @
Izvini, prevideo sam sliku ...
Ovako sa slike ajd da pokusam da ga opisem ...
- U pitanju je veoma mator osciloskop predpostavljam iz 60 ili 70tih godina ... ako je sa elktronskim lampama onda je iz 60tih
- Ovo je jedno-kanalni osciloskop
- Vertikalni odklon ima 3 podele, 1x, 10x i 50x a posto neznamo ulaznu osetljivost, ajd da predpostavimo da je 10mV po podeli, dobijamo da je maksimalni napon u rangu do 25V (5 kvadrata visine puta 50x opseg) sa 1:1 sondom. Ako bi koristio 1:10 sondu mogao bi do 250V da meris.
- Horizontalni otklon ako ja dobro vidim onaj desni preklopnim ima 100kC/s to mu dodje da je granicna ucestanost do nekih 1MHz. Ako je taj preklopnik u X poziciji onda pmocu BNC konektora koji je ispod mozes da vrsis neka specificna merenja u tkz XY modu.
- Ovde ne postoji podesavanje trigera sto moze da bude bas smorno. Oni su kao zamenu za to stavili ovaj manji (unutrasnji prsten kod preklopnika ako opet dobro vidim) potencimetar tkz "varnier" sa kojim mozes nekako da mereni signal ubacis u sinhronizaciju ali i sa tim je to vrlo problematicno
- Ne znam u kakvom je stanju sama katodna cev ali ako je izgubila fokus ili intenzitet taj osc skoro da ne vredi nista :(
Sve u svemu jako skroman osciloskop, prakticno ima minimum funkcija koje mogu jedan osciloskop da cine.
[ nebojsa.ns @ 15.04.2012. 19:02 ] @
Niste je prevideli, postavio sam je tek posto ste me pitali da li imam sliku:-)
Prvo moram da Vam se zahvalim jer ste mi puno pomogli, a evo o cemu se radi, covek koji hoce da ga proda ne zna bas puno o njemu, mada tvrdi da je 100% ispravan a ne ume ni da ga koristi, ja ga nisam video uzivo vec samo ovako na slici na kojoj je iskljucen tako da ne znam ni ja u kakvom mu je stanju katodna cev.
On poseduje za njega neku dokumentaciju i originalnu sondu trazio sam da mi to slika kao i osc kako radi i to cekam ovih dana da mi posalje a u medjuvremenu sam se obratio za pomoc Vama!
I sto me je najvise mucilo koju cenu ponuditi za ovakav uredjaj (ukoliko je ispravan) a da ne ispadnem bezobrazan, a sa druge strane i da ga ne preplatim!
Jos jednom hvala na pomoci!
[ bogdan.kecman @ 15.04.2012. 20:12 ] @
Citat:
nebojsa.ns: I sto me je najvise mucilo koju cenu ponuditi za ovakav uredjaj (ukoliko je ispravan) a da ne ispadnem bezobrazan, a sa druge strane i da ga ne preplatim!
Ako ovaj C1-94 sa kupinda vredi 9000din (a za toliko se, kao sto vidis, prodaje u Srbiji), onda Kew-3 vredi 1500din max.
Ako uporedimo to sa cenama na ebay.com ili ebay.de onda taj Kew-3 ne vredi vremena da ga odneses na smece... e sad, posto verovatno nemas vremena, znanja, mogucnosti da pazaris na ebay onda ti je poredjenje sa cenom na kupindu validno.. dakle vredi 1000-1500din
[ nebojsa.ns @ 16.04.2012. 00:49 ] @
Bio sam ubedjen da bi trebao da bude jeftin, ali ne bas toliko!
Ja sam bio u nekoj racunici do 3000dinara, ali na srecu postoji "es" na kojem sam vise puta bio ovako "spasen" :-)
Iskren da budem kada je kolega "mikikg" opisao njegove mogucnosti vec sam postao ne zainteresovan.
Jedino mozda kupiti ga i cuvati ga jos jedno 50godina pa ga onda prodati kao exponat i nesto malo zaraditi na njemu, jer je sad u nekom medju prostoru u kojem ne vredi nista:-)
Lepo je sto postoji ovakvo mesto na kome covek moze brzo i efikasno da dobije odgovore na pitanja!
Jos jednom Hvala vam svima na pomoci!
[ bogdan.kecman @ 16.04.2012. 07:15 ] @
taj na kupindu je odlicna ponuda vezano za ponudu lokalno u srbistanu .. daleko je od nabudzenog osciloskopa sa mnogo opcija ali ako neces da se cimas sa nabavkom polovne opreme preko raznih inostranih sajtova, rizikujes do 50% razliku u ceni (generalno nikad ne mozes da budes 1000% siguran u finalnu cenu posto uvek imas dodatne neprilike srbistanske policije/carine/poste...) i naravno rizikujes da li je sprava ispravna (nikad kod kupovine preko raznih stranih sajtova ne mozes da budes siguran da je nesto 100% ispravno a cak i oni koji nude zamenu/vracanje nisu tako jednostavni posto te kosta obicno puno para da nesto posaljes iz srbistana nazad prodavcu, cesto i vise nego sto kosta sama sprava) ...
opet, ako mozes taj kew da dobijes za 1000din .. sve zavisi u kakvom je stanju.. a i zavisi sta ti hoces da radis sa njim, ako hoces da gledas digitalni signal na 40 MHz zaboravi, ali za neku low end analogiju od par kHz ce zadovoljiti (ako mu nije cevka otisla, sto je uvek pitanje sa toliko godina, no kapiram da ces ga probati pre nego ga uzmes :D a to se onda odma vidi)...
ja bih licno uvek pre dao 9k za ovaj 10 MHz nego 2 k za taj 1 MHz, posebno sto i pored toga sto je Kyoritsu poznata firma KEW-3 se nigde ne spominje, nema nigde seme doticnog uredjaja a upravo sam pricao sa drugarom dzapanezerom koji se bavi elektronikom i kaze da ne moze da nadje nikakve podatke za KEW-3 ni na dzapanezerskom tako da im radni vek verovatno nije bio dovoljno dug da se zapate na internetu..
doduse, nemoj da zaboravis da je sve vezano za taj kew-3 nagadjanje vezano za ono sto se vidi na slici, mozda je to isto 10 MHz scope, mozda je sprava koja moze da se poredi 1:1 sa '94 .... fora je sto za '94 mozes da nadjes semu + ogromnu kolicinu informacija na netu (vecina na ruskom no to ne bi trebalo da je problem), za ovaj kew-3 nemas nikakav info sto mu drasticno baca cenu u zaborav, a to da ga drzis jos 20 godina pa valjnes nekom muzeju, zivotni prostor danas mnogo kosta .. previse da bi ga trosio na sprave koje ne koristis
[ nebojsa.ns @ 16.04.2012. 08:10 ] @
Covek koji hoce da ga proda tvrdi da ima teh. dokumentaciju za njega i u prilogu je i njegova sema.
Obecao je da ce mi poslati sliku toga svega, a ja cu to sve podeliti sa vama na forumu, pa da onda jos malo prokomentarisete.
[ bogdan.kecman @ 16.04.2012. 08:24 ] @
a da ti pre svega toga napises za sta ces ti to da koristis?
za veliki broj primena oba spomenuta osciloskopa su potpuno beskorisni, za neke primene su oba "overkill".. moras da napises za sta ti to hoces da koristis pre bilo cega, ovo do sada je sve bilo bazirano na nekim pretpostavkama
[ nebojsa.ns @ 16.04.2012. 10:11 ] @
Konkretno jedino do sada gde mi je "trebao" osciloskop je da vidim filtraciju nekog napona na nekom ispravljacu i cetvrtku na regulatoru broja obrtaja na DC motoricima.
U prevodu nije mi neophodno, za ovo sam se vise zainteresovao jer moze biti jeftino, a da posluzi u edukativne svrhe!
Stim sto opet hocu malo da pitam nekog ko je vise upucen u to, jer i da mi neko pokloni taj osc sta ce mi, necu da mi skuplja prasinu na stolu!
[Ovu poruku je menjao nebojsa.ns dana 16.04.2012. u 17:22 GMT+1]
[ bogdan.kecman @ 16.04.2012. 10:55 ] @
za cetvrtku za regular rpm-a ti je taj od 1 MHz 99% dovoljan posto ne verujem da ti ta cetvrtka ide preko 50 kHz i samo menja duty cycle sto bi trebalo da se sve vidi lepo na tom dzapanezeru
za napajanje je vec druga prica, ako pricas o obicnom napajanju (trafo, grec ..) onda ti je taj od 1 MHz ok mada mi je njegov ulaz malo nejasan (to ce biti razjasnjeno kada okacis njegov manual / data sheet / semu), ali ako mislis bilo koji switcher, cak i ove male DCDC onda mislim da ti je 10 MHz scope ipak neophodan (videces ti signal i na tom 1 MHz scope-u posto vecina switchera radi ispod 200 kHz ali ne vidim na njemu kako definises level za trigger, na slici ne vidim tu mogucnost (vrlo cudno) a i pitanje da li ces moci da zumiras dovoljno da vidis / izmeris potrebne stvari, npr dead time, rise time, fall time .. tako da iako je sama frekvencija na kojoj switcher napajanje radi 200 kHz ili manje - ako ne racunamo one fancy switchere na megahercima - za siljenje istih ti ne znaci da vidis osnovnu frekvenciju, vec desavanja na ivicama a za to ti ipak treba malo brza vremenska baza od te koju 1 MHz moze da ponudi)
ovaj sa C1 (ili S1 u stvari) ti je 100ns po podeoku vremenska baza (najbrza), dakle mozes da vidis signal dugacak 1 mikrosekundu (mozes duze, ne mozes krace)
ovaj kew3 kaze 10CPS sa jedne strane (10 Hz) a sa druge strane na kraju pretpostavljam da je externi triger dok je ovaj predzadnji podeok mozda 100KCPS, ako jeste to je 10 mikrosekundi. E sad, ako je to 10 mikrosekundi za ceo trace onda je to 1.6 mikrosekundi po segmentu i to je donekle upotrebljivo, ali ako se 100KCPS odnosi na segment onda je to vec prilicno neupotrebljivo posto to znaci da na ekranu vidis 60mikrosekundi a to je bas sporo, uzmi u obzir da je dead time na switching napajanju red velicine 2 mikrosekunde, ako na ekranu vidis 60 mikrosekundi, ti ne mozes da razlikujes dead time da li je 1us ili 4us, izgleda isto.. posebno na single trace osciloskopu gde ne mozes da uporedis to sa drugim signalom
osciloskop je zgodna sprava, treba ga imati, ja sam dugo ziveo bez njega, sad ne znam kako sam uopste mogao .. nije mi jasno za brdo stvari koje sam debagovao bez osciloskopa "kako sam to uopste uspeo" ... sprava stedi vreme i nerve .. cak i u slucaju kada nije adekvatan daje mnogo vise informacija nego kada ga nemas
[Ovu poruku je menjao bogdan.kecman dana 16.04.2012. u 12:15 GMT+1]
[ pera_uske @ 16.04.2012. 13:17 ] @
i ja jedno vreme cesljam razne sajtove i trazim neku hobi varijantu osciloskopa, uglavnom za ispitivanje analognih signala u pojacalima i napajanjima, i mogao bih da predlozim clanu nebojsa.ns da ne zuri sa kupovinom i da ceka neki zanimljiv primerak na limundo koji bi mogao uzeti ispod cene, jer nema bas puno zaainteresovanih tamo za osciloskope
evo samo neki primeri sta se moze kupiti i za koliko
ni to mozda nije lose za hobi varijantu ako cena ne ode nesto visoko, inace nov je oko 20000, mada u poredjenju sa onim analognim stvarno deluje kao igracka
[ bogdan.kecman @ 16.04.2012. 13:22 ] @
velleman nije ni za .... cisto bacanje para cak i ona njihova najnabudzenija usb varijanta nije ni za .. :(
ovi analogni, sve su lepe sprave, za male pare, mada se mnooogo retko pojavljuju tamo valjani osciloskopi .. baaas retko
[ mikikg @ 16.04.2012. 13:42 ] @
Nije sve ni do tehnike, mnogo vise je do korisnika koji osciloskop koristi i jos vise do nacina tumacenja rezultata.
Evo jednog primera malo specificnog merenje koji moze da radi BEZ PROBLEMA onaj matori skope koji smo "procenili" na 1500 dinara a pak neki dosta skuplji ne mogu (ako nemaju Y ulaz, nebitno dal je analogni ili digitalni).
Ili ovako nesto opet u XY modu koji opet spomenuti osc od 1500 din moze da radi. Izgleda smesno sa ovom nalepnicom ali ovo je neko veoma korisno merenje kod analiza VSWR-a kod antena.
Prakticno ja mogu da vrsim takva merenja do ucestanosti od 1.5GHz sto mi je ograniceno drugim uredjajima koji su ukljuceni u to merenje.
Tehnicki ovde sam osciloskop mi sluzi kao televizor :)
A ako hocete od prostog analognog da napravite "storage" osciloskop, uzmete lepo foto aparat i uslikate kao sto sam ja radio sa ovim analognim :)
[Ovu poruku je menjao mikikg dana 16.04.2012. u 15:48 GMT+1]
[ nebojsa.ns @ 16.04.2012. 14:42 ] @
Naravno da necu zuriti!
Sa vlasnikom ovog "Japanca" nisam uspeo da se dogovorim jer nece da cuje za cenu ispod 4000 i to je jos ubedjen da je to ispod cene:-)
jako je nezgodno trgovati sa ljudima koji misle da imaju vrednu stvar iako ne znaju ni cemu ona sluzi.
[Ovu poruku je menjao nebojsa.ns dana 16.04.2012. u 15:59 GMT+1]
[ pera_uske @ 16.04.2012. 15:09 ] @
nisi postavio jos specifikaciju tog japanca, pa da se onda lepo uporedi
cak je i cena skoro duplo niza nego sto se taj isti prodavao na ebay.. takodje mozes i tamo naci poneki dobar primerak za 40-50eur
[ nebojsa.ns @ 16.04.2012. 15:30 ] @
Ne mogu da ih postavim jer vlasnik vise nije raspolozen za razgovor:-)
a i dok je bio, zna otprilike da je to osciloskop, ali je ubedjen da je "dobar".
Cak sam u poslednjem razgovoru saznao da on uopste ni nema el. semu, vec blok semu.
Sve u svemu bio bi to jedan velik promasaj, jer sam vec pisao da sam bio spreman da platim i 3000 za njega.
[Ovu poruku je menjao nebojsa.ns dana 16.04.2012. u 17:11 GMT+1]
[ bogdan.kecman @ 16.04.2012. 16:42 ] @
znas kako, taj scope je nekad morao da se zaradi ... dobar majstor je rmbao 5-6 meseci za jedan osciloskop, prosecan i godinu dana ... ja se secam da sam isao kod rodjakovog kolege koji je imao scope da nesto probam, cale je tada kupio 3 godine star micubishi galant za 7000dem u minhenu a taj scope (obicni 2 kanalni 10MHz, dal bese filips recimo ne secam se) je kostao 15000dem .. to je sredina osamdesetih recimo ..
I sad zamisli nekoga ko je dao sestomesecnu ili godisnju platu za neku spravu, i ti mu sad nudis 1500din :D, ili jos bolje, neko je ukrao nesto sto zna da je godisnja majstorska plata, a on nije ni majstor .. i ti mu sad za to nudis 1500din ...
Cesto pazarim polovnu robu, nekad sam spremao i neki muzej (pa me gradski vodovod i kanalizacija resio te bede), i to je klasicna prica. Ja u startu krecem sa "bez da imam nameru da vredjam, meni ovo vredi xxxxx din", ako nece, zahvalim i kazem dovidjenja i to je to. Eventualno pitas posto bi prodali, ako kazu vecu cifru (mnogo) nego sto ti hoces da platis, ne nudis nizu cifru, zahvalis se i odes.
Imas limundo/kupindo/kupujem-prodajem i jos par mesta, 90% stvari kada se pojavi je precenjeno, reeeeeeeeeetko se pojavi nesto vredno za ok pare, al se pojavi .. i obrati paznju, lazu ko lopovi ... evo ti primer
http://www.kupindo.com/Ostalo/10041320_OSCILOSKOP
"nov neotpakovan", a nosac mu je zardjo od toga sto je sedeo u original pakovanju, strafta sa gornje strane od prasine koja se zalepila je isto iz kutije, jeste ocuvan, al nov nije .. (da ne spominjem da ne vredi 9000din)
prvi sledeci po ceni je http://www.kupindo.com/Elektronika/10201682_OSCILOSKOP-HAMEG-307 koji jeste hameg ali je 2k skuplji, ima 6 segmenata dok rus ima 10, 500ns po podeoku dok rus ima 100ns po podeoku etc etc .. e sad, rus nema externi trigger input sto moze da bude vrlo nezgodno... tu je hameg bolji ..
Jeste to ok sprava (2x60MHz), ali ovaj je u ocajnom stanju a takav scope na ebay kosta od 60 do 150$ (dakle da ga dovuces do bgd-a ispod 150-200eur sa delom koji uzimaju ljudi koji to donose etc etc) .. da ne spominjem da je prodaje vec godinu dana i da se niko nije upecao ... sto govori takodje o odnosu cena i kvalitet
http://www.kupindo.com/Ostalo/9871927_osciloskop-za-merenje je na primer ok sprava ali cena .. previsoka a prodavac deluje da ne zna sta prodaje (dakle 99% neko pokupio na nekom otpadu u zapadnoj evropi, upalio, video crtu, doneo rodbini u srbistan i oni to sada valjaju preko limunda za pare skodno "gabaritima" sprave ili porede sa cenama koliko je ta sprava kostala pre 20 godina)
onda sledeci vidis http://www.kupindo.com/Merno-r...5581_Osciloskop-TEKTRONIX-465M
covek trazi 700EUR ... military, vrhunski, cuva decu, kuva kafu ... alo kume, 120-250$ na ebay, kakvih bre 700eur, za 700eur uzmes kartu odes u nemacku, kupis ga, pojedes kolac i vratis se za jugu ..
tako da .. obrati paznju na cene ... kada gledas te sprave za 5-10-15k dinara tu razlike nisu prevelike, taj scope koji se kod nas valja na limundu za 9000din ces naci za 40eur na ebay, dok ga dovuces do beograda / nisa / kragujevca / bora .. izadje na tih 9000din ... ali ako kupujes neku skuplju spravu, obrati paznju u fundamentu, realno te bilo koja sprava koju vidis na ebay.de kosta cca postarina + 10eur + 20% da je dobijes u srbistanu (pricamo o skupljim spravama) .. tako da treba bas da volis ukus vesla da bi dao nekome 700 nemaca za 465M na primer ..
[ pera_uske @ 16.04.2012. 18:25 ] @
bogdane upravo zbog ovoga mu kazem da prati neko vreme oglase i da ulovi dobru ponudu
Code: sada tamo imas jedan jedini scope koji bi ja odabrao
http://www.kupindo.com/Elektro...3232_Osciloskop-10MHz-SNIZENO-
nije nesto ali je ok
isti taj S1-94 je prodat na limunu za 6.500, sa sve sondom, dok ovaj na kupindo za 9K nema ni sondu
zato mu i predlazem da gleda aukcije a ne oglase, jer na oglasima kao sto i sam kazes ljudi cesto stavljaju nenormalne i nerealne cene, dok na aukciji cesto se izlicitira realna cifra ili cak i nesto manje od realne
a niko i nije lud da kupi neki mator krs za 700eur, kad ima novih za te pare da bira u mikroprinc/kelco
[ nebojsa.ns @ 16.04.2012. 18:34 ] @
Pa bas tako sam i postupio, rekao sam mu da to toliko vredi, njemu se to naravno nije svidelo, pa je prokomentarisao da je to cena "kineskog unimera"
tako da tu svaki dogovor prestaje! Rec je o Japancu.
A taj "Hameg" sa kupinda za 11k mi stoji u listi zelja, al ne znam mozda i ja malo preterujem sto se tice cene ali konkretno taj osc nema sonde tako da treba jos 3000 dinara ili vise pa dostava tj. licno da odem po njega to bi bilo sve okvirno 15k, a za te pare u toj kategoriji mislim da mogu uvek da kupim uredjaj tako da nije neka prilika nego je to otprilike to.
Tako da, kako je receno, ne zurim!
[ bogdan.kecman @ 16.04.2012. 21:27 ] @
Citat:
pera_uske: bogdane upravo zbog ovoga mu kazem da prati neko vreme oglase i da ulovi dobru ponudu
sve zavisi sta radis i koliko ti treba, meni je recimo bilo frka za analogni osciloskop "za juce" i ja sam kupio (ovde preko foruma, ne preko lim/kup*) 2x50 MHz tek-a za 350eur. Za te pare sam mogao da uzmem 500MHz 4 kanala sa pola nanosekunde time unit-om, ali da ga cekam "da se pojavi", pa da rizikujem da ce carinici da me drljaju .. da ce .. ovako, trebao mi je odma, otplatio se za 10 dana i to je to ..
uvek jeftinije prodjes ako ti "nije frka" i mozes da sacekas ..
[ grabik @ 17.04.2012. 07:04 ] @
Citat:
bogdan.kecman: sve zavisi sta radis i koliko ti treba, meni je recimo bilo frka za analogni osciloskop "za juce" i ja sam kupio (ovde preko foruma, ne preko lim/kup*) 2x50 MHz tek-a za 350eur. Za te pare sam mogao da uzmem 500MHz 4 kanala sa pola nanosekunde time unit-om, ali da ga cekam "da se pojavi", pa da rizikujem da ce carinici da me drljaju .. da ce .. ovako, trebao mi je odma, otplatio se za 10 dana i to je to ..
uvek jeftinije prodjes ako ti "nije frka" i mozes da sacekas ..
Od covjeka koji radi vani sam nedavno cuo da se moze kupiti 300mHz za oko 500E u dobroj formi osciloskop, tako da je 500MHz u radnom stanju skuplji od toga cak i na ebayu, cjene se mjenjaju zadnje minute kod kupovine pa to treba uzeti u obzir a ne cjenu sa kojom pocinju aukcije.
Imam jedan ovakav vise od 10 godina kupio sam ga u UK onda oko 600 funti kod preprodavca koji je imao na skladistu jedan sleper polovnih instrumenata, radi i danas odlicno. Ponudio mi je i tek465 koji si naveo i jos neke , ali poslije demonstracije kako radi i sta moze ovaj japanac kupio sam njega. tek465 je bio jeftiniji. Kvaliteta ispisa ovoga i tek465 je bila kao kad usporedis tek i rusa a takodje osjecaj pod prstima kad se vrte vremenske baze i dugmici.
Japanac je ipak mislim nalo novije proizvodnje ima mikroprocesorsku kontrolu ispisa na ekran ,moze ispisati citave rjeci na ekranu i na mjestu koje zelite, pretpostavljam zbog slikanja , nema memoriju.
Zelja mi je bila kupiti modernijeg teka ali su bili preskupi cak i polovni , mislim da vecina instrumenata koje je prodavao su bili kalibrisani i nisu postojale vidljiva ostecenja ekrana ili mehanike/elektronike.
Ne kazem da se ne moze kupiti dobar i jeftin instrument na ebayu ali oprez prodaju se i poluispravni ili cak neispravni osciloskopi vrlo jeftino, i tek se kvari.
[ nebojsa.ns @ 17.04.2012. 08:03 ] @
Za mene su super ove varijante koje se placaju u dinarima:-) salim se!
Hocu da kazem da meni osciloskop nije neophodan a lepo bi bilo da imam jedan za moje potrebe, naveo sam koje su.
Tako da stvarno mi se ne zuri a bice ove godine:-)
[ bogdan.kecman @ 17.04.2012. 12:24 ] @
Citat:
grabik: Od covjeka koji radi vani sam nedavno cuo da se moze kupiti 300mHz za oko 500E u dobroj formi osciloskop, tako da je 500MHz u radnom stanju skuplji od toga cak i na ebayu, cjene se mjenjaju zadnje minute kod kupovine pa to treba uzeti u obzir a ne cjenu sa kojom pocinju aukcije.
jesu ako kupujes refurbrished ... ako kupujes klasican polovnjak od "coveka", na ebay se da uzeti mainframe serije 7 za 100 nemaca, za jos 200 nemaca uzmes 2-3 modula sa 4 kanala i vremenskom jedinicom od pola nano sekunde .. za jos 100-200 nemaca moze i strujna sonda da se uzme .. samo ako malo pratis ... problem je doduse sto sedmica tezi mnogo kilograma pa je shipment papren no .. isplati se
[ nebojsa.ns @ 18.04.2012. 18:01 ] @
A sta kazete na "Philips pm3230"
isto je malo stariji model ali mi deluje ok?
Ali me prvo interesuje vase misljenje!
[ bogdan.kecman @ 18.04.2012. 18:19 ] @
odlicna sprava, neunistiva, dual trace 10MHz pritom dual trace ne radi sa choperom / alternate forom vec ima 2 beam-a prava unutra tako da imas 2 nezavisna topa unutra.. svaki top zasebno ima kontrolu fokusa, intenziteta...
sprava je kombo sa 10tak lampi i 2-3 tranzistora, to ne crkava nikad, eventualno ako ne radi, izvadis lampu, ocistis nogice, vratis lampu i radi :D ... imas na netu da skines manual, semu ...
[ mikikg @ 18.04.2012. 18:24 ] @
Citat:
nebojsa.ns: A sta kazete na "Philips pm3230" isto je malo stariji model ali mi deluje ok? Ali me prvo interesuje vase misljenje!
Bandwidth 0...10 MHz
Rise Time 35 ns
Vertical 2 mV/div to 50 V/div
Time Base 0.5 us/div to 0.5 s/div
Power 85W
Dimensions 30 cm x 21 cm x 45 cm
Weight 11 kg
Technology tube, transistor
Price (for 1966) DEM 2,120
Ovo je model sa kraja 60' i pocetka 70'. Osim tranzistora poseduje i elektronske lampe a znamo da su lampe sklone drasticno brzem starenju/trosenju nego druge poluprovodnicke elemente i pitanje je u kakvom su stanju i zamena istih moze da bude problem. Vlasnik tog osc sigurno ga nije cuvao ne-ukljucenog da bi ga prodao nakon 40 godina u "skoro kao nov" stanu :) ... Jeste lepa fina PHILIPS-ova konstrukacija, dva kanala, XY mode itd ali, mnogooo matoro ... Ako je pak u stvarno dobrom stanju (posebno mislim na elektronke i preklopnike) mozda i nije toliko losa varijanta ali ne znam za koje novce to moze biti isplatljivo da se kupi.
[ bogdan.kecman @ 18.04.2012. 18:45 ] @
ja sam tih filipsa lampasa "reprarirao" jedno 10tak, sve i jedan je imao lampe u savrsenom redu ...
najvece mane su im
- teski su ko tuc
- veliki su u odnosu na ekran (ekran bese klasican 10x10 samo je cevka okrugla pa nemas coskove, no cela sprava je golema)
U svakom sluaju, probas pa vidis kako mu izgleda trace, probas sve dugmice, i vidis cenu, ljudi su ih ovde prodavali za 300eur (nisu ih prodali, naravno, a i dan danas misle da je to "dzaba") ... po meni on spada u "do 100 nemaca" kategoriju... mozda je medju boljima u toj kategoriji, ali nikako nije za kategoriju do 150 nemaca (po meni)
[ nebojsa.ns @ 18.04.2012. 20:41 ] @
Stanje je "neispravan" a cena 3000dinara.
E sad ne znam kako za lampe, nisam to nikad kupovao da li toga i ima uopste da se kupi?
Mada covej tvrdi da su mu ispravne lampe.
[ bogdan.kecman @ 18.04.2012. 21:01 ] @
neispravan je uvek kocka. ja imam drugara koji ima nekoliko desetina hiljada evra u osciloskopima i sve je kupio neispravne za mozda ukupno some evra .. racunaj da ces da bacis tih 3000din pa ako ti to nije problem, moze da bude zanimljiv projekat, opet, ako ti je mnogo da bacis 3000din, cekaj dalje
[ mikikg @ 18.04.2012. 21:10 ] @
Da iskopamo negde shemu / spisak rezervnih delova za taj Philips PM3230, tj da vidimo koje lampe su u pitanju. U sustini imaju lampe da se kupe kod nas, ima i novih (uglavno neciji stari lageri) ali je izbor malo uzak, a i nisu bas nesto jeftine, 300 - 700 din jedna ta manja lampa.
Za ostale delove (tranzistori, diode, kondenzatori) nije problem. A ako su stradali preklopnici (izlomljeni kontakti i sl) to ne vredi servisirati. Ako su samo zaprljani/oksidirali sto je veca verovatnoca onda i moze to malo da se sredi, spej za ciscenje kontakta ili ultrazvucna kada ...
I ostaje pitanje oko katodne cevi, evo bogdan.kecman neka kaze posto ima iskustvo, koliko to cesto se desava da odkaze katodna cev kod ovog modela ...
Ja sam isto bio kupovao neke pokvarene osciloskope i u sustini to nije strasno za servisiranje, posebno generacija osciloskopa ne mladja od 90' godina kada jos nisu toliko koristili IC i SMD ...
Posle servisiranja ostaje malo problem kalibracije ali i to moze da se prevazidje (odneses kod nekog ko ima noviji osc ili lab unimer) .. obicno u service manualima ima tacna procedura kako se vrsi kalibracija.
[ nebojsa.ns @ 18.04.2012. 21:16 ] @
Pricao sam telefonom sa covekom i on tvrdi da ako ne uspem da ga popravim samo te lampe mogu prodati za te pare!
Da li je to stvarno tako?
Tj. manje vise cena njihova nego da li su trazene, da ne bude one vrede 3000 dinara a ja ih nudim za 500 a dzabe kad nikome ne trebaju.
I sta bi npr. najgore moglo da bude pokvareno na njemu?
ako je crko crt, sprava je za smece, naci drugi crt je moguce ali ce te shipment do srbistana kostati vise nego sto vredi cela sprava.
kao sto rekoh, kupovina neispravnog je kocka, ja licno nisam nikad kupio crknut (nijednom nisam imo m...) i uvek sam bio ljubomoran na ove sto kupe :D ... popravio sam i reparirao dosta osciloskopa koje su drugi kupili :D (i samo jedan za sebe) ...
sansa da su crkle lampe je jako mala, sansa da je crko crt je 50% (sa varijantom "lampe su sigurno ispravne a scope ne radi" to ti je 80% sansa da je crko crt)
lampe mogu da se prodaju za 3000din ako nadjes nekoga kome trebaju, pogledaj limundo/kupindo, isti ljudi prodaju iste lampe po godinu dana bez da prodaju ijednu ..
dakle kao sto rekoh, ja ga ne bi kupio, ti ako hoces da ga kupis - radi to kao da uzmes 3000din i bacis kroz prozor, pa ako ti slucajno dopadne da ti radi scope, super, no ne racunaj na to
[ mikikg @ 18.04.2012. 21:42 ] @
Od lampi ovde idu ECC88 5 komada (dupla trioda) koja u sustini moze da se nadje i E810F (pentoda) za koju nisam siguran dal' ima. Idu i jos neke "tinjalice" ali to nije nista sporno ...
Ostalo su siliciumski i germaniumski poluprovodnici. .. tnx @yt3mm
U sustini samo da ne ispadne CRT sporan ali bi mozda moglo da se ovo osposobi.
Mislim ne znam sta da kazem, lampe da prodas nekome nema pojma, dok ovo osposobis (sa predpostavkom daje CRT ok) ima da se iscimas ... mislim nije prosto posebno ne za pocetnike a ako jos nemas pored toga i malo bolje merne instrumente/alat to ce ti bit bas smor ...
[Ovu poruku je menjao mikikg dana 19.04.2012. u 00:05 GMT+1]
[ nebojsa.ns @ 18.04.2012. 22:15 ] @
Dobro, a sta predstavlja taj "crt"
[ mikikg @ 18.04.2012. 22:18 ] @
CRT = Cathode Ray Tube ili ti katodna cev ili ti ekran ;)
Bezi od lampi :) ... mislim dobre su lampe "fazonski", negde cak i nezamenjive ali za "sitnu elektroniku" su odsvirale svoje ... Za tamo neke silne wate ili kilowate u RF tehnici su i dalje drasticno jeftinije resenje i stvarno dobro rade (npr GUxyz lampe) ali za mernu tehniku su bas skupe bez obzira sto se aktivno proizvode ... pogledajte ovo vezano :) hand making vacuum tubes Part 2, koliko li samo ovakve lampe tek kostaju :)
[Ovu poruku je menjao mikikg dana 19.04.2012. u 00:48 GMT+1]
[ nebojsa.ns @ 18.04.2012. 23:20 ] @
Po njegovom opisu "katodna cev svetli"
Posto je prodavac isto iz
Novog Sada kao i ja, otici cu kod njega za koji dan pa cu gledati da to uslikam pa da pokazem ovde.
70% sam vec ne zainteresovan, ali ako nista drugo valjda ce ova rasrava pomoci jos nekome ko bude trazio neki polovnjak.
[ mikikg @ 18.04.2012. 23:54 ] @
moze da ispadne dobra varijanta ako su cevke dobre ... ako uradis servis i dovedes to u radno stanje imaces super spravicu
[ bogdan.kecman @ 19.04.2012. 08:16 ] @
ECC83 su cca 10-20$ na ebay-u
E810F su jos cesce i mogu da se nadju i malo jeftinije
tu mnooooogo stvari zavisi od tvog vremena, ako imas puno slobodnog vremena projekat opravke tog osciloskopa moze da bude super zanimljiv, mozes mnogo da naucis, i na kraju ces imati super spravu. ako nemas slobodno vreme onda je prica potpuno drugacija..
Semu imas, to ti je najbitnije ..
[ nebojsa.ns @ 19.04.2012. 08:53 ] @
Pa recimo da vremena imam jer finansijski ne zavisim od tog posla.
Bitno mi je da on proradi, e sad da li cu ja traziti jos godinu dana drugi osciloskop ili popravljati ovaj isto mi je!
Bitno je da na kraju ishod bude pozitivan!
Recite mi na sta da obratim paznju kad budem gledao taj osciloskop i kako se utvrdjuje ispravnost katodne cevi?
[ yz7myg @ 19.04.2012. 10:47 ] @
Osciloskop je bio moj,doneo mi ga zet iz Nemacke i nije radio jedan kanal.Tako je stojao nekoliko godina kod mene a posto sam imao tri komada prodao sam ga kao neispravnog.Nisam hteo da popravljam em je velik em samo do 10 MHZ a kupio sam tada Tektronix pa sam nasao za shodno da ga prodam Predragu.
[ nebojsa.ns @ 19.04.2012. 11:08 ] @
Sto znaci da je cev ispravna ako je radio taj jedan kanal?
Sta Vi mislite o tom osciloskopu, ne kao modelu nego konkretno o bas o tom uredjaju?
[ Odin D. @ 19.04.2012. 11:36 ] @
Sve ti je to tesko srajne, objektivno gledano iz nekog prosjecnog ugla.
Sve drugo ovisi o tvom konkretnom uglu posmatranja.
Ako si pozicioniran daleko ispod tog prosjecnog ugla, onda ti to moze nesto znaciti.
Ako si pozicioniran iznad tog prosjecnog ugla, onda ti je jos vece srajne.
Drugim rjecima, ako zaista nemas u zivotu nista pametnije da radis nego da juris stare lampe - onda ok.
Ja licno, da mi treba osciloskop, a da nemam para - otisao bi na gradjevinu i utrosio dva mjeseca na fizicki rad i zaradio para da kupim pristojan ispravan ili nov osciloskop radije nego sto bi utrosio dva mjeseca na jurenje lampi i popravljanje nekog krsa.
Uostalom, da se popravka isplati, vjerovatno bi ga prodavac prvo popravio, pa onda prodavao.
A kome je do ucenja elektronike - bolje da se uci iz knjiga i tutoriala, milion puta je sistematicnije i efikasnije nego "ucenje" popravljanjem muzejskih sprava.
Ne uci se elektronika tako sto se popravlja osciloskop - nego tako sto se radi sa njim.
[ bogdan.kecman @ 19.04.2012. 13:11 ] @
Citat:
nebojsa.ns: Sto znaci da je cev ispravna ako je radio taj jedan kanal?
moze bit al ne mora da znaci, taj crt ima 2 topa, mozda je drugi top crko, a mozda je samo srko taj kanal, mozda je samo otkacena jedna lampa .. mozda su u sumi a mozda u bunaru ..
Citat:
Odin D.: A kome je do ucenja elektronike - bolje da se uci iz knjiga i tutoriala, milion puta je sistematicnije i efikasnije nego "ucenje" popravljanjem muzejskih sprava.
zanimljivije je kada opravljas muzejski exponat, em imas podsticaj, em taj osecaj starosti koje takvi exponati imaju .. prosto, mnogo zabavnije nego kada pravis kontroler za ....
[ Odin D. @ 19.04.2012. 13:22 ] @
^ Pa ako je zabava u pitanju, ima kojekakvih aktivnosti zabavnijih od popravljanja stare elektronike :)
Ja imam obicaj da mjerim elektronske zanimacije prema arsinima korisnosti, isplativosti i naplativosti, pa obicno vucem na tu stranu.
Mada, ok, jasno da neko moze imati sasvim druge motive ili u drugim omjerima...
[ nebojsa.ns @ 22.04.2012. 14:30 ] @
Evo konacno da se javim, bio sam jutros da pogledam osciloskop i utisci su sledeci:
Prvo sto je odmah uocljivo je to da je vise stajao nego radio, preklopnici su mu ok, potenciometri ne znam jer ne radi.
Kada se ukljuci radi tinjalica i osvetljenje ekrana.
Od lampi u njemu jedna ne tinja, tu u njenoj blizini fali jedan stakleni osigurac, ne znam da li je povezan sa njom.
Na katodnoj cevi se isto vidi da tinja, a da li je ispravna ne znam!
Ono sto me brine jos je trafo koji napaja module, rekao bih da je trafo pravljen za taj osciloskop i ako i na njemu fali koji napon mislim da tesko moze da se pronadje takav trafo, a i lemovi su po svim plocicama kao i na tom trafou dosta oksidirali.
Utisak je ne znam!
[ yz7myg @ 23.04.2012. 07:14 ] @
Ocigledno ne citas privatne poruke.
[ skbua @ 27.12.2012. 10:31 ] @
Postovanje cenjene kolege.
Ne znam da li je ovo pravo mesto da iznesem svoj problem, pomalo ima veze sa temom tako da se nadam da mi necete zameriti.
Evo o cemu se radi, nabavio sam dva tektronix osciloskopa (type422 i 465M) osciloskopi nisu uopste koristeni, lezali su nekoj garazi nekih 15god. ovaj manji (422) je u extra stanju,a nazalost ovaj 465M zbog kojeg je sve to trebalo da vredi, je neispravan.
Kada ga ukljucim pojavi se razmrljana linija debljine 5mm skroz nepravilnog oblika potenciometri za setanje x,y signala reaguju stim sto ovaj za x bazu ne seta celu liniju vec kraj linije izduzuje gore dole(postavicu slike)
Naponi u mrezi su znacajno smanjeni:
+95V=82.7
+32V=30.3
+5V=3.6
-5V=4.7
sa leve strane su naponi navedeni u njegovom "service manual" a sa desne izmerene, moja pretpostavka je da zbob toliko godina stajanja je sve to posledica isusenosti elektrolita?
A u mrezi se nalaze elekroliti 18000uF 15v, gde bih to mogao da nadjem ili ako je neko vec servisirao ovakav osciloskop ili zna nekog ko se bavi time neka napise svaki savet je dobrodosao.
[Ovu poruku je menjao skbua dana 27.12.2012. u 11:56 GMT+1]
Imam vec njegov manual, hvala u svakom slucaju mislio sam ako neko ima neki praktican savet cisto da znam da li da se upustam u to ili ne, tj vec sam se na neki nacin upustio jer sam ga rasklopio, gde da se snadjem za delove itd...
[ mikikg @ 27.12.2012. 11:15 ] @
Za servisiranje osciloskopa pod obavezno ti je potrebna prvo kompletna tehnicka dokumentacija i shema. Kolega je gore postavio link gde to mozes da skines.
Za sve te matore osciloskope uglavnom ima detaljna dokumentacija.
Dalje ti je potreban jedan dobar precizan voltmetar i jos jedan osciloskop, npr taj drugi ako je ispravan je sasvim dovoljno.
I onda lagano jedno po jedno po shemi pratis sta se desava, meris napone u testnim tackama za koje postoje predifinisane neke vrednosti koje su uglavnom upisane na samim shemama.
Na odredjenim tackama proizvodjac je davao i male oscilograme pa treba i to sve proveriti.
Sto se tice kondenzatora, po tim TEK spravama su korisceni izuzetno kvalitetni kondenzatori koji mogu da rade bas bas dugo ali nije iskljuceno da posle 20+ godina "popuste".
U sustini ne vredi to tako napamet da se prica dok se to ne stavi na sto i krene sa merenjem po testnim tackama. Tek tako mozes videti sta se stvarno desava.
Ako budes morao da menjas elektrolite, obavezno samo nove Nichicon (Japanski proizvodjac) elektrolite da stavljas.
[ skbua @ 27.12.2012. 11:30 ] @
Citat:
mikikg:Ako budes morao da menjas elektrolite, obavezno samo nove Nichicon (Japanski proizvodjac) elektrolite da stavljas.
E na ovo sam mislio!
Ispravan je taj drugi skroz to mi jei bilo cudno bili su na istom mestu toliko godina i posle toga ovaj sto je kao "MILITARY VERSION" zakaze a ovaj radi.
A nije koristen uopste, napred u onom njegovom poklopcu je imao zapakovane originalne sonde, kao i ovaj drugi.
[ mikikg @ 27.12.2012. 11:40 ] @
PS: samo da napomenem, u osciloskopu trimere i ostale unutrasnje potenciometre NE PIPAJ (stelujes) napamet! Ako nesto mora da se presteluje to se radi iskljucivo po proceduri za rekalibraciju koja je navedena u dokumentaiji i za to ti treba jos dodatni uredjaji, npr referetni izvori napona i puls generatori.
PS2: Veoma cesto problem moze da dodje od zaprjanih ili oksidisanih kontrolnih preklopnika i potenciometra sa prednje maske. To je najlakse ocistitini adekvatnim sprejom, nikako WD40 i sl jer uopste nisu predvidjeni za eliktricne kontakte.
I da za elektrolite, kada menjas, naravno biras da budu istog kapaciteta i gabarita a napon novih moze da bude i veci.
[ skbua @ 27.12.2012. 11:56 ] @
Citat:
mikikg: PS2: Veoma cesto problem moze da dodje od zaprjanih ili oksidisanih kontrolnih preklopnika i potenciometra sa prednje maske. To je najlakse ocistitini adekvatnim sprejom, nikako WD40 i sl jer uopste nisu predvidjeni za eliktricne kontakte.
Mislim da to ovde nije u pitanju jer je unutra sve besprekorno cisto.
Imam kontakt sprej, znam da WD vise napravi stete (iako odmah tako ne deluje)
Znam i za elektrolite zato sam i pitao za delove, jer nesto ne uspevam ni u jednom katalogu da pronadjem 18000uF a ne bih da karabudzim to od vise komada ako ne moram.
[ mikikg @ 27.12.2012. 12:08 ] @
Ne treba se zaletati, posebno oko tih velikih ispravljackih eletrolita koji nisu ni jevtini ni laki za nabavku (tog kvaliteta). Moras to prvo da premeris pa tek onda da vidis da li da se nesto menja. Npr do sad ja nisam ni u jednoj TEK spravi morao da menjam ispravljacke elektrolite, obicno strada neki sitan poluprovodnik ili neki manji elektrolit na nekom totalno drugom mestu. Evo kolega pre nekoliko dana servisirao jedan TEK (isto 20+ godina mator) i neki sitan tantal kondenzator bio sporan.
[ skbua @ 27.12.2012. 12:39 ] @
Nisam jos nista tako detaljno gledao samo sam premerio one napone koje sam naveo gore, ima tu dosta posla pre svega treba da ga raskupusam da bih imao pristup svim mernim tackama.
Prva sumnja mi je bila ne elektrolite jer kao sto sam naveo stajao je dugo, sto i ne iskljucuje mogucnost da mu je pri "prvom" ukljucenju odmah stradao neki poluprovodnik itd.
Zao bi mi bilo da ga ne popravim jer je i posle toliko godina mocna sprava (bar ja tako mislim a verujem i mnogi).
[ mikikg @ 27.12.2012. 12:52 ] @
Ti TEK osciloskopi su vrhunski, daleko bolji nego mnogi noviji LCD ili jos gore PC bazirani osciloskopi.
Te sprave su napravljene da pouzdano rade godinama i ako im nesto strada tako je projektovano da strada sto je moguce manje. Na X mesta se recimo postavljaju zastitne diode bas za takve slucajeve. U tom smislu je servis relativno prost samo mora da se malo udubi u problematiku da se nadje sporno mesto. Veoma retko strada neki CPU ili neki zeznuti IC/hibrid naravno ako nije prikljucen na lupam 10kV ali tada bi se videla neka zesca paljevina unutra.
U svakom slucaju je oko ispravljaca kod tebe nesto sporno jer su svi naponi otisli dole, recimo tih 5V koje trebas da imas, izmerio si 3.6 sto je premalo i onda kompletna TTL logika pobrljavila.
Izmeri sa (ispravnim) osciloskopom sve napone i posebno AC komponentu. Ako ima sta znam preko 100-200mV ripla onda nije iskljuceno da su glavni elektroliti otisli.
Naravno mozes i pomocu RLC metra da izmeris kapacitet kondenzatora i ako je van specificirane tolerancije onda mora da se menja.
[Ovu poruku je menjao mikikg dana 27.12.2012. u 14:14 GMT+1]
[ skbua @ 27.12.2012. 13:17 ] @
Izmericu pa cu i okaciti rezultate. Mozda stignem i u toku dana da to odradim.
Hvala na pozrtvovanosti.
P.S.Nemam RCl metar. Na instrumentu mogu da merim kap. ali ne toliko velik.
[Ovu poruku je menjao skbua dana 27.12.2012. u 14:29 GMT+1]
[ bogdan.kecman @ 27.12.2012. 13:25 ] @
pogledaj malo da li i bolji manual mozes da nadjes od ovoga sto sam ti ja linkovao (neki sa oscilogramima i semom, ovaj koliko ja vidim ima samo spisak elemenata i njihovu poziciju) ... za delove ako naletis na neku exotiku koje nema nigde odes na octopart.com i tako cuknes deo i on ce ti nadje ko na netu prodaje .. delovi mogu da budu relativno skupi (tipa 10$ neki op-amp koji se stavljao samo u taj osciloskop) ali obicno je problem shipping & handling koji kod nekih firmi kosta puno .. to obicno potres tako sto te firme imaju brdo nekih super jeftinih delova pa narucis sve sto ti treba za opravku + brdo necega sto ti "treba za rad" pa ti cena shippinga ispadne ok
[ mikikg @ 27.12.2012. 13:28 ] @
Nema na cemu ;)
Meni je gusht da servisiram tako neke "fine" sprave a jos veci kada to posle proradi posle zamene delova koji ne kostaju vise od 10E a dobije se extra sprava :)
Obrati dobro paznju na specificirane tolerancije za R i C, to mnogi serviseri ne vode racuna a to je jako bitna stvar. Evo opet primer sa jedne druge TEK sprave (spektralni analizator), neki otpornik u ispravljackom stepenu umesto 10% tolerancije nakon merenja je pokazivao oko 18-20% i to nije bilo dobro. Posto je sprava kupljena polovna, tacno sam video da je oko toga neko nesto pokusavao da "nabudzi" da bi tamo neki napon ubacio u specificirane okvire a taj sporni otpornik nije menjao. Zamenio taj otpornik, poskidao te budzevine i eno je sprava radi bez problema :)
[Ovu poruku je menjao mikikg dana 27.12.2012. u 14:53 GMT+1]
[ mikikg @ 27.12.2012. 13:43 ] @
Citat:
skbua:
P.S.Nemam RCl metar. Na instrumentu mogu da merim kap. ali ne toliko velik.
Kada ti je potrebno da meris neke vece kapacitete, uzmes neki manji kvalitetan elektrolit odprilike 1/10 kapaciteta velikog sa sto manjom tolerancijom i vezes na red veliki elektrolit i onda ocitanu vrednost preracunas. Sto ti je kvaliteniji (ili preciznije izmeren) pomocni elektrolit to ce ti tacnije bude izracunata vrednost za veliki kondenzator.
mikikg: PS2: Veoma cesto problem moze da dodje od zaprjanih ili oksidisanih kontrolnih preklopnika i potenciometra sa prednje maske. To je najlakse ocistitini adekvatnim sprejom, nikako WD40 i sl jer uopste nisu predvidjeni za eliktricne kontakte.
Mislim da to ovde nije u pitanju jer je unutra sve besprekorno cisto.
Imam kontakt sprej, znam da WD vise napravi stete (iako odmah tako ne deluje)
Znam i za elektrolite zato sam i pitao za delove, jer nesto ne uspevam ni u jednom katalogu da pronadjem 18000uF a ne bih da karabudzim to od vise komada ako ne moram.
bogdan.kecman: pogledaj malo da li i bolji manual mozes da nadjes od ovoga sto sam ti ja linkovao (neki sa oscilogramima i semom, ovaj koliko ja vidim ima samo spisak elemenata i njihovu poziciju) ... za delove ako naletis na neku exotiku koje nema nigde odes na octopart.com i tako cuknes deo i on ce ti nadje ko na netu prodaje .. delovi mogu da budu relativno skupi (tipa 10$ neki op-amp koji se stavljao samo u taj osciloskop) ali obicno je problem shipping & handling koji kod nekih firmi kosta puno .. to obicno potres tako sto te firme imaju brdo nekih super jeftinih delova pa narucis sve sto ti treba za opravku + brdo necega sto ti "treba za rad" pa ti cena shippinga ispadne ok
Pa mislim da imam to isto, mada sam u tome pronasao i semu, hteo sam da je kopiram i okacim ali nesto nece samo tu jednu stranicu na kojoj je mreza da kopira
. koliko na kraju izadje finalna cena sa svim pride troskovima?
Citat:
mikikg: Kada ti je potrebno da meris neke vece kapacitete, uzmes neki manji kvalitetan elektrolit odprilike 1/10 kapaciteta velikog sa sto manjom tolerancijom i vezes na red veliki elektrolit i onda ocitanu vrednost preracunas. Sto ti je kvaliteniji (ili preciznije izmeren) pomocni elektrolit to ce ti tacnije bude izracunata vrednost za veliki kondenzator.
Ovi oscilogrami nam ne znace puno ako neznamo H/V podelu i gde je referetna 0.
U prilozenom DOC se nazire jos jedna "kvaka" sa kojom ce se susresti :) Kako ces izmeriti napone sa tako velikom tacnoscu? :)
Ako, lupam, sa kineskim low-cost unimerom izmeris 5.1V i ti krenes na osnovu toga da nesto podesavas, nista nisi uradio!
Treba ti proveren voltmetar sa 5 ili 6 cifara!
[ skbua @ 28.12.2012. 01:24 ] @
Referentna 0 je na sredini za + i - 5V sa podelom 1V po kvadratu, a za +32 podela je 10V po kvadratu stim da mi je nula pobegla malo dole nisam je podesavao pri promeni opsega, kasnije sam to video kad je vec bilo uslikano.
[ mikikg @ 28.12.2012. 01:33 ] @
OK, to su vec korisne informacije.
Ovaj 32V ti je skroz odlepio, kao da nema uopste elektrolit u ispravljacu (moguce da je negde popustio lem ili napukla stampa). Da ne pricam napamet, ako ti nije tesko postavi shemu ispravljackog stepena da pogledamo kako se svi ti naponi dobijaju.
[ bogdan.kecman @ 28.12.2012. 01:34 ] @
ocigledno je da ti je celo napajanje "suvo" tako da kreni sa menjanjem elektrolita (slobodno sa manjim esr od postojecih i slobodno veci nego postojeci)
sad bas da juris audio grade mislim da nema potrebe, uzmi samo klasicne kvalitetne low esr elektrolite no cak i obicni low esr kojim imas po svim radnjama kod nas ce odraditi posao
Ovaj 32V ti je skroz odlepio, kao da nema uopste elektrolit u ispravljacu (moguce da je negde popustio lem ili napukla stampa).
verovatno mislis na +5V ne znam zasto je tim redom poredjao sistem slike, ako kliknes dole na prikaceni fajl "+5" izacice slika tog napona.
Citat:
bogdan.kecman: ocigledno je da ti je celo napajanje "suvo" tako da kreni sa menjanjem elektrolita (slobodno sa manjim esr od postojecih i slobodno veci nego postojeci)
sad bas da juris audio grade mislim da nema potrebe, uzmi samo klasicne kvalitetne low esr elektrolite no cak i obicni low esr kojim imas po svim radnjama kod nas ce odraditi posao
samo jos kad bi bilo takvih kapaciteta ovde kod nas bilo bi super! Valjda cu iskopati nesto.
Da ne pricam napamet, ako ti nije tesko postavi shemu ispravljackog stepena da pogledamo kako se svi ti naponi dobijaju.
Probao sam danas da izdvojim tu stranicu ali nesto nisam uspeo.
[ mikikg @ 28.12.2012. 02:34 ] @
Da greska, 5V je u pitanju, tu je otiso kondenzator.
Moze privremeno da se stavi i neki cap za "prvu pomoc" ali da se kasnije tu stave neki dobri elektroliti odgovarajucih dimenzija i rasporedom pinova + temperaturni opseg i tolerancija treba da se ispostuje ili da bude bolja.
PS: Ona dva cap sa predhodnog linka su bila za 85C a ne verujem da je u taj TEK bio cap za manje od 105C, mozda i vise :)
Ostala dva napona su isto sporna, treba shemu da pogledam ...
C741 je otiso, C721 je isto sporan a on je za 32V referencu od kojeg se pravi posle + i -5V. Moguce je da je otiso i C761 ali to ces videti vec kad zamenis ova dva ili premeris kapacitet. Takodje C738 proveri.
Za C741 je specificirano 18.000uF, (obrati paznju :)) +100% do -10%, 15V
[Ovu poruku je menjao mikikg dana 28.12.2012. u 05:07 GMT+1]
[ bogdan.kecman @ 28.12.2012. 04:10 ] @
Citat:
skbua:
samo jos kad bi bilo takvih kapaciteta ovde kod nas bilo bi super! Valjda cu iskopati nesto.
nemoj da se opterecujes "takvim kapacitetom", jeste to tek ali i oni stede, izracunaju da je 600uF dovoljno i stave 680uF, ti stavis lepo 1000uF i boli te uvo radice jos bolje. svuda gde su aluminijumski elektroliti nemas problem sa gadjanjem kapaciteta, slobodno stavis prvi sledeci (dakle umesto 47uF slobodno stavis 100uF, umesto 470 ili 680 slobodno stavis 1000 i slicno) koji nadjes i opusteno .. kod keramike je slican slucaj .. e sad tamo gde su pp/mk i ostali kondovi tu vec moze da bude kriticno da gadjas isti kapacitet posto su to razni filteri i cuda/muda, ali aluminijum i keramika - sam oopusteno
Kupis lepo low esr 105C kondove u bilo kojoj radnji kod nas, dakle capxon, jamicon i ta dzagaljigava ekipa su vise nego dobri za taj TEK. Ako imas viska para i vremena naruci panasonic, fuji i ekipu ali ce ti obican jamicon ili capxon krdza low esr raditi u napajanju od tog scope-a min narednih 5 godina. Samo gledaj da uzmes "prvi veci koji je dostupan" po pitanju kapaciteta i isti ili prvi veci po pitanju napona i nema da brines. Dodatno za sve napone ispod 15V ti je super varijanta da kupis 0805 ili 1206 10uF keramiku 15V (bilo je u comet-u na primer) i svaki taj elektrolit kad zamenis u izlazu napajanja sa donje strane (sa druge strane pcb-a) mu na nogice zalemis po jedan taj 10uF keramicki 15V i da vidis kako ce napajanje da bude glatko nema da imas nikakvih problema ..
dakle nemoj da se opterecujes identicnim kapacitetima kada je mreza u pitanju .. a kvalitet, vidi, jeftini capxon ima manji esr nego taj aluminijum u originalu, matora je to sprava, tehnologija napreduje, e sad jeste capxon je rated samo 20k sati, ali to je osciloskop, znaci ako ga ostavis upaljenog 24/7 radice 2 godine, sa normalnom upotrebom od par sati dnevno nadzivece te taj jeftini capxon ... a te low esr imas da kupis odma (capxon je samo primer krdza koji se prodaju kod nas, ja najbolja iskustva imam sa low esr koje valjaju u kometu mada su svi ok i mikroprinc i kelco i itc .. )
u tim starim tekovima u napajanju ima mesta za dosta vece kondove, ako slucajno nema mesta, vidi dal ima sa druge strane, ili navuci heat shrink na noge pa ga pomeri u stranu...
Iz Digi-key moze da se poruci preko par domacih firmi, ja preko Tagora to uzimam.
Ali, prvo PREMERI sporne kondenzatore i vidi tacnu specifikaciju na njima i koji je oblik/rapspored pinova.
Mozda je jos neki cap problematican, mozda i nije do njih ... zato kazem da bi valjalo da premeris sve to lepo pa onda da krenes u nabavku jer preko Tagora to zna da potraje (ali stigne sto je bitno) pa je posle smor da narucujes dodatno neke druge.
[ skbua @ 28.12.2012. 11:18 ] @
Citat:
mikikg: Iz Digi-key moze da se poruci preko par domacih firmi, ja preko Tagora to uzimam.
A kako tacno tece porucivanje? Da li mogu mail da im posaljem sa sifrom iz kataloga ili ???
Znam necu zuriti svakako sada zbog predstojecih praznika vecina domacih firmi i nece raditi tako da cu taman za to vreme da to procesljam.
[ mikikg @ 28.12.2012. 11:39 ] @
Da, uglavnom sve te firme rade na osnovu kataloskog broja (Digi-key ili Fanell).
Sa Tagorom sam cak imao finu stvar da sam porucivao neke 1% metal-film otpornike i ja im naveo digi-key broj, ali covek koji tamo radi mi je rekao da te otpornike imaju na svom lageru (isti samo od drugog proizvodjaca) i da nema potrebe da se dovlaci iz USA jer bi bilo nekoliko puta skuplje tako, pitao me je da li se slazem da se isporuci sa lagera, naravno nisam pravio problem jer je bilo u okviru moje trazene specifikacije.
[ skbua @ 29.12.2012. 13:03 ] @
Neverovatno!
Iako moj instrument meri samo do 100uF uspeo sam da izmerim c741 bez rednog elektrolita:-)
Ne vidi se bas na slici ali opseg je u nF!
A c761 poseduje kapacitet, ali kada se spoji na om metar (ne mislim na ESR, vec sa DC naponom) neke pola sekunde bude u kratkom spoju i onda otpor lagano raste.
c721 takodje ima kapacitet i to u granicama kada se preracuna sa rednim c, e sad i to je pitanje koliko je to tacno.
[Ovu poruku je menjao skbua dana 29.12.2012. u 14:16 GMT+1]
[ mikikg @ 29.12.2012. 13:13 ] @
Ako je to onaj od 18.000uF, taj je zavrsio karijeru :) ... Proveri i ove ostale, pa za probu zameni neke slicne koje imas (makar spojio vise komada) ... Kada zamenis onda proveri opet napone osciloskopom ...
[ skbua @ 29.12.2012. 13:18 ] @
Bas taj!
Taj je "peglao" onaj +5V napon
Trenutno nemam toliko kom. da spojim za ta 2x18000uF najverovatnije cu u ponedeljak ici u nabavku.
Ne znam u čemu je štos poručivati od raznih preprodavača kad se to ionako većinom pravi u Kini ili u Japanu. U Njemačkoj se prave samo oni najskuplji audio grade elektroliti i to samo par modela.
Ti sa linka se 100% prave u Kini, imate ljudi ebay ili taobao pa poručujte odande od prve ruke direktno od proizvođača ili eventualno druge.
0.5$ u kometu 10000uF, uzmes 2 komada i stavis u paralelu (umesto jednog od 18000uF), dobijes 20000uF + dobijes nizi ESR i vozi misko .. za 1$ si zavrsio posao, jos dodas paralelno 10uF 0806 ili 1208 keramiku i ludnica.
ili jos bolje imas u tagoru: KOEL22000M16-SNP-EPC Kond. elektrolitski 22000uF, 16V, SNAP-IN, EPCOS-B4130, nije nizak ESR kao kod 2x10000 ali zauzima duplo manje mesta, njemu isto dodas onaj 16V 10uF keramicki u paralelu i pevas
za narucivanje sa farnela i digikey-a racunaj sa de.farnell.com cenu u evrima + 30% a za digikey vidis cenu u dolarima, prebacis u evre 1:1 i dodas 30-50% zavisi od koga kupujes, ako imas firmu onda moze i jeftinije preko tehnodisa i mikrodisa (znacajno jeftinije nego narucivanje preko tagora i ekipe, no mora imas firmu, platis preko racuna i slicno), pritom gledaj da nadjes na farnelu posto ima 4 magacina u evropi pa je postarina manja i nasi narucuju svake nedelje, za digikey posto je magacin u usa nasi narucuju redje dok im se nakupi pa je ili poskupo i se dugo ceka... ne znam dal ovi nasi narucuju iz mauzera oni imaju u holandiji magacin tako da su isto ok
[ mikikg @ 30.12.2012. 17:45 ] @
Opet ja oko tolerancije :) ... Znam da nije to bas tolika frka ali lepo ljudi napisali koliko treba da bude ...
Ove kineze sto Bogdan preporucuje nisu losi, ali imaju 20% toleranciju, sto znaci da 10.000uF moze da bude bilo sta u rangu 8.000 - 12.000uF, a posto su kinezi sigurno nisu u plusu nego u minusu :), znaci nek budu 8.000 i onda sa dva takva bi imao "samo" 16.000uF (ko zna, mozda i manje) a naveo sam gore da je za original donja granica -10% sto mu dodje minimum od 16.200uF a maksimum bi bio 36.000uF (+100%). Preko ovog maksimuma ne treba da se ide jer bi onda poceli da iskacu osiguraci ispred transformatora. Dodatno, iako sam objasnio najlosiji slucaj, posto je kineski kvalitet vrlo diskutabilan, njima ce u relativno kratkom roku jos malkice da popusti kapacitet i ispade ti iz tolerancije samo tako :)
Te merne sprave su sve ustelovane na "zilet", i ako malkice ispadnes iz tolerancije mozes da imas problem u slucaju da ti malo vise padne mrezni napon, regulator ce da radi ali ce to "malo" da prenese "mali" ripple u regulisani napon koji moze da ti napravi totalnu pometnju dalje.
[Ovu poruku je menjao mikikg dana 30.12.2012. u 19:00 GMT+1]
[ bogdan.kecman @ 30.12.2012. 18:21 ] @
miki to je 5V rail kome dolazi 100Hz, 2x10000uF je vise nego dovoljno, posebno sto te kineze trosim godinama i specifikacije su im u dlaku .. e sad, uzmes fujicon i on nema 1mR nego ima 10mR ali na spec-u pise da je 10, ne pise 1, ne prave od 1 kao sto pravi panasonic, ali ovo nije smps napajanje (da jeste ne bi mu trebalo 18000uF) tako da mu tu esr ne igra preveliku ulogu uopste ... jeste fujicom je rangiran na 6000 sati na 85C a panasonic je rangiran na 10000 sati na 85C, niti ce taj kond sedeti na 85C niti ce taj osciloskop raditi preko 2000 sati niti njegov crt moze da izdrzi jos toliko .. a razlika u tome dal ce uzme panasonic ili "kineza koji mu radi posao" je 10x u ceni i 2-3 nedelje cekanja ... pricamo o 10-20 godina starom osciloskopu i peglanju 5V sa greca posle 50Hz trafoa, ne pricamo o spektrum analyzeru koji ide na 10GHz i koji tera smps kroz trafo od 20grama .. kapiram da ovaj tek ima trafo od 2 kilograma :)
[ mikikg @ 30.12.2012. 18:47 ] @
Nisam ja nista lose mislio o tebi, nasuprot, mislio sam lose o kineskim kondenzatorima :)
Problem je sto tih 5V ne pravi sigurno od 10,15,20V pa da ima rezervu iha-haj, negu od jedno 6,7,8V ulaza i tu vrlo lako spomenuti problemi mogu da isplivaju.
Licno sam gledao kako Macola servisira jednog TEK-a i kako je to sve precizno morao da usteluje tamo neki napon u ispravljacu jer se radilo od ne secam se tacno ali od jedno 300-500mV svega rezerve pre regulatora!!! Mislim da kapiras, za tolicko malo razlike kapaciteta od specificiranog mogu lako da isplivaju "pikici"... to je problem ... nema veze ovde ESR nikakve ...
[ bogdan.kecman @ 30.12.2012. 19:06 ] @
isplivace ako umesto 18000 bude imao 12000 ili 14000 ali ako stavi 22000 nema da ima problem, a sve i da ga use*e (a nece) pa da mu taj kinez od 22000 ima 35000 (a nece) samo ce trebati malo duze da mu se upali masina nista drugo... da je kond na nekom drugom mestu a ne na cistom peglanju 5V rail-a onda je to neka druga prica ..
da ima da kupi taj panasonic za 2x vise para u radnji prekoputa pa ajde da se cinculira trebalo ne trebalo, ali za 10x vise para i 2-3 nedelje cekanja, ja znam da ja prvi nema teorije da bi izdrzao ..
[ skbua @ 30.12.2012. 19:40 ] @
Uh koliko sam propustio:-)
Mislim da ce za pocetak biti sa ovim: http://www.mikroprinc.com/proi...ri-25v/10000/25-105c/index.php
kao sto je rekao kolega Mikikg da samo isprobam, mada x stvari sam tako stavio na probu, pa su do kraja i ostale tako. Ali sa ovim nadam se da necu biti lenj pa ga ostaviti tako. Ovo mi je prvi put da servisiram neki merni uredjaj, sto bi ljudi rekli muka me naterala.
Citat:
bogdan.kecman: .. kapiram da ovaj tek ima trafo od 2 kilograma :)
pa dobro nema bas 2kg ali ima jedno 0,8kg :-) a ceo uredjaj nesto preko 12Kg.
[ bogdan.kecman @ 30.12.2012. 20:02 ] @
obrati samo paznju, ako se taj osusio, osusilo se tebi tu jos ihaha elektrolita .. tako da nece biti dovoljno da zamenis samo taj
[ skbua @ 30.12.2012. 20:25 ] @
Pa ja sam i mislio da ih (sto se tice mreze) zamenim sve.
[ bogdan.kecman @ 30.12.2012. 20:33 ] @
da li taj uopste ima aluminijumske osim u napajanju? te generacije su uglavnom bile filovane tantalima
[ skbua @ 30.12.2012. 20:46 ] @
Tacno tako!
Osim ovih 6 ili 7 kom. koliko ih ima u mrezi, na ovim ostalim plocicama retko se moze videti elektrolit.
[ mikikg @ 31.12.2012. 01:40 ] @
Ako su sve alu elektroliti u mrezi, zameni ih onda sve i nema sta da razmisljas. Trebalo bi da proradi ispravljac posle zamene svih elektrolita i valjalo bi videti napone posto ima 3 medjusobno povezana regulatora napona.
[ skbua @ 31.12.2012. 08:29 ] @
Ma naravno, to se podrazumeva, samo da ih pribavim (to mu dodje i kao neko nepisano pravilo?) . A po svemu sudeci stajace sigurno jos jedno dva, tri dana dok ne stignu elkosi.
A radni sto zatrpan :)
[ skbua @ 10.01.2013. 19:19 ] @
Evo konacno da se javim, osciloskop je proradio ali donekle.
Ne radi je triger na trenutak samo zaustavi sliku a zatim odmah izgubi sinhronizaciju.
[Ovu poruku je menjao skbua dana 11.01.2013. u 05:29 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao skbua dana 11.01.2013. u 10:43 GMT+1]
[ bogdan.kecman @ 10.01.2013. 21:50 ] @
imas semu, sada isprati iscilograme u triger modulu pa polako probaj da nadjes sta te ... ovde za razliku od napajanja tolerancije igraju veeeeeeeeeeeliku ulogu
[ dobri nikola @ 15.03.2015. 13:11 ] @
Potreban mi je savet oko kupovine osciloskopa. Koristio bih ga za ispitivanje rada senzora i aktuatora na automobilima. Sta bi ste mi predlozili, da ulozena cena / odgovara kvalitetu
[ Trick Fix @ 15.03.2015. 14:05 ] @
Pokušaj da barem malo opišeš šta bi TI radio sa OSC na poslu:
Citat:
dobri nikola: Koristio bih ga za ispitivanje rada senzora i aktuatora na automobilima.
[ bogdan.kecman @ 15.03.2015. 14:10 ] @
jedino sto ja znam na kolima da treba scope je ABS senzor a to moze svaki scope, cak i oni od mcu-u za 20eur ili oni od zvucne kartice .. tako da sto rece robert mora objasnis sta ces radis tacnije
[ dobri nikola @ 15.03.2015. 15:31 ] @
Na odredjenim senzorima bi proveravao kavi su im izlazni signali. Da li ostupaju i u kojim momentima, kakva su ostupanja u datim rezimima rada motora ( auto se nebi vozio, vec motor radio u svim rezimima rada ). Vazno mi je kad je neka greska prijavljena, da li stvarno pod odredjenim uslovima taj senzor nedaje pravilan signal racunaru motora ( mene interesuje rad motora ).
[ Trick Fix @ 15.03.2015. 15:50 ] @
Nikola,
Za te spore promene možeš koristiti/kupiti naj-naj-jednostavniji OSC-kop,
koji ne treba da ima neku veliku brzinu niti da ima "Fensi" modove kojitebi ne trebaju.
Jedino , ako misliš da posmatraš napon na svečicama onda MORAŠ DA IMAŠ i
valjan delitelj napona koji može da izdrži 20-35KV napona i koji če da odradi deljenje kako valja.
Sve ostalo možeš i sa najjednostavnijim osciloskopom.
pOz
[ dobri nikola @ 15.03.2015. 18:35 ] @
Sta mi predlazete koji bi po vama osciloskop meni odgovarao? Po Vama kakav je ovo osciloskop Siglent SDS 1072CML sa sledecim karakteristikama:
2- kanala
Pojasna širina 70 MHz
Veliki, 7 inčni TFT ekran
Uzorkovanje 1 GS/s u realnom vremenu
Vertikalna rezolucija 8 bita
Dubina memorije 2M tačaka po kanalu
Kursorska merenja, frekvencijski brojač, matematičke funkcije + , - , *, /, FFT
Dva USB interfejsa (za konekciju na PC i za USB memoriju), RS232
Interna memorija za čuvanje 10 podešavanja i 20 oblika signala
Pass/Fail funkcija, funkcija Data Logger
Video sam na http://www.metroteh.rs/siglent-sds-1072cml , po ceni od 34000,00 dinara. Ako bi mogao da nadjem jeftiniji a da mi vrsi posao u smislu da mogu kontrolisati struju na primarnom i sekundarnom kalemu bobine.
[ milanmeh @ 15.03.2015. 19:58 ] @
Nova Rigol DS1000Z serija deluje solidno. Jeste da najjeftiniji model kosta 400e (50MHz), ali 4 kanala za te pare i jos pride sve sto nudi uz to (7" ekran 800x480, wf refresh rate 30000...), da ne stekam kintu za kola verovatno bi ga vec uzeo. Veliki plus je sto mu se vecina dodatnih funkcija mogu otkljucati za dz (mada ovo treba proveriti, mozda se nesto promenilo sa novim revizijama uredjaja).
[ Gosha_Nish @ 15.03.2015. 21:26 ] @
Problem je sto automehanicari ne poznaju elektroniku a elektronicari ne poznaju automobile (cast izuzecima).
Vise automehanicar mi je trazilo osciloskop jer su culi da je za servis novijih automobila potrebna jedna takva sprava.
Ali, da bi se mogao koristiti osciloskop uslov svih uslova je da se poznaje elementarna elektronika i da se od prilike zna sta treba da se
vidi na istom a on ce nam samo potvrditi (ili ne) da je to tako.
Sto rece Bogdan, koliko ja poznajem automobile, sa osciloskopom moze da se proveri rad ABS senzora (to sam vec radio) a za drugo ne znam jer se nisam interesovao sta i kao radi na novijim automobilima.
Merenje napona na svecici, mislim da nema smisla pa sve i da posedujemo VN sonde, jedino, mozda ako zelimo da posmatramo ugao paljenja i posmatramo impulse sa senzora na zamajcu i impulse sa svecice.
Moje skromno misljenje da je za potrebe jednog automehanicara sasvim dovoljan analogni dvokanalni osciloskop 10-20MHz i to moze da se nadje sasvim pristojan polovnjak za oko 100e.
[ zica49 @ 15.03.2015. 22:01 ] @
Imaju oni prenosni pocketi sasvim ce zadovoljiti perfomansama i cijenom. Osciloskop koji je namjenjen da stoji na radnom stolu ili slicno moze se ponekad spojiti pored auta koji radi ali ne svaki dan.
Nije namjenjeno za takve uvjete rada jedan moj prijatelj ima UNI-T UT 81 koliko mislim ili slican model.Sasvim zadovoljava dienzijama.Mehanickoj konstrukciji,cijenom i perfomansama.
Nenormalo trosi baterije ali u blizini auta ima se uvjek struje na pretek tako da se preko kabla na akumulator od auta rjesava i taj problem.
Pokretac teme je spomenuo i mjerenje struje bobine tako da sa ovim rjesava i to i sve ostalo sto mu treba multimetar.
Ne mora ovaj model moze i slican bar danas toga ima.
Mnogi koji se bave automeanicarskim poslom imaju misljenje da je osciloskop sprava koja ce rjesavati probleme kao autodijagnostika " e nece " ali da moze rijesiti problem koji ne moze ni jedna dijagnostika ovoga svijeta to da. Onaj ko je u stanju rijesiti to osciloskopom ne popravlja aute nego je negdje drugdje i rjesava te zeznute elektronicke probleme.
Recimo smetnje na CAN,K,4xx ili IC2 protokola ni jedna dijagnostika ne moze naci na primjer
[att_img]
Jos malo veca smetnja dijagnostika prijavljuje da vam nedostaje mnogo modula u autu ili da je prekid u komunikaciji.Onda nastupa telenje tu osciloskop moze pomoci ali u rukama nekoga ko zna materiju.
[ branko tod @ 15.03.2015. 22:29 ] @
Citat:
dobri nikola:
Sta mi predlazete koji bi po vama osciloskop meni odgovarao?
od:
Channels 2
Accuracy ±1%
Memory 250 M samples
Maximum sampling rate 400 MS/s
do:
kanala 4
Channels 4
Accuracy ±1%
Memory 250 M samples
Maximum sampling rate 400 MS/s
dakle za kola preko 20MHz bandwidth ne treba, 2 kanala je dovoljno, 100-150eur ima cesto da se kupi takav na sajtovima sa polovnom opremom kod nas .. za 50tak eura moze da se kupi neki usb krs na bleju, kapiram da bi to radilo 1/1 ... oni dzepni su obicno 10tak MHz verovatno su i oni dovoljni
[ dobri nikola @ 16.03.2015. 11:21 ] @
Ja vec radim sa dvokanalnim osciloskopom, preko bosch-ovog KTS 570. Imam izgled svih signala sa odgovarajucih senzora, napamet nista ne uporedjujem. Mislio sam da sa odvojenim osciloskopom budem precizniji u samoj kontroli signala sa senzora, kad radim sa namenskim dijagnostikama.
Nebih velike pare ulagao ali, necu kupovati bilo sta. Zato vas pitam kakva je ponuda novih osciloskopa do 300 ev
[ bogdan.kecman @ 16.03.2015. 11:36 ] @
novih do 300e -> nikakva
[ zica49 @ 16.03.2015. 11:59 ] @
Citat:
dobri nikola:
Ja vec radim sa dvokanalnim osciloskopom, preko bosch-ovog KTS 570. Imam izgled svih signala sa odgovarajucih senzora, napamet nista ne uporedjujem. Mislio sam da sa odvojenim osciloskopom budem precizniji u samoj kontroli signala sa senzora, kad radim sa namenskim dijagnostikama.
Nebih velike pare ulagao ali, necu kupovati bilo sta. Zato vas pitam kakva je ponuda novih osciloskopa do 300 ev
Ne shvatam te bas u potpunosti,imas dvokanalni osciloskop sa kojim radis i zelis unaprijediti dijagnostiku sto je pohvalno.
Unapredjenje treba donijeti vise novca da se vise zaradi i 300 Eura ne smije da bude ogranicenje. Oko 1000 eura moze se naci zvijer.
[ dobri nikola @ 16.03.2015. 14:22 ] @
Dvokanalni osciloskop je u okviru bosch-ovog programa ( ESI-Tronic ), koji je na racunaru. Da bih sa tim osciloskopom radio moram da prikacim i bosch-ov interfejs ( KTS 570 ), pa kablovi i rezultate pratim preko monitora.
Napravio bih pokretan stalak na kome bi se nalazio odgovarajuci osciloskop ( http://www.metroteh.rs/siglent-sds-1072cml (Ekonomičan, pouzdan i kvalitetan digitalni osciloskop 70 MHz ) kako vam deluje ovaj model ). Tako bih bio nezavistan od racunara kad radim sa laptopom u kome su mi namenski programi. Da li sam sad dovoljno jasan?
[ bogdan.kecman @ 16.03.2015. 14:30 ] @
kao sto napisasmo vec u nekoliko postova, tebi realno svaki radi posao ... "dobar + nov" za 300eur nema .. ali tebi ne treba dobar, tebi radi "skoro svaki"
[ dobri nikola @ 16.03.2015. 14:38 ] @
Razumem te Bogdane, ovaj model koji sam izdvojio kako vam on deluje za te pare?
Mislim da ti je nepotreban osc do 70MHz za merenja oko motora i opreme,
takođe je on dosta "nežan" za rčkanje po dugmadima sa masmim rukama, ipak je on za radionicu za elektroniku.
Ima da ga pokrivaš najlonom na svakih pola sata :-)
Što Bogdan reče, tebi završava posao "bilo kakav" OSC. polovan, ispravan, puna kapa.
pOz
[ bogdan.kecman @ 16.03.2015. 16:36 ] @
@nikola, nemam pojma nisam cuo za tu marku, nisam probao, mozda je super mozda je krsina ne znam .. ja bi u tom cenovnom rangu uvek pre trazio polovan uredjaj, analogni, nego digitalni ali opet moje potrebe i tvoje potrebe nisu iste, ja ni vozacku nemam ..
[ dobri nikola @ 16.03.2015. 17:32 ] @
Prihvatam savet,ali koji model mi preporucujete i kolika im je cena odprilike ( gde da ih potrazim ).
Trick Fix, posto si iz Panceva dodji kod mene da pogledas moje ruke i kakvu radionicu imam. Sve ce ti tad biti mnogo jasnije.
[ Trick Fix @ 16.03.2015. 17:44 ] @
Prihvatam predlog,
Pošalji na PP (privatna poruka) adresu i br.MOB-a , pa da se vidimo.
Svako Dobro !
[ vladd @ 16.03.2015. 18:07 ] @
Malo je problem tegliti i postavljati ozcoloskop od 10 ili vise kg, na kola, ili na nesto zgodno..do sada nisam sreo privatnika da ima stalak za osciloskop ili dijagnostiku, stavlja se kojekude po motorskom prostoru.
Doticni je jeftin i lagan, zgodan za rad. Moze i da pamti sliku.
Ovi box osciloskopi zahtevaju laptop, kao i dijagnostike. Takodje su jako korisni, pogotovo sto nema potrebe za nekim frekvencijama.
Ono sto bih preporicio je visokonaponska sonda, i dobre robustne ostale sonde i prikljucke.
To je poprilicno nezna sprava da bi se motala sa gedorama u drustvu, a i kablovi sondi treba da su robustni. I ne mogu se krpiti kao bilo koje zice, onda merenja nemaju puno smisla.
A jedino fine razlike signala mogu doprineti kvalitetnoj dijagnostici, brljotine i sumovi ne sluze nicemu.
Savet je sto manje novca, sto robusnije oprema oko osciloskopa, kablovi i sonde, i naravno, mogucnost pamcenja signala.
Analogne sanducine nisu bas konforne za taj posao.
[ zica49 @ 16.03.2015. 18:12 ] @
Citat:
bogdan.kecman:
ja ni vozacku nemam ..
Kupis to za manje para nego scope :)
[ dobri nikola @ 16.03.2015. 18:27 ] @
Sta bi ste mi konkretno preporucili najzad, ja sam dosta pedantan majstor. Po rukama gledano nebi ste rekli da sam automehanicar, moj alat je 90% oko ne i vise, uvek obrisan i slozen.
[ zica49 @ 16.03.2015. 18:33 ] @
Dajemo ti kolegu Trick Fix-a na raspolaganje :)
[ dobri nikola @ 16.03.2015. 18:50 ] @
Javio sam se Trick Fix-u, ali slobodno mi dajte predloge. Ja se bavim popravkom sistema ubrizgavanja goriva na automobilu, sto bi nas narod rekao " fin posao ". Tako da se za prljavstinu i masnocu nesekirajte, vazno mi je da sokocalo koje budem kupio radi posao.
[ bojanst @ 16.03.2015. 18:56 ] @
Citat:
zica49:
Citat:
bogdan.kecman:
ja ni vozacku nemam ..
Kupis to za manje para nego scope :)
Ovo je ziva istina, na brdovitom Balkanu ovo je itekako moguce :D
Citat:
dobri nikola:
Sta bi ste mi konkretno preporucili najzad, ja sam dosta pedantan majstor. Po rukama gledano nebi ste rekli da sam automehanicar, moj alat je 90% oko ne i vise, uvek obrisan i slozen.
Ja bi ti preporucio da sacuvas 300 eur i odes na neko fino ljetovanje ;)
Mislim da je ta sprava opravdana za neke ovdje entuzijaste elektronike, dizajnere kao tipa Bogdan, miki i ostala "raja", ali tebi kao automehanicaru... mislim da ti to nije potrebno.
Jos moram da ti dodam da se druzim sa dosta automehanicara i poznajem dosta kvalitetnih majstora ali ni jedan nema pretjerano cistu radionicu :D
[ branko tod @ 16.03.2015. 19:33 ] @
Citat:
zica49:
Dajemo ti kolegu Trick Fix-a na raspolaganje :)
Da mu malo "Podesiš Gašenje"
[ dobri nikola @ 16.03.2015. 19:56 ] @
Mislim da ovde radionica ( Jos moram da ti dodam da se druzim sa dosta automehanicara i poznajem dosta kvalitetnih majstora ali ni jedan nema pretjerano cistu radionicu :D ), nije bitna. Da si blizi pa da svratis video bi da ima izuzetaka.
Ja do sada nedobih konkretan odgovor od vas.
[ bogdan.kecman @ 16.03.2015. 20:01 ] @
ja nemam dozvolu zato sto nikako ne zelim da vozim :) kola me zanimaju
koliko i skupljanje dzanarika rukama po letnjem suncu
za scope, ja rekoh "ja bi trazio u tom rangu samo polovne, za moje
potrebe" - za tvoje potrebe ne umem da ti kazem sta da kupis, stvarno,
nemam pojma .. koliko ti je zgodno da setas scope od 10kg? dal ti vise
znaci da moze da smrzne sliku ili da ima brz odziv i veci bw .. to samo
ti mozes da znas ..
[ zica49 @ 16.03.2015. 20:19 ] @
Ja predlazem rucni tipa UNI-T UT 81..
Scope koji je ispod 300 Eura,napaja se na baterije (moze na upaljac kod auta) dovoljnih perfomansi za potrebe servisiranja auta pa i bagera :)
Autonomija napajanja je jako bitna,jako zahvalna a da ne govorimo o intervencija po nekim vuko*ebinama gdje je struja kilometrima daleko.
Ima i do 60MHz za 48.000,00 dinara, kakvi su pojma nemam...
[ bogdan.kecman @ 17.03.2015. 22:23 ] @
nisam probao ali elektor je testirao u jednom broju owon osciloskope i
ozbiljno su ih naruzili, nemam taj broj i nisam citao tekst da se
ogradim, ali sam procitao na vise mesta taj zakljucak da su ih bas
pljunuli kao tezak krs .. e sad jbg .. profesionalcima je svasta sto mi
hobisti rado koristimo krs ...
[ Kamenni @ 18.03.2015. 00:09 ] @
Jeste, bas tako, nekome krs, nekome vrh :-)
Moram malo da se informisem oko toga, to je stvarno povoljno za digitalni osciloskop, skoro pa polovan analogni nema ispod 200 eura.
[ bogdan.kecman @ 18.03.2015. 00:12 ] @
ima analognih za 20-50eur... skoro bio za 2x10mhz 25eur
[ ColdKeyboard @ 18.03.2015. 00:25 ] @
Citat:
Kamenni:
Da li je neko mozda imao priliku da proba ili da malo duze radi, tetsira ovaj osciloskop?
Ima i do 60MHz za 48.000,00 dinara, kakvi su pojma nemam...
Mislim da sam negde nasao da ljudi nisu bas pretjerano zadovoljni sa ovim osciloskopom. Pogotovo za te pare koje dajes.
Za tih 300€ mozes da uzmes Rigol DS1054Z koji je realno odlican entry level osciloskop sa jako pristupacnom cijenom i odlicnim opcijama.
Cak sam nasao i kod nas za 330€ da moze da se uzme, sto me je pomalo iznenadilo :)
[ mikikg @ 18.03.2015. 05:04 ] @
Rigol je trenutno najbolja opcija sa odlicnim odnosom cena/perfomanse koji moze da se kupi kod nas u regularnoj prodaji.
DS1xxxE/D entry-level serija, najjeftiniji, mali ekran, super za pocetnike
DS1xxxZ serija je odlicna, veliki ekran, dobre perfomanse, pristupacna cena
DS2xxxD je nesto bolja serija, vise memorije, brzi A/D, nizi shum ulaznog stepena, bolje sonde se dobiju uz njega
DS4xxx serija je vec prilicno skupa, bas za profesionalce …
DS1054Z sa svojih 4 kanala je premija za te pare!!!
A tek sto te sprave mozete mnogo lako da "upgrejdujete" na par modela jaci iz serije, tek prica za sebe …
Bar jedno 5 meni poznatih clanova sa ES foruma je uzelo neki Rigol iz DS1 ili DS2 serije.
To je dobro bar u smislu da moze da se razmene iskustva, da se posavetuje oko nekih opcija, nacina koriscenja i slicno …
I najbitnija stvar je sto dobijete regularnu garanciju ovde kod nas, za svaki slucaj ako zatreba da ne mora da se patite da saljete u inostranstvo u slucaju nekog kvara (do sad se jos niko nije pozalio).
---
To je sto se tice novih DSO, svakako je povoljnija varijanta uzeti neki stariji analogni osciloskop (stare digitalne ne preporucujem) ali znajte da ce nekih problemcica uvek da bude sa njima, te "krckaju" potenciometri i preklopnici, te sonde prilicno ishabane ili ih ne dobijete uopste, problemi sa isusenim elektrolitima i slicno.
Vise je ta opcija sto bi se reklo za neke (naprednije) korisnike koji su spremni da ih otvaraju i cackaju nesto unutra :)
Da ti analogni osciloskopi mogu u nekim situacijama da rade cak i bolje od prosecnih digitalnih to stoji (posebno nekakvi 100+ MHz Tektronix i slicni …)!
[ Kamenni @ 18.03.2015. 12:04 ] @
Ovaj DS1054Z je extra za te pare, to je extra povoljno!
Dosao sam do nekih podataka sto se tice Owon osciloskopa, to je navodno brend Kineske fabrike koja je proizvodila Tektronix TDS seriju osciloskopa, i otkupila od njih stariju platformu i uz neke izmene napravila svoj proizvod.
Sve u svemu ako se po 330 eura moze dobiti Rigol, tu nema dileme...
A sto se tice Analognih tesko bas za 30-50 eura, ja nemogu da nadjem nesto da Valja za taj novac, prosle godine sam nesto kompenzovao i dosao do HAMEG 203-6 osciloskopa, za nekih 140 eura, ali sam ga ustupio kolegi ubrzo posle toga, za iste pare, drgarski...
[ bogdan.kecman @ 18.03.2015. 12:17 ] @
nema uvek ali vrlo cesto imao, kao sto rekoh, bio bas pre neki dan ...
pre par meseci bio za 20eur 2x10mhz iskra (onda je bio isti takav za
150eur mislim da je i dalje u oglasima), pa je bio filips 2x10mhz dual
beam za 50eur pa .. naleti cesto ljudi se resavaju glomaznih sporih
sprava, prodas za 50eur analogni, kupis rigola za 300eur em brzi em vise
funkcija em 2% tezine i 5% volumena .. uvek je pitanje za sta treba, ja
ga nesto ne vidim ispod auta sa osciloskopom bilo koje vrste tako da ne
mogu da mu preporucim nista, ja kontam da bi auto servisirao nekim
handheld-om, fluke je preskup, dsoquad je preskup mada mozda idealan za
njegove potrebe, unit deluje skroz ok cena * performanse * velicina ...
rigol je totalno ovih godina odnos cena*kvalitet najjaca firma na
marketu, problem je sto ja ne vidim rigol nikako u auto servisu ... sad
on rece da je "drugaciji" ali svejedno, ja imam neku sliku u glavi sta
se radi u auto servisu i ne vidim tu nikako osciloskop :)
OWON scopes were tested extensively at ELEKTOR's e-labs (German
electronics mag).
All of them have turned out to be an organized pile of junk.
If you are looking for working and low priced scopes check out http://www.uni-trend.com.
...
I just got the information from an ELEKTOR engineer. He warned me
purchasing an OWON scope.
Happy to report that the scope is great and best of all - it works
great. Looks are some times NOT the best feature of this scope as it is
kinda plasticy but I guess I am used to the old timer, metal CRT
scopes.. LOL
..
For what it is - this scope does a good work for me. My expectations
were reasonable and I was not disappointed.
Citat:
*Experience with OWON PDS 5022S*
I have used the OWON PDS 5022S for over a year now.
PROS: It is an adequate oscilloscope for audio circuits and PWM power
circuits up to a few Mhz. You have enough BW track down instabilities
and glitches. The storage function works well for this kind of
diagnostic use. The triggering function is adequate and stable in most
cases. The USB output works well in the "live" mode and in the storage
mode of operation. I had no problem getting the supplied trace capture
software to work under XP-Pro. The o'scope is lightweight and easily
portable.
CONS: My o'scope had the optional rechargeable Li-ion battery pack, (so
I could have high CMR for locating EMI sources). The charger only
recharges the battery when the scope is plugged in and turned on. So, if
it sits unused and plugged in for a while (a month or so) the battery
discharges. Battery life was fairly limited (less than an hour) when new
and it was not long until the battery refused to hold a charge.
The 7+" STN LCD can only be used if the user is located directly in
front of the scope screen since the viewing angle is very limited. A TFT
display would be a very worthwhile improvement over the STN display used.
Overall, a usable scope but certainly not the high quality of some of
the leading (and expensive) brands.
a onda
Citat:
I just bought an OWON PDS5022S and I would like to ask your help,
please.
[ Kamenni @ 18.03.2015. 13:44 ] @
Malo pre sam kontaktirao 3m+ electronics i 330 eura je cena bez PDV, znaci izadje skoro na 400 eura, ali opet ih nemaju, imace ih tek u Jul-u ako se rezervise sada...
[Ovu poruku je menjao Kamenni dana 18.03.2015. u 14:55 GMT+1]
[ mikikg @ 18.03.2015. 16:10 ] @
I ja sam moj cekao par meseci, cak sam i neki popust od 5% upecao, ali vredelo je cekati …
Ja sam uzeo DS2072A i istog dana kada mi je stigao sam ga "poboljsao" na model DS2202A … Priznajem bilo je preznojavanja ali to je bilo jace od mene :D
[ Trick Fix @ 18.03.2015. 17:11 ] @
Citat:
mikikg: I ja sam moj cekao par meseci,.......Ja sam uzeo DS2072A
Nisi ti "uzeo" nego si ga platio ! ---To nije isto :-)
Pominješ 2072A, a znaš da čoveku za automehaničarsku radionicu treba neki ( ispravan a možda polovan) OSC
sa kojim bi da posmatra signale i talasne oblike sa senzora i raznih davača oko motora.
Toliko smo raznolikih saveta dali Nikoli,
da čovek više neće znati "Šta mu je od koristi" u radionici ?
Lično mislim da sofisticirani, nežni, elektroničarski OSC-i ,--- nisu praktični za AM-radionicu.
Nije cilj, da sputavam @dobri nikola,
postavljača pitanja da usavrši svoje znanje, i pravilnu diagnostiku kvara na kvarovima
koji mu pod ruku dolaze,
ali
..već iz razloga (koji je naveo i Bogdan), a to je:
Nije zgodno "mahati i premeštati se " sa stonim OSC ispod haube ili u kanalu radionice ispod auta,
i svaki put ga čuvati od prašine, brusilice, CO-aparata,
i mušterija koji bacaju pikavce dok ON-LINE "Brižno" prate dešavanja,
dok traje remont njihovog "jedinca" koji bi trebao da traje još ~ barem 30 godina.
pOz
[ mikikg @ 18.03.2015. 17:19 ] @
E pa onda ne odgovara ni jedan bench osciloskop ako tako gledamo :)
Mada cesto i ne treba nista od alata :)))) (nisam mogao da nadjem onu cuvenu scenu kad je "prikljucivao" nekakve instrumente na motor) :) https://www.youtube.com/watch?v=ydT6JUCqsik
Uh drugari, stvarno sam zbunjen! Niste mi odgovorili kakav je OSC koji sam vam ponudio za tu cenu. Da li se moze naci bolji za tu cenu ( vazno mi je da je sto veci ekran ili da ga mogu prikaciti na monitor preko racunara )?
[ Trick Fix @ 20.03.2015. 18:06 ] @
Nikola,
Znaš,
jednom prilikom je jedan član foruma zatražio savet ----Kako da podeli ant. signal na 3-TV--a,
....na kraju je dobio savet da je bolje da TV uopšte ne gleda :-)
___nije cilj da to bude i sada !
Tako je i kod tebe, tu je jedna borba dokazivanja i prezentacije .........ali nije bezrazložna,
--Da elektroničarski OSC ne bi trebalo da se koristi u auto-mehaničarskoj radionici,
(Znamo da Si nagovestio da je besprekorno čisto, i da je sve obrisano, prebrisano i bez masnih naslaga)
Jedino, što bi rekao Bogdan: ________Uzmeš pravi elektroničarski OSC i odneseš ga u "kanal" radionice,
ili digneš haubu auta i postaviš ga na poklopac filtera za vazduha ???
--Da li mu je tu mesto ?
Za ta ispitivanja neuporedivo su praktičniji oni "Hand-Held" , Ručni, mali Osciloskopi, koji zadovoljavaju sva merenja,
pa i kad padnu na BETON---ništa im ne bude !
Eto, čisto malo raznišljam o nameni.....
[ vladd @ 20.03.2015. 18:11 ] @
Pogledaj PC osciloskope, za par stotina evra imaces upotrebljivu spravu, koja se kaci na laptop ili stoni racunar, ionako potreban zbog nekih dijagnostickih interfejsa.
[ Trick Fix @ 20.03.2015. 18:20 ] @
vladd,
Odkud Ti pre "Vremenske Prognoze" ?
...Vezu Si neku u'vatio ?
:-)
[ bogdan.kecman @ 20.03.2015. 18:25 ] @
pitanje da li je za opravku kola potrebno nesto jace od 50$ hantek ?
@nikola, jbg da znamo sta ti treba mi bi ti rekli, nije uopste poenta u
tome da ne zelimo da ti kazemo ali potpuno nam je daleko
- kako se koristi
- koje su performanse potrebne
- sta fali osciloskopu koji vec imas (kao delu opreme koja ide na lap)
i da li ti radi drugi osciloskop za lap ili mora da bude standby
zahtevi koje si izneo do sada
- da moze da se zakaci na tv
- da kosta ispod 300 eur
to je kao da sam ja dosao kod tebe i trazim ti hladnjak od auto da
hladim moj 3d printer i da ti kazem ocu hladnjak do 50eur .. nisam ti
rekao ni velicinu, ni koji je kulant u pitanju, i koliko wati treba da
ohladim ni pod kakvim okolnostima ce da se koristi .. ima 200 vrsta
hladnjaka do 50eur od auta i realno nijedan nije ono sto mi treba,
odgovara mi idealno hladnjak od medicinskih uredjaja a od kola bi
eventualno mogao da mi posluzi onaj bmw-ov za grejanje kabine, ali kako
ti to da zakljucis kad sam ti ja samo rekao 50eur i 3d printer?
kapiram ja da ti podrazumevas dosta toga ali ne vredi, da ovde ima neki
automajstor mogao bi da da neki info, ovako bez njega - tesko prijatelju ..
[ Trick Fix @ 20.03.2015. 18:39 ] @
Citat:
bogdan.kecman: da ovde ima neki automajstor mogao bi da da neki info, ovako bez njega - tesko prijatelju ..
Imali smo mi ovde razne "Auto-Majstore" ,
pa je stvar pukla na "Prvoj Krivini" , ______jer majstor nije znao šta je "Pad napona na Platinama" !
...a bio "Najbolji u Gradu " !!!
[ bogdan.kecman @ 20.03.2015. 18:47 ] @
ne vidim bas problem da automajstor ne razume pad napona na platinama i
koliko mu treba to da bi opravio auto :D ... meni je najbolji onaj koga
ne vidjam cesto :)
[ zica49 @ 20.03.2015. 18:47 ] @
Ja jos uvjek preporucujem UNI-T UT 81 a kolega Bogdan dodao model C. Znaci UNI-T UT 81C
[ bogdan.kecman @ 20.03.2015. 18:57 ] @
dodao je zahtev za monitor tako da mislim da otpada
[ Trick Fix @ 20.03.2015. 19:22 ] @
Kad bi neki DIREKTOR čitao naše postove, onda bi razmišljao ovako:
Nikola je prvi post postavio : 15.03.2015. __________danas je : 20.03.2015 god
To znaći da je sa svim troškovima+doprinosima ON trebao da zaradi oko 10 Eura na sat da bi zaradio i pokrio troškove.
Od 15.-og (Nedelja) ----do danas je bilo 5 aktivnih radnih dana.
Ako se radi 8 sati dnevno x 5 dana ..... to ispade = 40h aktivnih sati,
40 radnih sati je ~ 400 Eura za nedelju dana,
Od 8h sati rada dnevno, OSC se koristio od 0,5-1h... sata u maximalnoj dijagnozi /dnevno,
Što znaći 1h dnevno x 5 dana je = 5 sati nedeljno !______20h mesečno,
[ ZAS011 @ 20.03.2015. 19:23 ] @
Kako su počeli da se dodaju zahtevi, ne bi me čudilo da "za iste pare" još i ručak kuva
[ Trick Fix @ 20.03.2015. 19:35 ] @
Zoki,
Ručak se ovde kuva na + 2-10C napolju ,
---za razliku kod tebe, gde kad baciš čarape ONE puknu od zime :-)
[ dobri nikola @ 20.03.2015. 20:14 ] @
Da Vas podsetim ako nije problem, ja u sklopu univerzalne dijagostike bosch KTS 570 imam opciju dvokanalnog multimetra i dvokanalnog osciloskopa. Nije mi problem kad radim sa tom dijagnostikom, da se prebacim na pomenutu opciju.
Kad radim sa namenskom dijagnostikom onda mi treba OSC. Mislio sam da se obratim vama za savet koji digitalni OSC da kupim. Mante se nebuloza, ruke masne, prasina gde cu ga staviti i td.....
Osim modela koji sam predlozio, da li za isti novac ima jos bolji ili je to sve sto se kod nas moze kupiti?
[ Trick Fix @ 20.03.2015. 20:26 ] @
Poročitaj postavljene savete :
: "Rigol je trenutno najbolja opcija sa odlicnim odnosom cena/perfomanse koji moze da se kupi kod nas u regularnoj prodaji."
: Bogdan: ima analognih za 20-50eur... skoro bio za 2x10mhz 25eur
[Ovu poruku je menjao Trick Fix dana 21.03.2015. u 06:25 GMT+1]
[ dobri nikola @ 20.03.2015. 20:40 ] @
Hvala Pancevac, pogotovo za: " Kad se već tako Qurčiš ! "
[ Trick Fix @ 20.03.2015. 20:47 ] @
Za to kad se več....
sam mislio da možda možeš da mi kažeš koliko milisekindi su dizne otvorene za vreme ubrizgavanja derivata ?
I kako Ti ti tu otvorenost nadgledaš ?
[ dobri nikola @ 20.03.2015. 20:58 ] @
Sta reci: " Za to kad se več.... "
Otvorenost dizni je povezana sa rezimom i stanjem motora. Ako je motor na radnoj temperaturi i na leru, vreme otvorenosti dizni se krece u opsegu od 3 - 5 ms.
[ bogdan.kecman @ 20.03.2015. 20:59 ] @
hahaha ja sam mislio da ste vas dvoica vec bili na nekom kafenisanju :D
pazi ako zanemarimo "opravku auta", ljudi dobacuju to iz nemacke za
nekih 10% vrednosti ovo je sve po meni bolji odnos cena/kvalitet u
odnosu na taj koji si ti naveo:
digitalno http://www.ebay.de/itm/Portabl...ain_77&hash=item4d2f603eb3
Nikola nemoj uzeti ikome za zlo ako te koji od postova naljuti.Sto se tice savjeta za odabir osciloskopa ovo je jedino mjesto od Varadara do Triglava gdje ti se najpreciznije moze savjetovati. Svi koji su pisali postove i najmanje dvadesetak koji su samo citali imaju zajedno osciloskopa da bi se mogao napuniti solidan sleper,a to govori o necemu.
Rekao si osciloskop,300 Eura limit,viliki monitor i sta jos? Svakim postom zahtjevi su se povecavali.
Sta ce on da radi? Da ti pomogne u rjesavanju problem ili da sa njim impresioniras,plasis musterije ili nesto drugo.
Ako se zna vise zahtjeva dobijes precizniji odgovor.
Ja sam tvrdio a i dalje cu da prostor na motoru auta sa otvorenom haubom ili stalaza-kolica nisu pitoma sredina za klasicni bench osciloskop
Unistio sam Owon SDS7102 servisirajuci nekakve CNC masine,sredine ili ambijenti u kojima rede te CNC masine su urednije i pitomnije od bilo kojeg prostora ispod haube.
Osciloskop za tvoje i moje potrebe i jos nekih bi trebao biti minimum IP65,ISO10816-1 jos bolje IP67,ISO10816-2 ali takvi su 3.000-10.000 USD :(
Znaci kompromis on je uglavnom definisan cijenom.
[ dobri nikola @ 20.03.2015. 21:21 ] @
Ovo je sad druga prica, hvala za pomoc i razumevanju.
[ vladd @ 20.03.2015. 22:08 ] @
Da se postavi sprava od 3-9kevra, ukljuci motor...mislim da je situacija neverovatna. Jos trapavije, staviti neki sanduk od 20 kila tezine pod haubu, i zaletati motor na nekoliko hiljada obrataja.
Pc osciloskop se moze fiksirati u nekom mirnom delu prostora, kod accu ili amortizera, sonde dovoljno dugacke da dokace i brizgaljke i lambdu, i maf...itd... a usb kabal moze da dobaci do kabine i laptopa.
Moguce je i zapamtiti neke pakete informacija i natenane analizirati ili prikazati musteriji...
Mislim da za taj tip radionice(sireg opsega modela), nema bolje opcije.
dobri nikola:
Hvala Pancevac, pogotovo za: " Kad se već tako Qurčiš ! "
Citat:
bogdan.kecman: hahaha ja sam mislio da ste vas dvoica vec bili na nekom kafenisanju :D
Komsije pa ne mogu naci zajednicki jezik, tuzno :( Inace veoma cesta slika sa nasih prostora...
Ja jednom pitao, pa rekao i ponovicu (pa neka brisu moderatori)... Osciloskopu nije mjesto u automehanicarskoj radionici, o kakvoj cistoj radionici ti pricas? Jedino ako se nista ne radi u njoj.
Moze biti cista kao apoteka, doveze ti neko auto ti onako krenes da cackas slucajno pipnes neko crijevo "gumstucnu" (koje je gnjilo samo od sebe) ona pukne, antifriz prsti na sve strane i ode sprava od 300 ili 10k eura... U ovom univerzumu automehanicarska radionica i cistoca ne idu zajedno.
[ Trick Fix @ 21.03.2015. 21:50 ] @
Evo, danas je bila mala prezentacija.
Pomislio sam da je zgodno kad se nešto svojeručno pipne i vidi na licu mesta.
Spakujem svoj Rigol DS-2102A sa svim kablovima i pravo kod Nikole u radionicu na sto !
Mogu samo da kažem, da smo SVI mi ovde omašili u proceni i oceni kakva je Nikolina radionica.
Sad mi je konačno jasno zašto čovek hoće da kupi osciloskop.
To NIJE "Auto Mehaničarska" radionica !
To je mala labaratorija sa svom ispitnom opremom za testiranje sistema ubrizgavanja motora i podešavanje rada karburatora !
Nisam očekivao da tako nešto postoji u Pančevu.
Radionica sa ogromnim prozorima, Full-osvetljena, sa dodatno spuštenim plafonom i ugrađenom jakom rasvetom,
u čisto belo okrečena, sa više desetina saksija zdravo-zelenog cveća u punom bujanju.
Nema pušenja, ali nema ni jedne kapi ulja na betonu niti igde masnoće po alatu ili po instrumentima.
Perfektno čist radni prostor, sa ugrađenim sistemom odvođenja izduvnih gasova iz auspuha i posebno iz "überlauf-a",
ništa ne "purnja" unutar radionice sve je izvedeno napolje.
Znači, čovek se usko specializovao za prefinjene poslove oko sistema ubrizgavanja i oko remonta i podešavanja karburatora,
sa svom potrebnom opremom, ultazvučnom kadom i TEST stolom za proveru i podešavanje ubrizgavanja.
Na 2-3 radna stola, svaki sa svolim LapTop-om i programima za razne sisteme --prašine ima manje nego kod mene na stolu za elektroniku.
Nikola, pedantan, radionica čista, svaki instrument je pokriven kada se ne koristi,
---------jednostavno sam zatečen i veoma prijatno iznenađen !
Svaka mu ČAST !
pOz
[ zica49 @ 22.03.2015. 15:50 ] @
Nisam nikada vidio da se toliko drzi uredno pa ni u Njemackoj :) Kapa dole za pedantnost.Onda Rigol za 300 Eura i to je to.
[ bojanst @ 22.03.2015. 17:13 ] @
Meni je iskreno drago da ste vi kao prve komsije nasli zajednicki jezik :)
Oprosti Nikola sto sam sumnjao na urednost tvoje radionice!
[ skbua @ 23.03.2015. 16:42 ] @
Ja koliko god se trudio da mi radionica ostane uredna, uvek se nekako na stolu pojavi %*&^@@##":!@#.
Citat:
Trick Fix:
Znači, čovek se usko specializovao za prefinjene poslove oko sistema ubrizgavanja i oko remonta i podešavanja karburatora,
sa svom potrebnom opremom, ultazvučnom kadom i TEST stolom za proveru i podešavanje ubrizgavanja.
Na 2-3 radna stola, svaki sa svolim LapTop-om i programima za razne sisteme --prašine ima manje nego kod mene na stolu za elektroniku.
Nikola, pedantan, radionica čista, svaki instrument je pokriven kada se ne koristi,
---------jednostavno sam zatečen i veoma prijatno iznenađen !
Svaka mu ČAST !
pOz
Svaka cast za urednost i posto su u Srbiji svi majstori za sve, ja veoma cenim kada je neko usko specijalizovan za jednu oblast koje se drzi i poznaje je, ili sto bi narod rekao drzi u malom prstu :-) Pretpostavljam da je kod doticnog to slucaj, jos jednom svaka cast.
[Ovu poruku je menjao skbua dana 23.03.2015. u 20:00 GMT+1]
[ mstevica @ 12.04.2015. 05:54 ] @
Da li neko imao priliku da proba Rigol DS1054Z?
Vidim da netu da ima neku mogucnost da se odkljuca.
Citao sam svata na netu o njemu.
Neznam da li je on dobar izbor vezono za cenu i kvalitet?
Poz
[ mikikg @ 12.04.2015. 07:48 ] @
Ja sam imao priliku da probam kod kolege model iz te serije, DS1074Z-S, inace imam DS2072A, odlican osciloskop za te pare.
Kolega i ja smo to kupili odprilike u isto vreme, evo vec godinu dana koristimo. On svoj dosta vise i vucara po terenu, nije se zalio do sad.
Ja nemam nekih bitnih zamerki, ima malo svojih bubica ali nije strasno.
Neces pogresiti ako to kupis …
Nabavi kasnije samo razdvojni trafo 230V:230V (50 - 100VA) i da uzivas …
[ mikikg @ 12.04.2015. 08:17 ] @
BTW: Ovo sivo valjkasto sto se vidi na slici, to su common-mode filteri (feritno jezgro), nije preko potrebno, ali kad sam vec imao mesto tu da ga zakacim, nece da smeta, samo moze bolje da bude.
Inace za te transformatore preporucljivo je samo EI jezgro i ako narucujete negde (custom) samo naznacite da naprave dobru naponsku marginu izmedju primara i sekundara, pozeljno je da ima i "screen" izolaciju/namotaj koji se vezuje na uzemljenje.
Radvojni trafo je neophodan ako baratate sa SMPS ili servisom TV-a. Znaci puno kada vam masa od sonde nije na uzemljenju (za sve primene), nema problema sa ground-loops …
[ bogdan.kecman @ 12.04.2015. 18:37 ] @
sta fali torusu sa izolacionim namotajem na masi?
meni rekose razni matori majstori da obavezno ostavim scope na mrezi a da DUT vezujem preko razdvojnog trafoa ?!
[ mikikg @ 12.04.2015. 19:41 ] @
>>> sta fali torusu sa izolacionim namotajem na masi?
Ima veci parazitivni kapacitet, reda 1000pF. Kod EI to moze da se smanji na 200-300pF. Kod O jezgra moze jos vise da se smanji.
Taj kapacitet posle moze da nam se preslika u kolu koji merimo i da nam pravi probleme.
>>> meni rekose razni matori majstori da obavezno ostavim scope na mrezi a da DUT vezujem preko razdvojnog trafoa ?!
Pa uvek je zgodno da ti masa sonde ne bude na GND zbog ground loops. Ovako sa razdvojnim trafoom ispada kao da ti je na baterije.
Kroz masu sonde ne sme (ne valja) ni pod kojim uslovima da tece bilo kakva struja.
Tehnicki jos jedan trafo valja za DUT zbog licne sigurnosti prilikom rada.
Cas se napravi zaglup kad ti OSC i DUT nije izolovan, recimo SMPS od Notebook, pa notebook tamo ostao ti negde na nekoj USB periferiji (stampac, monitor ovo-ono) i eto frke … Ovako kad su oba izolovana nema sta da brines.
Takodje Y-capacitor (i u OSC i u DUT) moze da pravi problem, opet zbog parazitivne kapacitivnosti. Zamisli da moras da meris neki MOS-FET izlazni stepen nekog pretvaraca, 100-ak pF tu moze havarajiju kompletnu da napravi!
To su Macoline preporuke ...
[Ovu poruku je menjao mikikg dana 12.04.2015. u 21:14 GMT+1]
[ Zoran Stojanovski @ 13.04.2015. 16:37 ] @
Ako moze,jedno pitanje.Koliko vredi Hewlett Packard 54200A Digitizing Oscilloscope?I po kojoj ceni moze da se proda?
Doslo vreme da konacno stavim tacku na izbor osciloskopa, pa mi je zato vazno Vase iskreno misljenje. Po Vama koji model da uzmem od:
1) DS1000E/D Serija digitalnih osciloskopa 50-100Mhz.
Seriju čine 2 modela 2-kanalnih osciloskopa (DS1000E) i 2 modela 2-kanalnih osciloskopa sa 16-kanalnim logičkim analizatorom i EXT ulazom (DS1000D).
5,6″ TFT LCD displej, 320×234 tačaka
Brzina uzorkovanja 1GSa/s jedan kanal ili 500MSa/s oba kanala
Naponska baza 2mV/div do 10V/div
8-bitna naponska rezolucija
Trigger funkcije Edge, Pulse, Width, Video, Slope, Alternate, Pattern, Duration
Merenje 20 parametara signala
Matematičke fukcije, FFT
Memorija za snimanje do 1000 frejmova signala
Pass/Fail testiranje
Standardni USB Host/Device, RS232 standardni interfejs
U disc storage, PictBridge
UltraScope softver omogućava snimanje,merenje, remote upravljanje,čuvanje slika u bmp formatu kao i rezultata u .xls ili .txt formatu.
Podrška za remote kontrolu
Dimenzije 303x154x133, 2.3kg
2) DS1000Z Serija 4-kanalnih osciloskopa 50Mhz-100Mhz.
Čine je pet modela 4-kanalnih osciloskopa propusnog opsega 50Mhz,70Mhz i 100Mhz.
Inovativna “Ultra Vision” tehnologija omogućava gradirani prikaz intenziteta signala na ekranu, veću dubinu memorije, veću brzinu hvatanja signala.
7″ WVGA displej 800×480 tačaka
4 kanala
Brzina uzorkovanja 1GSa/s (jedan kanal), 500MSa/s (dva kanala), 250MSa/s (svi kanali)
Vremenska baza 5ns/div do 50s/div
Naponska baza 1mV/div do 10V/div
Rezolucija naponske baze 8 bit-a
Standardna memorija 12Mpts, Opciono 24Mpts
Veliki izbor naprednih triger funkcija
Matematičke funkcije, FFT
Brzina hvatanja (capture) signala do 30.000 talasnih oblika u sekundi
Opciono Serial Buses trigering&decoding (RS232, I2C, SPI)
Ugradjen 2-kanalni signal generator 25MHz, 14 bit-a rezolucije (modeli DS1000Z-S)
Interfejsi LAN(LXI Core device 2011), USB Host&Device, AUX, opciono USB-GPIB
Dimenzije 313x160x122mm, 3.2kg
Garancija 3 godine
3) Siglent SDS 1102CML
2- kanala
Pojasna širina 100 MHz
Veliki, 7 inčni TFT ekran
Uzorkovanje 1 GS/s u realnom vremenu
Vertikalna rezolucija 8 bita
Dubina memorije 2M tačaka po kanalu
Kursorska merenja, frekvencijski brojač, matematičke funkcije + , - , *, /, FFT
Dva USB interfejsa (za konekciju na PC i za USB memoriju), RS232
Interna memorija za čuvanje 10 podešavanja i 20 oblika signala
Pass/Fail funkcija, funkcija Data Logger
[ bogdan.kecman @ 15.07.2015. 14:20 ] @
mislim da imas u temi dovoljno informacija, finalnu odluku moras da
doneses sam ... btw 4 kanala retko treba ali kad treba oces nogu sebi da
odgrizes sto nemas
[ mstevica @ 15.07.2015. 17:28 ] @
dobri nikola@ i ti su u nedomici ko ja pre tri meseseca.I ja sam pre tri meseca isto tako svasta nesto geldao da kupim gledao sam brdo modela i plozvadjaca.Bio u par firmi koje prodaju DSOe, bio kog nekih kolega koji vec imaju Dso savetovao sa sa ljima...
Ja sam uzeo Rigol DS1054Z.Kada mi je stigao okljucao sam ga na model DS1104Z.Po memi jedima mana ovog modela je mali displej za moje pojmove.Ono jeste da je 7 inca ali je dosta duzi a nizi displej.Mozda je mogao biti malo visli a kraci , da bi se mogao gledati izdalje.Ako sumiris sve utisko ja mislim da je on najbolji izbor.
E da , da naglasim da sam ja moj DSO morao da cekam dva meseca da dodjem na red i da stgne u srbiju.Gada iz firme iz nisa gde sam ga kupio kaze da je naj trazeniji model kod RIGOLA i da se ceka u fabrici od mesec do dva meseca da naprave.Posto je jako trazen.Tako da ako ga trenutno nema na stanju moras cekati dva meseca!
Pozdrav
[ DusanSukovic @ 17.07.2015. 07:49 ] @
Nikola, imas pp, izvinjavam se diskutantima u threadu..
[ mikikg @ 17.07.2015. 10:21 ] @
@dobri nikola
I moja preporuka je DS1054Z.
[ vladd @ 17.07.2015. 10:31 ] @
Moje misljenje je da je bolje da uzme 100MHz osciloskop sa dva kanala nego 50MHz sa 4 kanala.
Iz vise razloga..pre svega, retko su potrebna 4 kanala(oni kojima retko i zatreba, tipa strucnjaka sa ES-a, tesko da traze savet za kupovinu necega takvog:))
Ostali razlozi su merne prirode, bitne su prelazne pojave, koje se snime i analiziraju, za sta je brzina ipak potrebna..a samo lep oblik signala moze da prikaze svaki skop..
Rigol je zaista, trenutno, i ubedljivo najpovoljniji za kucnu varijantu.
[ dobri nikola @ 17.07.2015. 10:45 ] @
Hvala svima na dobro namernim savetima, odluka je pala na Rigol DS1054Z. Trebalo bi sutra brzom postom da stigne posiljka, sta je sa nasim Trick Fix?
[ zica49 @ 17.07.2015. 14:12 ] @
Kupio Trick Fix Rigol-a i sad ima ljepsu zabavu od foruma :)
A sta bi se reklo za ove "pile"
U nekim sam pregovorima za HMO 3034 (izvorno 3004+software update).
[ mikikg @ 17.07.2015. 14:13 ] @
@vladd
Vidis ipak je pala odluka na DS1054Z jer ce "ustvari" da dobije 4 kanala po 100MHz posle par trikova ;)
[ mikikg @ 17.07.2015. 14:20 ] @
@zica49
Kakva "crna roda", sta ce ti to, to nema pojma … :)
Ako je ispod 1KE moze :)
Nisam znao da je Hameg sad njihova firma …
[ mstevica @ 17.07.2015. 14:32 ] @
Citat:
vladd:
Moje misljenje je da je bolje da uzme 100MHz osciloskop sa dva kanala nego 50MHz sa 4 kanala.
Iz vise razloga..pre svega, retko su potrebna 4 kanala(oni kojima retko i zatreba, tipa strucnjaka sa ES-a, tesko da traze savet za kupovinu necega takvog:))
Ostali razlozi su merne prirode, bitne su prelazne pojave, koje se snime i analiziraju, za sta je brzina ipak potrebna..a samo lep oblik signala moze da prikaze svaki skop..
Pa dobijes za te pare 100MHZ .Ja ne znam koliko ti poznajes Rigol , vidim da neznas.Napisao sam u predhodnom postu.Verovatnije je to Rigolov marketikski trik.Ja kada sam kupio Rugol 1054z imao sam neke trijal opcije kao sto je boljeg trigera , 100mhz i jos svasta nesto koje traje samo sad nisam siguran dali 30 dana ili 30 sati.Posle toga se vraca na standardne perfomanse 1054Z.Ima na netu kalkulator i kada ubacis seriski kljuc u njega moj 1054z se privavljuje kao 1104z i ima njegove perfomanse.Znaci sada ima 1104z sa 100Mhz i ostalim performansama sa te pare.Ukucaj na netu pa vidi i sam.
Pozz
[ bogdan.kecman @ 17.07.2015. 14:36 ] @
@vladd, ja se 100% slazem da je bolje 2x100 nego 4x50 ali ako sam dobro
skontao svi se otkljucavaju do istog ulaznog bw-a i imaju deljeni msps
tako da mu dodje isto, onda je bolje 4x nego 2x zar ne :)
@zica, ja jos nisam video deep memory mso da kosta "realne pare" ..
video sam neke mso koji nisu deep memory i koji su potpuno (po meni)
beskorisni, za neke razumne pare (no opet pitanje razumnosti ako su
beskorisni) a cim krene ista korisno bez 20k za osnovni model je
"jeftino" :( .. to za neki lab koji pravi velike pare nije frka ali za
nekoga ko to radi iz hobija...
[ zica49 @ 17.07.2015. 14:54 ] @
Trenutno je natezanje oko cijene,tip je trazio puno para!Najvjerovatnije nasao priblizne cijene na netu i spustio nekih 10%. Ja sam ponudio 1000€, poprilicno bezobrazno od mene:) prodavac trenutno razmislja.
Mozda mi se posreci jer realno malo je potencijalni kupaca za to! Bolji Rigol koji je opet losija klasa je tih para.
[ vladd @ 17.07.2015. 23:34 ] @
Citat:
mstevica:
Citat:
vladd:
Iz vise razloga..pre svega, retko su potrebna 4 kanala(oni kojima retko i zatreba, tipa strucnjaka sa ES-a, tesko da traze savet za kupovinu necega takvog)
Pa dobijes za te pare 100MHZ .Ja ne znam koliko ti poznajes Rigol , vidim da neznas.Napisao sam u predhodnom postu.Verovatnije je to Rigolov marketikski trik.Ja kada sam kupio Rugol 1054z imao sam neke trijal opcije kao sto je boljeg trigera , 100mhz i jos svasta nesto koje traje samo sad nisam siguran dali 30 dana ili 30 sati.Posle toga se vraca na standardne perfomanse 1054Z.Ima na netu kalkulator i kada ubacis seriski kljuc u njega moj 1054z se privavljuje kao 1104z i ima njegove perfomanse.Znaci sada ima 1104z sa 100Mhz i ostalim performansama sa te pare.Ukucaj na netu pa vidi i sam.
Pozz
Ne poznajem Rigole previse, niti nesto ceznem... ja radim sa Tek i Agilent spravama.
Sto se tice hakovanja, to je odvojena(i za nekog povoljna) prica. Poenta mojeg posta je da je bolje BRZI osciloskop, nego sa vise kanala.
mi se i nesto ne dopada, nije poenta hakovati firmver..SAMO..sta je sa pojacavacima, brzinom memorije, klokom....
Ocito je da se nesto "umnozilo par puta, "rajz tajm" se upolovacio(kao skop "vidi" nesto duplo brze)..medjutim, 100MHZ tektronix je pokazao PRAVI rezultat, a tom rezultatu uzlazne ivice je po tacnosti bio blizi prvobitni firmver...
Ali, nije to ni tema ni sustina...poenta je u onome sto sam pojasnio, i obrazlozio sopstveni stav..
Nije uopste obavezan za prihvatanje, a i koga zanima da li je neka ivica za 3, 4 ili 5nS poskocila
Bar za po kuci...
[ mstevica @ 18.07.2015. 02:13 ] @
Slazem se ja sa tobom u potpunosti da je tektronix puno kvalitetniji dso spram rigola.Znam ja sta bi kupio kada bilo dovoljno para.Nije u tome problem.I ja sam gledao da kupim tektronix , tacnije naleteo sam na neku firmu koja prodaje polevne tektronix dso koristene.Ja mislim da je rigol samo dobar odnos cene i kvaliteta.Koliko si ga platio i sta dobija.A sto se tice hakovalja nije to bas bukvalno hakovanje kao sto je na onom video klipu.Nego legalno odljucavanje.To mozes da platis kod rigola i da ti posalje seriski broj.Navodno kazu da su model 1054 i 1104 hardverski isti modeli, samo je 1054 zakljucan. https://www.youtube.com/watch?v=nXehxmJxrI8
[ bogdan.kecman @ 18.07.2015. 06:45 ] @
Citat:
vladd:
Sto se tice hakovanja, to je odvojena(i za nekog povoljna) prica. Poenta mojeg posta je da je bolje BRZI osciloskop, nego sa vise kanala.
mi se i nesto ne dopada, nije poenta hakovati firmver..SAMO..sta je sa pojacavacima, brzinom memorije, klokom....
Ako pogledas video videces da kad promenis seriski broj taj isti rigol pokazuje rise time kao 100MHz a ne kao 50MHz.
potpuno je identicna ploca za jedan i drugi, razlika je samo u konfigurisanju ulaznog dela koji se konfigurise razlicito za 100 i za 50, dakle dobijes stotku :D
rekao bih da je rigol namerno napravio celu pricu jer se ubise prodavajuci te osciloskope, uglavnom ih nema nigde na lageru, koliko god proizvedu sve se proda
a ovi novi tekovi, malo su bezobrazni sa cenom, a daleko od toga da su nesto extra inventivni i nepogresivi ... ono cesto imaju malo bolji spec (npr 2gsps po kanalu a ne 2gsps deljeno pa ako koristis 2 kanala to je 1gsps po kanalu kao kod ovih jeftinijih i slicno) ali jos cesce znacajno vecu cenu u poredjenju sa malo boljim spec-om
[ vladd @ 18.07.2015. 07:01 ] @
Opet sam neshvacen:)
Nije bitno da li je tek kvalitetniji od Rigola(pogotovo je smesno diskutovati ako jedan kosta 4000 a drugi 400$), vec samo da je potrebnija brzina nego broj kanala..generalno..
Pojedinacno za nekoga je moguce bitniji broj kanala, ali to je daleko manjinski slucaj.
4 kanala kosta, a ekstremno retko se koristi..cisto praktican savet, ne ulazeci u kvalitet nekog brenda..
U svakom slucaju, nekada je dobro pretresti sajtove tipa Testequity, mada nisu bas ekstremno povoljni kao nekada...ali moze da se iscacka neki specifican deo opreme, i nevezano za osciloskope..
[ bogdan.kecman @ 18.07.2015. 07:09 ] @
pa i da i ne :D
ako pogledamo ove jeftinije oni imaju MSPS definisan za "ceo scope" tako
da je razlika u ceni izmedju 2 i 4 kanala minimalna (a ne duplo kao kod
kvalitetnijih modela) stim da kada koristis 2 kanala imas MSPS/2 a kada
koristis 4 kanala imas MSPS/4 i naravno za samo jedan kanal imas full
MSPS .. ako za ta dodatna kanala (koji ce ti trebati retko) kostaju 10%
vise ja mislim da se isplati ... jer za 10% vise para i dalje imas istu
brzinu na 2 kanala a imas mogucnost, ako ti zatreba da iskoristis 4
kanala na pola brzine
[ mikikg @ 18.07.2015. 08:36 ] @
TEK se isplati da se kupi u potpuno analognoj varijanti i da se ima kao dodatni osc pored nekog DSO.
Mada je sad stvarno podosta vremena proslo od kada su se ti modeli proizvodili, 30-40 godina i tu pocinju problemi sa njima.
Kolegi je skoro ponovo crko neki zeznuti hibrid u njegovom Tek 24xx, drugi put isti u roku od godinu dana!
Jedan taj hibrid kosta oko 200$ plus ostali troskovi tako da je to ispalo sve poprilicno skupa z@jeb@ancija :(
Mada kolega ima taj osc vec duze vreme pa ga je muka naterala da ga popravlja ...
[ vladd @ 18.07.2015. 10:07 ] @
Jeste skupa nesumnjivo.
Recimo,za tek seriju 3000,do 300MHz u slucaju kvara se menja cela ploca,dok se za 500 i vise MHz vrsi popravka ploce.
I problem je kada se isporuci 5-6k evra a jedno jutro nece da se "butuje"..
No ne gledam ja to sa troskovne strane, na klasican nacin. Da spomenem koliko hiljada evra ljudi daju za krseve u auto industriji(kao "casa"), kojima su delovi takodje vatreno skupi, godisnji troskovi..itd..pa se brinu koliko ce da "drzi cenu" itd..stotkice samo ispadaju iz dzepova...
Meni je recimo skop ZARADIO bar dva automobila(naravno u kompletu samnom)..i sta sad sa "povoljnoscu kupovine"...kako tu verziju kupovine uredjaja razmatrati?
Onda gledam da imam jasno dobru spravu, a ne kao da kupujem neki gadget ili neku drugu potrosnu robu...
Klinci kada kupuju telefone, bacakaju stotkice evrica samo tako, a kada se dodje do mernog uredjaj,koji treba da sluzi necemu i da eventualno zaradi neku paru(cak i ne mora direktno, posedovanje opreme poskupljuje uslugu), onda se drami i propituje oko 30-50evra..
Moje misljenje je, da je bolji brzi nego visekanalni skop. A svako prema sebi neka odredi ostale osobine uredjaja.
Da li ce merkati jednom ili tri puta godisnje, da li ce biti sprava koja ozbiljno meri, ili za povremene "neodgovorne" signale..
Mene eto zanima, kako projektovati npr SMPS, ako osciloskop ne pokazuje brojcano korektnu uzlaznu ivicu..ne zna se da li je 2ns (hakovan ili apdejtovan softver),ili 5, ili 4,2ns...
Ili recimo slucaj da se "nateze" neki SCR u blizini granice di/dt..
Ja neobicno volim kada izmerim neku vrednost da sam poprilicno siguran da je to korektna vrednost(a za to treba dobar bazdaren uredjaj, dobre sonde i dobro okruzenje), a da kupujem spravu reda radi, da se prica da je "imam"..to je vec isprazan trosak, nepotreban, bilo da je 40 ili 400 evra..
[ bogdan.kecman @ 18.07.2015. 10:16 ] @
Citat:
vladd:
Mene eto zanima, kako projektovati npr SMPS, ako osciloskop ne pokazuje brojcano korektnu uzlaznu ivicu..ne zna se da li je 2ns (hakovan ili apdejtovan softver),ili 5, ili 4,2ns...:)
jel ne kapiras, jel se pravis il nas za1234?
kada pricamo o rigolu, kada mu se promeni SW on pokazuje KOREKTNE vrednosti. Taj osciloskop koji se prodaje kao 50MHz u stvari jeste 100MHz sa softwerskim ogranicenjem na 50 koje skines promenom seriskog broja, dakle kad kupis 100MHz verziju ne pokazuje nista drugacije.
a sad kvalitet, etc .. to je druga prica .. vrlo je jasno sta je profi alat i kada i kome je potreban .. no sto i sam rece, taj kome treba profi alat nece pitati sta da kupi nego ce kupiti sta mu treba :D
[ mikikg @ 18.07.2015. 11:04 ] @
Da, dobije se brzi rise i fall time kada se promeni BW. To prebacivanje BW-a rade par diodica i tranzistora u ulaznom kolu za kanal osciloskopa, ima negde i shema ako vas interesuje … :)
Ali nema potrebe tu nista dirati, samo se ubace kljucevi za izabrane opcije.
Video sam skoro i neku Rigol akciju za prodaju (legalnih) bundle opcija trigera i memorije da je sad <250E sto je po meni skroz korektna cena.
Rigol ne moze da nastanca te osciloskope koliko su trazeni :)
[ dobri nikola @ 18.07.2015. 11:30 ] @
Pre dva sata stigao je naruceni osciloskop, sa pdv-om i prevozom cena je 52.800,00 dinara. Da li sam pogresio ili nisam vreme ce reci svoje, u svakom slucaju veliko HVALA svima.
[ vladd @ 18.07.2015. 11:32 ] @
Citat:
bogdan.kecman:
jel ne kapiras, jel se pravis il nas za1234?
kada pricamo o rigolu, kada mu se promeni SW on pokazuje KOREKTNE vrednosti. Taj osciloskop koji se prodaje kao 50MHz u stvari jeste 100MHz sa softwerskim ogranicenjem na 50 koje skines promenom seriskog broja, dakle kad kupis 100MHz verziju ne pokazuje nista drugacije.
a sad kvalitet, etc .. to je druga prica .. vrlo je jasno sta je profi alat i kada i kome je potreban .. no sto i sam rece, taj kome treba profi alat nece pitati sta da kupi nego ce kupiti sta mu treba
Kako to sada ti tvrdis da "ne pokazuje nista drugacije"
Hajde ponovo pogledaj filmic i prepricaj nam STA se to vidi..
Ii ja da ne verujem sopstvenim ocima(izvinjavamse na strucnom pogledu, on se nekako uvek "zabode" u sustinu)
Da li je rise time 5,3ns, 3,4ns ili "kako tata kaze"...u sedmoj minuti..... 4.4ns?
Evo TI odluci sta je PRAVA vrednost, bez "za1234"..
Naravno da je Rigol odlicna opcija, pristupacna i korektna, i nije ni cudo (i dobro je) sto je jagma za istim..
[ vladd @ 18.07.2015. 11:38 ] @
Citat:
dobri nikola: Pre dva sata stigao je naruceni osciloskop, sa pdv-om i prevozom cena je 52.800,00 dinara. Da li sam pogresio ili nisam vreme ce reci svoje, u svakom slucaju veliko HVALA svima.
Neka je sa srecom i neka te lepo sluzi.
Da uvecas svoje znanje i sposobnosti, i da kapne neka parica i za jos neko unapredjenje
Pogresio nisi sigurno
[ dobri nikola @ 18.07.2015. 11:53 ] @
Hvala, poceo je da me maltretira digitalni unimer. Pomislio sam da nije u pitanju starost baterije, zamenim je ali problem nije resen. Poceo je da brljavi kod merenja otpora, neprikazuje odredjenu vrednost. Vec, stalno dize i spusta izmerene vrednosti. Sta biste mi preporucili u opsegu do 150 evra, vazno mi je da pored omskog ispitivanja ( 0,1 OhM pa navise ), mogu da pratim struju u ms ( od 1ms pa navise ) i frekvenciju. Vazno mi je da ima sto bolju tacnost, evo jednog primera kao vodilja:
- Benning Digitalni multimer MM1-2.
[Ovu poruku je menjao dobri nikola dana 18.07.2015. u 13:46 GMT+1]
[ bogdan.kecman @ 18.07.2015. 12:43 ] @
?!?!?! ti mene zezas..
pa jel pokazao bukvalno da ima 100MHz bw sa korektnim rise time ... i
pokazao da je njegov tek LOSIJI od kreknutog rigola ?!?!
mislim jel gledamo isti film?
6:50 - rise time 3.360ns, Fall 3.160 na rigolu
4.4ns pokazuje LOSIJI tek, to sto je tek pokazao 4.4 ne znaci da je
tacna vrednost 4.4, tacna vrednost je manja od 3.3 nego je tih 3.3 limit
bw-a osciloskopa ... dakle covek je pokazao da je tek 1012 losiji od
krekovanog rigol ds1052e
0.35/3.60ns = 104.16MHz sto je dakle skroz ok za 100MHz scope ?!?! dok
je njegov tek blizi 80MHz bw-u nego 100 no tu je on krenuo da objasnjava
kako je gausian raspodela i kako je 0.35/Tr za analogne a digitalni
lalalalallalalalala b00lshit .. i on covek voli teka pa mu krivo
pri tome 100MHz verzija rigola pokazuje IDENTICNE rezultate kao krekovan 50MHz rigol, to imas kod njega na forumu poredili drugi ljudi, takodje su poredili PCB i delove koji su identicni na oba modela
[ mstevica @ 18.07.2015. 15:12 ] @
Citat:
dobri nikola:
Hvala, poceo je da me maltretira digitalni unimer. Pomislio sam da nije u pitanju starost baterije, zamenim je ali problem nije resen. Poceo je da brljavi kod merenja otpora, neprikazuje odredjenu vrednost. Vec, stalno dize i spusta izmerene vrednosti. Sta biste mi preporucili u opsegu do 150 evra, vazno mi je da pored omskog ispitivanja ( 0,1 OhM pa navise ), mogu da pratim struju u ms ( od 1ms pa navise ) i frekvenciju. Vazno mi je da ima sto bolju tacnost, evo jednog primera kao vodilja:
Jel ti izbaciju neku gresku da displeji pri palenju?
Kolega moj je kupio instrument koji meri isto od 0.1 pa navise.Znam da je poludeo kada mi je posle godinu dana poceo da divlja nesto kao tebi.Mada je njemu ispisivao neku gresku pi paljenju.Kasnije je saznao da mora da se istument nosi na bazdaranje na svakih godinu dana.Odnogao je u ovlasceni servis i oni su ga izbazdarili i sad radi ok.
Da nemas moda takav problem.
pozz
[ dobri nikola @ 18.07.2015. 16:56 ] @
Unimer se normalno ukljucuje i stabilan je, ali kad krenes da meris otpor igranka pocinje. Nemam tacne vrednosti i blokiran sam, doslo mi je da ga sa slascu tresnem o pod. Sreca sto mi je analogni Iskrin unimer ispravan, pa zavrsih zapoceti posao.
Voleo bih uz Vasu nesebicnu pomoc, da uzmem solidan unimer. Koji se pokazao pouzadan i sa mogucnoscu merenja 0,1 pa navise, hvala na razumevanju i pomoci...
[ vladd @ 18.07.2015. 17:16 ] @
Poenta je sto ne znamo da li je uzlazna ivica brza, ne znamo da li je signal undersemplovan ili je u pitanju neka druga problematika(brljotina) oko merenja, i ne treba namah sumnjati u opseg tek-a, cak ni sa lakom formulicom, ipak je pokazao fall time koji se 'uklapa' u doticnu 'formulu'.
Btw, kod svih jeftinijih modela, bilo kog brenda, se koriste iste ploce za nekoliko razlicitih osciloskopa u ponudi..cak neki imaju i ista kucista, sa maskiranim otvorima za komponente koje se ne koriste. Pa cak i neki cipovi su isti ili nedostaju...
Medjutim, memorije, recimo, iako istog kapaciteta i oznake, mogu biti brze i sporije, npr, softver moze biti losiji na sporijem skopu..ploce, napajanje, kuciste, konektori, gomila nekriticnih komponenti..naravno da zbog ustede u proizvodnji mogu biti identicni
I glavna poenta je da treba uzeti BRZI osciloskop, da ne smeta BW...
[ bogdan.kecman @ 18.07.2015. 18:00 ] @
pa znamo da je kraci rise time ako pogledamo druge videe od istog coveka
kada koristi tek-a od 20k dolara i isti taj generator :D
takodje momci koji su prvi radili taj hak su koristili onaj pulse
generator koji ima rise time od nekoliko piko sekundi da izmere bw (isto
ima slika kod dave-a na forumu, mrzi me sad da trazim ima tom tredu min
2 godine) i lepo se vidi tih 3.3ns vs 6ns bez hak-a
naravno da je bolje sto brzi, nemam ja gigaherc ovde zato sto mi dosadno
(stigla mi jutros najzad 7B10 gigahercna baza u beograd, stigla mi je i
delay gigahercna 7B15 u usa pa cekam da mi neko donese, jbg glomazne su
pa mi donose jednu po jednu i 2x7A13 cuce tamo vec neko vreme nikako da
stignu ) vec sto neke stvari prosto ne mozes da vidis sa manje .. al
gledao sam dso gigahercne sa malo memorije i kostaju bezobrazno a sa
jedva dovoljno memorije skuplje od svih rezervnih delova za coveka, za
jedan mozes kupis 2 bubrega, 2 plucna krila i da ti ostane preko :( ..
sad cool, ako radis neki razvoj koji mozes da naplatis to je do dz. ali
ako si hobista koji bi da izdebagira usb3 ili sata3 device ne postoji
sansa da isti mozes sebi da priustis osim ako nisi nasledio pa te bas briga
[ vladd @ 18.07.2015. 19:35 ] @
Naravno da svako kupuje prema potrebama.
Recimo da je diskusija univerzalna, a svako definise svoje potrebe. Ni je nemam neke GHz potrebe za po kuci, ali volim da imam jasniju informaciju o signalu.
Najcesce je ili popravka ili osmisljanje neke sprave, svakako ne razmisljam o analizi signala 555 ili audio pojacavaca.
Mada sam maltretirao jedan pojacavac da se protegne na preko 500kHz, ali je i to sitna frekvencija.
Takodje volim da ispostujem pravilo 5X, pet puta veci BW od merenog signala.
Elem, ono sto bih preporucio, da se osmotri recimo video, i ustanove sitne ali nekome bitne razlike.
"Samo" je duplo skuplji, ne treba vaditi bubreg, i naravno popularni Rigol je u pitanju.
Nekako sam emotivno vezan za ovu vrstu "igracaka", sto se elektronike tice, i skloniji sam ekskluzivi i ozbiljnijim spravama, nego "jeftino a kao dobro", ili jos gore jeftino pre svega..
I dalje je solidni skop jeftiniji od "keca" sa plinom..ili neke "njemacke" krsine...
[ bogdan.kecman @ 18.07.2015. 19:51 ] @
serija 2xxxx je svakako bolja, mnogo bolja, ali 2x razlika je dosta
velika razlika... ja bi licno svakako gadjao 2xxxx zbog 2x vise smps sto
meni mnogo vise znaci od samog bw-a
[ mikikg @ 18.07.2015. 19:55 ] @
Pa ja sa sam bas taj DS2072A poterao na 300MHz :)
Imam sig-gen i ispratio sam ga cinimise do 550MHz, posle toga nije moga triger da radi ...
Ja ga "racunam" kao 200MHz jer tu nemam atenuaciju, -3dB je negde oko 250MHz, zaboravio sam tacno.
Sonde su deklarisane za 350MHz kod DS2xxx.
[ vladd @ 18.07.2015. 20:41 ] @
800$ nije dramaticna cifra, recimo da do nas stigne za oko 800€.
To nije bas dzeparac, ali za takvu spravu bih i kredit podigao, radje nego da imam poluigracku za 400..
[ bogdan.kecman @ 18.07.2015. 20:51 ] @
zavisi sta radis .. ja bi svakako isao licno na 2xxx model ali koliko se
ja secam ovde nije bio u ponudi, bili su u ponudi samo 1xxxx modeli sa 2
i 4 ulaza dakle covek je gledao price range od 4 glave, ne od 8 .. i od
ta dva je po meni 4portni DS1000Z serija mnoooogo bolji od 2portne
serije DS1000E/D, em ima vecu rezoluciju ekrana, em ima 4 aknala ako ti
zatrebaju (jeste onda samo 250msps ali imas 4 kanala), ima mnogo vise
memorije, ima dekodiranje seriskih interface-a, ima brzi procesor od E/D
serije, ima signal fscking generator, LXI lan interface... znaci u
odnosu na onaj dvokanalni - mnogo bolji .. a price range je i dalje tu
negde koliko se ja secam ...
da je pitao za 2xxxx seriju kao opciju sigurno je to bolje, em dobijes
2gsps sto, opet po meni, nije duplo bolje nego za red velicine bolje od
1gsps iako je u absolutnoj vrednosti samo duplo... za ostalo nema
potrebe ni spominjati sta sve 2xxxx serija ima bolje od 1xxxx
[ zica49 @ 18.07.2015. 21:21 ] @
DSO je pozeljna sprava svakome ko se bavi elektronikom bez obzira hoby ili prefesionalno!
Sa Vladd-om se slazem u potpunosti radije kredit i nabrijaniji nego nekakav trenutni kompromis a vec prekosutra shvatis da sa tim ne mozes" pucati u sto zelis"
Jako dobru lekciju sam naucio sa eprom programatorima.Kupio sedetak raznih"kompromisnih",sastavio jos dvadesetak i koji je to haos od zauzimanja prostora na stolu,PC-u i u slucaju da rikne disk a nemam kopiju lakse se ubiti nego sve opet dovesti u funkionalno stanje.
Kupio nabrijanu spravu i za sad cupa gdje god sam trebao programator,prostora na stolu koliko zelim milina bozja.
[ vladd @ 19.07.2015. 07:56 ] @
Da se razumemo, ne preporucujem ja osciloskop sigurno ni mikiju ni macoli ni bogdanu ni zici..ni..neka me izvinu nespomenuti, guja, veselinovic, uzgajivac sargarepe i ostali tiranosaurusi...
Vec je diskusija nikome konkretno, uopstena, da mladi entuzijasti dobiju nekakvu okvirnu temu za razmisljanje...
Da ne bi bilo kao kod alvirka, svaki auto malo trosi, ima veliki gepek i volan mu je pregledan..
svi se slazemo oko svega ... nego kad su te jeftine varijante u pitanju,
zeznuto je doneti pravu odluku ... mnogo informacija .. jos kad se
ukljuci ovo hakovanje u pricu..
[ branko tod @ 19.07.2015. 22:25 ] @
????????????????????????????
Danas je baš bilo vruće ...
[ bogdan.kecman @ 19.07.2015. 22:28 ] @
Citat:
vladd:
Da ne bi bilo kao kod alvirka, svaki auto malo trosi, ima veliki gepek i volan mu je pregledan..:)
dobri nikola:
Poceo je da me maltretira digitalni unimer. Pomislio sam da nije u pitanju starost baterije, zamenim je ali problem nije resen. Poceo je da brljavi kod merenja otpora, neprikazuje odredjenu vrednost. Vec, stalno dize i spusta izmerene vrednosti. Sta biste mi preporucili u opsegu do 150 evra, vazno mi je da pored omskog ispitivanja ( 0,1 OhM pa navise ), mogu da pratim struju u ms ( od 1ms pa navise ) i frekvenciju. Vazno mi je da ima sto bolju tacnost, evo jednog primera kao vodilja:
Da li moze malo energije na moje predhodno izlaganje, mnogo bi mi znacio Vas savet....
[ branko tod @ 20.07.2015. 10:07 ] @
Nikola, kolika je to struja koju meriš? Kolki je odnos impuls pauza?
[ dobri nikola @ 20.07.2015. 11:35 ] @
Napon struje je od 0,1V do 12V, na odredjenim aktuatorima merim napon od 2ms do 8ms. U principu neradim sa velikim naponima i frekvencijama, vazno mi je da su izmereni podaci tacni ( tipa : plus/minus 0,5 - 0,8 ).
[ emiSAr @ 20.07.2015. 14:37 ] @
Nikola, za mjerenje tih milisekundi sluzi osciloskop. Unimer, ma koliko bio opremljen i skup ima ogranicavajuci faktor koji se
mjeri brojem mjerenja u sekundi. Ovi jeftinjaci imaju taj faktor 3, znaci tri mjerenja u sekundi a pogledaj i najskuplje instrumente koliki im je taj fakto (reading)- svi su ispod 10 a to je vec vrijeme da kod tih aktuatora (elektroventila-dizni) prodje voz.-
Gledaj neki koji moze tadovoljiti Omsko podrucje koje ti treba. mjerenjem struje vezes ga serijski u kolo i samim tim remetis
rad kola, a za mjerenje na akumulatorima svakako unimer ne pomaze-treba zesca sprava- DC strujna klijesta i inrush mjerenje.-
Frekvencije koje se u tvom poslu pojavljuju su dovoljno niske da ih maltene svaki unimer koji ima mjerenje frekvencije moze
korektno izmjeriti.-
600V CAT2 ?
ovako po slici deluje kao nesto cime bi meni bilo frka da merim bilo sta
osim baterije od 1.5V ali sta znam ..
moguce da gresim i da je ok sprava, ali ovako sa slike ne daje utisak
kvaliteta .
[ dobri nikola @ 20.07.2015. 16:11 ] @
To je drugi model.
[ vladd @ 20.07.2015. 16:56 ] @
Dobri nikola, mogao bi da ispostujes naslov teme...i pomalo korisnike foruma
Naslov je "kupovina osciloskopa" a ne "merne muke dobrog Nikole"..
Otvori novu temu slobodno, ne placa se i ne brani, nekako smo skepticni prema cavrljanju protiv najosnovnijih pravila foruma.
Laki off topic se moze podneti, zarad atmosfere, ali sustinski off, debatovati o unimerima u temi o osciloskopu, nije korektno ni prema forumu(protiv pravilnika je), ni prema eventualnim korisnicima foruma koji bi da prikupe neku informaciju...prema naslovu.
Zato nismo ni "poleteli" na odgovor o OFF topiku..nepristojno je
[ dobri nikola @ 20.07.2015. 20:03 ] @
Izvinjavam se, prebacio sam se na temu: " Koji Digitalni Unimer, preporuke, iskustava... ". Nadam se da mi necete uzeti za zlo i da ce te mi maksimalno pomoci u resavanju ovog problema.
A ja sam tu da Vam se drugarski oduzim u svojoj bransi....
[ zica49 @ 21.07.2015. 11:23 ] @
Citat:
zica49:
Trenutno je natezanje oko cijene,tip je trazio puno para!Najvjerovatnije nasao priblizne cijene na netu i spustio nekih 10%. Ja sam ponudio 1000€, poprilicno bezobrazno od mene:) prodavac trenutno razmislja.
Mozda mi se posreci jer realno malo je potencijalni kupaca za to! Bolji Rigol koji je opet losija klasa je tih para.
Nisam uspio :(
[ vladd @ 21.07.2015. 14:53 ] @
Sada ste obojica na steti.
Takvu spravu ce retko ko kupiti za 2000 evra, ili koliko vec trazi, a onim firmama kojima treba moraju da razvale tender, da imaju neki servis i garanciju...i nisu im problem hiljade evra, ako im treba za posao...
Gore ce mu biti ako odstoji koju godinu, stizu sve bolje sprave za sve manje para, 500MHz je nezgodan opseg..sto se upotrebljivosti skopa tice..
Sada se vec osmatraju GHz sprave, koje su lagano sisle ispod 20k evra, mada, rentiranje je takodje opaka pojava, za trziste skopova...
[ dkulic @ 01.05.2017. 21:59 ] @
Izvinjavam se sto dizem temu iz mrtvih, ali nije se previse ohladila, a bolje da ne otvaram novu.
Razmisljam o kupovini osciloskopa, pa bih da pitam iskusnije:
Da li je Rigol DS1054Z i dalje najpovoljniji izbor, za (relativno) male pare. Koliko sam citao, jeste, ali da proverim.
Kako ga najjeftinije nabaviti u zemlji Srbiji?
Uspeo sam da ga nadjem za oko 440e, ali u ovoj temi se pominje nekih 300e, ako postoji neka jeftinija varijantu, bilo bi lepo da neko to napise.
Pozdrav
[ DSL @ 02.05.2017. 09:10 ] @
(Pazljivo iz prikrajka pratim temu)
[ mikikg @ 05.05.2017. 05:11 ] @
Mislim da trenutno nema bolje/povoljnije opcije od Rigola, to je otislo vrlo vrlo daleko, pokrenuli su Linux na Rigol DSO, znaci krenuli su da ga razbucaju u najsitnije detalje! :)
Verovatno ce u nekom trenutku i da se pojave alternativni i open source firmware za njih + mogucnost da se pisu custom APP koje se vrte na tom hardware cak vrlo veroavatno da ce moci i FPGA jedinica da se kontrolise/menja!
Citat:
We are a affiliation of some people that wants to open the Rigol oscilloscopes for new software and the open source community. We know that switching the bandwith from 50MHz to 100MHz is cool, but not the only possible improvement we can do.
We've reverse engineered parts of the hard- and software and written a toolchain for building and uploading our own applications.
Trenutno na GitHub ima vise rezultata na kljucnu rec Rigol nego Tektronix :)
[Ovu poruku je menjao mikikg dana 05.05.2017. u 07:41 GMT+1]
[ dkulic @ 05.05.2017. 20:03 ] @
Super, bolje nego sto sam mislio. Volim kad se zajednica aktivira oko necega, obicno dosta dobrih stvari ispadne.
Jos samo kad bih ga negde nasao jeftino i mojoj sreci ne bi bilo kraja.
[ mikikg @ 06.05.2017. 07:21 ] @
Ako imas tetku u Nemackoj mozes jeftinije da prodjes, u suprotnom www.3me.rs, ja sam tu uzeo i jos nekoliko clanova foruma.
[ DSL @ 06.05.2017. 09:39 ] @
Imas li neki konkretan link u Nemackoj ili Austriji Miki?
I ja merkam Rigol, ako ga nadjem u Solunu tokom odmora, zadovoljicu se nekim primerkom...
Zadovoljicu se i adresom tetke u Nemackoj :)
[Ovu poruku je menjao DSL dana 06.05.2017. u 10:53 GMT+1]