[ Shadowed @ 08.06.2010. 16:44 ] @
Mogli bismo da ovde podelimo preporuke i iskustva sa pravljenjem 3D modela za WPF.

Moje iskustvo:
Sam Visual Studio nema nikakvu podrsku za ovo. Ni 2008 ni 2010.
Expression Blend ima podrsku za manipulaciju postojecim modelima (rotacija, skaliranje..). Pravljenje modela, koliko (ni)sam video - ne postoji.
Solidworks (moj omiljeni za modelovanje) je odlican program za modelovanje i ima podrsku za export u xaml ali to ne radi dobro. Vizuelno je eksportovani model odlican, ali je kod ocajan. Na primer, prilikom export-a kocke, dobija se 6 mesh-ova umesto jednog.
3DS Max nema podrsku za export u xaml. Nasao sam neku skriptu koja puca ali se moze delimicno koristiti.
ZAM 3D nisam provalio kako se koristi. Nisam nista uspeo da napravim u njemu. Ali ima Copy XAML opciju za gotov model.

Neko je ovde pominjao neki program za konverziju iz Max-a, ne mogu se sada setiti kako se zove, ali nije besplatan a nisam nasao ni "narodnu" verziju.

Trenutno radim tako sto u Max-u napravim model, pa ako ne vuce teksture iz spoljnih slika sacuvam kao .3ds fajl, zatim taj fajl otvorim u xam 3d pa kopiram xaml kod. Ako koristi teksture iz slika, onda kombinujem sa onom skriptom jer mi xam3d ne daje TextureCoordinates.


Kako vi stojite sa ovim?
[ Boško @ 09.06.2010. 15:55 ] @

Jesenas sam morao nešto hitno, a efektno da pridodam svojoj aplikaciji. Napipao sam negde ZAM 3D, odradio posao i oduševio se. Međutim, kada sam se kasnije vratio da malo bolje upoznam program video sam i njegovu drugu stranu, pa evo mojih iskustava:

Nekako mi se čini da je isuviše komplikovan za rad. Iako nemam mnogo iskustva sa radom u programima za 3D modelovanje, mislim da je logika kojom se kreiraju objekti loša. Što se tiče osnovnih objekata (sfera, cilindar i sl.) stvar je potpuno u redu, ali kada dođu na red složeniji, tu nastaju muke. Naravno, nije nemoguće napraviti nešto složenije, ali kao što rekoh, sve je nekako konfuzno i bez nekog logičkog reda.
Međutim, opcija za import objekata, iako nudi samo AutoCAD-ov .dxf format (tu su još i 2D formati .eps i .ai), radi kako treba, tako da se ova "loša" strana ovog programa može zaobići na taj način.

U ostalim delovima programa logika je, čini mi se, nekako "ispravnija". Dodavanje materijala objektima je prilično jednostavno. Moguće je, naravno kreirati i svoje materijale, snimiti ih i koristiti kasnije. Dodavanje svetala na scenu, kao i kamere, je takođe prilično lako i nema se šta puno reći o tome. Deo za kreiranje animacija je, čini mi se još bolje odrađen. Animirani objekti se mogu grupisati, a onda svakoj grupi dodeliti nova animacija pri čemu se prethodna zadržava, tako da je moguće napravti i složene animacije.

Ono što me je oduševilo je export u xaml. Kompletna scena je do detalja prenesena u xaml. Sve je funkcionisalo i izgledalo baš onako kako sam zamislio. Pri tom program nudi i mogućnost izbora tipa kontrole koju će kreirati prilikom exporta između Viewport3D, Viewboxa i Canvasa, kao i toga da li ćete scenu koristiti kao Control Template ili Resource.

Sve u svemu ZAM 3D je ostavio solidan utisak na mene, a njegov rezultat (animirani 3D logo firme) i na mog klijenta. Za neke složenije stvari ne znam, ali za neko "lagano vizuelno obogaćivanje" aplikacije mislim da je sasvim OK.
[ wex-alpha @ 12.06.2010. 19:09 ] @
Nisam jos probao taj "kolac". Nesto malo jesam, tek da vidim sta se moze uraditi.

Evo liste nekih od XAMl konvertera.http://www.wpftutorial.net/XAMLConverters.html
[ Mortifera @ 03.01.2011. 10:51 ] @
Sto ne probate sa programom na sljedecem linku...

http://www.erain.com/Products/Plug-ins/

Rijec je o Swift 3D MAX V4 :)