[ djordjevic_i @ 09.06.2010. 20:52 ] @
Da li neko zna na sonovu kojih matematickih formula funkcionisu neke stvaru u photoshop-u, na primer, okretanje slike, konvertovanje iz RGB u grayscale ili tako te najjednostavnije stvari, samo mi je bitno da se pokazu kako funkcionisu neke formule u photoshop-u, zbog seminarskog. Ako neko zna bilo koju formulu , neka napise kako izgleda i sta se postize sa njom, a ja cu odraditi. Glupost, ali ajd. Hvala unapred. POz
[ koska @ 09.06.2010. 21:47 ] @
Nije glupost.

Na primer ako ides na resize slike imas vise nacina (algoritama) da to uradis i svaki daje drugaciji rezultat.
A cak ni to u PS-u nije sve, nego ljudi prave razne programe/pluginove koji omogucavaju "bolje" povecavanje slike.

Dakle, trazi na primer "rotation algorithm"... evo ja iz prve nabodoh fino i razumljivo objasnjenje, cak iako se ne bavis programiranjem, na
http://stackoverflow.com/quest...84573/image-rotation-algorithm

Za ostalo se snadji sam :)
[ djordjevic_i @ 09.06.2010. 22:05 ] @
Nasao sam dosta nekih kodova, li meni treba matematicka pozadinana osnvu koje radi, a ne source iz nekog jezika kako je ta formula implementirana, uglavnom, hvala ti :)
[ pajaja @ 10.06.2010. 17:54 ] @
Pozdrav,
iz kog predmeta pises taj seminarski i koja je tema?

Bojim se da ces vrlo tesko naci nesto sto se moze uraditi samo jednom formulom, osim nekih vrlo jednostavnih stvari (kao sto su rotiranje slike za 90*x stepeni itd) koje predstavljaju osnovne transformacije matrica. Ono sto ti treba su algoritmi koji takodje predstavljaju validnu matematicku pozadinu. Za te source kodove mozes nacrtati algoritam ili napisati pseudo kod (ili kod u matlabu).

Ako ipak odlucis da ides samo sa formulom i jednostavnim primerima, preostaju ti stvari tipa rotiranje slike (operacije sa matricama, pogledaj rotacije matrica), horizontal/vertical flip itd.
Sto se tice konvertovanja RGB u grayscale, postoji dosta formula kojima se iz RGB komponenti dobija vrednost grayscale piksela, zavisi od same slike i opreme/nacina na koji je napravljena. Poznati primer je ili gde je nova vrednost (grayscale) piksela sa [i,j] koordinatama, ili neki drugi odnosi RGB kanala zavisno od korisnickog unosa u samom programu za obradu.
[ djordjevic_i @ 10.06.2010. 20:11 ] @
Predmet se zove: Multimedijalni sistemi. To je izlozba, koja se sastoji od par slika. Ono sto je bitno je to da nosi 30% celokupnog dela ispita sa predavanja, a sastoji se u pravljenju odredjenih fotografija i njihovom obradom u photoshop-u ili bilo kom drugom paketu, s tim sto se moraju navesti mateaticke pozadine za sve sto se odradi. Naveo sam matematicku pozadini za grayscale i par jos nekih stvari, a 4 slike sam ostavio tako kako jesu, bez prikazanih formula, ali sam ih prilicno dobro obradio, sto uz pomoc podesavanaja na aparatu, sto doradom u photoshop-u. Predmet je tako lose organizovan, da je to neopisivo, bukvalno, nemamo nikakav program rada, pa profesor mora sam da smislja. kao da sam ja dokon, da setam dva dana sa aparatom po gradu i da posle se lomatam sa tim, umesto da smo ucili nesto konkretno. Uglavnom, prosao sam dobro obavio, dobivsi svih 30%. Hvala puno.