[ smrki @ 11.06.2010. 14:40 ] @
Kakva su iskustva, koje su preporuke? Interesuje me linux/unix administracija, kursevi, cene, iskustva, koliko vrede ovi sertifikati kod nas i napolju i slicno.
[ neur0 @ 12.06.2010. 08:39 ] @
Ne vrede mnogo kod nas.
Kurs ti ne treba ako dovoljno znas engleski jer imas brdo materijala na netu.
Preporuka je LPIC-1 sertifikat jer je vendor-neutral, na njega se nadovezuju Ubuntu kao i Novelovi sertifikati, a postoje i jos 2 nivoa samog LPIC sertifikata.
Napolju, cini mi se da najvise vrede red hatovi sertifikati, mada su najskuplji i pitanje je koliko ce da traje njihova dominacija s obzirom na ekspanziju ostalih distribucija na korporativni deo trzista.
Finansijski se ne isplati sam papir, ali ako hoces da pocnes da ucis o tome, a ne znas odakle da pocnes - nije los nijedan program.
[ saymon85 @ 12.06.2010. 20:58 ] @
Citat:
smrki: Kakva su iskustva, koje su preporuke? Interesuje me linux/unix administracija, kursevi, cene, iskustva, koliko vrede ovi sertifikati kod nas i napolju i slicno.


baci pogled ovde mozda ti bude od koristi :-)

http://ec.etf.rs/?p=kursevi_linux
[ smrki @ 13.06.2010. 20:45 ] @
Ne interesuju me kursevi kao metod ucenja nego vise sertifikat kao dokaz (naravno, relativni) znanja. Nesto kao majkrosoftovi sertifikati. Cisto neki papir koji kaze da imam neko znanje. Verovatno cu pogledati ovaj lpic-1 Evo ga i link: http://www.lpi.org/eng/certification/the_lpic_program/lpic_1
Vidim i da bi trebalo da moze da se polaze preko prometric-a.

Hvala.[ varelg @ 25.10.2010. 04:22 ] @
Prije je bilo njih nekoliko entry level linux sertifikata, CompTIA je imala svoj Linux+, Novell svoj CLA i LPI imao svoji LPIC-1. Sada su svi linux sertifikati entry level nivoa zasnivani na LPIC-1 shto i nije tako losha ideja imajuchi u obzir koliko su kandidati kritizirali Linux+ dvosmislenost pitanja ili koliko njih nije bilo upoznato da neki od tih sertifikata uopshte postoji. Pitanja na LPI testovima uopshte nisu dvosmislena i ne treba ih tumachiti ili trazhiti skrivena znachenja. Proshle godine sam polagao i polozhio oba LPIC-1 testa, nisu laki ali barem ne zahtevaju da tumachish njihov rechnik ili da te navode na pogreshne zakljuchke. Uz polozheni LPIC-1, osim sertifikata od samog LPI dobijash i CLA od Novell-a a i CompTIA je promenila svoj Linux+ pa pitanja ne pripremaju vishe oni nego LPI.
Osim sam rechnik pitanja, prednost LPI je i detaljna lista ispitnih tema (objectives) i koliko je svaka tema zastupljena s pitanjima na ispitu. Samo pretragom na datim temama i uvezhbavanjem njih na sopstvenom rachunaru vech si oformio solidnu bazu za dalju pripremu pred izlaska na test.
Osim oficijalnog sajta lpi.org obavezno poseti penguintutor.org, puno toga je prilozheno tamo shto che ti koristiti za LPIC-1 ispite ukljuchujuchi i simulaciju testova. Njihova pitanja po stepenu rigidnosti su priblizhni stvarnom testu.
LPI kao organizacija je i te kako prisutna u Nemachkoj, zemljama Beneluksa i u Shpaniji i Portugalu. E sad dali che LPI sertifikat biti odluchujuchi faktor kad trazhish posao, ako nemash neku IT diplomu sa faksa, samo sa Linux sertifikatom che teshko prochi, vishe se trazhi iskustvo nego sam sertifikat.
[ maksvel @ 25.10.2010. 07:57 ] @
Vidim da su u CET-u počeli sa LPIC-om (nivo 1 i 2), objaviše pre neki dan.
http://www.cet.rs/CETkursevi/KursDetaljno.aspx?k=SO10