[ milanml @ 13.06.2010. 02:00 ] @
Poštovanje,

Molim za savjet - pomoć.

Imam D-Link2641B ADSL ruter u prizemlju zgrade. Na prvom i drugom spratu imam ukupno osam lap-top računara, koji bi trebalo da se konektuju na Internet posredstvom pomenutog ADSL rutera. Nažalost, signal koji dobijam već na prvom spratu je nikakav, tako da veza sa Internetom puca posle minut-dva, ili je nemoguće dobiti.

Pitanje je: Kako da dobijem kvalitetan signal i bežični pristuo Internetu na prvom i drugom spratu?

Pretpostavljam da mi je potrebna antena, ali ne znam ni kakva ni koja.

Svaki svjet je dobrodošao .
[ mantas @ 13.06.2010. 09:58 ] @
mogao bi da stavis jacu omni antenu ali to ne mora da znaci da bi korisici koji su na 2 sprata iznad imali kvalitetan signal ili da li bi ga imali u opste moze da se pojavi ista situacija kao sto si rekao slab signal,pucanje konekcije i sa drugom antenom,ali postavkom wireless routera na prvom i drugom spratu bi resilo problem u svakom slucaju samo je investicija veca nego kupovina antene,ali sigurnija i pouzdanija.jedino sto bi veza imedju adsl routera i wireless routera bila bila putem utp kabla, ili da uzmes jedan ap koji ima WDS mod pa da probas putem Wireless Distribution System (WDS) prosledis signal dalje ali je opet pitanje kakav ce signal biti izmedju prizemlja i prvog sprata(posto bi se taj ap nalazio na prvom spratu i dalje emitovao signal od adsl routera na prvom i drugom spratu) i kakav ce posle prosledjeni signal putem WDS-A biti izmedju prvog i drugog sprata.znaci ne znas dok ne probas ali siguran sam da sa bilo kojom antenom koja bi se nalazila na prizemlju ne bi imao pouzdan signal zato sto antena sireg ugla zracena omni zraci 360 strepeni ali zarci oko sebe signal ne ide gore ili dole nego u ravni antene ako me razumes ili da takvu antenu postavis napolje izmedju prvog i drugog sprata,ali i tu se stvara problem da li je moguce skinuti fabricku antenu??i puno kabla od routera do antene(sto vise kabla vise rasipanja ali ne bih trebao da prelazis duzinu od 5 m kabla naj vise) ima solucija za resenje ali sa dodatnom antenom mislim da ne bi postigao zeljeni rezult ako bi se ista nalazila u stanu tj na prizemlju.
[ milanml @ 13.06.2010. 22:29 ] @
Citat:
mantas: ... postavkom wireless routera na prvom i drugom spratu bi resilo problem u svakom slucaju samo je investicija veca nego kupovina antene,ali sigurnija i pouzdanija.jedino sto bi veza imedju adsl routera i wireless routera bila bila putem utp kabla,...


Hvala na odgovoru.

Pretpostavljam da bi, zbog kompatibilnosti, valjalo uzeti D-Linkove rutere (koje?), ili bi mi preporučili neki drugi?
[ mantas @ 13.06.2010. 23:37 ] @
nema tu neke kopmpatibilnosti neki tp link wireless routeri(dosta su dobri i naj jeftiniji)sa eXtended Range i wan portom.
[ gazdamitke @ 14.06.2010. 18:05 ] @
Stavi na svaki sprat po jedan AP i povezi ih kablom sa adsl ruterom.Jeste mozda najskuplja varijanta ali posto imas dosta racunara to je najbolja varijanta. I trebalo bi da imas neki ruter da ogranicavas brzinu interneta ili za prio.saobracaja.
[ milanml @ 15.06.2010. 12:02 ] @
Citat:
mantas: nema tu neke kopmpatibilnosti neki tp link wireless routeri(dosta su dobri i naj jeftiniji)sa eXtended Range i wan portom.


Citat:
gazdamitke: Stavi na svaki sprat po jedan AP i povezi ih kablom sa adsl ruterom.Jeste mozda najskuplja varijanta ali posto imas dosta racunara to je najbolja varijanta. I trebalo bi da imas neki ruter da ogranicavas brzinu interneta ili za prio.saobracaja.


Ako bih uzeo neki ruter ili AP na koji(e) se može postaviti eksterna antena, pa uređaj postavio na I sprat, a antenu na II - da li bih tako riješio problem?

Da napomenem - važnije mi je da na I i II spratu dobijem kvalitetan signal, nego da uštedim 20-30 evra.
[ mantas @ 15.06.2010. 12:59 ] @
onda bi imao dobar signal na 2 spratu tj gde je antena ali opet zavisi koliko kabla do drugog sprata sto manje kabala to bolje. puno kabla puno gubitaka,a sta je sa 1 spratom (uredja ne emituje signal nego antena) posto opet signal prolazi kroz prepreke??ako neces da ustedis tj hoces da odradis kako treba rekao sam ti moje misljenje!po jedan uredjaj na svakom spratu jedino tako ces imati pozuzdanu konekciju,naravno opet zavisi gde si postavio router naj bolja solucija negde na sredini sprata (u centru tako bi se signal ravnomerno sirio po celom spratu) signal mozes jos pojacati(ako ne zadovoljava) jos sa nekom omni antenom preko 8dbi na svakom uredjaju.
[ milanml @ 17.06.2010. 10:36 ] @
Citat:
mantas: ... jedan uredjaj na svakom spratu jedino tako ces imati pozuzdanu konekciju,naravno opet zavisi gde si postavio router naj bolja solucija negde na sredini sprata (u centru tako bi se signal ravnomerno sirio po celom spratu) signal mozes jos pojacati(ako ne zadovoljava) jos sa nekom omni antenom preko 8dbi na svakom uredjaju.


OK. Može li preporuka za rutere.

Šta mislite recimo o TL-WR841ND (Wireless 300Mbps Router, Atheros chip, MIMO 2x2 (2T2R), 2.4GHz, 802.11n, 802.11g/b, 1 WAN + 4 LAN porta - MIMO (Multiple Input, Multiple Output) tehnologija sa boljim prostiranjem signala i većim pokrivanjem uz stabilniju vezu, CCA tehnologija za izbegavanje konflikta kanala, UPnP, DDNS, VPN Pass-through, virtual server, DMZ host, SSID broadcast control, MAC access control list, 64/128/152-bit WEP, WPA standard(TKIP/AES), MIC, Firewall IP / MAC / URL filtering i sve ostale brojne softverske mogućnosti kao kod drugih TP-Link rutera, izlazna snaga 20dBm = 100mW, dve antene sa RP-SMA konektorom za opcione jače antene i povećanje dometa - Netiks)?

Kao i bilo ko drugi, ko nema iskustva sa wireless opremom, ovo sam uzeo iz Netiksovog cjenovnika, a stvar bi, možda, mogao da kvalitetno riješi i neki jeftiniji uređaj.
[ gazdamitke @ 17.06.2010. 20:18 ] @
Nemoj rutere kupovati nego Access pointe.Uzmi nesto od sledeceg tp-link 501,601,5110. 5110 je noviji model i vece izlazne snage,i jedan swic ce ti trebati verovatno,uzmi neki malo skuplji tplink(uzmi ove sto imaju trafo u sebi).
[ milanml @ 17.06.2010. 21:08 ] @
Citat:
gazdamitke: Nemoj rutere kupovati nego Access pointe.Uzmi nesto od sledeceg tp-link 501,601,5110. 5110 je noviji model i vece izlazne snage,i jedan swic ce ti trebati verovatno,uzmi neki malo skuplji tplink(uzmi ove sto imaju trafo u sebi).


Dobro, recimo da uzmem 2×AP, ali si me sad zbunio kad kažeš da će mi trebati i jedan svič. Zar ADSL ruter D-Link2641B sa četiri LAN priključka nema istovremeno i ulogu sviča?
[ gazdamitke @ 22.06.2010. 10:35 ] @
ok onda ti netreba swich,nisam znao koliko portova ima taj dlink