[ Ivek33 @ 13.06.2010. 09:08 ] @
Tutorijal – Kako numerirati od 3 stranice u Wordu 2007 Bliži se kraj školskih dana kao i pisanja maturskih, seminarskih, diplomskih radova. Mnogi muku muče sa numeriranjem stranica od određene stranice u Word. Za sve one koji budu trebali numerirati stranice od neke određene npr: od treće stranice, evo slikoviti tutorijal u Wordu 2007 ( za Word 2003 pogledajte link Kako numerirati dokument od 4 stranice u Wordu 2003 ) Ako uzmemo općenito da prilikom izrade dokumenta trebamo prve dvije stranice ostaviti bez broja i početi numeriranje od treće stranice sa brojem jedan tada moramo znati da dotični dokument trebamo podijeliti na sekcije. S obzirom da slike govore više nego 1000 riječi evo slikovitih koraka. ![]() Sam izgled dokumenta zamišljen je ovako kao na slici ispod ![]() Na samom početku trebamo voditi računa gdje ćemo napraviti prijelom sekcije tj. na kojem listu dokumenta. - Ako postavite kursor na početak 3 stranice tada koristite opciju Continous - Ako postavite kursor na kraj 2 stranice tada koristite opciju Next Page Postavite kursor u Header ili Footer na mjesto gdje želite da Vam počne numeracija. Kliknite na tab Page Layout => potom na gumb Breaks pa sa padajućeg izbornika odaberite CONTINUOUS (ili Next Page ovisno gdje ste postavili kursor) u području Section Breaks. ![]() Nakon određivanja prijeloma sekcije dokument ima ovakav izgled (kliknite na gumb za prikaz Draft) ![]() U slijedećem koraku trebamo editirati Headera ili Footer. Ja sam za ovaj tutorijal odabrao Header (Vi izaberite po želji). Dakle dvoklik na Header područje i pojavljuju vam se nazivi sekcija. Na tabu Design u "Header&Footer Tools" kliknite na gumb LINK TO PREVIOUS ![]() Slijedeći korak je insert broja na željeno mjesto. Ja sam odabrao Header pa prema tome kliknimo na gumb Page Number => Top of Page => i izaberimo vrstu numeriranja. ![]() Nakon insertiranja broja na stranicu uočite da se na prva dva lista (stranice) nije insertirao broj a ipak treća stranica nam počinje sa brojem 3 od 6 sveukupno. Da bi nam treća stranica započela sa brojem 1 trebamo na istom tabu Design kliknuti na Page Number => Format Page Numbers => i u polje Start at: sa padajućeg izbornika izabrati broj 1 ili ga direktno upisati. Ovdje možemo promijeniti i oblik brojeva koji će se prikazivati kao numeracija. Kliknite na OK za kraj. ![]() Konačan izgled numeracije stranica dokumenta u Wordu 2007 izgleda ovako. ![]() |