Na forumu ima puno ljudi koji odlično poznaju Excel i voljni su da pomognu, tako da pitanje nisi eksplicitno postavio meni verujem da bi odgovor brže dobio.
Nije mi najjasnija cela tabela, tako da ću pokušati da rezimiram kako sam ja shavatio. Da se ograničimo na kolonu H, ostale pretpostavljam da su slične.
U kolini H računaš vrednost iz kolone J - "realne vrednosti" *0.65. Treba izvršiti korekciju vrednosti u koloni H tako da suma svih vredonsti ne bude veća od vrednosti u D4 (5000).
Ako u J51 izračunamo sumu kolone J (realne vrednosti) onda možemo da ispitamo da li je ova vredost *0.65 veća od limita u D4 i ako jeste izvršimo korekciju. Za korekciju umesto faktora 0.65 se kolristi faktor $D$4/$J$51. U tom slučaju bi dobili nešto poput ove formule u J12, što posle treba da kopiramo u kolonu J.
Code:
=IF($J$51*0,65<$D$4;J12*0,65;J12*$D$4/$J$51)
Međutim, koliko sam shvatio korekcija ne traba da se obavi za prvih deset vozila. Onda sumu tih prvih deset vozila oduzmemo od D4 i tako dobijamo novu granicu za korekciju. Za prvih deset vozila ostaje formula J12*0.65, a za ostatak pišemo formulu:
Code:
=IF($J$51*0,65<$D$4-SUM(H$12:H$21);J22*0,65;J22*($D$4-SUM(H$12:H$21))/$J$51)
U ovom slučaju u J51 se ne računa cela suma kolone nego samo suma ispod prvih 10.