[ kordun3 @ 17.06.2010. 12:48 ] @
Potrebna mi je mala uputa prilikom naknadne obrade vokala spikera ,radi se o malo dubljem glasu kog treba da se tako izrazim malo umiriti kako ne bi bio naporan nakon dužeg slušanja,ja stvarno nemam iskustva u obradi zvuka tako da ne znam koje filtere da koristim,koje plug-inove.zvuk potiče sa studijskog mikrofona Rode NT-1A u kombinaciji sa M-AUDIO FAST TRACK PRO,vrlo sam zadovoljan tom kombinacijom hardwera ali nisam bas najzadovoljniji mojim glasom preko mikrofona a nemoguće je da angažujem nekoga drugoga jer se radi o masivnim stručnim materijalima koje treba da narator govori,radi se o stotinama sati materijala i u obzir dolazi samo da ja budem narator zbog prethodno navedenog razloga ali i zbog financijske strane. ne trazim cuda,samo bi želio da mi neki profesionalac iz postprodukcije ili neki amater ukažu na radni proces,sta koriste,ja sma isprobao dvadesetak raznih plug-inova (razne ekvilajzere i slično) dobio sam svakakve rezultate nekima sam dosta zadovoljan,ali siguran sam da to može i bolje samo ne znam sta da koristim.
napominjem da posjedujem kompletnu daimond kolekciju plug-inova od Weaves-a koje koristim sa sound forge 10 pro,njega koristim i za snimanje .
svaka pomoć mi je dobrodošla!
[ Kovacevic Vladimir @ 17.06.2010. 18:08 ] @
Ja bih probao od najjednostavnijeg transpose-a...+1,2...kao da se radi o snimljenom vokalu, ako je samo visina govorne intonacije problem

Pozdrav
[ acaradio @ 19.06.2010. 20:21 ] @
Jedino sto ti je potrebno za jednostavnu obradu naratora je VST plugin "Waves RVox".
Izvrsis redukciju dinamike od nekih 6-8 dB (mozda i agresivnije, zavisi od interpretacije spikera) i glas ce biti spreman za pakovanje.
Postoje i drugi nacini, ali za pocetak probaj samo ovo sto sam pomenuo, mislim da ces biti zadovoljan.
[ Aleksandar Đokić @ 19.06.2010. 20:51 ] @
celemony melodyne, autotune
[ acaradio @ 19.06.2010. 21:35 ] @
Melodyne i Autotune???? To nema sta da trazi u obradi govornog vokala. Nikako i nikada!

Jedini "nemir" koji treba srediti u naraciji je odnos glasnog i tihog, tj. dinamika.
[ Kovacevic Vladimir @ 20.06.2010. 13:17 ] @
Citat:
kordun3: Potrebna mi je mala uputa prilikom naknadne obrade vokala spikera ,radi se o malo dubljem glasu kog treba da se tako izrazim malo umiriti kako ne bi bio naporan nakon dužeg slušanja,


Da li smo dovoljno precizni? Da definišemo: da li je u pitanju dubina ili jačina glasa?
Naravno, u međuvremenu, dobro bi bilo učešće autora Teme.

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao Kovacevic Vladimir dana 20.06.2010. u 17:35 GMT+1]
[ kordun3 @ 22.06.2010. 01:14 ] @
evo javljam se opet sa malo zakašnjenja,izvinjavam se,pomogli ste mi poprilično i svaka vam čast ovo je najbolji dio foruma,ne vidim neke svađe kao na ostalim djelovima npr 3d modelovanje,stvarno ste za svaki primjer!!!
auto tune mi stvarno ne treba,to je za vokale u muzickoj industriji koliko sam shvatio,znaci za pjevače....
ja imam sljedeci problem kog ne znam kako da rjesim,ja sam prisiljen da radim sa sound forge 10 pro iz razloga sljedeceg koji ne podrzava mnoge VST plug-inove,vec pretezno one direct x kako li se zovu,tako da mi pojedini vrlo moćni plug inovi stoje dzaba na racunaru zbog jednog problema kog cu sada da pokusam da objasnim:

imam Nuendo verziju 4.30 kog ne znam da podesim,jeste glupo ali je istinito,radi se o tome da ne znam da podesim VST system link,stvarno sma se trudio al ne ide i ne ide,ne kontam tu logiku nikako kao da sam debil...odem na Devices/Device Setup ukljucim ASIO DirectX Full Duplex Driver a ne M- Audio USB ASIO iz razloga sto ja na mojoj M-Audio Fast Track pro eksternoj zvučnoj kartici ne mogu da spojim moje aktivne zvučnike ALTEC ATP3 pošto na kartici ne postoji standardni stereo izlaz za aktivne zvučnike koje koriste kompjuteri,dakle zvučnici mi se nalaze na Realtec HD integrisanoj muzickoj kartici na mojoj matičnoj ploči,dok mi se mikrofon Rode NT-1A nalazi na ovoj eksternoj M-Audio Fast Track pro iz tog razloga koristim ASIO DirectX Full Duplex Driver kako bi imao na spisku uređaja moje zvučnike za izlaz,ukoliko koristim orginalni M- Audio USB ASIO onda izlaz na kom se nalaze zvučnici uopšte nemam u opcijama da ga uključim,nadam se da ste shvatili o čemu se radi.i šta se sada dešava:
ja kao što se na gornjoj slici vidi za ulaz stavim mikrofonski ulaz sa M-Audio Fast Track pro,a za izlaz stavim izlaz sa Realtec HD integrisane kartice ,međutim to ne radi,nuendo šalje testne signale sa ulaza na izlaz i ja cujem neko pucketanje na lijevom ili desnom zvučniku ,zavisi kog sam stavio za izlaz i prijavljuje mi greške,kao što se vidi na gornjoj slici.rezultat svega toga je da ja nemam ton u NUENDU i ne znam kako da ga dobijem,ako mi neko može pomoći produžio bi mi život za 5 godina pošto se nerviram više oko toga da ću početi gubiti kosu!evo i spiska uređaja kog prepoznaje ovaj ASIO DirectX Full Duplex Driver:
ukoliko mi ne možete pomoći,bar mi preporučite neki profesionalni softwer koji podrzava VST plug in-ove ,a da nema ovakva podesavanja kao nuendo,iskreno razmisljao sam o Cubase ali mislim da je jako slican kao nuendo i da cu imati isti problem ,sound forge 10 pro radi super sa 2 zvucne kartice,nemam nikakve probleme,također mi radi super i skype mesenger sa 2 zvucne kartice a čuveni nuendo neće ,pa neće,valjda nešto pogrešno radim,al nemam više ideja ni živaca.
[ kordun3 @ 22.06.2010. 01:29 ] @
Citat:

Kovacevic Vladimir napisao :

Da li smo dovoljno precizni? Da definišemo: da li je u pitanju dubina ili jačina glasa?
Naravno, u međuvremenu, dobro bi bilo učešće autora Teme.

Pozdrav


Kao što sam u prethodnom postu opisao imam problem da koristim neke plug in-ove ,rado bi probao onaj VST plug in sto mi je Acardio preporucio,ali trenutno ne mogu dok ne rjesim problem iz prethodnog posta.

zamolio bi te Vladimire da mi malo pojasniš termin jačina glasa,ja mislim da je kod mene baš to u pitanju,nije on toliko dubok koliko je ne znam kako da objasnim jak bi bio solidan opis...
e sada ja sam koristio transpose u sound forge-u (Picht/shift efekat) i stvarno mi se popravi dosta ,al nekako zvuci nerealno uz minimalan efekat,zadovoljan sam ,ali znam da moze bolje,volio bi da probam taj plug in sto je Acardio preporucio,samo da rjesim problem sa VST linkom.
[ Kovacevic Vladimir @ 22.06.2010. 13:14 ] @
Da ne ulazimo u teoretske postavke zvučnih nijansi od pppp>ffff, koje su karakteristične za muziku...

Ja snimljeni glas poistovećujem sa snimljenim vokalom (pevanjem), jer i izgovaranje teksta podrazumeva istu disciplinu, kao i pravilno pevanje: jasnu artikulaciju glasa, tonalnu postavku, pravilno fraziranje, pravilnu dikciju, dinamičko nijansiranje...
Tako isto i loš govor u Input-u ne može spasiti nikakva postprodukcija, da bi napravila čudo na Output-u...može samo nekim korekcijama da se poboljša.

Ako u SF-u imaš dobar rezultat i znaš da ga koristiš, onda bi ostalo da radiš na govornim vežbama, što je isto jedna ozbiljna disciplina kroz koju prolaze svi spikeri ili naratori u prvoj fazi, a potom bi usledila faza podešavanja softvera i njegovih korektivnih mogućnosti.

Moje mišljenje.

Pozdrav
[ acaradio @ 22.06.2010. 14:08 ] @
@ kordun3

Potpunu zbrku si napravio kombinovanjem interne i eksterne zvucne karte i jasno zbog cega se desavaju konflikti u Nuendu. Prosto - TO SE NIKADA NE RADI.
Ako si nabavio M-Audio karticu, integrisani Realtek vise nema sta da trazi u tvom radu. Nabavi prave zvucnike-monitore (aktivne, naravno ili zvucnike + pojacalo) ili napravi mali adapter kojim bi mogao da prikljucis svoje postojece zvucnike na izlaz M-Audio FastTrack Pro.
Uvek koristi originalni ASIO driver kartice, a ne kojekakve Full Duplex i slicne varijante. Dakle "M-Audio ASIO" je jedini izbor u Nuendu.

Realtek zaboravi za sva vremena, posveti se svojoj novoj kartici (interfejsu) koja je namenjena za rad.

Sto se tice korigovanja "pitch" vrednosti, jos jednom da ponovim - nemoj to da radis, osim kada treba da se postigne neki komican efekat.
Glas naratora mora da ostane onakav kakav jeste, bez korekcije tonaliteta. Jedino treba obradjivati dinamiku (nadam se da znas da "dinamika" u audio-recniku ne znaci brzina, vec odnos glasnih i tihih deonica) i eventualno raditi na farbanju frekventnih opsega (ekvalizacija), pri cemu treba imati neko predznanje sta je preporucljivo, a sta ne.
Ako je narator lose izgovorio tekst, sa nekim cudnim plivanjima u tonalitetu, treba da to ponovo odradi, a ne da mu produbljujes ili povisujes glas....ako narator ima neupotrebljiv glas za taj posao - treba da promenis naratora :)
[ Play @ 22.06.2010. 14:55 ] @
I zaobidji Nuendo. Za to sto sada radis ne treba ti toliko komplikovan program sa podrskom za VST. Posto se vec dobro snalazis u SF-u, preporucujem ti Sony Vegas (zbog kompatibilnosti sa SF-om i lakog prebacivanja iz jednog u drugi program) ili Adobe Audition (zbog odlicnih mogucnosti za naknadnu obradu glasa).

I da... sve to pada u vodu ako sam glas naratora u startu nije "utreniran". Prva karika u lancu je ujedno i najbitnija. Dakle - vezba, kao sto rece Vladimir

Pozdrav,
Play
[ kordun3 @ 23.06.2010. 04:15 ] @
hvala vam na sugestijama svima!
Ovako da krenem redom,Nuendo mi je zaista potreban ili neki program njemu sličan zbog video produkcije,jer se bavim 3D animacijom i specijalnim efektima u video industriji,zbog toga mi je potreban moćan audio editor u kom cu da kombinujem i dorađujem moju veliku bazu filmskih audio snimaka,s tim da sam početnik u toj oblasti,dakle tek ulazim u te vode,tako mi posao nalaže,pa moram i u to da se upuštam,zbog toga cu ipak morati riješiti ovaj problem sa nuendom,tj nabaviti te monitorske zvučnike,samo bi pitao jel postoji u prodaji neki adapter kao privremeno rješenje sa kojim mogu da spojim ove moje zvučnike(koji isto nisu jeftini) proizvedene za klasične zvučne kartice na računaru,ako postoji to kako se tačno zove ta stvar da znam da je stražim,mislim da ne bi baš sad odmah investirao u aktivne monitorske zvučnike jer i to me kosta par stotina evra ,a već sam za mikrofon i fast track pro dao 400...

dalje sto se glasa tiče,evo postavljam vam ovdje testni snimak veličine 1 MB ,potpuno sirov bez ikakve obrade,pa bi volio od stručnjaka da čujem mišljenje ,tj najbolje bi bilo da neko proba obraditi snimak prema svom iskustvu i da mi kaže šta je koristio i koje parametre orjentaciono...
meni ovo zvuči nekako čudno,možda ja sve to tripujem jer se radi o mom glasu,nemam pojma,zato i tražim pomoć ovdje.

evo snimak možete preuzeti ovdje :

Testni snimak


pozdrav svima!
[ acaradio @ 23.06.2010. 07:49 ] @
Jedino sto je stvarno lose je interpretacija (bez uvrede). Glas je potpuno trom, zatvoren i nategnut. Tu ne pomazu nikakvi pluginovi i efekti. Ako nemas dobru osnovu, nema ni dobrog rezultata.

Kuciste kompjutera izmesti sto pre ili stavi mnogo tisi ventilator na procesor, jer kada imas ovoliku kolicinu suma koji dolazi sa strane, imaces problem pri obradi (dinamicka kompresija ce jos agresivnije da podigne sum tog ventilatora).

Tehnicki kvalitet onoga sto dolazi sa mikrofona je ocekivan za NT1A, veoma dobar, jasan i bez izoblicenja.
Moraces u obradi, osim dinamicke kompresije (sa pomenutim Waves RVox-om), da koristis i DeEsser (imas ga takodje u Waves paketu) jer se oseca dominacija sibilanata (glasovi S, Z, C...), sto je odlika mnogih Rode mikrofona. Posto je u pitanju naracija video materijala, nije potrebno bilo sta drugo dodavati.

Citat:
kordun3: samo bi pitao jel postoji u prodaji neki adapter kao privremeno rješenje sa kojim mogu da spojim ove moje zvučnike(koji isto nisu jeftini) proizvedene za klasične zvučne kartice na računaru

Treba ti mali kabl-adapter koji sa jedne strane ima zenski 3.5 mm stereo ulaz, a sa druge dva muska RCA (cinch), jer su takvi izlazi na kartici (postoje i TRS izlazi, ali ti za ovu kombinaciju to nije bitno). Adapter moze da ti napravi svaki elektronicar, a mozda moze i da se nabavi napravljeno.
Evo kako to izgleda:


[Ovu poruku je menjao acaradio dana 23.06.2010. u 09:00 GMT+1]
[ kordun3 @ 23.06.2010. 08:08 ] @
ok,nema mi druge nego da eksperimentišem sa interpretacijom,dzaba je to ja cim priđem mikrofonu ukoče mi se usta,al proći će valjda,plus to je snimano na sljepo,bez monitoringa,ja čujem kako zvučim tek naknadno kad slušam završen snimak u svakom slucaju hvala za misljenje i informacije o adapteru!
[ kordun3 @ 27.06.2010. 08:54 ] @
rješio sam problem na prihvatljiv nivo jednostavno brzom interpretacijom :)
pozdrav svima i još jednom hvala.