[ milan_sr @ 19.06.2010. 02:36 ] @
Koja e najdobra programa za kreiranje na instalacii???
[ danilo.s @ 19.06.2010. 09:54 ] @
Stvari naravno nikad nisu tako jednostavne. Ako ništa drugo, odgovor će zavisiti od koga pitaš. Ali ima i milion drugih pitanja: koji OS, kompleksnost aplikacije, koliko želiš da se cimaš, da li želiš razne custom fore...

Ako ti treba za Windows i koristiš Visual Studio, imaš njegove Setup projekte koji se relativno jednostavno prave. Ako ti treba nešto malo moćnije, probaj NSIS.

A najbolje bi bilo da budeš malo opširniji kada već tražiš pomoć od drugih. Kapiram da ti srpski nije maternji, ali opet.
[ milan_sr @ 19.06.2010. 11:34 ] @
Radim u c++ builder 2009, OS Win 7, koristim access bazu. Treba mi nesta najprostije, samo da bi mogo napravljeni program zaedno sa bazama da odnesem na drugo mesto i da radi kao sta treba. Taj sta ide sa borlandom 2009 meni je slozen... Ako treba jos nesta pisi te. hvala vam (prevod od mkd-srb google translate :))
[ X Files @ 19.06.2010. 14:22 ] @
U vezi programa za pravljenje instalacija:
http://www.elitesecurity.org/t380587

U vezi InnoSetup-a:
http://www.elitesecurity.org/t129855

[ milan_sr @ 21.06.2010. 16:08 ] @
Napravio sam instalaciju u inno, uzeo sam potrebne fajlove (bpl i ddl i bazu). Sve iz baze procita, e sada kada hocu da upisem, izbrisem nesta u bazu onda izalazi sledeca greska. O cemu se radi dali moze neko da mi pomogne

[ Mihajlo Cvetanović @ 21.06.2010. 16:21 ] @
Nisam mnogo radio s bazama, ali čini mi se da imaš neki komplikovan SQL upit, takav da ne možeš da menjaš podatke. Možda si spojio dve tabele u bazi. Onaj deo softvera koji radi sa bazom umesto tebe ne može da zna kako treba da odradi UPDATE podataka kada u SELECT-u spojiš dve tabele.
[ X Files @ 21.06.2010. 16:27 ] @
Da li je ova poruka povezana sa InnoSetup procedurom ili sa pristupom bazi nakon instalacije?
Da li koristis ODBC ili Microsoft JET4.0 (ADO) za pristup bazi?
Da li koristis TQuery ili TADOQuery?
Da nije mozda fajl read-only ili query nije podesen da bude editable (trebalo bi da postoji neki atribut tipa RequestLive kod starog TTable)?


Ako je greska ipak neka lazna u odnosu na ono sto pise, svakako vredi pokusati pretragom, uz dodatak neke kljucne reci koja blize opisuje kontekst:
Google: "operation must use an updateable query"
[ milan_sr @ 21.06.2010. 16:35 ] @
Da vezana je (bar tako mislim) program radi super dok ne napravim instalaciju. Kada napravim instalaciju, pokrenem program i probam da unesem nku vrednost u bazu onda pravi probleme. Koristim ADO (primer sto si ti nekud ovde ovde objasnio), koristim TADOQuery.
[ X Files @ 21.06.2010. 16:45 ] @
Jako mi je tesko da shvatim iz ovog ugla zasto ne bi radilo, tj sta se desava... Gde si instalirao bazu, da nije mozda do problema koje su Vista i Win7 uveli kada je u pitanju prvo pristupa sistemskim regijama, gde spada i Program files? Pokusaj da instalaciju ili barem EXE pokrenes kao Administrator. Probaj i na nekom WinXP da pokrenes instalaciju i program.


[ milan_sr @ 21.06.2010. 16:57 ] @
I mene to cudi. Ajde na nakratko da pokusam da objasnim. Kada kopajliram program u bcb radi sve normalno. Napravim instalaciju, ubacim potrebne fajlove i bazu. Napravim instalacioni fajl. Napravim virtuelnu masinu i tamo probam da instalira. Podigne se program iscita bazu ali kada trebam naprimer da unesm novog korisnika u bazu nemogu. Sve to radim kao Administrator. Evo sada cu probati i na WinXP
[ milan_sr @ 21.06.2010. 17:27 ] @
Probao sam sada na WinXP i radi sve kao stra treba. Na Win7 radim kao administrator. Nevidim de je problem???
[ X Files @ 21.06.2010. 18:29 ] @
A da li si probao da na W7 program pokrenes bas sa desni klik > Run As Administrator?

Zanimalo bi me i sta se desava ako privremeno iskljucis UAC:
http://www.blogsdna.com/1815/h...indows-7-beta-1-build-7000.htm
(ovo sam izguglao na brzinu, mozda ima i boljih resursa o tome)


[ milan_sr @ 21.06.2010. 19:08 ] @
Kada pokrenem program sa desnim klikom > Run As Administrator radi sve ok, isto i kada iskljucim UAC. Kao ja sta vidim mene ne prepoznaje kao Administratora? Jer niko do sada nije imao slicnih problema ili niko ne radi programe za win7 ili vistu platformu? E da zaboravio sam, radi i kad promenim direktorijum instalacije, radi svuda osim kada je u program files-u. Jer ima neko resenje pri programiranju ili mora to manuelno sve da se resava?
[ X Files @ 21.06.2010. 21:27 ] @
Pokusaj da bazu (samo bazu) distribuiras negde drugde, van {pf} recimo u:
{localappdata}
... i kasnije putanju dohvatis na osnovu koda koji vraca tu putanju.


Mislim da mnogi programi danas koriste bas tu strategiju. Ako se ne varam, poenta i jeste da se nateraju programeri da {pf} sadrzi *nepromenljiv* kod, a da sve drugo bude negde van.

Inace, ne bi bilo zgorega proveriti i Google: "inno setup program files UAC", moguce da ima jos resenja.
[ kiklop74 @ 29.06.2010. 23:23 ] @
Sa Windows Vistom Microsoft je uveo novi vid zaštite stručno poznat kao Mandatory Integrity Control. On podrazumeva četiri nivoa pristupa svakom procesu koji se izvršava.

low - najniži nivo pristupa koji nema ni jedan proces po defaultu osim ako nije eksplicitno konfigurisan za tako nešto
medium- ovaj nivo pristupa imaju SVI korisnički nalozi (oni koji se koriste za interaktivno logovanje) uključujući i administratore. To znači da po defaultu bilo koji program pokrenut od strane korisnika se izvršava sa ovim nivoom. Naravno ovaj nivo izvršavanja ne omogućava izmenu sistema niti bilo kakve administratorske manipulacije
high- ovo je administratorski nivo pristupa do koga se dolazi "elevacijom" postojećeg procesa. Da bi se potvrdila validnost elevacije UAC će pitati korisnika za korisničko ime i lozinku i tako prebaciti svu eventualnu odgovornost za štetu na korisnika. Time se takođe onemogućavaju nestašni programi da čeprkaju tamo gde ne bi trebalo.
system - Ovo je nivo ostavljen sistemskim procesima, kernelu itd.

Od Windows-a XP potoji mogućnost dodavanja specijalnog manifesta (datoteka u xml formatu) kojom se mogu definisati različiti parametri neophodni za pravilno izvršavanje neke aplikacije.

U Visti i ostalim novijim verzijama Windows-a manifesti se koriste za definisanje potrebnog nivoa pristupa za izvršavanje neke aplikacije. U slučaju instalacionih programa skoro uvek je neophodno navesti da zahtevaju high nivo pristupa.

Ovako izgleda manifest kojim se zahteva da neki exe bude izvršen sa administratorskim "high" nivoom. Dovoljno je ovo snimiti u praznu datoteku koja se zove <ime izvršnog fajla.exe>.manifest i staviti ga pored izvršnog fajla.


<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="yes"?>
<assembly xmlns="urn:schemas-microsoft-com:asm.v1" manifestVersion="1.0">
<v3:trustInfo xmlns:v3="urn:schemas-microsoft-com:asm.v3">
<v3:security>
<v3:requestedPrivileges>
<v3:requestedExecutionLevel level="requireAdministrator"/>
</v3:requestedPrivileges>
</v3:security>
</v3:trustInfo>
</assembly>


Kada se pokrene ponovo ovakav program UAC će da se pojavi i pita za elevaciju.

Varijanta 2 je da se ugradi ovaj manifest u exe kao resurs. Resursi tipa manifest imaju kod RT_MANIFEST (24).

InnoSetup koliko vidim ne podržava tu varijantu. Možda je bolje da se prebaciš na nsis.

[ milan_sr @ 01.11.2010. 04:24 ] @
Imam 2-3 pitanja u vezi instalacije...

1. Kako da uradim da instalacija sama pravi folder u folderu de je instalacija...

2. Kada promenim putanju fajla konkretno "Source: "D:\Files\borlndmm.dll"; DestDir: "C:\Windows\System32\";" (ili bilo koi drugi fajl koi imam u sys32) javlja mi gresku pri instaliranje "An error occurred while trying to replace the existing file: DeleteFile; code 5. Access is denied. Clic retry...." Kako fajl da preklopim ili taj izbrisem a ovaj stavim.
[ X Files @ 01.11.2010. 06:46 ] @
Za pocetak, koji instaler koristis?

Kod InnoSetup-a, prouci OnLine dokumentaciju kada je u pitanju pravljenje folder:
http://www.jrsoftware.org
Inno Setup
Documentation
Setup Script Sections
Dirs


Sro se tice sistemskih foldera, pokusaj da program pokrenes kao administrator (Run as Administrator...).
[ milan_sr @ 01.11.2010. 06:55 ] @
InnoSetup 5.3.11 sto se tice UAC-a na nuli mi je...probao sam i tako i opet isto...mislim da je nes do inno...naprimer kad je ovaj kod Source: "D:\Files\adortl120.bpl"; DestDir: "C:\Windows\System32\"; Flags: ignoreversion onda on i na ovaj fajl isto pokazuje...kad trgnem "Flags: ignoreversion" onda ne pokazuja ama zato sada na ovaj istu gresku daja...zanci pricam prilikom pokretanje instalacije...