[ Goran1098 @ 20.06.2010. 18:03 ] @
Pozdrav svima.

Da li neko moze da mi objasni ciji to wireless internet hvatam? Drugar kaze da je to gradski internet i da mogu svi da ga koriste. On na drugom kraju grada koristi isti taj samo sto je S (hg520s). Ja iz mog stana hvatam hg520i. Hvatam i S ali mi je zakljucan i trazi mi sifru. Da li neko zna sifru od te mreze i da li je to stvarno gradski internet?

Hvala unapred.
[ fade @ 21.06.2010. 09:10 ] @
HG520 je model wifi rutera koje je Telekom delio za adsl prikljucke.
Nije to nikakav gradski internet, nego to tvoj komsija ne zna da zastiti svoj wifi.

U Telekomu ih tako podesavaju da moze svako da se nakaci na njih cim ih ukljucis, vecina korisnika ne zna da treba, a i da moze da zastiti svoju mrezu, pa tako po gradu imas gomilu tih HG520 pristupnih tacki.

[ Miroslav Cvejić @ 21.06.2010. 10:03 ] @
Sada je wireless ugašen na ruterima koje Telekom daje.
[ djricky @ 21.06.2010. 14:18 ] @
srecom pa su podelili jedno 100.000 komada, pre nego sto se neko setio da bi bilo dobro da to kinezi jos u fabrici ugase...
[ Miroslav Cvejić @ 21.06.2010. 14:52 ] @
Obavestili su korisnike da instaliraju novi firmver koji to rešava, pa su ti otključani ruteri sve ređi.

Ono što je alarmantno je da kad neko krade taj net brine da neko dalje od njega ne krade.
[ Goran1098 @ 22.06.2010. 00:42 ] @
Aham... A meni je signal very low ili low nekad.. od kog komsije to hvatam? tj. koliko daleko? da ne dobijem batina ako je neko iz zgrade. hehe :)
Da li taj sto hvatam njegov HG520i ima ogranicenu mesecnu potrosnju Gb-a ili kako to ide?


edit: kako se ja nekada konektujem i kad je zakljucan? ne kontam... nekad moze nekad ne moze...
[ negas @ 22.06.2010. 15:50 ] @
Miroslav [email protected]

Ono što je alarmantno je da kad neko krade taj net brine da neko dalje od njega ne krade.

Ako neko koristi vec tudji signal, zashto ga ne zatvoriti za ostale-tj SAMO ONDA ako znate da imate josh jednog koji se kaci na komshijski net, ali koji ga do dna dushe zloupotrebljava, skida po ceo dan nekakve gluposti od po 100mb do 350mb, i po ceo dan visi na tudjem ruteru skidajuci obimne stvari!

Mogu da zakljucam dva komshijska rutera, ali necu-bash zbog toga shto si ti pomenuo pa ja citirao, ali mi je krivo shto ti treci bukvalno vishe nego zloupotrebljavaju! Ok zloupotreba je i kad se samo nakacihs, ali nije strashno ako samo postujesh na neki sajt ili samo otvarash stranice, i ne skidash dnevno nishta preko 2 do 10mb MAX-i to jednom mozda u 10 dana i vishe! I pod uslovom da je FLET adsl!

Ali ako je zloupotreba od strane 3-ceg, 5-tog nakacenog korisnika evidentna, onda ga treba zakljucati! Znam neke ljude shta sve ne skidaju po tudjoj vezi-adsl-u! To po meni nije korektno!!!

Goran [email protected]

edit: kako se ja nekada konektujem i kad je zakljucan? ne kontam... nekad moze nekad ne moze

Ovako, kad vec koristish tudji signal, kad vec znash-koristi, ali budi da kazem u neku ruku korektan! Nece gazda umreti ako mu koristish deo signala! Medjutim kad ti je vec dozvolio a da nezna, koristi ga korektno! Shta to znaci, po mom mishljenju:

Skidanje dnevno podataka, do 5mb maksimalno, eventualno ako nekad trreba 10mb *pod uslovom da je ruter HG520s ili HG520i, c. Ako imash neki drugi, da nije HG520s, ne bih ti preporucio da bilo shta skidash, jer cesh direktno da oshtetish gazdu, cak i otvarajuci stranice, a pogotovu skidanjem fajlova sa neta(jer verovatno tad ima uplacen paket na na primer 1GB ili slicno)! Ako je HG520s ili i, c, gledaj sve stranice na netu, otvaraj, i pishi postove, skidaj do 5mb, max 10mb!

Dakle poenta je da gvirnesh na net-shto ti je za dz i dovoljno, a da ne oshtetish gazdu i pride si tako i najmanje vidljiv...

Sve ostalo je za mene debela zloupotreba...

Inace mozesh da se konektujesh samo na one na koje kad probash vidish da imash konekciju-svaki ostali je zakljucan!!!
Ne mozesh da se konektujesh na onima na koji ti trazi shifru...
[ calexx @ 22.06.2010. 16:58 ] @
Ne, nema ovde nikakvog korektnog korišćenja. Ako kradeš, onda kradeš, svejedno da li surfuješ ili skidaš filmove. Ili misliš da nije strašno da ukradeš žvaku ili čokoladicu ali ne smeš da ukradeš džak brašna i kilo čajne? To što komšija ne zna jer se ne razume nije opravdanje. Ako hoćeš da budeš korektan, javi se komšiji, objasni o čemu se radi i podesi mu da "korektne" komšije ne uzimaju nešto što neće da plate.

Ovde postoji trunka korektnosti ako i komšija nema pojma o čemu se radi pa pomisli da je u pitanju neki gradski free net ali kada sazna onda je druga priča.
[ tox master @ 22.06.2010. 18:23 ] @
@calexx je sve lepo rekao i objasnio.