Pozdrav!
Majka mi zivi sama u Bg, nabavio sam joj pre dve godine obican office kompjuter, ne zahtevan, cisto da moze da koristi internet radi komunikacije (Firefox, mail, Skype).
Imala je Windows XP, bio je original, medjutim zakacio se neki virus, pa je odnesen na reinstalaciju.
Od tada joj se Windows koci, pojavljuje se plavi ekran, usporen maksimalno od gomile zastita itd.
Naime, posto ne zivim blizu, nisam mogao da joj pomognem oko toga, ali sam sada dosao pa sam instalirao Ubuntu 10.04.
Sve radi, zvuk, mreza, video.
Instalirao sam i Skype, i jos par stvari.
Interesuje me koje je vase iskustvo sa stabilnoscu Ubuntua u smislu da ga koristi za te tri stvari (brovzer, mejl, skajp) a da se ne desi nesto neocekivano, pa da ne kuka sto sam joj instalirao to sto sam instalirao.
Oce li moci da izdrzi najmanje godinu dana bez stimanja?
[ maksvel @ 21.06.2010. 12:20 ] @
Mislim da nemaš brige. Vidi kako je podešen apdejt, da se ne skida sve i svašta bespotrebno i to je to.
[ zus @ 21.06.2010. 12:24 ] @
Ako posećiješ majku samo kad sređuješ komp onda je bolje da si joj ostavio Win. :D, ovako, nećeš je videti godinama. ;D
[ euripyd @ 21.06.2010. 12:47 ] @
Hehe, ....
hvala puno.
Komp ima 512 RAM, interesuje me da li je to ok za Ubuntu, ili da joj prebacim na Xubuntu??
[ maksvel @ 21.06.2010. 13:16 ] @
To bi trebalo da je sasvim dovoljno (zvanično je min. 256), naročito ako imaš neintegrisanu grafičku.
[ combuster @ 21.06.2010. 20:03 ] @
Jadna mama - uvek sama :D Ja racunam da tri godine imas fore do sledece reinstalacije :)
[ vatri @ 21.06.2010. 21:05 ] @
Combuster: a sto bas 3, zbog LTS ?? :)
Inace, imao sam ~6 mjeseci Ubuntu i radio je zadnji dan kao i prvi (dok nije riknula graficka kartica), tako da takodje mislim da si miran neko vrijeme.
[ combuster @ 21.06.2010. 21:28 ] @
Pa racunam da nece biti sistem nesto bas eksploatisan - ono vrtim prsten i kazem javlja mi se :)
[ Srđan Pavlović @ 21.06.2010. 21:35 ] @
Ma mozes ti Ubuntu da koristis i 10 godina nakon isteka zvanice podrske,
nema zakrpa dalje, i nije bas preporucljivo sto se sigurnsonog aspekta tice, ali ce da radi.
[ vlada_vlada @ 22.06.2010. 08:34 ] @
Ako Ubuntu opstane kod tvoje mame, ovo ce biti veliki korak za distro. Bas me zanima sta ce biti za par meseci...
[ agvozden @ 22.06.2010. 08:56 ] @
ako ostavis SSH uvek mozes pristupiti tom racunaru i srediti sta ne valja (osim ako je iskljucen iz stekera da bi se ukljucio usisivac;))
[ zus @ 22.06.2010. 10:25 ] @
Citat:
vlada_vlada: Ako Ubuntu opstane kod tvoje mame, ovo ce biti veliki korak za distro. Bas me zanima sta ce biti za par meseci...
Trajaće godinama. :D još ako joj neda rut lozinku.... decenijama ;D
[ Davor Stanković @ 22.06.2010. 10:40 ] @
Ubuntu je nesto najbolje sto mi se desilo - naravno od momenta kada sam shvatio za sta sluzi racunar i koje su njegove funkcije :)
[ Pali zari @ 22.06.2010. 20:15 ] @
Linux Rocks
[ BBS @ 23.06.2010. 03:06 ] @
@Davor Stanković
Ako je ubuntu nešto najbolje što ti se desilo onda mnogo stvari u životu propuštaš;)
@Pali zari
Ovo je najbolja upotreba Linuxa ikad:)
[ euripyd @ 23.06.2010. 07:58 ] @
E ljudi, ajte nemojte to windows vs linux itd... od toga moja keva nema koristi..
Citat:
vlada_vlada: Ako Ubuntu opstane kod tvoje mame, ovo ce biti veliki korak za distro. Bas me zanima sta ce biti za par meseci...
Haha... Videcemo, ajde da uspe voleo bih da se ne cima sa kojekakvim "majstorima" (tj nekim klincima iz ulice).
Zena 70 god, pa da vidimo hoce li Ubuntu da izdrzi.
Bez root lozinke, na desktopu joj se nalaze tri ikone Firefox-Thunderbird-Skype.
Ima i dole levo dugme da se gasi.
Sa desne strane naravno sat sa vremenskom prognozom i kontrolom jacine zvuka.
Inace, moze li apdejt da ide automatski, da se ona ne petlja? ILi da ga iskljucim?
[ combuster @ 23.06.2010. 09:47 ] @
Iskljuci ga pa ga pokreci sam kad dodjes sa vremena na vreme.
[ Davor Stanković @ 23.06.2010. 10:30 ] @
@BBS
Pricamo o racunaru i upotrebi istog (zbog toga je i napisan dio slozene recenice nakon zareza), a Ubuntu je u tom kontekstu ubjedljivo najbolje rjesenje ;)...
@euripyd
Za svaki slucaj instaliras joj team viewer, zapises user name i pass i lijepo sa svog racunara rijesis bilo kakav potencijalni problem na jednostavan nacin.
[Ovu poruku je menjao Davor Stanković dana 23.06.2010. u 11:43 GMT+1]
[ euripyd @ 23.06.2010. 12:32 ] @
hvala puno na idejama i dobrim savetima!
[ Srđan Pavlović @ 23.06.2010. 12:44 ] @
Pazi, i ja sam mojima stavio Ubuntu, tacnije Linux Mint.
Znaci das im samo 1 user nalog, poizbacujes sve sa desktopa,
iz gnome panela izbacis glavni meni da nesto ne zaebe slucajno,
a na desktopu joj ostavis SAMO ikonice za Firefox, Skype, OpenOfffice... i sta jos treba, i njen home folder shortcut (link)
A moze ikonice i u panel, ne mora na desktop.
U panelu ostavis samo sat i listu otvorenih aplikacija i zvuk da moze da pojaca i utisa i dugme za shutdown.
Kod mojih je slicno i do sada nisu uspeli nista da zaebu vec duze vreme :)
Obavezno napravi da home particija bude bar posebna particija na HDD-u ako ne mozes fizicki na drugi HDD da je stavis.
Srđan Pavlović
Obavezno napravi da home particija bude bar posebna particija na HDD-u ako ne mozes fizicki na drugi HDD da je stavis.
Keva nema neku bitniju dokumentaciju, tako da ako crkne, sta da se radi.
Vidim ima UbuntuOne, slicno kao Dropbox, pa mozda to moze da zameni drugi HDD, sto se podataka tice...
Inace, zar nije upaljen firewall po defoltu??
[ Srđan Pavlović @ 25.06.2010. 12:55 ] @
Moguce i da jeste, al proveri, ne secam se sad.
U svakom slucaju bolje mozda Mint 9 - on je zasnovan na Ubuntu 10.04, a odlican je,
plus odma ima i sve kodeke za multimediju i ostale proprietary formate, a i jos neke
dodatne dobre cake.
[ ghi @ 27.06.2010. 23:50 ] @
@ pali zari Majstore, svaka cast dobro sam se nasmejao. BRAVO!
[ loonies @ 28.06.2010. 18:38 ] @
Ja sam matorom stavio Ubuntu na komp pre jedno god dana, s vremena na vreme kada odem uradim update i to je to... Dok je imao windoze, malo-malo pa me zove kako je nesto zahebo, a da ne pricam o tome kako je systray bio pun nekih skakavaca, treptalica i cuda :)
[ euripyd @ 28.06.2010. 20:03 ] @
Citat:
looniesa da ne pricam o tome kako je systray bio pun nekih skakavaca, treptalica i cuda :)
Haha,....
Dok sam tu isprobavam i mucim Ubuntu, pa ako prodje moj "test", onda keva ima da bude sigurna!
[ jablan @ 28.06.2010. 20:15 ] @
Ti stariji kompovi umeju da budu hardverski poluispravni (produvali elektroliti, prljavi kuleri itd), tako da vidi proveri i to, tu ne može Linuks mnogo da pomogne.
[ ghi @ 28.06.2010. 22:22 ] @
Ja na mom PC-u imam Ubuntu 10.4 preeeeeeeeeeeeeezadovoljan sam, odlican je! Samo imam jedan problemchic, ne znam kako da stavim da mi font slova bude veci, na primer kad trazim neku pesmu, ne vidim imena pesama jer mi je monitor malo dalje, tako i ovo sto sam pisao ne vidim bas najbolje pa ako nadjete neku gresku u rukopisu, ne zamerite.
pozz ocekujem odgovor ;)
[ combuster @ 28.06.2010. 22:35 ] @
System-Preferences-Appearance-Fonts
Podesi velicinu fonta a mozes i dpi ako hoces...
[ ghi @ 28.06.2010. 22:50 ] @
Hvala,hvala
[ euripyd @ 29.06.2010. 09:21 ] @
Ja sam kevi podesio tako da je rezolucija monitora manja - da bi dobio veca slova. Njoj bas treba ono, IKONA, pa onda START....
Ono sa desne strane ti je conky. .conkyrc fajlove (podesavanje za njega) mozes naci na www.gnome-look.org kao i mnoge druge zezancije vezane za look&feel. Ako budes imao dalje neka pitanja koja nisu vezana za ovu temu - otvori nov thread.
[ ghi @ 29.06.2010. 12:08 ] @
Ok, hvala na linkovima i izvinjavam se sto sam postavio pitanje na pogresno mesto :)
[ peromalosutra @ 01.07.2010. 17:02 ] @
Samo da se osvrnem na pitanje stabilnosti, imao sam slicnu situaciju kod mladje sestre, reinstalirao sam joj sistem 2-3 puta u pola godine i svaki put bi ga dovela do toga da se kompjuter vise ne moze ni upaliti.. I prije 2 godine sam joj stavio Ubuntu 8.10, pokazao joj par osnovnih stvari i evo od tad ga koristi bez ikakvih problema. ;)
Kad svratim pitam treba li joj sta srediti na racunaru, ona kaze da je sve ok, tako da, nemas brige. :)
[ tdjokic @ 01.07.2010. 23:46 ] @
Citat:
peromalosutra: Samo da se osvrnem na pitanje stabilnosti, imao sam slicnu situaciju kod mladje sestre, reinstalirao sam joj sistem 2-3 puta u pola godine i svaki put bi ga dovela do toga da se kompjuter vise ne moze ni upaliti.. I prije 2 godine sam joj stavio Ubuntu 8.10, pokazao joj par osnovnih stvari i evo od tad ga koristi bez ikakvih problema. ;)
Kad svratim pitam treba li joj sta srediti na racunaru, ona kaze da je sve ok, tako da, nemas brige. :)
Ne bih nikoga da vredjam, ali se na ES toliko pricalo da Linux nije za desktop, uprkos ubedjivanju druge strane da svim korisnicima ne treba sve sto MS Windows nudi, tako da moram da se javim i da ih pitam da li su se sada uverili da je Linux ipak i za desktop korisnike? Mozda ne bas za sve korisnike i za svaki rad, ali mnogima to ni ne treba i sad svi ti koji su imali srecu da im neko instalira Linux imaju dusevni mir, a i administrator se vise ne cima sa njima, bilo da je brat, sin, sta-bilo-da-bilo!
[ euripyd @ 03.07.2010. 00:37 ] @
Citat:
peromalosutrareinstalirao sam joj sistem 2-3 puta u pola godine i svaki put bi ga dovela do toga da se kompjuter vise ne moze ni upaliti..
Govoris dakle u ovom slucaju o Windows sistemu?
[ Srđan Pavlović @ 03.07.2010. 01:02 ] @
Iz ovakvih tema niko nece nista posebno nauciti, a rasprave na ovakvu temu su vise za Advocacy forume.
Windows nas ovde ne zanima, a koliko je stabilan jedan Linux sistem zavisi pre svega od -
1. ispravnosti hardvera na kome je sistem
2. grupe paketa koji se koriste (stabilni spram razvojnih / nestabilnih verzija), ukljucujuci naravno i sam kernel (stabilni / razvojni)
3. konfiguracije samog sistema
Ako se pojavi / uoci neka konkretna pojava nestabilnosti, moze se otvoriti tema radi trazenja razloga.
[ combuster @ 03.07.2010. 10:07 ] @
Zavisi i od privilegija koje korisnik koji radi na njemu poseduje :D
[ Srđan Pavlović @ 12.07.2010. 19:15 ] @
To mi podpada pod ovu stavku 3
[ combuster @ 12.07.2010. 20:31 ] @
E ok, dobio sam PP od pokretaca teme i u dogovoru sa Srdjanom otkljucavam ovu temu. Najvise iz razloga sto mozda postoji jos neko pitanje vezano za stabilnost linuxa (samo ne znam koje bi to bilo ali nije na meni da sudim) a koje bi euripyd zeleo da postavi.
Tema je inicijalno zakljucana zato sto se krenulo u off sa uporedjivanjem stabilnosti i desktop upotrebe sa windowsom kao i nekih levih pitanja pa ne bih da od ove teme pravimo kupus. Ako moze bez takvih poruka, imamo advocacy za to pa da se siti ispricamo
/edit: kupusa_r problem sa es-skriptom
[Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 12.07.2010. u 21:42 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 12.07.2010. 20:35 ] @
A pokretac teme bi mogao da nam kaze i na kakvu je to
nestabilnost Ubuntu Linux-a naiso, u kojoj verziji, pod kojim
uslovima, pa da resavamo neki konkretan problem osim mlacenja prazne slame.
Ali ajde ko voli da mlati, nek mlati.
Ako pazljivo razmislis o one tri stavke koje u osnovi cine
to koliko ce ceo sistem raditi stabilno, videces da ne mozes
dobiti odgovor na tako uopsteno pitanje kako si postavio,
vec da se odgovor moze dati samo ako postoji neki konkretan
problem, inace dalja prica ravna "gledanju u kafu" ili "bacanju pasulja",
ili nekoj slicnoj korisnoj tehnici za izvodjenje zakljucaka.
[Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 12.07.2010. u 21:46 GMT+1]
Windows nas ovde ne zanima, a koliko je stabilan jedan Linux sistem zavisi pre svega od -
1. ispravnosti hardvera na kome je sistem
2. grupe paketa koji se koriste (stabilni spram razvojnih / nestabilnih verzija), ukljucujuci naravno i sam kernel (stabilni / razvojni)
3. konfiguracije samog sistema
Srdjane, ova konstatacija vazi i za bilo koji drugi operativni sistem.
No, da se vratim na tematiku, ne tvrdim da Linux nije stabilan, bilo je pitanje o izdrzljivosti i konfiguraciji koja ce da se ostavi .....khm...khm.. malo starijoj osobi, tj mojoj kevi.
I evo sta je keva rekla danas:
Citat:
KEVA
Svidja mi se, bas je dobar i lep.
Osim toga, mnogo se brze pali nego onaj "drugi".
Jedino za cim zali jeste kamera Vista Live IM, koja je kao proradila, a izgleda da nisam instalirao sve drajvere.
Ima tri ikone na desktopu: FF, Thunderbird, Skype
Kaze, svida joj se i vremenska prognoza (u taskbaru)
Eto toliko informacja za sada.
modedit: offtopic (windows poredjenje - takve rasprave otvoriti u advocacy forumu)
[Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 12.07.2010. u 22:10 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 12.07.2010. 21:12 ] @
Ok, lepo sto ste oboje zadovoljni resenjem.
[ Davor Stanković @ 12.07.2010. 21:21 ] @
Da iznesem nedavne spoznaje kada je ubuntu u pitanju, onako iz prve ruke, na laptopu drugara koji je odlucio da predje na ubuntu... Tacnije odredjene probleme...
Instalacija ubuntu-a prosla besprijekorno i prvi problem je nastao sa internetom preko pppoe konekcije, otvarao sam temu u vezi toga, ali necemo sad o tome, ukratko nisam nikako mogao da natjeram racunar da se konektuje na net preko pomenutog protokola, ali samo kada je ova mrezna karta u pitanju... (ne znam sad tacan naziv, asusov model laptopa je u pitanju)... Nije bas direktno vezano za stabilnost, ali sam to morao navesti...
E sad ovaj naredni problem je opet vezan za sam sistem...
Laptop se sam od sebe palio tokom noci, nicim izazvan i na kraju se doslo i do zakljucka da kada se god upali adsl modem u tom momentu se pali i laptop, bez obzira sto je lid preklopljen i racunar normalno ugasen... :)
Dakle sta je izazvalo konkretno podizanje sistema nisam/nismo mogao/li shvatiti...
Problem broj 2 je bio i sa skype-om... Naime, na pomenutom racunaru torrenti su radili, surfanje bez problema, na skype-u je pisalo online, ali kod prijatelja koji su na listi stalno je pisalo offline, pa onda povremeno online, kasnile konstantno poruke i neprekidno je dolazilo do prekida. Ni to se nije moglo rijesiti reinstalacijom i odredjenim google savjetima... Ali je recimo msn radio sasvim korektno.
Dakle, jedini problem kada je linux (ubuntu u ovom slucaju) u pitanju je nepredvidivost, odnosno na svakom racunaru se moze ocekivati odredjena okolnost koja nije bila na predhodnom, odnosno odredjeni problemi oko kojih ce se potencijalni korisnik morati pozabaviti.
E sad, ja sam iznimno zadovoljan sa apsolutno svime i nakon nesto vise od mjesec dana podesavanja i prilagodjavanja imam sistem koji je:
I ako cemo iskreno, nikad nisam bio ovako digitalno bezbrizan kao na linuxu :) I da, nije bilo namjere da se vrsi bilo kakvo poredjenje, vec je u pitanju konkretna problematika i licni sud o temi, koji je nastao iz zapazanja, upotrebe i iskustava.
Toliko ;)
/edit: izbacen offtopic i windows VS Linux diskusija
Ako se nastavi ovako (zato sam i zakljucao temu onda
jer sam po svemu sudeci ispravno predvideo pravac u
kome ovako postavljena tema moze da ide - bice prebaceno u Advocacy.
[Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 12.07.2010. u 22:47 GMT+1]
[ combuster @ 12.07.2010. 21:35 ] @
Citat:
Laptop se sam od sebe palio tokom noci, nicim izazvan i na kraju se doslo i do zakljucka da kada se god upali adsl modem u tom momentu se pali i laptop, bez obzira sto je lid preklopljen i racunar normalno ugasen... :)
To se zove WOL (Wake up On LAN) - trebao je da iskljuci tu opciju u biosu. To sto se ne dogadja pod linuxom nikako nije prednost nego mana - znaci da mu ta opcija ne radi :D
[ Davor Stanković @ 12.07.2010. 21:39 ] @
:)
E vidis sa tim nisam bio upoznat, samo znam da na Winu to nije bio slucaj :)
[ combuster @ 12.07.2010. 21:44 ] @
Aha, to mu se dogadjalo pod Linuxom :D E onda je to dobra stvar :)
[ Davor Stanković @ 12.07.2010. 21:50 ] @
:)
Da,da, pod ubuntu-om, samo sto nismo znali o cemu se radi :)
[ Srđan Pavlović @ 12.07.2010. 21:51 ] @
Meni se to desavalo davnih godina sa DialUp modemom.
Dodjem kuci, a ono racunar upaljen, a znam da sam ga
ugasio kad sam krenuo na posao. Odmah znam da me neko
zvao na fiksni :D
Naravno, u BIOS-u bila ukljucena opcija Wake Up on Ring (modem).
[ maksvel @ 12.07.2010. 21:53 ] @
Citat:
To se zove WOL
Evo nove parole (dušu dala za Advocacy)
Wake up On Linux. :)))
[ calexx @ 12.07.2010. 21:58 ] @
Ovaj, kakve veze ima koji je OS ako se to podešava u biosu?
[ Davor Stanković @ 12.07.2010. 22:03 ] @
^^
Samo u domenu mog slucaja... Na linuxu se desavalo gore opisano, a na Win-u ne...
[ Srđan Pavlović @ 12.07.2010. 22:04 ] @
Trebalo bi da nema nikakve veze :)
OS moze da ocita nesto iz BIOS-a ako je OS aktivan i ako je neka
varijabla predvidjena i postoji za citanje (dostupna na nekoj mem lokaciji),
a ako je racunar ugasen (OS nije aktivan), onda taj Wake Up on Lan
radi isto kao da si pritisnuo dugme za paljenje racunara, odnosno kad
detektule odgovarajuci signal na LAN portu ploca posalje signal za paljenje racunara :)
[ combuster @ 12.07.2010. 22:08 ] @
Ima veze u toliko sto ako acpi drajveri nisu napisani tako da postuju podesavanja u bios-u mozes da se slikas sa WOL funkcijom ukljucenom :)
Desava se na linuxu cesto :) Probaj sa acpi=off kernel parametrom da podignes linux pa odradi shutdown -h now i onda probaj da probudis masinu remotely - nesto ne verujem da ce da sljaka :) Isto ce se desiti u slucaju da linux acpi drajveri ne ocitaju BIOS postavke kako treba (a takvih slucajeva koliko volis). Kada se sistem gasi napajanje na lan kartici mora da ostane aktivno u slucaju WOL-a ukljucenog - a to je vec deo koji operativni sistem mora da odradi pri deinicijalizaciji kartice tokom gasenja sistema (naravno postujuci postavke u BIOS-u).
Koliko opcije u BIOS-u imaju veze sa linuxom (i operativnim sistemima inace) sam nasao u mail klijentu, bas mi je bilo interesantno da pratim Linusova zapazanja vezana za ovo na lkml-u. Eto sta misli o BIOS-u, ACPI-ju i BIOS programerima :)
Citat:
Also, even with Windows, I do wonder if they have things like cut-off
dates for trusting ACPI. We certainly do.
We don't really want to know about the "presense". What we want to know
about is whether we were _loaded_ with EFI or not.
IOW, even if the system is EFI-capable, if we actually booted through the
legacy BIOS interfaces, we would consider ourselves in "legacy" mode.
> All of which means in the normal case pay attention to acpi. That is
> more likely to be correct and usable than EFI anything.
Oh yes. ACPI is actually _tested_, so while it's buggy, it's unlikely to
be quite as spectacularly buggy as any EFI interfaces probably are.
But the issue here is that on a "legacy PC", we can't just say "ACPI
doesn't mention this device, so it can't exist". Because in a legacy PC
model, that simply isn't true. All those motherboard devices can easily
exist (and do!) even if ACPI/PnP don't mention them.
But if we live in a non-legacy world (ie we were loaded through EFI), I
think it's much more reasonable to say "we'll ignore any devices not
mentioned by ACPI".
We do not trust BIOS tables, because BIOS writers are invariably totally
incompetent crack-addicted monkeys. If they weren't, they wouldn't be BIOS
writers. QED. And in fact the Apple problem is an _example_ of this BIOS
writer incompetence, not some shining example of them doing something
right.
Inace problem je bio do ne prepoznavanja tastature po cold reboot-u (problem koji sam ja imao sa i8042 kontrolerom na mom laptopu - puko sam ko zvecka). Ista fora kao ova sa WOL - po software-skom restartu se tastatura vidi - po cold boot-u jok :)
[Ovu poruku je menjao combuster dana 12.07.2010. u 23:41 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 12.07.2010. 22:46 ] @
E, ovo sam morao u potpis...
[ combuster @ 12.07.2010. 23:03 ] @
Evo nije me mrzelo da nadjem deo koda koji pri deinicijalizaciji drajvera za moju mreznu karticu (rt8169) prepoznaje da li je WOL ukljucen ili ne:
Citat:
if (system_state == SYSTEM_POWER_OFF) {
/* WoL fails with some 8168 when the receiver is disabled. */
if (tp->features & RTL_FEATURE_WOL) {
pci_clear_master(pdev);
Inace nalazi se na kraju u funkciji rtl_shutdown. So case closed :) Izvinite za off...
[ Srđan Pavlović @ 12.07.2010. 23:34 ] @
Kanda si u pravu za WoL :)
A sto se off-topic-a tice, ja i ne vidim sta jos pametno moze da se kaze "on-topic" tako da... svejedno :)
[ euripyd @ 13.07.2010. 00:23 ] @
Sunca ti zarkog, vratim se za dva sata, pa vi od keve napraviste ...
Ajd, da ON-TOPIC:
Koliko vam vec dugo stoji sistem (Ubuntu) koji funkcionise bez problema?
A da se jave oni koji ga koriste svakodnevno u normalne svrhe, ne u svrhu mucenja sistema i milijardu instalacija, konfiguracija, skinova, compiza itd......
keva ga ima vec 3 nedelje.
[ madcama @ 13.07.2010. 00:47 ] @
Nije ubuntu, ali linux je linux, meni je mandriva 2008.0 stajala od izlaska pa sve do pocetka jula. Ono sto nije radilo, nije radilo zbog mog neznanja i cackanja, tako da cenim da sam bio malo obazriviji u tome sta radim da bi sve radilo kao i na dan instalacije.
[ tdjokic @ 13.07.2010. 03:12 ] @
Citat:
euripyd: Koliko vam vec dugo stoji sistem (Ubuntu) koji funkcionise bez problema?
Ima li neka jednostavn komanda da se ovo pogleda? Ja ne znam, a bas me zanima.
[ Dr.Love @ 13.07.2010. 09:31 ] @
Za Linuxe na RPM systemu paketa moze se poterati:
rpm -qa --last | tail -1
Verovatno ima nesto slicno i za ostale.
[ cisco89 @ 13.07.2010. 11:55 ] @
Probaj ovo u terminalu, radi na debian distribucijama 100%, verovatno ce i na RPM
To prikazuje samo vreme od podizanja sistema - ne od same instalacije. Pokusavao sam preko directory creation date-a nesto (buduci da ext4 podrzava cdate) ali mi ne daje dobre rezultate, moguce da je neki bug.
[ maksvel @ 13.07.2010. 14:29 ] @
combuster, ti si u toku sa kernel-razvojem: da li su uopšte podržali upotrebu ctime?? postoji polje, ali da li ga kernel koristi... možda zato brljavi.
Može se juriti neki folder koji gotovo sigurno nije menjan (može i /, ako nije u njemu pravljen novi folder posle instalacije), a valjda je i log pisao nešto prvog dana ;)
LM, nisam siguran da postoji pouzdan način da se ovo odredi. Čini mi se da je bilo reči o tome u jednoj temi nedavno, neki lap-top za koji se sumnja da je već korišćen - tako nešto...
Btw, treba obratiti paznju na ctime i na crtime koji nas zanima.
I treba gledati na direktorijumu (recimo /sbin se formira jednom tokom instalacije),
a fajlovi se posle mogu menjati prilikom nekih od apdejta sistema, i slicno.
ls komanda "podrzava" ctime (vreme zadnje izmene), ali ne i crtime.
Citat:
-c with -lt: sort by, and show, ctime (time of last modification of
file status information) with -l: show ctime and sort by name
otherwise: sort by ctime
[ Srđan Pavlović @ 13.07.2010. 15:25 ] @
Kad smo kod ovoga, samo da pomenem i ntfsinfo,
koji moze da "iscedi" file creation time iz NTFS fajlsistema.
bi trebalo da radi. Ne raditi na montiranom fajlsistemu.
Nemam sad ovde neki NTFS da probam... tj. imam
eksterni USB disk sa jednom NTFS particijom od 1,5TB
ali tu ne bih da eksperimentisem, to je bekap :)
[ combuster @ 13.07.2010. 15:44 ] @
Citat:
combuster, ti si u toku sa kernel-razvojem: da li su uopšte podržali upotrebu ctime?? postoji polje, ali da li ga kernel koristi... možda zato brljavi.
Da to je i bila ideja, da folder koji se ne kreira po podizanju sistema se proveri za creation date. EXT4 drajveri su u kernelu - tako da je u kernelu sigurno podrzan creation date za razliku od ext2 i ext3. E sad ja sam probao sa ls ali nije moglo - davao mi je modified date ma koji mu switch prosledio.
Probao sam sad ovu Srdjanovu komandu i ne sljaka mi :(
Po meni nema drugog nacina videti kada je sistem instaliran - ono za hd vazi ukupno vreme koje je hard disk radio (power_on time).
/edit: Nisam pogledao thread da je potreban inode :) Evo sad sljaka:
Evo od kada kod mojih Arch Linux radi k'o sat - od decembra 2009-te
8202 je inode za /sbin direktorijum.
[ Srđan Pavlović @ 13.07.2010. 16:15 ] @
Njima stavio Arch, a ja p|ckic4 vozim Ubuntu i Mint
[ combuster @ 13.07.2010. 16:18 ] @
Ti kontra od euripyd-a, sebi stabilno a matorcima bleeding edge :)
Pa jel to fer bre sunce mu... Mada ko sto se da videti ispade da je Arch dovoljno stabilan :)
[ Srđan Pavlović @ 13.07.2010. 16:19 ] @
Samo core i extra kod mojih, nije bas tako bleeding edge,
mogao sam i testing da enejblujem - ali mogu reci da radi
kao prvog dana kad sam ga instlirao
[pavlovic@Kompjuter ~]$ cat /proc/cpuinfo | grep 'model name' && cat /proc/cpuinfo | grep 'cpu MHz'
model name : Intel(R) Celeron(R) CPU 2.00GHz
cpu MHz : 2673.682
[pavlovic@Kompjuter ~]$
Sa sve ovakvim OC-om, na leto...
[ dany12 @ 13.07.2010. 16:58 ] @
Jel to radi samo sa ext4 ili i sa ext3?
[ combuster @ 13.07.2010. 17:02 ] @
Trebalo bi da moze samo na ext4 da se vidi crtime - ali ako imas ext3 ne bi bilo lose da proveris pa da nam javis.
Pa zato i pitam,proverio sam i ne daje crtime,sve drugo ima samo ovo nema.Steta bas sam mislio da proverim moj arch instaliran 2008,i jos uvek radi kao prvog dana. :)
[ combuster @ 13.07.2010. 17:17 ] @
Citat:
Improved timestamps
As computers become faster in general and as Linux becomes used more for mission critical applications, the granularity of second-based timestamps becomes insufficient. To solve this, ext4 provides timestamps measured in nanoseconds. In addition, 2 bits of the expanded timestamp field are added to the most significant bits of the seconds field of the timestamps to defer the year 2038 problem for an additional 204 years.
Ext4 also adds support for date-created timestamps. But, as Theodore Ts'o points out, while it is easy to add an extra creation-date field in the inode (thus technically enabling support for date-created timestamps in ext4), it is more difficult to modify or add the necessary system calls, like stat() (which would probably require a new version), and the various libraries that depend on them (like glibc). These changes would require coordination of many projects. So, even if ext4 developers implement initial support for creation-date timestamps, this feature will not be available to user programs for now.[11]
Bitno je da crtime postoji sada kao feature i da ga je moguce ocitati nekako :)
(za sada ovako preko debugfs)
Timestamp u nano-sekundama - nice :)
[ combuster @ 13.07.2010. 17:32 ] @
Yep, we need that :D
[ euripyd @ 13.07.2010. 18:16 ] @
Zamisli KEVA u command line na Arch-u... e to bi bilo zakon!!!
Ma, kako ljudi ne znate kada ste instalirali? Pa nije to ono, instaliram svaki peti dan, pa ne znam.... Zar nema neki core fajl sa time stamp?
Interesuje me jos jedna stvar, a to je bas sto se tice i izdrzljivosti i dugotrajnosti sistema.
Da li postoji file-fragmentation kao sto postoji u Windowsu? Da li na to treba da se obrati paznja?
Kako stoje aplikacije, da li ima natrpavanja "registra" od strane aplikacija, ili su one dovoljno odvojene od sistema?
Mozda su pitanja neka ovde nebulozna, u Linux se ne razumem isuvise dobro...
I MOLIM BEZ WINDOSW VS LINUX FLAME... idite na Advocacy, ako zelite..
[ tdjokic @ 13.07.2010. 18:35 ] @
Citat:
euripyd: Da li postoji file-fragmentation kao sto postoji u Windowsu? Da li na to treba da se obrati paznja?
E, dobro je sto si ovo pitao, da ti se keva ne zbuni. Sistem svako toliko sam odradi defragmentaciju pre nekog boot-a i tada se tamo pojavi neki natpis i nesto se dogadja, samo kazi kevi da saceka i da ce se to samo odraditi, da se ne prepadne.
A ovo drugo ne znam i nikad nisam obracao paznju, jer sam cesto menjao distribucije i reinstalirao.
[ combuster @ 13.07.2010. 18:38 ] @
Linux kao linux nema registry bazu, sve je u conf fajlovima unutar /etc direktorijuma i unutar tvog home direktorijuma. Tako da aplikacije ne pristupaju zajednickoj bazi vec svaka aplikacija ima svoj konfiguracioni fajl.
Za defragmentaciju ti je tdjokic lepo objasnio.
[ euripyd @ 13.07.2010. 18:47 ] @
Citat:
combuster:aplikacije ne pristupaju zajednickoj bazi vec svaka aplikacija ima svoj konfiguracioni fajl.
E ovo mi se dja-svi, kao na Meku...
Sto se tice defragmentacije, da li sistem to radi povremeno, ili svaki put kada se podigne?
U kom trenutku sistem odluci da vrsi defragmentaciju?
[ tdjokic @ 13.07.2010. 19:08 ] @
Citat:
euripyd: Sto se tice defragmentacije, da li sistem to radi povremeno, ili svaki put kada se podigne?
U kom trenutku sistem odluci da vrsi defragmentaciju?
Povremeno, nakon odredjenog broja boot-ovanja.
[ combuster @ 13.07.2010. 19:09 ] @
Koliko je meni poznato - a mozda i gresim - nikada se nisam interesovao za to previse - linux ne radi defragmentaciju uopste vec je sprecava u samom startu koliko je to moguce.
Citat:
Persistent pre-allocation
The ext4 filesystem allows for pre-allocation of on-disk space for a file. The current method for this on most file systems is to write the file full of 0s to reserve the space when the file is created. This method is no longer required for ext4; instead, a new fallocate() system call was added to the Linux kernel for use by filesystems, including ext4 and XFS, that have this capability. The space allocated for files such as these would be guaranteed and would likely be contiguous. This has applications for media streaming and databases.
Delayed allocation
Ext4 uses a filesystem performance technique called allocate-on-flush, also known as delayed allocation. It consists of delaying block allocation until the data is going to be written to the disk, unlike some other file systems, which may allocate the necessary blocks before that step. This improves performance and reduces fragmentation by improving block allocation decisions based on the actual file size.
Multiblock allocator
When a file is being appended to, ext3 calls the block allocator once for each block individually; with multiple concurrent writers, files can easily become fragmented on disk. With delayed allocation, however, ext4 buffers up a larger amount of data, and then allocates a group of blocks in a batch. This means that the allocator has more information about what's being written and can make better choices for allocating files contiguously on disk. The multiblock allocator is used when delayed allocation is enabled for a file system, or when files are opened in O_DIRECT mode. This feature does not affect the disk format.
E sad, koliko sam na netu nasao imaju neki patch-evi za kernel za online defragmentaciju fajlsistema ali koliko je meni poznato - ne verujem da su ukljuceni u kernel. Mozda, ne zna se nikad sa Ubuntu-om :)
[ Srđan Pavlović @ 13.07.2010. 19:37 ] @
Posle odredjenog broja MONTIRANJA fajlsistema,
sistem ce sam pokrenuti proveru fajlsistema pre njegovog
montiranja da bi se proverio integritet fajl sistema, kakva
crna defragmentacija, ne znam odakle vam to :)
I to ce ta provera biti pokretana samo ako u /etc/fstab fajlu stoji
da se particija proverava (dve cifre na kraju fstab linije, ako je 0 i 0 nece biti provera)
Inace, nema fragmentacije (ili vrlo malo, u svakom slucaju beznacajno) zbog samog fajl sistema,
tako za to pitanje sto se linux-a tice ne treba "davati ni pisljiva boba" :)
[ euripyd @ 13.07.2010. 21:06 ] @
Zvuci odlicno, nema fragmentacije, nema brljanja programa po sistemu.
A s obzirom da keva koristi 3 programa i radi uvek jedno te isto (pise mail, cita novine i Facebook, Youtube, zove na Skajp), onda ce joj valjda sistem raditi jos kojih 25-30 godina. Do njene stote, da se kaze!
[ maksvel @ 13.07.2010. 21:20 ] @
...I onda reši da apgrejduje na Zen Zebru.
[ Srđan Pavlović @ 13.07.2010. 21:25 ] @
Ma jok, na Ubuntu 25.04 - Šepavi Šakal
[ tdjokic @ 13.07.2010. 22:46 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: kakva
crna defragmentacija, ne znam odakle vam to :)
Ma dobro, nisam ja ekspert i nisam nista kategoricki tvrdio, ali je u konkretnom slucaju najvaznije da korisnik (izgleda da je neka moja vrsnjakinja? Ja sam 1942 godiste.) priblizno zna sta mu se to dogadja svako toliko i zasto se boot zaustavio, nista vise.
[ Srđan Pavlović @ 14.07.2010. 07:13 ] @
To sto sto se povremeno startuje je fsck (alat za proveru fajl sistema), i traje relativno kratko.
Mislim da je na Ubuntu i Mint-u po default-u podeseno posle svakog 21 montiranja, tako nesto, nisam siguran :)
[ Milan M. Radovic @ 14.07.2010. 08:13 ] @
Covece, ovo je najdelotvornija, najludja i ujedno najjaca tema u proteklih par meseci :)
Moracu i ja neki ubuntu da bacim sestri na komp :) hehe.
Ne bi ja bas ostavljao kevu sa Linuxom... zamisli vratis se posle par godina, a keva s vrata : e, prekompajlirala sam kernel.. mani se :) ili jos gore - naravila sam svoju distribuciju from scratch! :) hehe
[ tdjokic @ 14.07.2010. 09:15 ] @
Trazih, trazih po netu i nista ne nadjoh od ovih ozbiljnih, strucnih stvari / komandi za odredjivanje datuma instalacije. A onda se setim jednog "seljackog" resenja - u File manageru prikazem fajlove i direktorije kao listu i onda gledam - najcesci datum je 10/17/2009, dakle oktobar 17, 2009. Tad je nastao i direktorij Home i jos mnogi direktoriji i fajlovi i bice da je to datum instalacije.
Distribucija Mint Elyssa Xfce a imam i Wine i Microsoft IE 6.0. Kao sto sam par puta govorio, do sada nisam sreo ni jednu distribuciju da sve radi samo sa njom i uvek imam vise distribucija na disku. Recimo, jedna (ova sto stalno radim sa njom?) mi je javljala da su svi RW DVD diskovi koje imam puni i da na njih ne moze nista da pise, sto nije bila istina. Onda uradim restart, boot neku drugu i odradim poso, pa se vratim u ovu, koja mi je bila najbrza na starom harveru, osnovna sa Atom plocom i Intel grafikom. A, pa da - sad sam zamenio plocu, isto je 17x17 cm = mini ITX ali je Zotac, ima integrisanu nVidia graficku na sebi i verovatno bih sada sa lakocom mogao da koristim neku drugu distribuciju ali mi je ovaj bangavi Xfce nekako najomiljeniji. Znaci, Xfce je na HDD stalno a plocu sam menjao. Na toj novoj ploci je izmenljivi procesor LGA 775 Intel.
[ maksvel @ 14.07.2010. 09:29 ] @
Citat:
A onda se setim jednog "seljackog" resenja - u File manageru prikazem fajlove i direktorije kao listu i onda gledam - najcesci datum je 10/17/2009, dakle oktobar 17, 2009.
Prilično pouzdano rešenje - retko ko npr. unutar / pravi neke dodatne direktorijume nakon instalacije, tako da atributi ostaju nepromenjeni od tada.
Citat:
zamisli vratis se posle par godina, a keva s vrata : e, prekompajlirala sam kernel.
A ti onda kažeš: "Batali kernel, daj neku klopu da forkujem!"
[ niceness @ 14.07.2010. 16:11 ] @
Na debian-olikim sistemima datum instalacije mozete videti iz /var/log/installer/syslog.
[ tdjokic @ 14.07.2010. 16:24 ] @
Citat:
niceness: Na debian-olikim sistemima datum instalacije mozete videti iz /var/log/installer/syslog.
E hvala. Tacno sam procenio onim mojim primitivnim metodom - 17 oktobar 2009 je i u ovom fajlu koji si ti naveo.
[ Dr.Love @ 14.07.2010. 21:58 ] @
Citat:
niceness: Na debian-olikim sistemima datum instalacije mozete videti iz /var/log/installer/syslog.
Na CentOS-u (i Fedori) ima i /var/log/anaconda.log sa datumom instalacije.
[ euripyd @ 14.07.2010. 23:44 ] @
Sta mislite da napravimo neki KevaLinux distro, ono, za penzionere?
Ali i da moraju sami da instaliraju, tipa
Zelite li da instalirate:
(opcije) DA.
Kad vec proizvode mobilne za penzose sa velikom tastaturom...
[ combuster @ 15.07.2010. 00:08 ] @
Ma jok, samo neka ti Assistive Technologies shortcut bude na desktopu, ono kad ne mogu da nadju naocare i te fore :)
[ euripyd @ 15.07.2010. 00:32 ] @
Svideo mi se recimo kako je izgledao onaj Asus PC 900, linux je stvarno bio vrlo jednostavan tamo, na nivou moblinog telefona skoro.
Verujem da je upravo zbog toga taj sistem i bio izdrzljiv, ima malo sta da se uneredi.
[ tdjokic @ 15.07.2010. 05:00 ] @
Citat:
Dr.Love: Na CentOS-u (i Fedori) ima i /var/log/anaconda.log sa datumom instalacije.
Ovo sam nasao na netu ali za Mint nisam. Bio sam i na Mint forumu i tamo mi stalno javljalo da su pojmovi koje trazim suvise cesti, pa ne moze da nadje . Pisao sam recimo 'date of installation' i slicno, stavljao i + izmedju reci i nije htelo da nadje ovo sto je objavio kolega niceness.
Evo, upravo mi se bila aktivirala ona "defragmentacija" ali nisam imao pri sebi jace naocare i jedva procitah sta pise - nista konkretno, napisano je obicnim engleskim "Rutin check of drive ..." ne kaze izricito sta zapravo radi. Ima i opciju 'Skip' ako neko nece da ceka, ali ja to izbegavam da koristim, sta ga znas prekines ga taman kad svrsava pa se pogubi i nesto zabrlja.
[ combuster @ 15.07.2010. 10:43 ] @
On proverava integritet fajlsistema sa fsck i prijavi na kraju kolika je fragmentacija na particiji u procentima ali ti ne defragmentira disk pri tome. Na ext4 ta provera traje par sekundi dok na ext2/ext3 cini mi se da u zavisnosti od strukture dir/fajlova na fs-u moze da potraje ohohoho...
[ Srđan Pavlović @ 15.07.2010. 14:28 ] @
Kad koristis ispravan hardver, dobro podrzane komponente,
i proverene distribucije sa pouzdanim paketima (stable varijante),
i dobro se iskonfigurise sistem, Linux moze da traje onoliko
koliko traje ta masina na kojoj radi :)
[ calexx @ 15.07.2010. 16:34 ] @
To važi za sve operativne sisteme, jedino kod nekih mnogi misle da sve mogu pa ih brzo upropaste. Ja radim baš po ovome kako si napisao, OS menjam uglavnom sa novim hardverom ili sa nekom globalnom promenom OS. Kod Linuxa je to na nekoliko meseci, kod Windowsa onda kada se pojavi potpuno novi.
Čini mi se da je sve ovo ipak malo OT. ;)
[ combuster @ 15.07.2010. 17:15 ] @
Hihihi pa offtopicili smo po ovoj temi jer nema vise nista da se kaze na samu temu - zato je i svojevremeno bila zakljucana ali smo je otkljucali da bi pokretac teme eventualno postavio jos neka pitanja - mada teme ne bi smele biti svastare u kojoj ce bilo koji es korisnik postavljati random pitanja ne vezana za samu temu.
[ euripyd @ 16.07.2010. 10:26 ] @
Zakljucaj sad, sunca li ti zarevog !!
[ combuster @ 16.07.2010. 10:32 ] @
Ma sad necu iz principa :)
[ Brucelee @ 16.07.2010. 10:50 ] @
Samo jedna je mama!!!
[ Srđan Pavlović @ 16.07.2010. 14:47 ] @
Ok, sad vise nema otkljucavanja. Ovo je ozbiljan deo foruma.