[ carloss @ 28.06.2010. 16:32 ] @
Mene zanima da li kod nas ima provajder koji nudi iznajmljivanje adsl interneta, ali samo na 2-3 meseca, i posle toga da im vratim opremu. Pre svega za Novi Sad me ovo zanima |
[ carloss @ 28.06.2010. 16:32 ] @
[ ArsenLupen @ 28.06.2010. 16:56 ] @
http://www.sezampro.rs/public/page/padsl.asp
Ja sam kod njih uzeo jer ne obavezuju na godinu dana kao Telekom, zaokruzuju na mesec dana, kad hoces da raskines ugovor pojavis se sa ruterom i to je to ![]() [ carloss @ 28.06.2010. 17:15 ] @
Odlicno :)
Hvala na brzom odgovoru [ dejan1972 @ 29.06.2010. 13:45 ] @
Bolje uzmi PTT..Sezam sve zivo filtrira..
[ DeeMon @ 29.06.2010. 14:01 ] @
>
Ne pričaj gluposti.Sezam do sada ama baš ništa nije filtrirao i blokirao. [ ArsenLupen @ 29.06.2010. 14:10 ] @
Citat: ..Sezam sve zivo filtrira.. Drugi net osim Sezamovog nisam ni koristio, kazi molim te za sta sam ostao uskracen? [ calexx @ 29.06.2010. 16:37 ] @
Jedino što bi moglo da se kaže su (uglavnom spam) mejlovi ali Sezampro uvek pošalje info koji su mejlovi odbijeni pa ako se neki normalan provukao, uvek može da se popravi. Ništa drugo nikad nisu filtrirali.
[ tdjokic @ 29.06.2010. 17:48 ] @
Citat: carloss: Mene zanima da li kod nas ima provajder koji nudi iznajmljivanje adsl interneta, ali samo na 2-3 meseca, i posle toga da im vratim opremu. Pre svega za Novi Sad me ovo zanima Ja sam imao iznajmljen Internet preko kablovskog provajdera svega nekoliko dana, ali je njima lako - kabl je vec bio u kuci, doso monter, stavio modem, ne moraju kod njih nista da dodaju. Kad sam otkazao samo je modem bio vracen i gotova prica. Ali za ADSL ne moze tako. [ calexx @ 29.06.2010. 18:21 ] @
Bitno je samo da postoje uslovi što znači da je to nešto već postavljeno u njegovoj centrali i ima slobodan port a onda zavisi od provajdera kako će da mu to ponudi. Pomenuti Sezam i još neki imaju varijante da se uzme na neodređeno i može da se raskine i posle 2-3 meseca dok recimo Telekom i neki drugi obavezuju bar godinu dana. Pošto je ionako stalna nestašica portova, neće da bude problem da oni to daju nekom drugom.
[ salac_ue @ 29.06.2010. 19:19 ] @
A zašto ne probaš sa kablovskim netom? U SBB-u nemaš ograničen ugovor - plaćaš svakog meseca račun za prethodni, kad hoćeš prekid usluge obavestiš ih nekih 15 dana ranije i to je to.
[ tdjokic @ 29.06.2010. 19:53 ] @
Citat: calexx: Pošto je ionako stalna nestašica portova, neće da bude problem da oni to daju nekom drugom. [ calexx @ 29.06.2010. 20:20 ] @
Nadam se da dolazi vreme kada će dobijanje porta da bude normalno pa da možeš da odeš, sklopiš ugovor i raskineš kada ti odgovara. Hm, eto mi prilike da probam, idem ovih dana do Telekoma da proverim da li može da se dobije ADSL tj port, da sestričina iskoristi detetov odličan uspeh. ;)
[ maksvel @ 29.06.2010. 20:30 ] @
Hteo ja da se prebacim na Telekom i tražio od Beotela MIK. Kažu: tek za 5 dana mogu da mi ga dostave (a onda ću da ugazim u jul, pa moram da platim jul). Šta mu rade toliko - je l' to ima neka procedura da ISP traži od Telekoma MIK, pa dok im ovi daju ili šta??
[ calexx @ 29.06.2010. 20:49 ] @
Ako se nije nešto promenilo, onda samo odvraćaju korisnike. Ja sam prethodno nekoliko puta pitao u Sezam radnji i rečeno mi je da se sve završava najviše za par sati. Zato sam došao onog dana kada mi je odgovaralo da počnem sa Telekomom, posle možda sat vremena mi je stigao SMS sa porukom i otišao sam po papir.
Sačekaj kraj jula pa idi bar 6-7 dana pre kraja meseca i traži MIK, ako im je to pravilo, onda dobro isplaniraj. [ djricky @ 30.06.2010. 09:03 ] @
Citat: DeeMon: Ne pričaj gluposti. Sezam do sada ama baš ništa nije filtrirao i blokirao. Ne prica gluposti. Poznata je cinjenica da Sezampro (pored jos nekih domacih provajdera) aktivno koristi Cisco SCE za "carrier-grade deployments requiring high-capacity stateful application and session-based classification and control of application-level IP traffic per subscriber". U kom obimu, ne zna se, ali definitivno postoji. U svakom slucaju, ne kazem da je to nesto lose... SCE omogucava solidan QOS, i kontrolu saobracaja, pa iako vecina ljudi misli "jao, oni mene seku", to uglavnom nije slucaj... uz SCE se lako pronalazi kategorija korisnika koja ja zovem "top downloaderi", i fino shape-uje... [ carloss @ 30.06.2010. 09:16 ] @
Isao sam u Sezampro, ostavio podatke, treba da mi jave da li imam uslove za adsl, i onda u roku od 5 dana bi doneli modem.
Medjutim, probelm je sto ne moze da se uzme na par meseci, vec mora da se potpise ugovor na najmanje godinu dana, a onda bi posle recimo 3 meseca mogao da raskinem ugovor i da platim penale oko 600 dinara, i po tome su kao najpovoljniji, jer drugi provajderi za raskid uzimaju mnogo vise.... bar su mi oni tako rekli Uglavnom to nije bas onako kako sam ja zamislio, da l' je moguce da nema provajder koji nudi iznajmljivanje adsl-a na 3 meseca samo.. [ optix @ 30.06.2010. 09:22 ] @
Nije isplativo provajderu, plus je procedura oko dslam portova za svakog korisnika (port)...
[ calexx @ 30.06.2010. 10:20 ] @
Znam da su do skoro imali bezuslovne ugovore ali su od skoro i oni počeli da nude prva tri meseca po dinar što onda znači godinu dana obaveze, ne znam da li može bez toga. Baš bi neko mogao da proveri i ostale pa da vidimo da li je ostao još ko sa neobavezujućim ADSL-om.
Citat: djricky: Ne prica gluposti. Poznata je cinjenica da Sezampro (pored jos nekih domacih provajdera) aktivno koristi Cisco SCE za "carrier-grade deployments requiring high-capacity stateful application and session-based classification and control of application-level IP traffic per subscriber". U kom obimu, ne zna se, ali definitivno postoji. U svakom slucaju, ne kazem da je to nesto lose... SCE omogucava solidan QOS, i kontrolu saobracaja, pa iako vecina ljudi misli "jao, oni mene seku", to uglavnom nije slucaj... uz SCE se lako pronalazi kategorija korisnika koja ja zovem "top downloaderi", i fino shape-uje... [ carloss @ 30.06.2010. 15:50 ] @
Javili su mi danas da imam uslov za adsl, samo jos da ima neki provajder koji daje na par meseci...
[ dejan1972 @ 30.06.2010. 15:54 ] @
Dodao bih da je i Neobee svojim korisnicima dugo vremena išao poprilično na živce sa raznim filtriranjima kao što su p2p pa čak i youtube isto kao i Sezam svojevremeno.Opremu za to definitivno imaju.I onaj Beotel i Beocity bi mogli da se učlane u isti klub...Možda su se ipak dozvali pameti jer su korisnici bežali od njih kao muve pre kiše...pa sad to više ne rade, barem ne da se jako primeti.Možda i grešim..S obzirom da su u istoj grupaciji sada sa novopečenim provajderom Orion Telekom-om ni od njega ne očekujem ništa spektakularno...Pa zašto ne daju intenet paket npr. 10 mbit za 1000 din? Eto neka pokažu da su zdrava konkurencija, nov provajder...Neka to uradi i Sezampro i ostali...ali ne, imaju ya 1500 din 750 kbps..Pa neće zato što i oni uzimaju link od Telekoma koji im to toliko naplaćuje da jedva mogu da drže cene isto kao i on...Za sada je Telekom zakon i tu nema neke diskusije..dok se nešto u našoj zemlji radikalno ne promeni u pravcu da svaki provajder ima svoj nezavistan link i da odatle po svojim uslovima kreira cene i uslove...Do tada, svi koji uzimaju link od Telekoma se u najblazem obliku mogu zvati šverceri, preprodavci, ili dileri interneta(možda imaju još neki alias) i naravno da tako ne mogu imati apsolutno isti kvalitet usluge kao Gazda tj. Telekom!
Inače da se vratim na temu...PTT ADSL ipak jedini ima ugovor koji se potpisuje bez vremenskog vezivanja! Znači posle mesec dana ako nećeš raskineš ugovor, vratiš modem i ćao... [ carloss @ 30.06.2010. 16:26 ] @
E, hvala na odgovoru, upravo malopre sam i pricao sa PTT-om, oni nude ugovor na neodredjeno, tako da mogu da vratim opremu kad god hocu, tako nesto mi i treba.
[ carloss @ 30.06.2010. 16:52 ] @
Evo, ako nekog zanima Beotelnet nudi takodje zanimljivu ponudu, ugovor na sest meseci, pri cemu je svaki drugi mesec besplatan, neophodne su tri pune uplate (za tri meseca) i moze se raskinuti ugovor, bez ikakvih placanja penala i slicno...
[ tdjokic @ 30.06.2010. 21:50 ] @
Zanimljivo je, da si dobio tako brzo odgovor da imas uslove. Moda su se ipak bacili u trosak pa poceli da stavljaju portove redom, na sto vise prikljucaka. Jel bese IPTV ide isto preko ADSL sistema? Mozda i zato, da zarade i na drugom frontu/
[ calexx @ 30.06.2010. 22:07 ] @
Ja sam danas zvao da pitam za sestričinu, usput je i drugar kod koga sam bio pitao i na oba broja može. Sutra idem da proverim pa javljam sestričini šta da ponese kad dođe da potpiše ugovor. IPTV nije obavezujuć a to što nude još nešto pored ADSL-a je dobar potez.
[ tdjokic @ 01.07.2010. 01:31 ] @
Citat: calexx: a to što nude još nešto pored ADSL-a je dobar potez. [ linux_wlan @ 01.07.2010. 05:13 ] @
Shaping kod ADSL-a ne radi ISP vec Telekom. Shaping se radi na DSLAM-u u Telekomu i nema nikakve veze sa Cisco cuda muda koje ima ISP. (Ko god to bio) Korisniku se isporucuje sejpovan port od strane telekoma kao imaoca infrastrukture a ako korisnik ne dobija ugovorenu brzinu ili ima visoku latenciju to moze da znaci samo jedno a to je da njegov ISP ima tesan link ka Internetu. Dakle ako ISP ima dovololjno sirok link ka internetu nam potrebe da se tu dodatno sejpuju ili prioritetisu odredjeni protokoli.
Pozdrav [ optix @ 01.07.2010. 20:29 ] @
Znaci, po tebi, Telekom "shape"-uje port, ali ako brzina nije kakva treba da bude, onda je zapravo problem u ISP-ovom linku? Dalje, ako ISP ima dovoljno linka ka Internetu onda je sve ok, nema potrebe za "sejpingom", ali ako nema, tek onda Telekom "sejpuje" port? Zanimljivo zaista, prvi put cujem za ovakvu konstrukciju... :) SCE su verovatno ISP-ovi nabavili da im skuplja prasinu i izgleda cool u rek ormaru :)
Nego da se vratimo u realan svet. Kada korisnik ne dobija ocekivanu brzinu, to moze da znaci mnogooo stvari, od kojih je ISP-ev link ka internetu samo jedna od mnogih karika. Telekom ne "sejpuje" port, osim sto postavlja bitrate limit na zakupljeni paket. A svakako ne radi shape-ing na nekakv dinamicki nacin na koji si opisao... [Ovu poruku je menjao optix dana 02.07.2010. u 00:01 GMT+1] [ dejan1972 @ 01.07.2010. 23:13 ] @
Upravo tako kako je Optix opisao..Telekom samo postavlja brzinu porta a podprovajderu ostaje da filtrira i nervira svoje korisnike do mile volje jer ne dobije link za istu cenu pod kojom ga dobije Telekom pa ili filtrira p2p, youtube...ne bi me čudilo da su neki počeli i sa Facebook, zatim nervira korisnike sa variranjem brzine jer prinuđen je da koristi agregaciju tj. stavi više korisnika na isti link da ga dele pa tu sve redom počne da boli glava...Dok se to ne primeti ili dok korisnik ne postane svestan samog sebe njegov provajder zaradi brdo para...i baš ga briga jer uvek ima druge ovce za šišanje...hahaha...
[ calexx @ 01.07.2010. 23:34 ] @
Misliš da bi provajderi trebalo da daju garantovan link? Pa i sa nekom proračunatom agregacijom posle plaćanja porta i linka Telekomu, provajderu ostaje neka sića. Pretpostavljam da znaš koliko provajder plaća za port i koliko ga košta 1Mbps od Telekoma. Agregacija je obavezna i tako je svuda u svetu.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|