[ ElyMF @ 30.06.2010. 07:19 ] @
| Kupio sam sebi mini laptom i želim se njim okačiti na internet u kući. Inače koristim bežični internet na desktop računaru i to preko eksterne antene na krovu jer nemam dobru optičku vidljivost. Imam PCI wlan karticu u kućištu na koju je direktno spojena vanjska antena. Sve radi super.
Želio bih napraviti malu kućnu internet bežičnu mrežu da mogu koristiti i laptop. Do sada sam na internet išao preko lan kabla kad uključim u desktop računar ali mi i on mora raditi jer inače nema konekcije. ŠTA MI TREBA (ruter ili AP) DA UKOPČAM VANJSKU ANTENU u njega pa da imam internet bežično po cijeloj kući na oba računara.
Hvala unaprijed!!! |
[ mantas @ 30.06.2010. 08:09 ] @
u sustini trebala bi ti dva uredjaja ap kod spoljne antene i jedan dole u kuci moze ap moze i wi-fi router.
[ Slobodan Milivojevic @ 30.06.2010. 14:55 ] @
Najbolje da kupis jedan AP u koji ces da usrafis spoljnu antenu, od njega LAN kablom povezes na Wireless ruter (drugi uredjaj) (najbolje u njegov WAN port), Desktop racunar povezes LAN kablom u LAN port wireless rutera a laptop mozes ili LAN-om ili wireless-om. Drugo resenje bas i ne postoji za to sto ti hoces.
[ Dr.Love @ 03.07.2010. 15:04 ] @
Definitivno 2 AP-a,
Jedan Wireless AP (AP1) koji moze da radi u WISP modu, kao Ovislink 5460 ili 5470, ili TP-Link TL-WR543G ili TL-WA5110G. Za ostale proizvodjace ne znam, ovima verujem, ali je vazno da imaju WISP mode, da se IP adresa dobijena od provajdera namesti na wireless radiju, a da na LAN konektorima imas lokalnu IP adresu, 192.168.x.x, tako da na jednoj dodeljenoj IP adresi moze da radi proizvoljan broj racunara bez intervencije progvajdera.
Drugi (AP2) moze da bude i Ovislink 5450 ili TP-WR340G (niska cena ali treba update-ovati firmware da se ne zaglupljuje stalno) ili bilo koji drugi Wireless AP.
Wireless kabel/konektor utaknes u prvi navedeni i podesis u WISP modu, a jednim LAN-om povezes desktop direktno, a drugim LAN kabelom sa AP2 AP-om, i AP2 podesis kao kucni AP.
Kada imas AP1, mozes i da ga stavis u tavan a da wireless kabel skratis (trebace neko sa klestima za wireless kabel i RPSMA konektorom!, ne mozes sam!!! i da dobijes mnogo bolji signal, posto na 10m tankog profi wireless kabela CDF-200, 50 omh-a, crne boje ostane samo 20% signala.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.