[ sunce86 @ 02.07.2010. 00:39 ] @
Situacija je sledeca:

Trenutno sam na drugoj godini faxa, smera energetika, ali sam shvatio da sam pogresio smer, i posto je nemoguce da se prebacim na racunarski pitam vas sledece:

Kakva je vasa procena, za koliko vremena bih mogao da naucim C++ dovoljno da mogu da se zaposlim u nekoj pristojnoj beogradskoj ili novosadskoj firmi? Od predmeta iz programiranja sam imao C (osmica) i OOP kroz C++ (devetka). Bavim se dosta web programiranjem (PHP, MySQL) ovako sa strane jer mi je to zanimljivo. Ali sam skontao da je kinta u c/c++ pa bih probao da se preorjentisem.

Prednost je u tome sto sam osnove c++ (klase, objekti) naucio od predavaca a ne sam. Takodje, ucio bih to uporedo sa faxom, sto znaci 2,3,4 sata dnevno bih izdvojio za to.

Kakvi su vasi saveti? Da li da nastavim sa web developingom ili da probam c++? Da li mogu ocekivati da za sledece 3 godine skupim dovoljno znanja za ozbiljno bavljenje ovom tematikom?

Poz
[ itf @ 02.07.2010. 09:49 ] @
Zanimljivo. U Hrvatskoj nema šanse da živiš od C++a a web developeri (php, asp.net) i web dizajneri zarađuju masne pare.

Što se tiče samog C++a trebao bi baratati sasvim pristojno s osnovama klasa i znati pojmove koji se koriste u OOP-u. Tek tada trebaš se orjentirati na neku specifičnu objektnu biblioteku tipa vcl, mfc, wx... a to ovisi najviše o tvom poslodavcu tj. koje razvojno okruženje on koristi.
[ sunce86 @ 03.07.2010. 23:26 ] @
Jos neko?

Problem je sto ne znam da procenim koliko znam. Da li postoji neki test ili karakteristicni zadaci pomocu kojiih mogu to proveriti?
[ Nedeljko @ 04.07.2010. 01:12 ] @
Pa, šta znam, C++ se npr. još uvek koristi za video igre, ali posla za C++ programere ima malo i verovatno će ga biti još manje.

Gro softvera koje svakodnevno koristimo jeste urađeno u jeziku C++, ali to ne znači da je stanje na tržištu rada takvo. itf je u debelom pravu, mada je malko preterao.
[ Mihajlo Cvetanović @ 04.07.2010. 09:51 ] @
U današnje doba se manje isplati C++. Morao bi da budeš stvarno dobar programer, jer se C++ bara smanjila i opstaju samo najveći krokodili. C# bara s druge strane se pretvara u more, takođe i Java bara. Hoću da kažem da što se tebe tiče izbor nije između weba i C++ nego između weba i C#/Java. A to u stvari i nije izbor jer ti za web uglavnom i treba nekog programiranja i na serverskoj strani. Treba ti i jedno i drugo.
[ Nedeljko @ 04.07.2010. 19:35 ] @
Tako je. Nije sa C++ jezikom nemoguće, ali je stanje takvo kakvo jeste.
[ Nedeljko @ 04.07.2010. 21:24 ] @
Mada, pazi, za C++ programerima je mala potražnja, ali je mala i ponuda. Za java programerima je veća potražnja, ali ih mnogo više i konkuriše.
[ itf @ 05.07.2010. 22:02 ] @
Citat:
Nedeljko: Mada, pazi, za C++ programerima je mala potražnja, ali je mala i ponuda. Za java programerima je veća potražnja, ali ih mnogo više i konkuriše.

To je ako ćeš raditi za nekoga. Meni npr. ne odgovara rad u firmi i programiranje za fiksnu plaću jer je to na taj način svakako potplaćen posao. Osobno, C++ radim u fušu i nekad više zaradim nego na regularnom poslu. Zapravo, mogu reći da mi je C++ obilježio velik dio života. Već u srednjoj školi sam na natjecanjima uvijek bio među prvima, prvu godinu faksa izdao knjigu o C++u, faks sam završio mnogo lakše jer sam imao i dosta polakšica s obzirom da sam napravio poveći broj specijaliziranih C++ aplikacija za rad u laboratorijima (simulacije, testiranja..). Vjerovali ili ne, zahvaljujući C++u sam kupio svoj današnji auto koji sam zaradio na jednom projektu, a danas radim na faksu i učim ljude C++... Što reći osim da mi se C++a teško odreći :D

Naravno, ako radite profi onda to i košta. Originalan C++ Builder, TMS Component Pack, DevExpress itd itd.. me koštalo preko 3500 eura. Košta, ali zato se mirno i lijepo spava. Stoga, C++ mi je bez ikakve rasprave najbolji i najjači programski jezik a C++ Builder najbolje razvojno okruženje. Bez obzira na C# i .NET ne vidim se još dugo na toj strani. Sve dok se i dalje razvija VCL.

Malo sam otišao u offtopic, ali želim reći da ipak na osnovu svog podebljeg iskustva C++ je i dalje naj jezik za desktop aplikacije i da se s njime može lijepo zaraditi. Ako ćete raditi u firmi onda će se više tražiti C#, ali ako ste freelancer koji jednostavno nema vremena za istraživanje novih stvari (koje ionako ne donose nešto preveć revolucionarno) i radite poslove gdje nije bitan programski jezik već finalni proizvod onda C++ je i dalje jako dobra opcija. Jedino mu fali malo više podrške za web aplikacije, iako i intraweb pokušava tu malo konkurirati.
[ Nedeljko @ 06.07.2010. 16:43 ] @
Pa, dobro, kad već sam kažeš da si se leba najeo od C++a, čemu onda onakav post?

Mislim, tačno je da je mala potražnja, ali, eto, tvoj fakultet i dalje uči studente C++.
[ itf @ 06.07.2010. 19:12 ] @
Citat:
Nedeljko: Pa, dobro, kad već sam kažeš da si se leba najeo od C++a, čemu onda onakav post?

Bez obzira na moj post realnost je takva (bar u HR). Ja nemam baš puno nekog novog posla i projekata. Tu i tamo nešto dođe ali najviše me drže prošli projekti i njihovo održavanje jer u većini situacija ljudi se odluče na proširenje aplikacija, prilagodbu, migraciju itd.. I kroz takve situacije eventualno upoznaš nove ljude i malo proširiš posao, ali u ovim trenutcima količina posla i nije baš zavidna. Zapravo, baš u ovom trenutku i radim održavanje jedne aplikacije koju sam napravio u BCB6 i sad portam na 2010. No opet, to sam samo ja. Možda je netko sasvim drukčije sreće.

Citat:
[url=/p2642650]Mislim, tačno je da je mala potražnja, ali, eto, tvoj fakultet i dalje uči studente C++.

..naravno da uči, a ne kane niti prestati. Zapravo, prvo uče dva stupnja C-a da se usvoji proceduralni način razmišljanja, usvoje temeljni algoritmi itd, a tek onda objektni pristup tj. C++. I tek nakon toga pri završetku se okrenu malo i prema Javi, C# itd.. To je nekako metodički tako napravljeno.
[ Manny @ 13.07.2010. 01:18 ] @
U Novom Sadu već godinama ne jenjava potražnja za inženjerima sa znanjem C/C++, Linuksa, GNU alata, itd.
Tako da, Dušane, samo napred.
[ Nedeljko @ 13.07.2010. 10:54 ] @
Ovo je lepo čuti.
[ timmysa @ 25.07.2010. 18:27 ] @
mislim da mnogo potencijalnih programera propadne upravo ovako :D zbog jedne greske :( a ako mislis da imas dovoljno volje i vremena sve se moze ;) samo trebas biti uporan i ne odustajati. posto ja nisam neki programer ne bih ti mogao reci ali moja procjena je oko 2-3 godine ako bi se trudio medjutim zasto bi nastavljao studij energetike ako ces se posvetiti i pokusati zaradjivati od ovoga... moj ti je savjet da se ipak prebacis iako bi to znacilo izgubljene dvije godine i jos mnogo toga jer ti se zivot moze promijeniti samo zbog te dvije godine ;)