[ trajcem @ 06.07.2010. 11:44 ] @
Evo situacija je ovakva.

Ako imam model u 3ds maxu koji je recimo 10x veći nego što bi trebalo, uradim apsolutni scale na 10% i model je sad veličine koje treba da bude.
Onda uradim reset x form jer on resetuje da tih 10% postane 100%. Ali nakon toga imam problem sa materijalom.
Tačnije sa bump-om, nakon x forma materijal ostane kakva je bio , tj 10x veći, samo na tom objektu.
Ako dodam sferu istih gabarita i dodam mu isti materijal sve je u redu.
Jasno je da reset xform poremeti mapiranje ako je objekat scale-ovan , kako to da rešim?

Zanimljivo je da čak i kad UVW tile povećam ništa se ne dogodi.
Nije mi jasno sta se dešava pa ako neko ima ideju neka pomogne.

Hvala na odgovorima.
[ deepwhite @ 06.07.2010. 15:14 ] @
Reset X form ne sluzi za to sto si ti radio. To je resetovanje odredjenih parametara za x fajlove koji se koriste za gejming.
[ labicko1 @ 06.07.2010. 20:16 ] @
Ne koristi se samo u gamingu, ono se upotrebljava kada pri modelingu upotrebis non uniform transforms (scale samo jedne stranice) na nivou objekta, ima i drugih slucajeva ali ovo je najcesce. Ja obicno imam problema sa time kada radim chamfer, i obicno u tim slucajevima idem na reset x form. Kolko znam ovo se moze izbeci ako se rade modifikacije na subobjekt nivou.

Sada dali i kako to utice na texture stvarno ne znam, jer obicno prvo zavrsim modeling i onda stavljam texture.
[ deepwhite @ 06.07.2010. 22:55 ] @
Radi se reset x form kada zelis da ocistis sve dodatne parametre na modelu i da od kompleksnog modela napravis cist edit mesh. parametri kao sto je promena polozaja ili rotacije pivota, flipovanje odredjenih delova i slicne stvari da bi se izbeglo neuobicajeno ponasanje modela u directx-u tj. obicno u endzinima. nakon resetovanja x forme moras ponovo uraditi mapiranje jer se brisu sve informacije.
[ SreckoMicic @ 06.07.2010. 23:01 ] @
Citat:
Reset X form ne sluzi za to sto si ti radio. To je resetovanje odredjenih parametara za x fajlove koji se koriste za gejming.


Reset X form upravo sluzi za to, resetuje/zamrzava sve transformacije i nije specificno za game engine modele, mnogo mu je sira namena.
[ trajcem @ 06.07.2010. 23:29 ] @
Tacno, shvatio sam.

Ako imate sferu precnika 10 cm i smanjite je 10 puta max je i dalje pamti kao sferu od 10 cm koja je smanjena 10 puta , a smanjena je i mapa sa njom i nema problema.
Nakon reset x form ta svera vise nije smanjena nego postaje sfera od 1 cm i mapa se pomeri.
E sad je sam na tom objektu imao noise bump mapu sa tile 100*100*100 , a nakon x forma moram noise size smanjiti onoliko puta koliko je i objekat smanjen, sto nije neki problem ako u sceni nemam objekte koji koriste istu mapu a nije radjen x forme nad njima.
Sve jedno, napravio sam nepotreban posao jer nisam mislio unapred, sad znam sta mi je ciniti.

Sto se tice upotrebe za gaiming ne znam ali evo jednog zanimljivog problema koji se resava sa xform http://www.mrbluesummers.com/9...als/reset-xforms-monday-movie/

Hvala na odgovorima.
[ deepwhite @ 07.07.2010. 13:19 ] @
Nije mi do sada bilo poznato da reset znaci zamrznuti?!
Na ovom linku koji je trajcem dao se tacno vidi ono sto sam opisao. Znaci resetuje sve promenjene parametre. Ovo je zanimljivo onima koji imaju problem ako za objekat koji je iskrivljen linkuju druge objekte, kamere i slicno. Reset x form tada neutralise uticaj na child objekte i nece doci do krivljenja i istezanja.
Mada ja koristim ffd modifikator i ne koristim direktno skaliranje na objektu tako da izbegavam problem, ali kad se ubaci u directx model moze da se ponasa na razne nacine i "ne slusa" dobro komande. Ja govorim prvenstveno o karakterima.