[ radoszver @ 09.07.2010. 11:00 ] @
Ko moze da mi pomogne oko 2 slike vezana za RSTP:

Rec je o istom pitanju samo odgovori su jedni sa testinside-a a jedan sa pass4sure v7.58..I posto se odgovori razlikuju to me zbunjuje

Pa ako neko moze da pogleda slike pa da mi pomogne oko tacnog odgovora
prva slika je sa testinside-a i odgovori se vide :

http://www.mediafire.com/image...ickkey=k5vhdu2mndg&thumb=4

Druga slika je sa pass4sure i tacni odgovori su ovde B,C,D

http://www.mediafire.com/image...ickkey=m245fwmyn5j&thumb=4

(napomena..na drugoj slici nije izabran odgovor pod A a na prvoj slici jeste...) i onda moja prica o razumevanju RSTP-a postaje konfuzna tako da hvala na odgovorima
[ yellow pinky @ 09.07.2010. 16:30 ] @
Iako ce ova tema biti ubrzo obrisana reci cu sledece :
Pravis najvecu gresku a to je da si ili slabo prosao gradivo iz knjige pa presao da odmah citas brain dumpove ili si odmah krenuo na brain dumpove.
To sto su te zbunile greske iz jednog od ova dva brain dumpa je samo pokazatelj da nisi valjano prosao gradivo.
Necu ti reci odgovor samo cu ti reci da procitas pazljivije kako se bira Root Switch (bridge) i gde se nalaze Root portovi a gde Designated i kako dolazi do odabira Designated Portova.

Bez uvrede ali paper CCNA (i CCNP) ima koliko hoces. Ako zelis da napravis razliku veoma dobro prouci (i nauci) teoriju. Svako danas moze istipkati konfiguraciju na cisco ruteru ili switchu ali nece svako od njih razumeti zasto je to tako.
[ radoszver @ 10.07.2010. 14:34 ] @
Darko kao prvo zelim da ti se zahvalim na odgovru jer pored 30-40 pregleda jedini si mi odgovorio i to na najbolji moguci nacin..Ne bih ni naucio niti se probelmatikom pozabavio da sam dobio odgovor na pitanje..tako da hvala ti jos jednom na tome..Ali dosta sam to puta citao i jednostavno u CCNA-u (kao i u bilo kojoj nauci) postoje oblasti koje onome ko uci pravi problem.. Tako i meni sve sto je vezano sa Swich nije da predstavlja problem nego jednostavno imam odbojnost prema tome...Dobro,tesko mi je ovako i da ti objasnim da li sam ucio ili samo resavao testove ili slusao samo Jeremija ali pretpostavi da sam proveo dosta vremana ne svemu...I pretpostavimo da pravila oko odredjivanja Root Swicha i odredjivanje root porta pa samim ti i namenskih portova da znam...Molio bih te da, pogotovu drugu sliku koju sam okacio, pogledas jos jednom...Jer onako kako ja mislim jeste da su sva 4 odgovora tacna. Glupo mi je da ovde ispisujem pravila odredjivanja Root Swicha,RP I DP kada su ovde sve ljudi koji se razumeju ali ja ocigledno negde gresim i mislim da je u pitanju samo koji od ova dva interfejsa na svichu B ima root port,a ja mislim da je to Gi 0/1 ...A to sto sam okacio i onu prvu sliku (gde mislim da su selektovani odgovori zaista tacni) stavio sam cisto da mi bilo ko kaze da li je validnost tih testova tacna jer ovo je cist primer da na 2 razlicita testa selektovani su razliciti odgovori na isto pitanje...Hvala ti jos jednom na odgovoru ;)

[ yellow pinky @ 10.07.2010. 15:21 ] @
Ok da te ne mucim .
Greska je najverovatnije u drugoj slici i to najverovatnije su kod switcha B mislili na port Gi 0/2 umesto Gi 0/1.

Ako me secanje dobro sluzi stanje bi trebalo da su sledeca :

Switch C interfejs fa0/1 i fa0/2 su oba designated jer je to root bridge (najniza burn-in MAC adresa).
Switch D interfejs gi0/2 je root port a gi0/1 je designated.
Switch A interfejs fa0/1 je root a fa0/2 designated.
Switch B interfejs gi0/1 je root (najnizi cost do root switcha) dok je gi 0/2 u RSTP u alternate blocking state-u.

Tako da imamo da je prva slika sa tacnim odgovorima dok je na drugoj zbog najverovatnije greske u obelezavanju interfejsa na nekom od switcheva svi odgovori tacni.

Toliko od mene za sada .

Vozdra.
[ radoszver @ 10.07.2010. 18:02 ] @
Upravo to je to..Jasno...ali po samo jedno tvojoj recenici vidim da mi je pravi covek odgovarao na pitanje...Rekao si da je port u alternate bloking stanju...Svaka cast...ja bih samo rekao da je taj link blokiran..a ti si dao pravu definiciju iz knjige...Ekstra nemam sta drugo da ti kazem...