[ Nenad Lucic @ 21.01.2004. 11:11 ] @
Koji software da koristim za izradu geografske karte. Nista komplikovano, samo granice, gradovi i sl.
[ idb @ 21.01.2004. 15:00 ] @
Citat:
Nista komplikovano, samo granice, gradovi i sl.

Izrada geografskih karata (pa i jednostavnih) nije nimalo lak posao. Već i sama pomisao da loptu, elipsoid ili geoid treba preslikati na ravan papir govori o složenosti ovog posla. Dobro bi bilo da za početek pročitaš nešto o geografskim projekcijama.
Programa za izradu geografskih karata ima puno, ali za početak pogledaj ove koje ti navedem, a kasnije ćeš već naići i na ostale linkove.

Jednostavniji Freeware:
PanMap: http://www.pangaea.de/Software/PanMap/
GaiaCAD: http://users.hol.gr/~sternas/GaiaCAD/gaiacad.htm
Thuban: http://thuban.intevation.org/index.html
Vise linkova iz ove grupe ima na FreeGIS : http://freegis.org

Jednostavniji Shareware:
Versamap: http://www.versamap.com/
AGIS: http://www.agismap.com/dcw.html


A top stvari se nalze na nekim od sledecih sajtova:
http://www.esri.com/
http://www.mapinfo.com/
http://imgs.intergraph.com/geomedia/
http://www.avenza.com/main.html

... ima ih jos dosta ...

Više linkova iz ove grupe (kako za softver tako i za podatke koji su takodje bitni) ima na
http://www.geocomm.com/
http://www.geog.uni-hannover.de/phygeo/geodaten.html
Na ovom poslednjem ces naći važan link ka vektorskim podacima (granice, obalna linija i reke): http://rimmer.ngdc.noaa.gov/coast/

[ Nenad Lucic @ 22.01.2004. 10:17 ] @
Hvala puno na vrlo korisnim linkovima. Znam da bavljenje GIS-om nije nimalo jednostavno. Ustvari mene je vise zanimalo modificiranje neke vec postojece karte. Sa neta sam downloadovao Map Maker 3 i PanMap. E sad. Ovaj PanMap mi se na prvi pogled cini puno jednostavnijim al njega manje kontam. Koliko sam ja uspio da shvatim u njega mogu uvesti samo .txt podatke. A kako da recimo GRI ili GRD fajl konvertujem u .txt?
[ idb @ 22.01.2004. 16:01 ] @
Citat:
Koliko sam ja uspio da shvatim u njega mogu uvesti samo .txt podatke.

Koliko se sećam u pravu si. Ja ne koristim Pan Map odavno jer mi ne odgovaraju projekcije koje on nudi, ustvari ni jedan freeware softver mi ne daje ono što mi treba (preciznost i vernost oblika), pa zato koristim nestandardne alate:
1. TurboCad LE - njegov script Basic je sposoban za automatizaciju iscrtavanja velikog broja objekata (polyline, arc, circle, text[bez UNICODE],...)
2. Sopstveni program u C++, koji pravi SVG fajl, kojeg možeš videti iz recimo Internet Explorera, ugraditi ga u HTML cod, ili pregledati i dalje editovati u freeware programu Sodipodi (podržava UNICODE)

Napomena: ja sve podatke držim u Gaus-Krigerovim koordinatama (kao na topografskim kartama), a kako imam potreba za crtanjem samo područja Srbije, time mi ova projekcija omogućava maksimalnu tačnost oblika i razmera u svim pravcima (pa i državni premer se zasniva na ovoj projekciji).

Verovatno si video iz dokumentacije da možeš koristiti i GEBCO format koji je ASCII zapis, pa se lako može editovati. Ono što PanMap koristi su Layer fajlovi (*.lay) i možeš ih preuzeti sa njihovog sajta (pokrivaju ceo svet a radjeni su na osnovu GTOPO30 podataka).
Citat:
A kako da recimo GRI ili GRD fajl konvertujem u .txt?

Mislim da PanMap ne podržava ove formate. Čini mi se da su to podaci u čvorovima mreže, pri čemu je prvi u binarnom a drugi u ASCII formatu (možeš ga pročitati u bilo kom text editoru). GRD fajlovi na početku imaju zaglavje koji daje broj tačaka po X i Z osi, i stvarne granice oblasti a potom sledi matrica podataka o nadmorskoj visini čvora mreže.
Predpostavljam da i GRI fajlovi imaju sličan format, ali... nisam siguran.
[ Alexandar77 @ 23.11.2010. 13:52 ] @
gde mogu da se skinu geo kart?
[ ljuba.micic @ 23.11.2010. 14:43 ] @
Samo nemoj da koristiš Google Maps - da ne zaratiš sa komšijom ili drugom državom!