[ totovic @ 16.07.2010. 08:49 ] @
Malopre sam pročitao ovu vest:
Citat:
Domaća kompanija BlueSoft potpisala je ugovor o saradnji sa slovenačkim Datalabom, i time postala deo ove kompanije. Kako je naveo Andrej Merdelj, izvršni direktor Datalaba, pregovori i saradnja sa BlueSoftom traju već osam godina, a sada je ova kompanija otkupila autorska prava i izvorni kod ERP rešenja za mala preduzeća. Kompanija BlueSoft bavi se projektovanjem i izradom softvera za knjigovodstvo i uvođenjem informacionih sistema u preduzeća, i, prema navodima iz ove kompanije, ima preko 10 hiljada korisnika. Spajanje ove dve kompanije, za korisnike BlueSoft rešenja znači da će u narednih tri do pet godina, sa tog preći na Pantheon softverska rešenja. Korist BlueSoftu je mogućnost širenja poslovanja na druga tržišta...

http://www.b92.net/tehnopolis/...10&mm=07&nav_id=445774
[ Digital Priest @ 16.07.2010. 11:34 ] @
Zanimljiv i prilično očekivan razvoj tržišta.

Citat:
Domaća kompanija BlueSoft potpisala je ugovor o saradnji sa slovenačkim Datalabom, i time postala deo ove kompanije. Kako je naveo Andrej Merdelj, izvršni direktor Datalaba, pregovori i saradnja sa BlueSoftom traju već osam godina, a sada je ova kompanija otkupila autorska prava i izvorni kod ERP rešenja za mala preduzeća...


Koliko je bluesoft erp toliko je i datalab erp. Baš me zanima šta će reći vojska onih koji su kupovali bluesoft jer je to koštalo 100dem pa 100eur pa 200eur na kraju. Na sajmovima i ako poznaješ preprodavca (pardon, zastuponika) mogao se dobiti i za pola od tih cena. O kvalitetu jednih i drugih ima priča i na ovom forumu ali i po netu i često su slične. Čak je i sa cenama datalab skoro ponudio svoj "erp" za 99eur.

BlueSoft je nastao kao jedan od izdanaka iz deobe PC arta ili tako nešto pre desetak godina. U nekom trenutku isti softver pc art nastavio da prodaje po 800dem ili tako nešto, a bluesoft je promenio logo i nastavio to isto za 100dem sa tim da je 50dem išlo trgovcima (pardon, zastupnicima) i to se pokazalo kao dobar biznis plan. Pošto navode saradnju od 8 godina, možda sarađuju od trenutka nastanka bluesofta ?

Mislim da će biti zanimljivo utoliko što će neko drugi ko prodaje i pravi softvere u rangu od 100-200e, dobiti navalu kupaca, čim prvi put nekom zatreba verzija koju će dobiti u vidu novog programa i to slovenačkog. Ovaj program koji su imali je radio kako god i zašto god da je radio sa dosta poznatih grešaka (što zaključujem iz postova i na ovom forumu), ali su navilkli na njega, a za ovaj koji će dobiti tek treba da prođu istu priču. Nije da ih mi je žao, jer, koliko para - toliko muzike, ali da će biti zanimljivo - biće. Garantovamno će neki njihovi korisnici koji za ovo neće ni znati do momenta kad im nešto bude trebalo, poćeti da kukaju na nekom forumu... pa čemo znati više o tehničkoj izvedbi ovog manevra.

DP

[ totovic @ 16.07.2010. 11:50 ] @
Ja mislim da su tu iz Datalab-a napravili veliku grešku. Oni verovatno očekuju da svi ti korisnici pređu na Pantheon u narednih 3-4 godina, ali ja baš i nisam siguran u to; ne verujem da su kupili "pamet". To može biti lepa šansa za solidan domaći softver iz nižeg cenovnog ranga.
Citat:
Digital Priest: Koliko je bluesoft erp toliko je i datalab erp...

Za Pantheon se to koliko-toliko možda i može reći, ali za BlueSoft je ili novinarska glupost, ili naručen reklamni tekst.
[ dolic @ 19.07.2010. 11:12 ] @
Meni, kao dugogodišnjem očajnom korisniku Blue Softa, ne ostaje ništa drugo nego da se nadam da se iz ovog "braka" možda može nešto dobro roditi, ali ............

Sam početak ne daje previše razloga za optimizam ali pružimo ljudima šansu, još uvek su na medenom mesecu.

Citat:
"BlueSoft me je jednom ucinio vrlo srecnim - to je bilo kada smo presli na ozbiljniji software."
http://www.mikro.rs/main/index.php?q=vest&ID=13545

Ovo je sigurno najbolji komentar o Blue softu koji sam čuo a dao ga je Nenad. Ja sam puno toga rekao na ovom forumu o Blue softu, http://www.elitesecurity.org/t229839-2#2117090, međutim, na žalost nisam uspeo ništa da promenim u njihovom načinu poslovanja.

Evo najsvežijeg primera koji u potpunosti oslikava pravo lice i stanje u Blue softu.
Nedavno sam počeo koristiti opciju koja iz .dat datoteke u dokumente (ulaznu kalkulaciju veleprodaje, prenosnu dostavnicu itd) uvlači stavke. Odlična opcija, ali pri uvlačenju se javlja greška tako da bez obzira na jedinicu mere u datoteci, u domumentu dobijamo sve stvake sa jedinicom mere "kom", osim u slučajevima kada je prva stavka koja se uvlači neka druga jedinica mere onda se ta jedinica mere uvlači u dokument kod svih drugih stavki. Zovem, objašnjavama, ali odgovor je nije on tu (vlasnik i programer), doće tada, biće itd. i na kraju ćutanje, nema odgovora, nema rešenja, što bi rekli naši ljudi "pojeo vuk magare". U vlastitoj nemoći počnem sam tražiti rešenje i naletim u Blu soft dokumentaciji za dilere na tekstualni dokument sa sledećim sadržajem:

Citat:
UVOZ DOKUMENATA POCETNO STANJE I U OSTALE PRIJEMNE DOKUMENTE

Text dokument bilo kojeg imena sa extenzijom TXT
1. Naziv artikla
2. Sifra artikla
3. Jedinica mere (slovima)
4. Tarifa (slovima)
5. Barkod
6. Kolicina
7. Nabavna cena
8. Veleprodajna cena
9. Maloprodajna cena (KOD MALOPRODAJNOG MAGACINA OBAVEZNO UKUCATI VELEPRODAJNU CENU, MOZE PONOVLJENA NABAVNA)

Primer: Artkal,025645,kom,T1,,12,123.23,150.30,,

Barkod nema ali je ostavljeno polje ,,

Cena odvojena , a decimalno . FORMAT CENE 2345632.23 JE 12.345.632,23

Moraju da postoje sve kolone ali ne moraju da budu uneti podaci.(osim za cene)

Napomena: Jedinica mere se automatski postavlje na "kom" sto je bug i bice ispravljeno. Potrebno je u "Artikli u magacinu" promeniti jedinicu mere za one artikle koji nisu "kom".
Za obavestenja 307-50-20


E šta je tu problem? Pa to da je taj problem uočen još davne 2004. godine a nije odklonjen, u potpunosti do današnjeg dana, a kako stvari stoje neće nikada ni biti otklonjen.

Više puta sam pitao ljude iz Blue soft okruženja kad Više nisu u stanju ni elementarno da održavaju svoj softver, što ne prodaju jedino što im je ostalo, a to su korisnici. Eto izgleda da je voda došla do grla i oni "prodaše" korisnike. E sad dali je to dobro ili loše za korisnike videćemo, međutim teško da može biti gore, ali nikad ne reci nikad.

Eto sada počinjem da tražim komentare vezane na Pantheon, i na moju veliku žalost opet samo pritužbe, ali kao što sam već rekao pružimo ljudima šansu, još uvek su na medenom mesecu.