[ prima @ 18.07.2010. 18:11 ] @
| Imam lcd samsung tv i voleo bih da mi neko razjasni neke stvari u vezi velicine slike na na televizoru.Kada gledam program ,koji se emituje u formatu 4:3;sve razumem.Kada gledam filmove sa DVD-a ili satelitske hd kanale imam problem.Ne pounjavaju mi komplet ekran sa slikom.Uglavnom je slika uza po visini. A i to nije kod svih isto.Kao da se filmovi i HD tv-programi snuimaju u formatu"ko kako hoce"Voleo bih da mi neko ovo pojasni.Unapred hvala. |
[ i4004 @ 20.07.2010. 00:54 ] @
kao prvo, ako je flat panel onda je odnos stranica 16:9 (ili sl.) i onda imaš pravu 4:3 sliku jedino ako si odabro mod u kojem ti ostaju sa lijeve i desne strane crni stupci.
(ako ti 4:3 signal ispuni 16:9 ekran budi siguran da to nije pravi odnos stranica)
a to što govoriš da ti ne radi dobro baš bi trebalo da radi ok, ali postoji kvaka.
nije baš uvjek to signaliziranje formata(ili ar-a....aspect ratia) podešeno kako treba i na tv-u i na onom čiji signal tv prikazuje(npr. satelitski prijmenik ili sl. uređaj bi trebalo staviti da je na 16:9 izlazu ako je spojen flat tv, i tada bi situacija trebala bit bolja).
i naravno da je točno ovo "ko kako hoće" jer daleko je to sve još od stanja u kojem svi uvjek emitiraju 16:9 ili sl., ako zanemarimo hd kanale gdje bi trebala bit veća ujednačenost toga da je većina stvari u 16:9.
prouči malo uputstvo od tv-a, experimentiraj pa vidi koji ti setting paše u najvećem broju situacija itd.
[ prima @ 24.07.2010. 23:19 ] @
Izvinjavam se sto sam ponovio temu.Ali ja nisam mogao da je pronadem na sajtu,pa sam smislio da nisam ni poslao.Televizor,dvd i sat su mi odlicno nastelovani .Problem je sto ,izgleda, filmove rade u razlicitim formatima ,mada kada su i iz njihovog studija ima odstupanja.Pozdrav svima.
[ i4004 @ 24.07.2010. 23:31 ] @
pa u biti ni ja ne vidim neki način da se ovo rješi bez preklapanja nekih AR setinga na samom 16/9 tv-u.
znači kad gledaš ovo taj i taj seting, a kad gledaš nešto drugo neki drugi itd.
i mislim da bi mi ih trebalo najmanje 5-6 pre-definiranih setinga koje bih šaltao po potrebi.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.