[ Mirela Morankic @ 19.07.2010. 10:25 ] @
Pozdrav svima na forumu!
Nova sam ovdje ali bi željela da pitam i nadam se pomoci!

naime živim u malom selu i s obziro da nismo pokriveni gotovo nikakvim TV signalom, zanima me koliko bi koštao jedan TV predajnik male snage cca 100W i kako mogu pustiti signal sa satelita na njega?

Kontali smo skupiti novac u selu "akcija marka za marku" i zeli bi resiver i satelitsku uzeli jedan program koji se odlučimo i sve to emitirati na TV predajnik tako da bi u kućama mogli da prate na UHF području!

Mene zanima je li to uopće izvodljivo i koliko bi bilo para!
Napomjen da se nalazim na brdu tako imam opticku vidljivost sa 90% kuca koje bi to gledale!
[ Stranger2 @ 19.07.2010. 16:59 ] @
Pozdrav!

Citat:
Napomjen da se nalazim na brdu tako imam opticku vidljivost sa 90% kuca koje bi to gledale!

Mozda bi bilo dobro da pozovete nekog strucnjaka za antene pa da vidi da li je izvodivo recimo da na najnvisu tacku postavite neki stub visok recimo 20ak metara sa nekoliko usmerenih antena i onda da sistemom kablova i pojacala dovedete signal sa tih antena do kuca. Tako bi verovatno imali pristup zemaljskim televizijama sa nekoliko najblizih predajnika.

Citat:
naime živim u malom selu i s obziro da nismo pokriveni gotovo nikakvim TV signalom, zanima me koliko bi koštao jedan TV predajnik male snage cca 100W i kako mogu pustiti signal sa satelita na njega?

to i kada bi proradilo imali bi opet nekih stalnih troskova (neko ko ce to da odrzava, struja, oprema mora ponekad na servis i td.) ...zato imam jedan drugi predlog:
ne znam da li ste culi za "total tv" ili "digi tv". to su kompanije koje vam uz pretplatu iznajme sateleitsku antenu i risiver i paket od oko 50-ak programa popularnim na ovom podrucju. Znaci oni vam donesu kuci antenu i risiver. Potpisete ugovor. Postave je i puste u rad. I vi onda gledate maltene sve programe iz ex-yu a placate mesecno oko 9 evra.

Predlazem da recimo neki predstavnik iz vase opcine ode u totaltv i napravi nekakav kolektivni ugovor da dodje njihova ekipa sa punim kamionom antena i da postavljaju redom na svaku kucu u vasem selu. Mesecno bi placao svako oko 9 evra ali to je trosak slican onom na koji ste vec pristali a imali biste odlican izbor kanala.

Naravno ne mora biti bas kompanija "total tv" mozda u bosni i hrvatskoj ima jos neka zanimljiva ali ja sam uzeo total tv kao primer.
[ DvbT-manijak @ 19.07.2010. 22:41 ] @
draga Mirela, dobrodošla na Forum.

Prvo da razjasnimo: emitovanje tv signala podleže pravnoj regulativi. U svim zemljama piratsko emitovanje je kažnjivo!
E sada kada smo to razjasnili, da razmotrimo opcije.

1. najbolja i najprostija MALA KABLOVSKA:
- na nekom pogodnom mestu se podigne stub i uradi se sistem za prijem zemaljskih signala od koga idu kablovi do kuća (mala investicija, legalno 100%, lako održavanje)
- u taj sistem možete da dodate i nekoloko slobonih satelitskih kanala, pomoću nekoliko satelitskih kompleta (veća investicija, lako održavanje).
- možete se pretplatiti i na neki Total ili Digi, ali imajte u vidu da sa jednom pretplatom možete gledati samo jedan program u jednom trenutku (mala investicija, skupo održavanje - pretplata, nije baš legalno ali niko neće da vas dira)

2. mali predajnici do 1W
- isto sve kao u prošlom primeru, ali se signal do korisnika prenosi putem predajnika.
Ova opcija je nelegalna. Ima majstora koji to rade, i ne košta puno. Ako vas neko prijavi, mogu da vas ugase.

3. jači predajnik od 100W koga ste vi naveli je potpuno nepotrebna, jer se takvi predajnici koriste za pokrivanje zona od 10km u prečniku. skupo i nelegalno!

Znam nekoliko slučajeva da su takvi projekti propadali zbog svađa oko izbora kanala.
Tako da vam je moj savet da ako ima malo kuća (do 30) svako ko hoće uzme Total. Nije mnogo skupo, a radi dobro i nema svađa.


[Ovu poruku je menjao DvbT-manijak dana 19.07.2010. u 23:55 GMT+1]