[ maksvel @ 19.07.2010. 12:29 ] @
Malo kasnim, al' dobro
Citat:

New: KDE 4.4.4, GNOME 2.30.1, Mozilla Firefox 3.6.6, OpenOffice.org 3.2.1...
... openSUSE also provides support for netbooks and the Btrfs file system support. Users can expect to see improved hardware support with the 2.6.34 Linux kernel and updated graphics drivers. And support for the next generation of interactive computing for touchscreens like the HP TouchSmart.

openSUSE continues its tradition of delivering the popular KDE, GNOME and Xfce desktop environments, and now also provides the lightweight LXDE desktop environment. With GNOME, you can use the latest 2.30.1 version or take your installation for a drive with a preview of the upcoming GNOME 3.0. Or choose KDE SC 4.4.4 for the latest updates.

Citat:

For servers and development platforms, administrators can take full advantage of the new MariaDB and MySQL Cluster services as well as Conntrack to filter network packets for iptables.

E, da, 'de da zaboravim "Oblak u pantalonama"
Citat:

Secure backup and file sharing in the cloud
With openSUSE 11.3 we provide a personal cloud for our users. With SpiderOak we provide an easy, secure and consolidated free online backup, sync, sharing, access & storage solution for openSUSE 11.3.

Kompletna lista inovacija
[ combuster @ 19.07.2010. 12:51 ] @
Eh konacno...

https://features.opensuse.org/300758

:)
[ lord_celtic @ 19.07.2010. 14:17 ] @
Nouveau driveri ubise kako lose rade
[ calexx @ 19.07.2010. 17:24 ] @
Još da im neko javi da im je već godinama većina ćiriličnih fontova neispravna pa da rešim da proverim da li Suse vredi čemu.
[ VladimirCDT @ 19.07.2010. 20:51 ] @
Kao ljubitelj & visegodisnji korisnik ovog distroa... :)

Elem, ovog puta sam nekako nestrpljivo cekao novu verziju, te sam malo i pozurio sa upgrade-om.
Prenecu moja prva iskustva, koja se ticu same instalacije.

Imam 3 masine pod ovom distribucijom (tacnije, pod 11.2) + zenin (cetvrti).
Od ove 3 masine, kuci je desktop vec starije generacije, sa nVIDIA graf. karticom; na poslu su jedan jak desktop sa readeonom i EliteBook 8530w sa nVIDIA Quadro. ovom prilikom sam malo zeleo da isprobam i system upgrade i da ga posle uporedim sa clean instalacijom. Upgrade sam radio dva dana pre zvanicnog izlaska, kada je na zvanicnim repoima vec bila verzija koja ce biti objavljena. Na nVIDIA masinama su bili zvanicni drajveri.

1. Kucni desktop

Isao sam na distro upgrade zypperom preko zvanicnih repoa. Posle lagane, idiot proof procedure opisane na zvanicnom sajtu, zypper je "svukao" 1 GB podataka i odradio upgrade. Sve je proslo bez problema, odmah je instaliran nouveau (2D) i nouveau Gallium (3D). KDE je upgrade-ovan na 4.4.4 i odmah radio bez problema, zadrzavsi prethodne postavke desktopa. Moze se reci da je ceo upgrade prosao potpuno bezbolno, a sistem je nastavio i dalje da radi k'o sat, samo sada sa jos boljim KDE-om.

2. Desktop na poslu

Dakle, ista procedura. Medjutim, nakon reboot-a, nije se startovao X server. Problem je bio u tome, sto je pre ovoga u conf file-u za X stajalo "radeonhd", a upgrade nije prepravio ovu vrednost u "radeon". Naime, "radeonhd" se vise ne koristi. Nakon smaranja sa VI da ubijem ta dva slova i reboot-a, sistem je proradio kako dolikuje. Ovde sam, za razliku od kucnog racunara, vec prilicno nabudzio desktop i kreirao aktivnosti na odvojenim virtuelnim desktopima. Sve postavke su zadrzane i nastavile da rade podjednako pouzdano.

U ove dve varijante, GRUB i dalje nudi opciju podizanja prethodnog, OpenSuse 11.2, pored 11.3 verzije.

3. Laptop

Nakon downloada celog DVD-a, ovde sam primenio clean install.
Instaler je naravno, pametno primetio home particiju i u predlogu za formatiranje je samo "/" particiju oznacio za formatiranje. I ovde su takodje instalirani nouveau drajveri. Kao i u prvom slucaju, i ovde je sve nastavilo da radi k'o sat.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Naravno, na prvi pogled, odmah posle instalacije, ono sto se odmah primeti, to je mocniji KDE. U odnodu na 4.3.5 je jos bogatiji i stabilniji. Oni koji su probali, kazu da je 4.5 jos stabilniji i da je taj trebao da udje u ovu verziju distroa. Videcemo.
Sto se mene tice, kao velikog ljubitelja KDE-a, ovo je sada zaista "zao" desktop. Koliko sam nacuo, GNOME 3 takodje uvodi novu paradigmu koja ima dodirne tacke i slicne ideje kao i KDE-e. Za Linux zajednicu, to su sve sjajne vesti, posebno sto su osvanuli i neki drugi sistemi, koji teze tome da uzimaju sto manje resursa, cime dobijamo sirok izbor u kome odlucuju neki licni afiniteti i/ili sposobnost hardware-a.

Pored primene slobodnih drajvera, imamo i novinu sa kodecima. Naime, kada se staruje AmaroK, odmah na pocetku se korisniku skrene paznja da ovaj nema podrsku za pustanje mp3 zapisa, pa te dijalog koji je iskocio, priupita:
" 'Os' kodeka ?"
Ti mu kazes (kliknuvsi na ponudjeni link): " 'Ocu !"
I onda te on prebaci na stranicu na kojoj stoji objasnjenje zasto moras da se smaras sa kodecima i linkom ka drugoj stranici gde su iscrpna objasnjenja nekoliko varijanti za instalaciju kodeka. Na toj stranici, prva opcija je 1-click install. Gotovo, kodeci su tu. Da napomenem, ovo se ne desava kod distro upgrade-a, jer su tamo vec bili instalirani potrebni kodeci. Inace, kad vec spomenuh AmaroK, ovaj je jos malo poboljsao svoj izgled, a i dobio je na funkcionalnosti, tako da sada opet imamo ekvilajzer (u verziji koja je dolazila onomad sa 11.2, kada je AmaroK dobio novu inkarnaciju (major verziju) ostali smo bez ekvilajzera).

Za ovu priliku, OpenSuse je za dokumentaciju resio da prebaci na novi wiki. Medjutim, prenos dokumentacije kasni za islaskom nove verzije, tako da to kvari opsti, vrlo pozitivan utisak.

Sto se tice grafickih drivera, za nouveau sam primetio (mada nisam nesto posebno testirao), da to jos uvek nije to. Naravno, razvoj sigurno i dalje traje, tako da cemo u dogledno vreme verovatno uzivati u nezavisnosti od vendora i slaviti ove nove drajvere.

Inace, OpenSuse sada izlazi i u varijantama. Danas ili juce je izasla Life verzija. to je OpenSuse 11.3 posebno pakovan za obrazovne svrhe.

----------------------------------------

Linux zajednicu, u njenom nastojanju da kreira distribucije koje bi bile lake za upotrebu i usvajanje od strane novih i tehnicki needukovanih korisnika, u prilicnoj meri su kocili problemi sa zasticenim software-om. Ova verzija OpenSuse-a je u odnosu na prethodne verzije, vidno obelezena nastojanjem da se taj problem prebrodi.

Ovo je bilo mojih prvih par utisaka nakon instaliranja.
[ lord_celtic @ 19.07.2010. 21:46 ] @
Citat:
Ti mu kazes (kliknuvsi na ponudjeni link): " 'Ocu !"
I onda te on prebaci na stranicu na kojoj stoji objasnjenje zasto moras da se smaras sa kodecima i linkom ka drugoj stranici gde su iscrpna objasnjenja nekoliko varijanti za instalaciju kodeka. Na toj stranici, prva opcija je 1-click install

mene nije prebacio na nijednu stranu nego je ubacio repo odakle se skida i skinuo kodeke.
ps ovo je radilo i na 11.2 sa kde4.4.4.
ja sam odradio novu instalaciju i zadovoljan sam za sada osim Nouveau koji bar kod mene rade ocajno.
[ BBS @ 21.07.2010. 02:23 ] @
Na laptopu ti sve prepoznaje i radi OK?
[ Jbyn4e @ 21.07.2010. 09:00 ] @
Samo da napomenem da amd ati drajveri ne rade na 11.3. Cak i posle ispravke u kodu najnovijeg drajvera, ostaje da ne radi 3d, 2d radi ... lose. sacekacemo da amd izbaci nove ati drajvere za 11.3.

Dakle, ko ima ati kartice, mozda je bolje sacekati dok izadje drajver pre upgrade-a.

Inace upgrade se svodi (lepo je opisano na opensuse wiki-ju) na promenu repozitorijuma sa 11.2 na 11.3 (radecih), refresh istih i pustanje zypper-u da uradi distribution upgrade.

Ja sam konkretno imao problema i sa dizanjem kde-a kao user, jednostavno je ostajao beli ekran - ali brisanje .kde4, .kde i .cache direktorijuma je resilo stvar.
[ lord_celtic @ 21.07.2010. 13:35 ] @
jedino sto sam primetio da bootdvd nema opciju repair. na 11.2 i ranije je bilo.
[ VladimirCDT @ 21.07.2010. 15:44 ] @
Citat:
BBS: Na laptopu ti sve prepoznaje i radi OK?

Meni, da.

Citat:
Jbyn4e: Samo da napomenem da amd ati drajveri ne rade na 11.3. Cak i posle ispravke u kodu najnovijeg drajvera, ostaje da ne radi 3d, 2d radi ... lose. sacekacemo da amd izbaci nove ati drajvere za 11.3.

Dakle, ko ima ati kartice, mozda je bolje sacekati dok izadje drajver pre upgrade-a.

Inace upgrade se svodi (lepo je opisano na opensuse wiki-ju) na promenu repozitorijuma sa 11.2 na 11.3 (radecih), refresh istih i pustanje zypper-u da uradi distribution upgrade.

Ja sam konkretno imao problema i sa dizanjem kde-a kao user, jednostavno je ostajao beli ekran - ali brisanje .kde4, .kde i .cache direktorijuma je resilo stvar.

Sto se tice ATI-a, tu je izgleda uvek islo malo vise kilavo.
Ja bih jos dodao na ovaj savet, da kada se pojave zvanicni driveri, da se ipak saceka par dana, da se vide reakcije korisnika. Ovo spominjem zato sto, kada sam instalirao 11.2 na masini sa Radeonom, pa onda instalirao driver, sve je otislo u tri lepe. Posle sam saznao (posto mi je to bio prvi susret sa radeonom, pa me ranije nije ni zanimao) da su oni po pitanju ovih driver-a za linux, daleko gori od nVIDIA.
[ combuster @ 21.07.2010. 16:50 ] @
Ne znam samo koja verzija catalysta i xservera je u pitanju na susetu ali to bi trebalo da radi (na ostalim bleeding edge distroima nije bilo problema).
[ Jbyn4e @ 21.07.2010. 18:23 ] @
^^ xorg je 1.8, ati drajveri 10.6....

btw. ovde je opisano sta sam promenio, ali to ne radi...

http://lizards.opensuse.org/20...7xxx-flgrx-drivers-under-11-3/
[ combuster @ 21.07.2010. 22:54 ] @
Hm, ako si ubacio onaj header u kcl_wait onda bi mozda mogao da probas sa kernel parametrom nomodeset.
[ Jbyn4e @ 22.07.2010. 06:47 ] @
Pa posto to nije dalo rezultata kod drugih, resio sam da poslusam savet - sacekati da amd napravi drajvere koji rade :)

Da se razumemo, drajveri rade, ali usporeno. A za 3d (compiz) pominje compositing, ali me stvarno mrzi da se zezam sa time ovih dana (posto ne zurim da osposobim grafiku u 3d na njemu). Mozda je problem u integrusi (hd3300), tako da necu da zurim :)
[ combuster @ 22.07.2010. 09:01 ] @
Hm, a xf86-video-ati ? Trebalo bi da na toj integrusi sljaka i 2d i 3d (pomislio sam da imas ATI 5xxx pa mi oni nisu ni padali na pamet).
[ Jbyn4e @ 22.07.2010. 09:47 ] @
Nema toga na opensuse-u. Cak ni sax2 kojim se podesavala grafika vise ne postoji.

Videcu kasnije mozda da pogledam sta mi sad radi...
[ Srđan Pavlović @ 22.07.2010. 09:51 ] @
Jao... sax2 kad se setim na OpenSuSE 10 kojeg sam poslednjeg koristio... on je valjda pravio xorg.conf jel tako bese? :)

Nesto slicno onome sto sada radi nvidia-xconfig za nvidia proprietary drivere.

Btw, skinuo sam 11.3 x_64, mozda ga i probam, ali ako opet naidjem na probleme
sa depovima i na ovoj verziji suseta, svecano obecavam da ga nikad vise u zivotu necu probati :)
[ combuster @ 22.07.2010. 10:59 ] @
OpenSuSe ne pakuje ati open source drajvere u okviru xorg paketa ??? Jbt kakav je to distro...

Sad sam malo google-ao i izgleda mi da oni xf86-video-ati nazivaju Radeon drajverom a imaju i Radeonhd (koji je valjda razvijao novell) ali je radeonhd koliko sam ja cuo mrtav i vise se nece raditi na njemu. Pa probaj da nadjes samo Radeon a ne Catalyst ili fglrx.
[ Jbyn4e @ 22.07.2010. 12:29 ] @
Da, sax2 je sluzio da se lepo iskonfigurise sta treba u xorg.conf za "radeon" i "radeonhd" i "ati" driver - sva tri su bila open source. Atijev properitary ili kako se vec kaze drajver se zove "fglrx", i taj mi pravi probleme. "radeon" ili neki drugi sad ne znam kako da vratim posto nemam neku alatljiku koja to podesava...

Inace, ati control center se podize, imam gomilu informacija, ali kad mu kazem
Code:
hwinfo --gfxcard

dobijem nesto ovako:
Citat:
Driver Info #0:
XFree86 v4 Server Module: radeonhd

Dok u xorg.conf stoji:
Citat:
Section "Device"
Identifier "aticonfig-Device[0]-0"
Driver "fglrx"
BusID "PCI:1:5:0"
EndSection

a u /var/log/Xorg.0.log postoje neke greske.

Inace glxinfo i fglrxinfo daju greske:
Citat:
#glxinfo
name of display: :0.0
X Error of failed request: BadRequest (invalid request code or no such operation)
Major opcode of failed request: 136 (GLX)
Minor opcode of failed request: 19 (X_GLXQueryServerString)
Serial number of failed request: 15
Current serial number in output stream: 15

i
Citat:
#fglrxinfo
X Error of failed request: BadRequest (invalid request code or no such operation)
Major opcode of failed request: 136 (GLX)
Minor opcode of failed request: 19 (X_GLXQueryServerString)
Serial number of failed request: 15
Current serial number in output stream: 15

Nisam probao da podesim ista oko kernela (nekakvo iskljucivanje kms-a) ili nomodeset opciju pri boot-ovanju, probacu pa cu da vidim, ali svakako ne zurim da postignem nesto dok ne izadju zvanicni drajveri koji podrzavaju opensuse 11.3.
[ combuster @ 22.07.2010. 13:07 ] @
Pfff ako ti radi 2d mozes i da sacekas dok se to ne resi ali moguci uzroci problema su:

- Backportovali su nesto u xserver sto nije trebalo (vanilla xserver 1.8 + ati catalyst sa onim patchom za >=2.6.34 verzije kernela radi super na arch linuxu)
- KMS pravi probleme sto je isto vrlo verovatno, mnogo se nVIDIA i ATI korisnika zalilo

Sa opensource drajverima bi trebalo sve da sljaka kako treba, ako mozes nekako da force-ujes ati modul kroz xorg.conf bilo bi dobro jer bi on sa tom integrusom trebalo da radi extra (sem nesto manjih problema sa power management-om). Koji se tacno modul podize treba videti kroz Xorg.0.log a i EE/WW linije u njemu bi trebalo da pruze vise informacija.

Po meni treba izbegavati radeonhd zato sto je mrtav projekat koji je retko kad davao zadovoljavajuce rezultate. Sad ne znam koji je to radeon modul (prvi put cujem) ali ovaj ati bi trebao da radi.
[ Jbyn4e @ 22.07.2010. 13:09 ] @
Evo sad cu da odgovaram samom sebi:

Stanje je ovako:
1) izmena NO_KMS_IN_INITRD na yes u /etc/sysconfig/kernel nije dala rezultate
2) dodavanje nomodeset pri boot-u nije dala rezultate
3) na kraju sam skinuo rpm koji je covek napravio (sa linka gore) i to je napokon dalo rezultate - posle reboot-a ati control center napokon ima podesavanja za openGL i aktiviranjem podesavanja da koristi compiz, tj. desktop efekte, sad sve to radi kako i treba.

Inace, korisna stranica:
http://en.opensuse.org/SDB:Configuring_graphics_cards
[ combuster @ 22.07.2010. 13:12 ] @
Super, bitno je da sljaka sad... Lep su redosled dali na wikiju :D
[ lazarevicc @ 23.07.2010. 11:06 ] @
Ja imam windows xp i ubuntu instaliran na laptop,pa me zanima jel mogu uporedu da stavim i suse?
Mislim da ne skidam za dz suse sa neta ako necu moci da instaliram,a ne bi da zrtvujem xp i ubuntu zbog suse-a.
[ dany12 @ 23.07.2010. 11:42 ] @
Moze
[ lord_celtic @ 23.07.2010. 14:37 ] @
komsija bolje skini live cd pa tako probaj aki ti se svidi ti onda instaliraj.
ili ga stavi na usb http://en.opensuse.org/SDB:Live_USB_stick
[ lazarevicc @ 23.07.2010. 15:01 ] @
Skinuo sam sada ovaj od 4 gb,pa cu da probam.

Valjda se nece pogubit boot.
[ lazarevicc @ 23.07.2010. 16:03 ] @
Sve je proslo kako treba,nego grafika se vuce.

Vendor: Intel Corporation
Model: 945 GM
2D driver: intel
3D driver: Unknown classic (7.8.2)

Otprilike nema 3D driver ili sta,kako se ovo resava za 945 GM,zna li neko?
[ combuster @ 23.07.2010. 16:23 ] @
Hm, kao da mesa neki component nedostaje, jel imas instaliran intel-dri ?
[ lazarevicc @ 23.07.2010. 16:50 ] @
Citat:
combuster: Hm, kao da mesa neki component nedostaje, jel imas instaliran intel-dri ?

Ima instaliran,ustvari vise ne....skinuo sam suse,iznervirao sam se nabrzinu na mnoge stvari,dobar je meni ubuntu :)

U svakom slucaju hvala.
[ lord_celtic @ 23.07.2010. 17:01 ] @
LOL mnogo se brzo iznerviras
[ maksvel @ 28.07.2010. 12:58 ] @
^Ja se nervirao natenane
Instaliram lepo 11.3 64-bit na komp (2 RAID 1 diska), sve proradi lepo i to, čak se po instalaciji nije ni restartovao - ima neki kexec kao pokušava da startuje sistem bez restarta. Nestalo struje i računar se restartovao i - "no operating system found"! Nešto još kuka kako mu nisu aktivne particije i šta-ja-znam. Pokrenem ponovo instalaciju, ali odem na update, pređe on ponovo par stvari (između ostalog i bootloader): ulogujem se normalno, ali posle restarta opet isto.
Opet prođem sve, pa u Yastu udarim da instalira boot-loader u MBR - opet isto: pokrene sistem bez restarta (to je kao neka olakšica...NOT!), ali posle restarta jok. Tek nakon narednog "apdejta", nije mogao da pokrene sistem, restartovao sam ga na dugme i - proradio. weird
Verovatno sam mogao nešto preko System Rescue, neki pominju da je problem bio u veličini swapa itd.

[Ovu poruku je menjao maksvel dana 28.07.2010. u 21:38 GMT+1]
[ zoranix @ 28.07.2010. 20:59 ] @
Moraš da reinstaliraš sve od početka!

Ako ti se nakon "kexec"-a ugasio računar, on nije stigao do kraja instalacije, naime ostala je auto-detekcija hardvera i snimanje srvari na disk. Najverovatnije je da ovo poslednje nije odrađeno i da je sve tu, a nema ga!!
Zato ne gubi vreme, uradi jedan "NEW" install i uživaj...
[ maksvel @ 28.07.2010. 21:11 ] @
Nije se nakon kexeca ugasio - učitao je sve i radio normalno. Ali, ako ga ja npr. JA restartujem, ne podiže sistem... Tako je bilo 2-3 puta. Poslednji put je uspeo.
Sad radi sve normalno (kuc-kuc), ako bude nešto brljavio, probaću clean install..
[ pribon @ 28.07.2010. 23:32 ] @
Ja sam ga instaliro prije dva dana. I stvarno dobro radi. Jedini problem kod mene je što se ne snalazim kod podešavanja zvuka. Pokušo sam da preuzme kodeke za amarok i izgleda da nisam uspio. Inače, ovo mi je prvi put da se upoznam sa Open Suse distribucijom. Kad gledam preko Youtube ima zvuk i slika. Verovatno ne znam da podesim stvari.
[ combuster @ 29.07.2010. 00:24 ] @
Probaj da instaliras phonon-xine
[ zoranix @ 29.07.2010. 07:40 ] @
Dobra ideja je i k`o što reče @combuster, ali ako se ne snalaziš možeš uraditi i sledeće:
1. Dodaj Pakman repozitorijum sa ovog linka http://packman.jacobs-university.de/suse/11.3/, u YAST>Software>Software Repositories (samo ga iskopiraj!!!)
2. Ne izlazi iz YAST-a, već pokreni iz Software sekcije Software Management i u Search BOX-u kucaj "xine". YAST će ti pronaći sve što počinje sa "xine", a ti uključi, ako ih sam YAST već nije uključio, "xine-ui", "xine-libs" i ostalo po potrebi. Klikni na Accept i instaliraj uključeno sa Interneta.

Amarok će pustati sve muzičke fajlove, a Kafeine i Xine će pustati sve video sadržaje.
[ Jbyn4e @ 29.07.2010. 08:10 ] @
Na sledecem linku:
http://opensuse-community.org/1-click-collection

imate tzv. one-click-install tj. kliknete na opciju koja vas zanima, kliknete na install, i on lepo doda repozitorijume i instalira to sto ste trazili. Izmedju ostalog tu je i instalacija za kodeke.

EDIT: Uh, sad vidim da jos nije update-ovano ovo za opensuse 11.3, ovo bi trebalo da bude za 11.2 ;(
[ VladimirCDT @ 29.07.2010. 08:23 ] @
Citat:
zoranix: Dobra ideja je i k`o što reče @combuster, ali ako se ne snalaziš možeš uraditi i sledeće:
1. Dodaj Pakman repozitorijum sa ovog linka http://packman.jacobs-university.de/suse/11.3/, u YAST>Software>Software Repositories (samo ga iskopiraj!!!)
2. Ne izlazi iz YAST-a, već pokreni iz Software sekcije Software Management i u Search BOX-u kucaj "xine". YAST će ti pronaći sve što počinje sa "xine", a ti uključi, ako ih sam YAST već nije uključio, "xine-ui", "xine-libs" i ostalo po potrebi. Klikni na Accept i instaliraj uključeno sa Interneta.

Amarok će pustati sve muzičke fajlove, a Kafeine i Xine će pustati sve video sadržaje.

Samo da dodam da u Amaroku, u podesavanjima, mora da se navede da se kao backend koristi xine.
Ides na Settings->Configure Amarok
Ovde ce ti se otvoriti dijalog u cijem levom panelu izaberes Playback. Zatim kliknes na dugme Configure Phonon.
U novom dijalogu izaberes tab Backend. Na levoj strani stoje pobrojani moguci backendi. Postavis Xine kao prvi izbor, apply i to bi bilo to.
Mozda ce biti potreban restart Amaroka, nisam siguran.
[ Nebojsa Marinkov @ 17.08.2010. 02:34 ] @
Pozdrav svima,

evo ja rešio da se malo bakćem Linux-om. Totalni sam početnik i iz tog razloga sam i izabrao openSuSe 11.3.

Cilj mi je pre svega da se upoznam sa osnovama Linux-a i da imam sistem koji je brz. Zato sam izabrao da skinem openSuSe GNOME live CD pod pretpostavkom da će ta verzija raditi brže nego ako skinem ceo DVD.

U osnovi sve lepo radi, imam i internet i zvuk a da nisam mrdnuo prstom za to ali sam nesrećan zato što sve radi jako sporo. Npr kod pomeranja prozora ostaju tragovi kao kada baš onako preopteretite Windows, a kad odem na ES forum sa svim tim Flash animacijama browser nenormalno koči, kada scroll-ujem stranicu preko tastature sve nešto preskače trokira. Potrebno mu je 50 sekundi da se podigne dok Windowsu treba manje od 40 sec, što totalno nema smisla.

Naime zadržao sam stari XP jer mi treba i instalirao openSuSe pored njega. Prilikom instalacije program je napravio sledeće particije:
root 11 GB
home 15.27 GB
SWAP 2 GB

što smatram da je više nego dovoljno za komotan rad sistema. Još jedna stvar, prilikom instalacije mi se pojavila poruka da imam manje od 1 GB memorije i da mi možda neće odgovarati Live verzija.

Konačno pitanja koja imam su:

1. Šta bi prvo trebalo da uradim da ubrzam sistem?
2. Šta se to zaboga nalazi na celom instalacionom DVD-u i da li se ceo sadržaj instalira ili može da se izabere šta će se instalirati?
3. Prozori u fullscreen-u su malo veći od monitora tako da su ivice pojedene pa imam samo pola klizača. Isto ovo mi je bilo i kada sam jednom nešto kratko probao Ubuntu tako da je verovatno do moje kartice i GNOME-a. Zna li neko kako ovo da rešim?
4. Koje besplatne kodeke predlažete da instaliram za MP3 i video?

Eto toliko za sada.
Svakodnevno i čitam dokumentaciju i čačkam podešavanja ali ništa ne znam šta je šta, sve me zbunjuje. Stoga sam rešio da pribegnem maltretiranju ljudi po forumu, to ništa ne košta :).
[ Srđan Pavlović @ 17.08.2010. 07:48 ] @
1. Na celom DVD-u se nalazi masa programa (mislim cak i oba okruzenja, KDE i GNOME kod Suse-ta), ti mozes da instaliras ono sto je tebi bitno.
2. Ok su particije, bice dosta mesta. Kad malo proucis videces razloge za razlicite nacine particionisanja.
3. Zasto ti se sistem cini spor? To je relativan pojam. Koja je masina?
4. Samo klikni na nesto, trebalo bi sam da ponudi instalaciju kodeka.
5. Ovo za Full screen vidi za pocetak kako ti je monitor podesen (jel to TFT ili CRT ustvari?)

Slobodno pitaj na forumu, zato i sluzi da jedni drugima pomognemo kad moze :)
[ VladimirCDT @ 17.08.2010. 07:54 ] @
Citat:
Nebojsa Marinkov: Pozdrav svima,

evo ja rešio da se malo bakćem Linux-om. Totalni sam početnik i iz tog razloga sam i izabrao openSuSe 11.3.

Mudar izbor. (To kazem zato jer sam ja fan OpenSuse-a)

Citat:
Zato sam izabrao da skinem openSuSe GNOME live CD pod pretpostavkom da će ta verzija raditi brže nego ako skinem ceo DVD.

Nema to veze. Live CD znaci da mozes da podizes i koristis sistem sa CD-a bez instalacija na hard disk.

Citat:
U osnovi sve lepo radi, imam i internet i zvuk a da nisam mrdnuo prstom za to ali sam nesrećan zato što sve radi jako sporo. Npr kod pomeranja prozora ostaju tragovi kao kada baš onako preopteretite Windows, a kad odem na ES forum sa svim tim Flash animacijama browser nenormalno koči, kada scroll-ujem stranicu preko tastature sve nešto preskače trokira. Potrebno mu je 50 sekundi da se podigne dok Windowsu treba manje od 40 sec, što totalno nema smisla.

Po ovome sto pises, ja zakljucujem da je problem u grafici. Koju graficku kartu imas ?
Uzmi u obzir da sa 11.3 dolaze open source driveri koji nisu bas zadovoljavajuci. Ova verzija OpenSuse-a je izasla 15. VII, ja do sada nisam proveravao da li su se pojavili zvanicni driveri od strane proizvodjaca. To mozes da proveris na zvanicnom site-u i forumima OpenSuse-a. Ako jesu, onda ce instalacija tih drivera doneti poboljsanje bez sumnje. Ipak jedno upozorenje: ukoliko imas radeon grafiku, onda prvo proveri kakvo je iskustvo drugih sa aktuelnim driverima, jer oni nisu bas azurni kada se prica o Linuxu i umeju da zeznu stvar. To ti govorim iz iskustva. Sa nvidiom je prica mnogo bolja.

Inace, sto se tice ovih flash animacija, mislim da tu nije problem u linuxu, vec do aktuelnog flash playera za linux kojeg je izbacio proizvodjac.

Citat:
Još jedna stvar, prilikom instalacije mi se pojavila poruka da imam manje od 1 GB memorije i da mi možda neće odgovarati Live verzija.

Mislim da se ovo odnosi na pokretanje Live CD-a, dakle kada sistem ne dizes sa hard diska. Posto radi sa CD-a, on sve mora da obavlja u operativnoj memoriji, nema swap-a i sl.

Citat:
1. Šta bi prvo trebalo da uradim da ubrzam sistem?

Prvo regulisati grafiku, ako su dostupni driveri vendora koji provereno rade i ne prave probleme. Takodje, nije losa ideja da dodas jos malo memorije, ali to je trenutno sekundarno.
Citat:
2. Šta se to zaboga nalazi na celom instalacionom DVD-u i da li se ceo sadržaj instalira ili može da se izabere šta će se instalirati?

Na DVD-u se nalazi velika kolekcija software-a koji inace mozes da instaliras online sa repo-a. Na njemu ti se nalaze ne samo GNOME vec jos i par drugih desktop okruzenja.
Prilikom instalacija sistema sa DVD-a, ne instalira se sve po defaultu, vec neka osnova, koja opet delimicno zavisi od toga koje desktop okruzenje si izabrao.
Tokom instalacije, imas mogucnost da izaberes sta zelis od tog software-a da ti se dodatno instalira (lista je podugacka). Mozes, naravno i posle instalacije.

Citat:
3. Prozori u fullscreen-u su malo veći od monitora tako da su ivice pojedene pa imam samo pola klizača. Isto ovo mi je bilo i kada sam jednom nešto kratko probao Ubuntu tako da je verovatno do moje kartice i GNOME-a. Zna li neko kako ovo da rešim?

Mislim da bi resenje bilo da podesis monitor ili da pronadjes opciju u GNOME-u koja se odnosi na fina podesavanja velicine ekrana. Em sto ja koristim KDE, a ne GNOME, em to nisam radio vec duze vreme, tako da nemam pojma gde sta i kako, niti kako se tacno zove.

Citat:
4. Koje besplatne kodeke predlažete da instaliram za MP3 i video?

Posto si novajlija (a i da nisi), pogledaj ovu stranicu:
http://opensuse-community.org/Restricted_Formats/11.3
Tu su ti one-click-install paketi. Kodeke za GNOME ces naci na kraju liste.
[ combuster @ 17.08.2010. 10:39 ] @
Ovo sto se monitora tice desava se da se hsync i vsync vrednosti ne podudaraju kod Windowsa i Linuxa pa ti je ekran zapravo malo pomeren u jednu stranu (pricam iz iskustva jer sam daaaaavno primetio taj problem ali sad nemam windows pa me i ne zanima). Ja tada nisam nalazio resenje osim da na kontrolama monitora pomerim malo prikaz u levo. Ako imas LCD monitor obicno postoji taster koji ti sam centrira prikaz kako treba.
[ 20Recoba @ 17.08.2010. 12:46 ] @
Nije lose za pocetak
http://opensuse-guide.org/

U uputstvu ti se nalaze i One-click-install fajlovi za drivere i za multimediju cini mi se.

Sto se tice ATi Radeon vlasnickih drivera, situacija i nije bas toliko sjajna. Posle 2-3 nedelje je proradio ATi repo, ali driver u repou je stari Catalyst 10.6. Instalacijom sa One-click-install fajlom za ATi, meni nije hteo da podigne graficko okruzenje (neka segfault greska). Uputstvo za instalaciju poslednjih drivera Catalyst 10.7 http://lizards.opensuse.org/20...7xxx-flgrx-drivers-under-11-3/ .
Po ovom uputstvu sam instalirao drivere, ali imao sam problema sa efektima i video tearing me je nervirao (cepanje slike po horizontali tokom gledanja filmova u brzim scenama), tako da sam se vratio na open source drivere koji mi zavrsavaju posao.
[ Nebojsa Marinkov @ 17.08.2010. 18:45 ] @
Ok, ajmo polako od početka:

Citat:
Zasto ti se sistem cini spor? To je relativan pojam. Koja je masina?

AMD sempron 1.6 GHz
768 MB ram (512 + 256)

Rekao bih prosečna mašina stara nešto manje od 10 god. (u jee ala leti vreme). Kakva je da je, ako windows radi kako treba Linux ne bi smeo da zaostaje, bar sam ja tako shvatio pošto windows sam po sebi ima gomilu ne potrebnih gluposti. Čim otvorim 3 programa odjednom odmah znatno usporava.

Citat:
Samo klikni na nesto, trebalo bi sam da ponudi instalaciju kodeka

Istina, ali baš nikad ništa ne nađe. Instalirao sam one "one click" kodeke i probao i sve super radi. Kada sam hteo da uključim subtitle zatražio je "text/uri- list decoder" i normalno nije našao ništa slično na sajtu, ali otom potom, to je najmanji problem.

Pitanje: da li mislite da je gore navedena konfiguracija dovoljno jaka za KDE, ili da se ipak držim GNOME-a za sada?

Citat:
Po ovome sto pises, ja zakljucujem da je problem u grafici. Koju graficku kartu imas ?

Ovako kaže hardver information:
- kartica: nVidia GeForce FX 5700LE
- Driver: Nouveau
- Kernel driver: drm

nisam se još bakćao video drajverima, još sam sav zbunjen od svega ovde (instalirao sistem pre 4 dana), ali javiću kad rešim ili ne rešim probleme.
Full screan sam sredio podešavanjem na samom monitoru. Ne znam koliko će to da se manifestuje na windows ali otom potom. Ozbiljnijim podešavanjima ću se pozabaviti kasnije. Kao što rekoh kodeci instalirani bez po muke zajedno sa još 300 čuda kao što su JRE, FlashPlayer OpenOffice base...

Citat:
Nije lose za pocetak
http://opensuse-guide.org/

Dobar vodič, upravo ga proučavam.

Hvala svima na dobroj volji da se pomogne! Pozabaviću se ovim još neko vreme pa ću javiti šta sam i kako uradio. Jedini problem oko svega je što se s' vremena na vreme treba i istuširati.
[ dare023 @ 17.08.2010. 20:10 ] @
Evo ti par linkova :
1-click-collection
restricted formats -kodeci
I naravno wiki i forum
[ VladimirCDT @ 17.08.2010. 20:37 ] @
@Nebojsa Marinkov

Sto se grafike tice, imas srece te je nVIDIA.
Ja jos nisam proverio da li je izasao nVIDIA zvanicni driver, ako jeste, sigurno ima one-click install.
Ovaj Nouveau, nije los, ali je sporiji.

Za KDE nisam siguran da li bi mogao da poteras sa tom konfiguracijom, on jeste zahtevan. Po nekim reakcijama na forumima, stekao sam utisak da je naredna verzija KDE-a, 4.5 optimizovana, za razliku od 4.4.4 koja je spakovana u ovu verziju distroa. Ja jesam ljubitelj KDE-a i istini za volju ne volim nesto GNOME, ali posto ti je potreban funkcionalan sistem, za sada ti ne bih preporucio KDE. Mozes da probas, ali...
[ calexx @ 17.08.2010. 20:42 ] @
Meni poslednje 2-3 verzije ne prave probleme sa Ati karticom ali im je ćirilica totalno neispravna i to je dovoljno da ga izbacim iz razmatranja. Kada srede osnovne detalje, možda opet probam.
[ Srđan Pavlović @ 18.08.2010. 03:19 ] @
Ja sam skinio OpenSuSE 11.3 x_64, htedoh da ga probam na Desktop-u, ali krenuo posao zestoko pa je probavanje "on-hold"..

Da li je iko do sada naisao na probleme sa dep-ovima opet? Osim toga, meni je SuSE sasvim OK,
pogotovo KDE izvedba, mislim da je najbolja i najispeglanija kod njih nekako.
[ combuster @ 18.08.2010. 10:15 ] @
Probao sam ja i pravo da ti kazem nista posebno. Dep-ovi su tesni i povlacenje gstreamer-a mi je povuklo 500MB dep-ova. Pa ti vidi :) Mada ne volim da sudim o nekom distrou nakon samo sat vremena testiranja :)
[ sdurut @ 22.08.2010. 12:34 ] @
Evo da i ja dodam moja iskustva na 11.3 verziju. Na pomocnom netbuku Acer Aspire ONE sam imao 11.2. Uradio sam upgrade koji je prosao besprekorno. Atheros wlan radi o prve, Intel grafika, web camera... Na 2GB rama lepo se ponasa.Na jednom desktopu P4 1,5Ghz+ NVIDIA GF4 + 512MB RAM i suse 11.1 probao sam upgrade ali posle nije hteo da se digne init 5 modu. Verovatno jer sam kompajlirao vlasnicki driver za NVIDIA grafiku. Posto me mrzelo da bunarim po xorg.conf-u uradim clean install. Sve je proslo kako treba sem jednog detalja. Planirao sam na tu makinu da stavim Asterisk + ISDN kartica. Kad neprijatno iznenadjenje. Na suse 11.3 u Yastu lepo prepoznaje karicu ali ne mogu da je podesim. Obrtao sam se i okretao isao po stranim forumima i ljudii maju isti problem. Imam 2 ISDN karice AVM Fritz!Card PCI i Cologne HCF 2BSD0. I jedna i druga su podrzane u linuxu i radile su mi na suse 11.1. Na kraju sam bio prisiljen da vratim suse 11.1 na kome provereno radi. Nisam imao zivce da proveravam na 11.2.
Opsti zakljucak je pozitivan, ali me jako nervira kod Suse da poprave 5 stvari koje nisu radile i usput pokvare jos 2 koje su savrseno funcionisale na predhodnim verzijama. I to se stalno ponavlja. Sve sami biseri. Na 11.2 ako se instalira u text modu bez grafike u yasu podesite staticku IP GW DNS o ostalo. I posle toga on lepo ne podesi default GW. Otkusas route i nema default GW.
Odrzavati ovako kompleksnu distribuciju nije jednostavno pa im po svoj prilici fali kadra da se sve lepo protestira.
[ skysrb @ 17.09.2010. 20:18 ] @
Iako sam pocetni u linux svetu bez problema sam instalirao 11,3 sa dualbotom win7 (imao sam manjih problema sa 11,1).. Sve radi odlicno cak mi i kamera proradila za razliku od prethodne verzije jos kada bih uspeo stampac da instaliram lexmark x2650 bio bih veoma srecan..
[ ostctab @ 29.01.2011. 18:20 ] @
Proslo je izvesno vreme od poslednjeg posta, ali da ne otvaram novu temu, pisacu ovde, s obzirom da imam pitanje u vezi sa openSUSE-om.

Drugar mi se bavi PHP programiranjem i hostuje svoje sajtove, nemam pojma gde, nije ni vazno, ali ono sto je bitno, hoce da zakupi server i tamo instalira linux. Kako on nema pojma o linuxu, a ni ja, resili smo da on ostane na php-u a ja da krenem da ucim administraciju sistema.

Ja bih krenuo ovako: instalirao bih neki linux, recimo openSUSE (moze i neki drugi po vasoj preporuci) na lokalnom kompu i tu bih malo vezbao oko podesavanja i instaliranja apacha, mysql-a i, ftp-a, i tako dalje. Kad malo udjem u stos, ja bi to instalirao na neki server gde bi drugar postavljao svoje php kodove.

E sad, s obizrom da nisam nikad koristio linux, po postovima koje sam procitao, openSUSE mi deluje ok, samo me zanima da li je on pouzdan da bude na netu, na serveru ili ima boljih resenja ?

Nekako mi sve to deluje privlacno i lepo (mislim na sistem administratora) i voleo bih da u buducnosti odrzavam sisteme pod linuxom, pa me zanima da li je ispravno da krenem ovako kao sto sam i napisao ili imate bolju ideju?

Hvala.
[ Goran Rakić @ 29.01.2011. 18:24 ] @
Slobodno instaliraj sistem u virtuelnoj mašini (VirtualBox, VmWare, VirtualPC,...). Manje ćeš imati problema i zgodnije je za učenje.

Proveri da li taj zakupljeni server omogućava prijavu u grafičko okruženje (neko će verovatno dodati da je i sigurnije ako ne omogućava). Džaba ako naučiš kako se klik-klik okolo podešava sistem ako na tom zakupljenom serveru imaš samo komandnu liniju.

Pošto ni ti ni drugar nećete početi kao eksperti sa računarsku bezbednost, slobodno kreni kako bilo. Kada naučiš znaćeš i sam da doneseš odluku je li openSUSE ok ili ne. Sve Linux distribucije mogu da se podese da liče jedna drugoj.

Probaj za početak da podigneš ručno Apache+PHP+MySQL na Windowsu, da skapiraš gde je koja konfiguraciona datoteka, kako se otvara novi host na serveru. Preskoči one automatizovane instalatere koji stapaju sve tri instalacije u jednu nego skini sa svakog sajta pojedinačno instalaciju i prati uputstva.
[ ostctab @ 29.01.2011. 18:31 ] @
Imam jedan stari komp i na njemu bi instalirao linux, imam i knjigu openSUSE bible i krenuo bih odatle da ucim.
Viseo bih voleo cist linux nego instaliran u win kao aplikacija.
Sto si tice administracije na klik-klik, to mi ne pada na pamet da radim, znaci hocu ispocetka, sve preko konzole, mislim da tako najbolje mogu da se sagledaju neke stvari i da ce mnogo bolje da se razume linux. Naravno, trebace vremena, al dobro, nema nista na "gotovo" :)

Citat:
Probaj za početak da podigneš ručno Apache+PHP+MySQL na Windowsu, da skapiraš gde je koja konfiguraciona datoteka, kako se otvara novi host na serveru. Preskoči one automatizovane instalatere koji stapaju sve tri instalacije u jednu nego skini sa svakog sajta pojedinačno instalaciju i prati uputstva.

da da, tako sam i mislio.
a jel je knjiga openSUSE Bible ok?
ja sam nesto listao i deluje sasvim solidno
[ maksvel @ 29.01.2011. 20:41 ] @
Ta knjiga je OK. Nije loše da ipak pogledaš i neke alate. Imaš npr. YasT i iz konzole
Pošto ćeš verovatno ipak instalirati grafičko okruženje, moja preporuka je Gnome (u odnosu na KDE). Bar po mom iskustvu, KDE na 11.3 ume opasno da trokira. (Može da se apdejtuje, ali je opet pitanje..)

E, sad, koliko je star taj komp?? Linuks generalno važi za ne-baš zahtevan po pitanju resursa, ali novije distribucije umeju da traže. Ako je baaš slaba konfiguracija, onda ipak bolje da staviš Xfce ili LXDE umesto Gnome.
[ ostctab @ 30.01.2011. 02:54 ] @
pa nije bas preterano star, konfiguracija je ok.
cinimi se 1.6Ghz i ima 512 MB RAM-a, mozda cak i ceo MB, nisam je davno palio pa sam iskreno i zaboravio tacno. Ima graficku GeForce 5200. Jeste star, ali mislim da ce linux skljakati sasvim ok.

A sta misite o Slackwere-u? I ima li dobre literature za taj linux?, jer meni ce linux trebati da radi kao server.
[ maksvel @ 30.01.2011. 06:53 ] @
To bi na papiru trebalo da je dovoljna konfiguracija
Citat:

The following requirements should be met to ensure smooth operation of openSUSE 11.3:

Processor: Intel: Pentium 1-4, Xeon or newer; AMD: Duron, Athlon, Athlon XP, Athlon MP, Athlon 64, Sempron, Opteron or newer
Main memory: At least 256 MB; 512 MB recommended
Hard disk: At least 500 MB for minimal system; 2.5 GB recommended for standard system
Sound and graphics cards: Supports most modern sound and graphics cards

http://en.opensuse.org/Hardware_requirements

Za Slekver uzmi http://slackbook.ns-linux.org/ - na srpskom

Mada, šta znam... nije toliko popularan za servere.

Si razmišljao o CentOS?
[ ostctab @ 30.01.2011. 13:00 ] @
Citat:
Si razmišljao o CentOS?

pa ne znam, zato sam i pitao da li neko ima neki predlog.
Mislis da je CentOS standardan sa servere ?
Ako jeste, onda cu mozda njega. Za CentOS sam samo cuo da postoji i nista vise od toga, pa zato i pitam...
A koji se linux distribucije najcesce koriste za server ?

p.s.
hvala za slekver tutorijal :)
[ Srđan Pavlović @ 30.01.2011. 13:28 ] @
Citat:
A koji se linux distribucije najcesce koriste za server?

RedHat (Instalacija Free, ali podrska i apdejti se placaju)
CentOS (Sve free, sam odrzavas, nesto kao RedHat bez podrske, isto .rpm distro), odlican, cest izbor.
Debian (ne tako redak izbor za server), isto odlican.
SuSE (rpm distro), ima i njega...
Ubuntu Server (nesto nisam primatio da ga koriste previse, ali verovanto je OK)

To su neki koje sam ja video da cesto koriste, ali ima jos alternativa sigurno...
[ maksvel @ 30.01.2011. 15:05 ] @
CentOS, definitivno.
Stabilan, 7 godina podrške, suštinski sve kao Red hat.
... bez šeširića
[ ostctab @ 31.01.2011. 08:04 ] @
Pa onda cu probati CentOS :)

Samo jos jedno pitanje. Negde sam procitao na forumu, ne mogu da se setim tacno gde, pa cu mozda malo pogresiti u interpretaciji, ali receno je ovo: Ko nauci da radi u Mandrivi taj ce znati Mandrivu, ko nauci da radi u Slackwere taj ce znati Linux.

Mislim poenta je u tome da kada naucis da radis u Slackware da ces bolje razumeti stvari u Linux-u, dok u Mandrivi ces raditi na klik-klik.

Zanima me kakva je situacija sa CentOS ?
Ja ne bi hteo na klik-klik, vec bih stvarno hteo da razumem linux, znaci krecem od nule, preko shell-a. Ne bih da koristim nijedan GUI, samo kucanje.
Naravno, da ne bude recimo Gentoo (cuo sam da je medju najtezima), ali nesto mi treba gde cu nauciti Linux.

Pa me zanima kakav je CentOS po tom pitanju i postoji li neka dobra literatura za njega?
[ zoranix @ 31.01.2011. 08:04 ] @
Počinjemo da padamo u vatru!

Voleo bih da neko kaže zbog čega openSUSE nije dobar, recimo, kao CentOS. Deklaracije tipa: "ovaj je bolji", "onaj je bolji", ne doprinose ništa. Ja mogu samo da kažem nekoliko bitnih stvari, na osnovu kojih ja vrednujem rad na nekim distribucijama. Manje - više, za ovih 25. godina rada su se ti zahtevi iskristalisali, kao zahtevi sa spiska poželjnih, ali možda ne i dovoljnih, zahteva da bi se jedna distribucija vrednovala.

1. Ozbiljnost i veličina zajednice koja stoji iz distribucije;
2. Da li je vlasnik, ili suvlasnik, neka poznata komercijalna firma nad distribucijom (odnosno, kako se to sada kaže: "sponzor");
2. Mogućnost plaćanja podrške, ako je recimo potrebna;
3. Postojanje komercijalne organizacije za potrebe podrške;
4. Rangiranje distribucije u svetu (ne u Srbiji, jer ovde će te čuti samo za Ubuntu...);
5. Postojanje podrške hardver vendora za datu distribuciju;
6. Procenat učešća zajednice koja razvija distribuciju u ukupnom radu FLOSS-a;
7. Tradicija distribucije, odnosno zajednice (firme sponzora) u radu nad distribucijom;
9. Postojanje alata za što bržu i što lakšu administraciju sistema, kojih kod drugih distribucija nema;

Namerno nisam stavio tačku u nabrajanju, jer ovo nije konačan spisak poželjnih zahteva za ocenjivanje jedne Linux distribucije. Po meni openSUSE zadovoljava sve, gore navedene zahteve, da sada ne objašnjavam na koji način, ali ako bude potrebno objasniću. Dalje po meni su sve distribucije stabilne, koje implementiraju nove kernele, pa o tome treba diskutovati na opštem nivou, a ne na nivou distribucija.

Po meni je najveći razlog korišćenja openSUSE YAST. To je alat koji postoji za bilo koje grafičko okruženje, kao i u konzolnom radu. Moja iskustva su takva da za manje od jednog sata, mogu da instaliram openSUSE server, sa WEB, SAMBA, NFS i SQL servisima, što znači ogromnu uštedu vremena. Probao sam i sa drugim distribucijama, ali stvari su poprilično različite. Naravno da je ovo iskustvo lično i svesan sam toga, ali ipak dostupnost centralizovanog alata, koji ne zavisi od okruženja, meni je najbitnija.

[Ovu poruku je menjao zoranix dana 31.01.2011. u 09:19 GMT+1]
[ calexx @ 31.01.2011. 08:23 ] @
Onda se desi da odeš na neki naš sajt koji eto koristi ćirilicu i nađeš se u čudu zbog nekoliko totalno promašenih slova ... osim ako nisi kojim slučajem izabrao neki od ispravnih fontova. A većina je neispravna. Vrlo krupan promašaj za ozbiljnu distribuciju kao što je Suse.
[ maksvel @ 31.01.2011. 09:10 ] @
Ma Suse je OK, a čovek bi da nauči administraciju. Znači, njemu nije mnogo bitan Look & Feel.

A ko baš voli da se "zanima", eto Gentoo-a i LFS-a, pa srećno.
[ zoranix @ 31.01.2011. 09:30 ] @
@calexx

Taj sajt sigurno ima neku adresu, a problem (možda) ima rešenje.
Trenutno se bavim preslovljavanjem helpova sa latinice na ćirilicu i pritom koristim openSUSE 11.2 i 11.3 i nisam primetio ove probleme. Vredelo bi mnogo kada bi dao adresu i font s kojim ima problema.

Mislim da je to ipak programerov izbor koji će font da stavi na svoju prezentaciju i može da se desi da nije obratio pažnju na isti. Sistemski fontovi, koji dolaze sa distribucijama, bi trebalo da budu OK, ali desi se ponekad i omaška, pa se u nekom od apdejta, ili u narednoj verziji, to ispravi. To apsolutno nije merilo za "težinu" jedne distribucije, jer ljudi koji učestvu (participiraju) sa par procenata u razvoju kernela (dakle imaju toliko razvojnih kapaciteta!) valjda mogu i jedan font da koriguju, ako se uoči i prijavi problem.

Manje distribucije su uglavnom "resavska škola", dakle prepisuju kood, promene desktop, dodaju par efekata (tek toliko da bi se razlikovali) i onda to nazovu distribucijom. Pri tome izdaju apdejt tek onda kada ovaj izađe za orginalnu distribuciju.

Ne kažem da je ovo loše, ali treba razlikovati stvari, pa priče "čiji je duži..." ovde ne vrede, već samo argumenti. Voleo bih da čujem argumente koji su ozbiljne prirode i koji imaju svoju težinu.
[ Srđan Pavlović @ 31.01.2011. 10:12 ] @
@zoranix - ja sam samo nabrojio ono sto znam da ljudi koje znam
uglavnom koriste na serverima, najvise Debian i CentOS... e sad,
ima i suse-a, ali mislim da ga ima manje (mozda i nisam u pravu),
sto naravno ne znaci da je "bolji" ili "losiji".
[ calexx @ 31.01.2011. 10:15 ] @
Ovo uopšte nisu neozbiljni argumenti, nije u pitanju sajt čiji je autor koristio bzvz font nego je problem sa sistemskim fontovima. Meni je podešeno u firefoxu da se dozvoli stranama da same izaberu font i onda brlja. Ako postavim neke svoje proporcionalne i neproporcijalne, onda se uglavnom prikazuje ispravno. Na kraju sam napravio dokument u OO sa svim fontovima i konačno je da postoji par potpuno ispravnih fontova (po pitanju ćirilice), nekoliko sa 2-4 pogrešna i možda desetak sa 7-8 pogrešnih slova. Uglavnom su to lj ili nj koje prikazuje kao l i n kao i ć (i mislim đ) koje prikazuje kao t. Pisao sam ovde o tome pa ću da potražim, to se provlači u celoj seriji 11.x a mislim da je postojalo i u 10.x. Dovoljno je da se startuje live varijanta i odmah se sve lepo vidi.
Ostale Linux distribucije nemaju ovaj problem, osim mislim jedne meni manje poznate koja se isto ponaša, verovatno je Suse bio osnova. Nekoliko puta sam pitao da li neko ima kontakt pa da im prijavi ali ništa od toga.

Potražiću to što sam prijavljivao pa ću da ti napišem koji su fontovi u pitanju.

edit: pogledaj http://www.elitesecurity.org/p2441012 i dokument koji sam prikačio pa da vidimo kako izgleda
[ combuster @ 31.01.2011. 11:47 ] @
Citat:
zoranix: Počinjemo da padamo u vatru!

1. Ozbiljnost i veličina zajednice koja stoji iz distribucije;
2. Da li je vlasnik, ili suvlasnik, neka poznata komercijalna firma nad distribucijom (odnosno, kako se to sada kaže: "sponzor");
2. Mogućnost plaćanja podrške, ako je recimo potrebna;
3. Postojanje komercijalne organizacije za potrebe podrške;
4. Rangiranje distribucije u svetu (ne u Srbiji, jer ovde će te čuti samo za Ubuntu...);
5. Postojanje podrške hardver vendora za datu distribuciju;
6. Procenat učešća zajednice koja razvija distribuciju u ukupnom radu FLOSS-a;
7. Tradicija distribucije, odnosno zajednice (firme sponzora) u radu nad distribucijom;
9. Postojanje alata za što bržu i što lakšu administraciju sistema, kojih kod drugih distribucija nema;

Dalje po meni su sve distribucije stabilne, koje implementiraju nove kernele, pa o tome treba diskutovati na opštem nivou, a ne na nivou distribucija.

Po meni je najveći razlog korišćenja openSUSE YAST.

Zasto mislis da kvalitet distribucije zavisi od toga da li imaju neku kompaniju iza sebe koja ih gura? Evo Fedora iza sebe ima RedHat pa im Fedora sluzi kao igraliste za ono sto treba da eventualno uleti u RHEL. Vrlo nestabilna distribucija koju ne bih mogao da preporucim kao server nikad. Za beta testere - uf, dusu dala tako da opet ima neku svoju primenu. I Novell ti je prodat skoro, otkud ti znas sad da li ce openSuSe uopste postojati ubuduce i koliko ce se raditi na njemu i opet zavisi od kompanije koja ga je kupila kakva ce buducnost SuSe-a biti. To ti nije neki garant sigurnosti uopste. Naravno, ne mislim da ce SuSe propasti ili se ugasiti ali sam argument kao argument ti nije validan.

Ja nesto ne verujem da se podela kolaca medju distribucijama kod nas i u svetu nesto mnogo razlikuje. I nije tacno da je Srbija Ubuntu exclusive, iako je ta distribucija izbor vecine korisnika koji prelaze na ili koriste Linux (kao i u svetu btw).

Ja bih pre izabrao hardware koji je podrzan u samom kernelu nego hardware koji zahteva "binary blob" koji OEM izbacuje za odredjene verzije kernela i ostalih projekata/biblioteka od kojih zavisi, tako da ta podrska OEM-a je vrlo zeznuta stvar i totalno nebitna ako znas sta kupujes od hardware-a i za koju namenu.

Po meni su sve distribucije koje furaju nove kernele potencijalno mnogo nestabilnije od onih koje koriste/podrzavaju LTS verzije kernela. Evo ja guram uvek stable/mainline u isto vreme pa mi stabilni nije toliko fullproof kao LTS a o mainline-u da ne govorim, 2.6.38-rc2 je recimo slomio kompatibilnost sa syslog-ng-em sto nikako nije pozeljno jel'te :) Nije lepo da ja moram da patch-ujem userspace alate zbog API break-a dok jos taj patch nije uleteo upstream.

E za YAST si ga ubo u centar, package management i da li ti odgovara princip po kome se neki sistem administrira jesu vrlo bitni.

Inace za onog ko zna, moze da napravi server od skoro svih mainstream distribucija, u zavisnosti od zahteva koje server treba da ispuni moze se pricati o pogodnostima izmedju distribucija a CentOS je iz do sada puno prezvakanih razloga distro of choice.

I od svih ovih tvojih navedenih razloga, ja nigde ne videh kvalitet i dostupnost dokumentacije, jel' tebi kada nesto zakaze na Linux box-u prvo zoves komercijalnu podrsku ili RTFM-ujes ?

Duplo duze furas *NIX od mene ali "Think b4 u type"

Citat:
ostctab: Pa onda cu probati CentOS :)

Samo jos jedno pitanje. Negde sam procitao na forumu, ne mogu da se setim tacno gde, pa cu mozda malo pogresiti u interpretaciji, ali receno je ovo: Ko nauci da radi u Mandrivi taj ce znati Mandrivu, ko nauci da radi u Slackwere taj ce znati Linux.

Mislim poenta je u tome da kada naucis da radis u Slackware da ces bolje razumeti stvari u Linux-u, dok u Mandrivi ces raditi na klik-klik.

Zanima me kakva je situacija sa CentOS ?
Ja ne bi hteo na klik-klik, vec bih stvarno hteo da razumem linux, znaci krecem od nule, preko shell-a. Ne bih da koristim nijedan GUI, samo kucanje.
Naravno, da ne bude recimo Gentoo (cuo sam da je medju najtezima), ali nesto mi treba gde cu nauciti Linux.

Pa me zanima kakav je CentOS po tom pitanju i postoji li neka dobra literatura za njega?

Pusti te narodne umotvorine :)

Prvo citaj i nauci sve sto mozes o servisima koje ces da teras na svom serveru. Dzabe znas Linux u prste ako ne poznajes servis koji treba da administriras.

Instaliraj CentOS prvo sa sve grafickim okruzenjem, ono ti za pocetak ne smeta a olaksace ti da nadjes dokumentaciju koja ti je potrebna (lakse ti je da koristis browser iz DE-a nego iz konzole). Ti uvek mozes da otvoris terminal i to ti je kao da si u init3 :) Naravno, uvek mozes sa drugog racunara (ako ga imas) ili iz virtualnog okruzenja da radis tako da onda mozes i bez GUI-ja.

http://wiki.centos.org/Documentation

http://www.centos.org/docs/4/html/yum/

Kreni odavde :)
[ maksvel @ 31.01.2011. 12:05 ] @
+..Možeš da baciš pogled na neku od knjiga za RHCE. Tamo postoji sistematizovano gradivo za sertifikaciju, nije loše da se koristi kao neka smernica.
[ combuster @ 31.01.2011. 13:04 ] @
+1

Zaboravih... :)
[ zoranix @ 31.01.2011. 13:24 ] @
@combuster
Citat:
Zasto mislis da kvalitet distribucije zavisi od toga da li imaju neku kompaniju iza sebe koja ih gura? Evo Fedora iza sebe ima RedHat pa im Fedora sluzi kao igraliste za ono sto treba da eventualno uleti u RHEL. Vrlo nestabilna distribucija koju ne bih mogao da preporucim kao server nikad. Za beta testere - uf, dusu dala tako da opet ima neku svoju primenu. I Novell ti je prodat skoro, otkud ti znas sad da li ce openSuSe uopste postojati ubuduce i koliko ce se raditi na njemu i opet zavisi od kompanije koja ga je kupila kakva ce buducnost SuSe-a biti. To ti nije neki garant sigurnosti uopste. Naravno, ne mislim da ce SuSe propasti ili se ugasiti ali sam argument kao argument ti nije validan.

Rekoh da padamo u vatru (flame), doduše ne preveliku, ali je ima.
U slučaju Novell-a i RedHat-a stvari su malko drugačije. Očigledno ne pratiš Ivane stvari oko openSUSE-a (vidim da ga imenuješ sa SuSe). "openSUSE", za razliku od Fedore, izlazi na osam meseci, dakle malo duži ciklus od Fedore upravo dozvoljava da se uočene greške isprave. Naravno da ne znači to automatski da je svako openSUSE-ovo izdanje lišeno grešaka, naprotiv ima ih. Stvari su takve da se veoma brzo ispravljaju, pa već kada se openSUSE 11.4 pojavi, već u prvim danima se može preuzeti popriličan broj zakrpa, čudno zar ne?

Ne nije čudno, a i ne čudi me to čak ni za Fedoru. Pa i tamo je rečeno čemu Fedora (najnovija verzija) služi i da je to "poligon" za testiranje RHEL-a. Stvari kod openSUSE-a su nešto malo drugačije (ne i radikalno bolje!), što zavisi od petljanja Novell-a u posao zajednice. Ako si pratio (a nisi verujem...) u decembru prošle godine, nakon akvizicije Novell-a od strane Attachmate-a, bilo je govorkanja o razdvajanju ("forkovanju") projekta zajednice. Stvari su se stišale nakon saopštenja Attachmate-a, odnosno njihovog šefa, da su oni kupili Novell zbog Linux biznisa (i oni ga nazivaju kao i ti: SUSE Business). Ovo je smirilo strasti u zajednici, pa su ubrzo nakon toga izabrali novo rukovodstvo i krenuli agresivnije na finalizaciju nove verzije. Novell-ovo prisustvo u zajednici, iako osmiljšljeno na modelu RedHat-a, je nešto drugačije. Sam Novell je dosta veliki inovator, doduše ne veći od RedHata, pa otuda mi imponuje njegovo prisustvo u Linux biznisu. To mi garantuje da će taj biznis biti dugoročan, da će Novell imati uticaj na njega i da će zamišljeno biti i sprovedeno. Rad zajednice je takođe bitan (i to sam naveo pod 1.), jer znam da openSUSE zajednica nije mala (to je nakada bila uglavnom nemačka zajednica, sada proširena ljudima širom sveta), što mi opet garantuje da ima ko da radi na ispravljanju grešaka, samo ih treba prijaviti. Po mom saznanju ne prođe više od par dana, a da se ozbiljniji problem ne reši.

@combuster
Citat:
Ja bih pre izabrao hardware koji je podrzan u samom kernelu nego hardware koji zahteva "binary blob" koji OEM izbacuje za odredjene verzije kernela i ostalih projekata/biblioteka od kojih zavisi, tako da ta podrska OEM-a je vrlo zeznuta stvar i totalno nebitna ako znas sta kupujes od hardware-a i za koju namenu.

Kad smo kod podrške hardver vendora za distribuciju, ja sam se lično nainstalirao HP-ovih, Fujitsu-ovih (nekada Fujitsu-Siemens-ovih), Dell-ovih i IBM-ovih servera i sa njima su dolazili drajveri i podrška za RHEL, SLES i OES (verujem da znaš da su to: Novell SUSE Linux Enterprise Server i Open Enterprise Server), pored drajvera za Windows i Novell NetWare. Nikad nisam našao podršku za druge Linux servere, pa mi je otuda bitna podrška i hardver vendora, pogotovu za RAID kontrolere, kao i za drugi serverski specifičan hardver. Ne znam kako bi se ti Ivane odrekao ovih drajvera... zato su mi bitni, a mislim da bi trebalo svakom da budu, jer ih zato i šalju uz opremu.

Što se tiče fontova, ne znam koliko je to stvar WEB servera, dotične verzije openSUSE-a i samog WEB servera (verujem da je Apač u pitanju!). Trebalo bi videti link ka sajtu, font koji se koristi, kao i to da li je problem prijavljen i zašto nije rešen (ako nije još rešen i da li je uopšte prijavljen!). Takvih iskustva ja lično nemam, pa bi pre pisanja o problemu, trebalo adresirati ga, da svi vidimo i da damo odgovor ako ga znamo.

[ ostctab @ 31.01.2011. 13:41 ] @
Citat:
combuster: +1

Zaboravih... :)

sta +1? :)

Citat:
maksvel: +..Možeš da baciš pogled na neku od knjiga za RHCE. Tamo postoji sistematizovano gradivo za sertifikaciju, nije loše da se koristi kao neka smernica.

nasao sam i malo bacio pogled na CentOS Bible i cinimi se da je ok. Imao li si ti dodira sa ovom knjigom ?
[ combuster @ 31.01.2011. 13:51 ] @
Citat:

Očigledno ne pratiš Ivane stvari oko openSUSE-a (vidim da ga imenuješ sa SuSe).

Ako si pratio (a nisi verujem...)

Flamebait :)

Citat:

To mi garantuje da će taj biznis biti dugoročan

Niko ne moze da ti garantuje da ce takav biznis biti dugorocan, Mandriva je svojevremeno imala ogromnu zajednicu, jaku podrsku, pa gde je sad ?

http://en.wikipedia.org/wiki/Mandriva

Jel' bese i openSolaris bio do bola podrzan?

http://en.wikipedia.org/wiki/OpenSolaris

Iza Sun, Java covece, pa ih kupio Oracle i ubio OpenSolaris...

Citat:

Kad smo kod podrške hardver vendora za distribuciju, ja sam se lično nainstalirao HP-ovih, Fujitsu-ovih (nekada Fujitsu-Siemens-ovih), Dell-ovih i IBM-ovih servera i sa njima su dolazili drajveri i podrška za RHEL, SLES i OES (verujem da znaš da su to: Novell SUSE Linux Enterprise Server i Open Enterprise Server), pored drajvera za Windows i Novell NetWare.

Ovo je totalno drugacija situacija od podesavanja servera u kucnoj radinosti i openSuSe-a o kome je bilo reci u tvom postu i za sta je pitao uopste ostctab. Kod servera koje si ti naveo sada - zna se sta se instalira i kakva podrska za njih postoji.
[ zoranix @ 31.01.2011. 14:40 ] @
@combuster

Ti izgleda garantuješ za CenOS, i tome slično, jel` da? Sve će propasti, a on će ostati. Nemam ništa protiv ja sam ionako za eliminisanjem rasipanja kadrovskih resursa na bespotreban rad po Linux distribucijama.

Po tvom pisanju vidim da ne pratiš situaciju, pa ti neću više replicirati...
[ calexx @ 31.01.2011. 14:48 ] @
Citat:
zoranix: Što se tiče fontova, ne znam koliko je to stvar WEB servera, dotične verzije openSUSE-a i samog WEB servera (verujem da je Apač u pitanju!). Trebalo bi videti link ka sajtu, font koji se koristi, kao i to da li je problem prijavljen i zašto nije rešen (ako nije još rešen i da li je uopšte prijavljen!). Takvih iskustva ja lično nemam, pa bi pre pisanja o problemu, trebalo adresirati ga, da svi vidimo i da damo odgovor ako ga znamo.
Da li si pročitao moju prethodnu poruku i otvorio dokument koji sam naveo? U njemu sam ispisao azbuku sa nekoliko problematičnih fontova pa ako ih kod tebe sve ispravno prikazuje, da tražim gde je problem.
Ako baš hoćeš konkretnu adresu, idi na bilo koji naš sajt koji ima ćirilicu pa proveri ali uzmi neki od fontova koji su korišćeni u pomenutom dokumentu. Kod mene je firefox baš njih postavljao za pregled i sve mi je zabrqano.

Ako ovo nije dovoljno, večeras ću da napravim live disk pa da pokupim primere.
[ combuster @ 31.01.2011. 15:10 ] @
Citat:
zoranix: @combuster

Ti izgleda garantuješ za CenOS, i tome slično, jel` da? Sve će propasti, a on će ostati. Nemam ništa protiv ja sam ionako za eliminisanjem rasipanja kadrovskih resursa na bespotreban rad po Linux distribucijama.

Po tvom pisanju vidim da ne pratiš situaciju, pa ti neću više replicirati...

Poenta je da garancije nema i da nekoliko tvojih parametara posle visedecenijskog iskustva sa *NIX-ovima o izboru distribucije jednostavno ne piju vodu. Moje misljenje je upravo suprotno sto se tice jakog sponzorstva ili kompanija iza distribucija - stare dobre community oriented distribucije ce verovatno nadziveti sve ostale "igrace" - recimo Debian .

A za ostalo (makar ono sto sam razumeo od tih tvojih navedenih parametara) sam vec prokomentarisao.

I ono, forum postoji da bi se ovako diskutovalo (izmedju ostalog), tako da "stay frosty" :)
[ stephon @ 31.01.2011. 17:22 ] @
@ostctab
Ne moraš još da se odlučuješ za distribuciju jer je to što ti kao početnik moraš da naučiš isto ili slično na svim distribucijama. Instaliraj opensuse, a kad savladaš osnove LINUKSA biće ti lako da promeniš distribuciju ako suse ne odgovara.