[ anaxim @ 21.07.2010. 08:29 ] @
Radim projekat na faxu koji podrazumeva izradu aplikacije koja bi omogucila evidenciju radnika. Posto imam vec USB card reader ne bih se zadrzao samo na teorijskom delu nego bih uradio kompletan program. Interesuje me gde bih mogao da nabavim smart kartice kod nas, i da li postoji mogucnost da u njima ja definisem promenljive tipa RadnikID i RadnikIMe tako da mi sluzi samo kao skladiste podataka?
[ Toxter @ 21.07.2010. 08:50 ] @
Kartica ima svoj operativni sistem koji upravlja njenim fajl sistemom.
Mozes da upises na nju sta god hoces (pod uslovom da nije neka velika kolicina podataka naravno).
Medjutim, prvo moras malo "zagrabiti" po teoriji :)

Pozdrav
[ anaxim @ 21.07.2010. 08:58 ] @
Hvala na odgovoru. Vec citam o APDU komandama. Interesuje me gde bih mogao kupiti jednu praznu smart karticu i kolika je cena (znam da je malo offtopic).
[ sdurut @ 21.07.2010. 09:03 ] @
Ovako stvar nije tako jednostavna kao sto je napisao Toxter. Bavim se razvojem aplikacija i OS-ova za smart kartice vec duzi niz godina. Ako si odlucio da pises aplikaciju na PC-ju pod Win-om i USB smart card reader-om treba da znas neke stvari. Ja cu ti ukratko ovde napisati smernice pa ti istražuj.

Generalno postoji gruba podela na smart kartice kontaktnog tipa. To su asinhrone i sinhrone. Asinhrone kartice su procesorske imaju na sebi neki OS, fajl sistem itd. Obicno je na njima neki 8051 ili slican derivat. Moju imati i JVM. Komunikacioni protokol je T=0 i T=1 sa citacem kartica i to je jedino sto oficijelno podrzava Microsoft Windows.

Sinhrone ili memorijske karice koriste drugaciji protokol za komunikaciju. Samo ime ti kaze da su memorijske i sam na njima organizujes fajlistem. One su dosta jefinije od asinhronih lakse ih je nabaviti. Ali problem je u kompatibilnosi. Imas SLE4442, SLE4428, I2C karice, itd. Ova tri modela koriste razlicite protokole. Razni vendori koji prave citace smart kartica za PC uz citace isporucuju posebne API-je koji mogu da citaju memorijske kartice. Ali API-ji nisu standardizovani. Posedujem preko 20 različitih citaca kartica i nijedan nema isti API za citanje memorijskih kartica. Ako napises aplikaciju za Gemalto radice samo sa gemalto citacima.

Za tvoj rad najpogodnije su memorijske kartice.
[ anaxim @ 21.07.2010. 09:34 ] @
Hvala na smernicama to je ono sto mi je bilo potrebno. Ne bih da budem dosadan ali imam jos jedno pitanje kakava je situacija sa Linuxom koliko je on podrzan od strane proizvodjaca smart kartica.
[ sdurut @ 21.07.2010. 12:15 ] @
Sto se tice Linuxa situacije je povoljna. Na Windows platformi pozivas scard32.dll i preko njega pristupas PC/SC citacima. Linux koristi iste API pozive. potrebno je sa samo prekompajliras driver za citac i da PS/SC daemon da instaliras i pokrenes. Vecina distribucija sa kojima sam radio ima već sve na sebi cak i drivere za brand citace i sve radi skoro plug'n play. (openSuse , Fedora ...) Tako da softver napisan za konzolu ili da radi kao daemon u C-u moze da radi i na Linux i na Win platformi bez izmena, samo da se prekompajlira. I dalje ostaje ista prica za memorijske kartice. Poziva se poseban API proizvodjaca. Najbolju potrsku ti ima Gemalto, Omnikey i Towitoko za Win i Linux paltformu za sve tipove kartica. Radio sam i sa ostalim manje posznatim brendovima i to radi bez problema na obe platforme.

http://www.pcscworkgroup.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/PC/SC
http://pcsclite.alioth.debian.org/
http://ludovic.rousseau.free.fr/softwares/pcsc-tools/
http://www.linuxnet.com/middle.html
www.omnikey.com
[ anaxim @ 22.07.2010. 06:59 ] @
Jos jednom hvala na smernicama, puno ce mi pomoci. Jos jedan mali off, koliko kostaju memorijske smart kartce kod nas?
[ ghost in the shell @ 02.08.2010. 11:07 ] @
Ja sam nedavno kupio smart karticu i citac od firme PIS (www.pis.rs). Karticu su mi naplatili 530 din.