[ gileiile @ 22.07.2010. 13:51 ] @
Nedavno sam kupio pomenuti receiver i hteo sam ovde preneti svoja zapazanja o njegovom radu. Smatram da je na stranicama sajta nepravedno zapostavljen. Po mom misljenju po odnosu cena/mogucnosti daleko je ispred visestruko skupljih modela o kojima se ovde redovno pise.
Sam receiver stize u kompletu sa daljincem, baterijama, HDMI kablom i uputstvom (ne nemackom, iskreno). Kao sto naslov teme kaze postoji u crnoj i sivoj varijanti. Meni uredjaja estetski je dobro odradjen i lak sa koriscenje. Slika na SD kanalima (576i, 576p) sasvim je jasna, prirodnih boja. Naravno, receiver u potpunosti dodje do izrazaja pracenjem sadrzaja na HD kanalima. Daje se mogucnost izbora za 720p i 1080i. Zvuk je u oba slucaja na visokom nivou. Uredjaj podrzava DVB-S i DVB-S2 standard. Koristi procesor od 200MHz i RAM od 16Mb, tako da ni pri C$ nema vidnog "seckanja" signala. Baziran je na Linux OS, tako da ispunjava uslov za pomenuti C$. Ako se korisnik odluci za koriscenje C$, na raspolaganju ima mogo veci izbor HD kanala (situacija sa FTA HD kanalima jos uvek je dosta slaba - na 19.2e tu su ZDF, Arte i ASTRA promo). U trenutku dok pisem ovaj post, emulatorima se moze pratiti BULSATCOM (na satelitu Hellassat) u cijoj ponudi ima par zanimljivih HD kanala. Pomenuo sam vec da su slika i zvuk u tom slucaju gotovo savrseni. Sadrzaj koj pratite mozete snimati na spoljni HDD. Receiver poseduje tri USB prikljucka (dva za zadnjoj strani i jedan napred). Povezivanjem na njih HDD sa sopstvenim napajanjem (varijanta sa reck-om) u meniju uredjaja postace vam dostupan HDD. Snimljen materijal na HDD ne gubi nista od kvaliteta. Svakako, LAN kablom materijal mozete prebaciti na PC i editovati ga po svojoj zelji. Veliki plus receivera je to da podrzava .mkv fajlove tako da korisnik moze uzivati u filmovima visoke rezolucije (bez nepotrebnog suma cooler-a sa PC ili BlueRay standalone uredjaja). Postoji mogucnost "skidanja" subtitlova sa neta direktno na receiver! Naravno, ima jos mnogih prakticnih mogucnosti (vremenska prognoza, skidanje sadrzaja filma sa IMDB site-a) ali to vec zavisi od potreba korisnika i instaliranih plugin-ova.
Jedina zamerka je to sto se sam receiver dosta greje (placanje cene za nepostojanje bucnih cooler-a, ali to se moze resiti dodavanjem usb cooler-a).
Od mene toliko. Mislim da se uredjaj isplati svaki cent dat za njega. I mnogo vise od toga !!
[ sofrenic @ 22.07.2010. 14:19 ] @
JoŇ° pre dve godine pisano je o ovom risiveru.
EPP lock.