[ bizzy86 @ 22.07.2010. 22:55 ] @
| Pozdrav,
Imam problem sa radiom gore pomenute marke. U pitanju je neka bosanska marka radia koja dolazi bez kabla a kabl nema kod nas da se kupi. Zbog toga sam uzeo kabl za Kenwood-a koji ima odgvoarajuci konektor ali, naravno, radio nije radio kad sam ga spojio. Imam ovde sliku (semu) pa ako iko moze da mi je rastumaci bio bi mu mnogo zahvalan.
www.yunord.net/~bizzy/sema.jpg
Slika je uslikana telefonom al mislim da moze da posluzi :) |
[ zeoN_Rider @ 22.07.2010. 23:05 ] @
Jesi li siguran da je radio uopšte ispravan?
Pozdrav zeoN_Rider
[ bizzy86 @ 22.07.2010. 23:10 ] @
Nov sa garancijom :) Neotpakovan.
[ zeoN_Rider @ 22.07.2010. 23:31 ] @
Gledano na desni deo slike i desni red :
- Žuta žica na akumulator
- Crna na masu ili karoseriju
- Crvena isto na akumulator
Probaj ovako pa javi!
Nadam se da znaš engleski.
Pozdrav zeoN_Rider
[ bizzy86 @ 22.07.2010. 23:40 ] @
Kako mislis desno desna strana, koji su to pinovi? ajde ako mozes napisi mi u formatu npr "gornji red 3 pin s leve strane je +". Problem je sto je po ovome napajanje sa desne strane a konektor koji sam dobio i koji sam koristio je napajanje sa leve strane pa moguce da je konektor invertovan u odnosu na ovaj sto ja imam. Znam sta je i za sta sluzi koja zica samo ne znam kojim redosledom da ih poslazem u konektor u radiju jer je malo nestandardno.
[ zeoN_Rider @ 22.07.2010. 23:44 ] @
Zato sam i napisao: Nadam se da znaš engleski!
Prvo nađi koji pin je masa.
Onda idemo redom.
Pozdrav zeoN_Rider
[ bizzy86 @ 23.07.2010. 00:00 ] @
Znaci apsolutno te ne kontam :) Masa je GND i pise Black ali ja kabl NISAM dobio sa uredjajem i uzeo sam od kenwooda, on ima zice svih ovih boja ali raspored zica ne odgovara pa pokusavam da sa seme skontam gde ide koja zica. Znam engleski :) cak sto vise poprilicno dobro nego imam problem da shvatim gde treba koja zica da ide jer je sve u jednom redu na slici a konektor je u dva. Sry ako se ne razumemo :)
[ zeoN_Rider @ 23.07.2010. 00:11 ] @
Daj slikaj to sokoćalo od pozadi da vidim o čemu se radi, a i konektor ( kablovski).
Pozdrav zeoN_Rider
[ zeoN_Rider @ 23.07.2010. 09:10 ] @
Probaj prema slici:
Pozdrav zeoN_Rider
[ aleksandara 93 @ 23.07.2010. 09:17 ] @
Uzmi proveri unimerom pre nego što bilo šta probaš prema slici koju je okači zeoN_Rider jel je prva nožica GND u kratkom spoju sa celim radiom tj. masom a + jel prelazi preko osigurača a osigurač bi trebalo da je do konektora
[ Brucelee @ 23.07.2010. 10:41 ] @
nemere to bez kabla!!!
[ zeoN_Rider @ 23.07.2010. 10:58 ] @
A i konektora!!
Pozdrav zeoN_Rider
[ bizzy86 @ 23.07.2010. 13:09 ] @
Hvala svima na odgovorima :) Pokusacu veceras da uradim nesto sa tim, stim da provera plusa sa osiguracem nije moguca jer radio prosto nema osigurac :) Da nije poklon nikada da ga ne bi ni uzeo :) Sinoc sam rastavio kompletan radio i pokusao da nadjem osigurac barem na ploci ali ga nazalost tamo nema. Pokusacu da proverim masu pa onda ispod mase da stavim zutu kao plus i morao bi da se upali, naravno ako nema neku fabricku gresku. Evo slika sto je Zeon trazio :)
www.yunord.net/~bizzy/radio.jpg
www.yunord.net/~bizzy/konektor_radio.jpg
www.yunord.net/~bizzy/konektor_kabl.jpg
Inace, ovo je toliko niskobudzetno da se i biranje frekvencije za radio stanice obavlja mehanicki preko prenosnika na masci :)
[ zeoN_Rider @ 23.07.2010. 13:18 ] @
Citat: bizzy86Inace, ovo je toliko niskobudzetno da se i biranje frekvencije za radio stanice obavlja mehanicki preko prenosnika na masci :)
Mislio sam da je bolji radio!
Pozdrav zeoN_Rider
[ aleksandara 93 @ 23.07.2010. 14:34 ] @
Citat: bizzy86: nije moguca jer radio prosto nema osigurac
Onda se osigurač stavlja na kabal, ima jedna "kutijuca" u koju ide osigurač a sa strane kabal. Neverovatno je da na na takvim "malo novijim" sve stavljaju Tda 7384 i malecni hladnjak, na jačim stave veći ali ni taj nije nešto posebno veliki a kako ga "ograniče" da ne svira jače da se ne pregreje ne znam možda preko ulaza... A nešto mi je palo na pamet, uzmi unimerom izmeri između + i -(mase) treba na trenutak da pravi kratak spoj a onda da pravi sve veći otpor tako se ponaša elektrolit na napajanju
[ DarioBH @ 23.07.2010. 14:36 ] @
BIRA!!! nista ne spajaj, bacaj to odmah
[ zeoN_Rider @ 23.07.2010. 15:04 ] @
Citat: DarioBH: BIRA!!! nista ne spajaj, bacaj to odmah
Hahahahaha, ma nije valjda dotle došlo?
Pozdrav zeoN_Rider
[ aleksandara 93 @ 23.07.2010. 17:28 ] @
@bizzy86
Ma probaj ovo što smo ti rekli DarioBH se samo šali :))
[ bizzy86 @ 23.07.2010. 20:36 ] @
Najzad :) Metodom provere mase i plusa nasao sam da je plus tacno suprotno u odnosu na kewooda pa sam isekao kabl za zvucnike posto su oni na toj strani i prilemio plus i masu. I proradio je, ali samo motor. Verovatno mu treba i drugi plus (crvena). Jel zna neko kako da je pronadjem ili da bodem na slepo dok ne pogodim (probam suprotno od kenwood-a). Hvala svim na savetima :)
Edit: Umesto 2 sa leve spojio sam 2 sa desne i upalio :) Ostalo je jos samo zvucnike da povezem a ne znam kako posto mi fali zica u konektoru pa moram da vidim kako da prebacim jer nemaju pipke za izvlacenje. Hvala svima jos jedom. Na kraju cu da postavim sliku "cuda tehnike" :)
[ aleksandara 93 @ 23.07.2010. 20:48 ] @
Glavni plus i masa mora da dolaze do najvećeg elektrolita a za njega sam ti objasnio kako da pronađeš, jednostavno uzmi otvori radio i koji je najveći kondezator(valjda znaš kako izgleda kondezator elektrolitički) i na njegovom + pipku bi trebalo da se napaja celo radio
[ STK @ 23.07.2010. 21:55 ] @
Glavni plus i masa mora da dolaze do najvećeg elektrolita a za njega sam ti objasnio kako da pronađeš, jednostavno uzmi otvori radio i koji je najveći kondezator(valjda znaš kako izgleda kondezator elektrolitički) i na njegovom + pipku bi trebalo da se napaja celo radio[/quote]
...a onda pogledaj koji ic je u izlazu,nadji semu na netu i znaces gde su ti izlazi za zvucnike ako malo popratis linije na plocici. Ako uredjaj i nije vrhunski ljudi se bar trude-otvorise fabriku,umesto da samo kritikuju dok se fabrike zatvaraju. Njihova roba je nasla cilj,inace sad ne bismo bili ovde! (inace jedan njihov frizider u komsiluku sasvim dobro radi,iako ne kosta 100 000 dinara,odradjuje posao) :-) pozdrav!
[ aleksandara 93 @ 24.07.2010. 08:05 ] @
Citat: STK:...a onda pogledaj koji ic je u izlazu,nadji semu na netu i znaces gde su ti izlazi za zvucnike ako malo popratis linije na plocici.
Kladim se da je TDA 7384
[ Pioneer cdj 200 @ 06.08.2010. 10:55 ] @
Nebi reko... Po slici mi se čini da ima dva IC-a. Ne vjerujem da je unutra nešto snažno. Smiješna su mi ta nepoznata radija... Ja sam isto dobio neki autoradio IR Radio marke (nikad čuo). Izgleda kao pravo tehničko čudo. Maska mu se spušta dolje (naravno, mehanički al ima mehanizam da sve se samo napravi na jedan pritisak 'gumba') i kazetofon je iza, veliki LCD, fensy tipkice i još sto drugih gluposti. Kad sam ga otvorio, nutra TDA 2004 :S Pišljivih 2x6W. Kad sam ga upalio, više od pola LCD-a je tako rečeno nepotrebno. Više od pola LCD-a je nekakav VU meter, a gore tek frekvenciju prikazuje ili za glasnoću i eq (npr VO 15 ili BA 2 itd.). Tuner je također analogan i ima prijenos preko maskice kao i ovaj... I naravno, crkli izlazi... Nisam ni išao popravljat.
PS: loše reklame imaju te firme... Taj Bira radio nemoguće je pronaći na netu... Sve što je Google izbacio je ova tema na forumu...
Citat: DarioBH: BIRA!!! nista ne spajaj, bacaj to odmah
Pustite čovjeka da se 'igra'... Ja sam isto nedavno našao ispred jednog A/V servisa jedan radio... Smočila ga kiša, bio je sav prljav i u raspadu. Svi su mi govorili da ga pustim tamo jer nema ništa od njega... A budući da je bio pored servisa (bacili su ga), pretpostavljao sam i ja da je neispravan i da ni oni ne mogu popraviti. Ipak sam ga uzo, sastavio, lijepo počistio i upalio. Sve radi (čak i CD player) i izgleda ko nov, bez ogrebotine je. A čak je i poznatije marke (JVC).
[ mdanijel @ 10.08.2010. 21:25 ] @
Prije nekoliko dana sam kupio Bira AN5012, cijena ~100 KM. Uz njega je dosao i kabl sa odgovarajucim konektorom i oznakama na kablovima, ako nije rijesen problem mogu pogledati i poslati ozicenje konektora.
Inace je u pitanju CD/MP3 sa USB ulazom i slotom za SD/MMC karticu, sto je bio glavni razlog kupovine. Dodatni razlog je sto nema potrebe da se skida plocica, niko ga ne bi ukrao 
[ Pioneer cdj 200 @ 10.08.2010. 21:41 ] @
Citat: Dodatni razlog je sto nema potrebe da se skida plocica, niko ga ne bi ukrao
Hahahaha... A cuj, vecina lopova su ti zgubidani... Neznaju oni sta ce sa sobom a kamo li koja marka radija valja. Ako ima dobru sminku, lako ga oni podignu :)
Šale na stranu, dosta njih pljuje po tim nekakvim firmama al kao sta STK kaze, ljudi se trude... Ne mora znaciti da takve stvari nece valjati... Ja sam prije 5-6 godina uzo Quadro TV i Smart Vision/Box kućno kino sa DVD-om. Tada je to bilo najjeftinije i pljuvalo se po tim markama. DAN DANAS TO RADI KAO SVICARSKI SAT! S time da NIKAD nije cisceno, DVD mi je par puta pao, prespajao sam na njega bilo kakve gluposti i unatoc svemu tome ocita svaki DVD koji stavim unutra.
A uostalom, sve velike firme su nekada tako pocele, ne? Nitko nije preko noci osvanuo...
Jedino sto je problem kod audio opreme je to sto stavljaju svakakva jeftina pojacala i stede na svemu pa unatoc svim tim opcijama dobijes nikakav zvuk. Al moje kucno kino s obzirom na svoju velicinu i ondasnju cijenu svira i predobro, dok bi bio za isti takav set od Sonya ili slicno iskesirao mozda duplo.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|