[ spaka-s @ 25.07.2010. 18:58 ] @
Zdravo,
imam jednu nedoumicu:
Naime, treba iskonfigurisati igraonicu, imace 15tak racunara. Kakva solucija bi isla?
Najvjerovatnije bi isao ADSL 8/1 Mbps. Modem+router a onda imam nedoumicu. Da li staviti server (ima li neko predlog?) pa onda sve na switch i na kompove?
Ima li neko iskustva sa Mikrotik, da li staviti njih? ali onda opet ide switch. I kakav onda server postaviti?
Hvala na savjetima!
[ dragansar @ 25.07.2010. 19:13 ] @
To sve moze da ide sa obicnimi switch-om.E sad ako zelis neki software tipa internet caffe,onda ti treba samo jedan racunar za njega.Mikrotik bi ti mogao pomoci za dijeljenje protoka i kao Firewall da te stiti od Intereta....jel ti imas mozda jos neke zahtjeve?
[ nkrgovic @ 25.07.2010. 19:21 ] @
Uzmi neki switch. To je igraonica, nemas VLAN-ove, nista se strasno ne desava ako ne radi - znaci uzmi neki povoljan 16 ili 24-portni switch, mozes neki na kome pise gigabit... ;). Neki D-Link, ili nesto slicno da bas nije najjevtinije....

Za ispred stavi ili ruter, ili neki mikrotik.... Mozda i nesto sto tera dd-wrt. Zavisi da li ti treba da ogranicavas protok i sl. - ili samo da delis net.
[ spaka-s @ 25.07.2010. 19:37 ] @
Da ali sta je sa protokom? vremenskim ogranicenjem (tipa neko hoce da igra 1h...itd), QoS ?
Je li za svakih 5 kompova ide MikroTik ili?
Ima li neko iskustva?
Hvala!
[ dragansar @ 25.07.2010. 19:51 ] @
Na koji protok mislis? 100 MB ti je vise nego dovoljno....al posto se sad svasta gura kroz mrezu, mozda nebi bilo lose staviti i gigabitnu mrezu.
Sto se tice vremenskih ogranicenja, tj koliko ce ko igrati...to rijesavas sa softwerom za igraonice i intertet caffe-ee
Ti u igraonici sigurno neces imati takve servise kojima je potreban QoS.
Da, potrebno ti je za svaki racunar Mikrotik :-))))))))) salim se, iz iskustva ne treba ti ni jedan....... ;-)
[ spaka-s @ 26.07.2010. 17:57 ] @
Je li mozes onda da mi pojasnis kako sta ide?:)
Modem+router+mikrotik pa switch i sa njega moj komp na koji bih install. software ili?
Interesuje me radi virusa, zato sam mislio da li je potrebno staviti server koji bi to skenirao jer bolje 1 licenca nego na svim kompovima po 1 kom.
Poz
[ dragansar @ 27.07.2010. 08:32 ] @
Ide modem----pa Mikrotik, to je ruter naravno :-) pa onda switch i na njega svi ostali.
Sto se tice softwera za igraonice i internet caffe, to malo progoglaj i samo ce ti se reci :-)
A varijanta da server skenira viruse i nes sl.... je mozda malo komlikovana varijanta, pogotovo ako nemas iskustva sa tim. Moraces nekoga platiti da ti to uradi, onda se postavlja pitanje koliko je to tebi zapravo isplativo?
[ podroom @ 06.08.2010. 10:38 ] @
Za software ti mogu pomoci,postoji potpuno besplatan i odlican program za igraonicu."HandyCafe" ima sve funkcije koje ce ti biti potrebne (cak i Firewall)...
http://www.handycafe.com/en/