[ Zoran Rodic @ 26.07.2010. 20:44 ] @
Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvopokrenulo je program„Digitalna škola“koji će pružiti mogućnost da više od 1100 osnovnih škola na teritoriji Republike Srbije budu opremljene novim digitalnim kabinetima. U zavisnosti od broja učenika koji pohađaju nastavu u školi i raspoložive učionice, digitalni kabinet će imati do 30 mesta za rad učenika na savremenim personalnim računarima. Za program „Digitalna škola“su planirana sredstva od 650.000.000,00 dinara iz budžetskog razdela Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo.

U programu „Digitalna škola“ mogu učestvovati sve osnovne škole čiji su osnivači Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave. Za učešće u ovom programu, svaka škola može prijaviti jedan ili više školskih objekata u kojima organizuje redovnu nastavu. Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo će dodatno pomoći školama u nedovoljno razvijenim opštinama prilikom pripreme kabineta za instaliranje kompjutera.

Na web sajtu www.digitalnaskola.rs škole mogu preuzeti tekst poziva za učešće u programu „Digitalna škola“, obrazac za prijavu, a ujedno mogu pronaći i druge informacije u vezi sa programom „Digitalna škola“. Rok za prijavu škola je 15.9.2010. godine, a za potrebe ovog projekta Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo je uspostavilo i poseban uslužni centar za odgovore na sva pitanja, na broju 011/20 20 200, koji će raditi svakog radnog dana od 9-17 časova.


SORS

[Ovu poruku je menjao Goran Mijailovic dana 27.07.2010. u 12:36 GMT+1]
[ burex @ 27.07.2010. 14:55 ] @
Podržavam... samo se nadam da neće biti nameštenih tendera za nabavku računara i kojekakvih sličnih malverzacija. Da napomenem samo - ovaj program bi bilo dobro prvo implementirati u škole koje se nalaze u ruralnim naseljima.
[ mokelet @ 27.07.2010. 16:29 ] @
Citat:
burex: samo se nadam da neće biti nameštenih tendera za nabavku računara i kojekakvih sličnih malverzacija.

A hoće :-)
Već mi se manta da će te digitalne kabinete opremati računarima "domaće" proizvodnje ;-)
[ flighter_022 @ 27.07.2010. 20:16 ] @
Pa nek ih opreme racunarima sklopljenim kod nas, nije to problem, problem koja cena ce da se pojavi na tenderu... Hoce li to biti 30.000, 60.000 ili preko 100.000 za jedan sasvim prosecan racunar. Ako ministarstvo prosvete zaista radi u interesu svih nas (umesto u interesu male grupice ljudi) onda bi samo na osnovu kolicine racunara koje kupuju mogli da spuste cene prilicno nisko.
[ Zoran Rodic @ 27.07.2010. 20:31 ] @
Meni je već prilično muka od tih priča, ko će da namešta i za koliko će da namešta.

Generalno, više bih voleo da u školama postoji neko ko će dobro pročitati kako se popunjava ovaj obrazac, i šta je sve potrebno ispuniti pre nego se u školu donesu računari ... počev od toga da moraju imati stolove propisanih dimenzija pa do struje izvedene po propisima, čisto da ne iskače osigurač 12 puta dnevno.

A najviše bi voleo da ima neko ko će da brine o tom kabinetu.

Kako bilo, svaka škola je dobila dopis u pisanoj formi, sa jasno definisanim uslovima i načinu predaje zahteva.
Iskoristio bih priliku da prenesem ovde neka pojašnjenja, koja su već na sajtu
NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI:

1. Kako da odredim maksimalan broj mesta za rad učenika na računarima?

Izabrani broj mesta za rad mora da ispunjava oba uslova iz tabele:
Primer 1: U školskom objektu nastavu pohađa 152 učenika, a a za digitalni kabinet je određena učionica od 42 m².

Prema datoj tabeli, uslov za broj učenika dozvoljava 5, 10 ili 15 mesta za rad, dok uslov za površinu učionice dozvoljava 5, 10, 15 ili 20 mesta za rad. Dakle, škola se može opredeliti za 5, 10 ili 15 mesta za rad.

Primer 2: U školskom objektu nastavu pohađa 690 učenika, a a za digitalni kabinet je određena učionica od 53 m².

Prema datoj tabeli, uslov za broj učenika dozvoljava 5, 10, 15, 20, 25 ili 30 mesta za rad, dok uslov za površinu učionice dozvoljava 5, 10, 15, 20 i 25 mesta za rad. Dakle, škola se može opredeliti za 5, 10, 15, 20 ili 25 mesta za rad.

2. Da li je mesto za rad nastavnika na računarima uračunato u broj mesta za rad učenika na računarima u Digitalnom kabinetu?

U ponuđenim opcijama za izbor broja mesta za rad na računarima u digitalnom kabinetu u broj mesta za rad učenika na računarima nije uračunato mesto za rad nastavnika na računaru.

Ukoliko je izabrana opcija, primera radi, digitalni kabinet sa 5 mesta za rad učenika na računarima, digitalni kabinet će se opremiti sa 6 mesta za rad na računarima: 5 mesta za rad učenika na računarima i 1 mestom za rad nastavnika na računaru.

3. Da li se pri računanju ukupne površine za digitalni kabinet – učionice, u broj učenika koji se množi sa dva metara kvadratna dodaje i mesto nastavnika?

Mesto za rad nastavnika na računaru se ne dodaje broju mesta za rad učenika. Pri računanju se koristi samo broj mesta za rad učenika prilikom izračunavanja ukupne površine digitalnog kabineta.

4. Da li može da se opremi digitalni kabinet sa 17 mesta za rad učenika na računarima?

Digitalni kabineti se opremaju samo brojem mesta za rad učenika na računarima koje su ponuđene: 5, 10, 15, 20, 25 i 30.

5. Da li naša škola može da se opremi sa 2 digitalna kabineta, pošto je broj učenika koji pohađa školu koji smo izračunali prema obrascu koji ste nam dali 62?

Po jednom školskom objektu se oprema samo jedan digitalni kabinet, bez obzira na maksimalan broj učenika koji pohađa osnovnu školu.

Ukoliko nastavu u školskom objektu pohađa više od 240 učenika, ta škola može izabrati jedan digitalni kabinet sa 30 mesta za rad učenika na računarima ukoliko ima učionicu površine 60 m².

6. U našoj školi je prema obracu koji ste nam dali za izračunavanje broj učenika 17, da li možemo da se opredelimo za opciju Digitalni kabinet sa 20 mesta za rad učenika na računarima?

Vaša opcija može biti 15 mesta za rad učenika na računarima, jer maksimalan broj učenika ne može biti veći od jedne osmine ukupnog broja učenika koji pohađa nastavu u objektu. Kako je maksimalan broj učenika u vašem slučaju 15, a ne 20, možete izabrati samo napred navedenu opciju, ili opciju koja nudi manji broj mesta za rad učenika na računarima u digitalnom kabinetu.

7. U našoj školi je prema obracu koji ste nam dali za izračunavanje broj učenika 25, ali u školskom objektu nemamo učionicu koja je površine 50m²da li možemo da se opredelimo za opciju Digitalni kabinet sa 25 mesta za rad učenika na računarima?

Ukoliko školski objekat nema učionicu te površine, opcija može biti jedan digitalni kabinet sa manjim brojem mesta za rad učenika na računarima (20, 15, 10 ili 5), a prema površini učionice koju školski objekat poseduje i koja ispunjava uslov od minimum dva kvadratna metra po mestu za rad učenika na računaru.

8. U našoj školi nastavu pohađa 38 učenika. Da li škola može da se opremi sa digitalnim kabinetom sa 5 mesta za rad učenika na računarima?

Ukoliko u školskom objektu nastavu pohađa manje od 40 učenikajedina predviđena opcija za te slučajeve je jedan prenosni računar i projektor.

9. U našoj školi nastavu pohađa 40 učenika. Da li možemo da dobijemo jedan prenosni računar i projektor?

Ta opcija je predviđena samo za slučajeve u kojima nastavu pohađa manje od 40 učenika, ali možete izabrati da se školski objekat opremi sa digitalni kabinetom sa 5 mesta za rad učenika na računarima ukoliko školski objekat ima učionicu površine 10m².

10. Naša škola već ima informatički kabinet. Pošto nam u školskom objektu ne treba još jedan takav kabinet da li možemo dadobijemo jedan prenosni računar i projektor?

Ta opcija je predviđena samo za slučajeve u kojima nastavu pohađa manje od 40 učenika.

11. Naša škola već ima jedan informatički kabinet. Da li imamo pravo da učestvujemo u Programu i dobijemo jedan digitalni kabinet sa 25 mesta za rad učenika na računarima?

Programom je predviđeno da se po jednom školskom objektu oprema jedan digitalni kabinet, bez obzira na to da li u školskom objektu već postoji digitalni kabinet. Vaša škola se može opremiti digitalnim kabinetom sa 25 mesta za rad učenika na računarima ukoliko u školskom objektu imate učionicu koja je površine 50 m².

12. U pitanju broj 24 je ponuđeno više načina fizičkog obezbeđenja učionice. U našoj školi učionica je obetbeđena i rešetkama, a imamo i alarm. Koju od te dve opcije trebamo da označimo?

Ukoliko je učionica na više načina fizički obezbeđena, označite sve načine na koje je učionica fizički obezbeđena. U vašem slučaju označite i rešetke i alarmni sistem.

13. Naša škola ne poseduje ni jedan način fizičkog obezbeđenja od provala koji ste ponudili. Učionica koju smo odredili se zaključava. Šta da označimo od navedenog u obrascu prijave?

Ukoliko učionica poseduje način fizičkog obezbeđenja od provala koji nije ponuđen, potrebno je u obrascu prijave u koji je u elektronskom obliku klinkuti na sivo polje ispred reči „drugo“ i upisati način fizičkog obezbeđenja u sivo polje iza reči „drugo“.

Za dodatne informacije ili pojašnjenja u vezi saprijavljivanjem, škole se mogu obratiti telefonom na broj 011/ 20 20 200 ili elektronskom poštom na adresu [email protected]


[Ovu poruku je menjao Zoran Rodic dana 27.07.2010. u 21:45 GMT+1]
[ maliradoznalac @ 28.07.2010. 00:24 ] @
Citat:
Zoran Rodic:
A najviše bi voleo da ima neko ko će da brine o tom kabinetu.


e ovo je jedno od kljucnih pitanja na koje ministarstvo prosvete treba da odgovori. MIslim da je krajnje vreme da nastavnici informatike budu nastavnici a ne daktilografi, serviseri, sys admini, web admni, programeri....

Ako u paketu sa ovim racunarskim kabinetima bude u sistematizaciju ubaceno radno mesto nekog ko ce se brinuti o racunarima i o merezi, onda je ovo pun pogodak
[ Zoran Rodic @ 28.07.2010. 08:36 ] @
U Javnom pozivu piše sledeće:

Podnošenjem prijave škola se obavezuje da će:

1. odrediti nastavnika koji će biti zadužen da se stara o tehničkom funkcionisanju digitalnog kabineta, za koga će Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo organizovati obuku za tehničko postupanje sa opremom;

2. direktor osnovne škole izveštavati Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo o stanju i aktivnostima u digitalnom kabinetu za svako tromesečje školske godine, u roku od 15 dana po isteku tromesečja;

3. digitalni kabinet u vreme rada škole, a u periodima kada se u kabinetu ne održava nastava, biti slobodno dostupan đacima škole, da će postojati istaknut raspored slobodnih termina i biti organizovano dežurstvo nastavnika u tim terminima;

4. Ministarstvu za telekomunikacije i informaciono društvo, odnosno licu koje to ministarstvo odredi, radi praćenja realizacije Programa, omogućiti neposredan uvid u rad Digitalnog kabineta, uključujući i uvid u tehničku ispravnost opreme.

Prava i obaveze škole i Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo u vezi realizacije opremanja digitalnog kabineta biće bliže uređene ugovorom koji će biti potpisan pre isporuke opreme.


Ostaje samo da se utvrdi ko je taj koji će biti zadužen, i ostaje da se definiše odnos prema njegovom očekivanju da za ovo bude adekvatno plaćen.
[ Srđan Pavlović @ 28.07.2010. 13:40 ] @
Ja bih bez problema pristao da pored nastave odrzavam i skolske racunare,
uz to da budem za obavljanje tog posla adekvatno placen, naravno, i da
postoji jasan set pravila pod kojima se ti racunari koriste.

90% problema nastaje jer racunare koriste i kurta i murta i na njih instaliraju sta pozele.
[ flighter_022 @ 28.07.2010. 13:51 ] @
"Deep freeze" je majka za takvu radnu okolinu :)

http://www.faronics.com

Pri svakom restartu racunara vraca kompletan sistem u stanje u kojem je bio pre nacinjenih promena (znaci moze da se instalira softver, kopira i brise itd).
[ maliradoznalac @ 28.07.2010. 19:37 ] @
Citat:
Zoran Rodic:Ostaje samo da se utvrdi ko je taj koji će biti zadužen, i ostaje da se definiše odnos prema njegovom očekivanju da za ovo bude adekvatno plaćen.


odrzavanje racunara po skolama je uglavnom bio "dodatni" posao nastavnika informatike pored pune norme a naravno da za to nisu bili "dodatno" placani. Zato se nadam da ce u ovom paketu biti ubaceno radno mesto u sistematizaciju i naravno biti placeno odrzavanje
[ maksvel @ 28.07.2010. 19:52 ] @
Citat:
"Deep freeze" je majka za takvu radnu okolinu...

SteadyState je džabe, a može da završi posao.

Ako ne ubace radno mesto, a onda bar da datom nastavniku smanje normu.
[ flighter_022 @ 28.07.2010. 22:13 ] @
Kako stvari stoje, vrlo je verovatno da ce znacajan broj nastavnika informatike ili sta se vec bude predavalo, biti nastavnici nekih drugih predmeta koji su samo dokvalifikovani na nekom 15-dnevnom kursu.
[ Zoran Rodic @ 29.07.2010. 09:36 ] @
Citat:
maliradoznalac: odrzavanje racunara po skolama je uglavnom bio "dodatni" posao nastavnika informatike pored pune norme a naravno da za to nisu bili "dodatno" placani. Zato se nadam da ce u ovom paketu biti ubaceno radno mesto u sistematizaciju i naravno biti placeno odrzavanje


Da, to bi bilo jako lepo, ali član 36. Zakona o bužetu Republike Srbije, obavezuje Ministarstvo prosvete da mesečno dostavlja podatke o broju zaposlenih Ministarstvu finansija, tako da broj zaposlenih na početku štkolske 2010/2011. godine mora biti manji u odnosu na prethodnu školsku godinu, što je u skladu sa sprovođenjem Programa racionalizacije broja zaposlenih u osnovnim i srednjim školama.
Tako da, taj film, skoro nećemo gledati :(
[ maliradoznalac @ 29.07.2010. 23:51 ] @
neka povecaju normu nastavnicima fizickog pa ce biti prostora
[ Atlantic777 @ 30.07.2010. 11:05 ] @
Iako sam osnovnu školu završio pre par godina, zanima me da li se zna koji će operativni sistem biti instaliran. Mislim da su *nix sistemi mnogo bezbedniji i pogodniji za ovakve uslove rada, a još bi se i smanjili troškovi. Izbeglo bi se i konstantno instaliranje igara i prenošenje raznih zlonamernih programa, a to je vrlo značajno pošto su školski računari jednaki neodržavanim javnim toaletima. Uz to, recimo da postoje projekti otvorenog koda podržani od strane Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo što se sasvim lepo uklapa u ovu priču. Takođe sam upućen u to da je Micro$oft dozvolio školama u Srbiji da koriste njihov operativni sistem, ili neka varijacija na tu temu međutim ja još ni jedan legalan sistem u osnovnim i srednjim školama nisam video, a obišao sam ih dosta.

Nikola
[ Zoran Rodic @ 30.07.2010. 11:48 ] @
Mislim da će sasvim sigurno biti u pitanju neki Windows.
Na ovom podforumu imaš i dve teme koje se bave tom tematikom, pa pogledaj šta se imalo reći na tu temu:

Linux i njegova primena u obrazovanju
Slobodan softver u obrazovanju
[ Marko83 @ 30.07.2010. 12:27 ] @
Citat:
maksvel: Ako ne ubace radno mesto, a onda bar da datom nastavniku smanje normu.

Stvarno je puno 3h dnevno (4 skolska casa) ;-) - smanjivati nego sta
Inace ideja je odlicna samo ako bude dovoljno kvalifikovanih ljudi da se ovo sprovede u delo u punoj meri i ako se istraje u sprovodjenju iste
Steta bi bilo da ovo potraje 1-2 god...
[ maksvel @ 30.07.2010. 12:36 ] @
^Izgleda da iskustva prenosiš isključivo sa učeničke strane. Da li misliš da je izvodljivo da nastavnik ima 8 sati nastave dnevno?

Nema puno logike da neko sa punim fondom dobija "gratis" zaduženje.
[ Marko83 @ 30.07.2010. 13:47 ] @
Citat:
maksvel: ^Izgleda da iskustva prenosiš isključivo sa učeničke strane. Da li misliš da je izvodljivo da nastavnik ima 8 sati nastave dnevno?

Ne bas sa ucenicke strane
Imam 90%
Stizem da radim i part-time pored
Mozda bi drugacije razmisljao da je u pitanju srednja skola i neki drugi predmet(da nije informatika)
Ali kad se vec zapitkujemo i proveravamo granice izvodljivosti...sta mislis koliko bi nastavnika/profesora prihvatilo da radi 50% vise sedmicno za 50% vise novca? (Da li postoji makar jedan koji bi smatrao da je to neizvodljivo?)
Mozda tako razmisljam dok sam mladji ... kad budem imao godina iza sebe mozda cu drugacije razmisljati
Ali odosmo mi u off...
On topic svakako da bi voleo da se tih par sati koje potrosim sedmicno i plati
Plus bi bilo i kad ti racunari koji se dele ne bi bili ciscenje nekog magacina nego iole pristojniji (sa ciljem da se sto duze moze na njima normalno raditi)
[ maksvel @ 30.07.2010. 17:02 ] @
Citat:
Da li postoji makar jedan koji bi smatrao da je to neizvodljivo?

Pazi, moguće da bi svi pristali da drže i 40 časova sedmično za kilo evra. Kako bi ti "časovi" izgledali, to je druga priča...

Čisto sumnjam da bi Ministarstvo ubacilo novo radno mesto - već je pomenuta racionalizacija istih. Stoga preostaje ili prebacivanje tog posla na postojeće kadrove, sa/bez ikakve nadoknade ili određena korekcija/preraspodela radnih sati. Ne baš tipa 50/50, ali npr. 10-15 % za ovaj deo posla.

Ne mora tu da ima nešto puno posla: ako se u startu sve iskonfiguriše kako treba, održavanje je lakše. Zavisi od konkretne situacije.
[ mikal @ 30.07.2010. 22:39 ] @
Zec u šumi, a nastavnici već spremaju ražanj! Pa se još i pitaju da li će im i plata biti veća!
Ma ovo je bre samo fol da se malo propere neka kinta da "izvesni domaći proizvodjač opreme" zameni dotrajale Perkinse na jahti.
[ flighter_022 @ 31.07.2010. 02:29 ] @
Nije Vesa kriv, krivi su oni sto svakodnevno zderu za male pare.
[ Machiavelli... @ 09.08.2010. 01:53 ] @
Najisplativija varijanta za ove vrste mreza je da svi klijenti u ucionicama budu thin/slim klijenti, da imate virtualizovane terminal servere.

1. Ova varijanta je najisplativija, barebone kompjuteri su znatno jeftiniji (nemaju hard disk, nemaju optiku,e jetfiniji modeli procesora).
2. Odrzavanje ovih sistema se svodi na odrzavanje servera i baze, ne samih klijenata.
3. Trose manje struje.
4. Mogucnost boot-ovanja razlicitih OS za potrebe plana i programa.
5. Mogucnost da neko nesto "zezne" od ucenika je svedena na minimum.
6. Postoje razne mogucnosti interaktivne nastave, sprovodjenja testova, radu na projektima.Ja ne znam nijednu drugu varijantu koja je iste ili vise funkcionalnosti za manje novca.

[ Marko_R @ 13.08.2010. 18:44 ] @
Ja bih napisao jedan komentar, pošto vidim da je tema i dalje aktuelna, tj. rok za podnošenje prijava traje do 15. septembra.

Mislim da je dobro uvesti neki red u učenje rada na računaru. Naravno, škola deluje kao sasvim dobar nečin za to. Ali da li su nastavnici dorasli tom poslu? Kako čujem, i nije baš tako.

Sama reklama kampanje, pre svega termin "digitalni kabinet/škola" mi je vrlo interesantan, s jedne strane me asocira na jedno otuđenje među decom, tj. druženje sa mašinama i virtuelnim svetom koji one stvaraju, što je za mene svakako negativno, a sa druge pojam digitalno se odnosi na internu arhitekturu računara i ne vidim zašto bi se to naglasilo, tj. u ako rad na računaru i stvara neki osećaj "digitalnosti", da li je veza između te dve digitalnosti tako jednostavna? Verovatno se hteo naglasiti neki ideal besprekornog funkcionisanja, po principu "švajcarskog sata", ali daleko smo mi od toga. Ni ova akcija, po svemu sudeći neće nas znatno pomeriti na tom putu. Da li treba da napomenem da Srbija još nije u PayPal sistemu, što stvara ogromne probleme vezane za novčane transakcije sa ljudima i organizacijama iz inostranstva. A brine me i broj računara koji neće uvek pokrivati celo odeljenje, i stvaraće prostor za diskriminaciju po ličnim sujetama nastavnika, možda baš zato što se radi o detetu koje je duhovno ili intelektualno već iznad tog nastavnika.
[ toxi_programer @ 01.09.2010. 16:46 ] @
Čitam pre neki dan u novinama... ComTrade "inženjeri"(naime, više od stotinu njih) su "razvili" nešto što zovu "računar za učenje". U pitanju je softver za učenje. E, onda oni taj softver instaliraju na svoje računare i, u Srbiji, isključivo će se tako prodavati -> softver i hardver u jednom. Za inostranstvo, kažu, neće tako biti.

Ajd da se prekrstimo i poželimo da ovo njihovo "čudo tehnologije, koje radi što ni jedan drugi softver ne radi" i projekat Digitalni kabinet nije u stvari još jedan "srpski deal".
[ darence @ 06.09.2010. 18:51 ] @
mene zanima da li je moguce da skola dobije podrsku sa http://e-academy.com/ kao sto dobijaju fakulteti ? Tj. pitanje je da li bi e-academy prihvatio zahtev od osnovne skole? Moj fakultet je dobio pravo da studentima deli naloge na ovom serveru, a samim tim i besplatan licencirani softver od Microsofta
[ maksvel @ 06.09.2010. 19:33 ] @
Nešto mi nije poznato da se to radi u OŠ, mada ne znači da ne može :)
Treba proveriti sa kancelarijom MS-a
[ ilijev @ 14.09.2010. 12:00 ] @
Možda će zvučati malo nezahvalno ali da li neko zna o kakvim konfiguracijama je reč?
Postoje i nove konfiguracije koje ne mogu da zadovolje gradivo koje je predviđeno da se radi na časovima.
Jedan primer su Google SketchUp.
Druga stvar je ta što na računarima treba da postoji i određena antivirusna zaštita (koju verovatno nećemo dobiti), a koji u mnogome usporavaju rad računara.
Računari sa Atom procesori, 1Gb radne memorije i sa integrisanom grafičkom karticom nikako ne mogu da se nazovu dobrim računarima.
To su računari sa performansama P3.
.
I drugo pitanje je da li će održavanje i dežuranje u novom kabinetu biti nekako vrednovano, pošto predmet nije?
Zalažem se i da Ministarstvo proveri znanje svih koji se prijave da im to bude obaveza održavanja kabineta i ako su dovoljno stručni da im se to i plati. Ne bi bilo fer da se prijave ljudi samo zato što im fali % do pune norme, a da se za održavanje računara plaća nekoj računarskoj firmi.
[ darence @ 14.09.2010. 13:10 ] @
u potpunosti te podrzavam.
samo bih konstatovao da je informatika kao predmet vrlo degradirana, predaje je bukvalno bilo ko ! Zasto se mi onda mlatimo sa informatickom grupom ispita na fakultetu ? A tek odrzavanje je posebna prica...
[ tdjokic @ 14.09.2010. 15:13 ] @
Kako sad ovo? Zar nije bila neka akcija "Telekom uvodi besplatno Internet u sve skole u Srbiji" i ovde smo imali temu u kojoj sam se ja zesce suprotstavljao takvom kampanjskom radu i mediskoj galami i bio kolektivno popljuvan kao "protivnik napretka" i "mrzitelj dece"!

Cemu jos jedna akcija sa gromoglasnim i sminkerskim nazivom ako je ona prva bila uspesna? Izgleda da nije bila uspesna. Zivot se ne sprovodi akcijama za jednokratnu upotrebu, ali izgleda da kod nas, u ovom momentu ne ide drugacije.

Sta je to "digitalni laboratorij"? Obzirom na to koliko se u racunar razume ucenik gimnazije drugog razreda, moj mladi rodjak, a koji ima i kod kuce svoj racunar vec 10-tak godina, delimicno i uz moju donaciju (prvi 386 sam mu ja dao) i koliko se razumeju njegovi roditelji, a zive u sirem centru Beograda, onda mogu da zamislim kakva je situacija negde u nekom selu, a ovi se pros...ju sa bucnim i zbunjujucim nazivima! Da su rekli "Ni jedna skola bez racunara!" pa da jos na nesto i lici a ovako vise potseca na samoreklamiranje nekoga sa vrha i odgovarajucu brigu za interese neke velike firme.
[ Zoran Rodic @ 15.09.2010. 17:59 ] @
Tomo, akcija koju je sproveo Telekom je zaista bila uspešna i korisna i potpuno je izlišno dalje komentarisati korisne aspekte takve akcije.
Naprosto, danas i one najzabačenije škole imaju pristup internetu, i što je najbitnije besplatno.


Što se tiče digitalne učionice, iskreno se nadam da će svaka učionica u svakoj školi biti takvog tipa.
Ukratko, osmijšljeno je da nastavnik sa svog računara kontroliše sadržaj ekrana ispred učenika ... bilo da se radi o prezentaciji novog gradiva, bilo da su u pitanju testovi.

Svaka učionica, opremljena računarima jeste dobitak za decu.

Ko se ugradio, i da li se ugradio ... jeste nešto što nije moja briga, postoje sudski organi, monopolske komisije, antimonopolske komisije, ili ne postoje .... i to nije briga o kojoj brinu profesori i djaci.
Zaboga, nije nam niko doneo hašiš, već računare.

EDIT
Ono što je porazno jeste činjenica da je 5 dana pred zatvaranje konkursa stiglo 1600 prijava od 3200 planiranih.
Kako mi ovde sve šaljemo u minut do podne, taj broj je svakako manji .... ali i da se 200 škola nije javilo, to je porazno.
[ ilijev @ 15.09.2010. 19:28 ] @
"Ukratko, osmijšljeno je da nastavnik sa svog računara kontroliše sadržaj ekrana ispred učenika ... bilo da se radi o prezentaciji novog gradiva, bilo da su u pitanju testovi."

Na koji način misliš da će biti ovo moguće? Pomoću nekog posebnog hardvera ili softvera?
Ako imaš link ka tom tvom izvoru informacija molim te postavi ga na forum. Da budem iskren nešto nisam detaljno čitao dokumentaciju pa nisam video da negde piše ta opcija.
-------

"Ko se ugradio, i da li se ugradio ... jeste nešto što nije moja briga, postoje sudski organi, monopolske komisije, antimonopolske komisije, ili ne postoje .... i to nije briga o kojoj brinu profesori i djaci."

Slažem se, ali ponavljam, jako je bitno da to nebudu konfiguracije ograničenih mogućnosti, koji će trajati taman toliko da se političari slikaju pored njih. Ako se već sprovodi akcija, onda treba da je odradimo kako treba. I u Maxiju su pravili akcije sa Comtrade konfiguracijama, pod geslom kompjuter je kompjuter, a 90% tih računara je pocrkalo ili bačeno (od strane nezadovoljnih korisnika) pre 2 godine života.
-------

"Ono što je porazno jeste činjenica da je 5 dana pred zatvaranje konkursa stiglo 1600 prijava od 3200 planiranih.
Kako mi ovde sve šaljemo u minut do podne, taj broj je svakako manji .... ali i da se 200 škola nije javilo, to je porazno."

Ovaj podatak jeste poražavajući, ali kao što reče moj kolega, ovo im je već peta akcija i to uvek pred izbore. Ne opravdavam ljude, ali možda ima i onih koji na delu pokazuju šta misle o ozbiljnosti ove države. Šta da radimo, dobili smo 1000e, decu poslali na školovanje u inostranstvo, a mi posle letovanja razmišljamo gde ćemo na zimovanje.... :) Još da nam podele te računare do nove godine..... a da niko nije spomenu kada je rok za realizaciju projekta.
[ Zoran Rodic @ 15.09.2010. 20:30 ] @
Pa u samom Javnom pozivu, na početku piše:
Citat:
Digitalni kabinet uključuje do 30 mesta za rad učenika na savremenim personalnim računarima, prateću opremu potrebnu nastavniku, odgovarajući softver i povezanost računara u kabinetu.


Što se tiče računara koje isporučuje pomenuta kompanija, nemam loše iskustvo sa njima. Konkretno, mi smo im se jednom obratili za donaciju, i dobili smo kompletno opremljen kabinet informatike, sa sasvim pristojnim konfiguracijama.
I oni nisu jedini, potrebno je samo poslati uljudan dopis, kontaktirati opštinu ... piskarati okolo .... uvek ima neka akcija u toku.

Termin izbora, subvencije proizvodjačima hardvera, protekcije i ostalo .... zaista nisu u domenu interesovanja direkora škole, nastavnika informatike, učenika ... pa ni roditelja.
Nemoj pogrešno da me razumeš, ne branim nikoga a još manje amnestiram od mahinacija, ali naprosto mislim da nemamo vremena da se bavimo tim stvarima.

Ako ne možeš da rešiš neki problem, onda to nije tvoj problem.
[ tdjokic @ 15.09.2010. 21:57 ] @
Citat:
Zoran Rodic: Tomo, akcija koju je sproveo Telekom je zaista bila uspešna i korisna i potpuno je izlišno dalje komentarisati korisne aspekte takve akcije.
Naprosto, danas i one najzabačenije škole imaju pristup internetu, i što je najbitnije besplatno.
Drago mi je da moram da se izvinim, jer onda svaka cast Telekomu za to. Ako su sve skole dobile Internet onda je to velika stvar. A ovo sa digitalnim kabinetom ce se vec nekako resiti, kao i sve ostalo, u skladu sa mogucnostima i potrebama.

Priznajem, bolje da iko dobije ikakav kabinet, nego da pare idu u neke leve stvari, a cesto idu. Moju bezveznu ulicu peru kamionom nekoliko puta mesecno, kao da smo centar Beograda a ne sporedna ulica na Banjici + nedavno su joj menjali asfalt, pa tamo gde je pre bila mala bara na kolovozu sada je VELIKA BARA! To menjannje asfalta nije bilo nesto sitno nego su nekoliko dana tutnjale masine, sve skinule i polozile iznova i eto, opet bare i s....e, a ponovaljam, mi smo sporedna ulica, nema svrhe.

Znam ja da postoje organi koji se bave kriminalom, ali ovo je zivot, covek oseca potrebu da se sa nekim isrica o svemu. Ako se tako gleda onda postoje i organi koji brinu za skolovanje dece, mogli bi mirno da ugasimo forume i da sedimo na klupici u basti i da nas bas briga za sve oko nas. Ne ljutim se, samo konstatujem.
[ Zoran Rodic @ 16.09.2010. 08:08 ] @
Nećemo da gasimo forume, a još manje ćemo da gušimo slobodu pisane reči, samo ćemo da raspodelimo šta će u kojem forumu biti predmet diskusije.

Zaista, ne znam sada tačno o kakvim se konfiguracijama radi, koji je rok realizacije, ... a vidim i da je sa sajta skinuta lista škola koje su podnele prijavu.

Uglavnom, tema je tu … otvorena da se popuni sa utiscima tokom realizacije ove akcije, … pa videćemo.
[ maliradoznalac @ 21.09.2010. 22:35 ] @
Citat:
Zoran Rodic
Ono što je porazno jeste činjenica da je 5 dana pred zatvaranje konkursa stiglo 1600 prijava od 3200 planiranih.
Kako mi ovde sve šaljemo u minut do podne, taj broj je svakako manji .... ali i da se 200 škola nije javilo, to je porazno.


nisi u pravu Zorane, porazno je sto se MORA prijaviti.

Da li nase ministarstvo ne zna koliko ima skola u sistemu?
Ili ne zna koliko ima ucenika po skolama?

Zamisli situaciju da direktor u nekoj skoli NECE ili iz bilo kog drugog razloga ne posalje prijavu. Ko je u tom slucaju na gubitku?? Direktor ili djaci??? Zasto ministarstvo dozvoljava da ovo zavisi od pojedinaca? Ako je akcija za sve skole onda ima sve skole da dobiju kabinet i tacka.

[ Zoran Rodic @ 22.09.2010. 07:48 ] @
Prijava je bila nužna u formi kojoj je poslata na adrese svih škola u Srbiji, jer su potrebe razne kao i objekti koji se opremaju.

Prva crta je podvučena, pa je tako do 15-og septembra primljena 1131 prijava od strane matičnih škola i 1583 izdvojenih odeljenja, što je tačno 2714 računarskih kabineta tj. 94% od planiranog.

To je sasvim korektan odziv, jer valja uzeti u obzir da ima škola koje su već opremljene ili im naprosto digitalni kabinet nije potreban.

Ostaje da sačekamo decembar, i prvi opremljen kabinet. :)


[ Zoran Rodic @ 24.11.2010. 10:32 ] @
Beograd -- Blizu 120 miliona evra biće uloženo u kupovinu računara za škole u okviru projekta "Digitalna škola", najavljuju iz Ministarstva za telekomunikacije.

Prvi računari u okviru projekta "Digitalna škola" stići će već u decembru, a novac je obezbeđen od takse koju RATEL naplaćuje u elektronskim komunikacijama.


IZVOR: Projekat "Digitalna škola"
[ maliradoznalac @ 26.11.2010. 22:04 ] @
ja sam na ovaj "projekat" skroz zaboravio, drago mi je da neko u ministarstvu nije :-)
pratim dalje...
[ Zoran Rodic @ 24.12.2010. 15:54 ] @
22.12.2010

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić otvorila je danas, u osnovnim školama u Kikindi i Molu u Adi, prve digitalne kabinete u okviru programa Digitalna škola, koje sprovodi Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo. Do kraja decembra biće otvoreno 17 digitalnih kabineta, a do kraja tekuće školske godine i preostali digitalni kabineti biće opremljeni najsavremenijom računarskom opremom. Ovo su prva radna mesta koja su opremljena računarima od ukupno 30 000 radnih mesta koje ćemo ovim programom obuhvatiti.

....

Sredstva za nabavku računara, računarske opreme i softvera, u ukupnom iznosu od 1.207.734.863,58, dinara obezbeđena su iz sopstvenih sredstava Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo, dobijenih od godišnjih naknada za licence operatora i naknada za radijske i televizijske frekvencije, koje prikuplja RATEL. Višak ovih sredstava, koja RATEL ne utroši za svoj rad, zakonom su namenjena za razvoj telekomunikacija i informacionog društva.


Otvoreni prvi digitalni kabineti u okviru programa Digitalna škola

Eto i neke koristi od RATEL-a
[ ilijev @ 12.05.2011. 23:13 ] @
Da malo oživim temu, pošto je dosta škola dobilo svoje digitalne kabinete.
I drage kolege kako ste zadovoljni sa opremom?
Šta ste uspeli da instalirate na dotične mašine?
Da li ste uspeli da gradivo prilagodite dobijenoj opremi i operativnim sistemima?
Da li postoji neko lepo rešenje i šta preporučujete za oblji rad?
[ Zoran Rodic @ 13.05.2011. 09:45 ] @
Mislim da je rano govoriti o tome, i da kraj godine nije najbolje vreme za neku temeljnu promenu u pristupu izvođenja nastave.

Ali je sada pravo vreme da se dobro isplanira kako će se krenuti od 1. septembra.
[Ovu poruku je menjao Zoran Rodic dana 22.05.2011. u 09:12 GMT+1]
[ ilijev @ 03.06.2011. 11:42 ] @
Smatram da nije rano da se krene sa ovim pricama. Naravno da niko nije odmah uleteo u kabinet sa djacima. Ali je sada pravo vreme da se oprema testira i da se vide njene mogucnosti. Ako to sada uradimo onda cemo septembra znati da li u opste moze nesto da se radi u ovim kabinetima.
Imao sam skoro priliku da se susretnem sa kolegama koji jos nisu ni usli u kabinet, a kamoli da su poceli nesto da testiraju. Da budem precizniji, jos NIKO nije pipnuo opremu. Ono sto je i mene odvratilo od testiranja opreme je to sto su ljudi koji su postavljali opremu i pustali je u rad bili skepticni po pitanju funkcionalnosti. Bilo je i puno recenica koje su pocinjale sa "nemozes ovo/ono".
Cudi me da na internetu ne mogu da nadjem ni slovo o tome kako je neko nesto uradio ili bar pokusao?! Iz ovoga proizilazi, da smo dobili celu ucionicu nefunkcionalnog hardvera koja ce tako stojati.
Evo ja cu bar krenuti sa idejama. Ono sto planiram da uradim u skorije vreme je da napravim imidz hard diskova na DVD, da u slucaju da nesto krene po zlu, mogu brzo da povratim sistem. Drugi korak je instalacija plejera i ostalog korisnog softvera, posto na ovim masinama ni internet ne radi dobro (seckanje pri skrolovanju strane i ne mogucnost prikaza animacija i ostalih mm sadrzaja). Posle toga ide instalacija programa koji su potrebni u nastavi, SketchUP, WMM, itd. Jedina mi je dilema, legalnosti softvera, posto smo do sada koristili PhotoShop umesto Gimpa. Da li to smemo da instaliramo na ovim racunarima ili ne?
[ Zoran Rodic @ 03.06.2011. 13:14 ] @
Citat:
ilijev: Jedina mi je dilema, legalnosti softvera, posto smo do sada koristili PhotoShop umesto Gimpa. Da li to smemo da instaliramo na ovim racunarima ili ne?


Nema dileme, nelegalan softver ne bi trebalo da instaliraš na ove računare ... i ne samo na ove, nego na bilo koji računar u školi.

Drugo, Photoshop je prejak alat da bi se koristio u školi, a ukoliko je baš nužno njegova upotreba ... mislim da su takve škole već trebale da nabave licence, po povlašćenim uslovima za obrazovne ustanove.

Paint.net je sasvim dovoljan u većini slučajeva, kao i pomenuti Gimp.

Što se tiče primene i upotrebljivosti, ovo za sada zaista deluje kao gomila hardvera, nabacanog lopatom .... bez nekog smisla, međutim ukoliko se osmisli program rada i pronadju adekvatne aplikacije, nema prepreke da ovo bude dobro rešenje.

Zato kažem da će se neki ozbiljniji utisci pojaviti tek krajem prvog polugodišta.

[ Zoran Rodic @ 17.06.2011. 08:06 ] @
Deo teksta iz poziva koji je kompanija Microsoft uputila školama ....
... Za računarske kabinete koji su obezbeđeni kroz ovaj projekat je obezbeđen Majkrosoftov operativni sistem Windows MultiPoint Server 2010.

Kroz Majkrosoftov program "Partner u učenju", organizuju se jednodnevne obuke za po jednog nastavnika škola koje su dobile računarski kabinet (primalac obuke može biti i stručni saradnik ili direktor škole, tj. osoba koja je zadužena od strane rukovodioca škole za održavanje računarskog kabineta i korisničku podršku na strani škole).

Na obuke se može prijaviti samo po jedna osoba iz svake škole koja je dobila računarski kabinet u okviru projekta "Digitalna škola", koja je za obuku dobila preporuku direktora škole.

Obuka je za nastavnika besplatna, a u okviru obuke se dobijaju i brošura o Windows MultiPoint Server 2010 i dva sendvič-obroka (Majkrosoft ne može da nadoknadi troškove putovanja do mesta obuke nastavnicima).

18. juna i 19. juna održavaju se jednodnevne obuke u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

Obuka je jednodnevna, počinje u 9.00 i završava se u 17.00 časova.


Prijavljivanje traje do petka 17. Juna 2011. do 14 časova (ili dok mesta ne budu popunjena) kroz onlajn sistem za registraciju dostupan na internet adresi http://www.microsoftsrb.rs/registracija/pil .

Kontakt osoba: Katarina Milanović - [email protected]


[ ilijev @ 17.06.2011. 23:31 ] @
Opet ja sa negativnim komentarima.
Jedva sam dočekao seminar o ovoj temi i prijavio se.
Međutim...
Pošto sam u četvrtak u podne dobio informaciju o ovom seminaru, putem telefona i FB sam se trudio da obavestim što više mojih kolega. Od njih 10 samo su dvoje imali informaciju da će se u roku od dva dana održati ovaj seminar. Jedna koleginica je rekla da je danas tj petak u 12:30 dobila na školski mail informaciju a da je do 14h bila prijava. Što je još strašnije, sada kada sam otišao na već spomenutu adresu gde se nalaze informacije o seminaru, saznajem da će u skorije vreme, malte ne po svim gradovima Srbije biti održan seminar.
Mislim da je ovo strašno neozbiljno od organizatora seminara. Zašto to nije odmah objavljeno pa da sam sačekao seminar u svom gradu?

Starno se trudim da izvučem nešto korisno i upotrebljivo iz cele ove priče ali se na svakom koraku iznerviram. Za šest sati ću ustati i krenuti za NS, u nadi da ću konačno saznati neke neove stvari i iskustva drugih sapatnika. Možda nam otkriju male tajne velikih majstora, pa da ova učionica nebude samo spomenik uzaludnosti našeg življenja u ovoj državi.
I sada dok sam se čuo telefonom ili preko FB sa kolegama, niko još nije ni upalio ove računare, a kamoli da je nešto instalirao, podesio, probao. Što je najveća tragedija od nas desetoro samo nas troje će ići na seminar, a najveći izgovor je da su za sutra već nešto isplanirali.
[ jenova @ 24.10.2011. 18:49 ] @
Kolega Ilijev, na PIL-u se održava elektronski seminar o win2k8, na kom je forum veoma koristan. Pozdrav!
[ ilijev @ 24.10.2011. 23:24 ] @
Hvala koleginice. Prijavio se jos prvog dana 10.10.2011. u 9h a za vikend odradio i prvu lekciju ;)
[ jenova @ 25.10.2011. 00:18 ] @
Čini mi se da će nam taj kurs dosta pomoći. A čudi me kako se malo ljudi javilo na ovu temu od pristizanja kabineta, s obzirom da smo svi u istoj situaciji (da ne kažem problemu). Vidim Vi ste se iskreno i svesrdno bacili na posao , pa reko da Vam kažem za svaki slučaj.
[ ilijev @ 25.10.2011. 20:15 ] @
Mozete onda da mi javite i ako se u nasoj opstini pojavi koji procenat viska pa da ova moja strucna usavrsavanja ne budu u zalud. Inace pomisljam da batalim skolstvo, jer da bih dobio punu normu ocigledon moram da sa politicki podoban. Nije ni cudo sto su sve malo strucniji vec odavno napustili Srbiju.
[ jenova @ 26.10.2011. 19:06 ] @
Eh, to je tek posebna tema...