[ bogdan.kecman @ 27.07.2010. 18:44 ] @
| ne znam dal je za http://www.elitesecurity.org/f112-TV-uredjaji ili? ako jeste molim moderatora da prebaci.
samsung monitor (tft) pozadinsko svetlo se ugasi posle 1-2sec posle paljenja i ne pali se vise. kada ga ugasim i upalim, opet svetlo radi 1-2sec i ugasi se ..
nisam ga jos otvorio ali ako neko ima neki hint rado cu ga cuti (monitor je samsung syncmaster 940N i popravljam ga uglavnom zato sto je 4:3 i zezanja radi ... zamena za njega je 150E tako da nije previse ali nije bas ni za bacanje).
dakle
- slika je super
- sve izgleda super 2 sekunde
- kada se ugasi pozadinsko svetlo monitor i dalje daje sliku samo se ne vidi
fala unapred
|
[ Darko_zed @ 27.07.2010. 18:57 ] @
daj neku slicicu elektronske plocice .
[ bogdan.kecman @ 27.07.2010. 19:14 ] @
[ alexa_pg @ 27.07.2010. 19:48 ] @
Moguci izroci
- neispravna neka od lampi
- neispravan invertor za pogon lampi
- neispravan stepen za napajanje invertora.
[ bogdan.kecman @ 27.07.2010. 19:52 ] @
Citat: alexa_pg: Moguci izroci
- neispravna neka od lampi
kada ga kresnem SVE RADI 1/1 (ali jedno sekund i onda se ugasi)
na ovoj prvoj slici se vidi da idu 4 konektora na ovaj power deo, kapiram da su to 4 lampe?! da li vredi da probam da otkacim 3 (tj da probam jednu po jednu da drzim zakacenu)??
Citat: alexa_pg:
- neispravan invertor za pogon lampi
opet isto pitanje? da li je to moguce ako lampe rade 2 sekunde?
sta mogu da probam da izmerim ... tj sta ovde vredi uopste proveravati .. da li postoji neki "univerzalni invertor" da zakacim ove 4 lampe na njega (el su 4 ili 2 sa 4 izvoda ili ?)
Citat: alexa_pg:
- neispravan stepen za napajanje invertora.
opet isto pitanje ..
[ Darko_zed @ 27.07.2010. 20:29 ] @
proveri napone na switch napajanju trebalo bi imati 5 i 12V i meri ih isto i kada ukljucis monitor i ako je u redu onda predji na invertor za lampe ,proprati malo stampu i videces sta bih trebalo da proveris.Za ostala pitanja oko lampi ne znam odgovor jer sam se samo oko par monitora mucio i popravio ih sto je najbitnije  ali pomoci cu ti koliko mogu i znam.pozdrav
[ alexa_pg @ 27.07.2010. 21:54 ] @
Sve sto je receno moze da prouzrokuje upravo takav kvar kako si ga opisao.
Citat: ...da probam jednu po jednu da drzim zakacenu...
Ne moze da otkacis jednu lampu i da probas bez nje. Monitor je tako napravljen da ako jedna lampa ne radi, automatski se gase sve.
[ bogdan.kecman @ 27.07.2010. 22:54 ] @
ja reko da proverim, mozda nisam dobro opisao kvar
ove lampe, jel tu dve ili 4 lampe (koliko zica ide na jednu lampu)?
na "sta" rade ove lampe? (AC/DC koliki napon, koja frekvencija ako je AC, da li ima veze frekvencija?) - ne bi da spalim unimer/osciloskop
[ bogdan.kecman @ 28.07.2010. 00:37 ] @
gledajuci: https://static.elitesecurity.org/uploads/2/6/2657609/IMG_1860.JPG
ovo veliko crno TMS9... kapiram da je neki mali trafo ...
ima 4 izvoda .. kapiram da su "gornja 2" primari (recimo da su gornji izvodi sleva na desno 1/2/3/4 a donji sdesna na levo 5/6/7/8) ovo je malo zbun posto 1-2-3 kratak spoj (manje od 1R), ali 4 nista .. preko 1M
7-8 - ~2K, 5-6 - ~2K ... dakle ovaj pin 4 deluje nepovezano sto bi moglo da znaci da je opalio taj "trafo", al, ne kapiram, ako je opalio trafo, kako onda zasvetle obe lampe na 2 sekunde ?!
kapiram da ovde na izlazu mora da bude neki super visoki napon posto su ovi plavi kondenzatori za 3KV !!!
[ alexa_pg @ 28.07.2010. 05:40 ] @
[ Zoran Stojanovski @ 29.07.2010. 16:12 ] @
Izvadi D10(dupla dioda,izgleda kao smd tranzistor) i probaj dali radi.Obicno proradi a ako ne onda probaj sa D11.Znaci,bez D10.
[ bogdan.kecman @ 29.07.2010. 16:22 ] @
danas cu da probam par stvari, nego niko mi nije odgovorio za taj trafo, da li je crko ako mi onaj pin nije vezan ni sa cim (ja bi reko da jeste) .. nasao sam novi za 5E ali mi traze da kupim min 6 komada :(
[ bogdan.kecman @ 29.07.2010. 17:31 ] @
ovaj d10 deluje kao da je deo zastitnog kola koji gasi obe lampe ako nesto nije ok ... (postavljena kao or kolo)? kapiram da bi bilo bolje otkloniti kvar nego otkloniti zastitu :D
[ peca26000 @ 29.07.2010. 18:05 ] @
Ako nesto nije u redu gasice se sve, kao sto se gasi a to moze samo glavno napajanje da nema dovoljno snage!
U coperu za napajanje, kondezatore prvo na pregled pa posle diode ako ne radi i dalje.
Pretvarac neonke da je ne ispravan, nebi davao ni pola sekunde svetlo, za dve sekunde je poprilicno opterecenje napajanja.
[ bogdan.kecman @ 29.07.2010. 18:34 ] @
peco, ne ugasi se "sve", ugase se samo lampe, slika je i dalje na ekranu (samo se tesko vidi posto nema svetla od pozadi).
coper je ok, premerio sam sve i daje sva napajanja "kako pise" (5.1v i 14.5V) i stabilan je napon sta god ja radio sa monitorom (pre nego upalim monitor, kada ga upalim dok svetle lampe i kada se ugase lampe).
Citat:
Pretvarac neonke da je ne ispravan, nebi davao ni pola sekunde svetlo, za dve sekunde je poprilicno opterecenje napajanja.
nasao sam na par mesta na forumima da je za isti problem na samsung tv-u koji ima isti trafo (ugase se lampe posle 2 sec) zamena trafoa resila problem (ne mora da znaci da je ovde isti problem ali pokazuje da i neispravan trafo daje svetlo sekund dve!!).
ako neko ima ideju sta treba da je u tom trafo-u, bilo bi lepo da kaze, zamena je jeftina (5E) ali mi talijani zahtevaju da kupim 6 komada .. sto je 5 komada (30e) vise nego sto mi treba! ..
[ peca26000 @ 29.07.2010. 18:58 ] @
Ako si siguran da je napajanje ok, ukljuci pretvarac neonke bez povratne kontrole rada i vidi, verovatno ako je trafo da je probila zica na sekundaru za visoki napon, moguce je da salje vecu struju pa ga procesor kapira kao disable? Proveri na glavni vod napajanja za neonku, koliko struje vuce?
Ako neces da rizikujes probaj pretvarac sa nekim spoljnim napajanjem. Proveri i ona cetiri plava kondezatora kod konektora za neonku, MOZDA je neki od njih probijen delimicno! ! ! Ne mora biti trafo...
[ bogdan.kecman @ 29.07.2010. 19:13 ] @
ma nisam siguran ni u to kako se zovem sta mi se desava zadnjih par meseci, ali izmereno napajenje (sve sa osciloskopom pratio sta se desava pri paljenju) i sve deluje ok ... dal je ok to bi morao neki "pravi" majstor da overi :D
sada ovo ostalo mogu samo da kazem "ne umem"
imam 4 zice koje idu ka svetlu (vidi se na slici) .. dal je to 4 neonke, 2 neonke ili 1 neonka - nemam pojma "glavni vod" - odakle znam koji je :( ... vidim da su kondenzatori 3KV tako da ne znam kojim aparatom bi merio struju kroz to, kroz ovu patetiku sto ja imam ce samo da "preskoci" :( ...
ta 4 plava 3kv kondenzatora "izgledaju" ok ... imam ovde negde capacitance meter pa cu da vidim sta ce da kaze ..
Ja sam poprilicno siguran da je trafo riknjavela posto nema svrhe da jedan pin nije ni sa cim spojen, mora da bude ispod 5M prema nekom drugom pinu ili ne sluzi nicemu .. tako da mi deluje da je taj primar crko .. a da onda drugi sekundar vuce struju iz "trafoa" koja nije za njega i da zato ovaj izbija ... ako skinem D10 verovatno cu da zabodem zastitu pa ce to da radi na jednom primaru (i da crkne posle x sati rada) ali ne bi to radio posto je to sprava koja treba da moze da svetli 24/7
jedno pitanje ... kada ja podesavam brightness, el to menja koliko jako ta lampa svetli ili to radi drugacije?
[ peca26000 @ 29.07.2010. 23:02 ] @
Samo se regulacijom jacine svetla menja osvetljaj slike, kad je bleda i svetla pozadina onda je regulacija u pikselima!
Ako je takva situacija na sekundaru da je preko 5Moma, onda nema sta drugo nego nov trafo ili ga premotaj ako nije kriticno namotana tanka zicica.
To su dve neonke ukoliko ima samo 4 izvoda na njih, kao sa tvoje slike, to znaci i nemora da su 2 sekundara ka neonkama, moze i paralelno, sad zavisi, pogledaj kako je povezano, sve je to isto kao i na velikim neonkama ali ovde je minijatura samo.
Proveri neonke om metrom na krajevima, treba imati samo nekoliko oma! Pre provere izvuci konektore sa njih! pa onda meri. I odmah iskoristi drugi karaj konektora pa i tu izmeri , tu je malo veci otpor nego na neonkama, sad ne znam napamet ali tako mora.
Jedino ces ovako brzo i prosto naci sta nije ispravno, a ako sve ovako radi da ne radi, onda ni ja ne znam sledeci postupak, ako je neonka odustani! ! !
[Ovu poruku je menjao peca26000 dana 30.07.2010. u 00:14 GMT+1]
[ Darko_zed @ 29.07.2010. 23:25 ] @
Bogdane ipak mislim da je trafo taj koji zeza.poz
[ bogdan.kecman @ 30.07.2010. 07:18 ] @
neonke deluju ok .. trafo je izgleda rikno u primaru ne u sekundaru, nasao sa na ebay nekog kineza koji prodaje novi trafo i kupio ga za 11$ sa postarinom tako da sad cekam da stigne (po mom iskustvu ~2 nedelje iz kine dolazi) .. drzim sam sebi fige da je to to :)
fala svima za pomoc, sad cu da ga spakujem dok ne dodje trafo, monitor je vec zamenjen tako da nije nista oglavu :) taman cu da imam jedan 4:3 za radionicu ako ovaj trafo resi problem :)
[ bogdan.kecman @ 23.08.2010. 04:00 ] @
stigao trafo (11$ za trafo (TNS91429CT) sa postarinom (EBAY)) pre par nedelja ali nikako da stignem da ga zamenim. Elem, 4 ujutro, ne mogu da spavam pa reko pravi je trenutak, uzmem novi trafo, premerim ohm metrom i smorim se ko .... identicno se ponasao kao onaj u monitoru, dakle i njemu ona jedna noga nigde nije spojena ?!?!?!?
al reko, kad sam ga vec kupio, i kad mi nista drugo ne deluje da moze da bude, uzmem ja to i zamenim i voila :D radi ko nov :)
hvala svima na podrsci i savetima
[ duxxen @ 26.10.2011. 16:40 ] @
imam slican mozda i isti problem pa sam mislio da ovde napisem da ne bi otvarao temu ,monitor izgubi sliku posle 1-2 sec posto se ukluci a lampica svetli plavo sto znaci da ima signal iz kompa i kad res monitor o5 pokaze sliku na 1-2 sec ,rasturio sam monitor pa ako bi neko od vas bio voljan da mi pomogne mogao bi da okacim slike ovde da vidite o cemu se radi ..
[ s-car @ 10.10.2012. 21:41 ] @
Pitanje,
imam samsung 940n ploca model ip-35135b
ima 4 Kondenzatora Keramička (plava) pise 12k 3 Kv i ne mogu nigde da ih nadjem, da li smem da stavim 8 3km sec tako pise?
Hvala.
[ mladenpotic @ 11.10.2012. 19:39 ] @
Ne moze!!
A sto menjas te kondove, nije moguce da su svi losi????
Jel mehanicko ostecenje u pitanju??
[ bogdan.kecman @ 11.10.2012. 20:02 ] @
[super glupost]nisu to plavo kondenzatori[/syoer glupost]
[Ovu poruku je menjao bogdan.kecman dana 11.10.2012. u 23:09 GMT+1]
[ s-car @ 11.10.2012. 21:51 ] @
Nego sta su?
mladenpotic: pa koliko sam citao njih nemos tek tako lako proveriti dal rade na instrumentu? imas liideju gde ih naci?
[ bogdan.kecman @ 11.10.2012. 22:08 ] @
ignorisi moj glupavi komentar .. nesto radim pa sam se nesto istripovo gadno :(
[ s-car @ 11.10.2012. 22:39 ] @
ok ;)
[ mladenpotic @ 12.10.2012. 18:46 ] @
Ja ih nalazim na monitorima koji su za rashod...mada bas retko je los taj kond...
Da ne zeza tebe nesto drugo na tom monitoru? Simptomi?
[ bojan84GTI @ 27.03.2013. 15:48 ] @
Ja imam slican problem imam monitor 940nw ...
kad se upali da sliku 1 -2 sekunde i ugasi se ali ne samo neonka da se ugasi ugasi se totalno slika mada po lampici je i dalje upalen ...
probo sam neonke i displej sa drugom kompletnom elektronikom od nekog LG monitora i radi sve ok ...
na njegovoj elektronici sam sve skoro izmenjo kondenzatore diode u susti sve sto sam imao drugo ...
evo dve slike na kojima sam crvenim krsticima oznacio sve sto sam zamenio ...
jos nesto pre nego sto sam menjo diode imao je tih 1-2 sekunde poprilicno tamniju sliku i imo je 5V i 13,30V
a sad ima tih 1-2sekunde bas ekstra lepu svetku sliku i ... ima 5.11v a 14,80
na ploci stampanoj pise da treba da ima 5 i 15 volti sto znaci da je voltaza sada ok ---
(te dve dioda na poledjini koje sam zalemio njih kad sam zameno monitor ima svetliju sliku ...
hvala unapred na pomoci ...
[ bogdan.kecman @ 27.03.2013. 16:00 ] @
otkud znas da nije samo neonka ? kada se ugasi neonka na nekim monitorima je skoro nemoguce videti sta je na ekranu bez obzira koliko jako svetlo uperis, jedino ako nisi sa zadnje strane skidao neonku i onaj distributer svetla pa da si siguran da nema nista na ekranu?
ja sam imao taj problem na par monitora i svuda je bio vn trafo za lampe. ovi koji se nisu palili uopste njima su bili elektroliti u napajanju, ali ovi sto su se palili na par stotina milisekundi, svi su bili sa crknutim transformatorom za cfl
[ bojan84GTI @ 27.03.2013. 16:14 ] @
zamenio sam i taj trafo za osvetljenje i opet je isto sta mi jos predlazete da zamenim...
jos nesto da navedem kad monitor izgubi osvetljenje tada nema 5.1 v nego 2.2v a stose tice 14.80 to ima i dalje ...
[Ovu poruku je menjao bojan84GTI dana 27.03.2013. u 17:46 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao bojan84GTI dana 27.03.2013. u 20:48 GMT+1]
[ zica49 @ 27.03.2013. 20:10 ] @
Dovedi sa vanjskog napajanja 5,1 V i 14,8 V.
I spoji to sa tim naponima paralelno ...
Ako ti bude radilo sa vanjskim napajanjima onda ti nevolja choper transformator......
Rashodovao sam monitor zbog toga.......
[ bogdan.kecman @ 27.03.2013. 20:17 ] @
ove elektrolite sto si menjao, jesi siguran da si stavio neke sa dovoljno niskim esr-om ?
[ ZAS011 @ 27.03.2013. 20:25 ] @
A kakva je to budževina sa trafoima? Dva umesto jednog?
[ bojan84GTI @ 27.03.2013. 20:30 ] @
sto se tice kondenzatora ja sam stavljo potpuno iste to jest da pise isto na njima ali ... pre mene predhodni vlasnik monitora je nosio monitor u servis ...
i onisi izmenjali verovatno vec jednom kondenzatore tako mi delovalo po lemovima ali samo ove velike sto su na mikrofaradima ...
njihov zakljucak je bio da nevaljaju neonke i da je elektronika ispravna ...
i de da dovedem 5 i 15 v na konektor dese ona druga elektronika ubada de su voltaze obiljezene tu da zalemim ili ...
a sto se tice trafoa probo sam i sa 1 pa reko za svaki slucaj da probam sa 2 tako posto sam u ta dva 100% siguran da su ispravna pa je opet bilo isto ...
[ gilopile @ 27.03.2013. 20:41 ] @
Auuu, al si ga rasturio:) Jesi li ti 100% siguran u te lampe? Imas li neke da spojis za probu? Jer ako jedna samo malo losije svetli, automatski gasi sve. Ja sam se isto tako hebao i na kraju skopcam ispravne i sve proradilo, a one koje sam skinuo, samo jedna u jednom kraju je slabije svetlila i zbog nje se sve gasilo.
P.S. Proveri i onaj C313, kao da mi se cini da je jedna nogica pukla sa stampe.
Ako imas jednu lampu pri ruci, skopcavaj je na svaki izlaz i vidi da li svetli tih 1-2 sec. na svima isto.
[ zica49 @ 27.03.2013. 20:48 ] @
Covjeku obara 5 voltni napon..simptom coper tnsformatora..
Te vanjske napone spoji paralelno sa napomina na toj mrezi.
To sto je rastureno je uradjeno tamo dje ga je covjek pre nosio...najvjerovatnije...
Vrati taj jedan transformator nazad....
kako me se dojmio grez :)
[ bojan84GTI @ 27.03.2013. 20:52 ] @
ovako probo sam sa drugim adapterom to jest doveo sam 5 i 15 v i isto je samo u ovom slucaju kad se ugasi svetlo nakon par sekundi ne obore se voltaza od 5 volti i 15 ...
[Ovu poruku je menjao bojan84GTI dana 27.03.2013. u 22:20 GMT+1]
[ zica49 @ 27.03.2013. 21:27 ] @
Sve elektrolite u kolu 15 i 5 volti moras provjerit..
Takodje provjeri isprvnost dualmosfeta sto drajva transformator.
Nadji datasheet od tog ic sto drajva mosfete i pogledaj kako je rjesena niska i visoka strujna zastita..
Mada sam ubjedjen da tu nije dobar choper transformator..imao takav slucaj i rashodovao monitor..
Prelemi sekundarne izvode na choperu onaj spoj gdje ide zica na nozicu i na stampanoj ploci isto tako..
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|