Najpre da Vam se zahvalim svima na vremenu i trudu koji ste izdvojili, uvek sam cenio ljude koji su spremni da deo svog vremena odvoje kako bi pomogli nekome ne ocekujuci nista za uzvrat osim mozda jednog hvala. E pa ljudi svima jedno veliko HVALA.
Sto se tice ovog mog problema
@Zoran je postavio izmenjen primer (ne bi da zvucim nezahvalno) ali ocigledno ponovo nisam bio dovoljno jasan jer ni to nije ono sto mi je trebalo. Ajde da sada probam do kraja da razjasnim neke stvari.
Kolega Zoran je postavio primer u kome se za dete u zavisnosti od njegovog uzrasta pojavljuju vestine koje ono treba da savlada, i to je sasvim u redu, medjutim problem je kada treba da se uvede novo dete (u ovom primeru ta mogucnost nije predvidjena - polja DeteID i Uzrasni Nivo su zakljucana, a kada se otkljucaju i kada se unese novo dete i njegov uzrasni nivo subforma se ne popunjava sa vestinama koje ono treba da savlada).
Citat:
vladpop:
Imam dve tabele:
1.tblPodaciODetetu koja se
popunjava,
2.tblVestine koja je
prethodno popunjena vestinama koje bi dete trebalo da savlada zavisno od uzrasta
Naime, program je predvidjen da se koristi u vrticu i da se koristi na nivou jedne skolske godine. Znaci na pocetku skolske godine se unose podaci o deci (svake godine iznova jer deca dolaze i prolaze) a vestine koje treba da savladaju zavisno od uzrasta su iste iz godine u godinu. Ovde dolazimo do onoga o cemu je pisao Getsbi
Citat:
Getsbi: Sve bi to bilo lepo, da deca ne rastu i ne prelaze iz jednog u drugi uzrasli nivo, savladavajući nove veštine. Neznam za koje potrebe je pravljena ova evidencija, ali ukoliko je u pitanju potreba za praćenje deteta u dužem periodu, onda nedostaje jedan entitet. Predpostavljam da pogađate koji. Asocijativni: DteUzrasliNivo.
Znaci dete se prati na nivou jedne godine - jednog uzrasnog nivoa, mada bi se moglo razmisljati u buducnosti o tome ako recimo dete ostaje u vrticu i prelazi iz jednog uzrasnog nivoa u drugi da se na neki nacin vidi koje je vestine (ili nije) dete savladalo u prethodnom periodu.
Citat:
Getsbi:
Još nešto za razmišljanje, ako je praćenje kroz period u pitanju. Neka deca veštine iz uzraslog nivoa 1 savladaju teku u uzraslom nivou 2 ili možda kasnije. Šta sa takvim praćenjem.
Ovo je veoma znacajno, pogotovo kada su u pitanju deca ometena u razvoju jer su ona realno na jednom uzrasnom nivou ali mentalno i psihicki na nekom drugom nizem nivou. Ovo je zamisljeno da se resi putem napomena i zabeleski koje ce biti moguce dati za svako dete.
Citat:
izonic: Pracenjem foruma dugo vremena primijetio sam jedno a to je:
Da ljudi postavljaju pitanje sta da naprave odnosno kako svoju idjeju sprovedu u djelo.
Cesto puta bude pogresna sama ideja.
Kada se pitanje postavlja onda bi trebalo postaviti ono sto se trazi u programskom zadatku, tako da bi mogli prvo videti kako bi to neko drugi rijesio pa bi odgovori bili daleko kvalitetniji.
Ovako uglavnom se desava da pogadjamo sta je postavljac pitanja zamislio a ne kako bi to bilo najbolje rijesiti.
Slazem se sa kolegom @izonic ali isto tako svi mi pristupamo problemu iz nekog svog ugla i svako od nas moze da ima neko svoje resenje. Moje ideja ocigledno nije bila dovoljno dobra jer nisam uspeo da dodjem do resenja ali to i jeste razlog zasto sam se obratio za pomoc - nekada ljudi sa strane mogu lakse da uoce problem. Sto se tice sastava tabela, koje sam dao u prvom postu, to je samo uprosceni model sa kriterijumima koji su mi potrebni a naravno da sam svestan da je tu potrebno jos dosta toga.
Nadam se da sam ovog puta stvarno bio jasniji