[ adnan_89 @ 30.07.2010. 22:54 ] @
Dobijam ovu poruku na MT-u v3.25. Naime radi kako treba i onda na jednom pocne zezat, nece ni jedan user da prodje. PPPoE je konekcija u pitanju. Stavljen je time out na 3000ms... Sta bi mogao biti problem??? |
[ adnan_89 @ 30.07.2010. 22:54 ] @
[ nino1987 @ 31.07.2010. 00:19 ] @
koji radius je u pitanju, kod mene je podesito na 300ms
[ Sleepless_mind @ 31.07.2010. 07:52 ] @
Citat: adnan_89: Dobijam ovu poruku na MT-u v3.25. Naime radi kako treba i onda na jednom pocne zezat, nece ni jedan user da prodje. PPPoE je konekcija u pitanju. Stavljen je time out na 3000ms... Sta bi mogao biti problem??? Probaj da stavish 10000ms [ yolja624 @ 31.07.2010. 08:38 ] @
a da malo poblize opises dogadjaj? Opisi nam malo mrezu (crtez ili text), koliko korisnika imas, kad i kako se to desava (ima li neko pravilo ili nasumice)...
[ adnan_89 @ 31.07.2010. 12:08 ] @
Radius je od dmasoftlab v3.6.1 na fedora 10 podignut, a masina je 2.8/1024/40gb
broj korisnika je cca 100, mreza se sastoji od 4 ap-a a desava se ponekad, nema nekog pravila vec jednostavno dodje mu tako. ping do masine prolazi 0-1 ms kad se desi to, znaci samo izbacuje korisnika. pokusat cu veci odziv da stavim, mada nije mi se to do sada desavalo. da nadovezem, ruter je 450G. radio je 7d i poceo javljat ovaj problem. proxy nije ukljucen a tamo mi stoji jos samo 90mb slobodnog diska. i kad sam ga resetovo ide normalno, ne izbacuje korisnike vise i da, napise peer did not respond. :@ hocu li ga morat mijenjat za kakav PC koji ima vise diska i radne memorije, kao i MHz. [Ovu poruku je menjao adnan_89 dana 31.07.2010. u 18:32 GMT+1] [ tarla @ 01.08.2010. 19:04 ] @
Radius timeout možeš staviti i na 30 dana ali to neće riješiti problem jer ako se za 100-200ms ne vrati odgovor imaš neki od sljedećih problema
1 imaš krš vezu između NAS-a i RADIUS servera (tipa wireless preko 7 gora i 7 mora, pendrek antena, kantena komšija je pravio,...) 2 RADIUS server nije optimizovan ili radi na nejakoj mašini (spor disk, prepun disk, neoptimizovana baza, ...) Kod slučaja 1 timeout bude iz razloga što paket uglavnoj nije ni stigao do radius servera ili je putovao preko radius-timeout-a koji je podešen. Kod tebe ovo nije slučaj jer si rekao da je 0-1ms do mašine... Kod slučaja 2, problem bude što se sporo radi upis i čitanje iz same baze usljed sporosti servera, neoptimizovanosti,... Rješenje je da vidiš šta pravi problem i da ga riješiš. Na 100 korisnika može P I mašina da radi i da ne trzne opterećenje tako da nemam pojma šta je kod tebe zapelo... Obično se ljudima jave problemi na 400-500 korisnika... "peer did not respond" nema veze sa radius-om nego pukne veza korisniku i mtik ga izbaci iz liste aktivnih konekcija upravo zbog toga što je i napisao: "peer did not respond" Ovo možeš testirati tako što se ti konektuješ i onda izvuci kabal iz kompa tako da konekcija ostane živa na NAS-u još neko vrijeme... nakon par sekundi vidjećeš takvu poruku. Takođe moraš razlikovati radius server od softvera kojem upisuješ i organizuješ korisnike jer Dmasoftlab ne pravi radius server nego softver za upravljanje korisnicima tj biling. [ adnan_89 @ 03.08.2010. 11:17 ] @
update na 5.0beta5 os i sada ne izbacuje vise timeout. u logu radiusa nema ni jednog Timeout-a. Stim da radius nisam resetovao. Fkt ne znam u cemu je caka.
btw: :@tarla nije tako sve crno, ima i plavusa bolan. za mene je radius server citava ona masina sa billing softwareom. tako da... Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|