[ tranzik @ 01.08.2010. 10:26 ] @
Zainteresovan za pripremu i polaganje za sertifikat MCTS: .NET Framework 3.5 ASP .NET Applications. U pitanju su dva ispita:
70-536: Microsoft .NET Framework 3.5 i
70-562: Microsoft .NET Framework 3.5, ASP.NET Application Development

Završio sam informatički fakultet (i tek posle toga počeo da UČIM :)) imam oko dve godine iskustva u radu sa ASP.NET-om, ali imam utisak da su mi šanse za posao u struci prilično male (izvan BG-a). Voleo bih da čujem još nečije mišljenje i iskustva o ovom sertifikatu. Koliko sam listao po forumu, uglavnom se vodila priča sa akcentom na mrežnoj administraciji (MCSA i MCSE). Pored brojnih korisnih informacija koje sam pronašao, voleo bih da saznam nešto više o iskustvima programera: koliko je ovaj sertifikat tražen i cenjen, tj. koliko bi mogao da mi pomogne u pronalažanju posla (posao mi je trenutno bitna stavka, mada me sertifikat svakako zanima u smislu ličnog usavršavanja).

Takođe, šta mislite o ovoj promeni naziva i načina sertifikacije (MCTS zahteva 'samo' dva ispita, MCPD još 'samo' jedan dodatni, za razliku od MCSA i MCSE, gde se polagalo 4+3)? Da li je u pitanju bolje razdvajanje različitih specijalnosti ili nešto drugo?
btw, čini mi se da smanjeni broj ispita nije bitno uticao na promenu cena kurseva u školama (ZNAM da je bitniji kvalitet od kvantiteta, ali...)

I još nešto: ako sam dobro shvatio, novi MS sertifikati moraju da se obnavljaju svake tri godine, dok su ranije imali neograničen rok trajanja? U principu, podržavam trajno učenje i usavršavanje, ali mi ovako na početku puta deluje malkice obeshrabrujuće :)
[ JCDenton @ 03.08.2010. 23:52 ] @
Nije tačno da je potrebno "obnavljati/osvežavati" Microsoft sertifikate na svake 3 godine za razliku od, recimo, Cisco-a gde je to praksa. Prema najnovijoj politici, koliko sam shvatio, svi sertifikati nove generacije (MCTS i MCITP) su validni do obustavljanja mainstream podrške tehnologiji za koju si se sertifikovao.

Što se tiče promena u vezi sa sistemom sertifikacije, a ovde prvenstveno mislim na promenu politike sticanja zvanja MCP, MCSA i MCSE, odnosno MCTS i MCITP, jeste tačno da je Microsoft nekako hteo da diferencira job roles, ali to je samo deo razloga zbog kojih je došlo do promena. Drugi značajan razlog je taj što su se neke države (kao što je Nemačka, naprimer), uslovno rečeno, pobunile zbog zvanja "sistem inženjer" koje se sticalo posle MCSE (ono "E" im je bolo oči i paralo uši ), jer je zvanje "inženjer" više akademskog karaktera, koje se sticalo na fakultetima. Koliko sam čuo, Nemci nisu bili jedini koji su se žalili, tako da je Microsoft odlučio da nešto promeni. Naravno, ovo je razočaralo MS sertifikovane profesionalce jer su se plašili da će poslodavcima sada zvučati "manje značajno" - do sada su bili "systems engineer", a sada su "enterprise administrator" (a "inženjer" bolje zvuči od "administrator" ).

Na ostatak tvog pitanja, koji se tiče vrednosti MCTS:.NET Framework 3.5 ASP .NET Applications sertifikata, će morati da odgovori neko ko se bavi programiranjem.

Pozdrav!
[ tranzik @ 04.08.2010. 02:41 ] @
Hm, da, izgleda da samo ’jače’ sertifikate – MCPD treba obnavljati svake tri godine, a osnovni MCTS važi do zastarevanja tehnologije. (CET brošura, strana 16)
Inače, zanimljiva priča o razlozima za promenu naziva. Nezgodni su ti nemci... :)

[ JCDenton @ 04.08.2010. 15:12 ] @
Ja mislim da je to (obnavljanje na svake 3 godine) greška, zato što je to samo bila inicijalna ideja od koje se odustalo.

Wikipedia kaže:

"With the introduction of the Professional Series the MCTS, MCITP, or MCPD certifications will retire when Microsoft discontinues mainstream support for the related technology. Typically, mainstream support is discontinued 7 to 10 years after the initial product release. When support ends, the related certification will retire.

Microsoft's initial communications about the Professional Series certifications, was announced that a "refresh" or re-certification of the MCITP and MCPD credentials would be required within three years. This policy has changed. To address the needs of the worldwide customer base, the updated policy is to retire a certification when mainstream support for the related technology retires. There is no action required if a Professional Series certification was earned before the policy change; the updated policy applies to the certification, which will be valid until mainstream support for the related technology retires."