[ tranzik @ 01.08.2010. 10:26 ] @
Zainteresovan za pripremu i polaganje za sertifikat MCTS: .NET Framework 3.5 ASP .NET Applications. U pitanju su dva ispita: 70-536: Microsoft .NET Framework 3.5 i 70-562: Microsoft .NET Framework 3.5, ASP.NET Application Development Završio sam informatički fakultet (i tek posle toga počeo da UČIM :)) imam oko dve godine iskustva u radu sa ASP.NET-om, ali imam utisak da su mi šanse za posao u struci prilično male (izvan BG-a). Voleo bih da čujem još nečije mišljenje i iskustva o ovom sertifikatu. Koliko sam listao po forumu, uglavnom se vodila priča sa akcentom na mrežnoj administraciji (MCSA i MCSE). Pored brojnih korisnih informacija koje sam pronašao, voleo bih da saznam nešto više o iskustvima programera: koliko je ovaj sertifikat tražen i cenjen, tj. koliko bi mogao da mi pomogne u pronalažanju posla (posao mi je trenutno bitna stavka, mada me sertifikat svakako zanima u smislu ličnog usavršavanja). Takođe, šta mislite o ovoj promeni naziva i načina sertifikacije (MCTS zahteva 'samo' dva ispita, MCPD još 'samo' jedan dodatni, za razliku od MCSA i MCSE, gde se polagalo 4+3)? Da li je u pitanju bolje razdvajanje različitih specijalnosti ili nešto drugo? btw, čini mi se da smanjeni broj ispita nije bitno uticao na promenu cena kurseva u školama (ZNAM da je bitniji kvalitet od kvantiteta, ali...) I još nešto: ako sam dobro shvatio, novi MS sertifikati moraju da se obnavljaju svake tri godine, dok su ranije imali neograničen rok trajanja? U principu, podržavam trajno učenje i usavršavanje, ali mi ovako na početku puta deluje malkice obeshrabrujuće :) |