|
[ Ćale @ 02.08.2010. 16:22 ] @
| Pozdrav ekipa
molim Vas za pomoć, nemam baš u ovome iskustva pa reko da malo naučim
imam pokusno radio, mnogo volje i želje da ga osposobim da radi
Na navedenom autoradiu iz naslova nedavno riknula sva 4 izlaza za zvučnike.
malo sam googlao i pročitao negdje da se može zamjenit mosfet PAL007A sa TDA7385/6
nabavio sam TDA7386 i zamjenio za stari PAL007A e sad ono najbitnije
KAD UPALIM RADIO, NA IZLAZU DAJE ZVUK ALI RADI SAMO 20 - 30 sekundi (prije promjene PAL007A) napajanje je radilo bez problema
e sad da je nešto u kratkom spoju gasilo bi se odmah, dali koji kondezator stvara problem????
Dali sam gdje pogriješio, dali treba još šta promjeniti??? Gledao sam pod povećalom pločicu (provjerio mulimetrom) gdje sam lemio IC i nigdje nije spojen lem između onih 25 kontakta
e zaboravih napisat da sam radio napajao iz računalskog napajanja 300W (Imax 5A) na 12V
[Ovu poruku je menjao Ćale dana 02.08.2010. u 17:36 GMT+1] |
[ Ćale @ 03.08.2010. 00:21 ] @
problem je djelomično rješen. Nije stvar IC kao što sam mislio (on radi bez greške)
glavni problem je što se javlja mala iskrica koja prebacuje na masu i samim time mi gasi radio
slika: http://img822.imageshack.us/img822/6538/70954415.jpg
al opet neide mi u glavu da nekad nakon par sek a nekad nakon pola sata rada
[ Ćale @ 03.08.2010. 15:35 ] @
problem rješen radio je sad 100% ispravno
[ Pioneer cdj 200 @ 06.08.2010. 10:37 ] @
Ajde da se ja malo ubacim da ne pričaš sam sa sobom :)
Vidio sam isti takav cd player kod mog profesora elektrotehnike, na stolu čeka popravak već dugo (koja godina). Neznam u ćemu je kvar, al kad sam naletio na ovo, možda je i kod njega riječ o izlazima, pa da ga sredimo. Vidim da na radiju piše 4x50W dok za ovaj TDA u datasheetu piše 4x40W... Kakva je razlika u zvuku, ako znaš možda? Što se kvalitete i snage tiće...
Jel treba samo mjenjat IC ili još kakve preinake raditi?
PS: skup je ovaj IC! Al ćim je radio tamo već skoro godinu dana, pretpostavljam da vlasnik je već nabavio novi... Ako neće popravak, profa bi ga bacio u smeće pa planiram ja da si ga sredim.
[ aleksandara 93 @ 06.08.2010. 16:16 ] @
Citat: Pioneer cdj 200:Vidim da na radiju piše 4x50W dok za ovaj TDA u datasheetu piše 4x40W... Kakva je razlika u zvuku, ako znaš možda? Što se kvalitete i snage tiće...
Pošto vidim da ti dosta gledaš snagu napisanu na uređaju treba da znaš da to stavljaju samo da izreklamiraju, prvo što 1 ic od 160W da prenese toplotu na hladnjak je mnogo teško a i Bora je rekao da 2 tranzistora može da sviraju 100W ako se podigne napon ali kolika će biti toplota tih tranzistora... A i ja u kolima imam auto-radio marke sonashi i napisano je 4X35W ja baš otvorim da vidim kakvo je to pojačalo i vidim da je tda7384, pogledam datashet i stvarno toliko a hladnjak je mizeran pa ako može da se uporede ta pojačala i ona dosta veća koja su oklopljena hladnjacima na kojima piše 180W onda uredu. Inače ja u autu imam 2 fabrička od 40W i 2 od 30W i svakodnevno pojačavam do 34-5 od 47 pa ti pogledaj jel moguće da zvučnici trpe toliko maltretiranje oko 2god tj. da rade sa 85-90% snage... Meni u kolima snaga je i više nego dovoljna ali 4X35W je zebancija
[ Pioneer cdj 200 @ 06.08.2010. 18:05 ] @
Oćeš da budem iskren? Ja ne vjerujem nikakvoj napisanoj snazi pa čak ni onoj koju stručnjaci odrede... Ja vjerujem samo mome uhu... I svjestan sam toga da su te snage pretjeravanje, al ja vjerujem da svi proizvođači pretjeruju 'po istoj formuli' tj. da svi lažu jednoliko. Tako da, po tim snagama uspoređujem pojačalo za prvi dojam, dok ga ne poslušam. Ako na jednom radiju piše 4x50W a na drugom 4x40W, vjerujem da bi ovaj od 50W barem malčice jače svirao...
Al ako ćemo o pravim snagama, imam vatmetar doma. Spojio sam 4 zvučnika na auto radio i još aktivni sub i sve to u produžni koji ide na vatmetar. Navio sam dovoljno glasno da trese cijeli stol (već ono preglasno za jednu sobu od 14 kvadrata) i pogledam potrošnju, kad ono oko 60W pa i manje. Onda sam smanjio na minimum (tj. ugasio mjuzu a volume na 0) i gledam potrošnja 20 - 25W u praznom hodu. Dobijem da na onu 'glasnoću' otpada nekih 30-ak W. Oduzmi gubitke pojačala i toplinu... Dobiješ da svaki zvučnik dobiva 4-6 W jedva.
I da, imam doma jednu elipsu stariju od mene (možda ima godina ko i moj stari) još iz Jugoslavije... Na njoj piše 4 W 4 oma al je velika kao dva ona Pioneera skupa i roka puno jače od njih. To je vjerojatno prava snaga i najvjerojatnije jedini zvučnik koji ja posjedujem na kojem piše prava snaga.
PS: ako uzmemo u obzir da je istina ono što sam ja rekao, da svi proizvođači lažu isto... Kad uspoređuješ snagu auto zvučnika i radija, uzima se ona manja (nominalna) snaga zvučnika? Jer da jedan zvučnik od 13cm ima 120W, a autoradio 45W, nebi imalo smisla... Al da zvučnik ima 25W, to već ima smisla...
[ d.veljko83 @ 06.08.2010. 20:25 ] @
Citat: Pioneer cdj 200:
Al ako ćemo o pravim snagama, imam vatmetar doma. Spojio sam 4 zvučnika na auto radio i još aktivni sub i sve to u produžni koji ide na vatmetar.
Nema prave i neprave snage. Snaga je uvek samo jedna P=U*I; P=U^2/R; Pef=Uef^2/R; Uef=0.707Umax... i ovo sve dok posmatras signal odredjene ucestanosti. Kada su u pitanju kompleksniji signali kakvi su na izlazu audio pojacavaca situacija je malo drugacija pa i ako mislis nesto meriti treba ti rms v-metar, w-metar itd...koji ce da izmeri sve to, malo da integrali i onda ispise broj na displeju.
Snaga audio pojacavaca u w-ima nije isto sto i disipacija takodje u w-ima. I itekako ima veze za opterecenjem koji se stavlja na pojacavac. Koliko si i sta dobio vezujuci ta 4 zvucnika?? I onda to izmerio instrumentom (kakvim, rms?).
I da, imam doma jednu elipsu stariju od mene (možda ima godina ko i moj stari) još iz Jugoslavije... Na njoj piše 4 W 4 oma al je velika kao dva ona Pioneera skupa i roka puno jače od njih. To je vjerojatno prava snaga i najvjerojatnije jedini zvučnik koji ja posjedujem na kojem piše prava snaga.
Snaga nema veze sa osetljivoscu zvucnika.
Ima da se nadju odgovori u vezi ovoga od ranije.
POzz
[ Pioneer cdj 200 @ 06.08.2010. 20:43 ] @
Citat: Snaga audio pojacavaca u w-ima nije isto sto i disipacija takodje u w-ima. I itekako ima veze za opterecenjem koji se stavlja na pojacavac. Koliko si i sta dobio vezujuci ta 4 zvucnika?? I onda to izmerio instrumentom (kakvim, rms?).
Ne razumijem što hoćeš pitat? Zvučnike sam normalno spojio na autoradio, a na audio output aktivni sub...
[ aleksandara 93 @ 06.08.2010. 21:32 ] @
Citat: Pioneer cdj 200: Ja ne vjerujem nikakvoj napisanoj snazi pa čak ni onoj koju stručnjaci odrede
I nemoj
Baš tako, teško da može neko takvo da izgura više od 35-40W što je za u autu i više nego dovoljno (bar meni) a za u sobi sve zavisi kolika je ta soba, a i po zakonu nesme da bude prejaka muzika u autu :)))
Citat: Pioneer cdj 200:I da, imam doma jednu elipsu stariju od mene (možda ima godina ko i moj stari) još iz Jugoslavije... Na njoj piše 4 W 4 oma al je velika kao dva ona Pioneera skupa i roka puno jače od njih. To je vjerojatno prava snaga i najvjerojatnije jedini zvučnik koji ja posjedujem na kojem piše prava snaga.
Jer da jedan zvučnik od 13cm ima 120W, a autoradio 45W, nebi imalo smisla... Al da zvučnik ima 25W, to već ima smisla...
Na tim starim zvučnicima mislim da je snaga stvarna napisana, za taj zvučnik ne znam jel ima 120W(teško) ali imam jedan Ei bas oko 16cm na kome piše 80W 4 oma i mislim da je tačno jer sam ga priključivao na oko 40tak W i kao da ne oseća, svira lepo nema da krči niti da lupa
[ d.veljko83 @ 06.08.2010. 21:46 ] @
Citat: Pioneer cdj 200: Ne razumijem što hoćeš pitat? Zvučnike sam normalno spojio na autoradio, a na audio output aktivni sub...
MA pitanje je bilo vise retoricko no konkretno, a sa namerom da se malo razmislja o celini. Ne mozews posmatrati samo pojacavac ili samo zvucnike. Kolike su impedanse svaki od tih 4 zv ponaosob i sta je to znacilo za pojacavac kada su vezani svi zajedno. Kako ce se onda ponasati taj pojacavac.
Recimo da je svaki od njih deklarisan na 8 Ohm-a. Ako taj pojacavac ima prikljucke za 4 zvucnika, i kako se 99% radi o stereo pojacavacu, on ce u stvari raditi na 4 Ohm-a jer mu je jednog para izlaza (za stereo) "vestacki" napravljen jos jedan par pa tako u stvari pojacavac radi na 4 Ohm-a.
I sad on kao ima neke spec. koje kazu da je on sposoban da isporuci toliko i toliko snage na opterecenju od 4 Ohm-a. Radi reklame i lepih brojeva na oko radi se o maksimalnoj snazi.
I recimo da je to tacno.
Od efikasnosti zvucnika zavisi koliki ces dojam o jacini zvuka steci kod konkretnog pojacavaca. Jacina zvuka se ne meri w-ima vec decibelima, ta funkcija je skoro logaritamska pa ces imati da za svako duplo povecanje snage dobijas 3dB veci nivo jacine zvuka. Hocu da kazem da nije bitno samo koliko su jaki zvucnici vec i kakvi su. Taj pojacavac nije konstruisan da bi stvarao neki extra zvuk, postovao neke spec. ni norme niti pravila. Takvi pojacavaci se (a i neki drugi koji ne bi trebalo) pri konstrukciji vode cenom i profitom, sve ostalo pada u vodu, pa samim tim ne moze se ni mnogo ocekivati. Koliko je on sposoban da isporuci, sa kojim izoblicenjima i na kom opterecenju je jasno. A ruku na srce vecina od ovih stvari se od njega i ne trazi. Sad na sve to dodaj CINJENICU da su zvucnici deklarisani sa 8 Ohm-a prosecne impedanse i da ona varira u propusnom opsegu, i da je posebno nezgodno za pojacavac kada se ona spusti malo ispod.
Na auto radiju "krci" i Electro-Voice, ne zato sto su zvucnici slabi ili zato sto su spec netacne vec zato sto su takvi pojacavaci jednostavno slabasni i od njih se ocekuje ono sto oni ne mogu da pruze, pa onda klipovanje i trista cuda pored. Pot na "pola snage" ne znaci da se od pojacavaca trazi da isporuci polovinu snage. Najcesce je to mnogo vise. A on to (posebno u ovom slucaju) ne moze.
Na kraju baviti se utvrdjivanjem ovakvih stvari kod pojacavaca u autoradiu (ako sam dobro shvatio radi se o tome) je nepotrebno.
Valjda sam malo pomogao
pozz
[Ovu poruku je menjao d.veljko83 dana 06.08.2010. u 23:23 GMT+1]
[ d.veljko83 @ 06.08.2010. 21:57 ] @
Citat: Pioneer cdj 200: Navio sam dovoljno glasno da trese cijeli stol (već ono preglasno za jednu sobu od 14 kvadrata) i pogledam potrošnju, kad ono oko 60W pa i manje. Onda sam smanjio na minimum (tj. ugasio mjuzu a volume na 0) i gledam potrošnja 20 - 25W u praznom hodu. Dobijem da na onu 'glasnoću' otpada nekih 30-ak W. Oduzmi gubitke pojačala i toplinu... Dobiješ da svaki zvučnik dobiva 4-6 W jedva.
A i ovo ti je pogresno.
[ Pioneer cdj 200 @ 07.08.2010. 11:50 ] @
Citat: Baš tako, teško da može neko takvo da izgura više od 35-40W što je za u autu i više nego dovoljno (bar meni) a za u sobi sve zavisi kolika je ta soba, a i po zakonu nesme da bude prejaka muzika u autu :)))
Kolika je kazna za to? Da znam kolko moram pripremit love kad položim :) Dali tvornički sustav može da isporuči glasnoću veću od dozvoljene po zakonu? Jer ću audio moći upgradeati tek kad nabavim svoj auto...
Uostalom, muzika u autu mi neće služit samo kad se vozikam... Moj frend je sada u muziku za auto uložio oko 500€ i kad idemo negdje vani, uglavnom idemo po noći na plažu, otvorimo sva vrata i haubu i navinemo muziku do daske... Tako imamo i muziku na noćnom kupanju :) Svakih 15 min do pola sata samo treba upalit auto da ne ode akumulator...
Citat: Na tim starim zvučnicima mislim da je snaga stvarna napisana, za taj zvučnik ne znam jel ima 120W(teško) ali imam jedan Ei bas oko 16cm na kome piše 80W 4 oma i mislim da je tačno jer sam ga priključivao na oko 40tak W i kao da ne oseća, svira lepo nema da krči niti da lupa
Za taj od 120W sam mislio na konkretno ove: http://www.limundo.com/slika-Z...-TS-1346-13cm--1477816x640.jpg
Mislim, oni imaju 120W al pitanje je koliko to mogu izdržat... Možda koju mikro sekundu... Al po meni nemaju ni onih 25W nominalne što piše, mada mogu dosta izdržat i dosta jako svirat...
Ja imam OUR-ELAK baseve 40W, al se pitam dal je to prava snaga... Al moglo bi biti, jer su 16.5cm i dosta dobro lupaju... Baš te kutije su mi trenutno na autoradiu + oni Pioneeri sa slike...
Citat: MA pitanje je bilo vise retoricko no konkretno, a sa namerom da se malo razmislja o celini. Ne mozews posmatrati samo pojacavac ili samo zvucnike. Kolike su impedanse svaki od tih 4 zv ponaosob i sta je to znacilo za pojacavac kada su vezani svi zajedno. Kako ce se onda ponasati taj pojacavac.
Recimo da je svaki od njih deklarisan na 8 Ohm-a. Ako taj pojacavac ima prikljucke za 4 zvucnika, i kako se 99% radi o stereo pojacavacu, on ce u stvari raditi na 4 Ohm-a jer mu je jednog para izlaza (za stereo) "vestacki" napravljen jos jedan par pa tako u stvari pojacavac radi na 4 Ohm-a.
I sad on kao ima neke spec. koje kazu da je on sposoban da isporuci toliko i toliko snage na opterecenju od 4 Ohm-a. Radi reklame i lepih brojeva na oko radi se o maksimalnoj snazi.
I recimo da je to tacno.
Od efikasnosti zvucnika zavisi koliki ces dojam o jacini zvuka steci kod konkretnog pojacavaca. Jacina zvuka se ne meri w-ima vec decibelima, ta funkcija je skoro logaritamska pa ces imati da za svako duplo povecanje snage dobijas 3dB veci nivo jacine zvuka. Hocu da kazem da nije bitno samo koliko su jaki zvucnici vec i kakvi su. Taj pojacavac nije konstruisan da bi stvarao neki extra zvuk, postovao neke spec. ni norme niti pravila. Takvi pojacavaci se (a i neki drugi koji ne bi trebalo) pri konstrukciji vode cenom i profitom, sve ostalo pada u vodu, pa samim tim ne moze se ni mnogo ocekivati. Koliko je on sposoban da isporuci, sa kojim izoblicenjima i na kom opterecenju je jasno. A ruku na srce vecina od ovih stvari se od njega i ne trazi. Sad na sve to dodaj CINJENICU da su zvucnici deklarisani sa 8 Ohm-a prosecne impedanse i da ona varira u propusnom opsegu, i da je posebno nezgodno za pojacavac kada se ona spusti malo ispod.
Na auto radiju "krci" i Electro-Voice, ne zato sto su zvucnici slabi ili zato sto su spec netacne vec zato sto su takvi pojacavaci jednostavno slabasni i od njih se ocekuje ono sto oni ne mogu da pruze, pa onda klipovanje i trista cuda pored. Pot na "pola snage" ne znaci da se od pojacavaca trazi da isporuci polovinu snage. Najcesce je to mnogo vise. A on to (posebno u ovom slucaju) ne moze.
Na kraju baviti se utvrdjivanjem ovakvih stvari kod pojacavaca u autoradiu (ako sam dobro shvatio radi se o tome) je nepotrebno.
Valjda sam malo pomogao
pozz
Pioneeri su 4 oma, a na kutijama ne piše ništa al sam mjerio sa ommetrom i ispada 6 oma, mada kažu da kad je skretnica u pitanju, nemože se tako mjeriti...
Evo da ne lupamo u prazno, pojačalo u autoradiju je LA4743K - http://pdf1.alldatasheet.com/d...f/view/40148/SANYO/LA4743.html
Neznam dal je stereo, al po slici IC-a ispada da unutar IC-a svaki izlaz ima svoj 'modul'.
Sve u svemu, lijepo se cuje...
PS: zaspamali smo covjeku temu a i ja sada vidim da sam poceo brkat stvari :) Ovdje sam se samo javio za popravak tog Pioneera al imam svoju temu di takoder raspravljamo o snagama: http://www.elitesecurity.org/t405901-Problemi-sa-autoradiom-pomoc
Pa mozete se tamo prebacit... Puno ste mi pomogli, jbg jos imam puno toga za naucit al zelim nauciti...
[ aleksandara 93 @ 07.08.2010. 12:40 ] @
Citat: Pioneer cdj 200: Kolika je kazna za to? Da znam kolko moram pripremit love kad položim :) Dali tvornički sustav može da isporuči glasnoću veću od dozvoljene po zakonu? Jer ću audio moći upgradeati tek kad nabavim svoj auto...
Neznam kolika je kazna samo znam da ako je preglasna murija može da te kazni...
[ d.veljko83 @ 07.08.2010. 17:16 ] @
Pa mozete se tamo prebacit... Puno ste mi pomogli, jbg jos imam puno toga za naucit al zelim nauciti...
Nemoj bre da mi persiras, i ja sam samo klinac isto ko i ti a sad se osecam matoro :)
Zeleni smo ti i ja jos i tek treba da se uci...
ajd dosta off-a
[ peca26000 @ 07.08.2010. 17:45 ] @
Je je @aleksandara 93 samo zakoni u Rovinju nisu isti kao i kod nas, NE! ovaj da? 
Mora jos da se mnogo uci pogotovo @Pioneer cdj 200 iskustvo ostavi po strani i uvideces cim pocnes ispravnu matematiku da koristis, poklapace se sa praksom!
Pozdrav
[ Pioneer cdj 200 @ 07.08.2010. 21:16 ] @
Citat: d.veljko83: Nemoj bre da mi persiras, i ja sam samo klinac isto ko i ti a sad se osecam matoro :)
Zeleni smo ti i ja jos i tek treba da se uci...
ajd dosta off-a
LOL
Citat: peca26000: Je je @aleksandara 93 samo zakoni u Rovinju nisu isti kao i kod nas, NE! ovaj da?;)
Mora jos da se mnogo uci pogotovo @Pioneer cdj 200 iskustvo ostavi po strani i uvideces cim pocnes ispravnu matematiku da koristis, poklapace se sa praksom!
Pozdrav
A jbg, nemogu ja tako :S Nista dosad nisam naucio citajuci knjige/tutoriale pa tako nisam ni ovo... Sve idem na temelju prakse i iskustva... Kao sto je tata od mog frenda reko, inace audiofil, "spalit ces ti jos tisuce IC-a i tranzistora dok ista naucis" :)
I da, sve one 'gluposti' sto ucimo u skoli zaboravim u roku trena al zato ovo sto naucim koristenjem znam zauvijek... Prvu web stranicu sam otvorio kad pojma nisam imao sto je web stranica, html, hosting, server, domena itd. Zvao sam jednu hosting firmu, reko ime domene i oni su mi sve sredili. Tada sam poceo ucit i radit... Itd. Danas imam oko 8 web stranica sa tisuce posjeta dnevno, i mlatim ljepu lovu.
[ Ćale @ 08.08.2010. 20:23 ] @
Evo nakon par dana testiranja radio radi perfektno
Zvuk je osjetno jači za razliku od starog (bar 20-30%), al se zato i malo više grije
kad pogledam sve muke što me snađe s njim prezadovoljan sam + nešto sam naučio
[ Pioneer cdj 200 @ 08.08.2010. 21:29 ] @
Zvuk je jači!?
[ Ćale @ 08.08.2010. 23:54 ] @
snaga sa TDA7386 koji je sada iznosi
4 x 45W/4Ω max.
4 x 38W/4W EIAJ
4 x 28W/4Ω @ 14.4V, 1KHz, 10%
4 x 24W/4Ω @ 13.2V, 1KHz, 10%
a prije sa PAL007A / TDA7384A je bila
4 x 40W/4W MAX.
4 x 35W/4W EIAJ
4 x 25W/4W @ 14.4V, 1KHz, 10%
4 x 22W/4W @ 13.2V, 1KHz, 10%
želim reć da se osjeti ova mala razlika u izlaznoj snazi ili ti ga ZVUK je malo jači=glasniji
[ Pioneer cdj 200 @ 09.08.2010. 13:55 ] @
Nisam gledao datasheet za MOSFET već ono što piše na radiju (4x50W) pa sam mislio da je prije bilo jače.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|