[ Burzza @ 02.08.2010. 22:25 ] @
Pozdravljam sve prisutne na ovom forumu.Prvi put vam se obracam za pomoc i nadam se da sam na pravom mestu.Pravim program(aplikaciju),za proracun cilindricnih evolventnih zupcastih parova(kinemetika,odnosno geometrija zupcanika),pa sam dosao do mere preko valjcica i tu stao.Ne mogu da nadjem obrasce pomocu kojih bih mogao da izracunam precnik mernog valjcica i meru preko istog.Molio bih vas za pomoc,ako imate ove obrasce ili znate gde se na internetu mogu naci.
[ MaliBatica @ 03.08.2010. 06:21 ] @
Nema sta da racunas precnik mernog valjcica,to vec imas ako se dobro secam a jako sam davno polozio.Inace to i slicno bi trebalo da imas u knjizi iz merenja i kontrole.
[ NePitajteMene @ 03.08.2010. 11:32 ] @
Skini sa sajta http://www.qtcgears.com/Q410/Q410Cat.htm zip-ovani pdf ToothThickness (10.stavka, pa klik na Download, pa sejvni zip i otpakuj u pdf), tu imas ono sto te zanima

Doduse, na engleskom je, ali imaju formule i za ISO sisteme...u stvari, poskidaj sve pdf-ove, jako su lepo objasnjene sve stvari vezano za "gearing", taman da isproveravas i istestiras svoj programcic

Naravno, trebace ti solidno razumevanje engleskog

PS:cime radis programming te aplikacije, VB, C++, Excel+VBA ili nesto drugo?
[ MaliBatica @ 03.08.2010. 12:38 ] @
@NePitajteMene

Reci mi da li imas neki postupan proracun preko koga si pravio aplikaciju,ako imas jel moze na PP ili ovde da okacis?Ja radim u Wolfram Mathematica i tako da nemam .exe fajl kao u c++ (prekucavao sam sto puta kod iz Ogrizoviceve knjige u dev c++ ali mi je uvek javljalo gresku).

[ Burzza @ 03.08.2010. 22:32 ] @
@NePitajteMene

Hvala ti na ovoj korisnoj adresi.Ima dosta toga sto mi moze koristiti,a sto se tice engleskkog jezika,nekako cu se,uz pomoc recnika ,snaci.Za izradu aplikacije koristim Turbo Delphi.
Pozdrav i hvala.

@MaliBatica

Hvala ti na interesovanju.A sto se tice precnika mernog valjcica,moze se izracunati to sigurno znam,ne znam kako,ali saznacu.
Pozdrav i hvala.
[ bijeli očnjak @ 15.09.2010. 20:50 ] @
Pazi kad radis na tome, imaju podjele u mulimetrima, incima anglo saksonska mjera.
Anglosasonska u incima i na tu mjeru dodaju pi polovina, tako da kad se pravi zupcanik ako imas aparat za podjelu u milimetrima
ne odgovara ni jedna podjela ni jedan proracun. To se zve mjera u picima. Ako ne znas za ovo uvijek ili ti fali pola zuba ili imas visak pola zuba.
[ cirko @ 16.09.2010. 22:56 ] @
Prof.Dr.Miltenovic Masinski fakultet Nis