[ araba @ 04.08.2010. 23:15 ] @
Pročitao sam nogo tema, ali za moj slučaj nisam siguran da sam našao odgovor.

Imam ADSL internet i želio bih da proširim wireless domet na određenu lokaciju koja je od ADSL modema udaljena oko 80 metara. Kako to da izvedem?
Imam Telekomov modem i Linksis G standarda. Wireless radi dobro oko kuće u prečniku nekih 20 metara. U kuči je sve OK. Sada treba da taj signal prebacim na lokaciju koja je udaljena 80 metara i da signal pokriva prečnik od bar 30 metara.

Da li moram da razvlačim mrežni kabl do novog rutera ili nekog AP-a. Kabl bih ukopao u zemlju i koliki su gubici na dužini mrešnog kabla od 80 metara. Šta da radim? Malo mi je hitno :)
[ pavlakus @ 05.08.2010. 07:50 ] @
mrezni kabl nema gubitaka do 100 m (bar tako kazu) tako da ga mozes slobodno postaviti. za wireless moras imati opticku vidljivost izmedju ta dva objekta i moras kupiti router koji ce ti moci pokriti tu distancu. Ako sve to sredis imaj u vidu da moras i obezbediti tu mrezu. Slazem se da je wireless elegantnije resenje ali neko moje subjektivno misljenje je ako imas mogucnost da kabl lepo razvuces da je to bolje i stabilnije resenje
[ araba @ 05.08.2010. 12:34 ] @
Hvala, kupiću kabl UTP outdoor i dva modula sa kutijama.
Da li neko ima preporuku za dobar ruter koji bi dobacio signal na oko 20 metara kroz 3 tanja zida (obični šuplji blok)?
[ BBS @ 05.08.2010. 17:23 ] @
Koliko para sispreman da izvojiš za ruter? To je bitna stavka
[ Srđan Pavlović @ 05.08.2010. 17:42 ] @
Citat:
ruter koji bi dobacio signal na oko 20 metara kroz 3 tanja zida (obični šuplji blok)?

Mislim da to moze bilo koji jeftini kinez. Signal ce biti malo slabiji verovatno, ali dovoljan :)