[ MaRaToNcI @ 06.08.2010. 02:12 ] @
Krivične prijave protiv Ćulibrka i Radujka

BIJELJINA, Alternativni telekom operater „Crumb group“ iz Bijeljine podnio je krivične prijave za poslovnu prevaru protiv generalnog direktora Telekoma Srpske Predraga Ćulibrka, predsjednika Upravnog odbora Branka Radujka kao i još sedam odgovornih lica u Telekomu, saznaje Capital. ba. (Preuzmi: Krivicna prijava MUP RS )


„Crumb group“ je istovremeno protiv Telekoma Srpske pokrenuo postupak pred Konkurencijskim savjetom BiH i Privrednim sudom Banjaluka, u kojem od Telekoma traži odštetu od 10 miliona KM zbog, kako se navodi, zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu. (Preuzmi: Konkurencijsko-vijece-final[1], Konkurentsko-potvrda[1])

„Telekom Srpske je korišćenjem svog monopolskog položaja doveo mene i moju firmu u neravnopravan položaj na tržištu i pričinio nam ogromnu materijalnu štetu, koja prelazi 10 miliona maraka. Šteta nije nanesena samo nama već i građanima Republike Srpske i BiH jer možemo ponuditi znatno jeftinije usluge nego što to sada radi Telekoma Srpske“, navodi se u krivičnoj prijavi „Crumb group“.

„Bez obzira na sve zakonske obaveze, dopise i obećanja, Telekom Srpske nam godinama odbija omogućiti da se bavimo terminacijom (dolaznim pozivima iz inostranstva) čime nam je uskratio višemilionsku dobit“, izjavio je danas za Capital.ba direktor „Crumb group“ Dragan Galić.

On ističe da je Telekom, za razliku od “Crumb group”, drugim alternativnim operatorima to omogućio, iako su neki od njih zahtjev podnijeli godinu dana kasnije. “U 2009. godini Aneks d.o.o. Banja Luka ostvario 25 miliona prometa (od toga 19 miliona od terminacije). „“Akt,online“ iz Sarajeva je dobio vodove godinu dana nakon našeg zahtjeva 2009. godine od Telekoma Srpske i tako ostvario promet od 11 miliona KM, dok je „Crumb group“ ostvario promet od 285 000 KM i troškove veće od 550 000 KM. Znači imali smo gubitak od 270 000 KM, što je vrlo rijetko u svijetu telekomunikacija“, kaže Galić.

On tvrdi da njegova firma posjeduje identičnu tehnologiju kao i Telekom Srpske (AXA 10 telefonske centrale) i nudi jeftinije usluge od same telefonske pretplate koja iznosi 5 KM i za fizička i za pravna lica pa do poziva prema inostranstvu koja su jeftinija i do 75%.

.

Galić: Plaćamo svoje vodove!?
Galić kaže da je interkonekcija sa Telekomom Srpske ostvarena po vodovima „Crumb group“. „Mi njima plaćamo kao da su njihovi jer u tom trenutku Telekom Srpske nije imao tehničkih mogućnosti da nam da svoje. Našu konstataciju da mi imamo svoje vodove, rekli su da nam oni po zakonu moraju iznajmiti vodove. Tako smo pristali da nam Telekom Srpske iznajmljuje vodove kao da su njihovi. Od jula 2008 do danas tako poslujemo, iako su nam obećali da će u razumnom roku postaviti svoje vodove“, kaže Galić.

.


Potencijalna kazna 150 mil. KM
Po Zakonu o konkurenciji BiH Telekomu Srpske prijeti teoretska kazna u iznosu od 150 miliona KM, odnosno 10% bruto prihoda za svaku godinu kršenja zakona.
Prihod Telekoma po godinama:
2006……… 354,6 miliona KM
2007 ……… 387,3 miliona KM
2008 ……… 475,4 miliona KM
2009 ……… 495,0 miliona KM

2010………..

Galić kao argument u svoju korist ističe izjavu generalnog direktora Telekoma Srbija, Branka Radujka koji je i predsjednik Nadzornog odbora Telekoma Srpske u intervjuu „Politici“ rekao: „…Drugi, mnogo bitniji aspekt je kako se upravlja „kanalizacijom”. Daću primer iz Republike Srpske gde mi imamo kompaniju koja je vlasnik „kanalizacije”, ali je pod strogim nadzorom regulatorne agencije BiH nadležne za telekomunikacije. To praktično znači da Telekom Srpske ima „kanalizaciju” ali ne može da bira da li će nekoga pustiti ili ne da položi svoje kablove, dakle mora se svakome dati pristup „kanalizaciji”. Ako to Telekom Srpske ne uradi u propisanom roku, čeka ga rigorozna novčana kazna čak i do 10 odsto godišnjeg prihoda…“

http://www.capital.ba/krivicne-prijave-protiv-culibrka-i-radujka/

http://www.politika.rs/rubrike...enu-a-ne-po-svaku-cenu.sr.html