[ Adnan37 @ 07.08.2010. 09:58 ] @
Molio bih nekog da mi pomogne ukoliko zna rjesenje za slijedece.Brat mi ima u prizemlju fiksn tel.prikljucak i slobodne dvije telefonske zice plava i orange...Posto zelim na spratu nezavisnu isdn liniju,a da ne bih prokopavao kabel sa druge strane ulice lik iz telekoma mi je rekao da mogu iz prizemlja na sprat dovesti vezu i tek onda ce mi on gore spojiti sliter itd..Na kabelu koji sam sa uredno sa sprata proveo u prizemlje imam zice sa bojama bijela, crvena,zuta i crna a dole kao sto rekoh plava i orange...Koju zicu sa kojom da spojim imajuci u vidu da je dole fiksna telefonija a gore treba biti ISDN.Bio bih zahvan.Pozz
[ calexx @ 07.08.2010. 14:47 ] @
Moraš prvo da definišeš šta je šta. Telefonska linija dolazi kroz dve žice pa je pitanje šta su ostale dve kod brata. Ako kroz te druge dve može da se dovede nova linija (svejedno da li je ISDN ili obična) onda nema problema. Nemoj da se zamaraš bojama. Znači neka prvo majstori provere odakle dolaze te druge dve pa će lako da reše problem.
[ uabanke @ 13.08.2010. 18:49 ] @
Ne znam da li će ovo biti od pomoći pošto i ja imam pitanje ali možda u njemu nađeš neki odgovor. Ja sam imao problem sa zamrzavanjem slike na IPTV i pošto sam jedva nekako dobio operatera na 977 (zvao dva dana po ceo dan) nekako smo došli do tog da bi možda stari tropolni utikač mogao biti uzrok. E sad, kad sam skinuo utičnicu na kojoj imam ulaz za tropolni utikač i dva za žabice video sam da mi je na ulaz sa žabicama priključen jedan broj a na tropolnu drugi (imam dva broja). Za stari broj mi idu dve žice (plava i bela) a na novi na kojem je IPTV i ADSL kabl sa 4 žice (crna, crvena. plava, svetlo crvena). Zamenio sam i staru vezu sa dve žice (plavu i belu) i stavio novi kabl na koji se stavljaju žabice na kraju. Pošto nisam uspeo da raspetljam koje žice sa kabla u zidu treba da povežem na utičnicu ipak sam zvao drugara iz Telekoma. On je uhvatio taj novi telefonski kabl i savio belu i žutu žicu sa strane i samo spojio plavu i crvenu direktno na kabl iz zida i to sa crnom i crvenom žicom a svetlo crvenu i plavu je izolovao. Ja znam da svaki majstor uvek ima nekih viška delova ali on nije baš umeo da mi objasni za čega služe te dve žice iz kabla koje nije spojio (svetlo crvena i plava) i ove žice na telefonskom kablu koji ide do rutera na kojima je žabica (bela i žuta).
Mada sad nema zamrzavanja slike i prijem je OK, sve radi, ipak me interesuje za čega služe ove žice, pa ako neko ima neko saznanje o tom bio bih srećan da ga pročitam.