[ lexus-it @ 09.08.2010. 13:05 ] @
Koliko je meni poznato frekvencija na kojoj radi Orion telekom u Beogradu i Novom Sadu je CDMA 400 MHz. Da li postoje mobilni telefoni koji rade na ovoj frekvenciji?

Da li bi Orion mogao da ih ponudi i na taj nacin bude konkurencija mobilnim operaterima bez trosenja novca na skupe GSM licence?

Video sam na netu neki stari Blackberry telefon koji radi na toj frekvenciji ali tog modela izgleda da vise nema u ponudi.

[Ovu poruku je menjao lexus-it dana 09.08.2010. u 15:04 GMT+1]
[ burex @ 14.08.2010. 16:02 ] @
Iako mnogi korisnici mobilne telefonije u Srbiji ne izlaze van njenih granica, ne bi bio problem koristiti i CDMA standard pored GSM-a. Međutim, problem je u tome što je u Srbiji CDMA telefone veoma veoma teško naći (operater bi ih morao distribuirati) i ljudi su navikli na SIM kartice. Pored svega toga, potrebno je sasvim drugačiju opremu montirati po Srbiji koja je različita od GSM-a, tako da bi bilo teško ući na tržište kao VIP pošto su oni odmah imali dobru pokrivenost zahvaljujući MTS-ovim baznim stanicama. To što se SIM kartice ne koriste već unikatni serijski broj telefona (ESN) može biti i dobra stvar... krađa telefona bi se svakako smanjila, jer svaki CDMA telefon mora da se prijavi kod operatera kako bi funkcionisao.

U tvom slučaju, telefon bi možda i mogao nabaviti, ali najveći problem bi ti predstavljao da nateraš Orion da prihvati tvoj ESN i da ti dozvoli da koristiš njihove usluge.