[ srlepg @ 10.08.2010. 10:45 ] @
Radi se o dosta starom racunaru koji je za moje potrebe bio odlican, ali evo u zadnje vrijeme mi pravi ovaj problem.

Ostavim racunar ukljucen vratim se za sat vremena i on blokirao. Slika zamrznuta kursor misa ne mrda i nece da aktivira task manager kada pritisnem ctrl+alt+delete. Lampica od hard diska je konstantno iskljucena. Dakle jedino resenje je reset. Napominjem da nijedna aplikacija nije aktivirana osim windows, sto znaci da ne radi pod nikakvim opterecenjem.

Prije 3-4 godine imao je problem kada se pokrene neka zahtjevnija igrica, ta aplikacija krahira i vrati se u windows. Tada sam sa programom gold memory, utvrdio da je memorija neispravna. Kada sam je zamijenio sve je bilo u redu.

Kada se pojavio ovaj novi problem takodje sam testirao ram sa gold memory, ali ovaj put ne nalazi nikakvu gresku. Pretpostavljam da bi sledece trebalo testirati procesor i graficku karticu, ali bih radije da cujem neki savjet prije nego se odlucim sta dalje.

Kondezatori na maticnoj ploci su u redu, nijedan nije iscurio.

Podaci o racunaru:
Procesor AMD Athlon XP 1250 MHz
Maticna ploca: MSI KT3 ultra2
Graficka kartica: Nvidia GeForce 6200
[ bttp @ 10.08.2010. 16:43 ] @
Da li su ti uključene neke power saving opcije, tipa isklj. monitor nakon 20 min. idle, isklj. HDD, standby, hibernacija, ili je sve na Always ON?
[ srlepg @ 10.08.2010. 19:09 ] @
Nije na allways on. Monitor se gasi poslije izvesnog vremena. Ova greška se nekad javi dok je još uključen monitor. Tada slika postoji vidi se i strelica od miša, ali kao što rekoh sve je blokirano. A nekad se blokada desi kada je monitor izgašen. Slike naravno nema i nece da se pojavi na pomjeranje miša, što je normalna reakcija, ako računar nije blokirao. U oba slučaja ne reaguje na nikakvu komandu miš ili tastatura. Jedini način je reset i restart windowsa. Pokušao sam sa novim napajanjem koje sam uzeo na probu i sve je isto. Znači nije do njega.
[ bgdracunari @ 21.08.2010. 07:16 ] @
Nije to napajanje, jer ti komp ne bi radio ili bi se resetovao da je napajanje. Tu je problem sa windowsom, i mozda kada ukljuci screen saver, mozda tu blokira. Po meni je najbolje reinstalacija windowsa i rjesen problem.
[ Fatality Gamer @ 21.08.2010. 11:42 ] @
Uradi reinstalaciju windows-a i trebalo bi da bude rijesen problem...a prije toga provjeri temperature.
[ bgdracunari @ 21.08.2010. 15:23 ] @
Vidi ne mora da bude ukljucena nijedna aplikacija, da bi windows bio opterecen. Ima on svoje servise u samom sistemu. Ponekada jedan obican servis uzrokuje da se sistem uopste ne dize. Mozes da provjeris servise tako sto ces kada palis komp stiskati dugme f8, i kada ti izbaci onaj crn ekran sa nazivima, safe mode, safe mode with networks...itd, ti idi na opciju service direktories, ili tako nesto. To je opcija kada se sistem podigne i upali samo par osnovnih komponenti. Ako tu radi znaci da je hardver u redu. Hardver moze da se testira ako se podugne LINUX uBuntu, ali opcija sa diska bez instalacije, ako podigne linux i on radi, znaci 95% ti je hardver ispravan. Memorija ako je prsla kada palis komp cuces zvuke, pi pi pi....to je neki znak, i kada sistem pokusa da se digne pojavi se plav ekran sa natpisima. E tada testiras ili memoriju ili hard disk. Grafika ako je otisla komp radi ali nema slike, ili se cuje dva puta pi pi, piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.

Ovo su ti neka osnovna pravila za test hardvera, i softvera. Nadam se da ce ti ovo makar malo pomoci.
[ stewuss je @ 23.08.2010. 10:06 ] @
Hm, mozda pre novog windowsa da proba full scan sa nekim antivirus programom? Pomogucstvu razlicitim od onog koji trenutno ima (ako ima).

Pozdrav
[ srlepg @ 28.08.2010. 07:35 ] @
Dugujem izvinjenje, jer nisam napomenuo da sam reinstalirao windows prije nego sam postavio ovo pitanje. To meni nije problem jer i ranije, ako bih primijetio bilo kakvu nestabilnost ili sporost reinstalirao bih windows. Zbog toga sam i zaključio da je polem hardverski.
[ stewuss je @ 28.08.2010. 11:49 ] @
Sa AIDA 32 programom mozes lako proveris napone na vecini ploca, a i besplatna je. Proveris vrednosti sa upustvom za maticnu plocu ili na internetu, ako mozes, pozajmis od nekog napajanje te ako i sa drugim napajanjem se isto bude ponasalo, onda je vrlo verovatno do ploce..

Pozdrav
[ srlepg @ 30.08.2010. 21:33 ] @
Probao sam sa novim napajanjem i sve je isto. Vjerovarno je ili matična ploča ili procesor.