[ Onaj @ 11.08.2010. 15:23 ] @
Da li se promena prezimena i upis promene tog novog podatka u whois za .rs domen računa kao promena vlasnika domena? Ovakvu informaciju sam dobio od jednog od OR-a tako da se i naplaćuje i usluga te "promene vlasnika" iako vlasnik ostaje ista osoba. Da li je ovo samo izgovor da se uzmu pare ili se stvarno promena prezimena ne računa u običnu promenu podataka u whois već kao promena vlasnika?
[ Onaj @ 11.08.2010. 15:40 ] @
Da li je pri registraciji domena greškom uneto drugo prezime ili je došlo do same promene prozimena (prilikom venčanja na pr)?[ Onaj @ 11.08.2010. 16:35 ] @
Nije bilo greške prilikom upisa. Do promene prezimena je došlo kasnije (slično kao prilikom venčanja, samo nije bilo venčanje nego je predat zahtev za promenu prezimena, zatim vadjenje novih ličnih dokumenata, lk, pasoš itd zbog te promene).
[ Onaj @ 11.08.2010. 17:05 ] @
Verovatno namera OR nije bila da ti uzme dodatnu lovu, već te stvari nisu skroz definisane. Pošto se nije promenio vlasnik domena, ne radi se promena vlansištva. RNIDS će izvršiti izmenu na zahtev OR, s tim što bi svom OR trebalo da dostaviš scan dokaza o promeni prezimena (rešenje ili šta već izdaje matičar kod promene) i scan lk.http://www.rnids.rs/files/list0029.pdf


Podaci o registraciji .rs domena su: - ako je registrant ili administrativni kontakt fizičko lice: ime i prezime, prebivalište, administrativni i tehnički kontakt, podaci o primarnom i sekundarnom DNS serveru za .rs domen čiju registraciju zahteva;

(4) Ako se neki od podataka o registraciji .rs domena promeni, registrant je dužan da odmah, a najkasnije u roku od 15 dana od dana nastanka promene, posredstvom ovlašćenog registra, podnese RNIDS, zahtev za promenu podataka .rs domena.

...

Promena podataka o registraciji .rs domena
Član 12.
(1) Registrant, ili lice koje on ovlasti, podnosi zahtev za promenu podataka o registraciji .rs domena RNIDS posredstvom ovlašćenog registra koji je nadležan za taj .rs domen.
[ bachi @ 11.08.2010. 17:14 ] @
A ti goste si?
[ twiddle @ 11.08.2010. 17:20 ] @
Pravila su sasvim jasna u smislu da slučaj promene prezimena (koje se obavlja u skladu sa zakonom) nije promena vlasnika domena. Dakle, pošalji svom ovlašćenom registru zahtev za izmenu WHOIS podataka i dokaz o promeni prezimena. Pošto sve promene podataka o vlasniku domena ručno odobrava RNIDS, verovatno će izmena postati vidljiva za par dana...

Pozdrav,
Sloba

[ Onaj @ 11.08.2010. 17:54 ] @
Hvala! Uradiću kao što je napisano. Promena je ustvari u toku tj skoro da je gotova, čeka se samo još da stigne zvanično rešenje tako da čim stigne biće skenirano i poslato OR-u, kao i zahtev za promenu u whois i scan nove lične karte.
[ mr. ako @ 02.09.2010. 19:25 ] @
Ta promena (i bilo koja druga promena u WHOIS bazi) kosta 2800din?! Pa da li je to normalno???
[ twiddle @ 02.09.2010. 19:47 ] @
@mr. ako
Promena imena registranta, koja nastane usled promene poslovnog/ličnog imena registranta, ne naplaćuje se. Isto važi i za ispravke (greške u kucanju i sl.)

Pozdrav,
Sloba
[ Noe @ 02.09.2010. 23:54 ] @
A pošto čovek pita za promenu prezimena a ne imena - odogovor je da se prezime ( u slučaju da je domen registrovan na fizičko a ne pravno lice) može menjati bez ikakvog problema i bez ikakve nadoknade od strane RNIDS-a isto kao i svi ostali podaci OSIM IMENA vlasnika za čiju izmenu važi ovo što reče Sloba.