[ elmagico @ 12.08.2010. 11:35 ] @
* Razmena iskustava,
* Pomoc pri zaposlenju
* Osnivanje kluba
* Pokretanje zajednickih projekata
* Itd...

* Svrha ove tema je okupljanje na jedno jedno mesto svih IT strucnjaka u inostranstvu.
[ igor-ch @ 12.08.2010. 17:52 ] @
Pa eto, sta da kazem... usavrsavanje jezika i (dalje) skolovanje su, bar u mome slucaju, bili presudni...
U pocetku je bilo tesko, ali se isplatilo
Nazalost, vecina nasih ljudi (bar ovde u CH) ne misli kao ja

A sto se tice pomoci prilikom zaposljavanja, vec sam postavio nesto na tu temu:
http://www.elitesecurity.org/t...arskoj-nedostaju-Informaticari
[ Isak666 @ 12.08.2010. 18:35 ] @
@igor

do kojeg si nivoa ucio nemacki?
[ igor-ch @ 12.08.2010. 20:15 ] @
Kada sam pre 9 godina dosao, nisam znao ni jednu, jedinu rec...
Ali, sad je vec puno bolje...
[ aladaar @ 12.08.2010. 22:56 ] @
Da se nadovežem na cenjenog kolegu po struci, igor-ch-a:

Došao sam sa skromnim znanjem nemačkog, usvojenom na Geteovom institutu (vidi temu „Emigracija u Švajcarsku“). Ovde sam dotično znanje malo proširio, ali ne mnogo - uglavnom pričam engleski tokom dana, ali teram sebe da se mučim i na nemačkom .

Da sam znao da ću doći ovamo, počeo bih smesta da učim Schwyytzertüütsch (Schweitzerdeutsch).
[ Isak666 @ 13.08.2010. 09:03 ] @
Citat:
igor-ch: Kada sam pre 9 godina dosao, nisam znao ni jednu, jedinu rec...
Ali, sad je vec puno bolje...

Mislio sam da li si pohadjao kurseve ili si radio sam.

Spremam se za C1, pa me zanima da li se tu rade malo vise stilske forme i slicno jer mi je to sad najvaznija stvar da naucim.
Ja sam u Srbiji zavrsio humanisticke nauke, ali ovde moram da idem jos 4 semestra i trebam za to C1-C2.

Hocu da krenem i na berufsbezogener Sprachkurs gde se uci nemacki ali iz tvoje strucne oblasti uz kasniji praktikum u nekoj organizaciji iz struke.

To je isto dobra stvar.
[ elmagico @ 13.08.2010. 12:37 ] @
Ja nisam isto ni rec znao kad sam dosao, sad je vec mnogo bolje, isao sam na kurseve ovde kod njih u skolu i stigao sam do B1+, sto i nije neki specijalno visoki nivo, ali mene vise ne zanima gramatika i pisanje, meni je jako bitno bilo da naucim konverzaciju i da znam da sklopim recenicu, da moj nemacki ne lici na tarzan deutsch. Mada sad na poslu sve vise ucim Schweitzerdeutsch
[ igor-ch @ 13.08.2010. 16:35 ] @
Citat:
Isak666: Mislio sam da li si pohadjao kurseve ili si radio sam.

Spremam se za C1, pa me zanima da li se tu rade malo vise stilske forme i slicno jer mi je to sad najvaznija stvar da naucim.
Ja sam u Srbiji zavrsio humanisticke nauke, ali ovde moram da idem jos 4 semestra i trebam za to C1-C2...

Bio sam ukupno godinu ipo dana ucio Nemacki (u dve razlicite skole), a dosta sam i sam naucio (knjige, direktan kontakt...). Inace, meni je Engleski vrlo slab i koristim ga jedino na odmoru Posto radim u Kantonalnoj firmi, nije mi znanje engleskog ni potrebno...

A sto se tice C1 tj. C2 nivoa, to je za nas ovde u CH samo teorija: ovde se govori dijalekt i sve to sto se i uci u skoli, na Hochdeutsch-u, ne moze i da se primeni prakticno. Cak ni Svajcarci ne mogu dalje od C1 - C2, a kamoli mi dosljaci. Mislim da je moj Nemacki negde oko B2, ali mi je dijalekt mnogo laksi.
U svakom slucaju, u Nemackoj mozes mnogo brze i lakse da naucis Nemacki, nego mi u Svajcarskoj. Za C1 ti treba dosta komunikacije na Nemackom, jer koliko ja znam, ispit ima i pismeni i prakticni (usmeni) deo, zar ne?
[ Isak666 @ 13.08.2010. 19:06 ] @
Uvek je hören, lesen i sprechen bilo do sad sto sam polagao.

C1 pumpa dalje sa vokabularom, analizama tekstova, pisanjem slozenih tekstova u formi nekih izvestaja i sl, razumevanjem slozenijih diskusija - posto je gramatika do B2 odradjena.

Intreresovalo me kako to izgleda prakticno ako si prosao, ali sad cu i sam to videti.
Ja sam u DE tek dve godine, ali od starta sam u skolama jezika, zena mi je Nemica, na poslu samo nemacki (ponekad i schwäbisch), odsekao sam sebi srpski (osim sto koristim u Srbiji) i ide mi jezik, ali mi fali jos dosta da mogu da komuniciram sa lakocom kao na maternjem.

Svajcarska verzija nemackog je stvarno zeznuta i zvuci malo kao klingonizirana verzija Hochdeutscha :D
[ coadjoni @ 14.08.2010. 18:17 ] @
Pozdrav svima.

Jako me je obradovala ova tema. Elem, ove godine sam zavrsio Elektronski fakultet u Nisu, smer racunarska tehnika i informatika. Planiram da svoju karijeru zapocnem u Becu. Engleski odlicno govorim, a nemacki osnovno ali ga polako ucim. Svaki savet sto se tice nalazenja posla u Becu, dobijanja radne dozvole i boravisne vize bi mi bio od velike pomoci.
Hvala svima unapred i ocekujem Vase savete i iskustva.

:)
[ tdusko @ 16.08.2010. 09:37 ] @
Ja poslednjih 8 meseci pratim sve zive oglase(software development, engineering...) za DE i A i mogu reci slaba vajda. Fascinantno mi je da me niko od gomile firmi nije kontaktirao ni za neki preliminarni razgovor iako sam ispunjvao sve uslove konkursa. Iz mog ugla gledano, na takav nacin je nemoguce naci posao tamo pa cak i ako je u pitanju deficitarno zanimanje. Mozda sanse rastu ako imate iza sebe recimo 10 godina iskustva u Microsoft-u, IBM-u, Google-u ili Yahoo-u... Ja recimo u CV-u imam da sam bio project leader na projektima sa nekim od najvecih firmi u svetu u raznim oblastima. Ne kazem da je to bog-zna-sta ali realno trebalo bi da bude dovoljno da te neko stavi u neki najsiri krug. Medjutim ne. Ako nemas work permit letis u recycle bin naglavacke. Voleo bih da je moj slucaj izolovan i da ostali imaju vise srece ali sumnjam.

Moja sreca je sto ja nemam imperativ odlaska tamo vec vise iz zelje da steknem neko drugo iskustvo, upoznam malo sveta, neku drugu kulturu i na kraju krajeva ako se ispostavi da mi se svidja zasto ne i nastaviti zivot tamo. Ovde radim puno, radio bih i tamo sigurno puno ali kad vec radim da znam za sta radim.
[ LET @ 20.08.2010. 08:27 ] @
@tdusko Druze sta da ti kazem osim been there done that
Od slanja CV-jeva i prijavljivanja preko neta vise DEFINITIVNO nema vajde, ja sam isto to pokusavao X meseci unazad poslao stotine prijava, postovao CV kod svih mogucih HR agencija na netu, prijavljivao se na konkurse u Nemackoj, Irskoj, UK itd i od stotine prijava dobio desetak odgovora i tri telefonska poziva. Gde mi je jedan lik iz Nemacke kad sam se igrom slucaja drugi put prijavio na njihov ponovljeni konkurs (nisam vise pratio gde sam sve slao prijave), vrlo uljudno rekao: "Zao nam je gospodine, iako nama treba covek vaseg profila mi ipak nismo u mogucnosti da vas uzmemo u razmatranje".

Ja znam dosta ljudi koji su uspeli da na ovaj nacin odu preko ali to je bilo ranije, do 2008. Od 2009 tj od Lehman Brothers-a pa nadalje svi u oglasima stavljaju napomenu: "Local candidates only, we don't provide any kind of sponsorship".

Sada nalazenje posla preko ide drugacije. Skupis soma-dva evrica odes na mesec dana u Minhen, London itd, prijavis se na gomilu oglasa, obezbedis sebi sto je moguce vise intervijua i pokusas na licu mesta da ih ubedis da si ti najbolji covek za njih i da treba da se iscimaju za tebe.
[ tdusko @ 20.08.2010. 11:51 ] @
@LET

Pa da, identicno kao i moje iskustvo samo sto ja nisam dobio ni jedan telefonski poziv niti jedan mail da sam usao bar u najsiri krug za razmatranje. Tvoj CV izgleda ubedljivije, heheheh ;)

Ovo oko odlaska i intervjua mi nije jasno. Kakve veze ima da li se ja prijavljujem na oglas iz BG-a ili iz Minhena? Do bilo kog grada u DE, A, CH.. mogu stici iz BG-a za 24 sata sa barem dva prevozna sredstva ako neko misli da ce imati vajde od mene. Mada cisto sumnjam da iko zove na face-to-face intervju bez preliminarnog razgovora telefonom bilo da je taj u BG-u, Minhenu ili Zimbabveu. Ili mozda ja masim poentu?

Jos nesto, da li si ti probao ovo sto si napisao u poslednjem pasosu i da li si nasao posao tako?

Hvala

[ elmagico @ 20.08.2010. 13:59 ] @
@ all

Mogu da vam kazem da zaboravite na slanje CV preko maila, i takve stvari. Ja mogu za svajcarsku odgovorno da tvrdim da svi vise vole papir formu nego mail. Jer iz toga kako si poslao, kako si svoju sliku zalepio, da li napravio usi itd, vide pola stvari o tebi. Drugo, ovde vlada nepisano pravilo da moraju svaki CV koji si poslao da ti vrate za odgovorom. Ja kad sam trazio posao poslao sam preko 100 CV i do sve u papir formi, sve su mi vratili sa odgovorom, osim onih gde su me zvali na razgovor.

Jos nesto cu da napomenem, ali misilm da moze dosta da vam znaci a sigurno je tacno, sve zemlje EU imaju centralnu bazu podataka radnika, i nesmeju (nece)da zaposle nikog van EU ako imaju takav kadar u EU.

I jos nesto, vecina preduzeca trazi ljude preko agencija za zaposljavanje, jer im je skupo skautiranje i regrutovanje, osim velikih firmi koje imaju veliku fluktaciju ljudi.

Za Svajcarsku najbolji sajt za trazenje posla a da je besplatan je www.jobs.ch
[ tdusko @ 20.08.2010. 14:52 ] @
@Elamagico

Da li si postom slao samo na konkurse gde je pisalo da moze da se posalje i postom ili si na sve slao postom bez obzira da li pise da moze ili ne? Pitam te zato sto obicno pise da moze email-om ili online formularom.

Citat:

Wir bieten Ihnen eine vielseitige und herausfordernde Tätigkeit in einem dynamischen Umfeld das stetig wächst. Ihnen wird ein Entwicklungsumfeld geboten, welches sich auf dem höchsten Level der heutigen Technologien bewegt. Interessiert? Dann freuen wir uns auf Ihre Bewerbung per Email an bewerbung(at)it-tech-personal.ch oder Online. Inserate Ref: 10123
[ elmagico @ 20.08.2010. 20:29 ] @
@tdusko

Ja sam na sve slao samo postom, samo sam kod nekih velikir firmi La Roche i Novartis, morao da popunim online formular jer oni nisu imali adresu, cim imaju adresu i dole potpisanu osobu, ja odmah na postu i na to ime.
[ LET @ 21.08.2010. 11:20 ] @
@tdusko
Promasio si poentu druze, nije bitno kako ces ti da posaljes CV mailom, postom ili na neki treci nacin, poenta je u sledecem Remote trazanje posla vise ne prolazi ako hoces da nadjes posao npr u Minhenu moras se pojaviti tamo on site.
Procedura je sledeca:
1. Izaberes 10 - 20 trenutno akutuelnih oglasa koji ti se svidjaju i za koje smatras da imas sanse
2. Odes tamo i za svaki oglas pravac u firmu (ili HR agenciju) i kazes lepo dobar dan ja sam ovde zbog oglasa za ... Na taj nacin izbegavas prvi krug izbacivanja u koji su uvek upadao. Dosad svaki put kada si poslao CV negde onaj koji je to citao prvo je pogladao tvoje kontakt informacije i kada je video da nisi iz EU, tvoja prijava je odmah zavrsila u kanti bez daljeg razmatranja. Na ovaj nacin kad se pojavis tamo on nece moci da te izbegne morace sa tobom da obavi kakav-takav interviju. E sad onda dolazi kljucni trenutak kada ti sa svim svojim sposobnostima prodaje, ubedjivanja itd uspes da ubedis tog negog da je njemu u najboljem interesu da zaposli tebe bez obzira na silnu cimacinu oko papira i viza koju ce oni trebati da prodju. Tj prvo ispricas veliku pricu o tome ko si ti sta si sve radio koja iskustva i znanja imas i tek na kraju onako usput pomenes da ti nisi odatle i da ti mozda treba viza.
Da rezimiram
Znaci nije vise dovoljno prijaviti se negde, oni imaju i svog kadra dosta, nismo im mi neophodni. Sada moras da odes tamo i da se prodas najbolje sto mozes, ma koliko to mozda ruzno zvucalo ali jbg tako je.

Dvojica mojih drugara su na tu foru prosli u zadnjih nekoliko meseci, jedan je otisao u Dablin drugi u NY, jedan je dobio radnu vizu a drugome je firma nabavila neku studentsku, ali sve u svemu supeli su da odu sto je najvaznije, a nadalje videcemo snacice se sigurno.

Ja ovu varijantu nisam jos pokusao, ali aktivno se spremam za to, prikupljam resurse i racunam u oktobru da odem i probam, pa sta bude.
[ tdusko @ 21.08.2010. 13:21 ] @
@LET

Sad kapiram, na osnovu tvog predhodnog posta nisam ukapirao da su isli direk' na vrata. Takvu nekakvu sliku sam i ja stvorio da od remote apliciranja slaba vajda. A sa recenicom da imaju svojih kadrova i da im mi nismo neophodni se ne slazem. Mozda im ne trebamo mi kao srbi ali neko im treba. Da im ne treba sigurno ne bi stalno kukali sto im fali visoko kvalifikovana radna snaga(Ceska, Belgija, Svica...). Moj problem sto do sada nisam imao uspeha lezi u tome sto ocigledno nisam celoj toj prici pristupio dovoljno ozbiljno, a ne zbog toga sto im ja ne trebam.
[ elmagico @ 21.08.2010. 16:51 ] @
@ LET

Ti tvoji drugari mora da su mnogo veliki srecnici, Ja bih voleo da cujem u koje su to oni firme tako usli na boom.

Ovo sto me zanima u koje su firme usli je samo iz razloga da vidim da li su mozda trebali da igraju loto, posto imaju toliko srece.

Ovde u Svajcarskoj, nemozes da udjes ni u jednu firmu (veliku) bez bedza ili propusnice, koju dobijas samo ako imas zakazan termin. A predpostavljam da je tako i u celom svetu, tako da mi malo ova prica nelici na tacnu. Nemoj da se ljutis, ne kazem da je nemoguce, ali stvarno sam u dosta velikih firmi bio i video kako to funkcionise.

[ LET @ 21.08.2010. 16:57 ] @
Pazi naravno da njima treba radna snaga, ali apsolutno ja tacno ovo sto ljudi pricaju da postoji centalni registar radnika na nivou EU i da oni svoju radnu snagu dopunjavaju iz istocnih EU zemalja kao sto su Poljska ili Ceska. Ja sam jedno vreme razmisljao da odem privremeno u Cesku pa da odatle pokusam da se prebacim u Nemacku.
Ali imas i idiote kao sto su Svajcarci, meni je stigao mail od jedne njihove firme gde kazu: "Mi cemo radije ostaviti upraznjeno mesto nego da zaposlimo nekog iz Srbije". I zbog toga kazem da se mora konkurisati za posao sa nekog drugog mesta a ne odavde.

@elmagico
Ja ne znam druze sto ti pricas samo o "velikim" firmama, koje su to velike firme koje spominjes IBM, Google?
Ljudi su otisli u obicne outsourcing firme, koje nisu nista posebno, ali za pocetak sasvim OK, ako te bas zanima raspitacu se i recicu ti i degalje firme i detalje projekta koji rade i sve. Kolioko se ja secam ovaj sto je u NY radi na nekom projektu za Reuters. Ali poenta je sledeca, ja ne znam za vas ostale ali ja bih pristao da radim za bilo koju firmu iz IT-a samo da odem preko. I jos nesto ti druze sedis u Svici a ja Bg-u i moj i tvoj pogled na jednu istu stvar se zbog toga znatno razlikuju.

[Ovu poruku je menjao LET dana 21.08.2010. u 18:07 GMT+1]
[ Isak666 @ 21.08.2010. 17:22 ] @
Pa ni ja ne znam koje su sanse da neko udje u bilo koju firmu tek tako sa objasnjenjem da hoce da poseti HR.
[ tdusko @ 21.08.2010. 17:32 ] @
Predpostavljam da i na zapadu postoje outsourcing firme kao u Beogradu od po 10-15-20 zaposlenih i te firme se obicno nalaze po vecim stanovima, kucama, prostorijama propalih velikih firmi... Takva je recimo firma u kojoj radim u BG-u, a znam i puno drugih slicnih. Moze da udje ko god hoce i kad god hoce.
[ Isak666 @ 21.08.2010. 17:37 ] @
Za outsourcing firme to stoji, to im je i posao.
Govorio sam za prijavljivanje direkt u firmu koja potrazuje radnika, jer kontam da outsourcung firme pokrivaju mnogo manji deo nego li sto to same firme rade.
Mozda i gresim, jbm li ga.
[ tdusko @ 21.08.2010. 17:54 ] @
@Isak666

Izvini ako cu da napisem nesto sto vec znas ali imam utisak da ne razumes sta znaci firma koja radi outsourcing u kontekstu software developmenta. Outsourcing je moderan naziv za firme koje pruzaju usluge softvare developmenta za druge firme, obicno geografski dislocirane. Znas ono, imas firmu u USA, tamo ti je management, klijenti i tamo ugovaras posao, a ekipica od 10-15 programera sedi u iznajmljenom trosobnom stanu u BG-u i odradjuje poslove praveci pritom ustede cesto vece i od 50%. Te firme su najcesce zasebni/nezavisni privredni subjekti u drzavi u kojoj posluju i same zaposljavaju radnike.

Imam utisak da si pod outsourcingom mislio na firme koje se bave nalazenjem radnika za druge firme. Opet kazem, izvini ako sam omasio ali mi tvoj komentar izgleda zbunjujuce.
[ Isak666 @ 21.08.2010. 18:07 ] @
Jesam, tako sam kontao - onda moja greska!

Ovde ima dosta firmi koje dovlace ili angazuju Poljake, Cehe i slicne ili firmi koje se bave samo nalazenjem radnika za druge firme - pogotovo kad se ocekuje veci broj prijava, pa sam zamenio.
[ aladaar @ 21.08.2010. 19:30 ] @
Citat:
LET: Ali imas i idiote kao sto su Svajcarci, meni je stigao mail od jedne njihove firme gde kazu: "Mi cemo radije ostaviti upraznjeno mesto nego da zaposlimo nekog iz Srbije". I zbog toga kazem da se mora konkurisati za posao sa nekog drugog mesta a ne odavde.

Primeni onda drugu taktiku (moj skromni slučaj): emigriraj u Kanadu, obezbedi kanadski pasoš, pa tek TADA konkuriši na švajcarske oglase. Jeste malo okolo-naokolo, ali ko je mlad i ima vremena, može da ostvari - treba mu oko 4 godine. Kao Kanađanina vrlo će te rado uzeti u razmatranje.

Šalim se, naravno, ali nije neostvarljivo - govorim iz ličnog iskustva ;-)
[ elmagico @ 21.08.2010. 22:45 ] @
@LET

Prijatelju kao sto vidis ja sam otvorio ove teme, emigracija da ili ne, IT strucnjaci u inostranstvu, Emigracija u Svajcarsku. Sve to sa razlogom sto razumem vas iz Srbije, i sto bih voleo da vam mi iz inostranstva na neki nacin pomognemo, ili da odete iz srbije ili da donesete odluku da ostanete.

velike firme, IBM, Google, Novartis, La Roche, Baloise Group, Zurich, Credit Suisse, UBS, BIS, itd. Ako oni udju u ove firme na kucanje, onda su zajjebali i Koperfilda, ja o tim firmama pricam, ali mozda sam ja pogresno shvatio tebe i nisam mislio da ti pricas o nekim manjim privatnim firmama.

Ja i Isak smo shvatili da vi pricate o firmama (outsourcing) koje traze klijente za neke od ovakvih firmi i prave prvu ili drugu selekciju,

@Isak izvini ako sam te stavio u kontekst a ti nisi isto ovo mislio (kod nas u CH temprel firme)

@LET

Druze nemoj da mislis da sam ja neki inspektor i da hocu sad sve tvoje price i izjave da proveravam, ali mi molim te reci koja je to firma iz CH napisala " Mi cemo radije ostaviti upraznjeno mesto nego da zaposlimo nekog iz Srbije" ovo te pitam samo radi moje licne informisanosti.

@ za sve

Ko kod ima dobru ideju i misli da moze da je proda u CH, postoji nacin da mu se pomogne i da se sa njim ostvari neka saradnja. Ja licno znam ljude koji traze upravo takve ljude, koji hoce da rade za neke "manje pare" i iz inostranstva za neke klijente ovde. Ja cu samo da navedem primere da jedan Novartis, drzi servere i software deployment u Indiji.

[ igor-ch @ 21.08.2010. 23:11 ] @
Citat:
LET: ...Ali imas i idiote kao sto su Svajcarci, meni je stigao mail od jedne njihove firme gde kazu: "Mi cemo radije ostaviti upraznjeno mesto nego da zaposlimo nekog iz Srbije". ...

Da li bi mogao da kazes o kojoj je firmi rec?
[ Ivan Dimkovic @ 21.08.2010. 23:31 ] @
Nesto mi se cini da je verovatno sa druge strane bio neki komsija sa Balkana, samo ne iz Srbije :)
[ Izvoljski @ 22.08.2010. 10:22 ] @
ova prica nema nikakvog smisla jer nije receno kako do radne dozvole.

Moze da te primi i saslusa ceo upravni odbor Siemensa, ali ako nemas radnu vizu ne mozes da radis u stranoj zemlji. Treba znaci ne samo da te prime vec i da su voljni da ti naprave radnu dozvolu. Pitanje je koliko to sve traje ? U Italiji se ceka i po dve godina i ishod je ne izvestan posto privredna komora izdaje dozvole i ona moze da blokira stranca ukoliko smatra da im taj kadar nije potreban. Poslodavac treba da ubedi PK da mu treba taj i taj stranac.

Sto se tice A, D i CH ne znam za prilike, ali bez obzira, ko god zeli tamo da radi mora da krene od pitanja radnih dozvola. Bez toga NEMA RAZGOVORA. Ko ih izdaje, koliko se ceka, koliko kosta, kako se produzava, da li mozes da dovedes porodicu, da li ce ti zena moci raditi itd...
[ Branko Santo @ 22.08.2010. 11:47 ] @
U Ceskoj npr. ne moze zena da ti radi ako nema i ona radnu dozvolu bez obzira na tvoju.

Znam jedan takav slucaj nasih.
[ Izvoljski @ 22.08.2010. 12:07 ] @
to ti je generalna praksa u EU. Italija je bila jedina zemlja koja je dozvoljavala da i supruznik sa familijarnom dozvolom radi i to samo dok ovaj nosilac ima dozvolu bez obzira na tip ugovora. U Nemackoj i ostalim zemljama, kao sto si naveo Ceskoj, to nije bio slucaj.

U Francuskoj pak (bilo je reci na ovom forumu) familijarno spajanje za ne-EU nije uopste moguce ! Dakle supruga ili muz nece moci da vam dobiju boravisnu vizu...

Uzgred da se vratim na temu. Traziti posao u IT struci na Zapadu iz Srbije je po meni oksimoron. Zasto bi neko uopste iz jeftine zemlje uvezao strucnjaka kad se danas svi upravo outsource-ju koliko god mogu ? Umesto CV bolje posaljite predlog za saradnju doticnim firmama.

Moguce je otici kao mozda vanseriijski strucnjak ili vanserijski student na neki PhD, a to je opet studijska viza koja se dobija u roku odmah, ali na zalost s njom je domet vrlo ogranicen.
[ Isak666 @ 22.08.2010. 12:20 ] @
Jel moguce da se radna viza ceka i po dva meseca?

Ja sam cuo, nemam pouzdan izvor, da je dovoljno da se ode u neki od Amtova i popuni neki obrazac po kojem se potvrdjuje da vam treba bas taj radnik koji nije iz EU, te da se svapska radna dozvola brze dobije.

Ali lik koji mi je to pricao nije bas pouzdan, pa...
[ Branko Santo @ 22.08.2010. 13:08 ] @
Ceska je u mom slucaju bila
4 nedelje radna dozvola + 6 nedelja viza

Upravo mi zena izradila radnu koju je dobila za 10 dana i predaje u ponedeljak za vizu pa cemo videti.

Kazu da su ove godine sredili ne znam kakve sporazume i da nasi dobijaju mnogo lakse i brze papire (sto bi se iz prilozenog mozda i moglo nagovestiti).
[ LET @ 23.08.2010. 07:39 ] @
Nisam uspeo da nadjem dotocni mail (izgleda da sam ga iz revolta odmah izbrisao), ali mislim da ste upravu, jer gospodja koja je meni poslala taj mail se zvala Milena, tako da je sasvim moguce da je u pitanju neka ex-YU mrznja.
[ elmagico @ 23.08.2010. 12:41 ] @
@LET

A sta je bilo sa firmama gde su tvoji ortaci upali na boom.
[ lelorinel @ 23.08.2010. 13:23 ] @
Citat:
Izvoljski
U Francuskoj pak (bilo je reci na ovom forumu) familijarno spajanje za ne-EU nije uopste moguce ! Dakle supruga ili muz nece moci da vam dobiju boravisnu vizu...

ne znam odakle ti ovaj podatak, ali uopste nije tacan. brat ozenjen francuskinjom sredio boravisne papire bez ikakvih problema, relativno brzo. bilo je to prosle godine.
[ Izvoljski @ 23.08.2010. 16:08 ] @
^

nisi me pazljivo pratio; iz konteksta videlo da govorimo o nasem coveku dakle ne-EU koji treba da zove supruznika takodje ne-EU to nije moguce.

A naravno da je moguce da jedan drzavljanin Francuske zove svog ne-EU supruznika, to je vec druga prica. I ne samo to, tvoj brat ka supruznik Francuskog drzavljana ima pravo i na ubrzano drzavljanstvo.
[ LET @ 23.08.2010. 16:34 ] @
@elmagico

Seavus Group
http://www.seavus.com/

EScape
http://www.escapesoftware.com/
[ tdusko @ 23.08.2010. 20:33 ] @
Citat:

Ako sam dobro shvatio, momci su krenuli od google-a, dosli do ovih sajtova, uzeli adrese i kad su skupili dovoljan broj krenuli su na lice mesta da predaju CV. Ako je stvarno tako bilo onda im skidam kapu. Ja bih od ovih odustao vrlo brzo.

Ovi prvi, Seavus, na sajtu uopste ne pise odakle su, gde su im head-quoter-i. Na Contact Us strani nema nikakve adrese, a nema je nigde drugde na sajtu. Imaju gomilu otvorenih konkursa i nijedan nije u zemlji koja je bolja od Srbije :) (pogodi koje su to zemlje).

Kod ovih drugih slicna situacija. Kada se klikne na Contact Us dobije se strana na kojoj beli medved jede slag na severnom polu, u narodu poznatija kao "blank page". Uz malo dovijanja dolazi se do Contact Us strane na kojoj se vide adrese i brojevi telefona u Engleskoj, Irskoj i Poljskoj. Na sajtu nema naznake da firma zaposljava nove snage.

[ Ivan Dimkovic @ 23.08.2010. 20:54 ] @
Citat:
Isak666: Jel moguce da se radna viza ceka i po dva meseca?

Ja sam cuo, nemam pouzdan izvor, da je dovoljno da se ode u neki od Amtova i popuni neki obrazac po kojem se potvrdjuje da vam treba bas taj radnik koji nije iz EU, te da se svapska radna dozvola brze dobije.

Ali lik koji mi je to pricao nije bas pouzdan, pa...

Sto se DE tice, bilo nekad... :-)

Dok je postojao onaj "IT Green Card" program (2002-2005 ako se ne varam) radna dozvola se za IT-ovce resavala odmah i bukvalno na sledeci avion si mogao da zoves aplikanta za posao.

Od 2005 toga vise nema, i IT-ovci nisu povlasceni u odnosu na druge - naravno, i dalje je moguce zaposliti ne-EU IT-ovce na iole strucne pozicije koje su placene vise od proseka.

Obrada boravisne+radne dozvole traje ~3-6 nedelja u proseku, kako se kome "posreci" tj. na koju nogu su ustali drzavni cinovnici. U principu, nije nesto preterano komplikovano ali je vremenski totalno neizvesno i poslodavca kosta dodatno vreme + resurse (legalne), tako da ce obicno poslodavci za prosecne pozicije gledati da nadju lokalce. Izuzetak su naravno pozicije za koje nema EU radne snage, ili situacije gde firma bas zeli da zaposli nekog strucnjaka konkretno.

Jedina precica postoji za visoko placene poslove (prakticno - 6 cifri) i kao takva se izdaje na nivou republike i po brzoj proceduri i donosi jos neke olaksice za aplikanta (odmah se dobija stalna dozvola, automatski dobijaju i clanovi porodice dozvolu, itd...).
[ Izvoljski @ 23.08.2010. 21:10 ] @
Citat:
Izuzetak su naravno pozicije za koje nema EU radne snage, ili situacije gde firma bas zeli da zaposli nekog strucnjaka konkretno.

u poslednjih 5 godina koliko sam ja pratio u Italiji je bio veliki boom IT faksovi, a slicno je bilo i u Srbiji i verujem Nemackoj. Broj domacih strucnjaka sa domacom diplomom je veoma visok, a uz to u Italiji studira i dosta stranaca koji imaju pravo da sa diplomom najmanje I stepena (BSc) zatraze pretvaranje studentske u radnu dozvolu. Iz tih razloga PK u par gradova prakticno je obustavila dovod stranaca u ovaj sektor.

da skratim. Baustela to je nasa sudbina. Dobro nisu svi baustelci, a neki su dobili i na loto-u.
[ Ivan Dimkovic @ 23.08.2010. 21:42 ] @
@Izvoljski,

Jedno 90% tih sa tih novih "IT faksova" mozes da bacis u bunar (bar dok ne nadrukaju 5-6 godina iskustva) - zato se i dalje jako cesto zaposljava IT radna snaga iz istocne Evrope ako vec ne mozes da zaposlis nekog sa iskustvom odavde.

Za iste pare tipa 45000 EUR godisnje u DE za koje mozes da nadjes nekog od tih novokomponovanih mozes da dobijes odlicnog IT-ovca iz EE, tipa Srbija, Rumunija, Ukrajina sa 5+ godina radnog iskustva...

To se vrlo lako resava tako sto se stave jaki ulazni kriterijumi i teska provera, i vrlo brzo mozes da trazis ne-EU radnu snagu.

Na primer u DE - posle ukidanja IT-greencard programa, uopste nije opao broj novih aplikanata van EU, iz prostog razloga zato sto i dalje postoji razlika u cenama za ekvivalentnu strucnost i da onda kada vec probjes 40-50K EUR godisnje, mozes onda lepo da gadjas nekog sa ogromnim iskustvom koga neces morati da ucis da radi posao.

Kada standard u Rumuniji, Srbiji, Ukrajini itd... bude skocio do te mere da se ljudima sa iskustvom ne isplati da dolaze u DE za 50-tak hiljada EUR onda ce situacija naravno biti potpuno drugacija.

Citat:

da skratim. Baustela to je nasa sudbina. Dobro nisu svi baustelci, a neki su dobili i na loto-u.

Samo u mojoj bivsoj firmi je u trenutku dok je firma imala 100 ljudi radilo 7 ljudi iz Srbije, boga pitaj koliko Ukrajinaca i Rusa. A sumnjam da je ta firma bila nekakav specijalni izuzetak.
[ Izvoljski @ 24.08.2010. 08:18 ] @
najpre trziste IT je zasiceno. Firme velike su vec zauzele poslove, kadrove imaju, imaju i outsourcing, a imaju i entry level za mlade kadrove s obzirom da drzava daje pomoc do 27 godine ne moras da placas doprinose coveku - to se vodi kao pripravnik/ucenik.

A malo bi se osvrnuo na ovu platu granicnu za uvoz radnika. Da cuo sam za to ima i u Holandiji kao ako mu obezbedis platu od 45,000 evra odmah dobija ulaznu vizu. Hm. Ajde da vidimo kome bi firma ponudila tu platu i kakav bi to macan bio da dodje. Prvo ovde govorimo o ne-EU gradjanima. Ako je 45,000 evra bruto iznos onda mozemo odmah da zaboravimo na the velikog strucnjaka posto to dodje 45000 - cc45% doprinosa = 24700 =2050 mesecno - kirija i troskovi preseljenja efektivno 1300evra. Voleo bih da vidim tog velikog strucnjaka koji ce za te pare potegnuti iz Moskve, kijeva, beograda, zagreba, Sarajeva, Njudelija u recimo Amsterdam pri tom ne znajuci hoce li uspeti produziti vizu sledece godine ako firma ne obezbedi posao ili ne bude mogla da mu plati odgovarajucu quotu i da li i kada ce mu se prikljuciti porodica. Sta ce biti sa njegovim poslom ako mu pukne zapadna avantura i kako ce placati rate za razno-razne kredite koje je zasigurno uzeo kod kuce ?

Ako racunas pak na slobodne strelce, oni su vec kidnuli na zapad bez ikakvog iskustva ali na PhD. Ako ne uspeju u nauci prvo ce oni da popune privredu...
[ tdusko @ 24.08.2010. 09:59 ] @
@Izvoljski

Previse pojednostavljujes i banalizujes celu pricu. Pre svega, outsource-ovati development u zemlju treceg sveta nije nesto sto se izvodi pucketanjem prstiju. Sve to ima svoje troskove (i u vremenu i u novcu) tako da usteda nije ni izbliza tolika kolika se tebi cini. Tacno je da je IT trziste zasiceno ali mediokritetima, a ne strucnjacima. Probaj da otvoris Software development firmu od 20 ljudi pa ces videti koliko je IT trziste zasiceno strucnjacima.

Drugo, kad je Ivan rekao "dobar strucnjak" sigurno nije mislio na "jednog u milion" naucnika koji u Srbiji ima platu 3000 Eur vec predpostavljam da je mislio na ljude koji imaju iskustva 5 godina i rade za cca 1000 Eur u Srbiji. Takav ako zeli da ode preko, sigurno ne bi olako odbacio ponudu od 2000 i kusur mesecno, ja znam da ne bih.
[ Izvoljski @ 24.08.2010. 10:08 ] @
Citat:
Probaj da otvoris Software development firmu od 20 ljudi pa ces videti koliko je IT trziste zasiceno strucnjacima.

ne razumem sta si hteo ovim da kazes ? pojasni

Citat:
Previse pojednostavljujes i banalizujes celu pricu.

da jest', a sta bi se tek moglo reci za tvoje slanje cv u Minhen. Uostalom jos pre par meseci sam ti rekao da mi se javis kad sa tim tvojim metodom odes na Zapad.
[ DaliborP @ 24.08.2010. 10:47 ] @
Citat:
Izvoljski:Voleo bih da vidim tog velikog strucnjaka koji ce za te pare potegnuti iz Moskve, kijeva, beograda, zagreba, Sarajeva, Njudelija u recimo Amsterdam pri tom ne znajuci hoce li uspeti produziti vizu sledece godine ako firma ne obezbedi posao ili ne bude mogla da mu plati odgovarajucu quotu i da li i kada ce mu se prikljuciti porodica. Sta ce biti sa njegovim poslom ako mu pukne zapadna avantura i kako ce placati rate za razno-razne kredite koje je zasigurno uzeo kod kuce ?

Da ljudi tako ziheraski i kukavicki razmisljaju niko nikad ne bi otisao iz rodnog grada. He who dares wins.
[ tdusko @ 24.08.2010. 10:54 ] @
Pa ne, sobzirom da tvrdis da zapadnim zemljama ne trebaju non EU IT-jevci probaj da nadjes 20 kvalitetnih developera u Nemackoj za svoju firmu. Recimo 10-ak da imaju 3-5 godina iskustva, a ostali mogu da budu i svezi diplomci. Treba ti bar jedan product manager, neki project manager, neki prodavac... ali pazi, seti se da je to TVOJA firma i da neces fush likove. Onda kada stavis to na papir verovatno ces pozeleti da outsourse-ujes u Indiji/Sribiji... pa ce te tek onda zaboleti glava dok pribavis sve te kvalitetne ljude koji ce sto je jos bitnije raditi kvalitetno kao tim i donositi ti profit.

A sto se tice slanja mog CV-ja u Minhen, ja nikada nisam rekao da cu na taj nacin sigurno otici u isti taj Minhen. Vise sam slao kako bih proverio ima li moj CV ikakvu vrednost na tom trzistu i iz znatizelje da li ce me neko uopste kontaktirati. Vremenom sam ukapirao da se tako ne odlazi na zapad i da pristup mora biti puno ozbiljniji.

[Ovu poruku je menjao tdusko dana 24.08.2010. u 12:05 GMT+1]
[ Izvoljski @ 24.08.2010. 11:09 ] @
Citat:
A sto se tice slanja mog CV-ja u Minhen, ja nikada nisam rekao da cu na taj nacin sigurno otici u isti taj Minhen. Vise sam slao kako bih proverio imam li moj CV ikakvu vrednost na tom trzistu i iz znatizelje da li ce me neko uopste kontaktirati. Vremenom sam ukapirao da se tako ne odlazi na zapad i da pristup mora biti puno ozbiljniji.

ovde njihova zainteresovanost nije u korelaciji sa tvojim CV posto si ne-EU. Otkad sam se ja ubacio u ovaj topic druzina iz Svajcarske se sa svojim zamajavanjima nesto ucutala. Mozda bi mogli da kazu kako su dosli do radne dozvole ? Poslali cv, haha. Lepa prica ili je mozda bila kakva gastoska cerka, kakav faks pa najedvite jade konverzija dozvole ili su pak bili genije sa ETF koji je seo na avion i pravac Credite Suisse.

Sto se tice ove firme od 20-tak developera. Kome treba danas takva firma u Italiji kad vec ima dosta firmi koje se i same tuku za javne konkurse gde jos ima kakve takve love ?

Citat:
Da ljudi tako ziheraski i kukavicki razmisljaju niko nikad ne bi otisao iz rodnog grada. He who dares wins.

ko reskira taj dobija, a moze i da izgubi.
[ DaliborP @ 24.08.2010. 11:13 ] @
Citat:
Izvoljski: ko reskira taj dobija, a moze i da izgubi.

A moze i da sedi kuci cekajuci ponudu od 100k i vizu na 5 godina.
[ Izvoljski @ 24.08.2010. 11:17 ] @
ne, ja sam govorio o velikom strucnjaku koji ne sedi vec zaradjuje i to masne pare u svojoj zemlji.
[ Branko Santo @ 24.08.2010. 11:18 ] @
IBM Brno = 3.000 zaposlenih, oko 1.500 Rumuna i hrpa sarenih boja i nacija.
AT&T Brno = 500 zaposlenih, barem 300 stranaca
AT&T Redditch UK = ulazim ja u support centar i dva belca, jedan Kanadjanin i jedan manager, nisam siguran da su svi "Englezi"

To je ono sto ja znam iz prve ruke, i niko ne moze da me ubedi da se mi ne vazimo tamo preko.
Problem jesu papiri ali ne toliko koliko se misli, pa nemojte pucati na neke ogromne poslove evo ovde firmi koliko hocete zaposljavaju. Ne mora to ni da bude IT firma ima i ostalih gde je dosta npr. znati neki jezik. (Brno ima Lufthansu, Monster, IBM, Motorolu...)
[ Izvoljski @ 24.08.2010. 11:28 ] @
Citat:
oko 1.500 Rumuna

pazi u Italiji ima 1,500,000 Rumana ali oni nisu (vise) stranci !
[ elmagico @ 24.08.2010. 12:20 ] @
@ Izvoljski i all

Ja radim u CH, ovde je sto se tice IT ok, potrebni su im ljudi ali nisu bas ludi za non-EU radnicima, cak sta vise ostavljaju to kao poslednju opciju osim u slucaju nekog extra profila, ali takvi njima postavljaju uslove a ne obrnuto.

Posto je opste poznato da IT nije profitabilan za mnoge kompanije onda svi pokusavaju da im to optereti budzet sto manje.
[ elmagico @ 24.08.2010. 12:21 ] @
Ovde u CH kao i u Londonu ja mislim da Indusi drze trziste.
[ Ivan Dimkovic @ 24.08.2010. 15:04 ] @
Citat:
Izvoljski
Poslali cv, haha. Lepa prica ili je mozda bila kakva gastoska cerka, kakav faks pa najedvite jade konverzija dozvole ili su pak bili genije sa ETF koji je seo na avion i pravac Credite Suisse.

Ne znam kako je u Italiji, ali nasa IT ekipa u DE je mahom dosla na sasvim normalan nacin aplikacijom za posao i sredjivanjem boravisne radne dozvole od strane poslodavca.

Slabo je verovatno da ce se neka zapadna firma cimati za nekog iz EE ko je tek zavrsio skolovanje, ali za dobrog programera recimo sa 5+ godina radnog iskustva se i te kako nadje vremena i resursa.

A to da se ljudi nece tek tako odlucivati da dodju je isto bez osnova - ako si mlad, nemas decu i imas nekoliko godina radnog iskustva nista te ne kosta da probas rad u inostranstvu, probas pa ako ti se ne svidja uvek imas opciju da se vratis ili da promenis zemlju... ono licno znam par desetina ljudi koji su to uradili. Nisu svi oni nekakvi uber-genijalci sa PhD-om i 20 godina iskustva, vec normalan obrazovan svet sa iskustvom u programiranju.

Samo u DE ima vise >desetina hiljada< nasih inzenjera i programera. Ako se tome dodaju UK, NL, FR, CH, AT itd... cifra je sigurno par puta veca.

Dakle, ocigledno posla ima - za strucne i vredne, naravno.

[ fade @ 24.08.2010. 15:29 ] @
Varas se Branko
IBM Brno ima 3400 zaposlenih, a od toga mozda ima 400 Rumuna.
Stranaca nema vise toliko, svi Bugari i Rumuni koji su bili najbrojniji su otisli dalje, a umesto njih su zaposljeni Cesi.
Tuzna istina je sto ti Cesi ne znaju nista, pa ih zaposljavaju bez iskustva i uce na poslu, jer ne zele da trose novac da bi doveli nekoga van EU koji bi radio za taj kesh.
Ja sam probao da preporucim nekoga, 7 godina iskustva, obiman CV, ali cim su videli da mu treba viza, a to ovde znaci min 6 meseci cekanja, odustali su.
[ Brutalno dobro @ 25.08.2010. 13:54 ] @
Sto se EU tice, posla uvek ima za kvalitetne IT strucnjake. Po mom misljenju u svim oblastima IT-a.

Pitanje je samo sta je kvalitetan IT strucnjak?

Savet onima koji traze posao u EU.
- kao sto je do sad navedeno najbolje je posao traziti ONSITE (na licu mesta)
- ako stvarno verujete u svoj kvalitet, direktno trazite od poslodavca testiranje - (izrada nekog programcica, modula, resavanje nekog problema, konfiguracija, sql upit, itd..zavisno od IT posla za koji konkurisete)
- prethodnom akcijom ste eliminisali sve kandidate i sve nazvrljane CV-e sa brdom spinovanih podataka i dokazali $/hour sposobnost (sto je svakom poslodavcu najbitnije)
- ako je poslodavac zadovoljan, prakticno ne postoji prepreka da Vam sastavi ugovor kojim dolazite na radnu dozvolu za manje od 30-60 dana
- u periodu cekanja uvek postoji mogucnost Remote rada

Ovim primerom nisu pokriveni:
- IT tehnicari (tipa - instaliranje OS, aplikacija i driver-a) - nema realinih potreba za takvim profilima
- direktan rad sa krajnjim korisnicima gde se zahteva perfektno znanje jezika
[ tdusko @ 25.08.2010. 14:53 ] @
@Brutalno dobro

U kojoj se ti zemlji nalazis? Mozes li napisati svoje iskustvo kako si nasao posao, kako si sredio work permit...

Hvala
[ gajo2 @ 25.08.2010. 15:10 ] @
Ja bih rekao da je lakše naći posao u usko specijalizovanim firmama nego u onima koji rade obične stvari tipa web aplikacije, J2EE, Oracle... Npr. neka firma koja pravi kontrolere za Mercedes, će verovatno primiti C++ programera sa nekakvim SCADA znanjem... Java programeri mogu da pokušaju u mobilnom tržištu, npr. ako imate neko Android iskustvo to možda dobro dođe. Razmislite šta bi to mogli da radite što ne može tako lako da se outsourcuje u Indiju...
[ Brutalno dobro @ 25.08.2010. 15:13 ] @
@ tdusko

Zemlja: Danska

Prvo zaposlenje: Konsultant - MS network infrastructure

Boravio sam u Danskoj kao trener na kosarkaskim kampovima.
Posto kosarka nije moj primarni posao bio sam prinudjen da trazim posao u svojoj struci (IT).

Slanje CV nije urodilo plodom, pa sam krenuo direktno na vrata (cak i onih firmi koje nisu imale otvorene pozicije).
Trazio sam direktan face2face razgovor sa menadzerom ili direktorom fime.
Predstavio se, predao CV i trazio listu od 5 problema koje do sad nisu resili ili za koje bi morali da otvore MS PSS case (u to vreme jedan PSS case je kostao oko 5000 $).

Kod prve firme je upalilo 5 od 5 resenih, ugovor, radna i boravisna u roku od 45 dana.

Sad je vec to druga prica, napredovalo se, prebacilo na neke nove stvari... itd.. uglavnom pocetak je uvek tezak..

[ serbolicious @ 25.08.2010. 22:45 ] @
nema potrebe da plasite bilo koga... moze da se nadje posao iz Srbije u EU samo slanjem CV-a i lepo sredjenim linkedin profilom, sa par preporuka i dobrom povezanoscu. Naravno sve ovo podrazumeva i kvalitetno znanje, iskustvo i ne previse sminkanja CV-a. Ja sam tako nasao posao i znam dosta ljudi koji su pre par meseci na isti nacin zapalili iz Srbije! Iskustvo, znanje ali i sposobnost da se to predstavi na lep nacin i to je to!
[ elmagico @ 26.08.2010. 08:12 ] @
@ serbolicious

Niko nije rekao da ne moze, da niko nije uspeo, pricali smo samo o tome koliko je tesko i sta bih trebao da uradis da dobijes na takav nacin posao, kao i koje su druge opcije. A to sto imas profi na linkedin ili xing, znaci mnogo ali samo u slucaju da si EU drzavljanin.

Ako znas kako to ide sa linkedin i sredjivanjem CV, mogao bih svima da pomognes, mnogi bih ti bili zahvalni.

I ako nije tajna gde radis i ti ljudi (dosta) koji su zapalili iz Srbije, u koje su zemlje otisli i u kojim firmama su dobili posao.

HVALA unapred na pomoci, od svih

P.S. Sve ove teme su i zamisljenje da jedni drugima pomognemo.
[ tdusko @ 26.08.2010. 09:30 ] @
@Brutalno dobro

Hvala ti sto si odgovorio. Ipak kada napises konkretno gde si, sta radis, kako si dosao... to ima dodatnu vrednost.

@serbolicious

Slazem se sa elmagicom, bilo bi super kada bi napisao detaljnije tvoja iskustva o tome kako si se zaposlio, kada, gde itd.

Hvala
[ serbolicious @ 26.08.2010. 18:57 ] @
Citat:
A to sto imas profi na linkedin ili xing, znaci mnogo ali samo u slucaju da si EU drzavljanin.

ovo jeste tacno... ali delimicno tacno... istina je da je mnogo lakse ako imate EU drzavljanstvo, ali linkedin profil + znanje i iskustvo mogu pomoci i nama ostalima da nas ulove headhunters. Ucinilo mi se na momenat da tema dobija vrlo pesimisticnu notu pa sam zeleo da kazem da nije sve tako crno - da ljudi ne odustaju, jer definitivno nije nemoguce. Sa znanjem i dobrom prezentacijom moze, nije lako ali moze, da se nadje posao vani. Mozda je lakse od vrata do vrata - ali opet za to je potrebna logistika (viza, stan, hrana).

Iskustva moja i mojih poznanika/drugara su prilicno pozitivna. Ucis, radis, polazes sertifikate, napravis linkedin profil, xing profil, eventualno blog. Sredis CV, javljas se na oglase, povezujes se sa ljudima. Bitno je da ne odustanes kada ti niko ne odgovori na 50-u aplikaciju ili ako ti tek na svaku desetu aplikaciju odgovore: nazalost samo EU, ne radimo sponzorstva viza. Upornost se definitivno isplati! Mi smo se svi razbezali po EU (Nemacka, Svedska, Svajcarska, Austrija, Ceska, Grcka, Spanija) i US i svi sa nekih 3-5 godina iskustva (ili vise od 5, ali ne manje od 3 - ipak je neophodno neko iskustvo i znanje)! Sto se tice firmi tu je raznoliko... velike firme... male firme... Java.. C++.. DBA... PHP... zaista nema pravila... ja sam npr. trenutno u Irskoj.

jedino zajednicko kod nas svih je ogromna zelja za napredovanjem u karijeri. I najbitnije je stalno samostalno usavrsavanje... stalno citanje knjiga, razmena iskustava, istrazivanje novih stvari! Ovoga nisam video mnogo u Srbiji - nazalost. Zato se valjda nismo ni uklapali tamo.

Ponavljam se ali: samo uporno i vredno... uspeh nece izostati! I ja sam padao u ocaj milion puta... i mislio da je nemoguce.. a onda za samo dan se sve promeni... jedan poziv menja sve ;)
[ Izvoljski @ 26.08.2010. 19:23 ] @
Citat:
Savet onima koji traze posao u EU.
- kao sto je do sad navedeno najbolje je posao traziti ONSITE (na licu mesta)
- ako stvarno verujete u svoj kvalitet, direktno trazite od poslodavca testiranje - (izrada nekog programcica, modula, resavanje nekog problema, konfiguracija, sql upit, itd..zavisno od IT posla za koji konkurisete)
- prethodnom akcijom ste eliminisali sve kandidate i sve nazvrljane CV-e sa brdom spinovanih podataka i dokazali $/hour sposobnost (sto je svakom poslodavcu najbitnije)
- ako je poslodavac zadovoljan, prakticno ne postoji prepreka da Vam sastavi ugovor kojim dolazite na radnu dozvolu za manje od 30-60 dana
- u periodu cekanja uvek postoji mogucnost Remote rada

da ne bih ulazio u siru raspravu odmah da kazem da na ovaj nacin ne pokusavate sa Italijom. Cisto da ustedite vreme. Sebi i drugima.
[ elmagico @ 27.08.2010. 08:08 ] @
Mislim da ovo vazi i za Svajcarsku
[ elmagico @ 27.08.2010. 08:14 ] @
@serbolicious

Ti prijatelju opet istu pricu vrtis, znamo svi mi da treba da budes uporan, da treba da probas i da ces "mozda" uspeti, ili kako ti kazes da ce ti jedan poziv promeniti buducnost. ali kao sto te je TDUSKO pitao, reci ti nama konkretno, kako, gde i sta da radimo da bih povecali sanse za uspehom.

Pusti ti te price, pisi CV, salji CV i cekaj da te zovu puta XXX. To svi znaju da ako ne posalju CV nece niko ni da zna za njih. Nego ako hoces pojasni malo situaciju naprimer kako si ti otisao preko, na kojim si sajtovima trazio poslove,(koje bih ti preporucio), kako si onda sredio papire (da li si ti to uradio ili firma), vise konkretnih stvari a manje definicija, ako zelis da pomognes i drugima da odu i da nadju posao na "zapadu"
[ Brutalno dobro @ 27.08.2010. 08:50 ] @
@Izvoljski
@elmagico

(mozda sam blagu recu upotrebio, ajde da stavim "impresioniran" umesto "zadovoljan")

[ elmagico @ 27.08.2010. 10:38 ] @
@ Brutalno dobro

nisam bas shvatio tvoj poslednji post
[ Brutalno dobro @ 27.08.2010. 10:57 ] @
@ elmagico

Ako nekoj inostranoj firmi stvarno vredis, ne postoji prepreka da te dovede u najkracem mogucem roku.

ako ne mogu da te dovedu u najkracem mogucem roku, onda im i ne vredis... simple as that..

[ elmagico @ 27.08.2010. 12:01 ] @
@ Brutalno dobro

I ja se slazem sa tim, ako vredis onda stvarno nema nikakvih problema. Ali treba i dokazati da vredis. Moras sebe na najbolji moguci nacin da predstavis, a u tome je uglavnom problem, sto u svakom CV prvo pocnes sa imenom i prezimenom, pa drzava, i tu 90% onih odustane, pa tek na kraju idu tvoje kvalifikacije.
[ burex @ 27.08.2010. 16:23 ] @
Vrlo retko će se neko baciti u vode vašeg procesa za emigraciju ili radnu vizu kako bi radili za njega ili nju. Čak iako ste veoma traženi i imate juicy CV, ukoliko niste u državi poslodavca (ili tom regionu - EU npr.), šanse za zaposlenje su veoma male, naročito ukoliko kontaktirate poslodavca kojeg ne poznajete. Pogledajte samo Craigslist, dobar deo oglasa ima napomenu da ponuda za posao važi samo za one sa trajnim prebivalištem u toj državi. Razlozi za ovakvo ponašanje su veliki troškovi, komplikovana dugotrajna procedura za zapošljavanje i potencijal za prevaru.
[ Ivan Dimkovic @ 27.08.2010. 17:31 ] @
@burex,

Sanse naravno jesu manje ali ne puno manje ako se radi o IT firmama te o dobrom kandidatu.

Dosta ljudi misli da su sanse slabe zato sto je % odgovora na CV mali, ali isto to vazi i za lokalce... Primera radi, u Nemackoj nije neobicno da se dobije jedan odgovor na 100 poslatih aplikacija! Za strance je mozda cifra 150 ili 200 - ali u poredjenju sa lokalcima nije toliko strasna, i moze se dobiti pogresna slika ako se ne uzme u obzir i cifra za lokalce.

Sam proces za radnu i boravisnu dozvolu nije skup (pricamo o par stotina EUR max.) ako kompanija vec ima HR/pravni odsek (bilo bi skuplje ako bi za pravne usluge koristila eksternu firmu) - jedini problem je sto moze da traje i do 3 meseca u nekom najgorem slucaju - to moze biti problem za radna mesta koja su hitno potrebna, ali na srecu gomila radnih mesta je takva da tih max. 3 meseca ipak ne znaci toliko tj. da se radi na duze planiranje.

Sve u svemu, i ovde vazi ona stara srpska izreka "Ne j*be lep, nego uporan" i tu se zapravo krije razlika izmedju onih koji uspeju i onih koji su odustali. Naravno, podrazumeva se da postoji relevantno znanje i iskustvo. Neko ko od IT znanja i iskustva recimo ima tek dobijen MS sertifikat naravno da nema puno sanse.. ali neko ko je, recimo, C/C++, Java ili .NET developer sa 3-5+ godina iskustva, tu je situacija drugacija.
[ sinisa_s @ 27.08.2010. 20:43 ] @
Pozdrav,

nisam IT strucnjak, inzenjer sam i u Nemackoj sam zadnje dve godine, doduse na institutu kao PhD kandidat ali sa radnim ugovorom ne sa stipendijom. Da napisem sta sam ja saznao u vezi zaposljavanja u Nemackoj (za druge drzave nemam iskustva) a sto nisam znao dok sam slao alikacije iz Srbije.

Koliko sam video ovde se aplikacije za posao salju uglavnom u pisanoj formi, redje preko maila. Za prijavu se izradjuju tzv Bewerbungsmappe. Na netu cete naci tacno kako se mapa treba izraditi i koje dokumente da sadrzi. Nemci jako drze do nekakvog protokola prilikom konkurisanja. Kao sto neko rece vazno je i kako cete se i slikati za aplikaciju.

Kod konkurisanja za posao gde se prijavljuje veliki broj kandidata, ukoliko vam aplikacija nije dobra ili niste istakli dobro uslove iz konkursa, nebitno koliko ste dobri uglavnom ne prodjete prvi krug jer selekciju radi neko iz HR-a ko filtrira pristigle aplikacije iskljucivo na osnovu konkursa.

Nemojte se obeshrabriti ukoliko posaljete veliki broj aplikacija a nema rezultata. Pokusajte da popravite dokumenta i potrazite neciju aplikaciju koja je pozitivno resena. Za to treba vremena.

Ako ne prolazite sa aplikacijama u Minhenu, razlog moze biti i da je tu ponuda radne snage dobra jer i nemci zele da zive i rade na jugu zbog veceg standarda. Uglavnom posoji migracija inzenjera sa severa na jug. Stoga, pokusajte sa mestima na severu i manjim mestima gde je ponuda radne snage manja a samim tim i ponuda posla a i plata.

Neki sajtovi gde mozete naci poslove u DE:

http://www.monster.de/
http://www.jobscout24.de/

ima ih dosta.

Sto se tice radne dozvole. Moje neko iskustvo je da ukoliko nadjete firmu koja zeli da vas zaposli oni ce onda srediti i papire da dobijete dozvolu. Posebno ako imaju iskustva u zaposljavanju radne snage iz ne-EU zemalja. Ja sam radnu dzvolu dobio za oko 3 nedelje. Ukoliko ste ozenjeni, supruga treba da odnese zahtev za spajanje porodice i moze da vam se pridruzi bez problema. Naravno ona nece imati radnu dozvolu ali moze da studira i da tu trazi posao pa ako nadje posao tip vize moze i da se menja.

Pozdrav.
[ endre85 @ 27.08.2010. 21:26 ] @
Na tebe sam cekao. :-) (Ni ja nisam programer)

Da li mozes dati vise informacija o pisanju cv-a prijavljivanju na posao? Da li si znao nemacki kada si otisao? Koliko dugo si trazio posao? Na kom si institutu (ako nije tajna)? Da li je tesko naci gde raditi PhD sa radnim ugovorom? Mozes li ispricati kako to otprilike ide i koliko se otprilike placa (mora se od necega ziveti)
[ tdusko @ 28.08.2010. 08:54 ] @
^ Ako vec nisi, procitaj ovu temu: http://www.elitesecurity.org/t407945-Podaci-skolovanju-Nemackoj . Isak666 je pisao kako treba napraviti Bewerbung, kako napisati telo mail-a za aplikaciju itd. Meni je to bilo bas korisno
[ endre85 @ 28.08.2010. 09:38 ] @
Hvala, nisam video da se pojavila ta tema. Trazio sam pre oko nedelju dana, tad je nije bilo
[ sinisa_s @ 28.08.2010. 10:58 ] @
Nastavljamo na drugoj temi.
[ bicca @ 29.08.2010. 16:18 ] @
IT je širok pojam, pa tako i zasićenje IT stručnjacima je po meni nemoguć pojam. Ako si običan Java/C/C++/.NET programer/šljaker sa bogatim znanjem raznih APIja, sigurno je da si jedan od milion koji pokušava da ode u EU i na taj način teško da ćeš otići sem ako nisi neki baja koga citiraju u knjigama/razvio neki opšte poznati servis ili šta ti ja znam još (u tim slučajevima si onda lud ako ideš van jer verovatno dobro zarađuješ da možeš da obezbediš sebi pristojan život :) ), ili pak ako imaš prijatelja koji je rad da te preporuči i povuče sa sobom. Ne kažem da nije moguće, moguće je, ali treba se potruditi. Iskustveno gledano, njima je generalno cimanje vađenje radne vize, osim u slučaju da si im baš zaista neophodan.

Drugo, ne bih se složio oko outsorsinga. Tačno je da se development outsorsuje dosta, ali nije software samo napravi, drugi da preuzme i instalira i kraj. U dobrom broju slučajeva, ceo development tim radi mesecima i godinama kod klijenta. Zgradu svoje firme ljudi i ne vide. Obično klijent ima svoj deo IT-a koji je zadužen da sarađuje tesno sa programerima koji kod njih sede i developuju, a nisu iz njihove firme. Tako da, potreba za ljudima uvek postoji.

Poenta cele priče (i mislim da nije samo prilikom odlaženje van, nego i generalno) je da treba biti specijalizovan u nečemu, u nekoj oblasti koja je deficitarna, i onda ćeš imati i ponude iz inostranstva (dovoljno je da poradiš samo malo na LinkedIn profilu i stvoriš veze) i neće im biti cimanje da ti vade vizu. E sad, drugi je problem što u srpskim firmama teško da možeš da stekneš neko iskustvo iz specijalizovane oblasti.

Lični primer i primer mojih ex-kolega (ne želim da se hvalim već ističem kao primer). Ja imam tu sreću (ako se tako može reći) da radim na nečem što se zove Documentum, a što recimo retko ko zna šta je, pogotovo ovde u Srbiji. Ni ja sam nisam znao šta je, dok nisam počeo da radim tu gde jesam pre 4 i po godine. Isto tako, imao sam prilično sreće da sam non stop na projektima i to na raznim pa sam stekao dosta iskustva. Ali eto, stručnjaci za Documentum su deficitarni, sada možda nešto manje, ali i dalje jesu, a to su sve sistemi za velike klijente, i samim tim ima i dosta para u opticaju. Imao sam priliku i sad u avgustu da putujem u Holandiju da bih kod klijenata rešavao raznorazne probleme, i tamo rade sve sami Documentum 'konsultanti'. Konsultanti pod znacima navoda, jer ljudi poznaju i rade na sistemu tek nešto više od godinu dana, ali eto kako nema puno znalaca u struci, omogućeno im je da koriste te titule. Da ne pričam da su ti konsultanti iz raznih naroda i narodnosti: 2 turčina/arapa, jedan grk, jedan kinez, jedan poreklom rus, dva holanđana, jedan indijac,... Iz moje firme je do sada otišlo baš dosta ljudi, što u Holandiju, što u UK, što u Francusku. Ja poslednji put kad sam menjao profil na LinkedInu, naveo projekte na kojima sam radio i učlanio se u par stručnih grupa, u roku od mesec dana dobio sam 4 poziva za odlazak van (dvoje su bili headhunteri poznati u struci), i još par poziva nakon toga. Sve u svemu, uz malo truda lako se povezati. E, sad druga je stvar što sam ja uleteo u neku drugu priču u međuvremenu i odustao od odlaska van, bar u sledeće dve godine. A o bivšim kolegama da ne pričam, otišli su i uglavnom su svi fino prošli i nemaju želju da se vrate, ali to sam već pisao na nekoj od drugih tema ovde.

Ono što iz vaših postova vidim, to je da masovno želite u Švicu, Austriju ili Nemačku. Razumem da je u Švici najveći standard i najbolje plate, ali po meni, najbolja opcija je Holandija. Ono što sam obišao Evrope, najsređenija zemlja, jedino je vreme smor ali nvikne se čovek. Holandski ni ne morate da znate jer svi pričaju savršeni engleski, niko ne mari što ste stranac dok god njih ne uznemiravate. Plate su im dobre, a kao stranac imate 30% poreza ma kakva primanja da imate. Naravno, dok ne preuzmete državljanstvo posle 5 godina.
[ techcode @ 06.09.2010. 00:24 ] @
Evo da dam primer iz prakse o ovome sto je bicca napisao.

Priznajem da je po sredi malo "specifican slucaj" - ali ja sam nasao oglas za posao u Holandiji, poslao CV (islo preko HR agencije iz UK), prosao telefonski interview, isao tamo na face2face, dobio posao - i sada cekam vizu. Dakle oni koji kazu da ta prica ne prolazi vise, nisu bas 100% pravu ...

Kazem specifican posto je u pitanju programski jezik Perl - gde programera nema kao za recimo PHP ili MS tehnologije.

Zbog toga je firma u samom oglasu navela da oni asistiraju prilikom preseljenja u Holandiju. Uostalom evo ga oglas - sa tom razlikom da sam se ja prvo javio agenciji koja nije dala bas sve detalje (ime kompanije i sl) vec sam te detalje dobio kao odgovor na moj inicijalni inquire: http://www5jh.openhire.com/epo...p;parent=IT%20&startflag=2

Da dodam na to da i moja devojka (zivimo zajedno - ali nismo vencani) dobija vizu - takodje moze da radi legalno. Mada idemo tamo kao registered couple - a i sama Holandija je ocigledno "fleksibilnija" po tim pitanjima.

I iskreno ni meni nije jasno kako ce i ona moci da radi - kada sam cuo za slucajeve ljudi koji su tamo otisli posto su se vencali za holandskog drzavljanina - i opet ne mogu da rade legalno itd - ali tako su mi rekli iz njihovog HR. Mada svakako ona prvih par meseci nece ni moci da radi dok ne nauci jezik - Holandski ne znamo ni ona ni ja - a njen Engleski je OK - ali ne na nivou poslovne komunikacije.

Uporedo sa dogovorima i pokretanja postupka za vizu - zakazan mi je bio drugi telefonski interview za http://www.ebi.ac.uk/Information/Staff/jobs/jobs.php - za poziciju Web Developer - takodje Perl - u Hinxton UK ( Cambridge) telefonski je prosao super i vec taj dan su mi javili da bi voleli da dodjem na face2face razgovor - na koji na zalost nisam mogao da odem posto sam u trenutnoj firmi vec dao 2 month notice (jeste dugacak - al evo do 15-og septrembra traje - valjda ce i viza biti gotova za to vreme) i taman otisao na odmor.

Inace ranije - dok sam aktivno trazio posao - posto sam pricao i sa nekim firmama iz UK (tipa consulting za BBC - ciji je ceo sajt u Perl-u) - izgledalo mi je da je najbolja solucija odraditi svu potrebnu papirologiju za valjda bese Tier-2 vizu. Dakle radna viza, bez potrebe da tamo imate posao koji ceka i sl - a izdaje se na 2 ili 3 godine, tj tamo mozete da odete kada god, ne mora odmah po dobijanju vize. Pretpostavljam da bi dosta firmi u startu tako lakse prihvatilo da zaposli nekoga kome ne bi morali da sredjuju papire - lakse bi ste mogli da odete na razgovore i sl. Pa mozda vredi da proverite za takve opcije kod zemalja na koje tipujete.

Naravno oko toga ima cimanja - polaganje jezika (za UK Toefl, IELTS i sl), odredjena svota novca na racunu (cini mi se 5000 Eura) u kontinualnom trajanju od 6 meseci ...itd - drugar i ja smo sracunali da se isplati :) Pogotovo sto je rate za consulting u UK (barem za Perl) nama suludih 300 - 350 funti dnevno: http://jobs.perl.org/job/12830 - slicne cifre su bile i za BBC, Virgin (nesto oko cable modema) itd.

Cisto da spomenem kao mogucnost - mozda vama koji nikako da budete pozvani jednostavno CV ne valja?

I da ne bude zabune - ja imam dosta iskustva (freelance od 2003) - ali nisam (jos uvek) razvio neki cuveni service ili sta ti ja znam. Poradio na Linkedin profilu jesam, pojurio par freelance klijenata da mi napisu recommendation (koje sam odmah copy/paste u CV) i sl. Poceo da pisem open source code i stavljam na CPAN (centralno mesto za Perl kod). I ocigledno jesam sa samim Perl-om bocnuo nishu (niche in English), ne iz kalkulacije jer kada sam pocinjao sa Perl naravno pojma nisam imao kako stvari stoje ... Dakle slazem se i za to da je mnogo lakse kada nema jos 1000e drugih, istih kao vi.

Ali da generalizacija - to ne moze vise - svakako ne stoji. Danas mi drug rece da njegova sestra isto ide u NL, ceka je tamo posao - devojka je kozmeticar!

Sto se tice Holandije - bicca je spomenuo 30% tax - mislio je na "30% rule" gde strancima koji rade u NL i zadovoljavaju odredjene uslove (plata iznad X i sl) poresko odobri 30% tax free. Tek kada oduzmete 30% se na to racunaju porezi i doprinosi - pa to ispadne i vise "para" u vasem dzepu, posto je osnovica manja. Plate su u IT od nekih 3000+ Eura bruto - sto je ~2300+ neto - ja idem sa nesto vecom kao "senior" (30% ide naknadno na to - ako vam poresko odobri). Tih ~2300 pokriva stan (u Amsterdamu je to ~1200 Eura), racune (~100 Eura - nekada ukljucene u cenu stana), zdravstveno (80ak Eura za najosnovnije - to je bez zubara recimo), hranu (<150 nedeljno - to je razbacivanje)... itd. Racunica je za 2 osobe - trebalo bi i da pretekne malo. Na to racunajte prakticno 14 plata godisnje (bonus pred bozic i holiday allowance pred letnji odmor) - kao i to da vam od trenutka kada vam se odobri tih 30% tax free - neto deo povecava za ~500+ eura mesecno.

Stan moze da se nadje jeftinije - ali ne mnogo jeftinije - koliko za slicne pare (kada uracunate prevoz), a dosta dalje - nadjete vecu kucu i sl. sto se isplati ako imate klince recimo. Naravno tu je opcija deljenja kuce/stana sa nekime...

Naturalizacija (dobijanje drzavljanstva) je moguca posle 5 godina - traze da se odreknes drugog drzavljanstva - osim ukoliko to ne mozes (recimo morao bi da sluzis vojsku ili dugujes za poreze) ili bi time izgubio nasledstvo/imovinu (koliko sam cuo - nas zakon jos uvek ne dozvoljava da strani drzavljani imaju licnu imovinu u Srbiji).

I da - svi pricaju Engleski - radnici u pekari, na autobuskoj stanici penzioner od 60ak godina, porodicni doktori itd. Potpuno suprotno od recimo Italije ili Francuske. Naravno uvek je bolje nauciti jezik zemlje u kojoj zivite - makar dovoljno da se sporazumete osnovno i svakako potrebno za dobijanje drzavljanstva.
[ tdusko @ 06.09.2010. 12:05 ] @
@techcode

Svaka cast! Tebi i tvojoj devojci zelim puno uspeha u NL. Ovakvi postovi me ohrabruju da i dalje pokusavam i da ne odustajem.

Gledam ovo 1200 Eur za stan i nesto mi deluje preterano. Da li je stvarno Amsterdam toliko skuplji od Brisela? Imam druga tamo koji je vec 3 stana promenio i nikada nije placao stan vise od 600-700 Eur, dvosoban.
[ igor.vitorac @ 06.09.2010. 12:31 ] @
Citat:
tdusko

Gledam ovo 1200 Eur za stan i nesto mi deluje preterano. Da li je stvarno Amsterdam toliko skuplji od Brisela? Imam druga tamo koji je vec 3 stana promenio i nikada nije placao stan vise od 600-700 Eur, dvosoban.

Prosecna cena dvosobnog nenamestenog stana je oko 750-800 evra. Ovde se racuna dvosoban koji ima 2 spavace sobe. Mozda je tvoj drugar mislio na stan sa jednom spavacom sobom.
Kao i u svim vecim gradovima cena stana zavisi u kom delu grada zivis.

Kao sto su mnogi ljudi spomenuli, mnoge firme ne zele da se mnogo bakcu sa sredjivanje papira za nekog koji dolazi iz Srbije. Medjutim, ako posedujete speficnu specijalizaciju (znanje odgovarajuce tehnologije i alata), jednostavno ta prepreka vise nepostoji. Samo je pitanje vremena tj. papirologije u ministarstvu zaposljavanja i opstine.
Ima veliki broj firmi koji se bave IT consulting-om i njima je svejedno da li dolazis iz Srbije ili iz Indije. Bitno je da te dovedu kod nekog klijenta; ne pitaju za papirologiju. Samo moras da znas to sto se trazi i naravno da oni imaju interes da zarade.

[ tdusko @ 06.09.2010. 13:11 ] @
^ Ti stanovi u kojima je on ziveo/zivi imaju oko 50-60 kvadrata i imaju dnevnu, spavacu sobu, kuhinju i kupatilo. Znaci, sasvim dovoljno za dvoje da zive. E sad, da li je to po njihovim standardima garsonjera, jednosoban ili dvosoban mislim da nije bitno. Bitno je da dvoje mogu za 700-800 eur mesecno komotno da zive. Ja sam ukapirao da techcode prica o nekom takvom stanu za 1200 Eur u Amsterdamu pa sam zbog toga pitao u cemu je stos jer ja kao neko ko nije nikada bio ni u Briselu ni u Amsterdamu imam utisak da bi ta dva grada trebalo da budu slicna po skupoci zivljenja.
[ Brutalno dobro @ 06.09.2010. 13:44 ] @
Kod prvog dolaska, stan se iznamljuje iz oglasa, sto je 30-50% skuplje od stanova koji se iznajmljuju preko "zadruga" (u danskoj se to zove "boligselskaber", ne znam pandan za druge EU zemlje).
Prvi dolazak je uvek skup "bolan" - kasnije se upozna sistem i sve ide lakse "bezbolnije".
[ DaliborP @ 06.09.2010. 14:23 ] @
Citat:
tdusko:Gledam ovo 1200 Eur za stan i nesto mi deluje preterano. Da li je stvarno Amsterdam toliko skuplji od Brisela? Imam druga tamo koji je vec 3 stana promenio i nikada nije placao stan vise od 600-700 Eur, dvosoban.

Znas kako kaze Ilija Cvorovic u Balkanskom spijunu: Hoces da jedes, hoces da jebes a to kosta :)
[ techcode @ 06.09.2010. 19:37 ] @
Citat:
tdusko: @techcode

Svaka cast! Tebi i tvojoj devojci zelim puno uspeha u NL. Ovakvi postovi me ohrabruju da i dalje pokusavam i da ne odustajem.

Moze da se uzme stan u okolnim gradovima tipa Harlem, Amstemeleven (oba oko 30min tramvajem/busom od centra Amsterdama) ili Utrecht (malo dalje) - mada opet ne za tako male pare. Barem ja preko neta nisam uspeo da nadjem. Tamo su obicno veci stanovi/kuce pa cena ispadne slicna, racunajuci da onda prevoz dodje preko 100 Eura mesecno (i to za godisnju kartu).

Cena od 1200 eura je sa uracunatim racunima (gas, struja, voda, odnosenje smeca ... sto je oko 100 do 150 Eura mesecno), kao i odrzavanjem zgrade - koje zavisi od same zgrade i sl - ali recimo 50 do 100 Eura mesecno - kao i porezima koje placa vlasnik stana. I to je u centru - dakle Museumplein, Vondelpark i sl. sto je meni super posto bi odatle trebalo peske max 15 min do office.

Citat:
Brutalno dobro: Kod prvog dolaska, stan se iznamljuje iz oglasa, sto je 30-50% skuplje od stanova koji se iznajmljuju preko "zadruga" (u danskoj se to zove "boligselskaber", ne znam pandan za druge EU zemlje).
Prvi dolazak je uvek skup "bolan" - kasnije se upozna sistem i sve ide lakse "bezbolnije".

Koliko sam ja skapirao - preko zadruga se iznajmljuju stanovi koji max kostaju 500 - 600 Eura mesecno - ali tu postoje uslovi da ti je plata manja od X i sl. Sve ostalo je privatno ogranizovano - odnosno preko agencije koja posreduje.

To je sve iz druge ruke - kako sa neta, tako i od poznanika koji tamo zive ... Dace bog pa da za mesec, mesec i po - imam update sa informacijama iz prve ruke.

Uostalom evo pa pogledajte sami: http://amsterdam.en.craigslist.org/apa/
[ Brutalno dobro @ 06.09.2010. 20:01 ] @
@techcode

Cudno mi je da zadruge imaju ogranicenja, proveri ti to jos jednom.. koliko znam jedina losa strana iznajmljivanja preko zadruge je duga lista cekanja..
[ MilanMilan @ 08.09.2010. 15:48 ] @
Nekoliko ljudi ovde je pominjalo da su pocinjali kao konsultanti, pa me interesuje, sta to tacno znaci? Biti konsultant? Imao sam neke razgovore, rekose mi da je to tipa 60% kodiranje, 40% saveti, planiranje, itd - pa mi malo cudno zasto svi beze iz konsultantske koze, kad meni to deluje kao komplikovanije(a samim tim valjda i bolje placeno) od obicnog programiranja?
[ milanche @ 08.09.2010. 16:46 ] @
Citat:
MilanMilan: Nekoliko ljudi ovde je pominjalo da su pocinjali kao konsultanti, pa me interesuje, sta to tacno znaci? Biti konsultant? Imao sam neke razgovore, rekose mi da je to tipa 60% kodiranje, 40% saveti, planiranje, itd - pa mi malo cudno zasto svi beze iz konsultantske koze, kad meni to deluje kao komplikovanije(a samim tim valjda i bolje placeno) od obicnog programiranja?

U principu - konsultant je osoba koja nije stalno zaposlena u firmi, nego je zaposlena u firmi
kao spoljni saradnik, najcesce placen po satu, najcesce vezano za konkretan projekat za koji
je firmi potreban.

U legalnim okvirima konsultiranja postoji dosta prostora za razna scenarija u kojima i konsultant
i firma koja ga zaposljava moze naci vise raznih prednosti.

Skolski primer je kad kompanija XYZ ima projekat za koji je potrebna ekspertiza iz discilpine kojom
se firma prirodno ne bavi. U tom slucaju, firma nema prirodni interes da otvara novo radno mesto
na neodredjeno, nego, sasvim normalno, bira da za potrebe tog projekta plati kvalifikovano lice da
taj posao obavi (i nestane sa platnog spiska cim zavrsi posao). U tom modu zaposlenja, konsultant
obicno ne dobija ustaljene benefite firmi (zdravstveno osiguranje, stok opcije,...), ali je po pravilu
za to neko kratko vreme placen daleko iznad nivoa obicnog zaposlenog.

Postoji jos gomila nijansi i nekoliko razlicitih scenarija, sto zasluzuje citavu novu temu (koju nesto bas
nemam vremena da pokrecem, mada bi mozda trebalo, jer vidim tu i tamo da se gomilaju pogresne
procene o ovoj tematici).

U vecini slucajeva, o konsultantu mozes misliti slikovito kao o nekoj vrsti placenog profesionalca -
revolverasa, ronioca, hvataca divljih zivotinja,...

Odprilike ti je jasno da ta uloga ne odgovara svima, te da je vise prirodjena ljudima sa ogromnim
iskustvom, znanjem i oprobanim sposobnostima u nekoj delatnosti, a manje lezi pocetnicima u struci,
mladim ljudima na pocecima svega - karijere, porodicnog zivota, dolaska u novu zemlju...mahom
neprofilisanih, u profesionalnom pogledu nalik na sirom otvorene neispisane knjige.

...sto jos uvek ne znaci da se za konsultante uopste ne uzimaju upravo ti profili ljudi. Postoji veliki
broj agencija za zaposljavanje konsultanata, koje razlog za svoje postojanje imaju u 'rupama' u
zakonu o radu, kao naravno i u mogucnosti debele zarade, i najcesce zaposljavaju upravo mladje
strucnjake, mahom iz zemalja drugog i treceg sveta.
[ Brutalno dobro @ 08.09.2010. 18:55 ] @
@MilanMilan

Za razliku od IT tehnicara koji su iskljucivo usmereni na tehnicki deo posla, konsultant pokriva i deo koji se odnosi na sagledavanje problema, komunikaciju sa klijentom, predlog resenja, planiranje, implementaciju i testiranje. Verovatno ti ovo izgleda preobimno, ali u praksi to izgleda sasvim drugacije, uglavnom konsultant ne nastupa sam nego se preplice sa prodavcima, menadzerima, distributerima, tehnicarima i testerima. Zavisno od predlozenog resenja, vrlo cesto se desava da odredjene oblasti pokrivaju kosultanti koji su specijalizovani za te oblasti.

Ono sto se trazi od konsultanta je da poznaje posao od pocetka do kraja, uz ocekivanja da odredjene oblasti poznaje na nivou experta.
NAJBITNIJE je od svega da iza sebe ima uspesno izvedene projekte (tipa PROBLEM > RESENJE).

[ bicca @ 08.09.2010. 20:16 ] @
@techcode:

Evo ti jedan praktican savet, na osnovu iskustva mojih prijatelja koji zive u Holandiji. Pricas da ides sa devojkom, potrudite se da se vencate :) Nakon 5 godina tamo, neko od vas dvoje ce morati da se zrtvuje. Nikako nemojte odjednom oboje da aplicirate za holandsko drzavljanstvo (jos je daleko tih 5 godina, ali brzo prodje). Kad kazem da se zrtvuje, na osnovu zakona, neko od vas ce morati da se odrekne srpskog drzavljanstva i da preuzme holandsko. E onda to iskoristite, i ti ili zena (vec sam vas vencao :) ) aplicirajte tako da si ti ozenjen holandjankom (ili ako si ti prvi uzeo holandsko drzavljanstvo, ona udata za holandjanina). U tom slucaju, moze jedno od vas da ima dvojno drzavljanstvo, cisto ako vam zatreba ovde radi imovine.

PS> Stanovi u Amsterdamu su oko 1000 pa navise, zavisi od lokacije, da li je opremljen i sl. Mislim da su uracunati svi troskovi u to
[ Ivan Dimkovic @ 08.09.2010. 20:45 ] @
Kljucna razlika koja definise "konsultante" je metoda rada.

Konsultanti rade po projektu, ugovori su im na "odredjeno" i placa se po ucinku obicno (ili po projektu).

To je bitno drugaciji nacin rada od "obicnog" rada, gde se ima pozicija u firmi i radi za platu.

Ima i prednosti i mane, naravno... Medjutim, ljudima van EU je obicno jako tesko do nemoguce da odmah dobiju radnu dozvolu kao samostalni konsultanti... To se obicno moze raditi kasnije posle N godina stalnog zaposlenja za nekog poslodavca/poslodavce, kada se dobije stalna radna dozvola koja omogucava i samostalno zaposljavanje.

U svakom slucaju, biti samostalac je nesto sto nije za svakog. Nudi dosta sloboda, ali ima i svoje neizvesnosti.
[ MilanMilan @ 08.09.2010. 23:55 ] @
Hvala svima na odgovorima. Tako sam i ja nekako zamisljao tu poziciju, samo nisam imao dodira sa tim do sada.

Elem, moj slucaj je sledeci - vec neko vreme se spremam da aktivno krenem da saljem CV u par zemalja EU. Povremeno sam konkurisao na neke poslove, imao pozive, telefonske intervuje, prolazio u drugi krug, ali se nekako uvek zakucam u tu radnu dozvolu. Pritom sam najvise gadjao UK, zbog jezika i sestre koja zivi tamo. Sad mi se cini da su oni postali previse izbirljivi, tako da bas moras da budes neki car da bi otisao tamo.
Uglavnom, pre par dana mi je stigao rezultat IELTS testa, pa sam apdejtovao CV i aploudovao ga na Monster, sve u sklopu priprema da krenem aktivno da se prijavljujem(sto jos uvek nisam poceo, da ne ulazim sad u razloge).
*(ovaj uvod sam napisao zbog onih ljudi sto su pisali da im niko ne odgovara na prijave)

Uglavnom, juce me zove ta zenska iz Belgije, kaze, nasla moj CV na Monsteru(sto me je skroz zaprepastilo, jos ja uopste nisam sredjivao profil tamo, samo aploudovao CV), i kao super, zainteresovani, pa da zakazemo razgovor, koji smo i obavili danas, preko Skajpa, video call. U pitanju je firma koja zaposljava samo konsultante, i sad imaju nekog klijenta zbog kojeg bas i traze novog zaposlenog. Tako da sam ja stekao utisak da je to stalan posao u toj firmi, a ne po projektu. Razgovor je prosao dobro, sad cekam da ona predstavi mene tom klijentu, pa, ako on pristane, onda idem tamo na face2face razgovor(nadam se da ce oni da plate put). Ostalo je otvoreno pitanje plate, posto ja nemam pojma kakva je situacija po tom pitanju u Belgiji - ako neko zna, neka kaze, posto sam obecao da cu to da saznam do sledeceg razgovora. I ne samo to, zgodne bi bile sve dostupne informacije o doticnoj zemlji.

Sto se mana koje ste naveli vezano za poziciju konsultanta, ako sam dobro skontao, najveca mana je sto mu to dodje kao neka vrsta freelancera, tj. ako nemas koga da 'konsultujes', nema ni para. E sad, ako sam ja zaposlen u firmi koja se bavi time, tj. koja samo konsultante i zaposljava, onda kontam da mu to dodje kao stalan posao, sa sve zdravstvenim i ostalim zajebancijama? Moracu to da ih pitam. Ona mi rece da ce mi poslati njihove uslove rada, i koliko su oni spremni da placaju, tako da cu i tu videti o cemu se tacno radi.

S druge strane, ja sam uvek konsultanta(u bilo kojoj struci) zamisljao kao nekog velikog strucnjaka, sa tipa 20+ godina iskustva i mnogo znanja, koji daje savete i nadzire - a ja to svakako jos nisam, tako da sad tu postoji i pitanje mog samopouzdanja na toj poziciji. Mada nista nisam lagao u CVju, ako njima ne smeta, sto bi meni smetalo.

Uglavnom, meni je bitno da zapalim iz ove raspale zemlje, a kontam da ce mi mnogo lakse biti kasnije da nadjem posao ako budem radio kao konsultant u Briselu, nego kao programer u nekoj lokalnoj firmi u Srbiji, za koju niko u Evropi nije ni cuo.
[ kozbi @ 09.09.2010. 01:15 ] @
Ko hoce da ide za Holandiju a ne zna nista oko smestaja ili mu je skupo,moze ovde baciti pogled.

TRenutno po meni najeftiniji je grad Eidhoven a i sama geo lokacija je dobra u odnosu na ostale gradove.

Evo sobe za 215 evra.

http://eindhoven.xpatrentals.c...;rent_type=long&fixedbeds=

Ima i za sve ostale gradove,vidi levo meni.

Cene su tu od 250-300 evra sobe,ostalo kako koji,koliko para toliko muzike.
[ Machiavelli... @ 09.09.2010. 05:36 ] @
Stani covece, jesi li video cime se firma bavi? Cega konsultant? Postoji more oblasti gde postoje konsultanti i firme. Idi lepo na website firme i vidi cime se konkretno bave, kakve konsultantske usluge pruzaju. Vidi da li znas o toj materiji dovoljno, niko nece da trpi nekog ko ne zna posao.
Nije samo vazno dobiti posao, vazno je zadrzati ga.
[ milanche @ 09.09.2010. 06:11 ] @
@MilanMilan

Citat:
S druge strane, ja sam uvek konsultanta(u bilo kojoj struci) zamisljao kao nekog velikog strucnjaka, sa tipa 20+ godina
iskustva i mnogo znanja, koji daje savete i nadzire - a ja to svakako jos nisam, tako da sad tu postoji i pitanje mog samopouzdanja
na toj poziciji.

To i jeste izvorno znacenje, i onaj najprimarniji scenario u kojem konsultant operise.

Medjutim, u poslednje vreme, to nije i jedini scenario koji je primenjiv na svakodnevnu praksu konsultiranja.

Mislim da se u slucaju te firme iz Belgije radi o klasicnom slucaju firme kojoj je osnovna delatnost
snabdevanja trzista konsultantima. Moguce je da imaju ili deal sa nekom vecom firmom, ili da su
poznati pa kod njih svi svracaju kad im treba strucnjak na najam za krace vreme.

Poslovni model im je cesto da oni tebi daju puno zaposlenje i sve benefite stalnog radnog odnosa
(cak je moguce da mogu ako se dogovorite i da ti urade podrsku za imigrantske papire, sta god to
znacilo u Belgiji), a da zauzvrat od tvoje stvarne satnice skidaju vrlo dobar deo.

To jos uvek znaci da onim delom zarade koju tebi proslede mozes da budes vrlo zadovoljan. Takve
firme cesto znaju da ce biti retka sansa nekoga van lokalnog trzista radne snage da udje u igru,
kao i da ce to sto ponude biti sigurno bolja lova nego sto je takav neko imao pre toga, i u toj margini
je odprilike i njihov domen poslovne igre.

U svim ostalim aspektima posla, bices kao i svaki drugi programer/inzenjer/sta-li-si-vec-po-struci,
jedino sto su sanse da ces cesce menjati radno okruzenje, tj. firme za koje neposredno radis.

Radeci za takvu agenciju/firmu, izbeci ces najtezi deo konsultantske svakodnevice - trazenje novog
posla - neko ce to raditi za tebe, tako da vrlo moguce tu brigu neces brinuti.

Vrlo je verovatno da ces na kraju nedelje podnositi neku vrstu kartona sa evidencijom radnih sati
koje si proveo kod klijenata (sto inace full time zaposleni ne rade).

Sto se kvalifikacija tice:

Citat:
Mada nista nisam lagao u CVju, ako njima ne smeta, sto bi meni smetalo.

Dobar rezon. Firma odprilike zna nishu poslova za koji te targetuje, tako da ostavi njima da procene
da li si im dovoljno dobar. Naravno - bez obzira koliko god mislis da si dobar, kad dobijes taj (ili drugi)
posao, nemoj da dremas, nego se obazri oko sebe, vidi sta se trazi, i obavezno navali da ucis sve sto
vidis da ti treba a ne znas.
[ Brutalno dobro @ 09.09.2010. 07:35 ] @
@MilanMilan

Nemoj da te uplasi rec "konsutant" i tako je tumaci ko kako hoce i uvek je koriste kad ne mogu da nadju neku prikladniju rec. Iz opisa posla ces videti o kakvom se poslu radi.
Nemora da znaci da kosultant radi samo po projektu i samostalno, da je na terenu i da mu je posao neizvestan.. Ako firma im stalne klijente kojima pruza kosultantske usluge vrlo lako moze da te zadesi klasican kancelarijski posao.
Mislim da se ovo razlikuje od oblasti do oblasti... development, infrastructure, SAP... itd..
[ igor.vitorac @ 09.09.2010. 09:21 ] @

Consultant je, kako da kazem, vise marketinski termin, za iznajmljenog strucnjaka (programer, project manager, analyst...) . Firma koja te zaposljava te posalje na "misiju" kod klijenta na recimo 6 meseci. Ako si programer, to znaci da ides da budes consultant programer, tj. ides da radis kao programer u neku firmu u koju te tvoja maticna firma (kod koje si zaposlen) posalje. Consultant moze da ima godinu dana iskustava a moze da ima i 10+. Zavisi kako customer zahteva.

Dobra strana u Belgiji je ta, sto mora maticna firma da te zaposli za stalno (ili bar na godinu dana cini mi se) da bi ti dobio papire (jer si iz Srbije). Maticna firma mora da se potrudi da ti uvek imas angazman kod klijenata, inace ako hoce da ti da otkaz mora da te placa jos 2 meseca. A za to vreme ti mozes naci novi posao i srediti nove papire. Obrati paznju da je radna dozvola vezana samo za tebe i tvoju maticnu firmu. Ovde (u Belgiji) tesko mozes biti freelancer jer si iz Srbije, bar za pocetak. Mnogo je komplikovanije srediti da budes legalno ovde freelancer.

Ovde mozes naci informacije u platama:
http://compasdessalaires.references.be/

[ LET @ 09.09.2010. 09:45 ] @
@MilanMilan

Druze termin konsultant kod nas i na zapadu ocigledno ima razlicita znacenja.
Ljudi u IT industriji u Srbiji koji sebe nazivaju konsultantima ugalvnom su likovi sa 10+ godina iskustva i sa veoma uskom specijalizacijom u jednoj oblasti.
Napolju termin konsultant ima mnogo sire znacenje evo ti jedan primer iz jednog oglasa koji sam gledao skoro, u pitanju je oglas za poziciju Senior BI Technical Consultant u UK. Opis posla i uslovi su sledeci: At least 3 years experience scoping, architecting, and delivering Business Intelligence, and Data Warehouse solutions, including user interfaces... Ovo bi se u srpskoj kategorizaciji IT strucnjaka zvalo Senior Developer, ali na zapadu je to Technical Consultant.
[ Nenad Andrić @ 09.09.2010. 11:35 ] @
Srbiji nedostaju it strucnjaci
Eto, nema potrebe da idete iz Srbije. Za vas nema zime :) Ali izgleda da Srbiji niko drugi nije potreban
[ LET @ 09.09.2010. 12:49 ] @
Citat:
Nenad AndrićSrbiji nedostaju it strucnjaci
Eto, nema potrebe da idete iz Srbije. Za vas nema zime :) Ali izgleda da Srbiji niko drugi nije potreban

Druze nije stvar samo u zaposlenju, tacno je da IT strucnjaci u Srbiji relativno lako dolaze do posla, ja kada sam otisao iz prosle firme trebalo mi je celih 12 dana da pronadjem drugi (bolji) posao. Ali bolji posao nije jedini motivacioni faktor koji tera ljude iz ove zemlje. Ima nas kojima se do kraja smucila ova prljava, lazljiva i korumpirana zemlja, i zelimo da je napustimo bez obzira na cinjenicu da ovde relativno dobro zaradjujemo.
[ lelorinel @ 09.09.2010. 13:27 ] @
Citat:
LET: Ima nas kojima se do kraja smucila ova prljava, lazljiva i korumpirana zemlja, i zelimo da je napustimo bez obzira na cinjenicu da ovde relativno dobro zaradjujemo.

ne znam samo odakle vam ideja da na zapadu teku med i mleko. slazem se da je x puta bolje nego u srbiji, ali izjave tipa prljava i lazljiva zemlja su u svakom slucaju preterivanje. korupcije i birokratije ima svugde.
[ MilanMilan @ 09.09.2010. 14:21 ] @
Citat:
Machiavelli...: Stani covece, jesi li video cime se firma bavi? Cega konsultant? Postoji more oblasti gde postoje konsultanti i firme. Idi lepo na website firme i vidi cime se konkretno bave, kakve konsultantske usluge pruzaju. Vidi da li znas o toj materiji dovoljno, niko nece da trpi nekog ko ne zna posao.
Nije samo vazno dobiti posao, vazno je zadrzati ga.

Kao sto rekoh, ako su oni mene nasli i kontaktirali, onda im sigurno odgovaram. Sad, ja cekam da oni meni daju vise podataka o konkretnom poslu, pa da onda ja vidim da li i meni to odgovara.
I naravno da sam im precesljao sajt, ali ovo im je novi klijent, tako da to ne mora nista da znaci. ;)

Citat:
milanche: @MilanMilan
Dobar rezon. Firma odprilike zna nishu poslova za koji te targetuje, tako da ostavi njima da procene
da li si im dovoljno dobar. Naravno - bez obzira koliko god mislis da si dobar, kad dobijes taj (ili drugi)
posao, nemoj da dremas, nego se obazri oko sebe, vidi sta se trazi, i obavezno navali da ucis sve sto
vidis da ti treba a ne znas.

Naravno, znam da mi tek predstoji pravo ucenje. ;)
Sto se posla tice, ova sto sam pricao sa njom(titula joj je bila nesto tipa account manager, ona me je i nasla) mi rece da cu imati nekog consultant managera koji vodi sve konsultante i pomaze u usmeravanju u karijeri, etc., dok cu sa njom komunicirati oko klijenata, posto je ona zaduzena za njih. Tako da je to definitivno firma koja zaposljava konsultante. Takodje me je pitala za radnu dozvolu, ja reko da mi treba, ona kaze ok, tako da kontam da ce mi pomoci i oko toga. Ostaje pitanje plate, po ovome sto vi pricate, trebalo bi da ocekujem vise od proseka?

Citat:
igor.vitorac: Consultant je, kako da kazem, vise marketinski termin, za iznajmljenog strucnjaka (programer, project manager, analyst...) . Firma koja te zaposljava te posalje na "misiju" kod klijenta na recimo 6 meseci. Ako si programer, to znaci da ides da budes consultant programer, tj. ides da radis kao programer u neku firmu u koju te tvoja maticna firma (kod koje si zaposlen) posalje. Consultant moze da ima godinu dana iskustava a moze da ima i 10+. Zavisi kako customer zahteva.

Dobra strana u Belgiji je ta, sto mora maticna firma da te zaposli za stalno (ili bar na godinu dana cini mi se) da bi ti dobio papire (jer si iz Srbije). Maticna firma mora da se potrudi da ti uvek imas angazman kod klijenata, inace ako hoce da ti da otkaz mora da te placa jos 2 meseca. A za to vreme ti mozes naci novi posao i srediti nove papire. Obrati paznju da je radna dozvola vezana samo za tebe i tvoju maticnu firmu. Ovde (u Belgiji) tesko mozes biti freelancer jer si iz Srbije, bar za pocetak. Mnogo je komplikovanije srediti da budes legalno ovde freelancer.

Ovde mozes naci informacije u platama:
http://compasdessalaires.references.be/

Kul, neko iz Belgije. :)
Prokrstarih juce malo netom, videh da je radna dozvola vezana za poslodavca. Al dobro, to je i ocekivano. Kao sto rekoh gore, ako me zaposle, definitivno cu da uzimam(tj. da probam da uzmem) radnu dozvolu. Za ovo placanje 2 meseca ako dobijem otkaz - jel to vazi za bilo koju firmu, posao, radnu dozvolu?

Sto se plata tice, ovaj sajt je malo mnogo uopsten - od zanimanja se bira tipa 'Computers'. :) Izaslo mi na kraju 2853e bruto.

Jel ti radis u ITju u Belgiji?

Citat:
LET: @MilanMilan

Druze termin konsultant kod nas i na zapadu ocigledno ima razlicita znacenja.
Ljudi u IT industriji u Srbiji koji sebe nazivaju konsultantima ugalvnom su likovi sa 10+ godina iskustva i sa veoma uskom specijalizacijom u jednoj oblasti.
Napolju termin konsultant ima mnogo sire znacenje evo ti jedan primer iz jednog oglasa koji sam gledao skoro, u pitanju je oglas za poziciju Senior BI Technical Consultant u UK. Opis posla i uslovi su sledeci: At least 3 years experience scoping, architecting, and delivering Business Intelligence, and Data Warehouse solutions, including user interfaces... Ovo bi se u srpskoj kategorizaciji IT strucnjaka zvalo Senior Developer, ali na zapadu je to Technical Consultant.

Da, primetio sam. Cak sam vidjao i da ljudi u regruterskim agencijama sebe nazivaju konstultantima. Zanimljivo.

Citat:
Nenad AndrićSrbiji nedostaju it strucnjaci

How yes no. Neka pogleda malo infostud, i broj poslova tamo u zadnjih par meseci. I ne samo broj, vec i kvalitet onoga sto se nudi.
Verujem ja da je njemu lepo ovde, da lepo zaradjuje, itd. Ali ja odoh, cim nadjem nesto preko.
[ Shadowed @ 09.09.2010. 21:43 ] @
Citat:
lelorinel: ne znam samo odakle vam ideja da na zapadu teku med i mleko. slazem se da je x puta bolje nego u srbiji, ali izjave tipa prljava i lazljiva zemlja su u svakom slucaju preterivanje. korupcije i birokratije ima svugde.

Mali deo ljudi koji hoce da odu u inostranstvo misli da tamo teku med i mleko. Velika vecina hoce da ode samo zbog tih x puta.
[ Izvoljski @ 10.09.2010. 00:00 ] @
ja sam radio kao Technuical Consultant jedno vreme. Tj radio sam kao tehnicar na odrzavanju telefonske i kompjuterske mreze medjutim bilo je na odredjeno. Ja mislim da rec Consultant par u mom slucaju trebala da naglasi da to nije osoba stalno primljena kao npr staff (vec neko u prolazu). Sad on moze bit privremeno primljen ili pak placen kao saradnik ili moze imati i sopstvenu firmu kao napr slobodni profesionalac pa da radi za neku firmu, a ovi mu fakturisu uslugu.
[ techcode @ 10.09.2010. 00:09 ] @
Imigraciono procesiralo zahtev - zakazali za sledecu nedelju u Ambasadi da predamo pasose :)

Citat:
Evo ti jedan praktican savet, na osnovu iskustva mojih prijatelja koji zive u Holandiji. Pricas da ides sa devojkom, potrudite se da se vencate :) Nakon 5 godina tamo, neko od vas dvoje ce morati da se zrtvuje. Nikako nemojte odjednom oboje da aplicirate za holandsko drzavljanstvo (jos je daleko tih 5 godina, ali brzo prodje). Kad kazem da se zrtvuje, na osnovu zakona, neko od vas ce morati da se odrekne srpskog drzavljanstva i da preuzme holandsko. E onda to iskoristite, i ti ili zena (vec sam vas vencao :) ) aplicirajte tako da si ti ozenjen holandjankom (ili ako si ti prvi uzeo holandsko drzavljanstvo, ona udata za holandjanina). U tom slucaju, moze jedno od vas da ima dvojno drzavljanstvo, cisto ako vam zatreba ovde radi imovine.

PS> Stanovi u Amsterdamu su oko 1000 pa navise, zavisi od lokacije, da li je opremljen i sl. Mislim da su uracunati svi troskovi u to

Znam za to oko odricanja drzavljanstva - ali kad si bas spomenuo "radi imovine" - predvideli su Holandjani da ukoliko bi odricanjem od tog drugog drzavljanstva izgubio nasledstvo/imovinu, ili iz nekog drugog razloga nisi u mogucnosti (morao bi da prvo odsluzis/otkupis vojsku ili sl) - onda te ne forsiraju da se odreknes.

I mada sam na par mesta cuo od ljudi (i na par mesta procitao na internetu) to da stranac ne moze da bude vlasnik nepokretnosti u Srbiji - ne vidim zasto ne bi mogao - tj nisam uspeo da nadjem neki zakon koji to zabranjuje.

Ustvari, moja majka kao vlasnik stana je poreski obveznik - I kako se to onda regulise posto da bi se odrekao drzavljanstva R. Srbije - trebas da izvadis potvrdu da nisi poreski obveznik - sto kao vlasnik stana ti jesi ...?

Drugo - ja sada bas gasim Preduzetnicku Radnju - racunam da mi je bolje da tih pausalnih ~200 eura uplacujem u privatno penziono (tj one kombinacije stednja/osiguranje zivota i sl). Tada isto ne bi mogao da dobijem potvrdu da nisam poreski obveznik - a ako radnja nesto radi stvarno - moglo bi da se dokaze da bi time izgubio novac i sl. Mozda ne bi bilo lose da ostavim radnju - samo da pauziram (al to je max godinu dana) ... Nikad se ne zna :)

Jel postoji neki drugi razlog zbog kojeg bi mozda hteo da zadrzim dvojno drzavljanstvo - jedino mi na pamet pada da bi ako imam samo Holandsko morao da uzimam vizu za duzi ostanak u Srbiji?

A za cenu stana u Amsterdamu znam - cak sam spreman da platim i koji euro vise ako bi mogao peske na posao :) Museumplein, Vondelpark i sl su blizo :D To cu videti kada odem tamo, emailom ne vredi dok ne mozes licno da odes i pogledas stan i sl.
[ Isak666 @ 10.09.2010. 00:20 ] @
Ne znam kojim zakonom je regulisan posed za strana lica, ali znam da im je to omoguceno nakon neke izmene od ne znam ni ja kad.
Mislim da postoji neki limit za poljoprivredna zemljista, ali nisam siguran.
[ Slobodan Miskovic @ 10.09.2010. 07:00 ] @
U Bugarskoj je to regulisano tako da stranac moze biti vlasnik nekretnine ali ne moze biti vlasnik zemljista. Drugim recima mozete kupiti stan ali kucu sa placem ne. Pretpostavljam da je to preuzeto od neke EU drzave clanice jer je vecina zakona samo prevodjena i usvajana...
[ uerceg @ 10.09.2010. 07:05 ] @
Da li strani drzavljani mogu da kupe nepokretnost u Srbiji?

Strani državljani mogu da kupe nepokretnost u Srbiji po principu reciprociteta njihove zemlje sa Srbijom. U vezi sa ovim pravnim pitanjem, u slučaju da ne postoji reciprocitet, mora se tražiti saglasnost Ministarstva pravde. Proces dobijanja saglasnosti traje oko 30 dana. Reciprocitet postoji skoro sa svim zemljama evropske zajednice, Amerikom, Kanadom, Australijom, Kinom, Rusijom, i još 30-tak zemalja. Strani drzavljani koji nisu prijavljeni u zemlji da rade, ne mogu da podignu stambeni kredit u Srbiji.

Položaj stranih državljana u kupoprodajnom poslu

Strani državljanji, fizička lica, shodno našim pozitivnim propisima, mogu otudjivati nepokretnosti i sticati pravo svojine kao i domaća lica, uz uslov da sa državom čiji su državljani postoji reciprocitet (uzajamnost). Republika Srbija ima zaključene bilateralne ugovore sa većinom zemalja, tako da strana fizička lica ugovore o kupoprodaji mogu zaključivati i overavati bez ikakvih dodatnih dozvola, odnosno, bez ograničenja. Strana pravna lica koja obavljaju svoju poslovnu delatnost na teritoriji Republike Srbije mogu sticati svojinu na nepokretnostima koje su im potrebne za obavljanje tih delatnosti, naravno, uz uslov postojanja reciprociteta.
Ukoliko uzajamnost sa državom stranog lica ne postoji, može se od nadležnog državnog oragana zatražiti mišljenje o tome da li je kupoprodaja moguća ili ne.
Sudski službenik koji radi na overi ugovora može odbiti overu ugovora koji je napisan na srpskom jeziku i zatražiti tekst ugovora na jeziku stranog državljanina, overen od strane sudskog tumača, ukoliko utvrdi da strani državljanin ne govori i ne čita srpski jezik.
Strana pravna i fizička lica moraju od nadležne Poreske uprave preuzeti poreski identifikacioni broj (PIB), a kako bi mogli da regulišu poreske obaveze pri prodaji nepokretnosti, odnosno, porez na imovinu kada nepokretnost kupuju.
Dakle, osim ograničenja koje se ogleda u uzajamnosti, drugih razlika u odnosu na domaća lica nema. Pitanje ostvarivanje prava na prijavu prebivališta i boravišta ili pravo na državljanstvo, nije u vezi sa pravom na sticanje svojine i sa ovim ga ne treba mešati.
[ techcode @ 10.09.2010. 07:17 ] @
Citat:
Osnivač radnje
Osnivač radnje je fizičko lice (domaće ili strano). Jedan osnivač može registrovati samo jednu radnju ali delatnost radnje se može obavljati na više lokacija (izdvojene poslovne jedinice/prostorije).

Dakle i to nema veze - samo me ne bi cudilo da se to toliko zakomplikuje da bi morao da ugasis, pa otvoris radnju kao strani drzavljanin.
[ igor.vitorac @ 10.09.2010. 08:37 ] @
Citat:
MilanMilan: Prokrstarih juce malo netom, videh da je radna dozvola vezana za poslodavca. Al dobro, to je i ocekivano. Kao sto rekoh gore, ako me zaposle, definitivno cu da uzimam(tj. da probam da uzmem) radnu dozvolu. Za ovo placanje 2 meseca ako dobijem otkaz - jel to vazi za bilo koju firmu, posao, radnu dozvolu?

Sto se plata tice, ovaj sajt je malo mnogo uopsten - od zanimanja se bira tipa 'Computers'. :) Izaslo mi na kraju 2853e bruto.

Jel ti radis u ITju u Belgiji?

Radna dozvola je vezana za poslodavca i poslodavac je taj koji mora da ti je sredi, a ne ti.
Otkazni rok od 2 meseca je za employment type zaposlenja i takav je po zakonu. Ovde vazi princip da ako ugovor nije u skladu sa zakonom, primenjuje se zakon.

Sto se pomenute izkalkulisane plate tice, to je u principu malo ako imas familiju. Ako si neozenjen onda moze da prodje za pocetak. Imas na istom sajtu i link za BRUTO-NETO kalkulaciju. Mislim da ti je neto za taj iznos ~1600 (ako si neozenjen) tj. ~1900 (ako imas zenu i/ili dete koje izdrzavas). Naravno neto zavisi i od ostalih beneficija koje dobijas (car, meal tickets, ... ).

[ MarkoBalkan @ 08.10.2010. 21:48 ] @
@techcode

jesi u nizozemskoj?

jer vidim da imaš rs još uvijek??!!
[ tdusko @ 17.10.2010. 15:32 ] @
Jel ima nekog iz Poljske?

Jedna firma mi je ponudila zaposlenje software developer-a u jendom manjem gradu u Poljskoj. Pre nego sto kazem "neka hvala", pogledao sam prosecne plate za istu struku tamo i iznenadio sam se da je neto mesecno 1600 eur. Zna li neko da li je to tacan podatak? Kontam da tamo ne moze biti skuplji zivot nego u BG, nema sanse tako da tih 1600 deluje bas fino iz ove perspektive. Ako neko ima neka iskustva sa Poljskom bio bi zahvalan da napise koju.

Hvala
[ Branko Santo @ 17.10.2010. 18:59 ] @
1600e je poprilicno za Poljsku.
Imam dva Poljaka u stanu i oni ne zele da prelaze iz IBM Brno u IBM Wroclaw zato sto su plate nize tipa 20%.
[ tdusko @ 17.10.2010. 20:27 ] @
Tamo gde sam ja nasao tu statistiku pisalo je da je prosek plate developera u Ceskoj 1400, a u Poljskoj 1600
[ vukad @ 18.10.2010. 12:15 ] @
Moj ortak koji je bio na intervjuu u Nokia-Siemens Networks development centru u Wroclaw-u negde pocetkom godine. Njemu su nudili nekih 1300 neto. Taj prosek od 1600 neto je mozda za neke senior, team leader pozicije. I ja sam se premisljao svojevremeno oko jedne pozicije u Wroclaw-u, ali na kraju nisam otisao na intervju. Pogledaj trecu stranu ovom pdf-u http://www.grafton.pl/download...per2010_FINAL-noblankpages.pdf, plate navedene tamo se slazu sa mojim informacijama (obrati baznju da su to bruto plate).
[ tdusko @ 18.10.2010. 14:55 ] @
^Hvala za pdf.

Ove cifre su smesno male. Ja sam nasao neku tabelu na ovom sajtu http://www.jobs.westeastcafe.e...monthly-net-salary-Poland.html koji izgleda nema veze sa zivotom.
[ DaliborP @ 18.10.2010. 22:38 ] @
Kako vam samo Poljska pala na pamet, zar ste toliko ocajni?
Razumem da hocete da idete iz Srbije, ali gde bas Poljska... Bar Ceska :)
[ Branko Santo @ 19.10.2010. 08:32 ] @
Lose ti je rezonovanje Dalibore.
Ja bih manje-vise isao u bilo koju pristojno organizovanu zemlju za dobru platu pa ako treba i na Island.
[ tdusko @ 19.10.2010. 11:58 ] @
Poljska nije Nemacka ali je ispred Srbije toliko da je necemo stici verovatno nikad.
[ DaliborP @ 19.10.2010. 12:34 ] @
Mora da se salite. Poljska je samo politicki stabilnija od Srbije ako i toliko, i oni imaju retarde na vlasti.
Standard je slican, malo bolji i to je otprilike to.
E sad ako vam je to razlog za emigraciju samo napred. Meni nikad ne bi palo na pamet da idem u Poljsku iz Beograda.
[ Branko Santo @ 19.10.2010. 12:41 ] @
1) Beograd != Srbija
2) Poljska je mnogo vece trziste samim tim i interesantnija za nekog ko hoce da zaposli mnogo ljudi tako da nema prepreke jezika
3) Oni su u EU
4) Ko u Srbiji ima obezbedjeno stambeno pitanje i ~1200 + supruznik ~600 nema nikakvog razloga da ide u zemlje tipa Ceska/Poljska osim ako im je mentalno dozlogrdilo
[ DaliborP @ 19.10.2010. 12:48 ] @
Pa ako neko iz ostatka Srbije hoce nesto bolje onda radije nek se preseli u Beograd, a ne Poljsku. Isto ce proci a bice u svojoj drzavi.
Veliko trziste je i Rumunija, takodjer u EU pa sto niko ne pita za emigraciju u istu? Verujem da su plate slicne kao u Poljskoj kao i politicka situacija.

Mislim ok, svako ima svoje misljenje samo mi je neverovatno da pored toliko modernijih zemalja sa boljim standardom/zivotom neko na kraju krajeva razmislja o Poljskoj. Ali opet, sve je za ljude.
[ Branko Santo @ 19.10.2010. 13:01 ] @
Evo ja sam imao sasvim fine ponude u BG i za manje vise iste pare presao u Brno.
Svetska firma, normalan grad od ~400.000 ljudi.
U Beograd idem samo kad me muka natera, ko bi normalan zeleo da zivi u BG?
[ serbolicious @ 19.10.2010. 13:27 ] @
@Branko

Slazem se sa tobom! Iz iskustva tvrdim Beograd uopste nije grad u kome moze lepo da se zivi. Smesno mi je kada neko uporedi Beograd i Prag ili Beograd i Budimpestu! Shvatam da svi najvise vole mesto gde
su odrasli - to je normalno - ali ipak treba biti realan. Beograd ima neke lepe delove i lepe strane ali objektivno gledano je ruzan i prenatrpan grad!

Ljudi misle da su Ceska, Poljska i Slovacka iste one zemlje o kojima su nam roditelji pricali - siromasne i zatvorene. Ne, to su sredjene zemlje, prepune turista, lepih gradova i sa mnogo vise prilika za lep zivot i posao nego
u Srbiji. Srbija je danas na dnu! I mislim da se najcesce desi da ljudima "mentalno dozlogrdi" zivot u Srbiji pa se odluce da odu bilo gde! Dzaba ti mnogo para kada ti ne mozes da vozis dobar auto po rupama u Srbiji,
niti mozes da napredujes na poslu i postignes nesto.
[ Isak666 @ 19.10.2010. 13:34 ] @
Off:
Poljska je stvarno lepa zemlja.
Vizuelno je svetlosnu godinu ispred Srbije, a bogami i od Rumunije (mada sam video samo Temisvar i to malo do njega).
I sredjena je za jednu istocnoevropsku zemlju.

[ elmagico @ 19.10.2010. 13:34 ] @
Pa nije emigracija samo pitanje vezano za pare, vec i za buducnost samog coveka koji emigrira i njegove porodice. Jel moze neko da mi kaze kakva buducnost ceka Srbiju, (nemogu predsednik i premijer da se dogovore koju laz da koriste da li srbije ulazi po Bokiju 2016 ili po Mirku 2014 u EU) i mi hocemo nesto da pricamo o buducnosti Srbije.
[ smark @ 19.10.2010. 15:50 ] @
Ne bih se slozio da ako imas stan u Srbiji + dobar posao da na primer Ceska/Prag ne mogu da budu privlacna destinacija. Za dobre strucnjake plate su primamljive i ni malo naivne.
Da ne govorim o tome da je Prag dosta sredjeniji od Beograda. Pocevsi od gradskog prevoza pa do kulturnih desavanja, opustenijeg zivota itd... Ostatak Ceske je po pitanju standarda jako slab, osim vecih gradova, tako da se emigracija u neki manji grad svakako ne isplati.
[ Slobodan Miskovic @ 19.10.2010. 15:55 ] @
A ako imas ili planiras da imas decu? :) Nije bas sve tako jednostavno...
[ smark @ 19.10.2010. 16:04 ] @
Nije toliko komplikovano. Poznajem bracni par koji je ovde u Pragu dobio dete. Drugi par iz Srbije ima dete koje je sada krenulo u skolu. Deluje nezgodno, ali zapravo i nije toliko strasno, bar ovi ljudi koje ja poznajem nemaju neke probleme, ili se nesto i ne zale :)
[ Slobodan Miskovic @ 19.10.2010. 16:18 ] @
Veliki su problemi, jer dete ako se rodi tamo mora da vadi sve papire kao i roditelji a kad dodje vreme za obdaniste i skolu tu je stvar izbora roditelja ali zele da im deca govore maternji jezik Ceski :) ne znam kako zamisljas da dva roditelja rade po 12h na dan (9h radno vreme sa pauzama + putovanje do posla i nazad) a da imaju dovoljno vremena za dete....
[ smark @ 19.10.2010. 16:27 ] @
Papiri se zavrse, jeste da je cimanje ali da se zavrsiti.
Jezik moze da bude problem. Ne znam kako deca prihvataju dvojezicnu sredinu. Ali, opet ima dosta takvih slucajeva tako da verujem da nije neki veliki sters, osim ako ne dodjes sa starijim detetom... Ovo je sada samo nagadjanje.
Nije bas da se radi 12h na dan :) Ja odlazim od kuce u 8:30 i vracam se u 18:30, tako da nije bas 12h :). U svakom slucaju jedan od roditelja bi ostajao sa detetom, ali i da zivis u BG-u, ili bilo gde drugde, ista situacija bi bila, osim ako neces da uposlis roditelje da cuvaju dete.
[ Slobodan Miskovic @ 19.10.2010. 16:34 ] @
Naravno da se sve moze zavrsiti, to uopste nije pitanje vec da li je vredno cimanja i zivaca.

Sto se tice cuvanja to zaista moze da bude problem zbog nedostatka jednog dela para zbog rada samo jednog partnera pa sve zavisi od tebe i tvog posla. A naci zenu koja ce da ti cuva dete u stranoj zemlji je zaista nocna mora :)
[ smark @ 19.10.2010. 16:45 ] @
Da, slazem se. Moj utisak je da prvih 3-6 meseci od dolaska moze da bude jako nezgodno i neprijatno. Kako vreme prolazi tako ti postaje sve lakse i lakse i onda posle nekog vremena se osecas skoro kao kod kuce. Bar je tako moje iskustvo, sto ne znaci da ce tako svima da bude.
Onda, kada dodjes do tog nivoa da ti ta strana zemlja u koju si dosao i nije vise tako strana, stvari postaju dosta lakse. Zato mozda te probleme koje si ti opisao ja i ne dozivljavam kao neke velike probleme.
[ Slobodan Miskovic @ 19.10.2010. 16:47 ] @
Slazem se. Ja sam vec 3 godine van Srbije i dosta mi je lako, nema nikakvog nerviranja osim onog kog bi bilo i u Srbijici :)
[ DaliborP @ 20.10.2010. 02:12 ] @
Ubedili ste me. Poljska je zemlja iz snova.
Sjajna buducnost, perspektiva i sigurna politicka vlast.

Mislim jeste da je lose u Srbiji ali zar ste toliko ocajni.

Citat:
Evo ja sam imao sasvim fine ponude u BG i za manje vise iste pare presao u Brno.

Ja ovde ne pricam o Brnu, niti Pragu, niti Ceskoj vec o Poljskoj koju ljudi ovde predstavljaju kao sredjenu drzavu koja je svetlosnu godinu iznad Srbije, sa velikim trzistem, prelepim gradovima i gomilom turista gde covek prosto pozeli da zasnuje porodicu i provede buducnost.
Valjda je zato tolika navala stranaca u Poljsku, nije nego.
[ srndach @ 20.10.2010. 08:30 ] @

... vecita dilema ...
Mozda za temu emigracija DA ili NE ...
U svakom slucaju, problemi koji se javljaju kad se u celu pricu ukljuci i porodica, jesu nesto sto se ne sme i ne moze zanemariti ...

Vecina ode solo, i dok su mladi pa se i lakse naviknu.
Kako izgleda kad neko sa 30+ i porodicom, zeli napolje ?

Kakva su vasa iskustva ?
Juce sam negde procitao da NEmacka, ako zeli da odrzi ovaj standard, mora da uvozi IT i ne samo IT nego uopste visoko obrazovan kadar ...
Nesto sto je trebalo i BlueCard da omoguci ...
[ Isak666 @ 20.10.2010. 10:33 ] @
Citat:
DaliborP: Ubedili ste me. Poljska je zemlja iz snova.
Sjajna buducnost, perspektiva i sigurna politicka vlast.

Mislim jeste da je lose u Srbiji ali zar ste toliko ocajni.

Ja ovde ne pricam o Brnu, niti Pragu, niti Ceskoj vec o Poljskoj koju ljudi ovde predstavljaju kao sredjenu drzavu koja je svetlosnu godinu iznad Srbije, sa velikim trzistem, prelepim gradovima i gomilom turista gde covek prosto pozeli da zasnuje porodicu i provede buducnost.
Valjda je zato tolika navala stranaca u Poljsku, nije nego.

Vizuelno je svetlosnu godinu ispred Srbije.
Sredjena je za jednu istocnoevropsku zemlju.
Tako i rekoh http://www.elitesecurity.org/t407126-6#2719976

Hint: http://www.google.rs/images?hl...ab=wi&biw=1280&bih=634

Nije skup put do Poljske, mozes se i sam uveriti.
[ igor-ch @ 21.10.2010. 06:56 ] @
Citat:
smark: Da, slazem se. Moj utisak je da prvih 3-6 meseci od dolaska moze da bude jako nezgodno i neprijatno. Kako vreme prolazi tako ti postaje sve lakse i lakse i onda posle nekog vremena se osecas skoro kao kod kuce. Bar je tako moje iskustvo, sto ne znaci da ce tako svima da bude.
Onda, kada dodjes do tog nivoa da ti ta strana zemlja u koju si dosao i nije vise tako strana, stvari postaju dosta lakse. Zato mozda te probleme koje si ti opisao ja i ne dozivljavam kao neke velike probleme.

Upravo tako! Moram jos da dodam da se sa navikavanjem na "stranu" zemllju, covek sve vise odvikava od Srbije: pocinju da smetaju komplikovane salterske procedure, smece, los benzin, spor internet, rupe na putu, zavidne komsije...
Jednom recju, postanes stranac u rodjenoj zemlji!
[ elmagico @ 21.10.2010. 07:04 ] @
Sto bi se reklo " Nije tesko navici se na bolje"
[ ml01172 @ 01.11.2010. 16:41 ] @
Pročitah 8 strana ove teme i ne nađoh odgovor na svoje pitanje. Ustvari, nađoh djelimično.

// MOJ PROFIL - NIJE NEOPHODNO PROČITATI
Živim u BG i dobar sam programer (ne onaj "mega-giga stručnjak", kakve su ovdje spominjali, ali prilično dobar). C/C++, Qt, network, threading, programiranje u Linuksu/Juniksu (odnosno pajpovi, soketi, fifoi, procesi, forkovi, dijeljenja memorija, međuproc. komunikacija...), sveukupno 3 godine radnog iskustva u ovom polju, a PHP znam odlično i imam radno iskustvo od 1 godine, JavaScript, HTML/CSS, mislim glupo je, ali naravno sve se to podrazumijeva... Tu su još raznorazni programski jezici u kojima nisam pretjerano stručan (Python početnik, Bash skripting, AWK, Pascal, Delphi, ...) Pisao sam servise, imitirao Apache i s njim u pozadini komunicirao, poznajem protokole, HTTP, TCP/IP, ... Baze naravno, 3 godine u Postgresu, oduvijek MySQL, radio sam u banci 4 mjeseca kao IT, pa se upoznao sa MSSQL-om i djelimično .NET/C# itd. Radio sam i 8 mjeseci u banci - ali ne kao IT - nego u odjeljenju organizacije, kao službenik, upoznao sam se sa njihovim procesima, radio sam dokumentaciju itd... Sve ovo u Beogradu... Pravio sam parsere u Lexu pa napravio ikiprev.com :) za prevođenje ekavice/ijekavice itd. Kačio sam projekte na SourceForge (potražite USB barcode driver for Linux), pravio sam sajtove za pare, FB aplikacije, jednostavne J2ME aplikacije, Java aplete, držao sam stotine časova programiranja svojim kolegama na faksu... E, da, matematički faks u Beogradu.
// KRAJ "PROFILA"

Da ne davim dalje, nabrajam konkretne pojedinosti radi ukupne ilustracije, kako biste mogli otprilike procijeniti da gdje se u skali od onih "jedan u milion" do onih "šljakera-kodera" nalazim, da biste znali da li čovjek mog profila može imati šansu da ostvari ono što vas pitam ispod, i da li bi se neko u nekoj firmi za pristojnu platu za mene tako iscimao, ako je cimanje neophodno. Engleski znam odlično, izgovor, pisanje i gramatiku, Englezi su mi komentarisali da su mislili da sam iz neke engleske govorne zone (ne iz njihove, akcenat bi prepoznali, ali ono kao). Ruski znam "onako", ali sam ga učio i mogao bih ga lako doučiti.

PITANJE. E sad. Ne bih nikako išao bez svoje djevojke, koja je diplomirani pedagog (univerziteta u BG). Tu nastaje problem. I to je moje pitanje. Da li postoji način da relativno bezbolno odemo i djevojka i ja u neku zemlju na Zapadu, tako što bih se prvo ja zaposlio, a potom kakve su šanse da se ona zaposli u nekoj administraciji, nekom drugom poslu, šta znam. Negdje gdje može engleski da se koristi, šta znam :-/ Pitamo ovo zato što vjerujemo da ona nigdje tamo ne može raditi kao pedagog, jer anglosaksonci za tu struku ni ne znaju (kod njih je valjda dječiji psiholog), a svejedno ne vjerujem da bi zaposlili bilo koga u svojoj školi ko se nije tu rodio i poznaje kulturu te zemlje vrlo dobro. Ona je bila dobar matematičar u školi, išla je na takmičenja, ima završen kurs početnog krojenja/šivenja, poznaje engleski prilično dobro, rad na kompjuteru, hoću reći mogla bi štošta da radi i nauči da radi. Ono što nas, međutim, muči je to što ne bismo da prođemo kroz nekakvih 5 godina razdvojenosti, ona u Srbiji, ja tamo, pa proces spajanja itd. Suviše je traumatično i bolje onda da ovde nastavim da radim za 1000 i kusur evra, a ona da nastavi da se nada da seljaci što dođoše iz pećina direkt u skupštinu ukinu korupciju i da ona konačno može ovdje naći posao pedagoga za koji je studirala i bila dobar student.

Vidjeh da je jedan dečko otišao s djevojkom u Holandiju, pa bih volio čuti šta je ona tamo našla kao posao i kad/kako je došla poslije njega itd. tj. kako to otprilike sve izgleda. Govorim o Evropi, premda US/Canada mogu doći u obzir ako bi procedura bila znatno jednostavnija.

Hvala unaprijed i baš mi je drago da je ova tema još svježa, da ne moram otvarati novu.
[ LET @ 02.11.2010. 13:18 ] @
Druze ako si procitao prvih 10ak tema iz Vodiča za emigraciju znas otprilike na koji nacin mozes da pokusas da odes preko.
ALI
Ja mislim da devojku neces moci da povedes sa sobom tek tako, moraces pre toga da se uclanis u druzinu prstena (da se ozenis). Sve ljude za koje ja znam da su otisli, morali su prvo da se vencaju da bi mogli svog partnera da povedu sa sobom. Nebitno koja je zemlja u pitanju.
[ ml01172 @ 03.11.2010. 11:57 ] @
Znači kako - vjenčamo se ovdje, ja probam da nađem zaposlenje prijeko, ako ga nađem i odem imaću legalno mjesto boravišta i prijavljen boravak, nakon čega mogu svoju suprugu da ... pozovem odande? Ili pošaljem pismo garantno? Ili kako to ide? Šta onda ona tad može? Da dođe da živi kod mene tri mjeseca i traži posao i sama? Ako ne nađe, a istekne 3 mjeseca, onda mora nazad? Te stvari me zanimaju, u praksi šta će bude i konkretno. Hvala! Zanima me i u kojoj zemlji su zakoni najmanje strogi tako da možemo bez većih problema tamo da pokušamo sve ovo...
[ Branko Santo @ 03.11.2010. 12:07 ] @
Diskutovano na temi http://www.elitesecurity.org/t...rad-muza-zene-jednog-imigranta
[ LET @ 03.11.2010. 12:14 ] @
Ovako
Vencate se ovde standardno. Ti nadjes neki posao preko tj obezbedis sebi boravisnu/radnu vizu za tu zemlju. Tvoja supruga (i deca) imaju pravo da se tebi pridruze na osnovu pravila o spajanju porodice. To je regulisano i svim evropskim zemljama i smatra se jednim od bitnih ljudskih prava. U nekim zemljama tvoja porodica moze da podje sa tobom odmah a u nekim se to ceka nekoliko meseci (to zavisi i od tipa vize koji dobijes). U svakom slucaju ako ti dobijes stalni boravak (ili radnu vizu na duze veme npr 2-5 god) tvoja porodica ima pravo da dobije stalni boravak za isto to vreme po pravilima spajanja porodice.
E sad sto se rada tice nisam siguran, to opet zavisi od tipa vize i regulative svake zemlje ponaosob. Npr u UK tvoja supruga se unapred odrice svih socijalnih primanja, tj nema pravo na bilo kakav popust ili primanje kao obicna nezaposlena osoba, ali sa druge strane ima pravo da trazi posao i radi legalno.
[ vukad @ 03.11.2010. 15:11 ] @
Za neke zemlje vencanje nije neophodno. Na primer za Svedsku je dovoljno je da ste "sambo" tj. da ste u vezi i zivite zajedno.
[ serbolicious @ 03.11.2010. 19:51 ] @
Citat:
Za neke zemlje vencanje nije neophodno. Na primer za Svedsku je dovoljno je da ste "sambo" tj. da ste u vezi i zivite zajedno.

Tako je, mislim, za vecinu EU zemalja. Problem je sto je tesko dokazati takvu vezu. Obicno traze zajednicke racune (utility bills), zajednicki bankovni racun, zajednicku hipoteku ili tako nesto. Sto u nasim krajevima vecina nema.
[ ml01172 @ 04.11.2010. 15:16 ] @
Sjajno. Znači, ako smo ovdje vjenčani, ništa nas ne sprečava da, ako ja dobijem radnu dozvolu za tamo (negdje) i iznajmim stan, moja supruga može da dođe da živi sa mnom iz Srbije i traži posao i sama. Pritom smo oboje sa ovih non-EU prostora. Ako je to tako i ja dobro razumio.
[ LET @ 05.11.2010. 08:33 ] @
Da tako je dobro si razumeo, s tim sto bih ti ja preporucio da se ipak ozenis, jer je postojanje vanbracne zajednice tesko dokazati.
[ igor.vitorac @ 05.11.2010. 09:06 ] @
Citat:
ml01172: Sjajno. Znači, ako smo ovdje vjenčani, ništa nas ne sprečava da, ako ja dobijem radnu dozvolu za tamo (negdje) i iznajmim stan, moja supruga može da dođe da živi sa mnom iz Srbije i traži posao i sama. Pritom smo oboje sa ovih non-EU prostora. Ako je to tako i ja dobro razumio.

Ne bi se slozio sa ovim u potpunosti.

Pravo boravka u toj zemlji tvoje zene je gotovo 100% sigurno, medjutim pravo na rad (u vecini zemalja) nije!
Rekao bi da je u vecini slucaja (zemalja EU) tvoja zena nece imati automatsku radnu dozvolu, nego ce morati sama da je trazi i/ili da je poslodavac trazi za nju. Obicno se takve informacije mogu naci javno dostupne npr. na site-u ministarstva za zaposljavanje u pomenutoj zemlji.
[ ml01172 @ 05.11.2010. 16:38 ] @
Hvala svima na odgovorima. Postupićemo dalje u skladu s podacima :)
[ rfe @ 06.11.2010. 19:37 ] @
za italiju, mada znam da neces ni pokusati:

- brak obavezan. Overa, sudski prevod maticara i verifikacija u italijanskoj ambasadi.
- tvoja vazeca dozvola boravka od najmanje godinu dana u momentu kad trazis spajanje sa supruznikom tj njen dolazak
- dovoljna sredstava, godisnji prihod za vas dvoje ne manji od 8000 EUR ukupno
- odgovarajuci smestaj, najmanje 18kvm po osobi ili i manje ali da stan ima prostoriju po osobi
- zena ima pravo da radi

[ Nikola M @ 30.11.2010. 00:57 ] @
Citat:

Upravo tako! Moram jos da dodam da se sa navikavanjem na "stranu" zemllju, covek sve vise odvikava od Srbije: pocinju da smetaju komplikovane salterske procedure, smece, los benzin, spor internet, rupe na putu, zavidne komsije...
Jednom recju, postanes stranac u rodjenoj zemlji!

Ovo ja nazivam zemljom koja "pati od istoka". Ovde mislim na Rumuniju, Poljsku, možda Slovačku itd. Mislim, koliko god da naglo nastupi pozitivna promena, dođu pare, zaposlenja, velike firme, itd, ostaje neka intercija, shvatanje da je sve komplikovano i teško, i inercija upravo zbog te navike .

Mislim, Poljska i te zemlje "pate od istoka", ali tamo su bar stigle strane firme, radi se. Ovde ama baš ništa. Ič.
[ techcode @ 29.01.2011. 01:00 ] @
Evo da se javim kako ide posle 4 meseca provedenih u NL - Amsterdam - I ujedno da odgovorim ovome sto ima devojku ;)

Devojka i ja - oboje po 27 godina - dakle nismo vencani ... I za Holandiju to nije nikakav problem - ona je dobila takodje radnu vizu - tacnije radna viza nije potrebna - nego se prvo dobije 6-mesecna viza + boravisna dozvola i njihova ID kartica posle mesec ili dva. Potrebno je bilo da ovde kod maticara uzmemo potvrdu da nismo vencani (za nekoga drugoga ili sta vec). Uglavnom i ona moze legalno da radi.

/* Ko nema devojku - moze tako da povede i ortaka ;) */

Tamo za sada samo ja radim, devojka trazi posao ... A troskovi su:

- 220 za zdravstveno osiguranje (za oboje)

- 1300 za stan i racune. To stvarno ubija - ali za manje para tesko sta moze da se nadje a da se isplati u startu - recimo moze jeftinije ali bez namestaja i sl - sto znaci na Srpskom prakticno siva faza, krecenje, postavljanje poda (go beton), kupovina namestaja i tehnike - osim kuhinje koja je opremljena po default. A kada se selite, kao trebate da ponesete taj laminat (posto je to jeftinije od itisona) sa sobom ili sta li vec...

- 70 - 80 Eura za prevoz (10km je ~1.1 do 1.5 Eura trajmvajem - "markica" mi je na granici da se isplati posto se ne vozim previse van posla - tj office je u centru, pa ako idem u grad, idem peske posle posla, pa svakako imam samo tamo i nazad prevoz svaki dan).

- za hranu i sl racunajte kao i u BG - pricam o prodavnici, normalna ishrana bez stednje - 300 do 500 Eura mesecno za dvoje.

- garderoba i sl - slicne cena kao u BG - uostalom pogledaje u NewYorkeru, TimeOut ili sl koji imaju na etiketama cene i u SR, HR, BiH kao i u EU.

Dakle da sumiram - za dvoje je dovoljno ~2200+ Eura neto plate da se prezivi - gde je to prezivi bolje nego "prezivi u BG". Posto su to redovne plate a jos imate 13-tu platu + obicno postoji neki company bonus - uglavnom to izadje sve zajedno na 14 plata godisnje. Neko vec rece - ovde nije med i mleko - ali se zivi X puta bolje ;) Ako ste sami, mozete da nadjete sobu u kuci/stanu, pa da prodjete i sa manje para za to - mada onda bi klopa ispala verovatno vise osim ako jos i kuvate sami svaki dan ...

Restorani, pa i McDonalds i sl - barem 2x skuplje nego u BG. Tipa HotDog na ulici je tipa 5 Eura. Muzeji, zooloski vrt i sl - cene su 10 do 30 Eura po osobi ... U bioskop jos nisam isao - torrent radi posao ;)

Svi - ali bas svi (i babe od 80god koje sretnete u liftu) - pricaju Engleski. Jedino je problem u startu dok ne skapirate sta je sta u prodavnici (tipa sta je svinjetina a sta jagnjetina) posto je sve vec iseceno i sl. i retko sta uopste u prodavnici ima etiketu na nekom drugom jeziku. U standardnom marketu (AlbertHein - ala Maxi) imate da kupitje ajvar i pastetu doduse Podravka i Argeta iz Slovenije ... ima i "nasih" sireva/kajmak i sl - iz Bugarske. Na stranu to sto ima negde malo dalje i Ex-Yu radnja sa Kulenom, Smokijem, Jafom, Jamnicom i sl - al mi se nikada nije bas toliko nesto jelo (dolazimo na 2 meseca u BG posto moram na kontrolu kod Ortodonta - taman sam pred polazak stavio fiksnu protezu).

Posle 5 godina mozete da trazite drzavljanstvo/pasos - mada to zahteva da se odreknete Srpskog. Naravno uvek ima neka fora - tipa niste odsluzili vojni rok pa ne mozete da se odreknete drzavljanstva i sl - OK to vise ne moze posto je sluzenje ukinuto - ali ima i drugih caka - pa cak i da se jednostavno posle opet upisete u drzavljanstvo Srbije ...

Takodje super fora u vezi sa Holandijom - "30% tax rule" potrazite na Google - uglavnom je generalno pravilo da ko dodje u NL kao "highly skilled worker" dobije od poreske uprave taj 30% rule na 5 + 5 godina (al se ceka par meseci - ja ocekujem da bude u Feb - i tad ti vrate visak koji si platio u medjuvremenu) - gde se kao normalna drzava koja nece da cepidlaci sa biroktatijom i pravdanjem/racunima i sl vama na osnovu troskova zivota u stranoj zemlji - od bruto plate prvo isplati 30% tax free - pa se na preostalih 70% racunaju porezi.

Porezi zavise od velicine plate - pa se dele u bese 4 nivoa - ali okvirno racunajte bruto * 0.65 = neto plata - odnosno ako imate taj 30% rule bruto * 0.3 + bruto * 0.65 = neto. Sto nekada moze posebno dobro da ispadne posto zbog tih 30% predjete u manju kvotu - ako ste na granici pre toga.

A sto se tehnickog dela tice ... Ako se nadate da cete da odete u EU kao jos jedan PHP/Java/.NET i sl programer - srecno u tome ... Uostalom, bilo sta sto je dovoljno popularno da se Indijci masovno bace na to - otezace vam pronalazak posla - jednostavno je njih mnogo vise - i spremni su da rade za manje pare.

Moja je preporuka da se specijalizujte se za nesto - uostalom da ne smaram posto je post i onao dugacak - preporucujem knjigu "The Passionate Programmer (2009)" iz koje dajem excerpt:
Citat:

The offshore market has injected its low-cost programmers into a relatively
narrow set of technologies. Java and .NET programmers are a
dime a dozen in India. India has a lot of Oracle DBAs as well. Less
mainstream technologies are very much underrepresented by the offshore
development shops. When choosing a technology set to focus
your career on, you should understand the effects of increased supply
and lower prices on your career prospects.
....
The whole thing is a balancing act. But, one thing seems certain
(for now). India caters to the already balanced IT services markets.
You don’t find mainstream Indian offshoring companies jumping on
unconventional technologies. They aren’t first-movers. They generally
don’t take chances. They wait for technology services markets to balance,
and they disrupt those markets with significantly lower perprogrammer
costs.
....
So, focusing on niche technologies is a strategy that,
although not necessarily making the competition less fierce (there are
fewer jobs to go around), might change the focus of competition from
price to ability. That’s what you need. You can’t compete on price, but
you can compete on ability.

Kome treba neko pojasnjenje - ili ako dolazi u NL - neka se slobodno javi ...
[ 574nk3 @ 29.01.2011. 14:23 ] @
Citat:
techcode
A sto se tehnickog dela tice ... Ako se nadate da cete da odete u EU kao jos jedan PHP/Java/.NET i sl programer - srecno u tome ... Uostalom, bilo sta sto je dovoljno popularno da se Indijci masovno bace na to - otezace vam pronalazak posla - jednostavno je njih mnogo vise - i spremni su da rade za manje pare.

Moja je preporuka da se specijalizujte se za nesto - uostalom da ne smaram posto je post i onao dugacak - preporucujem knjigu "The Passionate Programmer (2009)" iz koje dajem excerpt:

U Srbiji što verovatno znaš i sam, da bi preživeo, moraš uglavnom da radiš java/.net/php na poslovnom softveru. Koje tehnologije ti koristiš u radu?
[ MarkoBalkan @ 29.01.2011. 15:12 ] @
Citat:
techcode

a što je onda to gdje nema indijaca?

linux/unix, baze?
koliko čujem indijci ne rade kako treba.
[ Branko Santo @ 29.01.2011. 16:00 ] @
Ima Indijaca koji rade kako treba ali ti ne rade za $200 mesecno.
[ techcode @ 30.01.2011. 16:34 ] @
Da znam kakva je situacija u BG - ali takodje ima i firmi koje rade Python, Ruby i sl. Sinoc sam bio na Scalability MeetUp-u koji je bio odrzan u prostorijama Vast-a, tu je bilo i ljudi iz SB Genomics koji koriste kako Javu tako i Python i sl. Pre odlaska iz BG sam radio prvo samo preko neta kao freelance Perl programer a zatim i poslednjih godinu i po u firmi na NBG - doduse kao jedini Perl programer, sa 3 - 4 kolege koje su radile PHP.

Sada sam zaposlen u www.booking.com - koji u 99.5% stvari koje pisemo koristi Perl, cak i neki delovi koji su radjeni u Javi u drugim firmama koje su deo iste grupe - biva zamenjivano sa Perl-om. Ostalih 0.5% su skriptice u Python/Bash/Ruby i sl. Doduse pocinjemo i Objective-C i Java (ili sta vec Android koristi) posto sada trazimo iPhone i Android developere - ako je neko zainteresovan nek mi se javi. Pored mene sedi nesto mladji kolega (~23 godina) koji je do pre 5 meseci radio Javu i prebacio se na Perl. A ima tu i drugih ljudi koji su dosli iz drugih firmi, a pre toga su radili recimo C/C++ - naravno pricamo o ljudima koji nisu junior programeri i koji imaju koliko toliko iskustva i makar minimum znanja Perl-a, pa im nije previse tesko da se prebace.

Inace u IT delu firme imamo jednog Indijca... A video sam ih jos nekoliko kada su bili na interview-ima, mada ne znam da li ce poceti raditi. Dakle otprilike 1 od 100 - dok je u startu kada smo dosli ovde i bili u business apartmanima koje koriste IT firme iz Amsterdama bilo prakticno obrnuto - mnogo je vise bilo Indijaca tamo. U samom IT u Booking-u ima Brazilaca, Portugalaca, Rusa, Poljaka, Belorusa, Hrvata (OK - samo jedan), Kanadjana, Nemaca, Rumuna, Madjara, Holandjana ... itd i jedan Srbin ;) Ne racunam customer support, prevodioce itd gde za svaki od jezika koje Booking podrzava radi po min nekoliko ljudi.

I naravno svaka generalizacija - pa i taj losi glas koji prati Indijske IT strucnjake ima izuzetke - a mozda oni uopste i nisu toliko losi ni u generalnom planu.

I ovde se vise koristi Java/.Net/PHP i sl - u smislu da ima vise radnih mesta. Ali ako poredimo 2 programera otprilike istih sposobnosti/znanja - onaj koji radi neki Niche ili Hype jezik/tehnologiju - imace vecu platu od onoga ko radi mainstream jezik - prosto zakon ponude i potraznje.

Uglavnom - staro pravilo vazi - nemoj nikada reci ja sam Java (ili .Net/C/PHP/Perl) programer(ka) - reci ja sam programer(ka) - ucite principe i kako to ustvari funkcionise u pozadini - i u slobodno vreme se zezajte sa sto vise programskih jezika - po mogudjstvu sto vise razlicitih - ako radite striktne jezike, probajte prvo typeless, pa onda neki funkcionalni jezik ...

Druga solucija je da budete toliko dobri u Javi/PHP/.Net ili sta god vec radite - da se jednostavno time izdvajate.

I da - jos dva bitna podatka koji me je dosta ljudi pitalo. Ja imam samo diplomu srednje skole - ali mene ovde niko nije pitao za to (cak ni za papire/vizu i sl) - sem IT Director za vreme intervjua (u CV naravno pise da nisam zavrsio - al smo pricali uz rucak u firminoj kantini) - koji je kroz osmeh prokomentarisao kako u firmi niko ko je na "boljem polozaju" nije zavrsio fax :D I drugo je da za dolazak ovamo vam ne treba nesto puno para (vece firme barem nude relocation package - a verovatno se mozete dogovoriti i da vam se cela ili deo prve plate isplati odmah po dolasku i sl).

Inace od kako sam dosao ovde, od kolega koji su pre radili u drugim firmama sam saznao da mnogo vise firmi koristi Perl nego sto se misli. Britanski BBC koristi Perl kako za sajt, tako i za interno programiranje, organizovanje programske seme i sl. New York times je (odnosno neko ko je radio za njih) proizveo odlicni NYTP - Perl source code profiler ... Google (koji mi je redovno dok sam trazio posao izbacivao GoogleAds "Google is hiring - Google is looking for Perl programmers ...") ... Intel koji uz pomoc Perl-a testira dizajn cipova ... Amazon ...

Pa ako je neko od vas zeljan da pali iz Srbije - po cenu da uzme da uci Perl (ili vec radi za Android tj iPhone) - i to u firmi koja postoji ~15 godina, a od toga poslednjih ~10 god raste izmedju 60% i 100% godisnje ... I gde se menadzment nepita prakticno nista oko tehnickih stvari - u EU zemlju gde svi pricaju Engleski, i gde se posle 5 godina dobija drzavljanstvo ... Javite se - ako nista drugo mogu da vas uputim odakle da krenete sa Perl-om, pa polako ...
[ miloshzorica @ 11.02.2011. 16:09 ] @
zivot u zemljama koje nisu bas zapadne a ni rupa poput srbije (ima ih u juznoj americi i istocnoj evropi) je svakako bolji nego u srbiji. vecini ljudi iz IT strukr lova per se nije frka nigde, cak ni u srbiji. ima nesto u uredjenosti, neagresivnim ljudima, komsijama koje se ljudski odnose jedni prema drugima, otvorenosti, neunistavanju javne imovine i tako. mogucnosti usavrsavanja i napredovanja su isto mnogo bolje. postoji mogucnost da odatle odete negde dalje. dosta vise s nipodastavajucim stavom prema istocnoj evropi, rusiji, aziji, latinskoj americi.

ono sto bih preporucio bilo kom iz beograda ili drugog 200k+ grada je da ne ide u provincijska mesta, ma o kojoj zemlji se radilo
[ igorv @ 10.06.2011. 22:00 ] @
za techcode:
Vidim da na sajtu tvoje firme traze PERL programere.
Da li traze android programere i dalje?
[ miloshzorica @ 10.06.2011. 22:53 ] @
>

securedbylolla.com mi trazimo android programere

--
Milosh Zorica
http://www.linkedin.com/in/miloshzorica | www.coroflot.com/miloshz

http://tangoinabox.co.uk
Tango in a Box - Online Media Production, the Tango Principles Applied -
Born in Argentina, Growing up Globally

+1 310 601 4396 | +44 20 8144 5294 | +54 9 11 3515 7187
[ tdusko @ 28.06.2011. 21:35 ] @
Ako neko zna perl ili ruby ja mislim, a interesuje ga da dodje u nemacku moze da proba u Xing-u. Engleski je jezik koji se koristi u firmi i tim je internacionalan. Takodje, mislim da je Hamburg u pitanju. Kolega iz moje firme je imao razgovor pre neki dan sa njima pa mi je on rekao ove pojedinosti. Nesto mi ne ide nadjem sada oglas za posao ali konkurs definitivno je otvoren. Zainteresovani ce sigurno naci, a ja ako budem nasao dodacu ovde

Edit: http://corporate.xing.com/english/company/careers-at-xing/
[ MilanMilan @ 05.07.2011. 11:53 ] @
Ajmo dragi moji strucnjaci iz inostranstva, savetovanje. :)

Hipoteticka situacija i pitanje:

Radite u Srbiji, IT, plata nekoliko puta veca od prosecne, radite u stranoj firmi, zanimljiv, veliki projekat za strano trziste, siguran posao, plata ko svajcarski sat. Atmosfera u firmi nije perfektna(a gde jeste?), ali dobro.

U najavi imate posao u Nokiji, u njihovom glavnom developing centru u Berlinu, gde radi ~800 ljudi trenutno. Sta raditi?

Nokia, veliko ime, ali u ne bas dobroj trenutnoj situaciji. S druge strane, vec imate odlican posao, u mnogo stabilnijoj(pa i vecoj) firmi, ali u Srbiji.

Mnogi ce reci 'sve je bolje od Srbije', ali ima tu i drugih pitanja. Npr, tehnologije - Nokia sklopila saradnju sa 'djavolom', ciju tehnologiju bas i ne volite, i u kojoj i niste previse radili, da li je to vasa buducnost? S druge strane, Nokia ima i Qt, MeeGo, koji se vama svidja, ali da li ce opstati, da li cete vi uopste to raditi tamo? Ili ce vas gurnuti na Symbian, od kojeg su se i oni vec oprostili? Sa trece strane, na trenutnom poslu radite nesto neutralno, nezavisno od platforme(iako su masine pod Windowsom). Nesto sto verovatno ima buducnost, sto cete moci da radite i kada odete iz firme. Sa cetvrte strane, u Nokiji vas mozda gurnu na softver za navigaciju, sto svakako ima buducnost, ako naucite algoritme. Sa pete strane... mogu ovako do sutra.

:?
[ elmagico @ 05.07.2011. 12:16 ] @
kad procitas ovo tvoje pitanje pomislis da je tesko dati odgovor, ali kao prvo i u Berlinu (Nokia) ces imati sigurno vecu platu nego sad u Srbiji, drugo moras da postavis svoje prioritete u zivotu, (plata, zivot, sigurnost, porodica, buducnost, itd) trece pre nego sto bilo sta potpises ti moras da znas koji ce biti tvoji zadaci i obaveze kao i sta se od tebe ocekuje, pa na osnovu toga mozes da procenis situaciju, sigurno te niko nece zaposliti da programiras (nesto) a da te posle baci na servisiranje. stim da uopste ne spominjem da je svuda bolje nego u srbiji, a i opet nisi naveo jednu bitnu stvar kakve su ti sanse za napredkom ili sticanjem iskustva i poznanstva.

pozzz
[ uerceg @ 05.07.2011. 13:41 ] @
@MilanMilan: Izvini molim te, što đavolom? Nokiu bi na tržištu OS za mobilne telefone za 10 godina svi satrali i ne bi ni postojala više. Zahvaljujući tom đavolu možeš da se nadaš koliko toliko izvesnijoj budućnosti firme gde imaš posao u najavi koja već godinama unazad gubi bitku i na tržištu mobilnih telefona, a pogotovo OS za mobilne telefone.

Što se tvojih nedoumica tiče, gledaj porodicu i ljude koji zavise od tebe. Ako oni i ti niste zadovoljni vašim trenutnim životom i finansijskim stanjem u Srbiji, idite u DE, jer će vam tamo definitivno biti bolje nego ovde. Koliko bolje - niko ne zna, ali sasvim izvesno da će biti bolje. Što se tiče tehnologija - ne znam zašto se uopšte vezuješ za to? Čovek ako je školovani inženjer, naučen je da rešava PROBLEME iz određene oblasti oslobođen tereta tehnologije, jer se podrazumeva da će nju vremenom savladati. Gledaj da li te oblast delovanja te firme zanima, a sada da li oni rade u oooo đavolskom i demonskom C# i sa zlim M$ tehnologijama, ili rade sveti i uvek bagoviti open source - to bi trebalo da ti bude u drugom planu.
[ vukad @ 05.07.2011. 14:00 ] @
Posto se radi o ~podjednako kvalitetnim/perspektivnim poslovima (barem je to moj utisak), ja tu vidim dva bitna faktora: finansije i drustveni zivot. Utvrdi tacno koliko ces ti tu finansijski da profitiras (plata minus troskovi). Da li si stambeno situiran? Zatim koliko si ambiciozan i kakvi su ti ciljevi u karijeri? Razvojni centar i Berlinu ce svakako biti lep dodatak CV-u i otvara mogucnost da kasnije predjes na jos bolji/placeniji posao. Sto se zivota tice: da li si ozenjen/u vezi, koliko si drustven, sposoban da stvoris novi krug prijatelja, da ucis novi jezik? Uvek postoji opasnost da postanes novi Ekrem Jevric. Kad odes "preko" i prodje medeni mesec sa novom zemljom i okruzenjem shvatis da kvalitet zivota vrlo malo zavisi od banalnih stvari kao sto su ljubaznost salterusa ili efikasnost gradskog prevoza.

Sto se tehnologija tice, slazem se sa ^. Kad budes pucao na seniorske pozicije, a to ce se nadam se desiti za nekoliko godina, nikoga nece narocito interesovati na kojoj si platformi radio. Za takve pozicije naglasak je na drugim kvalitetima (ljudskim, organizacionim, ...), a ne na poznavanju tehnologija.
[ miloshzorica @ 05.07.2011. 15:33 ] @
>

ti si programer a ne LAMP ili .net programer. nokia u berlinu je
svakako atraktivna

--
Milosh Zorica

http://www.linkedin.com/in/miloshzorica

phone: +44 20 8144 5294
e-mail: [email protected]
[ serbolicious @ 05.07.2011. 22:17 ] @
ja sam imao slicnu nedoumicu... ali mi se na kraju smucilo zbog sitnih stvari (cekanje u redovima, bahate komsije, prljavi gradovi), otisao sam i nisam se pokajao ni sekundu
[ uerceg @ 08.07.2011. 09:56 ] @
http://www.blic.rs/IT/264523/Nokija-napusta-japansko-trziste
[ imagine2 @ 20.07.2011. 07:38 ] @
Pozdrav!

Iscitah ovaj topic i gomilu ostalih do poslednjeg posta :) Jako je lepo da postoje ljudi koji zele da objasne i pomognu.

Pre nekoliko dana vratio sam se sa kraceg turistickog puta iz Nemacke, i pretpostavljate, zeleo bih da se preselim tamo :)

Imam nekoliko, mozda nesvakidasnjih pitanja... Nisam siguran da li je ovaj topic najbolji za postavljanje istih, ukoliko smatrate da nije, slobodno ga premestite. Pitanja su upucena svima, ali mozda najpre najaktivnijim clanovima ovog podforuma i pre svega ljudima koji su duze vremena u Nemackoj. Voleo bih odgovere na pitanja, pa makar i na PP :)

Znaci, plan je da se preselim tamo sa porodicom, zena + jedno dete (za sada). Cilj je Nirnberg, za sada, ali ne mora da bude. Razlog preseljenja je pre svega bolji kvalitet zivota, ne toliko novac.

Supruga mi inace vec radi ovde za veliku Nemacku firmu, i postoje neke sanse da vremenom izlobira posao u "centrali".

Za sada nam oboma malko skripi oko nemackog jezika, ona zna malo, tipa A2, a ja nista... Ali voljni smo da naucimo///

Ja sam malcice druga prica, i tu se nalazi vecina pitanja.

Fakultetsku diplomu imam, imam preko 10 godina rada u struci (reditelj sam) + u poslednje dve godine se vise bavim internet poslovanjem. Imam nekoliko sajtova i jos nekoliko puta vise blogova, koji kada se sve sabere donose neki solidan novac - od reklamiranja, prodavanja nekih online proizvoda itd. Bavim se i online marketingom i community management-om. Kada kazem bavim, mislim da to solidno radim i naplacujem. Ponekada se bavim i predavanjma na sve ove teme. Sve ovo sam naveo da bih objasnio da mogu da zivim i na Marsu ako tamo ima interneta i opet cu moci da radim.

Pitanje 1 - Kakvi su Nemci povodom ovakvog nekog slucaja? Tj da ima na neki nacin prilozim dokaze koliko zaradjujem od kuce putem interneta, i da zelim da se preselim kod njih, i ako treba i placam porez kod njih? Ili mozda da osnujem i neku DOO/Gmbh firmu? Da li neko ima iskustva sa ovime?

Pitanje 2 - Kakav status ima neko ko zeli da kupi nekretninu? Koliko sam video, rentiranje stana je maltene najveci izdatak tamo... Opet, gledajuci oglase u Nirnbergu je cena kvadrata maltene ista kao u BG, pa mi je plan da posle nekog probnog perioda rasprodam ono sto ovde imam i kupim tamo slicnu kvadraturu. Ko uopste moze da kupi nekretninu i da li se kupovina iste odrazava na status drzavljanstva/vize/boravka?

Pitanje 3 - Da li znate nesto o Nirnbergu sto bih trebalo da znam, a ne znam :)

Ovo su neka glavna pitanja za sada. Hvala unapred svima, zeljno iscekujem odgovore!
[ Isak666 @ 20.07.2011. 08:08 ] @
^^
Za GmbH - http://www.pks.rs/Portals/47/osnivanje_preduzeca.pdf
[ uerceg @ 20.07.2011. 08:19 ] @
U svakom slučaju, ako misliš tamo raditi u nekoj drugoj firmi, moraš konkurisati za posao i tu idu sve silne peripetije oko radne dozvole i boravišne vize. Prečica i definitivno bezbolnija varijanta za to ti je supruga, koja ako dobije posao u centrali, dobiće radnu dozvolu i boravišnu vizu, a ti kao njen suprug koliko znam isto dobijaš boravišnu vizu. Kasnije lakše tamo možeš tražiti posao. Jezik uči, to će ti svakako trebati. Neki nivo za studiranje je B2-C1, ne verujem da treba toliko baš za posao, mada sve zavisi od toga šta poslodavac traži.
[ tdusko @ 20.07.2011. 09:18 ] @
Nirnberg je grad u Bavariji 100 i nesto Km severno od Minhena koji ima oko 500 000 stanovnika. Industrijski je solidno jak, ima dobar metro(prvi potpuno automatski) i nije skup. Za oko 500 eur moze da se nadje dobar dvosoban stan. E sad, pitanje je odakle dolazis. Ako dolazis iz BG-a moze da bude malo mali mada koliko vidim ides porodicno tako da verujem da ti to nece biti problem.

Sa druge strane ako Nirnberg nisi zacementirao u odluci ja bih ti preporucio na prvom mestu Freiburg koji ima najtopliju klimu u DE ili Karlsruhe koji je sto se IT-ja vrlo jak, a takodje ima dobru klimu. Ko o cemu, a ja o klimi :) ali stvarno ovo je tragedija. Pozna jesen i temperature od 10-12 stepeni u sred jula...

Sto se tice tebe i dobijanja papira, slozio bih se sa prethodnikom da je najlaksa varijanta da zena predje tamo pa da ti dodjes na spajanje porodice. Doduse, nisi rekao koju diplomu imas. Ukoliko imas neku "deficitarnu" onda mozes da probas da nadjes posao pa da apliciras za radnu vizu. To bi bilo lakse jer bi ti bio taj koji bi raskrcio put tamo u prvih par meseci, a ne zena jer nije to bas tako jednostavno posebno ako pare nisu primarni cilj. Iz mog iskustva, mnogo lakse emigriraju ljudi koji koji beze iz Srbije totalno dekintirani od onih koji solidno zive i odlaze "ne toliko zbog para vec zbog boljeg zivota". Doduse, ako sam te dobro shvatio ti bi iz Srbije mogao da odes odmah tako da mozete odmah svi zajedno ako zena dobije premestaj.

Sto se cene kvadrata tice, u pravu si. U manjim gradovima poput Nirnberga cena je ista kao i u Beogradu tako da se kupovina stana isplati ukoliko se ostaje duze posebno sto je renta duplo skuplja nego u BG-u.

[ imagine2 @ 20.07.2011. 12:07 ] @
Hvala svima na brzim odgovorima!

Isti post stavio sam na jos dva topica, ali nema odgovora vec danima.

@tdusko napisao sam za diplomu, zavrsio sam TV reziju, i kao reditelj sam radio preko 10 godina, a u poslednjih godinu i po, dve, sam u internet poslovanju. Znam da se kao reditelj bas i ne uklapam u temu IT strucnjaka, al sta sad :)))

Ponovio bih par pitanja ako mogu, da li neko zna odgovor:

1. Da li ti je drugaciji/laksi status, tj eventualno kasnije dobijanje drzavljanstva, ukoliko kupis nekretninu? I kakve su procedure, tj kakav je status non EU drzavljanina koji zeli da kupi nekretninu?

2. Ako sam dobro shvatio, da bih otvorio Gmbh potrebno mi je 25.000e osnivackog kapitala, i na taj nacin sam automatski zaposlen i sam sebi na neki nacin dajem radnu dozvolu, ALI ne mogu da radim za nekog drugog?

Sto se tice Nirnberga, to sto si napisao vec znam :) Bio sam tamo pre mesec dana :))) Mislio sam neke informacije koje mozda ne zna svako, a meni su mozda promakle jer sam ipak bio nekoliko dana samo... Nirnberg nije zacementiran, ali skoro da jeste, posto je zenina centrala tu blizu, na 20km :))) (ne bih hteo bas sve da otrkrivam, mozda cita neko ko ne bi smeo) A opet bi hteli da zivimo u malko vecem gradu. Minhen mi je prevelik, moja porodica je vec 120 godina u BGu, dosta mi je "metropola". Nirnberg mi je taman, a klima kakva je mi savrseno odgovara, mrzimo leto, sem kada smo na moru. Sanjam leto bez klima uredjaja...

Inace, taj zenin prelazak nece bas da bude tako lak, mislim da bih prvo ja morao da nadjem posao, cisto da ne bude da ona nadje, pa moramo da se selimo tamo, a ja da blejim... A opet, sa detetom smo, a planiramo i drugo, pa ce taj prelazak sigurno da traje malo duze...

Neka moja idealna varijanta bi bila da na primer nadjem posao u nekoj skoli za kurseve, gde bih mogao da predajem o community managementu ili tako neke stvari, vec sam poceo da pravim neki plan i program takvih kurseva za ovde. E sada, predavao bih na engleskom, ne znam koliko je to problem, jer koliko vidim ima dosta ljudi u Nemackoj sa engleskog govornog podrucja. Ne znam koliko je ova moja ideja tupava, tj realna? Kada bih nasao takav posao sigurno bih mogao to kvalitetno da radim, a cenim da bi mi ostalo i dosta vremena za sajtove vec imam, ili bilo kakve dopunske aktivnosti...

U svakom slucaju, ideja mi je da ja prvo na neki nacin nadjem posao i radnu dozvolu, ako treba isao bih mozda neko vreme sam dok sve ne organizujem, a onda neki definitivni prelazak porodice, pa onda neki probni period da vidim kako cemo da se uklopimo, a narocito dete, i koliko ce njemu to tesko da padne, pa onda, ako sve bude u redu, rasprodavanje nekretnina ovde i kupovina tamo...

Jos ako bude denacionalizacije, kupujem kucu na sprat :)))

Da li negde gresim?
[ elmagico @ 20.07.2011. 13:09 ] @
Gresis, ides obrnutim redom.

1. Prvo dozvola
2. Posao
3. Nekretnina

Koilko pratim forum tdusko je otisao u Nemacku, tj firma mu je garantovala i pravila papire, sto je i tebi jedna od opcija. ali moras da imas neku diplomu sa kojom ces da trazis posao, nemozes bez papira.
[ imagine2 @ 20.07.2011. 13:30 ] @
Pa dobro, shvatam da je prvo radna dozvola pa posao, nekako to mi ide zajedno...

Imam diplomu, kao sto sam napisao, ali ne verujem da cu na polju videoprodukcije naci posao... Gledao sam malo, slabo ima oglasa, da ne kazem da nema uopste...

Za internet poslovanje diploma ni kod nas, a ni u svetu maltene, nema. Sve su to poslovi koji su "izmisljeni" juce, i nije se stiglo da se postave u obrazovanje :)))
[ Branko Santo @ 20.07.2011. 14:21 ] @
Iz mog ugla proces bi trebao da ti izgleda ovako:
1. Zena ode i vidi da li tamo njoj odgovara za posao dok ti cekas sa detetom kod kuce i bavis se cime se bavis (3-6 meseci)
2. Dodjes na vizu za spajanje porodice i nastavis da radis svoje internet poslove dok smisljas sta ces dalje
3. Uvecavas porodicu (kao sto si i namerio)
[ imagine2 @ 20.07.2011. 14:26 ] @
^^^ Uffff... To ce malo teze da ide... Njoj tamo sigurno odgovara za posao, samo treba da se lobira, pametno i dugotrajno...

Jedna od ideja je i ova, znaci ja nadjem posao i istovremeno ponovo zatrudnimo (znam da je tesko uskladiti, ali koji mesec tamo vamo nije bitno), i onda odemo tamo da iskusimo zivot, a za to vreme ona je na trudnickom i porodiljskom i prima platu ovde :)
[ tdusko @ 20.07.2011. 15:12 ] @
Ne znam da li si bio nekad malo duze u Minhenu ali nema to veze sa Beogradom. Broj stanovnika i povrsina na papiru mogu da zavaraju. Cim se mrdnes malo iz centra(kruga dvojke) Minhena zalazis u "selo", cak i smrdi na stalu. Doduse smrdi i u centru ali to nije tema. Elem, za porodicu je idealan grad jer bukvalno nemas pojma da zivis u gradu od 2 mil stanovnika.

Sto se tice tvog odlaska rekao bih da ce biti problem to kako si zamislio. Ono sto bi mozda moglo jeste da dok zena ne dobije premestaj ti radis u nemackoj tjst. drzis predavanja u svojstvu nekog gostujuceg predavaca iz Srbije. Inace, da zivis tamo i radis kao predavac ili bilo sta bez radne/boravisne dozvole nema sanse, a dozvolu mozes dobiti samo ako ti je diploma "deficitarna" i tu se vrtimo u krug. Moj ti je savet da trazis po internetu ljude i firme koji se bave time po nemackoj pa da se sa njima spojis i ostvaris neku saradnju.

Iskren da budem bez i najmanje zelje da ti rusim planove, situacija kakvu si opisao sa sve zenom, detetom i drugim detetom u planu ne lici mi kao najbolja za takve akcije posebno ako ne gori pod nogama. Takodje, varijanta da zena ode sama na 3-6 meseci, a da ti cuvas dete u Srbiji mi isto ne deluje bas razumno.
[ imagine2 @ 20.07.2011. 16:42 ] @
Mislim da je bolje da ne polemishemo u vezi gradova, svako ima svoj neki ukus. Opet, mozda ce to biti i Minhen, ko zna, ali za sada je Nirnberg.

Takodje znam da ste u pravu da ce prelazak da bude tezak za hendlovanje, koliko sam video iz postova ipak ste svi vi odlazili tamo sami, eventualno sa devojkom... Opet, mislim da nije nemoguce, i pokusacu to da izvedem. Kojim redosledom ce ici cela operacija, videcemo... Ako uspem, postovacu ovde :)

Ali opet bih hteo da se vratim na prethodno postavljana pitanja, jer koliko vidim, niko mi ne odgovara na ista, pretpostavljam da ne znate odgovor, ali ako neko zna, ili ukoliko vi saznate, zanima me pre svega:

1. Da li ti je drugaciji/laksi status, tj eventualno kasnije dobijanje drzavljanstva, ukoliko kupis nekretninu? I kakve su procedure, tj kakav je status non EU drzavljanina koji zeli da kupi nekretninu?

2. Ako sam dobro shvatio, da bih otvorio Gmbh potrebno mi je 25.000e osnivackog kapitala, i na taj nacin sam automatski zaposlen i sam sebi na neki nacin dajem radnu dozvolu, ALI ne mogu da radim za nekog drugog?
[ Isak666 @ 20.07.2011. 17:52 ] @
Mislim da nema problema oko kupovine nekretnine.
Cini mi se da ima neki ugovor koji omogucuje medjusobno da drzavljani SRB i DE poseduju nekretnine. Procesljaj net, mislim da sam i citao ranije taj dokument.

On ti ne pomaze oko drzavljanstva, direktno - sto se tice nakon koliko godina mozes dobiti.
Mada, sam proces dobijanja nije u detalj regulisan, pa to verovatno moze koristiti, kao i stalno zaposlenje.
[ Slobodan Miskovic @ 20.07.2011. 17:55 ] @
Koliko znam u Bugarskoj je (EU je a i prepisivali su vecinu zakona iz EU drzava) dozvoljeno da se poseduje nekretnina ili ne i zemlja. Dakle mozes imati stan, lokal ali ne i plac odnosno zemlju.
[ miloshzorica @ 20.07.2011. 18:13 ] @
>

nemacka definitivno nije pro-entrepreneurial zemlja a posebno ne vare
location-independent entrepreneurs

tesko ces regulisati status tako + administrative over-head je takav
da i nemci poput tebe i mene masovno odlaze

posedovanje nekretnine ti nece pomoci oko papira puno

s firmom nemas pravo da radis za druge, ali tvoja firma moze da pruza
usluge drugim firmama, sto tebi zapravo treba

ako imas jos nekih pitanja, tu sam. zivim nomadskim stilom godinama i
zivim od raznih online biznisa

--
Milosh Zorica

[ bookmark @ 20.07.2011. 18:48 ] @
Bila je neka zvanična brojka od 150000 Nemaca godišnje koji se iseljavaju iz Nemačke. Oni koji imaju malo više struke i malo jači stomak šmugnu do Švice, sledeća stanica je London. za sve Evropljane, pa zatim u uži izbor pada JuEs of Ej zbog tradicionalno transparentnih uslova za poslovanje. Idu oni i dalje, tu su Južna Afrika, Namibija, u nekoj turističkoj branši, pa onda Brazil, Argentina, Čile za one koji su bolećivi na klasičnu egzotiku. Eto. to su IT stručnjaci u inostranstvu, nemački doduše.
[ miloshzorica @ 20.07.2011. 18:53 ] @
>

nemacka i te kako ima brain drain

da. ovde ih ima bas dosta

u londonu i silikonskoj dolini nemacka community je dosta brojna

--
Milosh Zorica

[ imagine2 @ 21.07.2011. 14:24 ] @
Hvala svima na dragocenim informacijama!

Sto se brain drain-a tiche, ja na to gledam ovako - ljudi nikada nisu zadovoljni, i uvek su migrirali. Ono sto Nemcu nije dobro, meni mozda jeste :)
[ uerceg @ 21.07.2011. 14:31 ] @
Citat:
Ono sto Nemcu nije dobro, meni mozda jeste :)

Istina, jer ceo život živiš nekoliko puta nižim standardom nego taj Nemac. Ljudima iz Ruande je Srbija verovatno pojam života.