[ sitro988 @ 14.08.2010. 14:58 ] @
treba mi detaljno upustvo kako postati dj sve sve sve....i koji program za dj mixinge najvise koristite???
koju ipremu da uzmem jer sam potpuni pocetnik........!
[ Srđan Pavlović @ 14.08.2010. 16:39 ] @
U ovom delu foruma neces dobiti uputstva kako da postanes DJ.

Sto se tice nekakvih programa koje pominjes, da li su to programi za Linux ili za Windows?

Da vidimo o cemu se radi, pa smestimo temu gde joj je mesto.
[ sitro988 @ 14.08.2010. 18:00 ] @
za windows narawno!!! ali ne zelim samo postati dj na kompu sa programima nego i na mixeti a dok to ne uradim treba mi neki dobar program za mixovanje!
[ Srđan Pavlović @ 14.08.2010. 18:50 ] @
Ok, onda si postovao temu u pogresan deo ES Forum-a (Linux), pa sam je premestio ovde za sada.
[ sitro988 @ 14.08.2010. 19:32 ] @
pa dajte odgovorite mi vise?????msm ne skrecite sa teme!
[ Srđan Pavlović @ 14.08.2010. 19:38 ] @
Sa takvim nastupom, ne da neces dobiti odgovor, vec rizikujes zakljucavanje ili brisanje teme.

Ovde niko nije duzan da resava tvoje probleme, ali ako kulturno nastupis,
imas mnogo vece sanse da neko dobrovoljno odvoji svoje vreme da bi tebi pomagao
.

Opisi malo detaljnije sta te zanima, pa da vidimo da prebacimo temu u ODGOVARAJUCI deo foruma.
[ combuster @ 14.08.2010. 19:43 ] @
LOL :) Ja sam postao dj sasvim slucajno kada me je ortak zamolio da odradim jednu zurku gde su imali ozvucenje ali nisu imali dj-a. Posle toga sam konstantno radio sa tim tipom dok posao nije postao previse "hazardan" a za ne tako isplativu kintu :) Navidjao sam se svega a cini mi se da bih se u ovo vreme jos vise svakakvih cudesa nagledao :)

Tako da razmisli dobro pre nego sto bacis pare na opremu, odradi neku zurkicu sa tudjom opremom (rodjendan, proslavu neku anything) i vidi kako te ljudi prihvataju i da li citas pravilno feedback od publike. Programa za tu svrhu imas gomilu pocevsi od traktor-a pa na dalje...

http://www.native-instruments.com/en/products/dj/traktor-pro/

I vodi racuna, dj moze extremno da nadrlja - nije sve fun and games kao na tv-u ili jacim zurajama :)
[ boxxter @ 14.08.2010. 19:56 ] @
Citat:
combuster:

I vodi racuna, dj moze extremno da nadrlja - nije sve fun and games kao na tv-u ili jacim zurajama :)

Sto da nadrlja? Pricaj sta se to desilo. Hocu i ja da pustam ploce, pa me zanima. :P
[ sitro988 @ 14.08.2010. 20:13 ] @
pokusacu sve sto mi kazete samo zelim postati dj ali niko kod mene u selu nema dj opremu......zato mi treba neki program za mixovanje
!molim vas odgovorite!..../
[ combuster @ 14.08.2010. 20:19 ] @
Pa pazi, lik klinac napadne sa "leptirom" gazdu lokala jer je objavio fajront i drze ga dva drugara dok on ispred moje face mase istim i pokusava da krene na matorca. Na mene su kretali sa lancima, pivskim flashama i ostalim rekvizitima jer ne pustam po 3-ci put omiljenu stvar pijanog ludaka, upadao sam par puta u fajtove i to sve pored cinjenice da nisam prihvatao poslove po okruznim seoskim kaficima gde stvarno nisam imao zaledjinu itd... Takve situacije lice najvise na onu iz Blues Brothersa kada likovi moraju po 15-ti put da odrade Rawhide inace slede flajke pravac u kokosju zicu (samo kod nas nemas kokosje zice pa ti nastrada glava ili oprema).

Najbolje sam prolazio na heavy metal zurkama gde su stvarno svi likovi bili za desetku i gde sam znao da ih potrefim u nerv kao i na techno/trance zurkicama pa cak i onda gde su picili "true" narodnjaci posle 00.00 - a najgore na domacinskim turbo_folk fazonima gde se ruku na srce i nisam bas najbolje snalazio.

Prolazio sam uvek bez fizickih povreda iako sam bio u jedno 5-6 izuzetno "tesnih" situacija, mada oprema je znala da strada zbog neke curice koja prilazi i prospe coca-colu po opremi.

@sitro

Pa rekoh ti traktor je za tu svrhu super, nalazio sam i nekoliko opensource resenja, google-aj dj mixing software. U moje vreme sam koristio MixMeister, AtomicDJ mada za tako neke lokalne fazone moze da ti prodje cak i winamp sa crossfading plugin-om :) Veruj mi, bitno je da ljude znas da citas i da se cupas kad ih slucajno ubacis u sr*** (citaj smor) - ne mogu to recima da ti opisem - moraces sam da osetis. Najgori su imho dj-evi koji pustaju muziku za sebe, nisu oni tu da pokazu kako su ql i kako drndaju ziku koju niko drugi ne konta nego da se ljudi koji su dosli na zurku lepo provedu, iskacu i da odu sa zurke srecni i "ispraznjeni". Osvetljenje ti jako bitnu ulogu igra u svemu tome pa ces morati i time malo da se pozabavis.
[ sitro988 @ 14.08.2010. 20:24 ] @
ok pazicu sta radim alii molim vas drzite se teme!
[ combuster @ 14.08.2010. 20:27 ] @
Jel ti umes da citas :)
[ sitro988 @ 14.08.2010. 20:33 ] @
znam da citam ali sam nov na forumu i zeleo bi da mi neko isprica kako je postao dj !
[ burex @ 14.08.2010. 20:35 ] @
Evo kako je jedan crnogorac postao Di Džeeeej:
[ combuster @ 14.08.2010. 20:39 ] @
Srdjane, ovo ide u Ultra MZ :) Ili RB :)
[ Shadowed @ 14.08.2010. 20:53 ] @
Zavisi da li ima manje ili vise od 13 god :P
[ Srđan Pavlović @ 14.08.2010. 21:16 ] @
Citat:
combuster: Srdjane, ovo ide u Ultra MZ :) Ili RB :)

Not my jurisdiction now, prosli godisnji :) Btw tema kao tema je OK, samo sto
ce sa pokretacem teme biti malo teze izaci na kraj... osim ako iznenadno ne krene da cita postove :)
[ Yoba @ 14.08.2010. 23:13 ] @
Q: kako postati dj....

A: isto kao i menadzer

dj postajes tako sto ti neko (tata, drug, techa, someone) da prostor da se igras i plati te

menadzer postajes tako sto ti neko (tata, techa, someone) angazuje da radis kod njega u firmi....

...nema skole za to :)

tj ima, ali je skoro pa bespotrebna jer je someone preduslov, a kada imas someone sve ostalo je lacko ;-)

[ sasa022 @ 14.08.2010. 23:29 ] @
@sitro988

Prvo i osnovno - moras da otkrijes da li imas dara za DJ-a ili ne.

Ako si prirodno nadaren - veoma brzo ces na kompu uz pomoc virtuelne opreme napraviti remix koji ce se dopasti publici.
Ako nemas dara - ni najbolja DJ oprema ti nece pomoci da postanes DJ.

Za pocetak isprobaj Traktor DJ Studio i/ili Atomix Virtual DJ.

[ quality @ 15.08.2010. 00:18 ] @
Za dj-a ti je na prvom mestu osecaj da pogodis masu sa pravom pesmom u pravom trenutku, onda vrlo bitno je da se dj tesko moze postati tako sto ces vrteti pesme na racunaru uz pomoc nekih programcica koji nikad nece moci da ti pomognu kao recimo pitch-evi i gramofoni. Gramofoni dolaze na kraju i za to je potrebno dosta vezbe, za tebe bi mozda najbolja solucija bila da nabavis dva cd plejera i pitch i tako pocnes da radis.
http://www.kupujemprodajem.com...6532-oglas.htm?filter_id=51647 ovo ti je taj neki komplet

I jos nesto....ako mislis da postanes dj koji pusta narodnjake kao onaj ljakse iz velikog brata onda bolje nemoj ni da pocinjes da se zanimas za to, opredeli se za jedan muzicki pravac i furaj to (imas nekoliko dobrih dj-eva kod nas pa prati malo njihove radove). Kakav je to dj koji do pola zurke pusta house (za koji svi kazu da je tehno :)) a od pola narodnjake, dakle samo jedan pravac i ako imas smisla za to vremenom ces se progurati. Sto se tice house muzike jedan od najpoznatijih kod nas ti je Kizami i vidim da je jedan od trazenijih kao uopste cela tdi ekipa.
[ boxxter @ 15.08.2010. 00:44 ] @
Izgleda da je to rizican posao. Necu da pustam ploce.
[ Srđan Pavlović @ 15.08.2010. 01:12 ] @
Pa svaki posao koji ukljucuje gomilu pijanih i/ili drogiranih u neposrednoj blizini je rizican ;)
[ 3way @ 15.08.2010. 01:15 ] @
Citat:
boxxter: Izgleda da je to rizican posao. Necu da pustam ploce.

Pustaj betonske ploce. Ima svi da budu mirni ko bubice.
[ combuster @ 15.08.2010. 01:34 ] @
Pa pazi, moze i dj da bude vickast.

Pokace se dva petlica a ti pustis Soulfly - Boom ili Voodoo People (Pendulum remix) i eto ti gurke :) Za sutku da ne nabrajam - mogao bih do nakosutra.

Mnogo zeznuta stvar, upravljas raspolozenjem i atmosferom naravno kroz muziku - eto ti dovoljnog osecaja moci :) Za naduvano drustvo iz coska - Riders on the storm... Ako su na pilulicama Astral - Enlightened Evolution.

E sad, ako se ispalis pa se neko nadje prozvanim sa nekom numerom onda sledi scenario iz From dusk till dawn - "Kill the band" :D

Ne treba se drzati pravaca imho, przis ono sto trenutno ide a prelaze pravis da se ne oseti da skaces izmedju zanrova, mene iskreno slusanje house-a konstantno celo vece ubija u pojam...

Mislim tema je otisla u !#$!@%!% odavno ali je interesantna xD
[ boxxter @ 15.08.2010. 16:43 ] @
Ma kako nije interesantna. Zamisli stvarno da tako pustas muziku, i odjednom posle 12 se svi pretvore u vampire. Gledao sam parodiju na " New moon", zove se " Vampiri ga duvaju (Vampires Suck) ", ocu da umrem od smeha. Umesto u vuka, lik se pretvara u civavu.
[ Nabukodonosor @ 15.08.2010. 16:57 ] @
Uh sto je dobar prevod te parodije. Neki strucnjak prevodio.
[ boxxter @ 15.08.2010. 18:25 ] @
Ima i scena sa DJ-om. Glavna glumica se blentavi kao ona iz pravog filma. U stvari napravili su parodiju na parodiju. Bizarnu parodiju. Tako da je smesno ustvari ono sto nije smesno, i bas zato je smeno? Zbunio sam se. Mozda je bolji prevod " Vampiri sisaju".
[ bttp @ 15.08.2010. 19:03 ] @
Od softvera gorepomenuti Traktor DJ Studio (miksovanje pomoću miša - ne baš pogodno) ili PCDJ, za ozbiljan DJing ti trebaju posebni CD-plejeri za tu namenu, Pioneer ili Technics. Gramofoni su prevaziđeni. E sad, da li ti imaš talenta ili samo volje i šta ti podrazumevaš pod DJ-ingom, to je potpuno drugo pitanje.

Mada što se tiče miksovanja pomoću računara postoje i profesionalne alatke poput Final Scratch, ali one dolaze sa posebnim hardverom koji ne možeš da "skineš" sa torenta.
[ Nabukodonosor @ 15.08.2010. 19:40 ] @
Citat:
boxxter:Mozda je bolji prevod " Vampiri sisaju".

Ne. Suck u ovom kontekstu ne znaci oralno zadovoljavati nekoga, vec suck u smislu da neko je los, nema pojma, da je sran*je itd. It sucks, npr.
[ boxxter @ 15.08.2010. 19:41 ] @
Pa to. Duva ga, sisoje, sisavac, pusac.
[ Bata @ 15.08.2010. 20:23 ] @
@combuster , obzirom da si se bavio time i da si bar za toliko upućeniji u oblast od nekog ko nije,
da li možeš da daš neke predloge sajtova gde se mogu videti kredibilne informacije o dobrim i kvalitetnim izdanjima,
o tome ko-je-ko u svetu dj-inga, i još bitnije - među autorima. (top liste, playliste, izdanja, singlovi, remixi...)
Daj neki predlog kvalitetnih izdanja elektronske/klubske muzike, novih ili iz poslednjih par godina, koje bi mogli da poslušamo.
Takođe je od koristi da se zna ako postoji neka radio emisija sa kvalitetnim i aktuelnim muzičkim izborom.

Ja sam neko ko je verno pratio tehno muziku, i bio "upućen", u vreme kad je ovo , i ovo bilo aktuelno.

Ponekad mi dune da skinem nešto da poslušam, ali tako na brzaka uglavnom naletim na neku diletantsku kompilaciju nekog
ko je bolji u kreiranju omota i naslova , nego u muzici, i onda se iznerviram.

Zar nema neki domaći forum koji se bavi ovom temom ?! To bi bilo od veće pomoći entuzijastičnom pokretaču teme.

Pitanje naravno važi za svakog ko ima šta da predloži.