[ pexus @ 15.08.2010. 13:11 ] @
Na Canonu A510, starom 5 godina i 28000 fotkica, sam od skoro primetio da mi se javlja crna fleka (zamućenje) u uglu fotografije! Uočljiva je uglavnom kada se slika sa zumom!
Pretpostavljam da je problem na senzoru. Pitanje je da li je "izgoreo" senzor ili je neka prljavština!
Može li se šta uraditi i da li to mogu sam da probam! (mislim da se ne isplati putovanje u BG i nošenje ovog starog mališe na servis)
fotke sa primerima fleke:

[ pexus @ 16.08.2010. 09:32 ] @
Evo dodao sam i strelice ako nije bilo baš uočljivo.
Na objektivu ne mogu da uocim nikakvo oštećenje ili fleku. Kada predjem 4x optički zoom i krenem u digitalni zoom, fleka izlazi iz kadra LCD ekrana na aparatu! Ako sam dobro ukapirao, da digitalni zoom u stvari cropuje sliku na senzoru, zakljkučio sam da je greska do senzora.
Da li neko iz primera sa zakačenih fotki može reći, da li je to prljavština ili je deo senzora oštećen.
Da li ja sam, mogu da skinem objektiv i dodjem do senzora. (uspeo sam samo da skinem prsten oko objektiva i nisam dalje experimentisao)
Unapred hvala na odgovorima.
[ NShappy @ 17.08.2010. 07:13 ] @
Imaš zrno prašine na senzoru. Dešava se i na kompaktima kojima senzor nije dobro upakovan. Imao sam sličan slučaj na Canonu A610 i sam sam rastavio aparat i očistio ga. Ali operacija je dosta pipava i nije za svakog.

Možeš zvati Canon servis, rade oni to ali s' obzirom na pipavost posla i na to da treba dosta vremena da se uradi, nije baš jeftino.
[ alexandarv @ 17.08.2010. 08:19 ] @
Ukoliko vam u servisu traze mnogo para onda pokusajte softversko resenje - imate na netu upustvo kako sa lightroom-om da eliminisete fleke od prasine na slikama (bas specijalno te od prasine na senzoru), cini mi se na ovom sajtu pa procesljajte:
http://digital-photography-school.com/post-production

Takodje tu imate brdo saveta kako da pomocu photoshop-a,lightroom-a i gimp-a ucinite vase slike atraktivnijim...
[ Backy @ 17.08.2010. 16:25 ] @
ta uputstva su primenjiva samo kada zrno prašine zauzima procentualno manju površinu senzora...
[ alexandarv @ 18.08.2010. 06:49 ] @
Ovde je u pitanju sam zatamnjenje na slici /prasina nije u potpunosti zaklonila senzor na tom mestu/ tako da ce te to lako ukloniti.

Potpuno je druga stvar ukoliko pokusate da uklonite neki predmet na samoj slici /dakle ne prasinu na senzoru vec predmet na slici/- npr. lako ce te na jednolicnoj pozadini kao sto je nebo ukloniti detalj kao sto je ptica u letu koja zauzima mali deo slike - ali ce biti nemoguce ukloniti neki veci predmet iza koga je neka pozadina puna detalja.