[ MILIC @ 15.08.2010. 18:09 ] @
Pozdrav forumasima,

Imam dve telefonske linije na istoj adresi jedna je direktna a druga dvojnik jednu placam predplatu 457,84 dinara a drugu 66,15 dinara. E sad bih da vam postavim nekoliko pitanja u vezi toga.
Prvo je dali telekom kada menja analognu u digitalnu i dalje moze da ima dvojnike u toj centrali ili ne?
Drugo, sta je to DKTS centrala na kojoj je moj broj dvojnik, i koje su to Alkatel, Simens EWSD, Metakonta i GTD centrale, lesu li digitalne ili analogne?
Trece pitanje je: ukoliko je digitalna centrala, dali je moguce da se i dalje bude dvojnik na toj centrali?
I cetvrto pitanje je, kako da taj broj, koji je dvojnik, ne bude vise dvojnik, jer bih ga prebacio na drugu adresu ali samo sa promenom broja kuce.
Zahvalan,
[ Mr One @ 31.08.2010. 02:25 ] @
1. Kad se priključak prebaci na digitalnu centralu on više nije dvojnički (bar ne bi trebalo da bude i priključci koji su prebačeni na digitalnu centralu u poslednjih 10tak godina više nisu dvojnički)
2. DKTS je skraćenica od "Digitalni Komutacioni Telefonski Sistem", u pitanju je domaća Pupinova centrala, ( http://www.pupintelecom.co.rs/...rganizacija/pupin-telecom-dkts || http://www.dkts.co.rs/), Alkatel, Simens i GTD su digitalne, a Metakonta je analogna centrala (malo "naprednija" analogna - tu podrazumevam tonsko biranje i mogućnost listinga preko sajta Telekoma - Moj račun i ništa više od toga). Inače u Beogradu počinje sve više da se koriste Ericsson TTS centrale (tj. brojevi se prebacuju sa Alcatel, Metaconta i drugih na Ericsson - prilikom promene centrale početni brojevi telefona se menjaju sa 2 na 6 i sa 3 na 7).
3. U Srbiji je sve moguće :) mada nisam čuo za takve slučajeve... (moguće je da budeš na PCMu evo teme o tome: http://www.elitesecurity.org/t35629-PCM-uredjaji-sta-znate-njima )
4. Ako broj prebacuješ na novu adresu nema nikakve veze to da li je dvojnik ili ne već kakvo je stanje na centrali na toj novoj adresi ako tamo nema dvojnika nećeš biti dvojnik, ako ih ima i ne može drugačije bićeš dvojnik. Moguće je i da direktan telefon kada prebacuješ na drugu adresu postane dvojnički i obrnuto. Mada je pitanje da li na toj novoj adresi ima slobodnih parica... tj. da li uopšte možeš da preseliš broj na novu adresu (uz malo "podmazivanja" tehnički uslovi mogu uvek da se stvore :) ).