[ milosnikic @ 18.08.2010. 12:28 ] @
Pocinjem se baviti java programiranjem. Zanima me sve o klasama i objektima kao i o sustini java programiranja. Znam da ima par tema u kojima se govori o javi al nigde nisam nasao to sto mene zanima. |
[ milosnikic @ 18.08.2010. 12:28 ] @
[ IDE @ 18.08.2010. 13:22 ] @
Jesi li uopšte svjestan koliko je to obimna tema?
Imaš li neko konkretno pitanje? [ Man-Wolf @ 18.08.2010. 14:22 ] @
[ milosnikic @ 19.08.2010. 03:17 ] @
Naravno da sam svestan ali ovako ukratko sta su objekti i klase i imam pitanje sta su frameworci i open source. hvala unapred
[ tarla @ 19.08.2010. 08:37 ] @
[ Valerij Zajcev @ 19.08.2010. 08:54 ] @
Citat: Naravno da sam svestan ali ovako ukratko sta su objekti i klase i imam pitanje sta su frameworci i open source. hvala unapred Nisi svestan ![]() - Klasa je blueprint (sablon) na osnovu koga pravis njene instance (objekte). Klasa treba da se napravi tako da moze kasnije da se lako prenese u tudji program i odmah bude primenjiva. Tipa ako je neko radio klasu za XML parser moze nju da ti da ako ce da ti radi posao, ti je samo instanciras kod sebe i preko njenog javnog interfejsa pocnes da je koristis. Sama Java ima 100000 klasa u sebi pa radeci sa njima mozes da skontas isto. - OOP kao pristup programiranju ti omogucava da realnu situaciju (biznis proces) pretocis u organizovan programski kod. Tipa ako treba da isprogramiras program za download programa sa neta. Poreg gui-a, event-a, threadova-a, napravis klasu "Item" koja treba da ti predstavlja jednu stvar koju skidas sa neta. I u nju stavis sve sto moze da ti zatreba. Naziv, Lokacija, Pocetak download-a, koliko od 100% je skinuto ... - Framework je kao kostur oko koga treba da se nalepi meso. Znaci neko je vec napravio skup pravila kako nesto treba da se napravi i prema tim pravilima koristis biblioteke nekog framework-a da ta pravila ispratis. Ovo vec nije lako za shvatiti ako ne znas osnovno programiranje. Recimo mozes da imas MVC framework kakav je Spring ili LoggingFramework ... - Open source ovo je nesto zbog cega ce sudeci prema skorasnjim dogadjajima java da ode u 3 lepe p.... mat.... ![]() Toliko, to je ukratko za ono sto si trazio, ali nemojd a budes lenj ovo nisu nikakva objasnjenja ima jos zilion stvari nasledjivanje, polimorfizam, enkapsulacija, paterni, thred-ovi, exception-i ........ Moj ti je savet, posto sam i ja relativno skoro poceo da ucim javu da pocnes od knjige "Head First Java" mislim da je ovo najbolja knjiga koju sam do sada procitao o programiranju. Tu lik lepo objasnjava na principu dva programera (proceduralni i objektni) kako uvek dodje trenutak gde proceduralni momak upadne u rupu ![]() Samo da nam ne stave javu pod kljuc ![]() ![]() [ milosnikic @ 19.08.2010. 13:54 ] @
Dobro izvinjavam se ako sam bio nedirektan ili postavio suvise siroko pitanje ali i vi ste nekad bili pocetnici pa i niste bas puno znali. Cekaj jel mislis da je to najbolja knjiga da ja kao pocetnik krenem da citam. Mislim hocu uz tu knjigu shvatiti to i dobiti sliku o tome (recimo da nisam glup :D )
[ Valerij Zajcev @ 19.08.2010. 15:22 ] @
Citat: Cekaj jel mislis da je to najbolja knjiga da ja kao pocetnik krenem da citam. Mislim hocu uz tu knjigu shvatiti to i dobiti sliku o tome (recimo da nisam glup ![]() I ja sam pocetnik ![]() ![]() ![]() Na pocetku su lepo objasnjene granice izmedju proceduralnog i OO pristupa programiranju. Zatim osnove jezika. Pa ponovo zaranjanje malo dublje u OOP. I lep primer pravljenja muzike koju mozes da snimas i saljes preko mreze. [ Pedja_N @ 20.08.2010. 23:38 ] @
Citat: Samo da nam ne stave javu pod kljuc... Ovo i mene brine.I ja sam poceo po malo da ucim javu pored C# i sad nikako ne mogu da se odlucim "kom se carstvu privoleti" i kom se jeziku maksimalno posvetiti,a nema velike razlike medju njima. Za sad nekako vise naginjem javi. [ milosnikic @ 23.11.2010. 16:07 ] @
Krenuo sam da citam jednu knjigu o javi. Hteo sam da vas pitam to mi nikad nije bilo jasno za funkciju "return". Sta ona ustvari radi. Mislim znam da je prevedem al i dalje ne shvatam njenu poentu.
[ Dejan Lozanovic @ 23.11.2010. 18:58 ] @
return nije funkcija nego povratna vrednost iz funkcije koja racuna nesto.
npr ako hoces da napravis funkciju koja racuna kvadrat celog broja onda je to Code: int kvadrat(int x) { return x*x; } e sad ako zelis da izracunas zbir dva kvadrata Code: System.out.println(kvadrat(3)+kvadrat(4)) to bi trebalo da ispise 25 [ iMac @ 23.11.2010. 23:05 ] @
@milosnikic koristi google, kreni sa pocetnim java tutorialima, programiraj par meseci i vrati se za konkretnim pitanjima. Mislim da svako pisanije na ovu temu je suvisno. Ovo ti kazem iz najbolje namere. Sve najbolje.
[ Bope @ 03.12.2010. 14:36 ] @
Na pitanje "sta je objekat", najbolji odgovor bi bio "sve sto te okruzuje" :)))
Salu na stranu, licno mislim da je mozda bolje da krenes sa C#-om pa onda da predjes na Javu. [ nemnesic @ 03.12.2010. 14:53 ] @
C#? zasto c#?
[ Bope @ 03.12.2010. 15:02 ] @
Pa, ja sam pre Jave koristio c# i prelazak na Javu mi nije bio nikakav problem, a cini mi se da ce sa c#-om malo lakse da se snadje. Ne kazem da je obaveza, to je samo licno misljenje :)
[ MMX @ 03.12.2010. 20:33 ] @
A jel' misliš da je nekome ko poznaje Javu i principe OOP-a teško da se prebaci na C#? :)
[ Bope @ 03.12.2010. 21:14 ] @
Ma nije, samo mi se cini da bi uz VS lakse shvatio te principe (ako ih ne zna). Nekako, VS mi se cini "udobnijim" od NetBeans-a i Eclipse-a (njih sam koristio, za druge ne znam) a posto je jezik vec slican.... :)
Cini mi se da C# nema neke sitnice koje su me zesce nervirale u Javi, VS ima jako dobar debugger pa sam samo zato "izreklamirao" C# :) [ milosnikic @ 26.01.2011. 18:29 ] @
Jel zna neko kako da preimenujem ime neko objekta. Npr ako napisem
String vrata = "ormar" Kako da promenim ime vrata u vrata2 al da ne pravim novi objekat? [ nemnesic @ 26.01.2011. 18:34 ] @
????? a zasto bi nesto tako radio?
[ nnn @ 26.01.2011. 18:45 ] @
Nikako, bez pravljenja nove promenjive ne mozes to da uradis ni u jednom jeziku za koji ja znam
Moras da definises novi String vrata2=vrata; [ Bope @ 26.01.2011. 18:51 ] @
Da, ako cemo iskreno, potreba za tako necim je malo neuobicajena... :)
Zasto bi to moralo da se uradi? Ili mozda mislis na refaktorisanje - promenu imena promenljive u projektu? [ biske86 @ 26.01.2011. 18:54 ] @
Mislim da tebi treba refleksija. Pogtrazi na guglu nešto o refleksiji, pa vidi da li je to ono što te interesuje. Slično pitanje je postavljeno na ovoj temi, i dati su odgovori pa pogledaj možda ti pomogne..
http://stackoverflow.com/quest...bles-names-dynamically-in-java [ biske86 @ 26.01.2011. 20:03 ] @
Da, neuobičajeno je ali možda čovek pita samo sa teorijskog stanovišta, da li je moguće. Najbolje je da sam pokretač pitanja kaže malo više detalja da bi znali o čemu se radi. Moguće i da mu treba refaktorisanje, što je veoma dobra osobina, pogotovu u većim projektima.
[ nemnesic @ 26.01.2011. 21:10 ] @
ja razumem. ali koji je cilj svega toga?
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|