[ kopex @ 18.08.2010. 20:04 ] @
Na samsungovom televizoru na gornjem dijelu ekrana (u širini od 10 cm) počele su da se prolivaju boje. Čemu da se nadam??? |
[ kopex @ 18.08.2010. 20:04 ] @
[ A.Golubovic @ 18.08.2010. 20:49 ] @
Pa sad - "prolivaju se boje"...
Bolje slikaj to da vidimo sta je tacno, ali najverovatnije da je ekran namagnetisan, tj da je otislo kolo za demagnetizaciju (PTC najcesce)... [ elec @ 18.08.2010. 20:49 ] @
To se desi kada se na televizoru drzi radio,kasetofon,digitalni casovnik,uredjaji koji imaju mrezni trafo.
Skini sve,ugasi tv na glavni prekidac,sacekaj 5min pa ga upali.Ako ne pomogne,proveriti ptc u tv-u. Ako nije ni to onda ti treba iskusan majstor da magnetom povuce boje u ugao a eventualno uradi jos ponesto.U ovom,najgorem slucaju,namagnetisane su metalne obloge unutra u ekranu. [ sseennaadd @ 18.08.2010. 21:51 ] @
Premalo podataka....dali se radi o crt ili lcd tv-u,ovo sto je receno vazi za crt.....
[ boki01 @ 23.01.2013. 21:52 ] @
Da ne otvaram novu temu. U pitanju je poznati Samsungov crt model od 21 Inč. Pao je na ekran sa visine od 50-70 cm
![]() ![]() ![]() [Ovu poruku je menjao boki01 dana 23.01.2013. u 23:29 GMT+1] [ alexa_pg @ 23.01.2013. 22:34 ] @
Nema!
PS. mislim da se zamjena ekrana ne isplati. Ako ti se isplati zamjena ekrana onda mu ima spasa. [ boki01 @ 23.01.2013. 22:40 ] @
Ima on sasvim lepu sliku, ali boje su problem, a snajka je kriva za sve
![]() Mrežica se odlepila ili? [ alexa_pg @ 24.01.2013. 07:47 ] @
Citat: Mrežica se odlepila Tacno. [ ljuver971 @ 24.01.2013. 07:49 ] @
Pa probaj zamjeni PTC ,ako nema rezultata,onda kao sto ti je kolegaalexa_pg rekao :ekran.
[ boki01 @ 24.01.2013. 09:15 ] @
A neka tehnika da se proba pomoću magneta mrežica vratiti na mesto?
Ima li ikakvog leka makar i sa neizvesnim uspehom? Kad je pao, puklo je kao bomba. Dobro je da nije pukao, dete je bilo blizu. [ boki01 @ 24.01.2013. 13:53 ] @
Otvorio sam malopre TV. Osim prašine (nikad nije otvaran kako je kupljen pre 8 godina), našao sam unutra 2 magneta koji su pri padu ispali iz nečega???
- Magneti su bili slepljeni jedan za drugi i kotrljali su se slobodno po plastičnom kućištu televizora. Svaki je pojedinačno malo veći od zrna graška, valjkastog oblika. Zna li neko čemu služe i gde bi trebalo da stoje? - Mislio sam da prelemim glavnu ploču, ali na prvi pogled ne vidim da je igde oštećena ili da je neki lem popustio. ![]() Crvena strelica na vrhu televizora pokazuje ta 2 magneta. [Ovu poruku je menjao boki01 dana 24.01.2013. u 17:24 GMT+1] [ alexa_pg @ 24.01.2013. 18:05 ] @
Ta dva mala okrugla magneta su otpala sa kalema za regulaciju horizontalnog lineariteta (RHL). Nista strasno.
Citat: ...da se proba pomoću magneta mrežica vratiti na mesto? Probaj, nista te ne kosta mada su sanse minimalne. [ boki01 @ 24.01.2013. 20:41 ] @
Alexa, hvala na pomoći
![]() [ S A J A @ 24.01.2013. 21:57 ] @
Citat: boki01: Da ne otvaram novu temu. U pitanju je poznati Samsungov crt model od 21 Inč. Pao je na ekran sa visine od 50-70 cm :( i posledice se vide na slikama. Namerno sam izabrao plav ekran i ekran bez slike da bi se bolje uočilo o čemu je reč. Ima li mu pomoći? Probaj u meniju da nađeš opciju "degauss". To je neko razmagnetisavanje. Davno kad sam imao Samsung monitor, posle prenošenja/okretanja desilo mi se da se boje promene usled promene magnetnog polja. Onda pustim tu opciju, tu izgleda kao da neka struja opali monitor, sav se zatrese i posle sve bude kako treba. E sad, ako taj televizor nema tu opciju onda ne znam kako to rešiti. http://en.wikipedia.org/wiki/Degaussing [ boki01 @ 24.01.2013. 23:21 ] @
Moj Samsung Monitor ima tu opciju, ali ovaj TV je malo starija škola... Sem toga, mislim da nije problem u tome.
- Ona dva magneta što su otpala vratio sam na kaleme kao što mi je Alexa rekao i sad je slika po desnoj horizontalnoj ivici ekrana stabilna kao i po levoj (pre toga je po desnoj horizontalnoj ivici ekrana slika bila pomalo iskrzana). - Što se tiče tretmana magnetima, raspored boja je ostao isti kao na prve dve slike ![]() - Primetio sam da se raspored boja menja ako TV okrenem natraške ili ga stavim na bok. I jedna zanimljivost: Ekran je proizveden u Engleskoj, a na njemu piše LG Philips !? Ako neko ima još neku ideju za metod "štapa i kanapa" otvoren sam za predloge ![]() [Ovu poruku je menjao boki01 dana 25.01.2013. u 11:28 GMT+1] [ boki01 @ 25.01.2013. 10:23 ] @
Samo još jedno pitanjce: Sme li da se gleda ovakav TV sa oštećenim ekranom? Da nebude neki BuM
![]() Mislio sam da ga stavim u spavaću sobu pa pred spavanje da odmaram oči uz sliku živopisnih boja ![]() [ alexa_pg @ 25.01.2013. 10:52 ] @
Tako moze da radi sto godina, samo ako tebi ne smeta. Njemu ne smeta nista
![]() [ macedo @ 25.01.2013. 16:22 ] @
Ako hocesh stapom i kanapom evo ti:
Uzmi jedan stari ili novi zvucnik i priblizi ga prema ekranu. Primeticesh nesto slicno kao na slici, pa zatim idi kruzno i udaljavaj se od od ekrana. Ukoliko ti se ekran namagnetishe onda okreni zvucnik za 180 tj naopacke. Jedna strana ti je membrana, a druga deo magneta sa nalepnicom. Provereno radi. [ gilopile @ 25.01.2013. 16:32 ] @
Pokusaj i sa `pistolj lemilicom` da skljocas u tom delu i vidi da li ima boljitka. Moguce da se dobrano namagnetisao u tom delu od tih magnetica koji su ispali.
[ boki01 @ 26.01.2013. 13:34 ] @
Probao sam sa zvučnikom i sve je uredu dok držim dva poveća zvučnika blizu ekrana (1-2 cm od ekrana) ali čim ih odmaknem, situacija se vrati kao na one 2 slike gore.
Najzanimljivije je to što je slika oštra i jako lepa ali u desnom delu ekrana probijaju boje koje baš smetaju pri gledanju. Probao sam i da boje namestim na nulu da napravim crno-belu sliku, ali ta žuta, zelena i ljubičasta se opet pojavljuju... Biće da je Alexa upravu, odlepila se mrežica sa zadnjeg dela ekrana... Kad bih imao neki veoma jak magnet, možda bih i uspeo da je vratim u prvobitno stanje ili bar malo da smanjim štetu koja je nastala posle pada. [ Raikonen @ 27.01.2013. 07:36 ] @
Probaj sa zadnje strane ekrana od ćoška prema otkonskoj šetaj male magnete(najbolje u obliku štapića,bilo ih je na otklonskim od crno b.tel.)treba će ti 2-4kom.zalepi se lepkom na mesto gde odvuče odredj, boju.dok prevlačiš okreći smer mageta i gledaj u ekran.meni to uspeva ako je na krajevima oštećen.pozdrav.
[ boki01 @ 27.01.2013. 09:08 ] @
Hvala na savetu, pokušaću
![]() [ Almir87 @ 28.01.2013. 00:18 ] @
probaj zamjenom PTC otpora..
[ alexa_pg @ 28.01.2013. 08:03 ] @
Ako mu PTC ne pomogne, nece onda nista.
[ boki01 @ 31.01.2013. 00:27 ] @
Prvi tretman sa magnetima nije baš slavno završio, ali kad kažem prvi, znači da će biti i drugi
![]() Recimo da sam sa desetak magneta uspeo da smanjim štetu za nekih 25-30 %. Pokušaj da sa 2-4 magneta rešim problem, nije dao rezultat. Ruku na srce, napredak je primetan, ali daleko je to od dobrog. [ boki01 @ 09.02.2013. 11:49 ] @
Evo posle desetak dana, odlučio sam se na drugi pokušaj igranja sa magnetima. I dalje je rezultat daleko od dobrog, ali u odnosu na početno stanje napredak je vidljiv
![]() Pre ![]() Posle ![]() Pre ![]() Posle ![]() Nadam se da će posle trećeg pokušaja slika biti koliko-toliko pristojna za gledanje ali u međuvremenu treba naći još magneta ![]() [ boki01 @ 09.02.2013. 12:06 ] @
Evo kako izgleda slika
![]() Na ovoj donjoj fotografiji se vidi da je sad zbog magneta slika blago povijena u donjem desnom uglu i gore na sredini. Na nekom kanalu to više dolazi do izražaja, a na nekom manje. ![]() Hvala svima na pomoći i savetima ![]() Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|