[ sseennaadd @ 23.08.2010. 01:16 ] @
Imam problem sa ovim bekom,mislim da se radi o sasiji 22.1. Dosao mi sa probijenim his tranzistorom 2SC5331,nije imao ni stand-by,valjda ukljucena zastita mreze,vidio sa da je prije mene tv imao problema sa o-w stepenom sto je sredjeno,i nebi trebalo da je ovdje problem.Kada opteretim sijalicom (izvadjen tranzistor),dobijem napon his oko 140v.Blokovi u hisu pregledani ok,sumnjam na vn trafo,ali posto iz iskustva znam da ovaj tranzistor gotovo nikada ne crkava bez razloga (kod ovih tv_a najcesce o-w),tragam za jos nekim razlogom koji bi iskljucio sumnje na trafo,imate li ideju koji tranzistor ubaciti samo za probe nakratko?? pozz
[ Radovi @ 23.08.2010. 07:57 ] @
za probu ja najcesce koristim bu 208 i izdrzace kao zamjena par minuta u svakom tv a u mnogim ga i ostavim i radi bez problema,izdrzava vece grijanje i sigurno ce ti posluziti za probu.Pre par dana mi je bio taj tv isto problem sa ow a bio je zbog toga crkao i tranzistor i bu208 mi je radio normalno dok nisam rijesio ow
[ sseennaadd @ 24.08.2010. 01:17 ] @
Test sa 208 je prosao ovako:tv upalio podigao visoki,dosla slika 3-4 sec,pregrijalo bu i pregorio.Tek sa drugom 208-icom uspio sam vidjeti sta se desava,a to je da mi ipak ne radi o-w.Zamijenio zavojnicu,o-w diodu,tv proradio.Sada radi mnogo duze sa 208,sto znaci da je ovo rijeseno,ali sad mi se pojavio novi problem,slika mi "dise" i to u svim smjerovima,ovisno o svjetlosti kadrova??jos neka ideja?? POZZ
[ Radovi @ 24.08.2010. 07:39 ] @
posto je bio problem sa ow vjerovatno je u tom dijelu otisao neki blok,nedovno sam imao takav slucaj sa samsungopm bio je u pitanju blok 47n 630v,u svakom slucaju provjeri sve blokove
[ alexa_pg @ 24.08.2010. 07:41 ] @
Los elektrolit u +140V ili neispravan VN trafo
[ sseennaadd @ 24.08.2010. 08:43 ] @
Elektrolit na 140v proban,nije do njega,treba pokusati ovo sa blokovima,moguce ja da nisam dobro "odmotao zavojnicu"radi sa ovom sto sam eksperimentalno odmotavao,original nisam imao..pozz
[ Radovi @ 24.08.2010. 08:51 ] @
zbog zavojnice ne bi trebao pumpati
[ zmajtv @ 24.08.2010. 09:21 ] @
Ako mu je stabilan B+ napon,jedino sto ti je ostalo jeste trafo,tj kaskadni deo. Zavisi i koliko pumpa. Taj Beko je izgleda napravljen sa malo slabijim trafoom,tako da svi pumpaju sliku po malo. Nemoj to da te buni. Ja bih tu stavio 2SC5331 i ostavio ga da radi. To ce da ti bude ok.
[ sseennaadd @ 25.08.2010. 02:03 ] @
Tako je i uradjeno,tv radi normalno,samo sto malo vise pumpa sliku,ali sta je tu je.Sutra testiram par sati i saljem dalje,ne vrijedi se vise muciti...problematicni su za raditi...hvala vam i pozz