[ Nemanja Živanović @ 23.08.2010. 12:40 ] @
ZAHVALJUJUĆI INICIJATIVI DRAGANA Pleskonjića, profesora Visoke škole elektrotehnike i računarstva (www.viser.edu.rs), studentu Bojanu Dimitrovskom, kao i drugim nastavnicima, saradnicima i studentima ove škole, urađena je besplatna verzija aplikacije za e-učenje kriptografije CrypTool na srpskom jeziku, koja se može preuzeti odavde:

http://cryptool.org/index.php/en/download-topmenu-63.html

Na inicijativu da se alat CrypTool, koji se koristi u nastavi ove škole, lokalizuje na srpski jezik, odazvalo se nekoliko studenata i projekat je počeo pre godinu dana, zajedno sa timom profesora Bernharda Eslingera sa Instituta za informacione sisteme (University of Siegen) iz Nemačke.

CrypTool je slobodni softver koji ilustruje kriptografske koncepte i algoritme, uključujući i principe kriptoanalize. To je najrašireniji program u svetu za e-učenje u oblasti kriptologije, koji sadrži veliki broj efikasno implementiranih algoritama i alata za analizu. Grafičko okruženje i obimna mrežna dokumentacija dopušta korisniku, čak i početniku, da se upozna sa misterijama kriptografije. Većina klasičnih mehanizama, kao i nesimetrična kriptografija RSA, kriptografija eliptičnih krivulja, digitalni potpis ili Difie-Hellman razmena ključeva objašnjeni su pomoću vizuelnih animacija. Softver sadrži i tutorijale o prostim brojevima i osnovnoj teoriji brojeva.

Ovaj projekat je razvijan kao softver otvorenog koda. Prvobitno su ga razvile nemačke firme i univerziteti. Njegova uloga je da korisnici postanu svesni sigurnosnih pretnji, odnosno za objašnjenje osnovnih koncepata. Osmišljen je više kao alatka za e-učenje nego kao program koji će se koristiti produktivno. Paket je dostupan na engleskom, nemačkom, poljskom, španskom a uskoro i na srpskom jeziku.

Dostupne metode uključuju i klasične i moderne kriptosisteme:

• klasične metode: npr Cezarova, Vižnerova, Hilova šifra, ADFGVX šifra, dupla transpozicija kolone (permutacija) i Enigma algoritam za šifrovanje
• moderne metode: npr. DES, Triple DES, AES, RSA algoritmi, hibridno šifrovanje i algoritmi za šifrovanje zasnovani na smanjenju rešetke i eliptičnim krivama

Aplikacija CrypTool je besplatna aplikacija za e-učenje za Windows. Može da se koristi za primenu i analizu kriptografskih algoritama. Trenutna verzija CrypToola se koristi širom sveta. Podržava i savremene nastavne metode u školama i univerzitetima, a pogodna je i za obuku državnih službenika i zaposlenih i podizanje svesti o čuvanju tajnosti i privatnosti podataka.

Trenutna verzija, pored ostalih, nudi sledeće funkcije:

• Brojne klasične i moderne kriptografske algoritme (šifrovanje i dešifrovanje, generisanje ključa, sigurne lozinke, autentikaciju, sigurnosne protokole, ...)
• Vizualizaciju nekoliko metoda (npr. Caesar, Enigma, RSA, Diffie-Hellman, digitalne potpise, AES)
• Kriptoanalizu određenih algoritama (npr. Vigenère, RSA, AES)
• Kriptoanalitičke metode merenja (npr. entropiju, n-grame, autokorelaciju)
• Pomoćne metode (npr. testovi na proste brojeve, rastavljanje na proste činioce, base64 kodiranje)
• Tutorijal o prostim brojevima
• Sveobuhvatnu online pomoć
• Skriptu sa podrškom za dalje informacije o kriptologiji

Od svoje prvobitne upotrebe u oblasti sigurnosti informacija za firme, CrypTool se razvio u izvanredan projekat otvorenog koda za teme vezane uz kriptologiju.

Autor: (A.S.)
Izvor: http://www.mikro.rs/main/index.php?q=vest&ID=13711&mail=1
[ EArthquake @ 26.08.2010. 11:41 ] @
wow, jako lepo, koristio sam cryptool dosta

odlicna alatka, kako za ucenje,tako i za prakticnu primenu u analizi...

svaka cast, nadam se da je i sam cryptool dobio neke nove developere:)
[ maksvel @ 26.08.2010. 12:17 ] @
Videh baš neki dan na blogu Dragana Pleskonjića... Sve pohvale timu