[ musicm @ 24.08.2010. 00:21 ] @
Pozdrav, imam nekoliko dilema u vezi količine vode koja protice i kapaciteta brane, naime pitanje glasi: da li je pritisak vode na izlazu veci ako je kolicina vode koju brana zaustavlja veca? Npr. Ako napunimo kadu vodom kapaciteta cca 200 litara, i na njenom izlazu imamo crijevo presjek 10 cm duzine 20 metara, gdje je na kraju cijevi postavljena redukcija na otprilike 5 mm, da li je pritisak vode isti na izlazu ako to isto uradimo sa branom tj. povecamo kapacitet vode...Visina ostaje ista, crijevo ostaje istog promjera, kao i redukcija, dakle samo se mijenja kolicina vode u brani, npr. povecamo kapacitet vode na nekih 5000 litara. Po mom mišljenju veca kolicina vode vrši veci pritisak na izlaz iz brane, dok je u prvom slucaju taj pritisak manji, da li sam u pravu ? Koliko znam, ukoliko je visina 10 metara (od pocetka do kraja), pritisak na izlazu će biti 1 bar. I da li se ostvaruju gubici (vezano za pritisak) ako ne koristimo cijevi veceg presjeka od pocetka brane i postepeno smanjujemo presjek do kraja tj. do redukcije? Ako neko ima iskustva iz ove oblasti, volio bih da cujem mišljenje/a... unaprijed hvala na odgovorima... |