[ dreadknight @ 25.08.2010. 11:35 ] @
Imam jedan dokumentarni film, koji sam uradio sa prijateljima, učestvuje u njemu i nekoliko univerzitetskih profesora i profesora u penziji. Zeleo bih ga ponuditi da bude emitovan na nekoj televiziji, pa me interesuje da li neko ima iskustva sa nudjenjem. Kome mogu ponuditi? Da li treba da se ide preko nekih produkcijskih kuca ili mogu direktno u televiziju? Kako su regulisana autorska prava, tj. da li je moguće na tome zaraditi (i ko odredjuje cenu, kako se plaća, recimo da li po broju emitovanja ili po tome da mi isplate neku dogovorenu sumu, pa pustaju koliko zele?)? I da li neko zna okvirno koliko mogu dobiti za dokumentarni film od 45 minuta, istorijske teme? Da li postoji neka organizacija ili organ kod koje treba prijaviti/zastititi video materjal, poput SOKOJ-a za muzicke radove?
[ Stranger2 @ 09.09.2010. 18:18 ] @
Raspitujem se o ovim stvarima vec duze vreme. Ne znam bas sve ali stvari ovako stoje:

- Slicno kao kod kupovanja neke druge robe, televizije kupuju pravo za prikazivanje filmova i i emisija od vlasnika autorskih prava ili njegovog zasupnika ili distributera za odredjeno podrucje.
- Ti kao vlasnik autorskih prava znaci mozes direktno naplatiti to prikazivanje televizijama ili da to umesto tebe obavi neki distributer.

Citat:
ako su regulisana autorska prava, tj. da li je moguće na tome zaraditi (i ko odredjuje cenu, kako se plaća, recimo da li po broju emitovanja ili po tome da mi isplate neku dogovorenu sumu, pa pustaju koliko zele?)?

Moze kako se god dogovore i kakav ugoor sacine. Na primer za filmove se placa fiksna suma po jednom prikazu (mozda je u tio uracunata i jedna repriza u sledecih 7 dana). Ta cena za isti film se razlikuje od drzave do drzave i od velicine i vrste pojedine televizije. Na primer najmanja cena je za malu lokalnu televiziju koja pokriva podrucje sa malim brojem gledaoca. Za lokalnu televiziju koja pokriva veliki broj gledoca cena za prikaz istog filma je dosta veca. Za televiziju koja se emituje u celoj zemlji cena je jos veca. Za satelitski kanal koji je free to air (nije skremblovan) je cena jos veca jer je potencijalni broj gledaoca jos veci. Kod satelitskih telivzija sa pretplatom broj pretplatnika se tacno zna pa verujem da je cena najrealnija. Neki kablovski kanali se prikazuju samo lokalno u jednom gradu a neki u celoj toj kablovskoj mrezi. Naravno kod ovog emitovanja za celu mrezu je cena veca nego samo lokalno. itd.

Naravno postoji i mogucnost da bude samo jedna suma za dozivotno pravo prikaza koliko zele i kada zele.

Autorska prava mogu biti u potpunosti prodata nekoj distributerskoj kuci i onda oni dalje na tome pokusacvaju zaraditi naplacujuci pravo prikazivanja a ti dobijes fiksnu sumu i vise nemas ta prava.

Kao i kod druge imovine, moguce je i suvlasnistvo. Na priemr prodas 50% autorskih prava i onda delite prihode.

Citat:
Da li postoji neka organizacija ili organ kod koje treba prijaviti/zastititi video materjal, poput SOKOJ-a za muzicke radove?

Koliko sam do sada uspeo da saznam ne postoji takva organizacija za video kod nas. Mozda postoje strane i medjunarodne ali domace ne. Moguce je da netso postoji ali da to nisam do sada saznao.

Verujem da je za pocetak dovoljno da imas dokaze da je to tvoj delo (sirove snimke, racuna ako si nesto placao u vezi snimanja, fajlove od projjekata itd.) i svedoke. Tu moze biti problem recimo ako si koristio piratski softver ili nelicenciranu opremu. U slucaju da dodje do nekog spora mozda bi trebao imati racune za iznajmljivanje opreme ili za usluge montaze pa da tako ne moras da imas dokaze o posedovanju svojihe opreme i softvera.

Citat:
I da li neko zna okvirno koliko mogu dobiti za dokumentarni film od 45 minuta, istorijske teme?

Moja procena je da mozes dobiti 200 evra po emitovanju za televiziju u gradu od 100 hiljada stanovnika. A mozda i samo 100 evra. Racunaj da je kod takvih televizija, cena reklame po sekundi maksimalno 1 evro. Ako prikazuju 3 minuta reklama tokom tvojeg dokumentarca to im je prihod od 180 evra. U tom slucaju ti sigurno nece hteti platiti vise od 100 evra za jedno prikazivanje jer imaju oni i drugih troskova osim placanaj tebi a uz to trebaju i da zarade. Kod manjih televizija cena je naravno jos manja a kod vecih veca.

To je bio taj matematicki deo odgovora u vezi cene ali to takodje mnogo zavisi od stvarnog kvaliteta tog dela i tvoje marketingske strategije. Kao autor trebao bi sto vise da ucis o savremenom marketingu i sto vise toga da primenjujes a ne samo da citas. Znaci pri planiranju novog filam trebas odrediti ciljnu grupu ljudi koji to vole gledati. Procenis koliko ih ima. Zatim kolika je konkurencija i koliko toga je ponudjenu za tu istu ciljnu grupu. Tezi temema koje imaju sto vecu ciljnu grupu a u kojima imas najmanje konkurencije. Razvijaj prepoznatljivost, brend. Zadaj neke osobine koje nemaju konkurenti a koje ce imati svi tvoji radovi. Odaberi ime ili koristi originalno svoje i pazi na svoj ugled. itd.
Proucavaj sve zivo o medijima, prati statistike gledanosti, trendove i sl.
Naravno i tehnicki deo posla mora biti jednako dobro izveden kao i marketingski plan.

---
Konkretno pogledaj http://srbija.aladin.info/medi...ske-ku%C4%87e/1657-centar-film
Citat:
CENTAR FILM d.o.o. se bavi proizvodnjom, izvozom i distribucijom domaceg i stranog filmskog i televizijskog programa. Produkcijom od preko 120 dugometraznih igranih i oko 600 dokumentarnih filmova, CENTAR FILM d.o.o. je uvek obezbedjivao izuzetno visok umetnicki nivo, o cemu svedoce mnogobrojne nagrade na nacionalnim i medjunarodnim festivalima - preko 650.

pa predlazem da kontaktiras Centar Film http://www.centarfilm.com/
i da kod njih pokusas dobiti prve konkretne informacije i pokusas postici nekakvu saradnju.

p.s.
Zamolio bi da i meni prenes iskustva i ako nesto novo saznas jer i mene to jako zanima.
[ Mister_rap @ 16.09.2010. 10:02 ] @
Bravo za temu i za post..

Sada cu da iznesem mali off topic na temu, ali mislim da se autor nece naljutiti, jer vjerjum da u regionu ima dosta mladih koji su ok sa video produkcijom a nemaju ideju da to monetizuju.

U poslednje vrijeme veliku poularnost imaju sajtovi poput http://videohive.net/ recimo koji omogucuju autorima prodaju "video templejta".
Tako da neko ko je kreativan i ima solidno/napredno poznavanje AE-a primjera radi moze da se prikljuci i zaradi nesto a i istovremeno vidi koliko je njegov rad kvalitetan/zanimljiv na svetskom trzistu.

Provizije nisu male ali...
[ Stranger2 @ 16.09.2010. 15:26 ] @
Citat:
Citat:
Da li postoji neka organizacija ili organ kod koje treba prijaviti/zastititi video materjal, poput SOKOJ-a za muzicke radove?

Citat:
Koliko sam do sada uspeo da saznam ne postoji takva organizacija za video kod nas. Mozda postoje strane i medjunarodne ali domace ne. Moguce je da netso postoji ali da to nisam do sada saznao.

Verujem da je za pocetak dovoljno da imas dokaze da je to tvoj delo (sirove snimke, racuna ako si nesto placao u vezi snimanja, fajlove od projjekata itd.) i svedoke. .

U mejduvremenu sam saznao o ovome jos malo preciznije:

Zakon je u potpunosti na strani autora. Izmedju ostalog video radovi (filmovi, emisije, spotovi...) su prema zakonu autorska dela i automatski su zasticeni zakonom autorskim pravima.
Nije potrebno nista posebno da poduzmete da bi vase delo bilo zasticeno ovim zakonom. Zakon deluje automatski cak i ako se ne zna autor dela.

Kada objavite delo pod vasim imenom niko ga ne sme kopirati ili naplacivati tokom vaseg zivota i jos 70 godina nakon vase smrti vasi naslednici mogu koristiti pravo vlasnika autorskih prava.

Ako se ne zna autor nekog dela onda autorska prava deluju 70 godina nakon sto je to delo prvi put postalo javno dostupno. Ako se tokom tog perioda bilo kada pravi autor javi i otkrije svoj identitet onda automatski vaze prava kao da je od prvog dana delo bilo objavljeno pod pravim imenom.

Da bi kopiranje i koriscenje tog materijala ipak bilo moguce, potrebna je dozvola autora (koju on moze i naplatiti).

Za ona dela koja autor zeli da deli besplatno treba biti oznaceno da se auto odrice svojih prava. Na primer treba koristiti neku "Creative commons" ili "open source" slicne licence...

Zanci ne morate nista da poduzmete. Ali radi reda dovoljno je da se u delu i na pakovanjima pomene "autor taj i taj. Sva prava zadrzana". ili recimo "Copyright (c) godina objave ime autora. Sva prava zadrzana
Mada je to formalnost da malo poplasi ljude da misle da iza tog dela stoji neka kompanija ili organizacija.

---
Ovo je sustina ali moguce je da neke brojke nisu precizne jer se ovi zakoni malkice razlikuju od drzave od drzave, ja mislim...
[ anakin14 @ 21.04.2011. 12:44 ] @
ako ne moram nista da preuzmem ko garantuje da sam ja autor?

recimo ja izdam neki video/film, nigde ga ne registrujem, pustim ga u etar i kazem da sam ja autor, onda dodje neki lik kaze da je on autor, i sta sad - moja rec protiv njegove? svedoci?

mislim da bi neko posedovao autorska prava nad necim da mora da ih negde prijavi.
[ Stranger2 @ 23.04.2011. 17:19 ] @
Niko ne garntuje ali ako neko ukrade tvoje delo mozes da tuzis i ako u sudskom postupku dokazes da si ti autor, kradljivac ti mora platiti odstetu. Ako imas svedoke ili dokaze da si ti autor onda su oni garancija.

Citat:
mislim da bi neko posedovao autorska prava nad necim da mora da ih negde prijavi.

To je jedan od nacina da budes sigurniji. I da imas snazan dokaz u slucaju tuzbe. To postoji i zove se deponovanje autorskih dela. Medjutim to nije besplatno. Kao i sve druge pravno/advokatske usluge ima svoju cenu. A stvarna potreba za tim i isplativost je mala. Velika je retkost da je neko ko krade autorsko delo toliko lud da uopste pokusava na sudu tvrditi da je njegovo. Logicno je da pravi autor sigurno ima vise dokaza da je njegovo neko neko ko je sam ogotovo delo ukrao.

Dakle to "deponovanje" ima smisla za neka autorska dela od koje ces imati vece novcane koristi. Inace ces da se naplacas bezveze.

Za vredna autorska dela koje uradis potrudi se da uvek sacuvas dokaze da si ti autor.