[ Vesa 77 @ 25.08.2010. 16:29 ] @
|
Dakle, dve tacke, potreban protok oko 10mbita/1mbit uploada. Rastojanje 15km. Izmedju dve tacke, mala sumica. Od opreme probano sledece,:
na 2.4ghz, mikrotik sa pci karticama 551 na obe strane i 24db hiperlink antene, i nekih 3-4m kabla cfd 400. Rezultat, signal oko -75 sa obe strane, protok oko 3mbita sa malim brojem konekcija, a sa vecim brojem konekcija, do 2mbita uz skok pinga na 50ms pri opterecenju. Znaci ne valja. Dalje probano mini pci kartice cm9, zatim 651 tp link, cak i 653. Nista bolje. Signal isti, protok isti, lose.
na 5.8ghz probano sa reinkjet antenama 29db na 5.8g i karticama 653, i cm9. kabl isti, signal na trenutke -90, i ne drzi se, nestane i nema ga po par minuta. Znaci nema ga. Disheve iz Trstenika ne mogu da stavim na prvoj tacki jer sve ovo stoji na nekih 4-5m od krova, na cevi, dish bi oborio i mnogo deblju cev na toj visini. Vetrovi su jaki, kuca je od ne tako bliskog prijatelja, pa ne bih bas da nekome polomim pola crepova na krovu.
Zatim sam uzeo nanostation M5, dakle onaj sa pola wata snage, najnovija M serija. Sa jedne strane on sa svojom antenom od 14db, a sa druge dish trstenicki 32db i cm9 kartica, kao i tplink 653 kartica. Rezultat -90 par minuta i nestao, nisam ga ni video vise. Zatim stavim i na drugu stranu jos jedan nanostation M5, racunajuci na 500mw snage, medjutim, signala ni od korova.
Sledece sta mogu da probam ni sam ne znam. Ocekujem da mi neko kaze neku novotariju, nesto extra sto moze ovakvu "manju" prepreku da zaobidje, da ne kosta "milion evra" i da mi da malo nade da je ovo moguce izvesti. Nisam bas nesto nov u wirelesu, ali sa nekom specificnom opremom nisam radio, pa iskusniji bi mogli da me upute i u nesto sa cime se mozda nisam sreo, a sto ce mi odraditi posao.
Ovo mi je potrebno za jedan jedini link, ne postoji mogucnost postavljanja dodatne tacke izmedju kako bi resio vidljivost. Mozda neka oprema koja radi na nizim frekvencijama, ne treba joj opticka vidljivost,radio talasi, tako nesto???
Ima li ko resenje????  |
[ marko37 @ 25.08.2010. 17:20 ] @
Kabl. 
[ tox master @ 25.08.2010. 17:26 ] @
Poprilicno tezak problem.
U svemu tome ti verovatno najveci problem pravi ta "sumica" koja slabi signal,na momente mozda manje-vise (zavisi kako duva vetar  ).
Sto se tice nizih frekvencija,tu mislim da isto ne mozes dobiti nista jer sto je manja frekvencija ,manji je moguci ostvareni protok a uz to i nema opsega za slobodno koristenje.
Kada si dobio taj protok od 3mbit,jesu li kartice radile u b ili g modu?
B mod je dosta stabilniji kada je signal poslab ali maksimalno moze izvuci 5mbit protoka sto ti ne odgovara.
G mod bi mogao da izvuce preko 20mbit ali tu moras imati extra dobar signal... koji nemas 
Ja koliko vidim jedino ti preostaje nekako izbeci tu sumu a to je najlakse podizanjem antena na vise tacke ali opet kazes da je i to neizvodljivo tako da...kao sto rekog ,malo veci problem.
Citat: Kabl.
Najbolje opticki. 
[ Vesa 77 @ 25.08.2010. 19:04 ] @
Ma i u G modu, i turbo G, i turbo A, i B only, ma sve, nikako bolje. Jedno niste predlozili, osim kabla, mogao bih i tu "sumicu" da posecem.  Onako na kvarno, predtsvim se da sam iz komunalnog i obaraj redom, a posle se samo izgubim. Dobra ideja, aaa, :::  ))))
[ vkoja @ 25.08.2010. 19:16 ] @
Gde to montiras Veso u Petrovcu ili negde u okolini? Probaj sa bullet 5 i voltovu antenu od 32 db ,ja sam ga stavio i hvatam na 5.8ghz iz Aleksandrovca kod Pozarevca provajdera u Kovinu 3dnet i signal je -70 i to bez finog stelovanja mada ako imas tu sumicu ispred sebe tesko da ce ti nesto pomoci osim da je seces!
[ Vesa 77 @ 25.08.2010. 23:27 ] @
Kojo, jel se mi znamo? U pitanju je okolina Petrovca. Kamo srece da je ravnica ko pored Morave, al nije. 
[ vkoja @ 26.08.2010. 08:43 ] @
Ako si iz Simiceva onda se znamo?
[ Vesa 77 @ 26.08.2010. 22:44 ] @
Jesam jesam... He he. Zbunio me ovaj tvoj omiljeni sajt, "veliko gradiste" pa zato. Pozdrav, vidimo se neki dan...
[ vkoja @ 27.08.2010. 11:24 ] @
Koji sajt veliko gradiste? Svrati kad si u prolazu!!!
[ kesic @ 07.09.2010. 14:09 ] @
probaj ponovo sa 2.4ghz, ako je signal -75 probaj da stavis recimo G mod i fiksiras brzinu na 18Mb !! ima leka samo je muka :)
[ vkoja @ 07.09.2010. 14:56 ] @
Ajde sada i ja da pitam nesto.Imam bullet 5 i dobacio sam sa njime i do 50km i dobijam signal od raznih provajdera od -70 do -80 ali ne mogu da se zakacim ni na jednog ne pokazeje mi jacinu signala ni a transmit ccq mi je 0%.Buni me kako ima signal a nemogu da se zakacim da li je los kvalitet signala i da li bih sa bulet M5 dobio jaci signal tj.kvalitet signala?
[ tox master @ 07.09.2010. 17:48 ] @
Verovatno tvoj "odlazni" signal nije dovoljno jak da a ko zna sa kojom snagom i antenom taj provajder emituje pa ga ti hvatas (sa poprilicno losim signalom).
Mozda bi i mogao da se nekako konektujes sa boljom antenom i vecom izlaznom snagom ali mislim da bi to prilicno lose radilo sa obzirom da je taj signal prilicno slab za neku pouzdanu vezu i konstantan protok.
Ali to je samo moje misljenje,u praksi je mozda drugacije 
[ vkoja @ 07.09.2010. 21:52 ] @
Moja antena je najaca koja moze da bude ,voltplusova 32 db parabola a i na drugoj ztrani od provajdera od koga mi je signal oko -70 je ista antena ali nikako da se zakacim na njega.Neznam kada bih probao sa bullet m5 koji ima izlaznu snagu preko 500milivata da li bih sa njime uradio nesto posto mi se ne uzima mikrotik sa kojim bih sigurno mogao da se nakacim!
[ tox master @ 08.09.2010. 01:35 ] @
Sto se tice antena tu ste izvukli maksimum,skoro da nema jace, 
Vrlo verovatno da bi sa 500-600mw to nekako proslo u odnosu na 100mw koliko imas sad.
Koja je snaga kartice kod provajdera pa imas -70?
Sa mikrotikom bi imao iste rezultate sa istom opremom,logicno.
[ vkoja @ 08.09.2010. 10:09 ] @
Provajderi sa druge strane imaju mikrotik i ovaj kod kojeg imam -70 signal znam da ide sa karticom od 600 mlw za ostale ne znam mada mislim da i ovaj 3dnet isto ide u kovinu sa velikom snagom jer i njih hvatam oko -75 a daljina je preko 50km.Ali kao sto sam ti rekao kvalitet signala je los.Sada me interesuje posto mi covek nudi da mu dam obican bullet 5 za bullet m5 uz neku manju doplatu a on je 500mlw snage da li bih sa njime poboljsao kvalitet?
[ tox master @ 08.09.2010. 12:54 ] @
Svoj predajni signal bi u svakom slucaju povecao ali signal kako ti primas od provajdera bi najverovatnije ostao isti (-70db) jer neverujem da je neka velika razlika izmedju starog i novog bulleta osim sto su pojacali izlazni stepen pa ima vise snage.
Pretpostavljam da ti je antena "upucana" perfektno jer na tolikoj udaljenosti milimetar zna biti jako mnogo.
Sa postojecom konfiguracijom da li tebe provajder moze ikako da vidi u etru?
[ vkoja @ 08.09.2010. 16:03 ] @
Na momente mi se pojavi jacina signala i onda se izgubi isto tako i provajder me vidi ali se izgubim brzo.E sada kada bih sa bulletom 5m pojacao moju izlaznu snagu mislim da bi to islo ok,jer bullet 5m radi na 450mhz i 500 mlw snage a bulet 5 na 150mghz i 158mlw snage.Antenu sam perfektno upucao!
[ tox master @ 08.09.2010. 16:38 ] @
Hmm,sa promenom bulleta (500mw) bi dobio da provajder tebe vidi konstantno i sa boljim signalom ali kao sto rekoh signal koji ti primas od provajdera ce ostati isti na sta utice samo pojacanje tvoje antene i osetljivost ulaznog stepena bulleta a sto opet nema veze kakav je procesor u bulletu.
Naravno da na jacinu signala utice i pojacanje antene i snaga kartice na strani provajdera.
A pretpostavljam da je i kod provajdera antena upucana 100% prema tebi?
Ja bih u svakom slucaju pokusao posebno ako imas varijantu da za malo para dobijes prilicno bolji uredjaj ,pa i ako ne uspijes postici zadovoljavajuci kvalitet linka,koristice za nesto drugo (na 20km ce da razbija  ).
Jeste li probali na vise frekvencija/kanala jer nijedna antena nema isto pojacanje na citavom opsegu?
[ vkoja @ 08.09.2010. 19:40 ] @
Probao sam i na vertikalnom i na horizontalnom hvatam dosta provajdera signal je izmedju -70 -80 ali kao sto rekoh slabo se vidim kod njih .Uzecu ovaj jaci bulet pa cu videti kako ce ici sa njime.
[ vkoja @ 09.09.2010. 15:04 ] @
Sta mislis da li mi je bolje da uzmem bullet m5 od 500mlw ili senao karticu od 600mlw i ubacim u mikrotik?
[ Cyber01001 @ 10.09.2010. 02:17 ] @
A da probas s ovakvom jednom? http://hr.airlive.com/product/product_3.jsp?pdid=PD1254346318078
Jucer sam imao priliku isprobati je i stvarno je*** kartica,puca van oko 1W !
Doduse bilo bi najbolje da su s obadvije strane takve kartice ali sta je tu je ...
[Ovu poruku je menjao Cyber01001 dana 10.09.2010. u 03:41 GMT+1]
[ vkoja @ 11.09.2010. 10:54 ] @
Ma sve je to ok ja imam bullet 5 sa 158mlw i nakacio sam se na provajdera nije mi bas najbolji signal i zato vam saljem sliku da vidite da li mogu da proguram bar 5mb protika sa ovim signalom na 5ghz inace daljina je nesto manja od 15km ali nije bas najbolja vidljivos ,a i provajder ne ide bas sa jakom opremom mislim da su im kartice negde oko 200mlw.
.jpg)
[ Cyber01001 @ 12.09.2010. 18:42 ] @
Koja antena je kod providera a koja kod tebe?
[ vkoja @ 12.09.2010. 22:10 ] @
Iste su antene i kod mene i kod provajdera voltplus parabole od 32 db i samo da dodam da sam signal pojacao za par decibela sada je -77 i cuo se sa provajderom i sutra ce da mi puste net da probam kako ce ici protok!
[ Cyber01001 @ 13.09.2010. 02:00 ] @
To je onda to sto se antena tice,bolje od toga je tesko ista postici ,mozes eventulano malo probat s kablovima experimentirati ili ici na jos snaznije kartice,druge nema u tvojoj situaciji!
[ Cyber01001 @ 13.09.2010. 02:05 ] @
Nisam te pitao ,koji su kablovi i koje su duzine?
[ mantas @ 13.09.2010. 05:47 ] @
ako ima bullet kabel mu ne treba( kabel od antene do uredjaja) uredjaj se montira na pigtail od antene , u bulletu je ugradjen ugrađen PoE spliter,znaci napaja se preko UTP kabla, PoE injector-a ...tako da onda nema gubitaka sto se tice kabla, za ovakvu upotrebu je i predvidjen posto je outdoor.
[ Cyber01001 @ 13.09.2010. 14:23 ] @
znam da je on blizu antene al me zanimalo koliko blizu ,reko da nema mozda tu gubitka posto ostalo je vec sve probao
[ vkoja @ 13.09.2010. 22:22 ] @
Bas sam neki maler, danas sam se povezao na provajdera i signal odlican kad oni mi kazu da taj link koji vidim nije za 5ghz vec samo spaja linkove a kao nemaju intyeresenata za 5ghz .Ali ja ne vidim u cemu je problem da me prikljuce na 5ghz ,kada je oprema moja!
[ Cyber01001 @ 13.09.2010. 23:19 ] @
hehe...,nakacio se na vezu koja spaja bazne stanice ha? Krivi signal si upecao....,cek koliko sam razumjeo oprema s druge strane je isto tvoja?
[ vkoja @ 13.09.2010. 23:21 ] @
Ma nije moja oprema sa druge strane, oprema je od jednog provajdera ali sta vredi kad ne moze da se iskoristi taj signal.
[ Cyber01001 @ 13.09.2010. 23:25 ] @
Tako reci..,onda eventualno da probate postaviti jednu antenu kod njih samo za tebe pa to dobro usmjerite
[ vkoja @ 14.09.2010. 08:18 ] @
Radilo bih i sa ovim signalom ali jednostavno nece da puste net na 5ghz sa tok linka , zvao sam ih juce i kazu da nema interesenata za 5.8 ghz.Sta reci , teski su za saradnju!Ponudi mu da zaradi a on nece!!!
[ Cyber01001 @ 14.09.2010. 14:57 ] @
Pa nece preko toga ako im je to veza za bazne ,jesi probao na 2.4ghz? jel tamo sta bolji signal?
[ vkoja @ 14.09.2010. 18:22 ] @
2.4 imam trenutno , imam i bulet 2 sa kojim idem na 2.4 ali skupo je dosta i protok je slab.Najvise do 2mb ali nije to to varira stalno.Platis 2mb a skoro nikada nemas taj protok i to ne kod jednog provajdera vec kod vise njih.Tako da hocu da predjem na 5ghz jer je dosta stabilnije , veca brzina i jeftinije ali me zeza sto sam na takvom mestu da ne mogu da biram provajdere jer su udaljeni preko 30km ovi sto su dobri i koji imaju dobre pakete na 5.8ghz.Videcu ovih dana mozda i odradim nesto po tom pitanju na 5.8ghz.
[ Slobodan Milivojevic @ 14.09.2010. 18:29 ] @
A da probas sa njima da se dogovoris da stavis tvoj bullet 5 i tvoju antenu (kupis jos jedan par), i napravire link samo za tebe?
[ zivanicd @ 14.09.2010. 21:30 ] @
Bulet ce da ti zavrsi posao sa voltplus 24kom na 15km bez problema...
Moja preporuka ti je da uzmes dve cevi od 6 metra i napravis stub kako treba visine 12m, ankerises pri vrhu i po sredini sa po tri sajle i sipas i ne mislis :)
Ima da ubija :)
Poz
[ vkoja @ 14.09.2010. 23:13 ] @
Trebali su oni odavno da postave baznu stanicu kod mene ali sve od danas do sutra i nikako , nisu bas za saradnju.Videcu ovih dana da se nakacim na 3 dnet iz Panceva koji imaju dva linka u Kovinu i imam dosta dobar signal sa bullet 5 oko -70 razdaljina je oko 35km.Mislim da cu moci kao klijent da izguram bar 5mb protoka,ako ne uspem onda uzimam bullet m5 sa njime cu moci sigurno.To cu ovih dana kada se vratim sa odmora posto sada nisam kod kuce!
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|